Oguz yazdı:Açıkçası bir tankı omuzdan atılan bir roketle imha edebiliyorsam böyle kocaman birşeye pek de ihtiyaç duymazdım.
Mermi atar,reaktif ve aktif korumaya takılmaz derseniz bilemem.
Hiçbir zırhlı araç tankın yerini alamaz. Çeçenistan, Afganistan, Irak bunun net kanıtıdır. Zira Rusya hemen hemen her zırhlı aracı denedi ve sonuç yine tank oldu. Şimdi bizde terörle mücadelede görüyoruz. Bu tür araçlar ancak ateş destek unsuru olabilir. AB gibi sakin bölgelerin ülkeleri belli başlı operasyonlarda kullanmak için, hem ikmali kolay, hemde ateş gücü yüksek bu sistemleri bolca tedarik edip nispeten daha ucuz operasyonlar yapıyorlar. Örneğin Afrika bölgesinde bu araç çok ciddi verimle kullanılabilirken Suriye gibi bir yere soktuğun zaman korumak için kırk takla atarsın.
Ürüng Ay Toyon yazdı:
Giovanni Andrea Doria yani Cenova'nın yüce deniz adamı yenildiği 2 savaşın intikamını misliyle Lepanto'da almıştır. Ki 2 yenilgisindeki kayıplarını toplasak bizim Lepanto'da yediğimiz darbenin 5/1'i etmez. O gün orda osmanlının olmayan denizciliği tamamen bitti. NOT: Osmanlı donanması hiç bir zaman operasyonel değildi. Sadece 16 y.y da altın bir korsan kuşağınca yönetildi. Bu kuşak zamanın teseriyle tasviye olduğunda donanmanın tüm foyaları ortaya çıkmaya başlamıştır. Ve donanma tarihi okursanız 18 y.y dan itibaren sakın okumayın. Çok gurur kırıcı bir deneyim olur. Çünkü donanmanın 20-30 senede bir basılıp yakıldığını görürsünüz. Burdan Turgut Reis'e selam olsun.
Ben mi yanlış biliyorum. O tarihte utanç kaynağı olarak görülen seyir fenerlerini de kapatarak Osmanlı Donanmasından kaçan Andrea mı ?
Bu tür platformlara bu derece olumsuz bakmamak gerekir. Bir tankdan çok daha kısa sürede başka bir aracın yardımına ihtiyaç duymadan intikal edebilir. Daha uzun harekat yarıçapına sahipdir. Saha da çok daha hızlı yer değiştirip manevralar yapabilir. Bir tanka nazaran düşük ağırlığı ile çok daha fazla sayıda çıkarma faaliyetlerinde taşınabilir. Düşman tarafından görülüp hedef alınması noktasında (Modern anti tank silahları veya düşman tankları tarafından) ise bir tank ne kadar muharebe dışında kalma olasılığına sahipse bu platformlar da o derece şanslıdır. İlk gören vurur. Kaldı ki aktif koruma sistemleri (hard kill) entegre edilebilir.
Mobilitesi, sürati ve hiç de azımsanmayacak vuruş gücü düşünüldüğünde bu platformların yeterince kıymetlendirilmediğini düşünüyorum.
Acaba envanterdeki m-60 a3 lerin omuzdan atılan füzelere karsı zırh koruması bu arma-8*8 yada centaurodan daha iyimidir.........?Özellikle 105 mm ,keşke 120mm lik namlulu bu zırhlı araçalrdan da ordumuzda bir miktar olsa...sonuçta tow javelin yada muadili bir füze edecek diye bu araçalrın yapabileceği şeylerden mahrum kalmamalıyız eğer bütçe uygun olursa envanterde olmalı..1000 tane m-48 i yedekte depoda tutacağına jilet yapıp 250 tane bu arçlardan al daha mantıklı geliyor bana..
