HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma

Tüm Askeri Uçaklar,İnsansız Hava Araçları, haberler, yorumlar, projeler, analizler...
Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

l

Mesaj gönderen İstiklalFM »

JNG90 yazdı: 12 Mar 2022, 18:43 F-35 defterini kapatıp-açmak İsmail Demir'in verebileceği bir karar değildir, bu kararı şerefli Türk ordusu zaten vermiştir.

Yaklaşık 20 yıl önce çağın gereksinimlerine uygun, etkin, saygın, caydırıcı bir hava kuvvetleri için bu yola çıkılmıştır.

İsmail emmiye göre S-400'lere güvenebiliriz... ABD'ye güvenemeyiz ama Rusya'ya ve S-400'lere güveniyoruz...

Peki birilerinin güven problemleri varsa F-16'lara ve AMRAAM'lere niye güveniyor? Onlara da güvenme o zaman. Adam senin uçaklarının tüm yazılımsal problemlerini gidermiş, pilotlarını eğitime almış, pilota özel kasklar vs. üretilmiş sen işi batırınca ABD'ye güvenilmez.
Kararı veren İsmail Demir değil zaten. Devletin zirvesi. Kararı vermek de TSK'ya kalmaz ayrıca. Kullanılacak ekipmanın niteliğini TSK belirler. O nitelikte ürün varsa ya da yapılabiliyorsa (icad edilmeyen ürün istediği de olur TSK'nın :( ) siyasi erkin karar vericiliğinde bürokratik kurumlar bunun tatbikini yapar. TSK ile bu bürokratik kurumlar arasındaki iletişim kanalları ile ekipmanın belirlenme süreci işler ve sonra mali, (bakın burası çok önemli) "siyasi", teknik detaylar bütününe göre kara verilir.

Şimdi geldiğimiz noktada aynı şeyleri konuşmanın gereği yok. Ancak mevcut konjöktürde F-16 Mod. ve Viper alımına dahi halen ışık yakmayan üstüne üstük soğuk savaş sonrası NATO'nun en büyük sınavının verildiği günlerde yakın geçmişte Rusya ile birebir çatışma ortamına giren Türkiye'ye bu ışığı yakmayan ABD varken İsmail Demir'in F-35 defterinin açık olduğunu söylemesi beklenemez. Bizim ABD ile yaşadığımız sorunlar sadece S400 üzerinden yürümüyor. Gören gözler için nice ibretler vardır ki Ukrayna savaşı çok güzel bir örnek. Biz TB2 verdiğimiz için kötü oluyorduk neredeyse.

bekro
Üye

Mesaj gönderen bekro »

Baska bir roportajda Aselfirin performanisnin arttirlmasi ile ilgili verilen bir demecte Bati tarafindan uygulanan ambargolara alternatif olarak yeni gelistirilen flirlerde Uzakdogulu alternatiflerin degerlendirildigi ve bu baglamda Cinli ureticilerin komponentlerinin kullanildigi yaziyordu. Uzakdogulu ve Cinli ureticiler bizim projelerimizde alternatif rol oynayabilirler mi? Yoksa etkileri ve kapasiteleri sinirlimidir?

Antares
Süvariler

Mesaj gönderen Antares »

F-35 ve s-400 ilişkili neden sonuç konularımızda da birbirinden ayrı tartışmak gerek. Bu bağlamda.

F-35 harika uçak olup çok işimize yaraması
F-35 i bize verecek olan ülkeye güven

Bu konuların da ayrı olduğunu artık algılamamız ve sorunun uçak olmadığını görmemiz gerekiyor. Bazı arkadaşlarım iyi niyetle Ukrayna meselesi belki aramızı düzeltir (ABD ile) demiş.

ABD aramızı bozmak istediği için bozdu. Bir daha sittin sene stratejimizi bu ülkeden gelecek şeylere göre mecbur kalmadıkça yapmamamız gerekiyor. O zaman asıl soru geliyor.

Mecbur muyuz? F-35 gelse harika olacak ama ısrarla çok istediğimiz bir ürünü alma hırsımızdan satıcının sıfatını unutuyoruz gibi geldi. Lütfen S-400 demeyin o bir yanlış pastı. Karşıdaki adam da hata bekliyordu biz de verdik.

Çok duygusal ve sinirli bir milletiz ya ak ya kara diyoruz. S-400 süperdiler. F-35 mükemmelciler sadece platformun gerekliliğini tartışıyor. Peki asıl sorunumuz bu platformların iyi olup olmaması mı?

Artık sıkıldığım için ve elma ile armudu çok karıştırdığımızda buraya yazıyorum. Birilerine cevap değildir.

rifat52
Süvariler

Mesaj gönderen rifat52 »

En son rifat52 tarafından 13 Mar 2022, 15:54 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

kabardey
Akıncılar

Mesaj gönderen kabardey »

Açıklamalar rezalet. Bu kadar siyasete girmeye ne gerek var.

