HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
-
- Süvariler
- Mesajlar: 1419
- Kayıt: 21 Kas 2013, 14:29
- Yaş:
- DarkMatter
- Süvariler
- Mesajlar: 488
- Kayıt: 10 Kas 2019, 15:53
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Her zaman söylüyorum etrafımız balistik füze cehennemi bu ülkenin en büyük eksikliklerinden biri Bf savunmamızın olmaması. Thaad Patriot bunları ağa entegre kullanırsan S-400’den daha fazla verim alırsın. Thaad zaten Bf savunması olarak S-400’den daha ileride. Bütün standartları NATO seviyesinde yapıyorsun ama Hss için stand alone çalışacak S-400 sistemi alıyorsun. “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu”.Tyras yazdı: ↑19 Mar 2022, 15:40 Malatya NATO radarıyla entegre kullanıldığında THAAD Türkiye'ye çağ atlatır.
F35 ha keza.
İşimize gelmez değil, mesele maliyet ve konsept.
F35'i tüm hava kuvvetlerinin bel kemiği etmek zorunda değilsin, etmemelisin.
THAAD'ı tüm hava savunmanın merkezine koymadan, lokal olarak da çok verimli kullanabilirsin.
F35'te yarım saat bakım görmeyince düşmüyordur.
Birçok yerli üründe ithal ürünle yerli ürünün verimli kombinasyonu var.
Eğer Türkiye genel savunma konseptini de ithal ile yerlinin verimli birlikteliği üzerine kurgularsa "ihtiyaç duyduğu" bir caydırıcılık elde eder.
Dünya siyasi rekabeti orduları donatmaktan ibaret değil. Birkaç ay önce 90 milyar dolarlık ABD kazığı yiyen Fransa, şuan istemeyerek de olsa NATO güzelliyor. Her anlamda bizden daha bağımsız olmalarına rağmen.
Askeri ürünlerde %100 bağımsızlığa eriştiğimiz gün de, her yere istediğimiz harekatı yapabilme lüksüne sahip olmayacağız.
Tam bağımsızlık hedefine giderken de, yerli olmayacaksa hiç olmasın demek yerine, yer yer kabiliyet açıklarını kapatacak adımlar da atmak zorundayız.
Çünkü Türkiye'nin savunma anlamında tam bağımsız olması da, 2-3 sene dişimizi sıkalım, ondan sonra herşeyi %100 yerli üretebilir olacağız durumu da değil.
Durumumuzu doğru tahlil etmek lazım.
Şöyle 2 temel felsefi soru oluştu bende.
Çevremizde nükleer başlıklısı dahil, tonla balistik füze sahibi ülke var, biz ise "HSSlerimiz uçak vursun, şimdilik bize yeter" diyoruz. Kime göre, neye göre?
Yerlisi gelene kadar, dış politikamızı, bol balistik füze sahibi güçleri rahatsız etmeyecek şekilde sınırladığımızda, bu yine "tam bağımsız harekat konsepti" oluyor mu?
- Dunedain
- Süvariler
- Mesajlar: 741
- Kayıt: 11 Tem 2012, 20:13
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Hep farazi konuşuyoruz aslında. Yani F16 bile alamıyoruz bu adamlardan. Thaad vs işin içindeyse ülkenin anahtarını falan vermiş oluruz sanırım. Demek istediğim buydu. 3 4 batarya patiot almış olsak bile cevremizde ne İran ne de Rusya gibi bir ülkenin balistik füzelerine karşı tam savunma yapamayacağız zaten. Heralde şu aşamada yapmak gereken aynı şekilde karşılık verecek kadar balistik füze envanterine sahip olmak. Tabi zamanında ikinci el olarak bile almamak büyük ahmalık orası ayrı mevzu.
- brownbess
- Süvariler
- Mesajlar: 368
- Kayıt: 05 Nis 2015, 14:39
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
ABD oldukça ilginç bir yönetim sistemine sahip. Sayısız çıkar grubu ve lobinin etkisi altında sürekli savrulan, yalpalayan, istikrarsız bir görüntü sergiliyor. En fazla iki dönem sürecek ve sonra tasını tarağını toplayıp gidecek başkanlar ve ekipleri de buna tuz biber ekiyor.
O yüzden ABD yönetiminin vereceği hiçbir güvenceye, hiçbir vaade kesinlikle itibar edilmemelidir. ABD'nin vaadlerine kanıp harekete geçen kimi ülkeler krizin ortasında kendi başlarına kalakaldılar(zamanı gelince kimi terörist grupların da sonu öyle olacak).
ABD ile uzun vadeli bir bağımlılık ilişkisinden kaçınmalıyız bence. Ancak her şeye rağmen olabildiğince ABD'ye ters düşmemeye çalışmalı ve ılımlı ilişkiler geliştirmeyi de önemsemeliyiz. Çok ters düşersek Türkiye'yi büyük zarara sokabilecek bir güce sahipler çünkü.
O yüzden ABD yönetiminin vereceği hiçbir güvenceye, hiçbir vaade kesinlikle itibar edilmemelidir. ABD'nin vaadlerine kanıp harekete geçen kimi ülkeler krizin ortasında kendi başlarına kalakaldılar(zamanı gelince kimi terörist grupların da sonu öyle olacak).
ABD ile uzun vadeli bir bağımlılık ilişkisinden kaçınmalıyız bence. Ancak her şeye rağmen olabildiğince ABD'ye ters düşmemeye çalışmalı ve ılımlı ilişkiler geliştirmeyi de önemsemeliyiz. Çok ters düşersek Türkiye'yi büyük zarara sokabilecek bir güce sahipler çünkü.
- Tyras
- Süvariler
- Mesajlar: 1429
- Kayıt: 18 Haz 2014, 00:21
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Tabi nükleer işin içine girince, üstüne siyaset, güven meseleleri vs. girince mesele farklı ufuklara gidiyor.KARACI yazdı: ↑19 Mar 2022, 16:05 Balistik fuzeleri nukleer temelde dusuneceksek HSS ler onun panzehiri olamaz gunumuz teknolojisinde. Ornek verelim Rusya ; Turkiye'ye nukleer bir saldiri yapmak isterse hangi HSS ile tutacaksiniz var mi oyle bir yol ? Konvansiyonel saldirida 20 atisin yarisini tutsa yeterlidir, nukleer saldirida birisini kacirsaniz konu kapanir ve yuzde yuz ihtimalle de o fuzeyi yersiniz. Nukleerin tek caydiriciligi aynisina sahip olmaktir.
