Tyras yazdı: ↑13 Eyl 2022, 21:52 Kaner Kurt, Kozan ve Feridun hocalarımız Barbaros yarı ömür modernizasyonu üzerine çok güzel iki Uzmanlarla sohbetler programı yaptılar, severek izledik.
Canlı yayın olmadığı için soramadım. Aklıma takıldı.
Modernizasyon'dan çıkan eski radarlar, ABD'nin hizmetten çıkan Aegisleri Guam'a yerleştirmesi gibi bir durum olabilir mi?
Aegis çok etkin, hala modern bir sistem olduğu için mantıklı geliyor ama bizde olsa biz bir faydasını görür müyüz ? Bu şekilde kıyı savunması, bölgesel farkındalık adına olumlu bir fark yaratabilir mi?
4 Barbaros, 4 te İ sınıfı ile beraber hizmetten çıkacak Yavuz, 6 adet Burak Mm38 Exocetleri ile Sea Zenith CIWS'ler, kara konuşlu bir savunma konsepti oluşturup, eksik olduğu alanlarda yerli ürünlerle desteklenebilir mi?
Veya bu radarlar kıyılara konuşlandırılıp, lançerleri daha iç bölgelerdeki ATMACA'ları güdümleyebilir mi 50-60km mesafelere örneğin?
Eski bile 14 ayrı gemiden çıkacak radarlar bir noktada yoğunlaştığında, Türkiye gibi geniş bir ülke için boşluk kapatacak güç çarpanı yaratabilir diye düşünüyorum.
İlle Ege'de olmasın. Ege ısındığında güç vakumu yaşamamak adına, İskenderun civarı veya Karadeniz'de de konuşlanabilirler diye düşünüyorum.
Böyle bir fikri nasıl yorumlarsınız üstadlarİyi birşeyse çevreye yayayım, iyi birşey değilse, denizcilerimiz nezihtir ama boşu boşuna bizi bu hurdalarla uğraştıran her kimse onun diye başlayan beddualar alamayayım
![]()
Sea Zenith CIWS'ler, bence birdaha kullanılmaz dedikleri gibi mekanik olarak eskidiler yedek parçaları yok diye üzerine basa basa konuştular.
24 tane taret deniz üstlerimizin her birinin etrafına 3-5 serpiştirsek güzel olur ama masrafını kurtarmaz o yüzden tek çare korkut yada sabit konuşlu hava savunma topları.
Radarlar konusunda yine birşey olmaz neden dersen aynı radarlar kılıclarda kullanılıyormuş yedek parça olurtlar kara konuşlu olmasıyla kimse uğraşmaz.
Mühimmat konusunda birşey demiyorum abi sonuçta raf ömrü var bu aletlerin. Deymez bu çabaya.