Galaxy61
Üye

Mesaj gönderen Galaxy61 »

Mesele ABD nin kanatları altına girmekte. S400 falan hikaye adam benden bağımsız politika yurutemessin diyor. Suriye'de Doğu Akdeniz'de Yunanistanla olan ilişkilerde bizim güney Doğu Anadolu'da Ermenistan ve israille olan ilişkilerde hangisinde aynı fikirdeyiz?
Yahu f35 i sırların paylaşımı bahanesiyle vermiyordu f-16 için ne diye diretiyor? Koskoca Türkiye bana göre NATO'nun en önemli 3 üyesinden bir tanesi parasını verdiği f35 den vazgeçip ondan cok daha geride olan F16 için " bari onu ver" diyor yok abi adamlar onu bile layık görmüyor ya da diretiyorlar.
Keşke tek sorun s400 olsaydı o bir şekilde halledilirdi. Biizm halledilmeyecek çok meselemiz var.
Eğer F16 ları ve gemi türbin motorlarını alabilirsek bundan sonra iğne bile alınmaması lazım bunlardan

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler

Mesaj gönderen Tyras »

Galaxy61 yazdı: 13 Mar 2022, 17:52 Mesele ABD nin kanatları altına girmekte. S400 falan hikaye adam benden bağımsız politika yurutemessin diyor. Suriye'de Doğu Akdeniz'de Yunanistanla olan ilişkilerde bizim güney Doğu Anadolu'da Ermenistan ve israille olan ilişkilerde hangisinde aynı fikirdeyiz?
Yahu f35 i sırların paylaşımı bahanesiyle vermiyordu f-16 için ne diye diretiyor? Koskoca Türkiye bana göre NATO'nun en önemli 3 üyesinden bir tanesi parasını verdiği f35 den vazgeçip ondan cok daha geride olan F16 için " bari onu ver" diyor yok abi adamlar onu bile layık görmüyor ya da diretiyorlar.
Keşke tek sorun s400 olsaydı o bir şekilde halledilirdi. Biizm halledilmeyecek çok meselemiz var.
Eğer F16 ları ve gemi türbin motorlarını alabilirsek bundan sonra iğne bile alınmaması lazım bunlardan
Aslında çok meselemiz yok. Doğu Akdeniz gazı Türkiye'den geçtiği gün. Batı ile paylaşıp bölüşemediğimiz çok az kaydadeğer şey kalacak. Hatta Batı'dan sırtımızı sağlama yasladığımız için yüzümüzü gönül rahatlığı ile doğuya da dönebileceğiz.

O yüzden ne kadar hayran olsam da F35e soğumaya başladım. Bugün hiç vermeyen yarın bir parça ambargosu ile filonu da felç eder. Safi ABD aklıyla da dış politika da bizde yürümez.

Sağ salim alalım F16V'leri paramızı kurtaralım 2. sınıf müttefik olmaktan da gurur duyarım.

Galaxy61
Üye

Enerji koridoru olmak bizim elimizi inanılmaz güçlendirir burası kesin ama doğu ve Suriye meselesi bizim açık yaramiz orayı sürekli kasiyacaklar. Saolsun Rusya ideolojik olarak dağılma noktsinda olan batıyı da bir araya getirdi zamanı gelince nasıl bir cepheyle karşı karşıya kalacağımızi şimdiden görüyor gibiyim. Rusya'ya karşı çok daha zayıf noktalarımız oralara hiç girmiyorum.
F35 ABD'ye tam anlamıyla biat edenlerin ve kader ortağı olanlarin uçağı olacaktir. Çünkü F16 gibi bir uçak değil ALIS gibi muhabbetlerden dolayı ters düsenin başına bela olacakmış gibi görünüyor.

F35 in iptali hayırlı mi değil mi onu ilerde gorucez. Naçizane fikrim ne kadar güzel uçak olursa bize f35 den yar olmaz tek çözüm mmu.

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler

Mesaj gönderen Tyras »

Galaxy61 yazdı: 13 Mar 2022, 19:53 Enerji koridoru olmak bizim elimizi inanılmaz güçlendirir burası kesin ama doğu ve Suriye meselesi bizim açık yaramiz orayı sürekli kasiyacaklar. Saolsun Rusya ideolojik olarak dağılma noktsinda olan batıyı da bir araya getirdi zamanı gelince nasıl bir cepheyle karşı karşıya kalacağımızi şimdiden görüyor gibiyim. Rusya'ya karşı çok daha zayıf noktalarımız oralara hiç girmiyorum.
F35 ABD'ye tam anlamıyla biat edenlerin ve kader ortağı olanlarin uçağı olacaktir. Çünkü F16 gibi bir uçak değil ALIS gibi muhabbetlerden dolayı ters düsenin başına bela olacakmış gibi görünüyor.

F35 in iptali hayırlı mi değil mi onu ilerde gorucez. Naçizane fikrim ne kadar güzel uçak olursa bize f35 den yar olmaz tek çözüm mmu.
Bu Suriye'dekiler maşa. Diğer hesaplarda pazarlık aracı olarak kullanılmak üzere kollanıyorlar. O yüzden Doğu Akdeniz çözüldüğünde, bunları silip süpürmek sadece teferruat olur.

Lakin sınırları ve çevresini korumaktan çok iç kutuplaşma ile de daha çok boğuşacağız diye daha endişeliyim.

Gönlümüzde yatan aslan MMU ama dünya çok ısındı, 2030 sonrası için değil, 2030'a kadar nasıl idare edeceğimiz sorusu bizim için çok daha sıkıntılı.

Bu açıdan da F16 en mantıklısı harbe hazırlığı yüksek, çok hızlı aktif hizmete alabileceğimiz, yerli çözümleri entegre edebileceğimiz, her detayını tanıdığımız aletler.

Galaxy61
Üye

Kısa vadede en oluru F16 zaten.
Rusya nasıl konvansiyonel olarak hurda ordusunun açığını balistik füze özellikle nukleerle kapatıyorsa bizde farklı şeylerle kapatmaya çalışacağız artık.
Bu devlet kuruldu kurulalı doğru düzgün hava savunma şemsiyesi olmadı ne dönemlerden geçtik F16 Lara emanetti hava savunmamız.

