ABD-Türkiye Krizi | Türkiye'nin NATO'dan Çıkması ve Eksen Kayması

Türk ve Dünya Savunma Sanayii ile ilgili genel konular, tartışmalar, haberler, görüşleriniz...
Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Mesaj gönderen _Turkuaz_ »

NATO ile ilgili başka bir konu olmadığı için postu buraya atıyorum.

NATO'dan çıkmamızı isteyenleri bu nedenle anlayamıyorum. Elimizde Avrupa siyasetinde etkin olarak kullanabilecek başka bir yetkinlik yokken, geçtim Yunanistan'ın falan tavrının değişecek olmasını sadece bu oy yetkisinin bulunması bile Türkiye'nin Nato'da kalması için başlı başına bir neden. Yalnızca biz bu enstrümanı doğru kullanamıyoruz. Ha keza Fransa'nın Nato'nun askeri kanadına dönüşü sırasında Ali Babacan ve AKP bu kozu oldukça kötü bir şekilde kullandı ( http://www1.rfi.fr/actutr/articles/110/article_591.asp ) Netice de tam hatırlamamakla birlikte iki sekreter yardımcılığı sözü alarak Fransa'nın Nato'ya dönmesine izin verdik.

Derken Finlandiya girişimlere başlamış. Fransa konusunda davranıldığı gibi ılımlı davranılmamalı, gereken tepki NATO bazında gösterilmelidir. Bence bunun en temelinde de YPG ve diğer kürtçü terör örgütlerinin Avrupa genelindeki faaliyetlerinin yasaklanması olabilir.

Kullanıcı avatarı
DarkMatter
Süvariler

Mesaj gönderen DarkMatter »

Finlandiya başvurursa veto hakkını kullanmalıyız aynısı İsveç içinde geçerli. Bunun muhalefeti iktidarı yok iki ülkede alenen terör örgütünü destekliyor ve bu örgütler istediği gibi at koşturabiliyor.

commandos
Süvariler

Mesaj gönderen commandos »

Hatta referanduma götürmek de bir seçenek olarak durmalı.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

Hatta ve hatta Nato toplantılarında Türkiye'den oy istendiğinde bu iki ülkenin de Türkiye'ye uyguladığı ambargo ile terör örgütlerine sağladığı destek nedeniyle veto edileceği altı çizilerek söylenmeli.

Kesin evet oyu vermek için ise devletlerarası ikili anlaşma ile Türkiyenin terör listesine aldığı herhangi bir örgütü katiyen desteklemeyecekleri garantisi alınmalı.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Tulga yazdı: 07 Nis 2022, 11:57 Hatta ve hatta Nato toplantılarında Türkiye'den oy istendiğinde bu iki ülkenin de Türkiye'ye uyguladığı ambargo ile terör örgütlerine sağladığı destek nedeniyle veto edileceği altı çizilerek söylenmeli.

Kesin evet oyu vermek için ise devletlerarası ikili anlaşma ile Türkiyenin terör listesine aldığı herhangi bir örgütü katiyen desteklemeyecekleri garantisi alınmalı.
Aklın yolu bir yapılacak en doğru hamle bu. Öbür taraftan da ABD'ye bu ''evetler'' karşılığında F-16 ve ilave işlemlerde sıkıntı çıkarmayacağına dair taahhüt alınmalı.

Kullanıcı avatarı
Karasu
Üye

Mesaj gönderen Karasu »

Açık konuşmak gerekirse Finlandiya ve İsveç'in bölücü terör örgütüne neden destek verdiği konusu benim için muamma.
Yani aklım havsalam almıyor.

Mesela ABD'nin veya Rusya'nın bölücü terör örgütüne destek vermesini anlarım. Sonuçta bu ülkelerin Ortadoğu'da bir takım çıkarları var ve o çıkarlarına uygun olarak gerek görüldüğünde çok ucuza sarf edilecek kanlı canlı sarf malzemelerine (veya forumda sıkça kullandığımız bir ifade ile mayın eşeklerine) ihtiyaçları var. Ancak bu bile sıkıntılı bir konu. Sonuç itibariyle adamlar paralı eşek kiralamak için bölgenin en büyük gücü ile arayı bozmayı göze alıyorlar. Yani böyle bir seçim ABD ve Rusya için bile başta rasyonel görünse bile %100 rasyonel bir seçim değil.

