Milli Muharip Uçak(MMU) Projesi - TF-X

Tüm Askeri Uçaklar,İnsansız Hava Araçları, haberler, yorumlar, projeler, analizler...
Kullanıcı avatarı
SametKomurcu
Süvariler

Mesaj gönderen SametKomurcu »

ring of fire
Üye

Mesaj gönderen ring of fire »

Ben de bekliyordum ertelenmesini. Siyasiler şovunu yapamayacaktı şu ortamda.

Kullanıcı avatarı
ddemir
Süvariler

Mesaj gönderen ddemir »

Kullanıcı avatarı
ddemir
Süvariler

Mesaj gönderen ddemir »

Videoda gün içinde gelir herhalde

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

Yarın muhtemelen.

Kocaburnunu ben beğendim, nazarı olsun.

Kullanıcı avatarı
ddemir
Süvariler

Mesaj gönderen ddemir »

Sanchez yazdı: 17 Mar 2023, 10:37 Yarın muhtemelen.

Kocaburnunu ben beğendim, nazarı olsun.
Fotoğraf kalitesinden midir nedir, burun kötü görünüyor. Hangardaki fotoğraflarda daha iyi görünüyordu.

anafor2014
Süvariler

Mesaj gönderen anafor2014 »

Burun kısmı radar olgunlaştıkça son şeklini alır.

commandos
Süvariler

Mesaj gönderen commandos »

Ben onu bunu bilmem. Bu uçak BİZİM! Bizim yani bize ait. Direkt bizim!

KARACI
Süvariler

Mesaj gönderen KARACI »

F35'in burnuna da, o burnun içindekine de güveneceğimden çok daha fazlasına sahip olurum, özgürlük başka bir şey, tadını aldık artık. Lakin motor da motor diyerek bir klişeyi tekrarlayım, gerçek bir klişe bu çünkü. Bu projenin en çetin dönemeci olacak...

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

Belki abarttığımı düşünebilirsiniz. Lakin ortaya çıkan platform ilave kabiliyetler ekleninceye kadar en güncel 4,5 Nesil bir hava Muharip platformu. Bu kuşu biz yapıyoruz ya bu inanılmaz bir duygu. Bunun parça üretimlerinde kullanılan hammaddeleri, makina techizat mühendis ve proje imalat programları vasıtasıyla parçalara dönüştürülmesi, bu parçaların projeye uygun milimetrik hesaplamalarla birbirine entegrasyonu, güncel teknolojik kabiliyetlerin gövde montaj noktalarına uyarlanması ( Ki bu kısmında çok değerli kabiliyetler söz konusu. Hareketli parçalara ve bağlantı kısımlarına uygulanan radar sinyallerini soğurmaya yarayan özel işlemler gibi), gövde içi ve gövde kanat birleşimi iç silah istasyonları imalat kabiliyeti, bu istasyonlara ait silah iç istasyon podları ve bağlantıları, yüksek teknoloji EOTS-İRİST ve AESA Radar çalışmaları, RAM kaplama boya çalışmaları, 5. Nesil kabiliyete destek olacak motor sıcaklık çıkışını destekleyecek nozul çalışmaları, platformda kullanılacak çeşitli mühimmat hazırlıkları, ve daha nice konu başlığı ile anlatılabilecek muazzam bir eko sistem bütünü. Çok büyük iş. Tüm Savunma sektör çalışanları ve emeği geçenlere teşekkürler. Resimde görülen platformun kendinize ait olduğunu hissetmek ve buna hâkim olunduğunu bilmek başka bir boyut.

KARACI hocamın dediği gibi motor işine acilen hız vermek gerek. Mümkün olduğunca F110 mimarisi ve üretim altyapı kabiliyeti kullanılarak benzer bir motor hızlıca devşirilmeli. İlmek ilmek işlenmekte olan ve gözümüzün önünde büyüyen evladımıza, ihtiyacı olan ilave yatırımların biran önce yapılması gerekmekte. Kızılelma ve Anka 3 ile çok ciddi bir güç çarpanı doğuyor...

