Kundağı Motorlu Namlulu Hava Savunma Sistemi(SPAAG)
-
- Süvariler
Benim anladığım ;Namluyu ( Lisansı) biz üretik beğeniyi Aselsan alıyor.
-
- Süvariler
Muhtemelen tahmininiz doğrudur sayın robust. ATK nın ürettiği 25 mm M242, 30 mm MK44 Bushmaster II ve 35 mm Bushmaster III daha çok kara hedefleri ve deniz yüzey hedefleri için tasarlanmış atış hassasiyeti yüksek silah sistemleri. Korkut ta ise 35 mm Oerlikon kullanılıyor ki kendisi alçak irtifa hava savunması için tasarlanmıştır. Görev doğası gereği yüksek hassasiyet beklenmez hatta dağılım tercih edilir.robust yazdı:
Aselsan uzun suredir STOP ve MUHAFIZ sistemlerinde ABD'li ATK firmasi ile calisiyor. ATK'nin 35mm Bushmaster-III serisine ait namlusu kullaniliyor olabilir. Sadece tahmin...
- Test7
- Süvariler
Aman Allahım!!

En son Test7 tarafından 02 May 2018, 19:32 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
- Moon&star
- Süvariler
Nerede, hangi gemide çekilmiş?
- Test7
- Süvariler
-
- Süvariler
Korkut un namlu alçalış açısı yetersiz mi geldi de böyle tuhaf bir açı ile yerleştirilmiş gemiye?
-
- Süvariler
Hızlıresim'e yüklenen fotolar gözükmüyor bende, sanırım Türkiye dışındaki internet kullanıcıları fotoları görüntüleyemiyor.
Türkiye dışından katılan tek kullanıcı ben değilimdir, bir öneri olarak belki alternativ bir foto yükleme servisi kullanılabilir.
Türkiye dışından katılan tek kullanıcı ben değilimdir, bir öneri olarak belki alternativ bir foto yükleme servisi kullanılabilir.
- Test7
- Süvariler
Değiştirdim linki.
- _Turkuaz_
- Süvariler
- Akıncılar
Ben de aynı şeyi düşündüm ilk bakışta.
Keşke taret halkası kısmına açılı ilave yapsalarmış.
Bu mühendilsik için zaman mı bulamadılar yoksa ,"bu eldekini hele bi deneyelim" kısmı mı?
-
- Süvariler
Bence eldekini hele bi deneyelim daha mantıklı. Kara aracı üzerindeyken kara hedefleri dışında namluyu (-)açı ile kullanmasına gerek yok aslında. Ama gemi üzerindeyken, helede yüksek bir noktada konumlanırsa yüzeye yakın uçan füzeler için daha çok (-) açı ile kullanılması gerekecek. Taret tasarımında değişiklik gerekecek.semaver yazdı:
Ben de aynı şeyi düşündüm ilk bakışta.
Keşke taret halkası kısmına açılı ilave yapsalarmış.
Bu mühendilsik için zaman mı bulamadılar yoksa ,"bu eldekini hele bi deneyelim" kısmı mı?
- Test7
- Süvariler
Korkut-D nin test edildiği TCG Sokullu Mehmet Pasa

En son Test7 tarafından 07 May 2018, 09:57 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
- Moon&star
- Süvariler
Test sonuçları ne alemde acaba? Keşke gemi üzerinde atış yaparken bir videosu olsa.
Korkut-D, Atmaca ve Çafrad ın biran önce DZKK' ya kazandırılması temennisi ile...
Korkut-D, Atmaca ve Çafrad ın biran önce DZKK' ya kazandırılması temennisi ile...
-
- Üye
Korkutun karadaki diğer fotograflarında da taret açısı aşağıya doğru gözükmekte. TCG Sokullu'da da kaporta üzerine monte edilmiş gözükmekte. Muhtemelen kaportaya gömülü monte edildiği zaman taret yere paralel olacaktır diye düşünüyorum.tuğrulbey yazdı: ↑02 May 2018, 22:41 Bence eldekini hele bi deneyelim daha mantıklı. Kara aracı üzerindeyken kara hedefleri dışında namluyu (-)açı ile kullanmasına gerek yok aslında. Ama gemi üzerindeyken, helede yüksek bir noktada konumlanırsa yüzeye yakın uçan füzeler için daha çok (-) açı ile kullanılması gerekecek. Taret tasarımında değişiklik gerekecek.
- muhendus
- Süvariler
Gemilere ciws olmak için çok büyük bir sistem bu kesinlikle. En başta koca koca 35mm oerlikon namluları ve sistemin geri kalanı büyük. Ama bir tecrübedir, bilgi birikimidir, başlangıçtır, zamanla daha iyileri olur.
-
- Akıncılar