Ancak Finlandiya ve İsveç'e ne oluyor? Türkiye'nin başını ağrıtmak bunlara nasıl bir somut, haklılandarılabilir ve makul bir fayda sağlıyor? Yaşasan irrasyonalite, yaşasın angutluk mu diyorlar anlamıyorum ki..

Bu soruya yanıt veremediğim için düşebileceğin tek şey bu ülkelerin siyasetçilerinin güdümlü ve satılmış olması. Bunun başka bir izahati bende yok.
Başka ülkelerin kuyrukçuluğunu yapan güdümlü ülkeler ile müttefik olmak ise elbette Türkiye'nin çıkarına değil.
En son Karasu tarafından 08 Nis 2022, 12:41 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

baryshx
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen baryshx »

Karasu yazdı: 07 Nis 2022, 18:37 Açık konuşmak gerekirse Finlandiya ve İsveç'in bölücü terör örgütüne neden destek verdiği konusu benim için muamma.
Yani aklım havsalam almıyor.

Mesela ABD'nin veya Rusya'nın bölücü terör örgütüne destek vermesini anlarım. Sonuçta bu ülkelerin Ortadoğu'da bir takım çıkarları var ve o çıkarlarına uygun olarak gerek görüldüğünde çok ucuza sarf edilecek kanlı canlı sarf malzemelerine (veya forumda sıkça kullandığımız bir ifade ile mayın eşeklerine) ihtiyaçları var. Ancak bu bile sıkıntılı bir konu. Sonuç itibariyle adamlar paralı eşek kiralamak için bölgenin en büyük gücü ile arayı bozmayı göze alıyorlar. Yani böyle bir seçim ABD ve Rusya başta rasyonel görünse bile %100 rasyonel bir seçim değil.

Ancak Finlandiya ve İsveç'e ne oluyor? Türkiye'nin başını ağrıtmak bunlara nasıl bir somut, haklılandarılabilir ve makul bir fayda sağlıyor? Yaşasan irrasyonalite, yaşasın angutluk mu diyorlar anlamıyorum ki..

Bu soruya yanıt veremediğim için düşebileceğin tek şey bu ülkelerin siyasetçilerinin güdümlü ve satılmış olması. Bunun başka bir izahati bende yok.
Başka ülkelerin kuyrukçuluğunu yapan güdümlü ülkeler ile müttefik olmak ise elbette Türkiye'nin çıkarına değil.
Halkların kardeşliği, demokrasi, insan hakları, kürt sorunu nanesi ve sjw'yi fazla hafife alıyorsun.

Ekonomik ve sosyal dertleri olmayan küçük zavallı ülkeler, böyle şeyler ile kendilerini demokrasi ve insan hakları savunucusu gösterip tatmin oluyorlar.

Halbuki İsveç'in bölgenin yerlisi Laponlara ve samilere yaptığı ve yapmakta oldukları evlere şenlik. Namussuzluk ve şerefsizlikte sınırı yok avrupalıların

KARACI
Süvariler

Mesaj gönderen KARACI »

"Teröre destek vermeyeceklerinin garantisini almak" vs gibi seyler gercekci degil, uluslararasi iliskilerde garanti diye birsey yok maalesef, hele de boylesine soyut ve etrafindan rahatca dolanilacak mevzularda hic mi hic onemi yok. Ayrica destek verseler ne oluyor yani, bu ulkelerin gucu bu islerde oyun degistirmez, biz eger veto etmeyeceksek cok daha somut seyleri talep etmeliyiz. Finlandiya ve ozellikle de İsveç'in baska konularda Türkiye'ye verebilecekleri var. Nato uyeligi kuresel bir konu önem olarak. Tam yahudi pazarligi yapilacak bir mevzu, elimizi korkak alistirmayalim bence. İslerine gelirse...

Kullanıcı avatarı
Karasu
Üye

Mesaj gönderen Karasu »

Sinirden kafayı yemek isteyenler için 2 tane bağlantı bırakıyorum.

baryshx
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen baryshx »

Bu arada, Türkiye bu iki ülkenin üyeliklerine hiçbir şey yapamaz. Türkiye'de yöneticilerimiz bu tür konularda basiretsizlikleri ile ünlü.