Ucak konusunda ise Fransa'ya bize Rafael sat dersek cok buyuk ihtimalle kabul eder. Isin parasini pulunu gectim boyle bir kozu kacirir mi Fransa. Ucak aldiginizda 40 yil baglaniyorsunuz, e Fransa-Turkiye iskilerine de bakinca yani bulunmaz hint kumasi olur adamlara. 20 yil sonra insanli jetlerin alternatifsiz olacagini dusunmuyorum, biz saglam oldugumuz yerden ilerleyelim, hava kuvvetlerine illa ek jet lazimsa da mumkunse artik abd nin kapisini calmayalim, kendi kuyumuzu kazmanin luzumu yok. F16 isi oldu oldu, olmadi sen sag ben selamet...
Anlatmak istediğim iki ana konu vardı aslında. Birincisi ilk saldırı dalgasında bir şok etkisi yaşamamak için bu tarz sistemler kritik. Füzeyle füze vurmak sürdürülebilir bir iş değil ama bu işi tamamen salmak ta akıl işi değil.
Hatta varsın HSS'nin kendisi vurulsun, onun yerine savaşı yönetecek organizasyonel yapı ve tıkanma anlarında çözüm üretecek sanayi gittiği zaman durum daha vahim hal alabilir.
Burada ciddi riskler taşıyoruz, zira ilk dalgada karşı tarafın nereleri vuracağı saldıranın vicdanına bırakılmış neredeyse.
Yani daha uzun soluklu bir savaşa elimizde nelerden mahrum olarak gireceğimiz bile belirsiz sayabiliriz.
Bu soruna yerli ve alternatif çözüm ise şimdilik kritik tesislere güçlendirilmiş yapılar ve sığınaklar olabilir anca.
2. ana konu ise şu. ABD'den aldığımız AWACS'larımızı düşünün. Bir kabiliyet sıçraması yaşadık ve yerlisini beklesek, ne Libya'ya, ne Karabağ'a, ne Bahar kalkanı'na böyle bir ürün yetiştirebilirdik.
Bu araçların bize kattığı "savaş yönetme" kabiliyeti muazzam katkılar sundu. Keşke +2 opsiyonu kullansaymışız ve keşke bu awacslarla uyumlu P-8 poseidon siparişini de aramız iyiyken verseymişiz diyorum bugün geriye doğru bakınca.
Henüz yapamadığımız ürünleri satın almamız kadar doğal birşey yok. Eğer ithal ürüne kalırsak tamamen ölür biteriz, köküne kibrit suyu gibi bir şartlanmaya gerek yok.
Elimizde kötü örnekler olduğu kadar iyi örnekler de yok değil.
Sonuç olarak; ABD'ye yada başka bir güce sırtınızı yaslayamayız ama kritik askeri ürün alabileceğimiz ülkelerin neredeyse tamamı, süper güç veya süper güç geçmişi olan ülkeler. Yani oyunu kibirli ve kirli oynamaları hep beklentiler dahilinde olacaktır.
F16 bile alamazsak ABD ile yola devam etmekte ısrar etmemek mantıklı bir tutum. Bende sizle aynu fikirdeyim zaten.
Fakat burada forumdaşların THAAD verseler de almayalım, F35 verseler de almayalım fikirleri fazla duygusallık içeriyor.
ABD'ye karşı kötü duygular besleyebiliriz, Rusya'ya karşı kötü duygular besleyebiliriz fakat bu ülkelere karşı duygusal davranamayız.
- Heisenberg
- Üye
- Mesajlar: 525
- Kayıt: 29 Ara 2019, 12:33
- Yaş:
- İletişim:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Katiliyorum ,Bu sekilde bir sürü Proje vardi , Kongre Izini ciktigi halde ve +Opsiyonumuz bulundugu halde almadik. Seneler sonrada , ah keske alsaymisizi diye isyan ediyoruz. Sade bu konuda degil daha sonradan lazim olan birsürü +Opsiyonlu Projeler var , ve kullanmadigimiz avantajlar. Ayrica aramiz iyiken Patriotlarida alabilirdik, ozaman Obama Kongreye konustugunda Türkiyeye 8Adet Patriot satmayi düsünüyoruz dedigini hatirliyorum ve sonradan vazgectik. NATO icersinde Patriot kullanmayan kac ülke var? cogunda ya Patriot yada baska yeni nesil batili HSS var. Ve biz HSS alacagimizi 25sene önce duyurmustuk, sonra her sene ertelendi, taki F-35leri alacagimiz zamana kadar. F-35leri de daha erken alma imkanimiz vardi ama ordada erteleme oldu , sebebi ise F-35lerin Kaynak Kodlarini istedigmiz icin. Adamlar piyasaya yeni ürün cikariyor ve bizde hemen Kaynak kodlarini istedik.Tyras yazdı: ↑19 Mar 2022, 23:13
2. ana konu ise şu. ABD'den aldığımız AWACS'larımızı düşünün. Bir kabiliyet sıçraması yaşadık ve yerlisini beklesek, ne Libya'ya, ne Karabağ'a, ne Bahar kalkanı'na böyle bir ürün yetiştirebilirdik.
Bu araçların bize kattığı "savaş yönetme" kabiliyeti muazzam katkılar sundu. Keşke +2 opsiyonu kullansaymışız ve keşke bu awacslarla uyumlu P-8 poseidon siparişini de aramız iyiyken verseymişiz diyorum bugün geriye doğru bakınca.
HSS ihalesi toplam 20 seneden fazla sürdü yanlis hatirlamiyorsam.
- okeanos
- Süvariler
- Mesajlar: 2663
- Kayıt: 20 Tem 2015, 16:17
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
NATO sistemi olmadıktan sonra olmaz o iş. Ağ merkezli harp için dünyanın zamanını ve yatırımını yapıyor TSK, s400 kazuleti dururken üstüne bir de Çin' i mi eklemek istiyorsunuz? Ne işinize yarayacak ağdan bağımsız platform?
-
- Üye
- Mesajlar: 958
- Kayıt: 12 Tem 2012, 17:07
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Şimdi CNN' dinliyorum türkiyenin nato kullanımına vermediği ulusal radarları olduğunu S400 sistemini bunlara bağlayarak ağa bağladıklarını söylüyorlar.
Yani böyle ise eğer ki bence mantıklı S400 leri etkin olarak kullanıyoruz demektir.
Yani böyle ise eğer ki bence mantıklı S400 leri etkin olarak kullanıyoruz demektir.
-
- Akıncılar
- Mesajlar: 7261
- Kayıt: 15 Tem 2012, 18:06
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Depodaki S-400'ü nasıl etkin olarak kullanıyoruz merak ediyorum?
Ayrıca bahsedilen yerel ağ, zaten NADGE'ye bağlı.