Aslıda gördüğümüz bu iri yapı, Aselsan tarafından test için akıllıca paketlenmiş bir sistem.
-MAR (Hava savunma Radar) mastı zaten olmayacak.
MAR normalde Gemi radar direği üzerine yer alacak. (Ancak eski gemi modernizasyonu olur ise belki bu paket kullanılır)
-AKR (atış kontrol Radarı) diğer sistemlere göre yüksek görünse de, çok önemli bir avantaj getirecek.
-2x35mm ve taret üzerinde taşıdığı mühimmat sayısı ise bir çok sisteme göre önemli avantajları olan bir vuruş gücü.
-Alt bölümde yer alan ilave açı ise şimdilik yükseklik oluşturuyor gibi gözükse de, Seaguard kullanan bir donanmanın tecrübe yansıması denebilir.
Bazı karakollarda kullanılan SARP lar altında da bu ilave vuruş açısı parçası görülmekte.
Gemi üzerindeki L/70 ve onları yönlendiren atış kontrol radarını bir arada düşündüğünüzde çok da küçük bir sistem olmuyor aslında.
Aselsan 35mm modernizasyonu+KORKUT+ATOM ve MAR ile AKR bize çok önemli bir aileyi birlikte kazandırdı.
Artık istere göre, 1x35mm lik taret de yapılır, 4x35mm de yeter ki MKEK üretim hızında su koymasın.
Sistemlerin Karada-Denizde Nokta Savunmamıza ve ateş gücümüze büyük katkısı olacaktır.
- sailordream
- Site Başkanı
- Site Başkanı
O çapta bir mühimmatı hem haznende makul seviyelerde tutacaksın hemde ne kadar elektronik zımbırtı varsa onu üstüne koyacaksın sonra da niye büyük diyeceksin. E ne olacaktı. Dünya da bu çapta ve özellikte bir silahı hangi ülke küçültüpte kullanabilmiş merak ettim doğrusu.
- muhendus
- Süvariler
Hocam Milgem'deki helikopter hangarı üzerinde bulunan Ram örneğinden gidersek, sizce Korkut helikopter hangarı üzerine koymak için iri kıyım değil mi?
Fonksiyonalitesine kesinlikle sözüm yok, ancak phalanx ya da sea zenith örneğindeki gibi daha kompakt bir çözüm savaş gemileri gibi her hacmin kıymetli olduğu bir platformda daha kullanışlı olabilir.
Öte yandan büyük kısmı metal kaporta altında kaldığından 35mm oerlikon topun namlu uzunluğu daha kısaymış gibi görünse de çekili versiyonundan bildiğimiz üzere uzundur. Bu namlu uzunluğu da Korkut'un konacağı yeri tahditleyebilir.
Ben biraz da şeytanın avukatlığını yapıyorum ama fikirler ancak çarpıştıkça gelişir.
Ek; TCG Anadolu ve diğer çıkarma gemilerimiz için çok harika bir ciws çözümü olabilir, hem hava savunma hem de kara hedeflerini yumuşatma amaçlarıyla kullanımı son derece etkili olacaktır. 35mm Oerlikonlar kara hedeflerine de yüksek atış hızı ile güzel sonuçlar veriyor.
Fonksiyonalitesine kesinlikle sözüm yok, ancak phalanx ya da sea zenith örneğindeki gibi daha kompakt bir çözüm savaş gemileri gibi her hacmin kıymetli olduğu bir platformda daha kullanışlı olabilir.
Öte yandan büyük kısmı metal kaporta altında kaldığından 35mm oerlikon topun namlu uzunluğu daha kısaymış gibi görünse de çekili versiyonundan bildiğimiz üzere uzundur. Bu namlu uzunluğu da Korkut'un konacağı yeri tahditleyebilir.
Ben biraz da şeytanın avukatlığını yapıyorum ama fikirler ancak çarpıştıkça gelişir.
Ek; TCG Anadolu ve diğer çıkarma gemilerimiz için çok harika bir ciws çözümü olabilir, hem hava savunma hem de kara hedeflerini yumuşatma amaçlarıyla kullanımı son derece etkili olacaktır. 35mm Oerlikonlar kara hedeflerine de yüksek atış hızı ile güzel sonuçlar veriyor.
-
- Akıncılar
Benim uzun suredir favorim Korkut-D'nin Tuzla sinifi bir karakol gemimize bas topu olarak uyarlanmasi. Hem MAR radari geminin mast uzerine yerlestirilir. Mevcut bot uzerinde arama radari yok, bence olmali bu buyuklukte bir karakol gemisinde. 40mm fast forty yerine 35mm akilli muhimmat kabiliyetli, 3-D radarli, atis kontrol radarli bir karakol gemisi cikar ortaya. Uygun bir yerede Stinger'li Bora KMS yerlestirilebilir. Bu sekilde cok guzel helikopter avcisi olur. Hemde Aksaz liman gibi yerlere yapilacak seyir fuzesi saldirilarina karsi etkili olabilir bu konfigurasyonda. Donanmanin yerinde olsam 3-4 Tuzla sinifi botu bu sekilde donatip, Ege'de onemli liman onlerinde nokta hava savunma amacli kullanirim.