çanakkale geçilmez yazdı:Acaba envanterdeki m-60 a3 lerin omuzdan atılan füzelere karsı zırh koruması bu arma-8*8 yada centaurodan daha iyimidir.........?Özellikle 105 mm ,keşke 120mm lik namlulu bu zırhlı araçalrdan da ordumuzda bir miktar olsa...sonuçta tow javelin yada muadili bir füze edecek diye bu araçalrın yapabileceği şeylerden mahrum kalmamalıyız eğer bütçe uygun olursa envanterde olmalı..1000 tane m-48 i yedekte depoda tutacağına jilet yapıp 250 tane bu arçlardan al daha mantıklı geliyor bana..
M-48'lerimiz depoda yedekte mi duruyor? 105'lik topla modernize edilen T1 ve T2'ler aktif değil mi? Ayrıca envanterde ki M-48'ler dizel motorlarla modernize edildi bildiğim kadarıyla. Maalesef ATGM'ler cidden güçlü silahlar. Zırh teknolojisi ne kadar ilerliyorsa ATGM teknolojisi de aynı şekilde ilerliyor. İleride en kesin çözüm aktif koruma sistemleri olacaktır bu ATGM'lere karşı.
Ne olursa olsun bir tankın yerini tekerlekli bir araç tutamaz bence. Tank zırhı bazı durumlarda mermiyi sektirebilir, ağır kalibre silahlara dayanabilir, gerektiğinde duvarları yıkıp geçer ama tekerlekli bir araç ne kadar dayanıklı olabilir bilmiyorum.
Hızlı, görece ucuz ve havadan nakledilmesi kolay bir platform. En azından fikir bu..
Stryker MGS başarısız oldu. İtalyanlar hala umutlu olacaklar ki yenisini geliştiriyorlar. Bu araçlar ağır zırhlı birliklere değil, keşif(recce) birliklerine veriliyor. Adı da öyle zaten. Centauro Reconnaissance Anti-Tank. Generation Kill dizisinde sıfır zırhlı Humvee'lerle Bağdat'a yarışan Marine Reccecilerini hatırlayın. Bu araçlar o senaryo için yapılıyorlar.
kabardey yazdı:
Hiçbir zırhlı araç tankın yerini alamaz. Çeçenistan, Afganistan, Irak bunun net kanıtıdır. Zira Rusya hemen hemen her zırhlı aracı denedi ve sonuç yine tank oldu. Şimdi bizde terörle mücadelede görüyoruz. Bu tür araçlar ancak ateş destek unsuru olabilir. AB gibi sakin bölgelerin ülkeleri belli başlı operasyonlarda kullanmak için, hem ikmali kolay, hemde ateş gücü yüksek bu sistemleri bolca tedarik edip nispeten daha ucuz operasyonlar yapıyorlar. Örneğin Afrika bölgesinde bu araç çok ciddi verimle kullanılabilirken Suriye gibi bir yere soktuğun zaman korumak için kırk takla atarsın.
Hocam tankların önceliği ortada fakat İfvler ne kadar önemli avrupa ordularında çok popüler İfv bildiğiniz gibi.Veya Tankların yanındaki görevleri nedir tam olarak yada yerleri tank yanımıdır ?
dr.911 yazdı:Hocam tankların önceliği ortada fakat İfvler ne kadar önemli avrupa ordularında çok popüler İfv bildiğiniz gibi.Veya Tankların yanındaki görevleri nedir tam olarak yada yerleri tank yanımıdır ?