-
- Uzaklaştırıldı
- Mesajlar: 305
- Kayıt: 20 Kas 2021, 23:17
- Konum: Eskişehir
- Yaş: 41
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Elimizdeki S400'leri geçtim, neredeyse ikinci parti hazır ve gelecekmiş gibi ifadeler geçiyordu.
Yine milyar dolarlar zararlardayız, milletin parası. Hem F35, mühimmatı ve parça üretimi konusunda, hem de S400 konusunda. İleride ibret vesikası olarak görürüz inşallah, bu süreçler nasıl ilerlemiş
Yine milyar dolarlar zararlardayız, milletin parası. Hem F35, mühimmatı ve parça üretimi konusunda, hem de S400 konusunda. İleride ibret vesikası olarak görürüz inşallah, bu süreçler nasıl ilerlemiş
-
- Üye
- Mesajlar: 95
- Kayıt: 15 Eki 2014, 09:31
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
S-400 ü verelim bize patriot versinler filan bunlar fantezi şeyler. ABD hürjet için gerekli şeylerde (motor vs.) kısıtlama yapmasın yeterli. Yeni F 16 verseler bile bunu uzun yıllara yayarak (5 + yıl) verirler ki, bu aciliyeti karşılamayacaktır. Eğer sorun olmazda seneye bu zamanlar Hürjet ilk uçuşunu yaparsa ciddi bir devrim olabilir. Kısa sürede Hürjet in çift motorlusunun da çalışılarak devreye girdiğini görebiliriz. 2030 lara Rafael ayarında çift motorlu büyütülmüş bir Hürjet 2 çıkarabiliriz.
-
- Süvariler
- Mesajlar: 1419
- Kayıt: 21 Kas 2013, 14:29
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Bunlardan bir çacık olmaz. Benim F-16'dan yanada umudum kalmadı artık.
- _Turkuaz_
- Süvariler
- Mesajlar: 1870
- Kayıt: 15 Tem 2012, 17:07
- Yaş:
-
- Süvariler
- Mesajlar: 1419
- Kayıt: 21 Kas 2013, 14:29
- Yaş:
- _Turkuaz_
- Süvariler
- Mesajlar: 1870
- Kayıt: 15 Tem 2012, 17:07
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
1.DŞ'ında Araplar, yabancı istihbarat örgütleri için oldukça kullanışlıydı. Şimdi onların rolünü bölücü Kürtler almış durumda. Oluşturdukları hayali haritalarla İran ve Türkiye gibi bölgede devlet geleneğine sahip iki ülkeden toprak alabileceklerini zannediyorlar. Daha geçtiğimiz senelerde Irak Ordusu, Kerkük'ten döve döve kovdu bunları. Birde çıkıp İsrail ve ABD bize arka çıkmadı diye ağladılar. Gören gözler için Ukrayna da çok iyi bir örnek.
Geçen söylediklerimi bazı arkadaşlar tam anlamamış zannedersem. Çin, uçak gemisi filolarıyla ABD ana karası için tehdit oluşturmaya başladığında, ABD'nin bölgemize olan ilgisi ister istemez azalacak. Harcamaları yine bu yönde olacaktır. İşte o zaman bu arkadaşları keklik gibi avlayacağız. Hele şu Akdeniz gazını üzerimizden Avrupa'ya bir aktaralım.
Türkiye'nin büyük bir savaşa girmeden bir 15 yıla ihtiyacı var. Bu süre içerisinde şuan yürürlükte olan projeler bitirilmiş ve envanter hemen hemen tamamlanmış olacak. Pakistan'lı dostlarımızdan da nükleer konusunda biraz yardım alsak fena olmaz gibi.
-
- Uzaklaştırıldı
- Mesajlar: 305
- Kayıt: 20 Kas 2021, 23:17
- Konum: Eskişehir
- Yaş: 41
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Amerika'nın ve bizimkilerin haberi var mı F35 vermek istediklerinden?JNG90 yazdı: ↑23 Mar 2022, 11:14 ABD de F-35'leri vermek istiyor.
Biz Çin uçağı almamalıyız, F-35'lerin yeri doldurulamaz ama tehlikeli de olsa bir blöf yapabiliriz.
Söylemleri onlarında memnun olmadığı yönünde. Rusya ile de ilişkilerimiz ilginçleşiyor.
Burada ABD kazanan olmaya çalışıyor.
S-400'ü yolla, F-35'leri vereyim diyor... S-400 gittiği an Rusya'nın bize saldırmayacağının garantisi var mı?
40 tane F-15 EX, 100 adet F-35 ve birkaç yüz adet AMRAAM ile Patriot verirlerse Rusya'ya kafa tutabiliriz.
Daha çok boş dedikodu, S400 konusu ise tam bir komedi, ciddiye alınacak tarafı yok. Ukrayna'ya gönderecekmiş mişiz, şaka gibi, resmen Türkiye ile dalga geçip, alenen küfür ediliyorlar...
Uçaklar ve mühimmat olayı hikaye, nükleer verecek mi abd, hayır tabii ki.
Bana kalsa İncirlik'teki nükleer silahlar ülkeden çıkartılmalı, hatta İncirlik üssü başka ülkeye taşınmalı, mesela Yunanistan. Bizi ilgilendirmeyen bir abd-rus veya nato savaşında Adana haritadan silinir.
Nato bizi ilgilendirir diyenler varsa ve bizim bölücü terör örgüt ve Rusya ile olan savaşımızda yardım ederler diyorsanız, kolay gelsin size.
Rusya ile Türkiye arasında olacak bir savaşta abd ve Nato bilerek geç tepki vereceğinden, iş işten geçmiş olacak. Abd, Avrupa dediğin bölücü terör örgüt'yı, yunanı, ermeniyi destekleyen ve Türkiye'nin bölünmesini isteyen uyduruk örgütler. Sokaktaki çocuğun bildiği şeyler.
- okeanos
- Süvariler
- Mesajlar: 2663
- Kayıt: 20 Tem 2015, 16:17
- Yaş:
-
- Süvariler
- Mesajlar: 1419
- Kayıt: 21 Kas 2013, 14:29
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Hayırdır inşallah ?
-
- Süvariler
- Mesajlar: 1419
- Kayıt: 21 Kas 2013, 14:29
- Yaş:
- Dunedain
- Süvariler
- Mesajlar: 741
- Kayıt: 11 Tem 2012, 20:13
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Yakin zamanda Romanya'da ek f16 alımına gider gibi geliyor.
- Müzmin
- Üye
- Mesajlar: 12
- Kayıt: 17 Mar 2022, 00:21
- Yaş: 19
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Kongre mektuba rağmen satmama kararı alabilir mi?
