F-16 Fighting Falcon (Savaşan Şahin)
- Heisenberg
- Üye
Sizce F-16 alma sansimiz hala var mi? Yunanlilar isimizi igce zorlastirdi son ABD ziyaretinden sonra..
-
- Üye
Bu yönde hiçbir haber, açıklama vs. yapılmadı ama gerkçekse F-16, Akıncı ve MİUS da aynı radarı mı kullanacağız? O zaman ilk başta dendiği gibi APG-83 ayarında bir radar olmayacak çünkü Akıncının eti ne budu ne ne kadar enerji üretip APG-83 gibi bir radarı besleyebilir, MİUS da keza o seviyede enerji üretimi yapamaz, ''radarlar'' olacaksa orası ayrı tabi.
- RocKhan
- Üye
SSB Radar ve Elektronik Harp Daire Başkanı Ahmet AKYOL açıkladı.Lotrer yazdı: ↑21 Haz 2022, 16:46 Bu yönde hiçbir haber, açıklama vs. yapılmadı ama gerkçekse F-16, Akıncı ve MİUS da aynı radarı mı kullanacağız? O zaman ilk başta dendiği gibi APG-83 ayarında bir radar olmayacak çünkü Akıncının eti ne budu ne ne kadar enerji üretip APG-83 gibi bir radarı besleyebilir, MİUS da keza o seviyede enerji üretimi yapamaz, ''radarlar'' olacaksa orası ayrı tabi.
''aynı radarı mı kullanacağız?'' sorunuzun cevabı hem evet hem hayır.
Bilindiği gibi radarı oluşturan şeylerden biri transmit / receiver denen modüller.
Bu modüllerin yerleştirilme biçimleri ve modül sayıları radarın etkisini belirleyen unsurlardan birisi, daha ufak ölçekte bir İHA veya SİHA'ya F16 ile aynı sayıda modüle sahip radar yerleştirmek tabi ki mümkün olmasa gerek.
Yani teknolojisi aynı ama modül sayısı nedeniyle de farklı bir radar konmuş oluyor.
Buna göre kullandığı elektrik de F16 ile aynı olmayacaktır.
Ekstra elektrik verecek bir elektrik motoru ya da belli bir süre kullanmak üzere batarya desteği, kullanmak istenen iha veya sihada yer varsa eklenmesi mümkün olabilir, burası tamamen benim şahsi düşüncem, böyle olacaktır demiyorum.
Mesela iha veya siha 30-40 saat havada kalabiliyordur ama AESA radarı ona aslen görev yerine ulaştığında veya bir hedef aradığı sırada belli bir zaman dilimi için gerekli, yani tüm uçtuğu süre boyunca AESA açık dolaşmayacak bir yol da bulunabilir. Gerektiği an açılır (ki zaten normal jetlerde de böyle yapılabiliyor diye biliyorum) ekstra elektrik de üretilebilir, bataryalardan katkı sağlanır, kullanılmadığı sırada şarj olur, gibi.
https://www.savunmasanayist.com/eralp-v ... son-durum/
Kaynaklar yeterli sanırım?
-
- Üye
Evet yeterli yani Akıncıda atıyorum 150 T/R modüllü, MİUS'da 300 T/R modüllü, F-16 da 700 T/R modüllü bir radar olacak ama aynı altyapıda aynı modülleri kullanan 3 farklı radar olacak diyorsunuz, dışradan bakınca güzel ve mantıklı duruyor niye olmasın.RocKhan yazdı: ↑22 Haz 2022, 14:12 SSB Radar ve Elektronik Harp Daire Başkanı Ahmet AKYOL açıkladı.
''aynı radarı mı kullanacağız?'' sorunuzun cevabı hem evet hem hayır.
Bilindiği gibi radarı oluşturan şeylerden biri transmit / receiver denen modüller.
Bu modüllerin yerleştirilme biçimleri ve modül sayıları radarın etkisini belirleyen unsurlardan birisi, daha ufak ölçekte bir İHA veya SİHA'ya F16 ile aynı sayıda modüle sahip radar yerleştirmek tabi ki mümkün olmasa gerek.
Yani teknolojisi aynı ama modül sayısı nedeniyle de farklı bir radar konmuş oluyor.
Buna göre kullandığı elektrik de F16 ile aynı olmayacaktır.
Ekstra elektrik verecek bir elektrik motoru ya da belli bir süre kullanmak üzere batarya desteği, kullanmak istenen iha veya sihada yer varsa eklenmesi mümkün olabilir, burası tamamen benim şahsi düşüncem, böyle olacaktır demiyorum.
Mesela iha veya siha 30-40 saat havada kalabiliyordur ama AESA radarı ona aslen görev yerine ulaştığında veya bir hedef aradığı sırada belli bir zaman dilimi için gerekli, yani tüm uçtuğu süre boyunca AESA açık dolaşmayacak bir yol da bulunabilir. Gerektiği an açılır (ki zaten normal jetlerde de böyle yapılabiliyor diye biliyorum) ekstra elektrik de üretilebilir, bataryalardan katkı sağlanır, kullanılmadığı sırada şarj olur, gibi.
https://www.savunmasanayist.com/eralp-v ... son-durum/
Kaynaklar yeterli sanırım?
-
- Uzaklaştırıldı
- RocKhan
- Üye
Evet, tabi sayılar o şekilde olmasa da teknoloji olarak aynısı olacaktır, tasarımsal, modüler değişiklikler, gerekli modifikasyonlar yapılacaktır.
- RocKhan
- Üye
Ben o twitiı sayın Ahmet AKYOL'un twitter hesabında görüp, linki de oradan alıp paylaştım, kendisi retwit yaptığı için kaynak olarak kabul ediyorum.
