Savaş uçakları hakkında genel bilgiler, savaş uçakları tarihi, gelişimi, teknolojisi, mikro düzeye kadar parçaları ve sistemleri, değişik model uçakların avantaj-dezavantaj kıyaslamaları, güncel olaylar ve gelişmeler bu konu altından yazılacaktır.
Son mesaj
Afterburner kalkışından bahsetmiyorum ama normal kalkışlarda tam güç kullanılmaz , eğer irtifa sıcaklık ağırlık sıkıntı ise rezerv güç ile kalkılır eğer kalkışta acil bir durum olursa max power tarzı güce geçilir. Tek motorlu jet kalkışı hariç tam güç kalkışın hiçbir mantığı yok. Sen anca max power ile kalkabiliyorsan bir motorunu kaybettiğinde zaten max power ağırlık limitindesin nasıl kalkışı tamamlayacaksın sonra :) ilave olarak çoğu modern uçakta Auto Power vardır zaten , kalkış mı tırmanış...
ÖNEMLİ NOT: Bu başlık altında yorum paylaşılmaz. Projedeki son durumu öğrenmek isteyen arkadaşlar için bilgi niteliğindedir.
ANKA
Program Tanımı:
Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE-Medium Altitude Long Endurance), İHA Programı, bir geliştirme projesi olup; üç adet hava aracı prototipi ve tüm yer sistemlerinin belirlenmiş olan ihtiyaçlara göre tasarlanıp, geliştirilmesi ile prototip ve geliştirme testlerinin tamamlanmasını hedeflemektedir. Program, Kavramsal Tasarım , Ön Tasarım ,...
ÖNEMLİ NOT: Bu başlık altında yorum paylaşılmaz. Projedeki son durumu öğrenmek isteyen arkadaşlar için bilgi niteliğindedir.
T129 ATAK HELİKOPTERİ
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ihtiyacının karşılanması için 50 adet helikopterin tedarikine yönelik olarak 7 Eylül 2007’de imzalanan sözleşmenin ardından, ilave dokuz adet Helikopterin 15 ay erken teslimatını hedefleyen tedarik sözleşmesi de 8 Kasım 2010 tarihinde imzalanmıştır.
AgustaWestland tasarımı A129...
Son mesaj
7 Mayıs 2013 günü saat 16-17 saatleri arasında İdo Büyükçekmece Deniz Otobüsü İskelesi açıklarında Atak Helikopteri T-129 ile gösteri uçuşu yapılacağına ilişkin notam bugün yayınlandı. Notam no: G1889/13
ÖNEMLİ NOT: Bu başlık altında yorum paylaşılmaz. Projedeki son durumu öğrenmek isteyen arkadaşlar için bilgi niteliğindedir.
TÜRK BAŞLANGIÇ ve TEMEL EĞİTİM UÇAĞI (HÜRKUŞ)
Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ) Geliştirme Programı, Mart 2006’da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ arasında imzalanan anlaşma ile yürürlüğe girmiştir. Gece ve gündüz görev yapabilme kabiliyetine sahip HÜRKUŞ eğitim uçağı ile intibak, görerek, aletli uçuş, seyrüsefer, gece ve kol uçuşu eğitimleri...
Son mesaj
Ocak ayında yapılacak Savunma Sanayi İstişare Toplantısı’nda TAI’nin tasarladığı Hürkuş için sipariş bekleniyor. 15 uçak için çalışma başlayabilir.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak ve savunma projelerinin ele alınacağı ocak ayındaki Savunma Sanayi İstişare Toplantısı’nda TAI tarafından tasarlanan Hürkuş eğitim uçağına sipariş verilmesi masaya yatırılacak.
Geçtiğimiz haziran ayında törenle fabrikadan çıkartılan uçağın ilk uçuşunu önümüzdeki nisan ayında yapması...
Ne olur ne olmaz, yeni bir konu açalım. TF-X ve F-35 konuları daha fazla çorbaya dönmesin.