- dr.911
- Akıncılar
- Mesajlar: 2661
- Kayıt: 20 Tem 2012, 19:07
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Reuters'ın haberine göre Türkiye'nin satın almak istediği f16'lar için Biden kongreye "Nato'nun yararına" şeklinde bir mektup göndermiş. Kongreden de geçerse elimiz çok rahatlayacak.
-
- Süvariler
- Mesajlar: 1463
- Kayıt: 11 Eki 2016, 08:16
- Yaş: 40
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Acaba modernizasyon Kitleri hususu da yer alıyor mudur bildiride?
- Alesta
- Üye
- Mesajlar: 298
- Kayıt: 24 Kas 2021, 00:25
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Birazda F15EX verselerdi.
-
- Akıncılar
- Mesajlar: 7261
- Kayıt: 15 Tem 2012, 18:06
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Kongre maalesef hala "beyin bedava" modunda devam ediyor. ABD siyaseti henüz gerçekliği kavrayamamış durumda. Ben hala geçme oranına %49 diyorum.
-
- Üye
- Mesajlar: 958
- Kayıt: 12 Tem 2012, 17:07
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Yunan gazetelerine göre kongre hayır diyecek miş.
- dr.911
- Akıncılar
- Mesajlar: 2661
- Kayıt: 20 Tem 2012, 19:07
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Evet yahut hayır şu an bilmek mümkün değil fakat şimdilik durum pozitif. Yunan komşularımız keşke anlayabilse onlarla bir derdimiz olmadığını, onlar sürekli problem yaratıyorlar.
- Heisenberg
- Üye
- Mesajlar: 525
- Kayıt: 29 Ara 2019, 12:33
- Yaş:
- İletişim:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Türkiyeyi sürekli disliyolar, herkez istedigi Silahlari kolayca alirken, bize senelerce ambargo uygulaniyor. Nato dan ciksak oda cözüm degil.
Avantajlar daha fazla. Ama olaylarin buraya kadar gelmesi Türkiyenin de cok sucu var.
Artik F-16lari verirler mi bence hayir. Hala Kongreden dönücegini saniyorum. Aslinda Biden istese (Trumpin Suudi'lere yaptigi gibi), Acil Durum Sevkiyati yapabilir ve böylece Türkiye'ye Satabilir, ve Kongreyide By-Pass edebilir izine gerek kalmadan. Sanirim Biden biliyor bunlari, hatta Kongreden gecmeyeceginide biliyor. Ama kendininden topu Kongreye atarak , ve gecmedigi an bizim Cumhurbaskanina : "Elimden geleni yaptim ama Kongre gecirmedi" diyecek. Kisaca kendinden sucu Kongreye aticak, halbuki oda istemiyor gecmesini, ama kendisi suclu olmak istemiyor.
Görürsünüz, F-16 gibi Ucak Dünyada her ülkeye satildi, ama buna bile izin vermezlerse ,söylenecek söz yok. Bana göre Kongreden gecme sansi %20lerde, düsünmüyorum bile gececegini.Bunlar hic düsünmüyor mu Satmazsak Rusya eksenine iteceklerini, yoksa tamda bunu mu istiyorlar?
Avantajlar daha fazla. Ama olaylarin buraya kadar gelmesi Türkiyenin de cok sucu var.
Artik F-16lari verirler mi bence hayir. Hala Kongreden dönücegini saniyorum. Aslinda Biden istese (Trumpin Suudi'lere yaptigi gibi), Acil Durum Sevkiyati yapabilir ve böylece Türkiye'ye Satabilir, ve Kongreyide By-Pass edebilir izine gerek kalmadan. Sanirim Biden biliyor bunlari, hatta Kongreden gecmeyeceginide biliyor. Ama kendininden topu Kongreye atarak , ve gecmedigi an bizim Cumhurbaskanina : "Elimden geleni yaptim ama Kongre gecirmedi" diyecek. Kisaca kendinden sucu Kongreye aticak, halbuki oda istemiyor gecmesini, ama kendisi suclu olmak istemiyor.
Görürsünüz, F-16 gibi Ucak Dünyada her ülkeye satildi, ama buna bile izin vermezlerse ,söylenecek söz yok. Bana göre Kongreden gecme sansi %20lerde, düsünmüyorum bile gececegini.Bunlar hic düsünmüyor mu Satmazsak Rusya eksenine iteceklerini, yoksa tamda bunu mu istiyorlar?
-
- Uzaklaştırıldı
- Mesajlar: 305
- Kayıt: 20 Kas 2021, 23:17
- Konum: Eskişehir
- Yaş: 41
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
F35'den 50 yıllık uçağı düşmemiz başlı başına rezillikte neyse, bütün gelişmiş ülkeler ve nato müttefikleri F35 alırken...Tabii, bazılarının kendi projeleri de var bizim gibi, o da ayrı konu.
Sadece Blok 70 modernizasyonu yeterli, zaten satış çıksa da 2050'de gelecek F16'lar.
Sadece Blok 70 modernizasyonu yeterli, zaten satış çıksa da 2050'de gelecek F16'lar.
-
- Üye
- Mesajlar: 504
- Kayıt: 21 Eki 2012, 12:05
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Yapılan yorumları okuyunca kafamı duvara vurasım var...
-
- Süvariler
- Mesajlar: 3831
- Kayıt: 24 Tem 2015, 20:21
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Gerçekten alacağımız uçakların elli yıl önceki uçaklar olduğunu mu düşünüyorsunuz?baryshx yazdı: ↑07 Nis 2022, 16:51 F35'den 50 yıllık uçağı düşmemiz başlı başına rezillikte neyse, bütün gelişmiş ülkeler ve nato müttefikleri F35 alırken...Tabii, bazılarının kendi projeleri de var bizim gibi, o da ayrı konu.
Sadece Blok 70 modernizasyonu yeterli, zaten satış çıksa da 2050'de gelecek F16'lar.
- Heisenberg
- Üye
- Mesajlar: 525
- Kayıt: 29 Ara 2019, 12:33
- Yaş:
- İletişim:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Ne konussak , ne yapsak durum ayni. Eskiden bize F-35 programina katilmadan önce söyle bi teklif vardi ama tam hatirlamiyorum.
Eger F-35 programina girmeyipte, 200adet Eurofighter Tranche 3 alirsak bize Joint-Venture Programina alip üstelik tüm Kaynak kodlarini vereceklerini söylemislerdi. Belki aranizda hatirlayanlar vardir. Dogrumu bilmiyorum ama bir cok taviz verilmisti EJ Ucagini almamiz icin. Ozaman icin F-35 sartlari mükemmel oldugu icin kabul etmedik. Tabi artik EJ2000 Tranche 1 bile satmazlar.