70 yıldır 1 tane NATO sekreterliği alamamış, ordusunun büyüklüğü ile ilk üçte olan, Nato ülkesinden bahsediyoruz

KARACI
Süvariler

Mesaj gönderen KARACI »

"Heeee" deyip gececeksin boyle kahinlere. Hatta aynisini "Yunanistan Türkiye Gerilimi" basligindaki habere de soyleyebiliriz. Abd eger "isbirligini artirmak konusunda anlastik" falan diyorsa bunun meali "gundemimde degilsindir" biz tecrubeliyiz bu konuda. Aha deniz orada, enerji de orada buyursun cikarsinlar, neyi bekliyorlar. Hele İsrail'den medet umuyorsa Yunan vay haline...

kabardey
Akıncılar

Mesaj gönderen kabardey »

Zaten kaç yıldır kullanılmıyor.

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

Mesaj gönderen İstiklalFM »

Çok şükür

rifat52
Süvariler

Mesaj gönderen rifat52 »

İstiklalFM yazdı: 13 May 2022, 14:21 Çok şükür
Bin şükür.

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar

Mesaj gönderen dr.911 »

Ben "naz" yaptığımızı düşünüyorum. Red oyu vermemiz durumunda bizi Rus yanlısı gibi göstererek ve karşılık göreceğimizi ön görmek hiç zor değil. Çok ince bir ip bu dikkatli yürümek lazım.

KARACI
Süvariler

Mesaj gönderen KARACI »

Ne yahut neler istiyoruz acaba...

rifat52
Süvariler

Mesaj gönderen rifat52 »

KARACI yazdı: 13 May 2022, 14:38 Ne yahut neler istiyoruz acaba...
Önden F-16 mühimmatları, sonrası F-35'e bile gidebilir. 1974 ambargosundan sonra F-4'lerin gelmesi gibi. Sadece tahmin yürütüyorum bilemiyorum.

KARACI
Süvariler

Mesaj gönderen KARACI »

Abd ile ilgili mevzulara yönelmek lazim. Silah konusu hafif kaçar, hele de hazır alımsa bu. İlla silaha yöneleceksek teknolojik kazanımı daha çok önemserdim. Madem kanırtcaz eli yüksek tutmak lazım, F35 falan bugünün konusu, yarını düşünmeliyiz bence.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Türkiye'nin bu sorunu en doğru şekilde gündeme getireceği yer ve zaman tam da şuan. Daha geçtiğimiz gün dağ kadrosunda nişanlısı olan sözüm ona milletvekili bir terörist Norveç'e kaçmış ve oradan fotoğrafları paylaşılmıştı. Eğer NATO bir askeri iş birliği örgütüyse o zaman tüm örgüt üyeleri bu iş birliğinin kendine düşen paylarını yerine getirmekle mükellef. Üstelik AB ve ABD nezdinde bölücü terör örgüt bir terör örgütü olarak tanınmışken, örgütün buradaki propaganda ve personel temin faaliyetlerinin bu kadar ayan beyan devam etmesi bizim nazarımızda kabul edilebilecek bir davranış değildir. Ancak mevcut ekonomik ve siyasi durumda buna çok fazla ses çıkaramıyoruz.

Şimdi ise bizim bundan bir kaç ay önce konuştuğumuz gibi bu iki ülkenin Nato üyeliği gündeme gelmişken, meramımızı iyice anlatmamız gerek. Zira Rusya'nın Suriye'den çekildiği yerlere İran milislerinin yerleşeceği haberleri de ortalıkta dolaşıyorken, Suriye'nin kuzeyinde ne pahasına olursa olsun hiçbir şekilde farklı oluşumlara izin vermeyeceğimizi, bölgenin kontrolünün TSK'ya bırakılması ve çeşitli heves ve hayallerden vazgeçilmesinin en doğru hareket olacağını aktarmamız gerekmekte. Ayrıca AB ülkelerinden terör örgütünün faaliyetlerine yönelik yaptırımlara imza atmaları aksi takdirde Türkiye'nin daha fazla Avrupa ile bu göç dalgası arasında baraj vazifesi görmeyi bırakabileceği aktarılmalı.