Su-57 mi alsak, Gripen en iyi uçak mıdır gibi tartışmaları ve genel olarak F-35 transferinin engellenmesi ve olası büyük bir Amerikan ambargosu sonucunda halihazırda yaşlanmış F-4'lerimizi nasıl değiştireceğimizin tartışması için bu konuyu kullanalım. Konu ismi ve bulunduğu forum zaman içinde değişebilir. Bundan böyle F-35 ve TF-X konularına atılacak bu konu ile alakalı mesajlar ya taşınacak ya da...
Son mesaj
Bir kaç yerde İsveç tarafının Türkiye 'nin bizden Gripen istiyor açıklaması dolaşıyor , sadece Gripen değil , mühimmat ve topçu radarı gibi başka sistemlerde telaffuz ediliyor , tekrar dönüp dolaşıp Gripen gelmemiz şaşırtmadı beni , tabi orada da ABD motor sorunu var .
Eğer hedef gerçekten MMU hazır olana kadar ara çözümse en mantıklı ve gerçekçi formul daha fazla 2. El F-16 yada neredeyse F-16 ile aynı silah yelpazesine sahip Gripen , İçinde bulunduğumuz ekonomik gerçeklik ne Typhoon nede...
Yerli ‘turbojet motoru’ üretecek, ‘Som Füzesi’ne Fransa’dan ithalat duracak.
Kale Havacılık, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Türkiye’nin ilk yerli ‘turbojet motoru’nu üretmek için imzayı attı. 48 ayda tamamlanacak proje için 25 milyon dolarlık harcama yapılacak. Motor, halen motoru Fransa’dan ithal edilen TÜBİTAK’ın geliştirdiği Som Seyir Füzesi’nde kullanılacak.
TÜRK savunma sanayinin özel sektör şirketlerinden Kale Havacılık, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK)...
Son mesaj
NH-90’da arka rampa vardır.
Evet yanlış yazmışım....Fark ettiyseniz Kıç rampası var ama o kadar büyük değil zaten anlatmak istediğime daha uygun
Büyük olmasının asıl sebebi rampadan çok yolcu/personel'in ayakta durabilmesi in istenmesi.
TCG Anadolu üzerinde bulundum. Sürtünme katsayısı oldukça yüksek bir zemini var. Ayak tabanınız zemine yapışıyor, zeminin kısa duruşa önemli katkısı olur.
Çok güzel bir haber.
Ancak bu kamuoyunda ilk kez paylaşılan bir bilgi.
Kaynağınız nedir üstadım?
HÜRKUŞ Hangar çıkışı törenindeki görüntülerde gördüm yanılmıyorsam.Kamuflaj boyalı fotoğrafı da trmilitary facebook sayfasındaki fotoğraftaki görüntüsüydü.TAİ resmi sitesinde de helikopter grubunda nisan da test kullanımının başlayacağı ve haziran sonunda KKK ya teslim edileceği yazıyor.
15 Haziran 2010 tarihli Savunma Sanayi İcra Komitesi kararı ile TUSAŞ’ın ana yükleniciliğinde gerçekleştirilecek olan “Özgün Helikopter Projesi”ne yönelik Teknik ve Ekonomik Fizibilite Etüdü Temmuz 2011’de tamamlanarak Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na teslim edilmiştir.
TUSAŞ’ın kendi kaynakları ile sürdürdüğü altyapı çalışmaları halen devam etmektedir. Bu kapsamda; bütünü ile özgün olarak tasarlanan Viril Kulesi (Whirl Tower) inşaat faaliyetleri tamamlanmıştır. Düzenek, azami kalkış ağırlığı...
hayır daha tam olarak seçti denilemez. Seçilen CAD programı konusunda uzman SAAB firması ile eğitim görüyor, tecrübesine istinaden SAAB ın FLAMES adlı programdan, uçak tasarımında nasıl faydalandığı öğreniliyor.
şuana kadar hepsi bu.