Dünyadaki ABD disinda 4 bakim Merkezinden birisi Türkiyede olacakti,hatta Northrop Grumman ve Lockheed Türkiyede iki Sirket'de acicakti. Bir Bakim merkezi Norvec'in KONGSBERG sirketiydi ,ve digeride Agir Motor Bakimi ve Onarimi ise Türkiyede olacakti .Diger 2 ülke Ingiltere ve Italya olacakti. Yani cok titizlikle secilmis ülkelerdi.
Düsünebiliyormusunuz, ne kadar cok bilgi sahibi ve Tecrübe kazanmis olacaktik simdiye kadar. Ama yapmadilar, istemediler. onun yerine 20seneden Fazla HSS Ihracati yapilidi sanki teslimat gününü bekliyormus gibi. Ve her defasinda erteleniyordu.
Ta ki, F-35 alimina denk geldigi an. Ozaman f-35leri alacakken ve Pilotlar dahi ABDdeyken ve Ucaklarin Türk Bayragi bile boyanmisken, birden bire S-400 aldik. Yani Zamanlama yanlis ,hersey yanlis. Aklim hala almiyor.....
Artik Sadece Fotograflarina bakabiliriz:


Cok yazik oldu hemde cok!
En son Heisenberg tarafından 08 Nis 2022, 14:17 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
- Karasu
- Üye
- Mesajlar: 1066
- Kayıt: 30 Eki 2016, 20:27
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
İşin kötüsü f35 konusunda sıkıntı çıkarıp F16 öneren de ABD tarafı.
Şimdi bak f16 bile vermem diyor. Yani önce ölümü gösterip sıtmaya (F16'ya) muhtaç ediyor. Ardından sana sıtmayı bile vermem diyor.
Biz de F16 alabileceğiz diye sevinecek duruma düşürülüyoruz. Ne yazık..
Gerçi oralarda arada akil bazı kafalar da çıkmıyor değil.
Mesela aşağıdaki kişi twit zincirinde şöyle demiş:
"F16 satışı gün geçtikçe bağımsızlaşan Türkiye'nin ABD'den yapacağı son büyük silah alımı olacaktır. Zaten olayın arka planını bilenler bilir ki F16 teklifi Türkiye'nin değil bizim teklifimizdi. Silah satmak müttefiklik ilişkilerini güçlendirmenin önemli bir yoludur. Satmazsak ya başka kaynak bulurlar ya kendileri yapmaya kalkarlar. ABD yönetimi kafayı yemiş, sosyal medyadaki like/dislike kafasıyla (yani popülist kafayla), ABD'nin asıl çıkarlarını düşünmeden saçmalıyor, sosyal medyada like toplayacağım diye ülkeyi sıkıntıya sokuyor, uluslararası arenada etki alanımızı azaltıyor bu dar zihniyet"
diyor özetle:
Şimdi bak f16 bile vermem diyor. Yani önce ölümü gösterip sıtmaya (F16'ya) muhtaç ediyor. Ardından sana sıtmayı bile vermem diyor.
Biz de F16 alabileceğiz diye sevinecek duruma düşürülüyoruz. Ne yazık..
Gerçi oralarda arada akil bazı kafalar da çıkmıyor değil.
Mesela aşağıdaki kişi twit zincirinde şöyle demiş:
"F16 satışı gün geçtikçe bağımsızlaşan Türkiye'nin ABD'den yapacağı son büyük silah alımı olacaktır. Zaten olayın arka planını bilenler bilir ki F16 teklifi Türkiye'nin değil bizim teklifimizdi. Silah satmak müttefiklik ilişkilerini güçlendirmenin önemli bir yoludur. Satmazsak ya başka kaynak bulurlar ya kendileri yapmaya kalkarlar. ABD yönetimi kafayı yemiş, sosyal medyadaki like/dislike kafasıyla (yani popülist kafayla), ABD'nin asıl çıkarlarını düşünmeden saçmalıyor, sosyal medyada like toplayacağım diye ülkeyi sıkıntıya sokuyor, uluslararası arenada etki alanımızı azaltıyor bu dar zihniyet"
diyor özetle:
-
- Uzaklaştırıldı
- Mesajlar: 305
- Kayıt: 20 Kas 2021, 23:17
- Konum: Eskişehir
- Yaş: 41
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Aynen öyle düşünüyorum. Aselsan ve TUSAŞ'ın da yapabileceği değişiklikler ile gelecek.
İki değişik füze, F22'nin 1/20 seviyesindeki aesa ile.
Gövde ömrü veya yakıt konusu beni etkilemiyor. 5 yıl sonraki teknolojik gelişim sonrası dalga geçilecek uçaklar
Mübalağa yapıyorum ama yok yani içime sinmiyor
- dr.911
- Akıncılar
- Mesajlar: 2661
- Kayıt: 20 Tem 2012, 19:07
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Eğer kafanızda bir f35 yahut f22 resmi ile bunları söylüyorsanız kısmen haklısınız, fakat f16 block 70 oldukça temiz ve yetenekli bir uçak haksızlık etmemek gerekir TurAf'ı da modernizasyonlar ile birlikte çok rahatlatacaktır. Gönül isterdi f35 olsun fakat karşılıklı hatalar işleri bu raddeye getirdi.baryshx yazdı: ↑08 Nis 2022, 14:40 Aynen öyle düşünüyorum. Aselsan ve TUSAŞ'ın da yapabileceği değişiklikler ile gelecek.
İki değişik füze, F22'nin 1/20 seviyesindeki aesa ile.
Gövde ömrü veya yakıt konusu beni etkilemiyor. 5 yıl sonraki teknolojik gelişim sonrası dalga geçilecek uçaklar
Mübalağa yapıyorum ama yok yani içime sinmiyor
- witch_king
- Üye
- Mesajlar: 397
- Kayıt: 02 Ağu 2012, 00:01
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Peki kongre onayı verdi f-16 lar için diyelim.
Yeni f-16 lar ne zaman envantere girecek?
Güncellenecek f-16 lar ne zaman güncellenecek?
Bir takvim var mı? Varsa ne zaman?????
Yeni f-16 lar ne zaman envantere girecek?
Güncellenecek f-16 lar ne zaman güncellenecek?
Bir takvim var mı? Varsa ne zaman?????
-
- Uzaklaştırıldı
- Mesajlar: 305
- Kayıt: 20 Kas 2021, 23:17
- Konum: Eskişehir
- Yaş: 41
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
5-6 sene sonra sıra geliyor, bekleyen ülkeler var.witch_king yazdı: ↑08 Nis 2022, 20:01 Peki kongre onayı verdi f-16 lar için diyelim.
Yeni f-16 lar ne zaman envantere girecek?