Kullanıcı avatarı
AKINCI
Akıncılar

Mesaj gönderen AKINCI »

İsterse en tipsiz uçak olsun umdum değil işini yapsın uçsun kaçsın vursun. Elin gavurundan uçak dilenmekten kurtarsın bu memleketi.

karli
Süvariler

Mesaj gönderen karli »

Bugün uçuş olacakmı? Yoksa sadece taksimi?

kedoxs
Üye

Mesaj gönderen kedoxs »

Kızılelma uçtu. MMU da yılın sonunda uçacak. Belki Baykar gibi erken bir uçuş bile görebiliriz. Hürkuşu da her an göklerde görebiliriz. Tb3 de en yakın zamanda uçacak ve Anadolu gemisine konacak. Ve en önemlisi hepside son teknoloji, aviyonik ve ağ merkezli tasarlanıyor. Tb2 nin bile ağ merkezli kullanımında neler başardığını gördük. Rusları soytariya çevirdi, amiral gemileri Moskova yı keklik gibi avlattı. Birde Kızılelma + MMU lu harekatları düşünün.

Başından beri diyorum, milletin çeri çöpüyle işimiz olmasın. Bir 5-10 sene canımızı dişimize takarak şunları sonuçlandıralım. Zaten ondan sonra gelecek bizim olacak.

Kullanıcı avatarı
calasko
Üye

Mesaj gönderen calasko »

F22 prototipi ve nihai hali.
Bakalım bizimki ne kadar değişecek.

Resim

Temmuz
Üye

Mesaj gönderen Temmuz »

Resim
Resim

Kullanıcı avatarı
SametKomurcu
Süvariler

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

Kullanıcı avatarı
ebonitcubuk
Süvariler

Mesaj gönderen ebonitcubuk »

Olur mu be

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar

Mesaj gönderen dr.911 »

Burun ve kanopi kısmı gövdeye oranla çok orantısız duruyor.

karaden
Üye

Mesaj gönderen karaden »

İniş takımları çok içerde sanki.

Mühendisler hesabını kitabını yapmıştır...Ama yarın MMU'nun naval versiyonunu yapıp uçak gemisine indireceğiz dersek sıkıntı olabilir.

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

CDR'ı bitmemiş ilk uçuş prototipi bu. Don biçmeyin. Kalkın ankara havası oynuyoruz bugün. Dertlerini yarın düşüneceğiz.

commandos
Süvariler

Sanchez yazdı: 17 Mar 2023, 20:31
Son foto hemen wallpaper oldu bile 8-)

BuLuT
Üye

Mesaj gönderen BuLuT »

Arkadaşlar Kanopi ve burun ile fotoşop ile oynamışlar önden görüntüsüne bakın Muhteşem.
Detay vermek istemiyorlar Çözünürlük düşük çok normal
Çinin uçağıda ilk çıktığında böyle çok net görüntüler vermiyordu.
burda önemli olan pist başına çıkıp taksi yapmaya başlaması. Çin ABD'ye ilk postayı böyle bir shov ile koymuştu.
Anlıyana çok anlamlı mesajlar veriyorda biz yaşadığımız felaketten dolayı bu işe çılgınlar gibi sevinemedik.
Sırada Test pilotumuzun salına salına tüm vücut dilinden özgüven akacak şekilde o uçağa binmesidir.

kivele
Üye

Mesaj gönderen kivele »

Resim

F-22'ye gerçekten benziyor.

Fedakar_asker
Süvariler

Mesaj gönderen Fedakar_asker »

Öncelikle uçağımız harika görünüyor. Böyle bir uçak projesinde çalışmak bir vatan evladı için bu dünyadaki en büyük şereftir. Canla başla çalışmaya devam edin ve Türk' milletinin neler başarabileceğini tüm dünyaya gösterin. Dünya barışını korumak ve gerçek adaleti sağlamak bizim güçlü olmamıza bağlıdır. Tarih boyunca tüm mazlum insanların sığınağı olan Aziz milletimiz var olsun. Yeni uçağımızı bir an evvel envanterde görmek dileğiyle hayırlı uğurlu olsun .