He tüm bunlara rağmen olmaz derlerse, hazır Rusya çekilmiş iken McGurk'e kuvvetlerini çekmesi için haber verip başta Sincar dahil hatta Mahmur dahil tüm YPG hedeflerine yönelik derinlikli bir harekata girişmek gerek. Tabi pek çok kişinin aklına ambargolar, ekonomik sıkıntılar gelebilir ancak, mevcut durumda Rusya'nın boşalttığı yerlere İran milislerinin yada YPG'nin geçmesi ileride bunlardan çok daha büyük sıkıntılara neden olacaktır.

Umarım bu işin sonu Fransa'nın Nato'nun askeri kanadına dönmesindeki gibi bitmez.

trakya_forever
Süvariler

Mesaj gönderen trakya_forever »

Sıcak bakmıyoruz/olumsuz düşünüyoruz demek pazarlık edelim demek elbette. Doğru bir karar. Süreç zaten uzun 1 yıl kadar sürüyormuş sanırım. Terör örgütü konusu, askeri ekipman ambargolar konusu, F16 konusu vb masaya gelmeli.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

Canlı kanlı terör örgütlerinin sınırımız içerisinde ve hemen sınır ötesinde yuvalanarak gerçekleştirdiği kanlı eylemler 40 senedir ortada iken, Almanya'da terör listesinde iken AB hangi gerekçe ile Rus yanlısı gösterebilir ki red oyumuzun karşılığını? Hukuki bir zemini yok bunun.

Üstelik Yunanistan konusunda bir hata yapıldı denilerek de üstü kapalı ironi de yapılmış zaten. Fazlasıyla biliyorlar zaten red verileceğini. Önden yumuşatma hamleleri yapılıyor. Sonrasında masaya tavizler konulacak.

Lakin ben F-16 alımı, mühimmat ve teçhizat, F-35'de verilse üyelik sonrası D.Akdeniz bahanesi ile ciddi bir ambargo, yaptırım bekliyorum. Onun bahanesi hazır ama bunun bahanesi yok. Aba altından sopa gösterip 40 satır mı 40 katır mı denilmektedir.

Sn Turquaz'a katılıyorum. Benzer düşünceleri 2-3 farklı konu başlığında da dile getirmiştim. Madem ki NATO örgüt üyeleriyiz her üyeye adil davranılmalı. Ben potu yükseltip Sn. Turquaz'ın belirttiği konulara Yunanistan ile ihtilaflı konuların da karara bağlanmasını ekliyorum.

Nasıl olsa Yunanistan kendi çıkarı olan konuları kabul ettirmek için veto yetkisini kullanıyor ya, bizim de kendi çıkarlarımızı kabul ettirmeye müsait bir platformda veto yetkisini kullanma hakkımız var.

Hakkı korurken geçerli dayanaklar ile karşılarına çıkacak, hazırlık yapıp belgeleri ekrana yansıtarak NATO toplantısında sunum yapacak bir heyet lazım. Meseleyi silah sistem tedarik onayını almanın çok ötesinde göstermezsek istenilen silah ve teçhizatın onayı sonrası başka bir konu ile tekrar bizi gündemlerine alabilirler.

Sorunlar çözülmeden ilave sorunlar eklememek gerek.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Sayın Tulga'nın ve kendimin tezini daha iyi ortaya koymak adına Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşında üstlendiği rolün (UKR'ye Bayraktar ve çeşitli destekleri) ayrıca Montrö'nün ne kadar belirleyici bir sözleşme olduğunun da ortaya koyulması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca NATO bünyesinde, ABD'den sonra belki de savaş durumuna hazır en büyük ordunun da TSK olduğu hatırlatılmalı. Öyle sovyet artığı Baltık Ülkeleriyle yada kendi popolarının rahatlarına düşkün İskandinav ve Orta Avrupa ülkeleriyle savaşa hazırlıklı olamazsınız. Olsa olsa bunlar ABD'nin füze yerleştirebileceği üsleri tedarik edecek ülkelerdir. Onlardan daha fazlasını bekleyen bir ABD'li general varsa bir kez daha düşünse iyi olur.