Güncellenecek f-16 lar ne zaman güncellenecek?
Bir takvim var mı? Varsa ne zaman?????
-
- Süvariler
- Mesajlar: 1463
- Kayıt: 11 Eki 2016, 08:16
- Yaş: 40
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Herkes F35 tedariğine yönelmişken F-16 teslimatı uzun sürmez düşüncesindeyim. İkişer adetlik teslimatlar ile 20 ayda tamamlanabilir istenirse. Bir yandan da 80 adet modernizasyon kiti tedarigi sağlanarak Tusaş aracılığıyla Viper mod yapılmaya başlanır. Onay süreci burda önemli olan. Kongre içerisinde 50'ye yakın Türkiye'ye silah satışına karşı çıkan senatör var. Kongreden ilk red kararı çıktığında Biden'ın kararı veto ederek kongreye geri göndermesi gerek. Yeni karar bu sefer 3/2 çoğunluk ile bile kabul edilebilir.
Biraz da İsrail ile düzelmeye başlayan ilişkiler üzerinden kongredeki yahudi lobisine dirsek teması gerekmekte. Bunu da İsrail yönetimi ile istişare etmek gerek.
İlişkileri rayına oturtmaya başladığımız bu dönemde diplomasi trafiğini yoğun ve dikkatli kullanmalıyız. İsrail, İngiltere, Kanada, İtalya ve İspanya birinci öncelik olmalı. Bunlar üzerinden ABD ve Almanya ile devam edilebilir.
Bir şekilde Türk-İtalyan-Fransız ortak çalışma grubu vasıtası ile SAMP-T projesinin tekrar ortak üretim planını hayata geçirmek gerek. Ardından ilk sistemlerin operasyonel olmasıyla S-400'lerin kullanımı ile ilgili daha rahatlatıcı açıklamalar yapılabilir. Süreci etap etap ama ılımlı şekilde yönetmemiz halinde MMU ilk uçuş tarihlerinde belirli miktarda F-35 B ve A modeli alımının bile önü açılabilir.
Avrupa ve Atlantik güvenliğinin yeniden oluşum içinde olduğu bu dönemi iyi kullanmak gerek.
Biraz da İsrail ile düzelmeye başlayan ilişkiler üzerinden kongredeki yahudi lobisine dirsek teması gerekmekte. Bunu da İsrail yönetimi ile istişare etmek gerek.
İlişkileri rayına oturtmaya başladığımız bu dönemde diplomasi trafiğini yoğun ve dikkatli kullanmalıyız. İsrail, İngiltere, Kanada, İtalya ve İspanya birinci öncelik olmalı. Bunlar üzerinden ABD ve Almanya ile devam edilebilir.
Bir şekilde Türk-İtalyan-Fransız ortak çalışma grubu vasıtası ile SAMP-T projesinin tekrar ortak üretim planını hayata geçirmek gerek. Ardından ilk sistemlerin operasyonel olmasıyla S-400'lerin kullanımı ile ilgili daha rahatlatıcı açıklamalar yapılabilir. Süreci etap etap ama ılımlı şekilde yönetmemiz halinde MMU ilk uçuş tarihlerinde belirli miktarda F-35 B ve A modeli alımının bile önü açılabilir.
Avrupa ve Atlantik güvenliğinin yeniden oluşum içinde olduğu bu dönemi iyi kullanmak gerek.
- muhendus
- Süvariler
- Mesajlar: 894
- Kayıt: 30 Ara 2012, 01:37
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Eğer onay çıkarsa bizim sıra beklememize gerek olmaz büyük ihtimalle.
TAİ’de üretime alırız. 300 civarı F-16 üretmiş bir ülkeyiz sonuçta, hiç doğrudan ABD’den satın almadık ki.
En son muhendus tarafından 08 Nis 2022, 23:12 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
-
- Üye
- Mesajlar: 95
- Kayıt: 15 Eki 2014, 09:31
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Kongre F16 ya onay verir vermez ayrı konu ama bu normalleşme iklimi ilaç gibi geldi. İngiltere kısıtlamaları kaldırdı, Kanada da kaldırmak için mutabakata vardık dedi, İsveç, Finlandiya Nato için kapımızda. Diğerleri de benzer yoldalar. Pek çok projenin ayaga kalkacagi 2023 öncesinde bundan daha iyi haberler olamazdı. Özellikle Hürjet için endişeliydim. Hızlı proje olduğu için çoğu alt sistemi dışardandı. Umarım seneye uçar. Hürjet ve Mius uçtuğu zaman artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Uygun fiyatlı çakı gibi uçaklar...
- wolfastein
- Üye
- Mesajlar: 409
- Kayıt: 23 Tem 2012, 00:18
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Acaba F-16 alımı ve modernizasyonu Hava Kuvvetleri için yeterli olacak mı? Evet Hürjet ve MMU geliyor ama ilk MMU filosunun aktif olması 2035'leri bulacak belki de.
İngiltere ve İtalya ile savunma bakanları görüştü, İngiltere kısıtlamaları kaldırdı. AB'de alternatif enerji kaynağı konusunda Türkiye'ye bel bağlamışken şöyle acaba savunma bakanları eurofighter konusunu da görüşmüş olabilir mi? Belki teknoloji transferiyle Türkiye'de üretimi de göz önüne alınırsa.
F-16'lar eğer kongreden geçerse belki ilk F-16 V'ler 2026'lı yılları bulacak gelmeleri. Ayrıca çevremizdeki ülkeler de modern savaş uçaklarına sahip oluyorlar, Türk Hava Kuvvetleri geri kalıyor gibi ve dediğim gibi MMU ne zaman aktif olarak Hava kuvvetlerine katılacak belki böyle projelerin doğası gereği gecikmeler de olacak acaba tek motorlu bir uçağa bel bağlamaktansa çift motorlu bir uçak ihtiyacı da göz önüne alındığında eurofighter alımı söz konusu olmaz mı? MMU gelene kadar elimizi rahatlatır ki şimdiden girişime başlasak 2026'ları bulacak belki eurofighter tranch IV envantere girmesi.
İngiltere ve İtalya ile savunma bakanları görüştü, İngiltere kısıtlamaları kaldırdı. AB'de alternatif enerji kaynağı konusunda Türkiye'ye bel bağlamışken şöyle acaba savunma bakanları eurofighter konusunu da görüşmüş olabilir mi? Belki teknoloji transferiyle Türkiye'de üretimi de göz önüne alınırsa.