Kullanıcı avatarı
Karasu
Üye

Mesaj gönderen Karasu »

Ben geçenlerde amatör işi dandik bir taşınabilir güç istasyonu yapayım dedim. Yapacağım iş 3 elektronik devreyi birleştirip küçük bir çanta içine monte etmekti. O kadar. O işi de elime yüzüme bulaştırdım. Yanlış kablolama ve sigortalama nedeniyle bir sürü kablo ve kablo yüksüğü çöpe gitti. Çanta delik deşik oldu. Yeni çanta aldım. Sonra yaptığımı beğenmedim baştan bir daha yaptım falan. Bu işi yıllardır yapan adamların 2 saatte bitirebileceği iş için günlerce uğraştım.

Bu adamlar sonradan 5. nesil savaş uçağına dönecek bir uçak yapıyor. Onu da ilk defa yapıyor. Öyle zor iş ki. Uçağın ve parçalarının tasarlanıp üretilmesi gibi uçuk işleri geçtim, en basitinden kablolama bile bambaşka bir uzmanlık alanıymış meğer. Açık konuşmam gerekirse kanopiye ben de gıcık oldum. Mühendislerin ve hava kuvvetlerinden personellerin de içine sinmeyen bir şeyler elbette olur, zaman içinde değişir. Ancak şu hali bile inanılmaz bir emek ve bilgi istiyor. Bir de ilk prototip adayı ancak jilet gibi çıkmış ortaya yahu..

Ben havacılıktan falan zerre anlamam. Demin araştırdım bu testlerin amacı nedir diye. Motor çalışırken uçaktaki titreşim, yapı elemanlarının durumu, yer manevraları başarısı falan tonlarca şey test ediliyormuş. Umarım bu testler başarılı geçmiştir. Şu ya da bu parçanın güzelliğinden çirkinliğinden çok daha önemli mevzular bunlar şu aşamada.

Merzifonlu
Süvariler

Mesaj gönderen Merzifonlu »

Uçak çok güzel. Yetenekleri de görünüşü kadar etkileyici olur umarım.

Ecnebiler, uçakta aynı anda hem IRST hem de gömülü EOTS olmasına dikkat etmişler. Yani MMU bas bas bağırıyor, "ben multirole uçağım" diye.

Ben ise otomatik top için bir yuva göremedim. Hiç mi konulmayacak?

igirgin
Süvariler

Mesaj gönderen igirgin »

Nazar değmesin maşallah…

İsteğe göre top da konulabilir herhalde sonuçta bu donun terzisi biziz fakat bu kadar sensör, ağ merkezli cart curt ekledikten sonra o top sadece yük olur.

kedoxs
Üye

Mesaj gönderen kedoxs »

Hiç jet uçak yapmamış bir ülkenin aynı yıl içinde Kızılelma, Anka3, Hürjet ve MMU yu uçurması sanırım yüzyılın meydan okuması olacak...

Kullanıcı avatarı
ugrgdr
Süvariler

Mesaj gönderen ugrgdr »

kedoxs yazdı: 18 Mar 2023, 09:22 Hiç jet uçak yapmamış bir ülkenin aynı yıl içinde Kızılelma, Anka3, Hürjet ve MMU yu uçurması sanırım yüzyılın meydan okuması olacak...
Veya siyasi şov olacak. Çok hızlı ilerlemiyor muyuz yoksa bana mı öyle geliyor. Sıfırdan bu aşamaya kısa sürede gelmek daha büyük sorunları da beraberinde getirebilir. Seçim öncesi gövde gösterisi yapıyorlar. "Cumhurbaşkanımız Sn. @RTErdogan’ın liderliğinde inşallah gök vatanımızda süzülmesine de şahit olacağız." cümlesinden belli.

Ama şuan görünürde çok yakışıklı duruyor. Projede çalışan çaycısından mühendisine, yöneticisine kadar Allah razı olsun çok güzel bir çıkardıkları da ortada. İnşallah değerli mühendislerimizin emeklerini siyasiler heba etmezler.