Caydiriciligimizin aynı şekilde devam etmesi için ek F16 alimi eldekilerin aesa radarla modernizasyonu meteora karşılık ramjet hava hava mühimmatlarin üretimi yapılması gerekiyor.
Bunlara k sihalar özellikle mius derin darbe yeteneğinden dolayı çok stratejik ucak elimizi epey güçlendirecek.
2030 a kadar ne kadarı yetişir bilmiyorum ama istif ve tf2000 nin de hava savunmamiza faydası olacak.
Hisar ve siper gibi fuzelerin de sayısal olarak doygunluga ulaşması gerekiyor. F16 lar hava savunması yapmaktan yoruldu artık sıra bu bu sistemlerde.

Kara kuvvetlerindeki uzun menzilli füze ve roketlerimiz de çok zengin çeşitlilikte. Boradan daha buyuk harp başlıklı biraz daha uzun menzilli fuzeler yapılmalı belki de yapıldı tabi bilemeyiz.Bunlar da yeterli sayıya ulaşmalı ki ilk saldıracak olan taraf saatler içersinde sınırları içerisindeki kritik tesislerin cehenneme cevrilecegini bilsin.

Rafalenin karşına bunların çoğu çıkmayacaktır mesele rafaleyi kullananı caydırmak.

Galaxy61
Üye

Hocam ben hava kuvvetlerini kapatalım demedim ki tabiki hava sahamizi savaş uçakları koruyacak

Hava kuvvetlerinde kısa ve orta vadede biraz geride kaliyoruz.
Bunun açığını katmanlı hava savunma sistemleri, tisu mius gibi sihalarla ve kara saldiri- deniz gücünü de yukarı çekerek kapatabiliriz diyorum.
Mmu gelene kadar aesa radarlı F16 lar havada olacak zaten.
Takibi radar isin yolunda giderse.
F35 yoksa dükkanı kapatalim demeye gerek yok yapılan ve rafta olan projelere bakarsak o durumda değiliz.

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

l

JNG90 yazdı: 13 Mar 2022, 21:50 Üstad, ekonomimizde sıkıntılı, mülteci sorunu da var.

Altay tankında da işi batırmıştık. Diğer tüm konularda hükûmet on numara olsaydı o zaman sorun ABD'de derdim ama sorun bizde gibi görünüyor. Samimiyet eksik bizde.

Bu maceraya 2002'de gitmiştik ve 2019'da sonucu alacaktık, pilotlar uçakları kullanmaya başlamıştı. S-400'ler birkaç ay ertelenebilirdi. ABD teslim etmeyecek olsa pilotları niye eğitsin?

ABD anladığım kadarıyla 74 harekatı ve Irak tezkeresinden sonra bize kafayı takmış. Yunanistan aramızın bozulmasında çok etkili.

Yunanlara inat aramızı iyi tutmamız lazımmış aslında.
S400 meselesi iki ülke ilişkisinin turnusolu oldu sadece. Uçakları alsaydık ve 8 uçaktan sonrası gelmeyip yedek parçalarına ulaşamasaydık uçakları incelemek olurdu en fazla avantajımız. Ben de bu konuda hemfikirim zaten S400'ün alımı başlı başlına saçmalık. Lakin F35 yine de bize yar olmayacaktı. Gözüken köy belli maalesef.

Kullanıcı avatarı
Alesta
Üye

Mesaj gönderen Alesta »

ABD f16 konusunu çözerse büyük bir sorun yok ortada. HİSAR,MİUS,MMU ve TF-2000 ile hava sahamızı güvence altına alacağız.

kedoxs
Üye

Mesaj gönderen kedoxs »

MİUS gövdesini ilk kez gördük. 2023 ilk uçuş ve 2024 operasyonel olma tarihi verildi Baykar dan. Çok iddialı tarihler olarak görülse de Baykar bugüne kadar verdiği tarihleri genelde tutturdu. AKINCI henüz ilk uçuşunu 2 yıl önce yapmasına rağmen şimdiden çoklu sayılarda envantere giriyor ve 2 ülkeye de ihraç edilmeyi başardı. İki yıl önce çalışan sayısı 750 olan firma şuan 2000 sayısını aştı ki bunun 1000 tanesi mühendis.

Eğer söylenen tarihler tuturulursa 2025 yılında çoklu sayılarda MİUS (Kızılelma) u envanterde görebiliriz. Şuan bu uçağın neler yapabileceğini çok öngöremiyoruz, insanlı uçakların görevlerinin hangilerini üstlenebileceğini bilemiyoruz. Selçuk Bayraktar son dönemlerde bir kaç sefer MİUS ve TB-3 devreye girince savaş doktrininde devrim yaratacağını söyledi. O meşhur 2005 konuşmasını kimse ciddiye almamıştı. Hatta TB-2 2014 de ilk uçuşunu yaptığında bile bu kadar savaş alanına etki edeceğini öngöremedik. Çünkü 4-5 yıldır daha kapasiteli bir iha olan HERON ları kullanıyorduk ama öyle çokta büyük bir devrim yaratmamıştı terörle mücadelede.

Selçuk Bayraktar henüz emekleme aşamasında olan Mini İha yı yaparken TB-2 nin savaş alanına etkisini hayal ederek konuşmuştu. Şimdi TB-2 nin pek çok cephede, savaşta ve ülkeye karşı mücadelesinin tecrübesini görerek yine iddialı açıklamalarda bulunuyor. MİUS un çok sürpriz ve beklenmedik kullanım alanları olacağa benziyor. Sürü halinde uçan yapay zekalı MİUS ların insanlı uçakları tuzağa çekip düşürebilme kabiliyeti yüksek olabilir.