Üstadım, benim araştırdığım kadarı ile örneğin, Çeçenistan'da T serisi tanklar ne kadar vazgeçilmez ise yanında bulunun otomatik topa sahip BTR serisi ifv yada T gövdesi üstünden üretilen uçaksavar yüklü zırhlılarda sizin bahsettiğiniz gibi vazgeçilmez olmuşlar. Grozny, şehir savaşlar için bugün bile sahada modern ordulara karşı kullanılan taktiklerin doğum yerlerden biri diyebiliriz. İfv'ler özellikle tank namlularının yeterince yükselip ateş edemediği noktaları baskı altına almak, sağdan soldan gelecek ani saldırılara karşı hızlı ve etkili yanıt vermek ve personeli bölgeye taşıdıktan sonra, ona ciddi bir ateş desteği sağlayıp, asker gibi atletik şekilde hareket edecek bir araç olduğu için, tankın sırtından bayağı bir yük alıyor. Birde bugün Tulpar gibi zırhlı araçlar, rpg-7 gibi çokça bulunan roketlerden etkilenmediği için ciddi bir esneklik katıyor çatışmaya giren askere ve tanka.
Bu geçen yıl da çıkmıştı. Eldeki A129'ları modernize etmeyi daha ucuz ve faydalı görmüşler deniliyordu. Acaba modernizasyonu rafa mı kaldırdılar yoksa iki programı birlikte mi götürecekler?
İtalya'nın yeni helikopteri A129'dan farklı olmayacaktır. Avrupa orduları ileriki dönemlerde kendilerini her an denizaşırı operasyonlar yapabilecek hazırlık düzeyine getirebilmek maksadıyla çalışıyorlar. Bu sebeptendir ki yeni taarruz helikopterinde de kendini ispatlamış bir tasarım üzerinden yüksek harbe hazırlık oranı, sahada kolay bakım ve öncekinden daha uzun menzil ile deniz platformlarında üstlenip operasyon icra edebilme kabiliyetleri arayacaklardır.
Italyan Parlementosunda bu konu gorusuluyormus. AW129'larin yerine 2020 sonrasi icin yeni kesif ve taarruz helikopteri icin 487 milyon euro kaynak ayiracaklar. Toplam 1 prototip, 3 pre-production helikopter ve 1 final versiyon helikopterin 2025 yilina kadar gelistirilmesi planlaniyor. Helikopterde AW129 deki gibi 20mm top, 70mm roketler ve Spike fuzelerini kullanmasi planlaniyor ve yeni helikopterin 1400kg faydali yuk tasimasi planlanmis. Ayrica SATCOM, Link-16 gibi kabiliyetlere sahip olmais istenmis. Asagidaki link'te yazmiyor ama yukarida italyanca dokumandaki grafik tasarimdan anladigim yeni helikopter mevcut AW149'un motor ve ana/kuyruk rotor sistemi kullanilacak.
Her ne kadar sifirdan bir gelistirme gibi maaliyetli olmasa da, bu projeye ekonomik bir ortak bulamadikca 2050'yi anca bulur... Belki zamaninda 149'a katilsaydik, su anda bizim de sozumuz olabilirdi...
aybars_batur yazdı: ↑12 Mar 2017, 14:04
İtalya Silahlı Kuvvetleri, Musul. (Hangi birlik olduğunu bilmiyorum)
A129'da gözüküyor
Büyük olasılıkla bizim dağ komando eşleniği olan Alpinist personeli. Özel kuvvet olmadıkları açıkça görülüyor, oraya da düz piyadeyi sürecek değiller. Onun dışında videoda son dakikalarda hava unsurları için hassas hedef tespiti yapan İtalyan JTAC personeli de görülüyor...
Aynen. Bersaglieri birliklerin, Alpini birlikler ile bir alakası yok sanıyorum. Oynadığım bir oyun da (Panzercorps3) Alpini birlikler ile Bersaglieri birlikler farklı dallar olarak geçiyor. Sanıyorum Bersaglieri ler normal ifantry(piyade)lerden seçilmiş iyi birlikler veya kişilerin toplaması ile oluşturulan birlikler.
36 yaşında genç de bir pilotmuş. Son ana kadar kurtarabileceğini düşündü sanıyorum. Pilotluk çok zor iş; belki 50 metre yukarıda olsaydı kurtarabilecekti.
goldenwings yazdı: ↑24 Eyl 2017, 22:50
Yanlış anlamayın , 36 yaşında bir jet pilotu çoktan tecrübe pilotu seviyesine gelmiş yaşlı , tecrübeli bir pilot sayılır. Adam Ace yani.
