Üstad şöyle bir karşı argümanım var: Romanya, Bulgaristan veya başka bir ülke bizim Karadeniz'de özellikle balıkçılık sektöründe karşı karşıya gelebileceğimiz veya arada sürtüşmeler yaşayabileceğimiz ülkeler. Bu tür yerlere satmak pek menfaatimize değil gibi._Turkuaz_ yazdı: ↑31 Ara 2021, 12:33 Biraz konu dışına çıkacağım ama Romanya'nın Baltıklar'da olduğunu iddia etmedim. Sadece AB üyesi ve SİDA kullanılacak bir ülke olarak aklıma Romanya'nın geldiğini söyledim. Forumda özellikle son bir kaç senede neyin niye yazıldığını es geçip karşı argüman sunmak için pek çok mesaj atılıyor. Bence bu da TRM'nin çekirdek kitlesinin dışında kimsenin uğramadığı çorak bir forum olmasına neden oluyor. Başta Ülkeler ve Silahlı Kuvvetler kısmına haber giren arkadaşlar olmak üzere pek çok kişi forumdan ayrıldı. Eskiden fikir alışverişlerinin, beyin fırtınaların, ''what-if''lerin konuşulduğu forumda, şimdi yalnızca savunma basınında çıkan haberler atılıyor. Bu toksik ortam insanları forumdan uzaklaştırıyor. Forum yönetimi gelen hitlere baktığında 2018'den beri yaşanan dramatik düşüşü fark edebilirler.
Meteksan Savunma-Ares Tersanesi ULAQ SİDA
- Karasu
- Üye
- Tyras
- Süvariler
Bildiğin şeytan, bilmediğin şeytandan iyidir.
Sen satmasan başkası satacak, sen sat, parasıyla iki katını üret, caydırıcılığını arttır.
Kaldı ki, birincil tehdit sınıfında ülkeler de değiller, balıkçılık konusunda kızışma olsa deniz sınırı belli. Olayın nerede olduğuna bakılır GPS'ten, o haklı yada bu haklı denir konu kapanır. Balık için savaşa mı gireceğiz.
- İstiklalFM
- Genel Yetkili
-
- Üye
Menfaat nedir? Bu ülkelere yapacağımız satışlardan elde edeceğimiz gelir, tecrübe çok daha menfaatimize uyuyor bence. Hem ihracat yapıyorsun hem de Karadeniz'deki yüzer unsur sayısını arttırmış oluyorsun.
Bizim söz konusu ülkelerle bir kaç sahil botu sürtüşmesi dışında doğru düzgün bir mücadelemiz olmayacaktır. Kısa vadede en azından karşı karşıya gelmeyeceğimizi düşündüğüm ülkeler bunlar. Romanya ya da Bulgaristan, bu ürünleri olmasa da başka denizcilik ürünlerini almak istiyorlarsa, paraları yettiğince alacaklardır. Bu paranın ülkemize girmesi ve karşımızdaki ülkenin ne olduğunu, ne yapabileceğini, kapasitesini bildiğimiz bir sistemi alması mı daha mantıklı? Yoksa gidip her kaos sahasında karşımızdaki cenahta beliren, bize karşı terörist unsurları besleyen Fransa gibi ülkelere para akıtıp, bizim için kapalı kutu sistemleri almaları mı?
-
- Süvariler
Malta gibi Akdeniz'deki ülkelere hiç ihtimal verilmiyor sanırım?
-
- Site Başkanı
Malta'nın asıl derdi mülteci botlarıyla, ona da gözlem dışında iki göz iki kol gerekiyor..
- Karasu
- Üye
Neyse ben demiş olayın yine de..
- _Turkuaz_
- Süvariler
Şöyle bir şeye denk geldim twitter'da:
Kaan sınıfı botlar şekilleri itibariyle oldukça kavisli gövde formuna sahip ve üzerlerinde pek eko yapacak ekipman bulunmuyor. Eğer gerçekten burada anlatıldığı gibiyse SİDA'lar Çakır ve Kuzgun gibi mühimmatlarla birlikte Adalar Denizi'nde pek çok şeyi değiştirir.