Tabi bu çerçevede Tulga üstadında bahsettiği gibi Doğu Akdeniz meselesi de gündeme gelebilir. Orada da Yunanistan'ın kışkırtmalarını ve 4-5km sahile sahip bir ada ile aslında hiçbir sınırı olmadığı Doğu Akdeniz'de büyük pastayı almak istediği aktarılmalı. Şahsen ben bu konuda İsrail ve Mısır ile artan diyalogu daha mühim görüyorum. Ancak özellikle en son Tiger Meet tatbikatında yaşanan rezalet satır satır anlatılmalı.

karli
Süvariler

Mesaj gönderen karli »

Tulga yazdı: 13 May 2022, 15:36 Canlı kanlı terör örgütlerinin sınırımız içerisinde ve hemen sınır ötesinde yuvalanarak gerçekleştirdiği kanlı eylemler 40 senedir ortada iken, Almanya'da terör listesinde iken AB hangi gerekçe ile Rus yanlısı gösterebilir ki red oyumuzun karşılığını? Hukuki bir zemini yok bunun.

Üstelik Yunanistan konusunda bir hata yapıldı denilerek de üstü kapalı ironi de yapılmış zaten. Fazlasıyla biliyorlar zaten red verileceğini. Önden yumuşatma hamleleri yapılıyor. Sonrasında masaya tavizler konulacak.

Lakin ben F-16 alımı, mühimmat ve teçhizat, F-35'de verilse üyelik sonrası D.Akdeniz bahanesi ile ciddi bir ambargo, yaptırım bekliyorum. Onun bahanesi hazır ama bunun bahanesi yok. Aba altından sopa gösterip 40 satır mı 40 katır mı denilmektedir.

Sn Turquaz'a katılıyorum. Benzer düşünceleri 2-3 farklı konu başlığında da dile getirmiştim. Madem ki NATO örgüt üyeleriyiz her üyeye adil davranılmalı. Ben potu yükseltip Sn. Turquaz'ın belirttiği konulara Yunanistan ile ihtilaflı konuların da karara bağlanmasını ekliyorum.

Nasıl olsa Yunanistan kendi çıkarı olan konuları kabul ettirmek için veto yetkisini kullanıyor ya, bizim de kendi çıkarlarımızı kabul ettirmeye müsait bir platformda veto yetkisini kullanma hakkımız var.

Hakkı korurken geçerli dayanaklar ile karşılarına çıkacak, hazırlık yapıp belgeleri ekrana yansıtarak NATO toplantısında sunum yapacak bir heyet lazım. Meseleyi silah sistem tedarik onayını almanın çok ötesinde göstermezsek istenilen silah ve teçhizatın onayı sonrası başka bir konu ile tekrar bizi gündemlerine alabilirler.

Sorunlar çözülmeden ilave sorunlar eklememek gerek.
Aynen öyle.

Bilahere bu konuda diplomatlarımıza, ve Hariciyemize çok iş düşüyor. Hatta geç bile kalındı, çok önceden Nato müttefiki ülkelerde bu konuda ciddi bir kampanya, bilgilendirme, ilgili ülkelerin diplomatlarına bu konularda güncelleme maksatlı paylaşımlar yapılması gerekiyordu. Gerekirse ilgili ülkelerin basın-yayın gibi kuruluşlarına telkinde bulunarak bu tip konuları gündeme taşıması sağlanmalıydı. Bunlar olmadığında, kendimize gerekli kamuoyu yahut, kamuoyu gündemi/bilgilendirmesi sağlamadığımzda, dış dünya için bu tip konular " Aaaa, veto nereden çıktı şimdi?" gibi oluyor.

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

commandos
Süvariler

İsveç ve Finlandiya üyelikleri kesinlikle bir müddet hatta olabilirse uzunca bir müddet veto edilmeli. Pazarlık konusu olacaksa da bu silah ambargo vs değil de kuzey Suriye’deki yapılanma ile ilgili direkt usa ile yapılmalı. Kesin ve kati şartlarla. Belli bir ilerleme görmeden de vetodan geri dönülmemeli.

Kullanıcı avatarı
sailor06
Süvariler

Mesaj gönderen sailor06 »

Bu pazarlıkda sadece son F16 talep listesi ve belki F35 lere dair olumlu gelişmelere ek olarak, hiç şüphem yok ki US den Halkbank davasına dair somut gelişme de beklenebilir.