Elbette öyle. Adam test ve demo pilotuymuş zaten. Lakin 36 yaş bir hayat için çok genç, ondan bahsediyorum. Daha 25 yıl daha uçak uçurur, 40 yıl daha çocuk, torun sevebilirdi. Hayat işte...
DarkStorm yazdı: ↑23 Haz 2018, 14:10
İtalyan'lar ın Ariete sınıfı tanklar konusunda bir modernize projeleri var mı şu anda veya ön taret kısmının dayanıklılığı ne seviyede acaba.
Adamların tanka ihtiyacı yok ki eldekini modernize etsin. Zaten bütçe daraldıkça daralıyor, ihtiyaç olmayan tanklara sıza zor gelir.
İtalya necidir ne değildir, bu başlık dışında ve birde T129 başlığı dışında İtalya ile ilgili hemen hemen hiç bir şeye rastlamadım forumda, yani gündelik hayatta da dünya kupaları hariç durduk yere asla İtalya ismini duymadım. Dünya siyasetinde yeri nedir, askeri olarak iddiaları var mıdır, ABD ile ilişkileri nedir, askeri ve teknolojik açıdan işbirliği açısından ne seviyedeler. Fransa gibi Almanya gibi Avrupa'nın önde devletlerinden ama sanki uzak Asya devletleri gibi var mıdır yok mudur belli değil.
İtalya Silahlı Kuvvetleri AB' nin en güçlü kuvvetlerinden biridir. Ayrıca savunma sanayii gelişmiştir. Dünyada A dan Z ye kendi savunma ihtiyaçlarını karşılayabilecek nadir ülkelerden biridir. İtalya ismini duymamanız şaşırtıcı çünkü Türkiye' nin de gündeminde olan Eurofighter, Samp T, A400m, F35 gibi birçok projeye ortaklardır. Oto Malera topu gemilerimizde kullanılmaktadır. T129 Atak' dan bahsetmeye gerek yoktur herhalde. Donanması Akdeniz' in en güçlü donanmalarından biridir. ( Belki de en güçlüsü )
assslan yazdı: ↑05 Eyl 2018, 21:00
İtalya Silahlı Kuvvetleri AB' nin en güçlü kuvvetlerinden biridir. Ayrıca savunma sanayii gelişmiştir. Dünyada A dan Z ye kendi savunma ihtiyaçlarını karşılayabilecek nadir ülkelerden biridir. İtalya ismini duymamanız şaşırtıcı çünkü Türkiye' nin de gündeminde olan Eurofighter, Samp T, A400m, F35 gibi birçok projeye ortaklardır. Oto Malera topu gemilerimizde kullanılmaktadır. T129 Atak' dan bahsetmeye gerek yoktur herhalde. Donanması Akdeniz' in en güçlü donanmalarından biridir. ( Belki de en güçlüsü )
Gerçek anlamda uçak gemisi ve nükleer saldırı denizaltısı olan Fransa varken Akdeniz'in en güçlüsü demek biraz abartı olur İtalya için. Ama ikincisi demek hiç yanlış olmaz. AB bazından ordu güçlerine bakacak olur isek Fransa, Britanya ve Almanya'dan sonra AB nin en güçlü ordusu diyebiliriz belki, ama kara kuvvetleri Avrupa bazında bile pek ahım şahım değil. Totalde 200 küsür Ariete tankları var ve bunlarda bir Leoaprd 2A6 yada Challenger 2 kadar modern sayılmaz.