Tabii bu demek değildir ki ileriki zaman da SAAB TAI ye danışmanlık yapmayacak
Son mesaj
Kaan konusunda hata istenmediği için acele bir iş yapılmadığı, ilk uçuşu yıl sonunda olabileceği ilk taksi zamanında dahi söylenmişti. Uçarsa zamanında uçacak.
A400M Ulaştırma Uçağı (eski adıyla Geleceğin Büyük Uçağı) Projesi, Avrupa Bağımsız Program Grubu (IEPG) ülkeleri arasında ortak işbirliği çerçevesinde tasarlanıp üretilmek üzere 1984 yılında başlatılmış ve Türkiye bu projeye 1989 yılında katılmıştır.
Ocak 1999 tarihinde Tusaş Havacılık Sanayii’nin (TAI) de tam ortağı olduğu Airbus Military Şirketi kurulmuş ve bu konsorsiyum tarafından A400M uçağının teklifleri katılımcı ülkelere sunulmuştur.
Eğitim ve genel maksat uçağı TROY T400'ü geliştiren Türk havacılık şirketi, bu kez bölgesel yolcu uçağı tasarımına imza attı. 19 yolcu kapasitesine sahip, 3 bin 700 kilogram yük taşıyabilecek uçağın, 2 bin 200 kilometre menzile ulaşması öngörülüyor.
UÇAKSAN, geniş gövdeli bölgesel bir yolcu uçağı geliştirmek amacıyla Dragut Projesi'ni hayata geçirdi. Proje ile bakım maliyeti düşük, yakıt tüketimi uygun ve geniş gövdeli bir uçağın ortaya çıkarılması amaçlandı.
Bu kapsamda yolcu...
Son mesaj
Deniz uçağı çok mantıklı.
Girip çıkabilen tekerlekler ile karaya da iniş yapabilir. Örnekleri var.
ANKA
Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE) İHA Sistemi
Program Tanımı:
Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE-Medium Altitude Long Endurance), İHA Programı, bir geliştirme projesi olup; üç adet hava aracı prototipi ve tüm yer sistemlerinin belirlenmiş olan ihtiyaçlara göre tasarlanıp, geliştirilmesi ile prototip ve geliştirme testlerinin tamamlanmasını hedeflemektedir. Program, Kavramsal Tasarım , Ön Tasarım , Detay Tasarım ve Geliştirme ile Test ve Değerlendirme safhalarından...
Son mesaj
Bu MK81’leri üretiyoruz demek ki. Üretimi daha önceden hiç yoktu diye biliyorum MK81’lerin. Mk81 tam bir İHA mühimmatı.
Türkiye’nin, kendi geliştirdiği aviyonik ve silah sistemlerini teslim alacağı MTU’lara entegre edebilmesine yönelik olarak görev bilgisayarı ve OFP’ye erişim konusunda ABD nezdinde girişimleri devam etmekte. Benzer bir ihtiyaç halen İngiltere ve uçağın ilk müşterilerinden olacak olan İsrail’in de gündeminde üst sırada bulunmakta
uçağın ilk müşterilerinden olacak olan İsrail’in de gündeminde üst sırada bulunmakta
bunu tartışmıştık ama israil bizden öncemi sahip olacak f-35 e acaba ?
Son mesaj
Neden keşke F-35'imiz olsaydı dememizin sebeplerinden biri.
Kale, Baykar ortaklığının ürettiği ve daha önce Çaldıran olarak tanıdığımız, ilk testlerini Sinop Havalimanında yapan taktik insansız hava aracı Bayraktar adıyla Edirne Keşan'da testlerini sürdürüyor, forumun kapalı olduğu dönemde tam otomatik kalkış, seyir ve iniş gerçekleştiren iha geçtiğimiz günlerde de Saros körfezi üzerinde 24 bin feet irtifaya ulaşmış.