Kullanıcı avatarı
Karasu
Üye

Mesaj gönderen Karasu »

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried "Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı pozisyonunu açık kılmak için uğraşıyoruz diye bir açıklama yapmış.

Bunun anlamı basitçe" Türkiye'nin onay vermeden önce neleri talep ettiğini ve neyi şart koştuğunu anlamaya çalışıp müzakere edeceğiz" demektir.

Tarih olarak pazar günü Berlin'de NATO toplantısına işaret ediyorlar ama tam ayrıntıları anlamadım.

commandos
Süvariler

Kapımızda sürünüp dursunlar. Mümkünse görünür gelecekte üye bile olamasınlar. Veto edelim duralım. Bu saatten sonra hiçbir şeylerini istemiyoruz. Zaten teröristlerle işbirlikleri, ambargolar, yaptırımlar, vs ne varsa gizli yada açık yapıyorlar. Daha kötü ne yaşayabiliriz ki. Ama bu Rus tehdidinde üye olamamak onlar çok pis koyar. Korku işe yaşamayı öğrensinler iyice.

baryshx
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen baryshx »

Benim aklımdan geçen İsveç ve Finlandiya'nın, Türkiye'ye bölücü terör örgüt/ypg ile mücadelesinde 50 milyar dolar destek vermesi. ;)

trakya_forever
Süvariler

Mesaj gönderen trakya_forever »

Ben yine de cok umitlenmeyin derim.Bizim de elimiz cok kivvetli degil. Secim cok yakin ve ekonominin durumu belli.

kabardey
Akıncılar

Mesaj gönderen kabardey »

Bu işler o kadar uzamadan, heyetler arası çözülür, gereken şey alınır verilir, konu kapanır.

Kullanıcı avatarı
TEORI
Site Başkanı

Mesaj gönderen TEORI »

commandos yazdı: 13 May 2022, 21:18 Kapımızda sürünüp dursunlar. Mümkünse görünür gelecekte üye bile olamasınlar. Veto edelim duralım. Bu saatten sonra hiçbir şeylerini istemiyoruz. Zaten teröristlerle işbirlikleri, ambargolar, yaptırımlar, vs ne varsa gizli yada açık yapıyorlar. Daha kötü ne yaşayabiliriz ki. Ama bu Rus tehdidinde üye olamamak onlar çok pis koyar. Korku işe yaşamayı öğrensinler iyice.
Olması gereken bu ama bizde herşeyin bir fiyatı var ne yazık ki.

anafor2014
Süvariler

Mesaj gönderen anafor2014 »

Turkey wins Biden backing for its F-16 fighter jets upgrades

https://www.stripes.com/theaters/europe ... 89668.html

anafor2014
Süvariler

kabardey yazdı: 13 May 2022, 21:34 Bu işler o kadar uzamadan, heyetler arası çözülür, gereken şey alınır verilir, konu kapanır.
At4 lerden dolayi 50milyar dolar isteyelim, bu kuzeyliler cimridir, para vermeleri canlarını çok acıtır.
Ek olarak 100K askeri Türkiyeye destek için yollasinlar kuzey irakta nöbet tutarlar, böylece natoya uyumlu olup olmadiklarini test ederiz.

commandos
Süvariler

Hala da çıkmış İsveç dışişleri bakanı pişkin pişkin ukala ukala açıklama yapıyor, yok büyük devletler bizim arkamızda Türkiye ona göre düşünsün bla bla bla.
Yani ağzım bozulacak ama neyse efendilik kalsın. Şuna en iyi anlayacağı dilden okkalı bir dışişleri resmî açıklaması lazım. Ağzının payını veren

Kullanıcı avatarı
muhendus
Süvariler

Mesaj gönderen muhendus »

anafor2014 yazdı: 14 May 2022, 11:11 At4 lerden dolayi 50milyar dolar isteyelim, bu kuzeyliler cimridir, para vermeleri canlarını çok acıtır.
Ek olarak 100K askeri Türkiyeye destek için yollasinlar kuzey irakta nöbet tutarlar, böylece natoya uyumlu olup olmadiklarini test ederiz.
Adamlarda asker yok ki, o yüzden NATO hevesindeler. 5 milyon nüfuslu Finlandiya’da zorunlu askerlik uygulamasına rağmen asker mevcudu bir yere kadar.

anafor2014
Süvariler

muhendus yazdı: 14 May 2022, 12:21 Adamlarda asker yok ki, o yüzden NATO hevesindeler. 5 milyon nüfuslu Finlandiya’da zorunlu askerlik uygulamasına rağmen asker mevcudu bir yere kadar.
finlandiyanin rusya ile 1000 km üzerinde sınırı var, kim gidip koruyacak? Akıllı amerikalılar bunu sorguluyor twitterda.