Ekonomik olaraksa her ne kadar krizlerle dolu bir geçmişleri olsa da İtalya bir G8 ülkesidir. GDP bazından belki önümüzdeki 20 yıl içinde İtalya seviyesine gelsek bile bizim için büyük bir başarıdır zannımca.
madmax12 yazdı: ↑05 Eyl 2018, 20:30
İtalya necidir ne değildir, bu başlık dışında ve birde T129 başlığı dışında İtalya ile ilgili hemen hemen hiç bir şeye rastlamadım forumda, yani gündelik hayatta da dünya kupaları hariç durduk yere asla İtalya ismini duymadım. Dünya siyasetinde yeri nedir, askeri olarak iddiaları var mıdır, ABD ile ilişkileri nedir, askeri ve teknolojik açıdan işbirliği açısından ne seviyedeler. Fransa gibi Almanya gibi Avrupa'nın önde devletlerinden ama sanki uzak Asya devletleri gibi var mıdır yok mudur belli değil.
Meseleye güzel bir açıdan yaklaşmışsınız. Adamların güya sanayisi, alt yapısı var. Güya Roma İmparatorluğu mirası var ama günümüz dünyasında pek iddiaları yok. İşin ilginç tarafı Roma' nın imparatorluk mirasına Almanya ile Fransa sahip çıkıyor. Kara Avrupa'sının iddialı devletlerine bakıyorsunuz; yine Almanya ve Fransa var. İngiltere ise farklı bir kültürü veya geçmişi temsil ediyor. Özetle, Avrupa' nın tarih boyunca en iddialı üç devleti: İngiltere, Almanya ve Fransa. İtalya ise ikinci kategori devletler arasında sayılabilir. Bunlar İtalya, İspanya, Hollanda gibi. Bir üçüncü grup var ki Polonya, Avusturya, Yunanistan... belki biraz biraz Macaristan! bunlar kendi çaplarında iddia sahibiler. İskandinav ülkelerini ise başka bir kategoride değerlendirmek lazım. Sanki bu dünyanın insanları değilmiş gibi! Bunlar Nordik, uzaydan mı geldiler nedir:) Dünya güç ekseninin biraz dışında kalmış olsalar gerek, pek esameleri okunmuyor. Sanayileşmiş olmakla birlik beşeri anlamda nicelikleri iddia sahibi olmalarına engeldir. Ataları Vikingler misali sağa sola saldırdıklarına şahit olmadık.
PARTİKÜL yazdı: ↑06 Eyl 2018, 00:45Güya Roma İmparatorluğu mirası var ama günümüz dünyasında pek iddiaları yok.
Sanayileşmiş olmakla birlik beşeri anlamda nicelikleri iddia sahibi olmalarına engeldir. Ataları Vikingler misali sağa sola saldırdıklarına şahit olmadık.
Roma bambaşka bir şey, "İtalyan" devleti bambaşka. 1832 Yunan Krallığı, İtalya'dan daha fazla Roma'dır.
Adam zamanında Avrupa'nın en büyük 4. imparatorluğunu yönetiyordu, Rusya'ya gerçekten diz çöktürecekti az kalsın. Şarkısı bile var!
Şimdinin İtalya’sının Roma ile rabıtası biz ile Urartular kadar falandır herhalde.
Ama doğruya doğru, Deli Diktatör’e kadar da Roma şehri hakikaten Roma’ydı. Sonra onlara Vatikan falan yaptılar ve bir Papalık Devleti haline getirdiler. “Roma” orada yaşar gider.
Kafkasya yazdı: ↑06 Eyl 2018, 10:28
Şimdi adamın geçmişinde İmparatorluk var diye dünyaya savaş mı açsın sesi çıksın diye.
Hocam biraz bizimkilerden ibret almış olsalardı, belki dediğin olabilirdi:) (!)
Baksanıza, ''Osmanlı torunuyuz'' diyerekten boyundan büyük işlere kalkıştılar; şimdi de topla toplayabilirsen.
Demek ki şu İtalyan' lar bizden daha akıllıymış.