-
- Süvariler
Kullanım açısından ve fiyatı uygun hale getirmek açısından olumlu.robust yazdı: ↑07 May 2018, 22:35 Benim uzun suredir favorim Korkut-D'nin Tuzla sinifi bir karakol gemimize bas topu olarak uyarlanmasi. Hem MAR radari geminin mast uzerine yerlestirilir. Mevcut bot uzerinde arama radari yok, bence olmali bu buyuklukte bir karakol gemisinde. 40mm fast forty yerine 35mm akilli muhimmat kabiliyetli, 3-D radarli, atis kontrol radarli bir karakol gemisi cikar ortaya. Uygun bir yerede Stinger'li Bora KMS yerlestirilebilir. Bu sekilde cok guzel helikopter avcisi olur. Hemde Aksaz liman gibi yerlere yapilacak seyir fuzesi saldirilarina karsi etkili olabilir bu konfigurasyonda. Donanmanin yerinde olsam 3-4 Tuzla sinifi botu bu sekilde donatip, Ege'de onemli liman onlerinde nokta hava savunma amacli kullanirim.
Bu sistem % kaç yerli?
- Damascus_Steel
- Üye
+1 Kesinlikle katılıyorum. Çok amaçlı ve maliyet etkin bir çözüm olur. Hatta Korkut-D'nin sadece Tuzla sınıfı karakol gemilerine değil, uyarlanabilen tüm su üstü platformlarına uygulanması gerektiğini düşünüyorum.robust yazdı: ↑07 May 2018, 22:35 Benim uzun suredir favorim Korkut-D'nin Tuzla sinifi bir karakol gemimize bas topu olarak uyarlanmasi. Hem MAR radari geminin mast uzerine yerlestirilir. Mevcut bot uzerinde arama radari yok, bence olmali bu buyuklukte bir karakol gemisinde. 40mm fast forty yerine 35mm akilli muhimmat kabiliyetli, 3-D radarli, atis kontrol radarli bir karakol gemisi cikar ortaya. Uygun bir yerede Stinger'li Bora KMS yerlestirilebilir. Bu sekilde cok guzel helikopter avcisi olur. Hemde Aksaz liman gibi yerlere yapilacak seyir fuzesi saldirilarina karsi etkili olabilir bu konfigurasyonda. Donanmanin yerinde olsam 3-4 Tuzla sinifi botu bu sekilde donatip, Ege'de onemli liman onlerinde nokta hava savunma amacli kullanirim.
-
- Süvariler
Bir önerim olacak. Oluru var mı öğrenmek isterim. Bahsi geçen Milli-Ram projesi ile birlestirilecek tek namlulu ve daha fazla muhimmat kapasiteli Korkut-D çalışması yapılabilir mi? Mar radarı her iki sisteme de uyarlanabilir mi?
- Moon&star
- Süvariler
Knight Of Ren yazdı: ↑08 May 2018, 00:10 Phlanx ın namlusu denize sıkacak kadar aşağı iniyor mu ki ? Korkutun inip inmemesini konuşuyoruz.
En son Moon&star tarafından 08 May 2018, 00:34 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
-
- Akıncılar
Gerekli mekanizmayı, namlu soğutmasını, sağlıklı beslemeyi yapabilirsen tabii ki Korkut-D'yi tek namlulu yapabilirsin. ancak, şu anda Korkut'un atım hızı halen Millenium Gun'dan yüksek.
Yavaş yavaş bu yüksek kalibreliler için de yerli projeler deneniyor. Çok karlı bir dünya değil bu, onun için çok oyuncu da yok. Bizimkiler belki bize uygun, atım hızı yüksek bir tek namlu ve mekanizması olan silah yapar. O zaman onu takmakta hiç bir sorun yok.
Şu anda Korkut-D bir deneme. "Proof of Concept" gibi. Bakalım ne olacak. Ona göre belki bazı şeyleri yeniden paketlemek gerekebilir. Bu hali ile de kullanılır kullanılmasına. Kabiliyetli de olur epey. Phalanx'ı falan sollayabilir. Hatta ileride belki alternatif mermi besleme ile 35mm özel mermiler de kullanılabilir, sabotlu mermiler vs gibi.
-
- Akıncılar
- Süvariler
Hocam tesekkürler.
- Test7
- Süvariler
İ sınıfı için yanılmıyorsam Phalanx kullanılacak. Tahmini hangi platformlara uygulanır yada uygulanma ihtimali yüksektir Korkut-D'nin?
- DENO
- Site Başkanı
Bu arada Korkut-D nin tam muadili olarak kıyaslanabilecek CIWS örneği oerlikon Millennium değil de Güney Afrika'lı Denel 35DPG (Dual Purpose Gun) olabilir. Kendileri de Korkut-D gibi çift namlulu ve 35 mm...