KARACI
Süvariler

Mesaj gönderen KARACI »

Hicbir sey birdenbire olmuyor, aksine fazlasiyla sindire sindire geldik bu gunlere ve daha da alinacak yol var. TUSAS dün baslamadi bu islere, büyük cogunlugunuz daha dogmamisti bile. "Cumhuriyet'in yüzüncü yılı" soylemi, ustune alinan tum vatandaslari ilgilendirir, siyasetin tekelinde olan bir durum yok.

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

Merzifonlu yazdı: 18 Mar 2023, 08:18Ben ise otomatik top için bir yuva göremedim. Hiç mi konulmayacak?
Dahili 20mm+ top olacağı daha önce yazıldı.

commandos
Süvariler

Katılıyorum. 2000 şerden beri savunma sanayi ile ilgilenirim. Ciritin ilk çıktığı zaman yarattığı heyecanları gördüm. Bu ise sanırım Nirvana. Karış karış ilerlendi. Bazı şeyler belki hızlı gelebilir ama arka planında geçmişten gelen büyük emek ve özveri var.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

Makineli top konusunda sunumlarda böyle bir dahili top sistemi çalışması var. Muhtemelen kullanılacak top sistemi de 30/113mm top sistemi olur.
Resim
Resim

Kullanıcı avatarı
DarkMatter
Süvariler

Mesaj gönderen DarkMatter »

Allah yüzümüzü kara çıkartmasın. Savunma sanayisinin en önemli sınavı. Bu uçağı yapabilmek bize çok büyük seviye atlatır.

kabardey
Akıncılar

Mesaj gönderen kabardey »

Yakışıklı bir delikanlı olmuş. Umarım siyasete kurban gitmeden, doğru yolunda emin adımlarla ilerler.

selmet
Üye

Mesaj gönderen selmet »

Uçtuğu günlerinde görürüz inşallah. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.

Antares
Süvariler

Mesaj gönderen Antares »

Sanırım daha değişim olur gibi. Yapısal anlamda yani. Elektronik donanım konusunda Amerikalı bir uzman "Tüm sensör füzyonunu sağlam yapabilecekler mi göreceğiz gibi bir şeyler saçmalamış!"

Kullanıcı avatarı
Karasu
Üye

Mesaj gönderen Karasu »

Defencehub'da "Pilatino" adlı kullanıcı çok güzel bir çalışma yapmış.
Kusura bakmasın paylaşıyorum.

Resim

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar

Mesaj gönderen dr.911 »

Antares yazdı: 18 Mar 2023, 23:48 Sanırım daha değişim olur gibi. Yapısal anlamda yani. Elektronik donanım konusunda Amerikalı bir uzman "Tüm sensör füzyonunu sağlam yapabilecekler mi göreceğiz gibi bir şeyler saçmalamış!"
Çok da saçmalamamış aslında. Sensör kabiliyeti en az motor kadar önemli bizim mevcut kabiliyetlerimiz hiç fena değil ama daha çok yol alınması gerekiyor. Radar,Das,İrist, optik sistemler üstüne Eh derken bir de bunların aktarılması için gereken link kapasitesi vs. Yol çok uzun ama zevkli ve gururlu bir yol. O yüzden şu motor olayının atlatılması elzem.

leto
Süvariler

Mesaj gönderen leto »

İniş takımları yüksek ve güçlü görünüyor. Uçak gemisine inebilen uçaklarda olduğu gibi. Ne dersiniz?

BuLuT
Üye

Mesaj gönderen BuLuT »

dr.911 yazdı: 19 Mar 2023, 02:06 Çok da saçmalamamış aslında. Sensör kabiliyeti en az motor kadar önemli bizim mevcut kabiliyetlerimiz hiç fena değil ama daha çok yol alınması gerekiyor. Radar,Das,İrist, optik sistemler üstüne Eh derken bir de bunların aktarılması için gereken link kapasitesi vs. Yol çok uzun ama zevkli ve gururlu bir yol. O yüzden şu motor olayının atlatılması elzem.
CNN'de TEİ'nin yerli motorunun hazır olduğu söylendi.
Çok kısa bir süre içinde MMU için olan yerli motoru görebiliriz gibi geliyor bana

igirgin
Süvariler

Mesaj gönderen igirgin »

BuLuT yazdı: 19 Mar 2023, 08:58 CNN'de TEİ'nin yerli motorunun hazır olduğu söylendi.
Çok kısa bir süre içinde MMU için olan yerli motoru görebiliriz gibi geliyor bana
Gizli mi geliştirmişler? Keşke...