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

anafor2014 yazdı: 14 May 2022, 12:30 finlandiyanin rusya ile 1000 km üzerinde sınırı var, kim gidip koruyacak? Akıllı amerikalılar bunu sorguluyor twitterda.
Ukrayna gibi değiller, nüfus yok. Rusya cüssesiyle Ukrayna'ya girdi ama sonra deviremediği için bu hale geldi. Ancak bu ülkeler öyle değil, ilk anda bütün ülkenin düşme ihtimali bile var. E ülke düştükten sonra ne olacak?

Frost
Üye

Mesaj gönderen Frost »

Benim merak ettiğim konu daha farklı. Soğuk Savaş'ın en civcivli günlerinde dahi bu iki ülkeyi NATO'ya almamışlar şimdi Ukrayna'da batağa saplanmış Rusya'dan korkup birliğe almak istemelerinin arkasındaki esas sebep nedir? Yahut Almanlar ile işbirliği yapmış Finlandiya'yı ilhak etmeyen Ruslar şimdi neden Finlandiya'ya saldırsın?

Bu iki ülkenin NATO'ya alınma isteğini Kuzey Kutup bölgesinin paylaşımı ile birlikte değerlendirmek gerekiyor sanırım. Oradaki petrol ve doğalgaz yatakları küresel ısınma arttıkça kıymete binecek.

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

Canti yazdı: 14 May 2022, 12:33Ancak bu ülkeler öyle değil, ilk anda bütün ülkenin düşme ihtimali bile var.
Rusya böyle bir operasyon yapamayacağını gösterdi. Yaz geliyor, sonrası kış. Finlandiya batağı Ukrayna'yı çocuk oyuncağı yapar.

1000kmlik sınırın da bir anlamı yok. Finlandiya'nın kuzeyi insandan çok ren geyiği bulunan bir yokluk. Oradan manevra yaparak güneye düşemezsiniz, binlerce göl ve orman var. Karelya eksenini geçmeden Helsinki'ye ulaşamazsınız. Rusya da o ekseni taktik nükleer kullanmadan yaramaz. Ukrayna'nın örneğini gösterdiği hızlı vur kaçlı stand off mühimmatlı taktikleri Finler ortaya çıkardı 2.DS'da.

Finlandiya kırması kolay bir ceviz değil. Ülkesinin tamamı da reservistlerden oluşur.

tuğrulbey
Süvariler

Mesaj gönderen tuğrulbey »

Geçenlerde Avrupa da yapılmış bir anket sonuçlarını görmüştüm. Vatandaşa sormuşlar savaş çıksa ülken için savaşır mısın? Ülkem için savaşırım diyenlerin oranının en yüksek olduğu ülke Finlandiya, en düşük Fransa idi galiba. Finlandiya da savaşırım diyenlerin oranı Türkiye den de yüksek idi.

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar

Mesaj gönderen dr.911 »

Sanchez yazdı: 14 May 2022, 14:56 Rusya böyle bir operasyon yapamayacağını gösterdi. Yaz geliyor, sonrası kış. Finlandiya batağı Ukrayna'yı çocuk oyuncağı yapar.

1000kmlik sınırın da bir anlamı yok. Finlandiya'nın kuzeyi insandan çok ren geyiği bulunan bir yokluk. Oradan manevra yaparak güneye düşemezsiniz, binlerce göl ve orman var. Karelya eksenini geçmeden Helsinki'ye ulaşamazsınız. Rusya da o ekseni taktik nükleer kullanmadan yaramaz. Ukrayna'nın örneğini gösterdiği hızlı vur kaçlı stand off mühimmatlı taktikleri Finler ortaya çıkardı 2.DS'da.

