Türk Deniz Kuvvetleri'nde Fırkateynler

Savaş Gemileri, Donanma Havacılığı, yorumlar, projeler, analizler...
Kullanıcı avatarı
corsair255
Akıncılar
Re: Türk Deniz Kuvvetleri'nde Fırkateynler

Mesaj gönderen corsair255 »

mkd yazdı:Bu gemilerin (ayrıca denizaltıların) iklimlendirme/soğuk depo sistemlerinin bakımını-tamirini kim yapıyor?
Gemi seviyesi bakım/onarımlarını personel, diğerlerini tersanenin ilgili fabrikaları....

nalight33
Süvariler

Mesaj gönderen nalight33 »

Nükleer donanma da artık bu planlar içinde ön sıralarda olmalı.

ÜNAL
Süvariler

Mesaj gönderen ÜNAL »

Her şeyden evvel bizim şu malum 2 Perry transferini yaptırmamız lazım .
Hatta daha üst segment bir gemiye daha sahip olmamız lazım.
Elde 16 fırkateyn 8 korvet 14 denizaltı var .
Muharip olarak 40 gemimiz bulunuyor .
Bunların 3-4 tanesi zaten yurtdışı görevlerde .
Ayrıca Karadeniz ve Ege de oldukça etkin bir donanmamız var.
Her gün üstüne basa basa yineliyorum elimizdeki gemi ve uçak miktarı sadece barış Zaman'ı için yeterli .
Sadece Atina'nın elinde 190 küsür modern uçak ,14 fırkateyn var.
Bence acilen 4. Milgem Rmk'ya verilmeli.
Milli hücumbot projesi hızlandırılmalı.
Mrtp serisi büyük botlar üretime alınmalı Ege'nin yükü azaltılmalı .
2.el toplanacak bütün Perry ve F-16 Block 40lar toplanmalı.
Her zaman aynı şeyleri tekrarlıyorduk işte kriz oldu bundan 2 sene sonra ne olacağını kim kestirebiliyor ?
Ne diyeceksin bir on sene bekleyin eksiklerini tamamlayayım mı diyeceksin ?
Milli yapmak iyi güzelde aşırı geç kaldık.

Kullanıcı avatarı
swat
Genel Yetkili

Mesaj gönderen swat »

Konuya Etrafımızdaki ülkelerin Fırkateyn sayısı üzerinden devam ettirirsek gemi yetiştiremeyiz.

BU nedenle karadan fırlatılabilen Harpoon ya da Atmacak füzesi yeteneğine ihtiyacımız var. Aynı bir hava savunma sistemi gibi fırlatıcı ünite atış kontrol sistemi ve RADAR'dan oluşan mobil bir batarya olmalı kriz durumlarında egede gizlice konuşlanabilmeli böylece yakşalan düşman unsurlarını gemi dışındada ateş altına alabilmeliyiz.

ÜNAL
Süvariler

Mesaj gönderen ÜNAL »

Aslında şu an tanıtılacak Scalp Naval muadili Som Naval bütün düşmanlarımıza iyi bir gözdağı olur.
Böyle bir çalışmanın olabileceğini sayın Harzemşah Zaman'ında söylemişti.
Zaten Som motoru Fransız.
Eğer motor desteği alındıysa büyük ihtimal yapışmıştır.
Ben bu aralar Som B2nin de tanıtılmasını bekliyorum .

hearpork75
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen hearpork75 »

Şu ABD'nin 25 sene kullanıp emekliye ayırdığı gemileri,Gölcük üssüne getirip bayraklarla süsleyip sanki yeni bir gemi gibi donanmaya katılım töreni düzenlenmesini bir Türk vatandaşı olarak protesto ediyorum...

"Ama bu perry'ler hala gayet modern harp gemileridir,hala iş görür" deyip Türk savunma sanayisini 1950'lerden beri ABD dilencisine çeviren Menderes ile başlayan zihniyeti bilerek yada bilmeyerek savunanları da ayrıca protesto ediyorum...

Kullanıcı avatarı
çıspıntır
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen çıspıntır »

8 tane Gabya yı hibelerle hurdalarla çoğaltacağımıza 4 tanesini hurdaya çıkarıp, yerine içine genesis koyabileceğimiz 2 tane hava savunma fırkateyni alsak çok iyi olur.
Hazır Fransız'la İtalya'nla fingirdeşiyorken, Eurosam almaya niyetliyken 2 tane fremm efsane olmaz mıydı?

kabardey
Akıncılar

Mesaj gönderen kabardey »

hearpork75 yazdı:Şu ABD'nin 25 sene kullanıp emekliye ayırdığı gemileri,Gölcük üssüne getirip bayraklarla süsleyip sanki yeni bir gemi gibi donanmaya katılım töreni düzenlenmesini bir Türk vatandaşı olarak protesto ediyorum...