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

igirgin yazdı: 19 Mar 2023, 09:26 Gizli mi geliştirmişler? Keşke...
Hocam gizliliği kalmadı zaten. Aylardır yayınlanan söyleşilerde ufak detaylar veriyordu Akşit hoca. Hatta bunları yazmıştım daha önceki mesajlarımda.

F110 mimarisindeki soğuk parçaların tamamına üretim altyapısı olarak hakimiz zaten. Mesele daima sıcak parçalar olan kritik kısımlardı. Bunlar da 3 ana başlık zaten.

- Yüksek mukavemete dayanıklı yanma odası döküm metalürji teknolojisi.

- Yüksek itki sağlayan kompresör

- Tek parça döküm titanyum blisk

Bu üç ana parça olmadan Batı menşeli yüksek itkili ve uzun ömür saatli turbofan motor sahibi olamıyorsunuz. Dolayısıyla önce tek parça döküm titanyum blisk işi çözüldü. İşte benim de merak ettiğim geri kalan diğer ikisi. Demek ki onlar da belli bir noktaya gelmiş ve başarılmış olacak ki hazır deniliyor.

Lakin yine de hazır denmesindeki mantığı ben en az 1 yıl olarak bekliyorum. Bu 1 yılda ulaşılan teknolojiler ile prototip motor ortaya çıkarılmaya başlanır. Bu da demektir ki TF-10000 ele avuca gelmiş. Bunun üzerinden de daha yüksek itkili motor parça çalışmalarına başlanmış ve belli noktaya gelmişler. Hazırdan kasıt bu olmalı. Yapabilirlik yani. Siz bana tamam deyin ben 1 yıl içinde prototibi ilk ateşleme için önünüze koyayım demek. Zaten sonrası 4-5 yılı bulacak test çalışmaları, Blok 2'ye entegrasyon ve ilk çalıştırma olur. 2028-29 gibi uçak üzerindeki testleri başlar. Kalifikasyonu da 2031 gibi tamamlandı muhtemelen yerli motor Blok 2 olarak 2032 gibi seri üretime hazır hale gelir.

Hazırdan kastı ben böyle anladım.

AkınGözü
Üye

Mesaj gönderen AkınGözü »

BuLuT yazdı: 19 Mar 2023, 08:58 CNN'de TEİ'nin yerli motorunun hazır olduğu söylendi.
Helikopter motoru haberi uçak ile karışmıştır

Antares
Süvariler

Mesaj gönderen Antares »

Daha TF-6000 'ini göremedik. Seçim zamanı öyle bir şey olsa hemen gösterilmesi istenilirdi. Bence fazla iyimser bir bakış.

İniş takımları F-22 ile yan yana gelince biraz daha ortada ve yüksek. Yüksek olması sanırım ekstra dış mühimmat taşırken avantajlı olur diye tahmin ediyorum.

kedoxs
Üye

Mesaj gönderen kedoxs »

Temmuza ertelenen İdef de MMU motoru ile ilgili sürprizler olmasını bekliyorum. Biraz zor ama belki TF-6000 çekirdek motor da çalıştırılabilir belki.

Kullanıcı avatarı
SametKomurcu
Süvariler

karli
Süvariler

Mesaj gönderen karli »

AkınGözü yazdı: 19 Mar 2023, 16:13 Helikopter motoru haberi uçak ile karışmıştır
MMU motorunun maketini belki görebiliriz. Ancak şu da var açıklamalara bakarsak eğer, MMU Motor bir müddet önce geliştirmelere başlanmış, bir haylide mesafe alınmıştır diye tahmin ediyorum. Ortada ciddi bir ekipten bahsediliyor. Ancak motorun ortaya çıkması pek olası değil şu anda. Lakin tasarımda belli mesafeler alınmış anladığım kadarıyla.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

Aslan parçasının bu açılardan resimlerini de konu başlığına ekleyelim.