Bir bilgisayarcı olarak kendimden utandım bi türlü ne videoyu ne de resmin linkini düzgün ekleyemedim :/
Son mesaj
İzmir'deki Teknofestte hem Baykar hemde TEi standındaki görevliler TB-3 veya bir üst versiyonu için PD-225 motorunu kullanacağını söylediler. TB-4 gelicekmi sorusuna açık kapı bıraktılar. TB-3 kullanılan PD-170 motorunun tek turbolu olduğunu söylediler.
Türkiye, insansız hava araçları teknolojisinde yeni bir boyuta geçiyor. Milli olarak geliştirilen kamikaze (vurucu drone) ve yapay zeka algoritmalarıyla donatılan gözetleme maksatlı otonom drone ların sürü şeklinde hareket edip birlikte çoklu drone harekatı yapmaları sağlanacak.
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayii Müsteşarlığına sistem mühendisliği, teknik destek, proje yönetimi, teknoloji transferi, lojistik destek hizmetleri veren Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM),...
Son mesaj
Operasyonel yarı çapın guncellenecegini düşünüyorum. 100 km'ye yaklaşır.
Foruma bu konuyu açacağıma dair sözüm vardı. Böyle bir forumda böyle bir uçağın konusunun nasıl bulunmadığını da henüz anlayabilmiş değilim doğrusu. :roll:
Teknik Özellikler :
Silah Yükü :
*Bilgiler Wikipedia'dan Alınmıştır.
Yeryüzünde en çok fanı bulunan jet uçağı. Otoriteler tarafından en başarılı modern jet tasarımı olarak kabul edilen bir estetik harikası. (Kimisi görüntüsünü korkunç ve kaba buluyor) Facebook'ta F-4 sayfalarında falan hakkında olumsuz bir şey söylediğiniz...
Son mesaj
Ne f35 geldi ne blok 70. Kaldık emektar baba fantomlara.
Babaların durumu da hiç iyi değil. Ekipler mucizeler üretse de, artık bir devrin sonuna geldik. En kötüsü de, elimizde çift motorlu, F-4'ün yerini alacak bir alternatif olmaması. Bir şekilde Block 70'ler gelse de babaları uğurlayabilsek.
2020'nin ilk gününde bundan daha iyi haber ne olabilirdi :D?
Son mesaj
a) Anka-3 uçtu mu ki Anka-4'ün planları raftan indirildi?
b) Anka-4 tam olarak nedir?
c) Hangi ülkeler ortak olacak ve en önemlisi, bunlar için ortak edinmek doğru mudur?
Doğru sorulara ancak şapka çıkarılır.
İlave Anka 3'e ne oldu? Piste taxi gösteriminden sonra temmuzda uçuruyorduk.Atak 2 gösterimini sırf bu yüzden eleştirmiştim.
Niye platformlarımızı hazır hale gelmeden gösteririz ve sonrada yıpranmasına sebep oluruz?
Bari havada görseydik
Projede arama-kurtarma ve deniz üstü operasyonlara uygun, askeri konfigürasyona sahip 10 ton sınıfında bir genel maksat helikopterinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Helikopter, ayakta durmaya elverişli geniş kabinli, arkadan rampa kapağı olan ve katlanabilir iniş takımlarına sahip olacak şekilde operasyonel gereksinimler göz önünde bulundurularak tasarlanacaktır.
Helikopter, 20+ kişilik personel kapasitesine, 170 knot azami hıza ve 1000 km menzile sahip olacak şekilde tasarlanacak olup,...
Son mesaj
Hocam bu mevzuyu ben Temel Kotil'in ağzından bire bir duydum diye hatırlıyorum ama nerde izledim onu hatırlayamıyorum. Özellikle Ukrayna motorlarının ilk etap T-929 ve T-925 filoları için lisanslı olarak ülkemizde üretileceği ile ilgili bir konuşması vardı. Lakin yalan olmasın bulamıyorum.
24. dakikadan itibaren anlatılıyor, ancak tei üzerinden bir senaryo anlatılmış
Havagücü Takımlandırma(ekiplendirme) Sistemi. Avustralya'nın ilk defa açıklanan Loyal Wingman(Sadık kanat arkadaşı) projesi için Boeing'in tasarladığı İHA.