2025 e kadar MİUS a özel yeni mühimmatlarda ortaya çıkacaktır. Daha küçültülmüş HH füzeleri gibi. 2030 lar da gelecek 5. nesil uçakları beklerken, ciddi bir doktrin değişimi görebiliriz.

rifat52
Süvariler

Mesaj gönderen rifat52 »

Arda Mevlütoğlu'nun paylaşımı burada dursun. Hepsi birbiri ile ilintili bana göre. Evet biz forumdaşlar olarak kendimizi çok eleştirdik ancak bu tek taraflı değil.

rifat52
Süvariler

Mesaj gönderen rifat52 »

Bunlar olduğu sürece F-16'da yalan olur. Tekrar tekrar başa sarıyoruz.

commandos
Süvariler

Mesaj gönderen commandos »

Ben S400 lerin yurtdışına çıkarılmasından sonra bile F-16 lar için herhangi bir engellemenin olmayacağını garanti edebileceklerini pek düşünmüyorum açıkçası.

rifat52
Süvariler

Mesaj gönderen rifat52 »

commandos yazdı: 15 Mar 2022, 13:07 Ben S400 lerin yurtdışına çıkarılmasından sonra bile F-16 lar için herhangi bir engellemenin olmayacağını garanti edebileceklerini pek düşünmüyorum açıkçası.
Batı valla kafayı yemiş üç beş etnik kökenli koca ülkenin kaderini belirliyor. Biz bitiğiz de bunlar bizden beter.

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

fontana2000 yazdı: 15 Mar 2022, 13:51 Kilit faktör maalesef Musevi lobisidir. Musevi lobisi aleyhimize dönünce Ermeni ve Rum lobilerinin dediği gerçekleşebilmeye başlıyor. Yahudi lobisine sırnaşalım demiyorum ama maksat Amerikan kongresinden bir şeyler lehimize döndürmek ise bu üç lobiyi hem karşına alıp hem bir şeyler beklemek mümkün değil. Ermeni ve Yunan lobisi zaten her durumda karşımızda ona Yahudi lobisi eklenirse şimdiki durum yaşanıyor.
Bu fotoda görüldüğü gibi İsrail ile ilişkilerde gelişme var ama Amerika ya yansıması yıllar alır kolay değil kırılan vazoyu toplamak. Aramızda meraklı olmayanlar vardır tabi ben kongreyi dert edenlere tek yolu söylüyorum üç tane lobiyi karşına alırsan Türkiye değil Kanada olsan işe yaramaz

Resim
Bizimkilerin ABD'deki Yahudi lobisi ve benzeri kuruluşlarla görüşmeleri olmuştu. Bir de son zamanlarda dikkatimi çekti ama bazı hahamların bu süreçte yer aldığını görüyorum. Bir tanesi Erdoğan-Herzog görüşmesinde görünmüştü ancak adını hatırlamıyorum. Sadece bizden değil, diğer taraftan da bu konuda birilerinin çalıştığı açık.

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

Evet zaten bunu Herzog da belirtmiş deniyor ancak yine yok saymamak lazım, birçok kanaldan temas kurulmuş.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

İsrail ile Ortadoğu bölgesi ve D. Akdeniz konularında stratejik işbirliği yapmak gerekir. İki ülkenin güvenlik endişelerini kökten ortadan kaldıracak anlaşmalar lazım. Ortak askeri anlaşmalar, ortak tatbikatlar başlamalı. Üzerine gaz geçiş anlaşması ve ortak gaz arama faaliyetleri düşünülmeli. Suriye meselesinde tam kapasite ile ortak hareket etme masaya yatırılmalı. Bir nevi bölgesel askeri pakt oluşturulmalı.

Bu saatten sonra İran konusunda çok şahin olmadan İsrail'e, İsrail'in de bize fayda sağlayabilecegi çok konu başlığı var. Bu konjonktürü iyi değerlendirmek gerek. Önce sağlam bir devletlerarası ilişki sağlansın, ortak çıkarlar ön plana çıkarılsın. Diğer anlaşmazlık konular ikili görüşmeler esas alınarak devam ettirilebilir.

Okyanus ötesi Musevi cemaati adım adım izliyor olacaktır zaten.

rifat52
Süvariler

Mesaj gönderen rifat52 »

ABD'de kendine biat edecek, her dediğini yapacak adam arıyor. Başka açıklaması yok.

husta
Üye

Mesaj gönderen husta »

MMU operasyonel olana kadar, mevcut halimizle devam etmemize imkan yok. Yeni F-16'lar, s-400'ler gitse bile gelmeyecek anlaşılan. Bu sürede Mısır, Yunanistan ve yakında nükleer anlaşmayı imzalayacak İran bile çokça yol katedecekler. Akdenizde rekabet ettiğimiz ülkelerin hava kuvvetlerine karşı iyice geri düşeceğiz. Karar alıcılar ne düşünüyor acaba

commandos
Süvariler

Mesaj gönderen commandos »

Bizim en az MMU kadar motor konusunda da hızlı yol almamız lazım. Zira platform vermeye gönül olmayan adam motor konusunda da elbette zorluk çıkaracaktır.

Kullanıcı avatarı
Karasu
Üye

Mesaj gönderen Karasu »

Şu tür şeyleri görünce Putin Ukrayna'da kazansın diyesim geliyor. Bu nedir böyle yahu. Çarkına sokarız böyle işin.

Karadeniz'i de Polonya'yı da Letonya'yı da Litvanya'yı da Mısır desteklesin o halde. Yunanistan desteklesin o halde.
Bizden bölgesel bir konuda askeri yardım mı istiyorlar? "Bizim yeterli silahımız yok kardeşim yeterli uçağımız yok bakın başınızın çaresine" demek lazım. Yiyin birbirinizi ete para vermeyin demek lazım.