Ahmet beyin hesabına bakıp retwiti orada görebilirsiniz.
Retwitler ilk twiti yazan kimse o şekilde görünüyor, aslında benim niyetim birinci kaynaktan alıp paylaşmaktı ki öyle de yaptım.
Turan Oğuz kimdir necidir bilgim yok, sonuçta onun kaynağı da sayın ahmet Akyol'un benim de paylaşmış olduğum youtube videosudur ya da bizzat orada bulunmuş duıymuş olabilir, o kadarını bilemiyorum.
Tek başına video da aslında yeterli bir kaynaktı, neyse, bu tür şeylere fazla takılmıyorum.
- okeanos
- Süvariler
Turan bey eskiden burada takılırdı. Oradan aklında kalmış arkadaşın.RocKhan yazdı: ↑23 Haz 2022, 08:54 Ben o twitiı sayın Ahmet AKYOL'un twitter hesabında görüp, linki de oradan alıp paylaştım, kendisi retwit yaptığı için kaynak olarak kabul ediyorum.
Retwitler ilk twiti yazan kimse o şekilde görünüyor, aslında benim niyetim birinci kaynaktan alıp paylaşmaktı ki öyle de yaptım.
Turan Oğuz kimdir necidir bilgim yok, sonuçta onun kaynağı da sayın ahmet Akyol'un benim de paylaşmış olduğum youtube videosudur ya da bizzat orada bulunmuş duıymuş olabilir, o kadarını bilemiyorum.
Tek başına video da aslında yeterli bir kaynaktı, neyse, bu tür şeylere fazla takılmıyorum.
-
- Uzaklaştırıldı
Şakasına yazmıştım. O kişiyi tanıyorsunuz sandımRocKhan yazdı: ↑23 Haz 2022, 08:54 Ben o twitiı sayın Ahmet AKYOL'un twitter hesabında görüp, linki de oradan alıp paylaştım, kendisi retwit yaptığı için kaynak olarak kabul ediyorum.

- RocKhan
- Üye
Ahmet bey kendi açıklamasını kendi twitter hesabında, ilk elden yazsa daha iyi olurmuş, ''Sunumda söyledim nasılsa haber olur'' dedi sanırım 

-
- Üye
Çin motor konusunda alternatif olabilir. J10 ,f16'nın kopyası olması lazım
-
- Süvariler
- Süvariler
Azizim, kafama takılıyor. Hani bildiğimden değil ama.. Ellerindeki Z10 Helikopterlerinin motor performans sorunları, diğer motorlar için ölçüt alabilirmiyiz? Belkide ellerinde ciddi birşey yoktur? Fazlamı evhamlıyım.
-
- Süvariler
Tümevarım elimize hiç bilgi yoksa sarılabileceğimiz en rasyonel düşünce biçimi ki bence gayet mantıklı bir düşüncedesiniz. Ancak motor teknolojileri çok grift biliyorsunuz ki. Şimdi ben de turbojeti yapan turbofanı yapamaz diyemiyorum ama her birinde ayrı teknolojik zorluk mevcut.
F-110 dememin nedeni bildiğimiz bir motor. Ve biz artık Turbojet motor yapmaya başladık. Hala beklemenin bir anlamı yok. Kopyasını bile çıkartmamız Çin'den ya da daha doğrusu başka ülkeden alınmasından çok daha iyi ve sağlam bir plan gibi geliyor. Tabii yapabilirsek o kadar kolay değil. Ancak bence F-110 yaparsak ben şahsen taklalar atarım. Onu tekli ve çiftli kullanarak motorda 4. nesil diğer teknolojilerde daha üst nesil bir hava kuvvetlerine sahip olacağımız anlamına geliyor bu.
-
- Site Başkanı
- Üye
- İletişim:
- Tigerfish
- Süvariler
Dikkatimi çeken dışişleri bakanlığın onayı. Asıl ihtiyaç olan kitlerin ve yeni uçakların Tedariği için kongre onayı gerekiyor. Yoksa ben mi yanlış anladım?
-
- Site Başkanı
Bu muhtemelen 14 milyon dolardan büyük bir satış olduğu için, burada da kongre onayı gerekiyor. Kongre onayı derken, bir araya gelip oyluyorlar değil. Yeterince kişi itiraz etmezse geçiyor, daha çok itiraz makamı, onaylama değil.
Müşteri Amerikan dışişlerine istek mektubu gönderiyor, Dışişleri(State Dept) müracaatı yapıyor, senato red vermiyor, savunma bakanlığı uygulamasını yapıyor.
Daha detaylı: https://sgp.fas.org/crs/weapons/RL31675.pdf
Müşteri Amerikan dışişlerine istek mektubu gönderiyor, Dışişleri(State Dept) müracaatı yapıyor, senato red vermiyor, savunma bakanlığı uygulamasını yapıyor.
-
- Üye
Türkiye NATO üyesi olduğu için 25 milyon dolar.Sanchez yazdı: ↑17 Nis 2023, 20:54 Bu muhtemelen 14 milyon dolardan büyük bir satış olduğu için, burada da kongre onayı gerekiyor. Kongre onayı derken, bir araya gelip oyluyorlar değil. Yeterince kişi itiraz etmezse geçiyor, daha çok itiraz makamı, onaylama değil.
Aynı şekilde NATO üyesi olduğu için 30 değil 15 gün itiraz süresi var.
-
- Üye
İsmail Demir açıklama yapmış. Hürjet ilk uçuşunda ona eşlik eden f16 blok 30 Özgür modernizasyonu tamamlanmış bir uçakmış. Bu da bence çok güzel bir gelişme oldu.
- SametKomurcu
- Süvariler