Tamamen Avustralya'da geliştirilecek, bir çok ABD ihraç kuralından muaf olacak. Testler de Avustralya'da gerçekleştirilecek.
Hem insanlı bir takım lideri ile hem de tek başına uçabilecek.
2000mil menzili olacak.
Modüler olacak.
Ortaya çıkacak ilk ürün istihbarat ve elektronik savaş(EW) odaklı olacak.
Hem yer istasyonu vasıtasıyla hem de...
Konu dışı olacak ama, başka nereye yazayım bilemedim:
Forumda TSK hizmetindeki Cobra ve Super Cobra helikopterlerine dair bir başlık aradım, fakat bulamadım. Bu helikopterlerin Türkiye'deki tarihçelerine, kullanılan versiyonlarına, başlarından geçen ilginç hadiselere vs. ulaşabileceğim bir başlığımız mevcut değil mi?
Son mesaj
Kobralar çok iyi oldu da, nakliye işi nasıl çözülecek, siparişte yok. 10 tonluk helikopterin deniz versiyonu da ne zaman gelecek, 2030 belki. AW101 veya Seahawk bir şeyler lazım.
Hocam en mantıklısı bana AW101 gibi geliyor ama kuvvet ister mi? En azından TCG Anadolu için alınsa, opsiyon ile ilave alım da sözleşmeye eklense fena olmaz da işte....
12 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan 23 numaralı Kararnamede tüzel kişiliği haiz, idari ve mal özerkliğe sahip, özel bütçeli Türkiye Uzay Ajansı kuruldu.
Son mesaj
Haritaya tekrar baktımda aslında Somali konumu roket fırlatmak için mükemmel bir yer gibi. Tabi oraya kurulacak bir fırlatma merkezinin lojistiği, idamesi ne olur bilemedim.
Somali, Sudan, Kıbrıs gibi bölgeler için istişareler yapıldı. Sudan elendi zira ciddi bir istikrar sorunu var. Somali, yahut Kıbrıs bir ihtimal olabilir. Ancak henüz erken. Zira önce biz kendi topraklarımızda bunun geliştirmesini, ve birbakımada aslında testlerini yapacağız. Şu anda mikro bir yük göndereceğiz. 2026-7...
Amerikan Hava Kuvvetleri ve Tayvan Hava Kuvvetleri F-16’ları için modernizasyon programı yürüten Lockheed Martin, modernizasyon kapsamında Northrop Grumman üretimi SABR (Scalable Agile Beam Radar - Ölçeklenebilir Çevik Sinyal Radarı ) seçti.
F-16 AESA (Active Electronically Scanned Array - Aktif Elektronik Sıralı Tarama) radarı programı çalışmaları Northrop Grumman tesislerinde yapılacak. F-16 Savaş uçakları dünya genelinde 30 yılı aşkın süredir etkin...
T129 ATAK Helikopteri'nde kazanılan teknolojik bilgi birikimi ve operasyonel tecrübe neticesinde, tamamen milli ve yerli imkan ve kabiliyetler ile tasarlanacak ATAK 2 Taarruz Helikopteri Projesi ne başlanmıştır.
Bu doğrultuda, T625 Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamında da geliştirilen alt sistemlerinde de kullanılacak olması beraberinde arttırılacak faydalı yük, modern aviyonik sistemler ve düşürülmüş lojistik maliyetiyle yüksek performansa sahip...
Son mesaj
Ayrılıkçı sih ler onlar için daha büyük tehtid.
Öyle veya böyle, koridorun sonu aynı kapıya çıkıyor. Hindistan faşistleşiyor. Bizim için potansiyel tehdit kaynağıdır bu gidişatları.
Tehdit demişken, Pakistan eski başbakanı İmran Han tutuklandı. Gösterilerde yaralıların ve ölülerin olduğu bildiriliyor. Buyur buradan yak!
Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı “Hürkuş” Hangardan Çıktı
Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın eğitim uçağı ihtiyaçları doğrultusunda TUSAŞ mühendisleri tarafından tasarlanan ve birçok yerli alt yüklenici firmanın da görev aldığı Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ un montajı ve üretimi tamamlanarak, 27 Haziran 2012 tarihinde TUSAŞ, Kazan tesislerinde düzenlenen törenle hangardan çıkarılmıştır.
Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ve Türk teknisyenleri tarafından üretilen...
Son mesaj
Yerli helikoptere yerli motor dövizinin yanına yerli uçağa yerli turboprop yakışır. Eğer şimdiye kadar verilmediyse yeni hükümetin ilk işi bu yönde direktif vermek olmalı.
Amaç : KKK.lığı’nın 6 adetlik yük helikopteri ihtiyacının karşılanması
Kapsam : CH-47F Chinook Helikopterlerinin FMS kanalıyla Boeing'den tedarik edilmesi
Proje Modeli : Hazır Alım
Ana/Alt Yüklenici :
Sözleşme İmza Tarihi : 07 Eylül 2010
Mevcut Durum : Boeing firmasına ait CH-47F Chinook helikopterlerinin FMS kanalıyla tedariki maksadıyla Kabul Mektubu imzalanmıştır. 14 Temmuz 2011 tarihinde Boeing ile ofset anlaşması imzalanarak Sözleşme yürürlüğe girmiştir.
Son mesaj
Aklıma bir fikir geldi, şu jandarma mi17 lerini Ukrayna'ya verelim de ABD bize chinook versin. Zelenski bı yoklasin bakalım :D
Masses
Basic Mass (Empty) =11,000kg (24,250lb)
Maximum(Take-off) =23,500kg (51,809lb)
Avrupa Birliği yapımı çok amaçlı, ikiz motorlu, delta kanatlı avcı uçağı.
Tasarımı Fransız Dassault Rafale, İsveçli...
Son mesaj
Problem ordunun 1.5 milyon gibi çok büyük sayıda gönüllü askerden oluşması. Bizde uzman çavuşluğa koşa koşa gidiliyor ama bizim rakamlarımız senede beş on bin kişi sadece.
Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Temel Eğitim Helikopteri Tedarik Projesi başlattı. 26 Temmuz’da yayınlanan proje ile ilgili Teklife Çağrı Dosyası için ilgili firmalara çağrıda bulunuldu.
Halen Kara Havacılık’ta temel helikopter pilotaj eğitiminde Bell tarafından tasarlanmış AB206R modeli kullanılıyor. Bu helikopterler, 1995-96 yılları arasında envantere toplam 20 adet girmişti. Ayrıca Jandarma tarafından kullanılan 13 adet AB206 da eğitim amaçlı bu filoya...
Son mesaj
KKK envanterine girecek ilk AW119T helikopteri görüntülenmiş. Toplam 15 adet üretilecek. Bu sessiz sakin ilerleyen bir proje oldu. İhale 2021'de Leonardo'ya verilmişti.
Kesin bilgi olmamakla beraber program bedeli 50-70 milyon dolar denmiş, 15 helikopter için epey düşük.
Böyle bir konu bulamadım ayrı bir başlık hak ediyor
Son mesaj
4 pervaneyi motoru ve pilleri sadece havalanıp inmek için kullanmak yerine şu RC modeldeki gibi Tilt rotor yapılabilirdi. 6 saat uçarken hiç bir işe yaramayan pervaneler boşuna 6 saat boyunca sürtünmeye sebep oluyor ve ciddide donanım ağırlığı ekleniyor bizim sistemde
Hocam o tasarımda kanadın ve pervalerin yönünü ayarlamak için de servo motorlara ihtiyaç var. Yani dışarıdan görünmese de ek bir yük var. Ancak daha önemlisi o tasarımla fırtınalı bir havada o dihayı geçelim yerden 8000...