Menendez yavşağı s400 ülkeyi terk edene ve başka şeyler olana kadar demiş. Hadi s400 anladık da neymiş o başka şeyler? Suriye'den mi çıkalım bölücü terör örgütüne göz mü yumalım?

Bu son açıklamalar F 35'in tek gelmeme sebebi s400'dür görüşünü savunanları haksız çıkarmıştır. Net. Adam s400 için F16 meselesinde posta koyuyor yahu. Olaya bak.

Ekleme: Bir üstteki mesajda comandos üstad haklı. Dün F35 konusunda sıkıntı çıkaran bugün F16 konusunda sıkıntı çıkaran yarın motor konusunda sıkıntı çıkarır.

Kullanıcı avatarı
Hayali
Süvariler

Mesaj gönderen Hayali »

EF-2000 Konusu Almanya'nın ortaklığı yüzünden imkansıza yakın,
F-35 ve F-16 Amerika yüzünden çıkmazda,
Fransızlar bize bırakın Rafale, tırnak makası bile vermez,
Kötü dediğimiz Rus uçaklarını bile savaş sebebiyle istesek bile alamayız,

Ara çözüm için bir Çin kalıyor.
Yoksa MMU gelene kadar kadere teslim olacağız. Biz tarihte sinekten çok yağ çıkarmış milletiz bakalım.

rifat52
Süvariler

Mesaj gönderen rifat52 »

Hayali yazdı: 15 Mar 2022, 19:28 EF-2000 Konusu Almanya'nın ortaklığı yüzünden imkansıza yakın,
F-35 ve F-16 Amerika yüzünden çıkmazda,
Fransızlar bize bırakın Rafale, tırnak makası bile vermez,
Kötü dediğimiz Rus uçaklarını bile savaş sebebiyle istesek bile alamayız,

Ara çözüm için bir Çin kalıyor.
Yoksa MMU gelene kadar kadere teslim olacağız. Biz tarihte sinekten çok yağ çıkarmış milletiz bakalım.
Fransa istesek verebilir yahu :) Neden olmasın ?

Kullanıcı avatarı
Karasu
Üye

Mesaj gönderen Karasu »

Menendez lavuğunun istediği de o zaten. Çin'den Rusya'dan uçak alıp natodan çıkalım. İşin garibi bu tür lavukları tasfiye edecek devlet aklı da yok ABD'de.

F16 yahu. ABD Türkiye müttefikliğinin ana köprüsü. O köprüyü yıkacağız diyor.

Kullanıcı avatarı
Mec
Süvariler

Mesaj gönderen Mec »

Açık konuşmak gerekirse bu Türkiye düşmanı kesimlerin bu açıklamaları ucu ekonomik konulara dokunmayıp sadece askeri konuları ilgilendirdikçe beni pek rahatsız etmiyor artık.

Tam tersi daha çok üretme motivasyonu elde etmemize, daha çok zorlamamıza, daha hızlı yapmamıza sebep oluyorlar.

*Topyekün konvansiyonel savaşlarda uçakların çoğunun yerde vurulduğu, pistlere özellikle zarar verildiği modern konsepte bence öncelikli olarak HSS ve Balistik teknolojilerimizi geliştirip yaygınlaştırmamız gerek.

*İnsanlı veya İnsansız uçak çalışmalarımız bir yandan sürüyor, bu geçiş süreci konusunda eskisi kadar çaresiz hissetmiyoruz. Şu 10 yılı problemsiz atlatabilirsek uçak anlamında da çok bir ihtiyaç kalmayabilir.

Ermeni ve Yunan lobilerinin rahatça fink atabilmesinin sebebi bizim İsrail bozulan ilişkilerimiz bana kalırsa suni ve gereksiz bir çabanın ürünü hem de gereksiz sebepler.

Türkler ve Yahudilerin ilişkisi çok eski, köklü ve dostane ve bir kaç yüzyıl da değil, bir devlet de değil. Türklerin kurduğu farklı farklı devletlerde hepsinde iyi ilişkiler yaşamışız adamları alıp sahip çıkmışız biz onlara, onlar bize bir şeyler katmış. Örnek Hazar devleti ve Osmanlı, bunlar öyle az buz şeyler üstü örtülecek, olmamış sayılacak şeyler değil. Bin yıldan eski iç içe geçmiş bir hikaye, ilişkiden bahsediyoruz.

Mevcut hükümetle ancak görüntüde düzelir bazı şeyler, ideolojileri gereği asla aynı paralelde olamazlar ne kadar çark ederlerse etsinler tam bir destek alamayız. Aslında geçmişte çok farklı ilişkiler geliştirip bizi meşgul eden pek çok problemi hiç yaşamadan veya daha az hasarla atlatabilirdik. Evet Suriye'nin kuzeyini kastediyorum, başka pek çok konu var.

Yöneticilerimiz, yönetime aday güruhların eksik tarih bilinci büyük zararlar verdi bu ülkeye.

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

"Mendenez" isimli ... evladının "ve başka şeyler de olmadıkça" dediği şeyler aslında S-400'den çok daha büyük şeyler ama ağızlarına oyuncak olarak S400'ü alarak sürekli bahane öne sürüyorlar. O zaman Türkiye'nin F-16 almasına bile karşı çıkılıyorsa o başka şeylerde olay bitiyor demek ki. Ne derseniz deyin bu stratejik onun bunun evlatlığıdır. Öyle sadece İsrail ile falan da olacak gibi. Bazı şeyler sadece yumuşayabilir.