Finlandiya kırması kolay bir ceviz değil. Ülkesinin tamamı da reservistlerden oluşur.
Ek olarak Finlandiya ordusu yıllardır Nato doktrini ile silahlanmış bir ordu.

Kullanıcı avatarı
muhendus
Süvariler

Mesaj gönderen muhendus »

dr.911 yazdı: 14 May 2022, 15:19 Ek olarak Finlandiya ordusu yıllardır Nato doktrini ile silahlanmış bir ordu.
Aslında tam da değil, biraz kendilerine özgüler. Özellikle kara kuvvetleri her ne kadar dönüşüm yapmaya çalışsa da Sovyet ekolü silahlar yaygın. Piyade tüfekleri AK serisi türevleri ve hatta çoğu uzmana göre en iyi AK türevleri Fin yapımı olanlar. Makine tüfekleri PKM türevi. Envanterlerinde hala BTR, BMP gibi araçlar var, sovyet yapımı topçuları var vs.

Hatta daha da fenası tüm ülkenin demiryolu ağı rus ray aralığı standartlarına göre inşa edilmiş. Rus trenleri doğrudan Fin demiryolu ağında kullanılabilir ki bu da olası bir rus harekatında lojistiği oldukça kolaylaştırır. Gerçi hoş Ukrayna da böyleydi ama Rus’un durumu ortada.

Kullanıcı avatarı
SametKomurcu
Süvariler

Mesaj gönderen SametKomurcu »

Bu haber eski değil yeniymiş. Yalan mı Doğru mu bilmiyorum. İsveç'in NATO üyeliğini veto ettik diye şimdiden ağlamaya başladılar. Bu saatten sonra İsveç için NATO'ya onay verirsek Bu ülke bitmiş demektir.

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

Herkes bir şeyler paylaşıyor dünden beri ama bir tane ağızdan konuşma, bir tane İngilizce yayın yapan serviste yahut İsveç ve Finlandiya medyalarında ben pek bir açıklama göremedim. Bu ambargo olayından değil, Finlandiya başkanının "bunlar müzakeredir, olur" temalı açıklamasından başka hiç birinin kaynağı yok.

Bu ambargo mevzusu ise nereden çıktı bilemiyorum, 2019'un haberi. Nerede yeni versiyonu, gösterin okuyayım.

Fin dışişleri bakanının açıklaması bile sadece Sözcü'den çıktı. Bizim medyamız beceriksizdir demiyorum, öyleler gerçi de, eğer arada iki defa tercüme edilip yayınlanıyorsa bunlar, adamın dediği bir şeyin tercümede kaybolarak bambaşka birşeye evrilmesi gayet olası. Az sakin.

delikpr
Süvariler

Mesaj gönderen delikpr »

Evet İsveç ambargo girişimi haberi 2019'dan. 3 yıldan beri gerçekleşmiş mi?

Türk kaynaklarında müthiş bir bilgisizlik veya bilgi kirliliği var.

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar

Mesaj gönderen dr.911 »

Yine bizim millet İsveç ve Finlandiya için fazla kesin ve agresif konuşuyor. Hükümet taviz koparmak için fırsat buldu ve kullanacak hepsi bu. Umarım bir şeyler kopartabiliriz.

commandos
Süvariler

Bence hiç bir şey koparmaya ihtiyacımız yok. Ne desek yada istesek de bir müddet sonra aksini yapacaklar zaten. O nedenle bırakalım kapıda bekleyip sürünsünler. Hep mi bahane gerekiyorsa referandum yapılsın. Rus korkusu iliklerine kadar hissedilsin.
Hatta çok korkuyorlarsa AB üyesiler. Gitsinler abileri Fransa ve Almanya direkt korusun onları. Bize ne!

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

Mesaj gönderen İstiklalFM »

İsveç ve Finlandiya'yı ayrı tutmak gerektiğine inanıyorum. Bence müzakereleri de bu temelde yapmak lazım. Finlandiya ile ilgili açık kapı ve müzakere sürecini vurgularken İsveç ile ilgili net bir olumsuz tutumu sergilemek lazım. Pazarlıklar için kozları da artırmış oluruz. Normalde de Fin halkı İsveç'e göre çok daha ortada. Oradaki kamuoyunu da rahatsız etmemiş oluruz.