Kaan sınıfı botlar şekilleri itibariyle oldukça kavisli gövde formuna sahip ve üzerlerinde pek eko yapacak ekipman bulunmuyor. Eğer gerçekten burada anlatıldığı gibiyse SİDA'lar Çakır ve Kuzgun gibi mühimmatlarla birlikte Adalar Denizi'nde pek çok şeyi değiştirir.
- SametKomurcu
- Süvariler
- SametKomurcu
- Süvariler
- Moon&star
- Süvariler
Üzerindeki antenler galiba telsiz karıştırmak için. Ama hem teknenin boyutu hemde üzerindeki motorun üreteceği güç sınırlı olacağından elektronik taarruz menzili de düşük olur diye düşünüyorum.
Ben Ulaq tarzı görece küçük, seyir siası ve ebadından dolayı öz savunması kısıtlı olan botları silahlandırıp gunboat yapmaktansa küçük bir LPI radarı ve çeşitli E/O cihazlarla donatıp keşif/gözetleme ve baş tarafa stabilize bir makineli tüfek takıp devriye görevlerinde kullanmasından yanayım. Böylelikle bu savunmasız botları binlerce dolarlık pahalı mühimmatlarla donatıp maliyet şişirmek yerine yüzlerce sayıda üretip çok geniş bir alanda durumsal farkındalık yaratabiliriz.
Gunboat tarzı platformlar için ise MRTP tarzı 25-30 metre ebatlarında ki botların daha uygun olacağını düşünüyorum. Platform büyüdükçe hem haberleşme menzili artıcak(satcom) , hem seyir siası artıcak hem de alan genişliğinin verdiği avantaj ile görev tanımına göre ufak modifikasyonlarla düşük maliyetli çok rollü bir platforma sahip olabiliriz.(Gunboat, EW, Filolar için eskort veya çıkarma birlikleri için ateş destek platformu gibi) Bu alanda Yonca-Onuk gibi dünya markası bir firmamız varken çok zorlanacağımızı zannetmiyorum.
Gel gelelim tüm bunların olabilmesi için öncelikle Kuvvetin veya SSB nin aynı hava araçlarını sınıflandırdığı gibi(mini-taktik-male-hale) deniz platformlarında da ihtiyaca biaen isterler oluşturması gerekiyor.
Değinmek istediğim bir konu da bu ister mevzusu aslında. İnsansız sistemlerde hava platformlarından sonra yavaş yavaş deniz ve kara sistemlerine de yöneldik. Her geçen gün yeni bir firma ürün ortaya çıkarıyor. Bunlar güzel gelişmeler. Ama benim merak ettiğim bu platformlar geliştirilirken Kuvvete veya SSB'na danışılıp ihtiyaca göre mi şekilleniyor yoksa firmalar yaptık oldu mantelitesi ile mi hareket ediyor? Veya tam tersi Kuvvet veya SSB bu tarz firmaları çağırıp isterlerini bildirip ona göre ürün talebi yapıyor mu?
Şimdilik dört firma bu alana girmiş bulunmakta. Ki adım gibi eminim aynı zırhlı kara araçlarında olduğu gibi paranın kokusunu alan, iki zodyak bot üreten şirketler SİDA işine girecek. Rekabet güzel bir şey ama bir amaca, belirli bir istere hizmet ettiği sürece. Aksi israftan öteye gitmiyor maalesef.
Ben Ulaq tarzı görece küçük, seyir siası ve ebadından dolayı öz savunması kısıtlı olan botları silahlandırıp gunboat yapmaktansa küçük bir LPI radarı ve çeşitli E/O cihazlarla donatıp keşif/gözetleme ve baş tarafa stabilize bir makineli tüfek takıp devriye görevlerinde kullanmasından yanayım. Böylelikle bu savunmasız botları binlerce dolarlık pahalı mühimmatlarla donatıp maliyet şişirmek yerine yüzlerce sayıda üretip çok geniş bir alanda durumsal farkındalık yaratabiliriz.