Kullanıcı avatarı
okeanos
Süvariler

Mesaj gönderen okeanos »

Hss, balistik kabiliyet arttırımı gerekli. En azından önümüzdeki 13 sene içinde olacak veya olabilecekleri karşı direnç sağlar. Mmu, olmazsa olmaz. Motor keza o da aynı şekilde. İnsansız ve döner kanat platformlarını bir şekilde hallettik-hallediyoruz. Bu zamana kadar da denge üzerine kurulu bir dış politika elzem. Bazı sivil hususlarda Çin ile yakınlaşma olmalı. Rusya uzunca bir süre toparlanacak gibi durmuyor çünkü.

Kullanıcı avatarı
DarkMatter
Süvariler

Mesaj gönderen DarkMatter »

Bu menendez denen lavuğa kıl oluyorum. NATO’nun en önemli güçlerinden birine böyle yaparak kendilerinden uzaklaştırıyorlar.

Antares
Süvariler

Mesaj gönderen Antares »

okeanos yazdı: 15 Mar 2022, 21:24 Hss, balistik kabiliyet arttırımı gerekli. En azından önümüzdeki 13 sene içinde olacak veya olabilecekleri karşı direnç sağlar. Mmu, olmazsa olmaz. Motor keza o da aynı şekilde. İnsansız ve döner kanat platformlarını bir şekilde hallettik-hallediyoruz. Bu zamana kadar da denge üzerine kurulu bir dış politika elzem. Bazı sivil hususlarda Çin ile yakınlaşma olmalı. Rusya uzunca bir süre toparlanacak gibi durmuyor çünkü.
Bu son savaşta ve İran'ın Kuzey Irak'a saldırısı ( başarılı ya da değil) balistik füzelerin gerçekten asıl şimdi devrinin başladığını gösteriyor. Vuracağın yeri biliyorsan ki sabit hedefler bilinen hedefler. Balistik füzeleri engellemek çok zor. Oyun değiştirici. Tabii daha gizli olan seyir füzelerinin tahtını alacağını sanmam.

kabardey
Akıncılar

İstiklalFM yazdı: 15 Mar 2022, 20:51 "Mendenez" isimli ... evladının "ve başka şeyler de olmadıkça" dediği şeyler aslında S-400'den çok daha büyük şeyler ama ağızlarına oyuncak olarak S400'ü alarak sürekli bahane öne sürüyorlar. O zaman Türkiye'nin F-16 almasına bile karşı çıkılıyorsa o başka şeylerde olay bitiyor demek ki. Ne derseniz deyin bu stratejik onun bunun evlatlığıdır. Öyle sadece İsrail ile falan da olacak gibi. Bazı şeyler sadece yumuşayabilir.
Koyunun olmadığı yerde keçiye abdurrahman çelebi derler. Mendenez de öyle işte. Koca ABD kaç yıldır Arap ve Yahudi'nin para dağıttığı, yok düşünce kuruluşu, yok çok saygın gazeteci, bilmem neyin uzman yazarın filan aklıyla iş çevirince bunlarda adamdan oldu işte. Amerikalının kendi ağzından konuşalım, "Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times."

Almana kızıp MTU ile tank yapan adam, tabi ki de ABD'ye kızıp GE motoruyla uçak yapacak. Biz akıllanmayız.

kabardey
Akıncılar

atak09 yazdı: 15 Mar 2022, 23:53 Eşi Ermeniymiş. Türkiyeye gıcıklığı bundanmış diyorlar.
Adam öyle yağlı ballı bir ekmek bulmuş ki yemesin mi? Dünya'da Türkiye'ye .ok atmak kadar kolay bir şey var mı? Düşmana gerek yok mühimmatı da biz veriyoruz.

baryshx
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen baryshx »

Menendez'i niye ciddiye alıyoruz bilmiyorum, zurnanın son deliği. Yapmamız gereken Biden'in gitmesini beklemek, geç olur bu da veya İsrail/Musevi lobisi ile can ciğer olmamız gerekiyor. En kolay yol Musevi lobisi, sıçmık Ermeni ve Yunan lobisinin esamesi okunmaz Musevi lobisi yanında.

Hâlâ, Filistin teranesini tekrarlar durursak olmaz tabii. Gördüğümüz üzere AKP çevreleri çok hevesli ve müsait buna ama bu çevreler milyonlarca Iraklı ve Suriyeli öldürülürken ki soğukkanlılıklarını bu konuda da göstermeliler :?: :!: Devlet aklı burada devreye girmeli.

Kullanıcı avatarı
Grenadier
Üye

Mesaj gönderen Grenadier »

Menendez'i de çok abartmamak gerek, kanımca. ABD'yi yönetenler hem bizi uzaklaştırmaktan, hem de modern silah vermekten çekindikleri için, bahane olarak kendisini ve diğer lobicileri göstermekte.

kostok
Üye

Mesaj gönderen kostok »

atak09 yazdı: 15 Mar 2022, 23:53 Eşi Ermeniymiş. Türkiyeye gıcıklığı bundanmış diyorlar.
Eşiyle, Ermeni lobilerinde Türkiye düşmanlığı yaparken tanışıyor diye biliyorum. Yani Türkiye düşmanlığı evliliğinden sebeple değil, Türkiye düşmanlığı evliliğine sebep.

delikpr
Süvariler

Mesaj gönderen delikpr »

Türkiye düşmanlığının nereden geldiği önemli değil.

Önemli olan Türkiye nefretinin sebebinin karısının Ermeni olmasından kaynaklandığı ve bir Senatör olarak ailevi hissiyatlarını ABD çıkarlarını gözetmenin önüne çıkardığı ve hatta ABDnin ali menfaatlerini baltaladığının bizim tarafından ABD kamuoyuna pompalanmasıdır.

Ayrıca kendisi öyle böyle bir senatör değil, Senato Dışişleri Komisyon Başkanı.