- swat
- Genel Yetkili
C-RAM ile CIWS kıyaslanmamalı. CIWS daha çok korvet fırkateyn ve hücumbot filolarında kullanılırken C-RAM destek gemilerinde (LST - Tanker gemisi) kullanılmakta.
-
- Süvariler
Phalanx'ın önemli bir özelliği gemiden bağımsız bir radar ve güç kaynağına sahip olmasıdır. Gemi ana radarı veya güç sistemi zarar görse bile kendi başına savunma görevini sürdürebiliyor.
- DENO
- Site Başkanı
Bu arada TSK daki M113 lerin bazıları zırhlı kule ile birlikte oerlikon yada rheinmetall 20 mm çift namlu otomatik hava savunma topları ile modifiye edilmiş galiba. Fotoğraf Elazığ'daki engelli kardeşlerimizin temsili askerlik gününden.

-
- Akıncılar
Allahtan imar affı geldi...
-
- Akıncılar
2x20mm olduğu konusunda, doğru tespit olduğunu düşünüyorum.
Görebildiğim kadarı ile üstü açık, insanlı bir taret olmalı.

Aslında insansız taretler konusunda dünyada bir çok ülkeye göre oldukça ileride bir konumdayız.
Kolaylıkla 20mm taretleri insansız hale getirebileceğimizi, sınırlarımız ve sınır ötesi operasyonlarda ateş gücü olarak
yararlanabileceğimizi daha önce vurgulamıştım.