Yoo. İki defa denediler salak gibi. Şanslılar ki kimsenin ilgisini çekmeyen, mineral, petrol çıkmayan topraklara sahipler. Adam akıllı durmak sözüyle ülkelerini müttefiklerden geri alabildiler. İspanya'dan Stalingrad'a, Fransa'dan Etiyopya'ya saçma salak sebeplerle kaybettikleri evlatlarına oldu olanlar.
Hadi biz geç kaldık giremedik -new age- koloniyalizme. Bu salaklar geç kaldıklarını bile bile girdiler. Avrupa'nın Türk'ü kimdir deseler, net İtalyanlardır.
Sanchez yazdı: ↑06 Eyl 2018, 16:45
Hadi biz geç kaldık giremedik -new age- koloniyalizme. Bu salaklar geç kaldıklarını bile bile girdiler. Avrupa'nın Türk'ü kimdir deseler, net İtalyanlardır.
Evet bize çok benziyorlar, Kültürel olarak da (bizim yobaz kesim hariç)
Hocam onlar Yunanistan' ı alamayınca zaten bittiklerini anladılar.
Mussolinin sonu yüksekten uçanlar için örnek olmalı.
Sanchez yazdı: ↑06 Eyl 2018, 16:45
Yoo. İki defa denediler salak gibi. Şanslılar ki kimsenin ilgisini çekmeyen, mineral, petrol çıkmayan topraklara sahipler. Adam akıllı durmak sözüyle ülkelerini müttefiklerden geri alabildiler. İspanya'dan Stalingrad'a, Fransa'dan Etiyopya'ya saçma salak sebeplerle kaybettikleri evlatlarına oldu olanlar.
+1 aynen katılıyorum. Benim iletim, dünya savaşları hariç günümüz dünyası içindi.
İtalya, hiçbir zaman büyük bir güç olamadı ki. Tek başına girdikleri çok savaşı kaybettiler. Afrika ve Yunanistan'da Hitler'in yardım göndermesiyle kazanmaya başladılar.
Avrupa'nın en iyi ordusu açık ara Fransa'dır. İkinci dünya savaşından sonraki dönemde.
Avrupa birliği çatısı sürdüğü sürece bu sıralamaların pek bir önemi yok bence. Ne zaman ki dağılırlar ayrışmalar daha keskin olur o zaman önem kazanır.
Avrupa birliği çatısı ortam güllük gülistanlık iken sürer de, ciddi bir savaş ortamında ne olur bende onu merak ediyorum. Acaba birlik devam eder mi? Yoksa çil yavrusu gibi dağılırlar mı?
Moon&star yazdı: ↑07 Eyl 2018, 03:21
Avrupa birliği çatısı ortam güllük gülistanlık iken sürer de, ciddi bir savaş ortamında ne olur bende onu merak ediyorum. Acaba birlik devam eder mi? Yoksa çil yavrusu gibi dağılırlar mı?
Ne kadar Çil yavrusu gibi dağılacak gibi görünürlerse de İçerisinde Polonya Norveç,İsveç,İsviçre,Fransa ve İspanya gibi ülkelerden kaynaklı dağılması zor fakat askeri konularda Ab ne kadar etkili olur orası muamma.
DarkStorm yazdı: ↑28 Kas 2018, 02:03
Ne kadar Çil yavrusu gibi dağılacak gibi görünürlerse de İçerisinde Polonya Norveç,İsveç,İsviçre,Fransa ve İspanya gibi ülkelerden kaynaklı dağılması zor fakat askeri konularda Ab ne kadar etkili olur orası muamma.
Kafkasya yazdı: ↑28 Kas 2018, 02:36
Hocam Norveç ve İsviçre ab de değil.
Ve dağılması herzamankinden daha yakın ve kolay.
Onu biliyorum fakat daha çok Savunma sanayinde ki satış ve Askeri ordu personellerinin kapasitesine göre söyledim.Fakat dediğim gibi şu an dağılmaları kesin ama zor,heleki de Trump'ta siyasi olarak baskı yaparken