Buna bal gibi (ABD çıkarları açısından) Conflict of Interest denir.

Ama bu zayıf noktayı bir kampanya vasıtasıyla ABDde kamuoyu baskısına çevirebilecek Diplomasi gücü ve Lobi kaynakları, ama ondan önce siyasi irade kaldı mı?

Eagle1
Üye

Mesaj gönderen Eagle1 »

kabardey
Akıncılar

Eagle1 yazdı: 18 Mar 2022, 15:59
Arada hazır ortam varken, bizimle Rus'un arasını bozun tabi mk. Ruslar babamın oğlu değil ama sırf ABD istiyor diye, ciddi ticaret ve turizm hacmi olan bir ülkeyi gömemeyiz. Biz zaten Ukrayna için en çok çalışan ülkelerdeniz. Boş yapmasınlar, biz S-400'ü marsa bile atsak bunlar bir bahane daha bulur. Doğru düzgün çözüm önerileri değil bunlar.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

Ramjet motorlu Gökhan füzesi ile F-16 Aesa radarı şimdi daha bir önem kazandı. Hızlıca tamamlanması gerekecek. Anlaşılan F-16 alımı da olmayacak. O yüzden seri bir şekilde F-16 modernizasyonu uygulamaya konulmalıdır. 236 adetlik F-16 filosu küçümsenmeyecek bir sayı. Niteliğini arttıracak radar, EH, mühimmat çeşitleri ile birlikte bir 5-6 yıl daha dişimizi sıkacağız.

İngiltere-Türkiye MMU motor ortaklığı çok kritik bu saatten sonra. Her ne olursa olsun sonuçlanması be altyapı kazanımı sağlanmalı. Diğer ihtiyaç kalemleri bir şekilde yavaş yavaş vücut bulmakta. Lakin savaş uçağı projesi hayati önem taşımakta artık.

Bu saatten sonra Abd-Türkiye arasında samimi bir askeri proje veya alım olması kısa vadede zor görünüyor. Oyalanmadan eldeki kabiliyetleri geliştirmenin yollarına bakalım.

Kullanıcı avatarı
Hayali
Süvariler

Mesaj gönderen Hayali »

kabardey yazdı: 18 Mar 2022, 18:11 Arada hazır ortam varken, bizimle Rus'un arasını bozun tabi mk. Ruslar babamın oğlu değil ama sırf ABD istiyor diye, ciddi ticaret ve turizm hacmi olan bir ülkeyi gömemeyiz. Biz zaten Ukrayna için en çok çalışan ülkelerdeniz. Boş yapmasınlar, biz S-400'ü marsa bile atsak bunlar bir bahane daha bulur. Doğru düzgün çözüm önerileri değil bunlar.
Önce 100 Adet F-35A , 40 adet F-16V, elimizdeki F-16ların Modernizasyonu için parçalar ve Patriot HSS leri ülkemize gelsin. Sonra bir S-400leri veririz. Burada oyun bozan biz değiliz. Güvensizlik ortamını yaratan ABD...

kabardey
Akıncılar

Hayali yazdı: 18 Mar 2022, 21:51 Önce 100 Adet F-35A , 40 adet F-16V, elimizdeki F-16ların Modernizasyonu için parçalar ve Patriot HSS leri ülkemize gelsin. Sonra bir S-400leri veririz. Burada oyun bozan biz değiliz. Güvensizlik ortamını yaratan ABD...
Ne yazık ki bu da bir çözüm önerisi değil. Patriot HSS bizim işimize yaramıyor. Sanayi katılımının olmadığı 100 F-35 bizi fazla zorlayan bir masraf. Bize FMS ile en fazla 48 tane verseler yeter. Belki birde B modelinde 12-16 tane filan olabilir. F-16V kadar Özgür modernizasyonu da önemli, bu iki proje yan yana gitmeli.

Güvensizlik tek taraf ile olabilecek bir şey değil. Yıllar içinde iki tarafta buna katkıda bulundu. ABD'nin Türkiye için yapabileceği en basit uzlaşı btö ile ilişkisini adım adım azaltarak kesmesi. Karşılığında Türkiye'de ABD için bölgede alanlar açabilir. AB ile ABD'nin omuz omuza yürüttüğü ambargo işine de karşılıklı formüller bulunabilir. S-400 ise, muadili yerli HSS işi hızlıca çözülürse, Kıbrıs gibi Katar gibi bir bölgeye taşınabilir, etkisizleştirilir. Bunlar istediğimiz gibi birden olabilecek işler değil. Karşılıklı adım adım ilerlenmesi lazım. İşti bunu iki tarafta beceremiyor.

Eagle1
Üye

Mesaj gönderen Eagle1 »

kabardey yazdı: 18 Mar 2022, 18:11 Arada hazır ortam varken, bizimle Rus'un arasını bozun tabi mk. Ruslar babamın oğlu değil ama sırf ABD istiyor diye, ciddi ticaret ve turizm hacmi olan bir ülkeyi gömemeyiz. Biz zaten Ukrayna için en çok çalışan ülkelerdeniz. Boş yapmasınlar, biz S-400'ü marsa bile atsak bunlar bir bahane daha bulur. Doğru düzgün çözüm önerileri değil bunlar.
Zaten milyarlarca dolar parası verilen F-35leri teslim etmediler bir de istiyorlar ki milyarlar verilen HSS'den de eksik kalınsın. O kadar ciddilerse pazartesi günü 2 batarya Patriot, 1 batarya THAAD, 2 filo F-35A, 1 filo F-35B TSKya teslim etsinler.
Kaç sene TUSAŞtakiler umutla bekledi, programdan çıkarıldıktan sonra bile uçağın parça üretimi devam edip teslim ediliyordu. Şimdi kuvvet F-35siz bir geleceğe planları çizdikten sonra, TCG Anadoluya değişiklikler yapıldıktan sonra mı programa gerı alacaklarmış? İstemez canım.
F-35 alımı, idamesi için planlanan paralar TF-X, MİUS, Göksungura gömmek lazım.
Daha MİUSların Yunan jetlerini taciz ettiği günler gelecek.