Gunboat tarzı platformlar için ise MRTP tarzı 25-30 metre ebatlarında ki botların daha uygun olacağını düşünüyorum. Platform büyüdükçe hem haberleşme menzili artıcak(satcom) , hem seyir siası artıcak hem de alan genişliğinin verdiği avantaj ile görev tanımına göre ufak modifikasyonlarla düşük maliyetli çok rollü bir platforma sahip olabiliriz.(Gunboat, EW, Filolar için eskort veya çıkarma birlikleri için ateş destek platformu gibi) Bu alanda Yonca-Onuk gibi dünya markası bir firmamız varken çok zorlanacağımızı zannetmiyorum.
Gel gelelim tüm bunların olabilmesi için öncelikle Kuvvetin veya SSB nin aynı hava araçlarını sınıflandırdığı gibi(mini-taktik-male-hale) deniz platformlarında da ihtiyaca biaen isterler oluşturması gerekiyor.
Değinmek istediğim bir konu da bu ister mevzusu aslında. İnsansız sistemlerde hava platformlarından sonra yavaş yavaş deniz ve kara sistemlerine de yöneldik. Her geçen gün yeni bir firma ürün ortaya çıkarıyor. Bunlar güzel gelişmeler. Ama benim merak ettiğim bu platformlar geliştirilirken Kuvvete veya SSB'na danışılıp ihtiyaca göre mi şekilleniyor yoksa firmalar yaptık oldu mantelitesi ile mi hareket ediyor? Veya tam tersi Kuvvet veya SSB bu tarz firmaları çağırıp isterlerini bildirip ona göre ürün talebi yapıyor mu?
Şimdilik dört firma bu alana girmiş bulunmakta. Ki adım gibi eminim aynı zırhlı kara araçlarında olduğu gibi paranın kokusunu alan, iki zodyak bot üreten şirketler SİDA işine girecek. Rekabet güzel bir şey ama bir amaca, belirli bir istere hizmet ettiği sürece. Aksi israftan öteye gitmiyor maalesef.
En son Moon&star tarafından 22 Eki 2022, 03:21 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
- Moon&star
- Süvariler
İbrahim Bey'de tweet serisinde konuya biraz değinmiş. Daha kapsamlı bir elektronik taarruz düşünüyorsak bu platformlara "SEYMEN" tarzı sistemler yerleştirmemiz gerekiyor. Bunun için de daha büyük bir bota ve daha fazla güç ve enerji üreten motorlara ihtiyaç var.
- _Turkuaz_
- Süvariler
- Üye
Ulaq sida'ya yeni kabiliyetler kazandırılmış.
Tam da bu konu üzerine yazmak isterken iyi oldu. Üstadlara sorularım var.
Dün şu videoyu izleyip, Ukrayna'nın kamikaze sidalarını da gördükten sonra, sidalardan atılabilen yaklaşık 1 metre boyutlarında, radar kesiti küçük, saatte 100-120 km hız yapabilen, üzerinde varvasyonu göre istihbarati ya da patlayıcı yük taşıyabilen sida fikri nasıl olurdu diye düşündüm. Eminim ilk benim aklıma da gelmemiştir hatta şimdiye değin yapılmış örnekleri muhtemelen mevcuttur.
Misal kıyılarımıza 20-30 km'den yakın Yunan adalarından gelebilecek olası bir sızmaya karşın yüzlerce kamikaze sida ile kritik tesis ve üsler korunabilir.
Görev konfigürasyonuna göre oluşturulan gruplarda atıyorum 1 düşman tespit sidası, 2 düşman imha sidası, 1-2 karşı taarruz sidası, belki 1 tane de her ihtimale karşın ana üsse geri dönmeye programlanmış sida yer alabilir. Savaş zamanlarında ya da sızma istihbaratının alındığı durumlarda tamamen otonom çalışıp tespit ettiği her şeyi imha etmeye programlanmış sida grupları düşman özel kuvvetleri için kabus olabilir.
Ya da yine yakın adaların ikmalini köreltmek için kullanılabilecek, mayın fonksiyonu üstlenecek sidalar belli yararlar gösterebilir.
- _Turkuaz_
- Süvariler
ULAQ SİDA alımı için sözleşme imzalanmış.