F-16'lar eğer kongreden geçerse belki ilk F-16 V'ler 2026'lı yılları bulacak gelmeleri. Ayrıca çevremizdeki ülkeler de modern savaş uçaklarına sahip oluyorlar, Türk Hava Kuvvetleri geri kalıyor gibi ve dediğim gibi MMU ne zaman aktif olarak Hava kuvvetlerine katılacak belki böyle projelerin doğası gereği gecikmeler de olacak acaba tek motorlu bir uçağa bel bağlamaktansa çift motorlu bir uçak ihtiyacı da göz önüne alındığında eurofighter alımı söz konusu olmaz mı? MMU gelene kadar elimizi rahatlatır ki şimdiden girişime başlasak 2026'ları bulacak belki eurofighter tranch IV envantere girmesi.
-
- Uzaklaştırıldı
- Mesajlar: 2796
- Kayıt: 18 Tem 2012, 23:36
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Aslında burada açılan yeni ve verimli bir mantık silsilesi ve penceresi var.
*Türkiye ABD'den 40 adet YENİ f-16v alımından vazgeçer.
*Sadece içeride kalan 1.4 milyar dolar karşılığında 80 adet (en az uçuş saatindeki bl-50+ ve bl-50'lerin) blok-70 modernizasyonunu talep eder. (ki yeni alımdan vazgecilecegi için , onaylanır zannediyorum).
*İngiltere ile "hava kuvvetleri" için ikinci el 40 adet eurofighter anlaşması yapılır. Modernize edilerek alınır. (20 yıl uçacak gap-filler şeklinde).
*RR ile kurulan motor firması MMU motoru için calismalarina başlar. Aynı zamanda alınacak eurofighter'larin RR motorlarının idamesini sağlar.
* İngiltere uçak gemisi projemize danışmanlık desteği verirken, bir taraftan da hindistan için tasarlanan eurofighter naval modeli Türkiye için yenilenebilir.
*Uçak gemisi inşası devam ederken 40 adet naval eurofighter tedariği yapılabilir. (TUSAŞ ve TEI alt yükleniciliğinde)
*Bu bağlamda mmu+eurofighter ikilisi ile devam edilirken 2050'ye kadar tüm f-16'lar envanter dışına çıkarılarak ABD ile bağ tamamen koparılmış olur.
*6.nesil uçak konusunda, MMU iişi hafifleyecek TUSAŞ tasarım ve üretim tesisleri ile, RR ile kurulacak motor şirketi tempest'ten iş kovalar. Hatta ortak olarak projeye girilebilir. İleriki dönemde (2050'den itibaren), hava kuvvetlerindeki ikinci el eurofighterlar tempest ile değiştirilerek tempest/mmu ikilisine geçilebilir. Deniz kuvvetlerine sıfır alınacak eurofighter'lar isr 2070'lere kadar faal kalır.
Sıfır 40 f-16'ya ve idamesine verilecek milyarlarca dolar ; ikinci el eurofighter ve navalize eurofightera kaydirilabilir. RR ile kurulacak motor ortaklığı tüm filonun(mmu, eurofighter,tempest) idamesini sağlayabilir . Tusaşa tasarım ve üretim anlaminda iş kazandirilabilir. Hayali kurulagelen klasik uçak gemisi edinilebilir. ABD ile hava bağımlılığı batı menşeli bir platform,motor ve sistem ile bitirilmiş olur.
*Türkiye ABD'den 40 adet YENİ f-16v alımından vazgeçer.
*Sadece içeride kalan 1.4 milyar dolar karşılığında 80 adet (en az uçuş saatindeki bl-50+ ve bl-50'lerin) blok-70 modernizasyonunu talep eder. (ki yeni alımdan vazgecilecegi için , onaylanır zannediyorum).
*İngiltere ile "hava kuvvetleri" için ikinci el 40 adet eurofighter anlaşması yapılır. Modernize edilerek alınır. (20 yıl uçacak gap-filler şeklinde).
*RR ile kurulan motor firması MMU motoru için calismalarina başlar. Aynı zamanda alınacak eurofighter'larin RR motorlarının idamesini sağlar.
* İngiltere uçak gemisi projemize danışmanlık desteği verirken, bir taraftan da hindistan için tasarlanan eurofighter naval modeli Türkiye için yenilenebilir.
*Uçak gemisi inşası devam ederken 40 adet naval eurofighter tedariği yapılabilir. (TUSAŞ ve TEI alt yükleniciliğinde)
*Bu bağlamda mmu+eurofighter ikilisi ile devam edilirken 2050'ye kadar tüm f-16'lar envanter dışına çıkarılarak ABD ile bağ tamamen koparılmış olur.
*6.nesil uçak konusunda, MMU iişi hafifleyecek TUSAŞ tasarım ve üretim tesisleri ile, RR ile kurulacak motor şirketi tempest'ten iş kovalar. Hatta ortak olarak projeye girilebilir. İleriki dönemde (2050'den itibaren), hava kuvvetlerindeki ikinci el eurofighterlar tempest ile değiştirilerek tempest/mmu ikilisine geçilebilir. Deniz kuvvetlerine sıfır alınacak eurofighter'lar isr 2070'lere kadar faal kalır.
Sıfır 40 f-16'ya ve idamesine verilecek milyarlarca dolar ; ikinci el eurofighter ve navalize eurofightera kaydirilabilir. RR ile kurulacak motor ortaklığı tüm filonun(mmu, eurofighter,tempest) idamesini sağlayabilir . Tusaşa tasarım ve üretim anlaminda iş kazandirilabilir. Hayali kurulagelen klasik uçak gemisi edinilebilir. ABD ile hava bağımlılığı batı menşeli bir platform,motor ve sistem ile bitirilmiş olur.
En son dum tarafından 11 Nis 2022, 14:59 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
-
- Süvariler
- Mesajlar: 1419
- Kayıt: 21 Kas 2013, 14:29
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Yorumunuz üzerine böylede bir görüş var.dum yazdı: ↑11 Nis 2022, 11:06 Aslında burada açılan yeni ve verimli bir mantık silsilesi ve penceresi var.
*Türkiye ABD'den 40 adet YENİ f-16v alımından vazgeçer.
*Sadece içeride kalan 1.4 milyar dolar karşılığında 80 adet (en az uçuş saatindeki bl-50+ ve bl-50'lerin) blok-70 modernizasyonunu talep eder. (ki yeni alımdan vazgecilecegi için , onaylanır zannediyorum).
*İngiltere ile "hava kuvvetleri" için ikinci el 40 adet eurofighter anlaşması yapılır. Modernize edilerek alınır. (20 yıl uçacak gap-filler şeklinde).
*RR ile kurulan motor firması MMU motoru için calismalarina başlar. Aynı zamanda alınacak eurofighter'larin RR motorlarının idamesini sağlar.