1 Nisan 2011 tarihli Savunma Sanayi İcra Komitesi, 2007 yılından bu yana devam eden Türk Genel Maksat Helikopteri İhalesinde sözleşme müzakerelerine Amerikan Sikorsky firması ile başlanması kararı almıştır. Müzakerelerin 2012 içinde nihayetlendirilerek, Sözleşmenin 2013 yılı içinde yürürlüğe girmesi için çalışmalar devam etmektedir.
Tamamı TUSAŞ tesislerinde üretilecek olan Sikorsky S-70i helikopterlerinin Aselsan ürünü modern aviyonik sistemler ve TEI tarafından üretilecek T700-TEI-701...
Son mesaj
Elden geldiğince tüm bu süreçler için çalışılıyor. Ancak maalesef bizim gibi bunların alt yapısını yeni kuran ülkeler için deneyimli isimlerin kayıpları o kadar kolay tolare edilemiyor. Kurumsal Hafıza falan kurtarmıyor maalesef. O konuda da çok iyi değiliz. O konuda da tecrübe kazanıyoruz. 75-100 yıllık kültürü olan şirketlerdeki yönetim sistemlerini ha deyince uygulamak çok zor. Keza birebir uygularsanız da sonuçsuzsunuz. Nitekim onlarla aynı sistemi uygulayıp onlara aynı sürede çalışırsanız...
türkiye neden ea 18 growler tornado ecr tipi elekronik saldırı ve köreltme yapan uçaklara yatırım yapmaz anlamış deilim, eğer şuan elimizde olsaydı bu jetler suriyenin uçaksavar ve radarlarının fazla bir fonksiyonu olmazdı askeri kargo uçaklarının, savaş durumunda yapacağı elekronik karıştırmanın yeteceği şüpheli, güçlü, bir ülke ile yapılan savaşta ise havaya bile kalkması kendini korumasınada imkan yok kargo uçaklarının elekronik savaş ve jammerla donatılması bence çok gereksiz
Fiziksel Özellikler
Mürettebat: 1
Uzunluk 32 ft 3 in 9,8 m
Kanat Genişliği 37 ft 11,3 m
Yükseklik 13 ft 8 in 4,17 m
Kanat Alanı 235 ft² 21,8 m²
Boş Ağırlık 7,000 lb 3.175 kg
Yüklü Ağırlık 9,200 lb 4.175 kg
En Yüksük Kalkış Ağırlığı 12.100 lb 5.490 kg
Performans
En Yüksek Hız 437 mil/s 704 km/s
Muharebede Uçuş Menzili 1.000 mil 1.600 (çıkarılabilir tanklarla)
Uçuş Menzili 1.895 miles 3.050 km
Hizmet Tavanı 41.900 ft 12.771 m
Tırmanma Oranı 3.200 ft/dak 975 m/dak
Kanat/Yük Oranı 39 lb/ft² 192...
Son mesaj
O liste, halka açılacak ve uçuş yapılabilecek uçakların listesi.
P63 olarak belirtildi.
İki farklı eyaletten, muhtemelen daha önce birlikte uçmamış iki ekibin uçaklarıydı bunlar. Önceki gün yapılması gereken alıştırma uçuşu da hava koşulları nedeniyle iptal edilmiş. NTSB biner tepelerine.
Merak ettiğim bir araç başlığının açılmasına sevindim forumda eskiden çok aktif olmayan bir konuydu ama benim heik'ler kadar merak ettiğim bir kabiliyet.Bu araçlardan biraz üstadlar bahis etse sevinirim.
Mesela bu araçlar kaç tane sayı yeterlimi hangi görevleri yapıyorlar hangi filolara destek sağlıyorlar.
Hangi görevlerde kuvvet çarpanı etkisi yapıyorlar.Bizdekiler ikinci eldi modernizasyon gerekicek mi?Sayılarının artması planlanıyor mu?Kuvvet memnun mu?
Tüm uçaklarımızın yakıt ikmali...
Son mesaj
Evet çok çok sağlam bir uçak olmuş, c47 de böyledir.
Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu foruma dosya ekleri gönderemezsiniz