Değiştirilmesi düşünülen Sea Hawk helikopterlerimiz üzerindeki flir ler bile böyle kulelerde kullanılması, durumsal farkındalık adına
faydalı olacaktır. Asında Yapabileceğimiz çok şeyler var ama biraz daha özenli olmalıyız.
-
- Üye
Bayrağı görmesem resim İran'da çekilmiş derdim.
Çift katlı otobüsün zpt versiyonu gibi olmuş.
Çift katlı otobüsün zpt versiyonu gibi olmuş.
- Test7
- Süvariler
Görüntünün düşmesinden belliydi videonun da düşeceği. Güzel haberler alıyoruz bugün.
- Test7
- Süvariler
-
- Üye
Bu hangi gemiye koymuşlar
- muhendus
- Süvariler
Zahmet olmazsa önceki sayfaya baksanız.
- DENO
- Site Başkanı
Daha önce de başlık üzerinde yazıldığı üzere test platformu olarak kullanılan TCG Sokullu Mehmet Paşa eğitim gemisi
- Test7
- Süvariler
-
- Akıncılar
KORKUT-D nin ete kemiğe bürünerek başarılı test atışları yaptığı günlerde, 30mm MUHAFIZ kaidemiz üzerinde tek namlu
35mm yi zapt edebilirsek bir çok platformumuzda kullanabiliriz.

Özellikle MİLGEM sayımızın dördü bulduğu ve ikisinin donatımının sürdüğü günümüzde, ilk gemi ile son gemi arasında yaklaşık 10 yıl
fark var. O zaman elimizde 12.7mm STAMP vardı ama şimdi Muhafız ve Korkut-D ve MAR-D var.

İ-Sınıfı kızakta iken bir taraftan MİLGEM lere küçük biraz modifiyeler ile yeni ilave kabiliyetler kazandırmak yerinde olacaktır.

Eğer MUHAFIZ-35mm yi başarabilirsek, İ-Sınıfı çizimi üzerindeki STOP-25 mm bile şimdiden güncellenmiş olacaktır.
Muhafız kaidesi üzerinde cephane sandıklarında belki çok 35mm taşınamaz ama yinede oldukça etkili bir silah ilavesi olacaktır.
Belkide İ-Sınıfı donatılmaya başlayana kadar, hem Phalanx hemde RAM yerine, yerli muadil silahlar yetiştirebiliriz.
35mm yi zapt edebilirsek bir çok platformumuzda kullanabiliriz.

Özellikle MİLGEM sayımızın dördü bulduğu ve ikisinin donatımının sürdüğü günümüzde, ilk gemi ile son gemi arasında yaklaşık 10 yıl
fark var. O zaman elimizde 12.7mm STAMP vardı ama şimdi Muhafız ve Korkut-D ve MAR-D var.

İ-Sınıfı kızakta iken bir taraftan MİLGEM lere küçük biraz modifiyeler ile yeni ilave kabiliyetler kazandırmak yerinde olacaktır.

Eğer MUHAFIZ-35mm yi başarabilirsek, İ-Sınıfı çizimi üzerindeki STOP-25 mm bile şimdiden güncellenmiş olacaktır.
Muhafız kaidesi üzerinde cephane sandıklarında belki çok 35mm taşınamaz ama yinede oldukça etkili bir silah ilavesi olacaktır.
Belkide İ-Sınıfı donatılmaya başlayana kadar, hem Phalanx hemde RAM yerine, yerli muadil silahlar yetiştirebiliriz.
- Test7
- Süvariler
35mm Atom mühimmatı