* İngiltere uçak gemisi projemize danışmanlık desteği verirken, bir taraftan da hindistan için tasarlanan eurofighter naval modeli Türkiye için yenilenebilir.
*Uçak gemisi inşası devam ederken 40 adet naval eurofighter tedariği yapılabilir. (TUSAŞ ve TEI alt yükleniciliğinde)
*Bu bağlamda mmu+eurofighter ikilisi ile devam edilirken 2050'ye kadar tüm f-16'lar envanter dışına çıkarılarak ABD ile bağ tamamen koparılmış olur.
*6.nesil uçak konusunda, MMU iişi hafifleyecek TUSAŞ tasarım ve üretim tesisleri ile, RR ile kurulacak motor şirketi tempest'ten iş kovalar. Hatta ortak olarak projeye girilebilir. İleriki dönemde (2050'den itibaren), hava kuvvetlerindeki ikinci el eurofighterlar , tempest ile değiştirilerek tempest/mmu ikilisine geçilebilir. Deniz kuvvetlerine sıfır alınacak eurofighter'lar 2070'lere kadar faal kalır.
Sıfır 40 f-16'ya ve idamesine verilecek milyarlarca dolar ; ikinci el eurofighter ve navalize eurofightera kaydirilabilir. RR ile kurulacak motor ortaklığı tüm filonun idamesini sağlayabilir . Tusaşa tasarım ve üretim anlaminda iş kazandirilabilir. Hayali kurulan klasik uçak gemisi edinilebilir.
- wolfastein
- Üye
- Mesajlar: 409
- Kayıt: 23 Tem 2012, 00:18
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
F-35 gelseydi Türk Hava Kuvvetlerinin gücüne güç katacaktı fakat bilindiği üzere S-400'ler bahane edilerek verilmedi. Bu saatten sonra ABD'ye ne kadar güven duyulabilir. Eğer F-35 gelirse kaç yıl sonra gelir ve ABD'ye bu kadar bağlı ve bir çok alanda kısıtlaması olan bir proje ne kadar efektif olabilir.
Türkiye'nin bir ara uçağa ihtiyacı var ve bence şimdiden karar verilsin ki o kadar erken aktif olsun. Bence Yetkililer F-35'ten umudu kestiler ki 40 adet F-16 Viper isteğinde bulundular fakat yeter mi? Çevremizdeki ve yakın coğrafyamızdaki ülkeler modern 4.5+ ve 5. nesil hava kuvvetlerine yatırım yaparken. Bir çoğunda daha performanslı çift motorlu uçaklar varken.
Evet Türkiye'nin bildiği ve altyapı, eğitim vb konularda hazır ve tecrübeli olan F-16 uygun maliyetli olabilir ama bence Eurofighter da İngiltere ile de ara iyiyken alınmalı ve bir alternatif oluşturulmalı ABD'ye karşı. ABD ile başta Suriye olmak üzere hiç de güven vermeyen ilişki yürümekte.
Eğer Türkiye Uçak gemisi alacaksa veya İngiltere'nin desteğiyle yapacaksa onda kullanılacak uçak da gerekli. F-35 olmayacaksa ve navalize eurofighter gibi bir seçenek varsa bu değerlendirilmeli şimdiden ki envantere girmesi 2030'ları bulacak.
Türkiye'nin bir ara uçağa ihtiyacı var ve bence şimdiden karar verilsin ki o kadar erken aktif olsun. Bence Yetkililer F-35'ten umudu kestiler ki 40 adet F-16 Viper isteğinde bulundular fakat yeter mi? Çevremizdeki ve yakın coğrafyamızdaki ülkeler modern 4.5+ ve 5. nesil hava kuvvetlerine yatırım yaparken. Bir çoğunda daha performanslı çift motorlu uçaklar varken.
Evet Türkiye'nin bildiği ve altyapı, eğitim vb konularda hazır ve tecrübeli olan F-16 uygun maliyetli olabilir ama bence Eurofighter da İngiltere ile de ara iyiyken alınmalı ve bir alternatif oluşturulmalı ABD'ye karşı. ABD ile başta Suriye olmak üzere hiç de güven vermeyen ilişki yürümekte.
Eğer Türkiye Uçak gemisi alacaksa veya İngiltere'nin desteğiyle yapacaksa onda kullanılacak uçak da gerekli. F-35 olmayacaksa ve navalize eurofighter gibi bir seçenek varsa bu değerlendirilmeli şimdiden ki envantere girmesi 2030'ları bulacak.
- DarkMatter
- Süvariler
- Mesajlar: 488
- Kayıt: 10 Kas 2019, 15:53
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Twitter’da Ermeni Yunan ve diğerleri NoJetsForTurkey diye tag açmışlar ve yorumlarda da bazı beynini kaybetmişlerde Türkiye ve Macaristan’ı NATO’dan çıkaralım diye yazmış. Ne desem bilemedim.
-
- Süvariler
- Mesajlar: 3831
- Kayıt: 24 Tem 2015, 20:21
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
O zaman NATO namına ne kalacak diye sormak lazım. Türkiye artık sadece ordusunun sayısıyla değil teknolojiye hakimiyetiyle de güçlü. Kendilerini Baltık ülkeleriyle savunurlarDarkMatter yazdı: ↑15 Nis 2022, 12:45 Twitter’da Ermeni Yunan ve diğerleri NoJetsForTurkey diye tag açmışlar ve yorumlarda da bazı beynini kaybetmişlerde Türkiye ve Macaristan’ı NATO’dan çıkaralım diye yazmış. Ne desem bilemedim.

- Alesta
- Üye
- Mesajlar: 298
- Kayıt: 24 Kas 2021, 00:25
- Yaş:
-
- Süvariler
- Mesajlar: 3831
- Kayıt: 24 Tem 2015, 20:21
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Ekonomi düzgün olsa şu an Erdoğan cidden dünya lideri olacak. Şu inadı bir bıraksa keşke, tek rakibi kendisi. Son zamanlarda çok fazla ekonomi yorumu dinlemeye başladım. Bizim gibi hatta daha alt ülkelere giren paraları duyunca insan üzülüyor... Olsun KKM var

- Alesta
- Üye
- Mesajlar: 298
- Kayıt: 24 Kas 2021, 00:25
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Şuan karanlıkta olsakta ufukta aydınlık var gibi gözüküyor.
- DarkMatter
- Süvariler
- Mesajlar: 488
- Kayıt: 10 Kas 2019, 15:53
- Yaş:
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
Yorumları yazanlarda azıcık beyin olsa NATO’nun Doğu kanadını savunacak ülkenin Türkiye olduğunu bilirlerdi. Yunan, Ermeni ve diğerlerinin gazıyla bunları yazıyorlar.