Galaxy61
Üye

Şuanda denge politikası iyi yürütülüyor.
Sadece ABD nin onay vereceği bir operasyonda kullanılmak için alınacak f35 yüzünden Rusyayla arayı açmak pek mantıklı gelmedi. Milyarlarca doları batıya hizmet için mi vericez?

Parça üretimini burda yapıyorlarsa yapsınlar askeri olarak f35 defteri sonsuza kadar kapatılmalı. F16 veriyorsa versinler o da şüpheliya neyse.

Umarım karar verici merciler hepsi uyanmıştir artık bu ABD yle hicbir yola girilmez.

Kullanıcı avatarı
Dunedain
Süvariler

Mesaj gönderen Dunedain »

Thaad,Patriot vs artık bizim işimize gelmez gibi. Ucuza verseler bile alınmaması lazım. Belki bir iki filo F35 olursa olur. Bir de F16 modernizasyonu. Artık daha fazla Abd silahı almamak lazım. Keşke şu MMU için de alternatif olsaydı.

husta
Üye

Mesaj gönderen husta »

Yunanlılar, BAE'den 30 ile 40 arası mirage2000 satın alıyormuş. Fransa satışı destekliyor diye bir takım haberler dönüyor sosyal medyada.

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler

Mesaj gönderen Tyras »

Dunedain yazdı: 19 Mar 2022, 13:32 Thaad,Patriot vs artık bizim işimize gelmez gibi. Ucuza verseler bile alınmaması lazım. Belki bir iki filo F35 olursa olur. Bir de F16 modernizasyonu. Artık daha fazla Abd silahı almamak lazım. Keşke şu MMU için de alternatif olsaydı.
Malatya NATO radarıyla entegre kullanıldığında THAAD Türkiye'ye çağ atlatır.

F35 ha keza.

İşimize gelmez değil, mesele maliyet ve konsept.

F35'i tüm hava kuvvetlerinin bel kemiği etmek zorunda değilsin, etmemelisin.

THAAD'ı tüm hava savunmanın merkezine koymadan, lokal olarak da çok verimli kullanabilirsin.

F35'te yarım saat bakım görmeyince düşmüyordur.

Birçok yerli üründe ithal ürünle yerli ürünün verimli kombinasyonu var.

Eğer Türkiye genel savunma konseptini de ithal ile yerlinin verimli birlikteliği üzerine kurgularsa "ihtiyaç duyduğu" bir caydırıcılık elde eder.

Dünya siyasi rekabeti orduları donatmaktan ibaret değil. Birkaç ay önce 90 milyar dolarlık ABD kazığı yiyen Fransa, şuan istemeyerek de olsa NATO güzelliyor. Her anlamda bizden daha bağımsız olmalarına rağmen.

Askeri ürünlerde %100 bağımsızlığa eriştiğimiz gün de, her yere istediğimiz harekatı yapabilme lüksüne sahip olmayacağız.

Tam bağımsızlık hedefine giderken de, yerli olmayacaksa hiç olmasın demek yerine, yer yer kabiliyet açıklarını kapatacak adımlar da atmak zorundayız.

Çünkü Türkiye'nin savunma anlamında tam bağımsız olması da, 2-3 sene dişimizi sıkalım, ondan sonra herşeyi %100 yerli üretebilir olacağız durumu da değil.

Durumumuzu doğru tahlil etmek lazım.

Şöyle 2 temel felsefi soru oluştu bende.

Çevremizde nükleer başlıklısı dahil, tonla balistik füze sahibi ülke var, biz ise "HSSlerimiz uçak vursun, şimdilik bize yeter" diyoruz. Kime göre, neye göre?

Yerlisi gelene kadar, dış politikamızı, bol balistik füze sahibi güçleri rahatsız etmeyecek şekilde sınırladığımızda, bu yine "tam bağımsız harekat konsepti" oluyor mu?

KARACI
Süvariler

Mesaj gönderen KARACI »

Balistik fuzeleri nukleer temelde dusuneceksek HSS ler onun panzehiri olamaz gunumuz teknolojisinde. Ornek verelim Rusya ; Turkiye'ye nukleer bir saldiri yapmak isterse hangi HSS ile tutacaksiniz var mi oyle bir yol ? Konvansiyonel saldirida 20 atisin yarisini tutsa yeterlidir, nukleer saldirida birisini kacirsaniz konu kapanir ve yuzde yuz ihtimalle de o fuzeyi yersiniz. Nukleerin tek caydiriciligi aynisina sahip olmaktir.
Ucak konusunda ise Fransa'ya bize Rafael sat dersek cok buyuk ihtimalle kabul eder. Isin parasini pulunu gectim boyle bir kozu kacirir mi Fransa. Ucak aldiginizda 40 yil baglaniyorsunuz, e Fransa-Turkiye iskilerine de bakinca yani bulunmaz hint kumasi olur adamlara. 20 yil sonra insanli jetlerin alternatifsiz olacagini dusunmuyorum, biz saglam oldugumuz yerden ilerleyelim, hava kuvvetlerine illa ek jet lazimsa da mumkunse artik abd nin kapisini calmayalim, kendi kuyumuzu kazmanin luzumu yok. F16 isi oldu oldu, olmadi sen sag ben selamet...