- swat
- Genel Yetkili
Tek anlamadığım şey bu alet neden eğik monte ediliyor?
- okeanos
- Süvariler
Gemi borda seviyesi veya altından gelebilecek tehditlerden dolayı gibi bireyler konuşulmuştu forumda daha önceden.
-
- Akıncılar
Kara uzeri konuslu gelistirilen Korkut sisteminin deniz durumuna gore yukselis degerlerinin uygun olmasi lazim. Gemiler surekli sifir acili eksende ilerlemiyorlar. Deniz durumuna gore geminin dogrusal ekseni negatif veya pozitif degerlere ulasiyor -5/+5 gibi veya daha fazla. CIWS sistemin bu deniz durumuna gore namlu acisini (stabilizasyon) surekli duzeltmesi lazim. Egri kaide uzerine monte edilmesi bu yuzden, yani CIWS namlusunun alcalis-yukselis (elevation) acisinin bu gibi durumlarda hedefi karsilamasi gerektigi icin. Ayni zamanda gerektiginde namlunun zenith ( 90 derece ve gerisini gorebilmesi) icin bu sekilde. Bazi anti-gemi fuzeleri pop-up manevrasi ile hedef gemiye 90 derece dik aci ile dalis yapiyor. Bu tip mermilere karsida zenith'i gormek gerekiyor.
-
- Süvariler
Önceki mesajlarda arkadaşın "Korkut-D için yeni bir tasarım olabileceği" konusunda bir şeyler söylediğini hatırlıyorum. Bu hali test için "mevcut sistemi kullanmak" olarak değerlendirebiliriz sanırım. Kesin bilgisi olan arkadaşlarsa bizleri aydınlatırsa sevinirim.Knight Of Ren yazdı: ↑23 Tem 2018, 17:04 Bu ABD nın Phlanx cıws ı da gemilerin yüksek yerinde duruyor. Ancak düz duruyor. O nasıl deniz seviyesine alçalıyor acaba ? Korkut acaba tam deniz uyumlu olmadığından namlu eğilme açısı yeterli değil de, tekrar tasarım yapmaktansa eğik olarak çözelim işi mi demişler...
-
- Süvariler
-
- Akıncılar
Phalanx basindan beri gemi uzeri CIWS rolune tasarlandigi icin yuksek acili negatif elevasyona sahip. Acik kaynaklara gore ilk block-0 versiyonlari -10/+80 yukselis acisinda sahip iken, TDzK'ninde modernize sonrasi sahip olacagi Block-1B modeli -25/+85 yukselis acisin sahip. Korkut-D'nin kara versiyonundan CIWS rolune uyarlanmasi icin bu degerlere yakin olmasi gerekmesinin bir sonucu egik kaideye monte ediliyor. Arti olarak geriye dogru 90 derece ve uzeri( zenith) yukselis acilarina sahip olabilir bu egik kaide nedeniyle.Knight Of Ren yazdı: ↑23 Tem 2018, 17:04 Bu ABD nın Phlanx cıws ı da gemilerin yüksek yerinde duruyor. Ancak düz duruyor. O nasıl deniz seviyesine alçalıyor acaba ? Korkut acaba tam deniz uyumlu olmadığından namlu eğilme açısı yeterli değil de, tekrar tasarım yapmaktansa eğik olarak çözelim işi mi demişler...
Korkut mekanizmasinin cekili 35mm Oerlikon topundan devsirildigini unutmamak lazim ve muhtemelen original Akinci APC uzerindeki Korkut'un negatif yukselis acisi dusuktur. Modernizasyon sonrasi hidrolik turret kontrol mekanizmasi elektrik servoya gecilmesi nedneiyle hizli donus ve yukselis acilarina sahip olmustur. Cok hizli donus ve yukselis ve bu ATOM muhimmati ile CIWS rolundeki etkinligi artiyor. Benim tek kafamdaki soru isareti atisa hazir muhimmat sayisinin original Korkut icin 200 adet olmasi. CIWS rolunde bu yeter mi emin degilim. Tahminen her hedefe 25 mermilik burs atis yapilsa ikmalsiz 8 angajman demektir (Teorik).
- swat
- Genel Yetkili
Korkut-D nin ilk versiyonu sonuçta bu, zannediyorum bir miktar derlenip toparlanacaktır. Gemi üzerindeki herhangi bir sistemin en önemli avantaj veya dezavantajı gemi üzerinde kapladığı alan. Bununla ilgili bir dizi iyileştirme muhakkak olacaktır diye düşünüyorum.
Tabi bu benim fikrim.
Tabi bu benim fikrim.