"Ama bu perry'ler hala gayet modern harp gemileridir,hala iş görür" deyip Türk savunma sanayisini 1950'lerden beri ABD dilencisine çeviren Menderes ile başlayan zihniyeti bilerek yada bilmeyerek savunanları da ayrıca protesto ediyorum...
Deniz kuvvetleri TF-100 firkateyni yapmak varken OHP almaya çok mu hevesli sanıyorsunuz? Lakin gördüğünüz üzere ihtiyaç ortada, eldeki imkanlar sınırlı ve siyasi nedenlerle daha da sınırlanıyor. Bu ortamda yapılabilecek en uygun çözüm de bu. Yok daha iyi bir çözüm var diyorsanız buyurun Deniz Kuvvetlerine aktarın.

dum
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen dum »

Yahu illa buralarda kulis yapıp lobi yaratacaksanız, bırakın mk-13'süz perry'leri filan.

İlk üretim 4 tane tico'ya çalışın derim ben.tf-2000'ler gelene kadar hava savunma işini ekstra-fazlasıyla karşılarlar, hem belki gezgin de atarlar kimbilir?

Onların ismine de kuzeydoğu, kuzeybatı, güneybatı,güneydoğu diyelim olsun bitsin ;)

Kullanıcı avatarı
sailordream
Site Başkanı

Mesaj gönderen sailordream »

dum yazdı:Yahu illa buralarda kulis yapıp lobi yaratacaksanız, bırakın mk-13'süz perry'leri filan.

İlk üretim 4 tane tico'ya çalışın derim ben.tf-2000'ler gelene kadar hava savunma işini ekstra-fazlasıyla karşılarlar, hem belki gezgin de atarlar kimbilir?

Onların ismine de kuzeydoğu, kuzeybatı, güneybatı,güneydoğu diyelim olsun bitsin ;)
Ticonderoga söküldü hurda veya batmak için sıra bekliyor diye biliyorum.
Yorktown belki çok paraya adam olur ama O da malzeme sökümü ihalesine çıkacak çok umut yok. Zaten onuda bizim forumcular Twin arm niye VLS değil diye istemez.
Thomas S. Gates ve Vincennes çoktan sökümleri bitti metal hurda olarak satılmayı bekliyor kablolar bile söküldü.
hearpork75 yazdı:"Ama bu perry'ler hala gayet modern harp gemileridir,hala iş görür" ... savunanları da ayrıca protesto ediyorum.
Mal yok ortada ürün yok yoksa kimsenin savunacağı yok iki tane gelse zaten çalışır mı belli değil MK 13 leri söküleli 10 yıl olmuş. Yerine takınca çalışır plug & play aletler değil ki bunlar.
Olsa olsa mevcut gemilere can suyu olur. Sonuç olarak gelirse senindir gelmezse çokta şeyindedir...

Şu anda Alman donamasının Doğu Akdenizdeki (biz ona white sea deriz) fırkateyni F213 Augsburg teknolojik ve ekipman olarak Yavuz yani MEKO 200 Track I'lerden daha iyi ve yeni bir gemi değildir. Görünen O ki daha Yavuzların suyunu çok sıkacağımız kesin. Zaten Yavuzlar için devam eden bir ECM, ECCM sistemi, aktif decoy ve IR bastırıcı sistemleri alımı vardı bu gemiler için. Ne oldu acaba? Eğer yeni fırkateynler daha da gecikecekse bu seriden iki en iyi durumdaki gemiye de GENESİS(yanılmıyor isem Track I'ler analog idi) yükseltmesi SMART-S Mk2 3D radar takılması yapılabilir.

hfidan
Akıncılar

Mesaj gönderen hfidan »

dum yazdı:Yahu illa buralarda kulis yapıp lobi yaratacaksanız, bırakın mk-13'süz perry'leri filan.

Hocam Ticolardan emekli olan 5 gemi var ama o gemiler 2004-2005 yıllarında emekli oldular. 9-10 yıldır çürüyorlar. Bu saatten sonra pek birşey beklememek lazım o gemilerden

http://navysite.de/cg/images/cg47philly56.jpg
http://navysite.de/cg/images/cg47philly57.jpg
http://navysite.de/cg/images/cg48philly51.jpg
http://navysite.de/cg/images/cg51_11.jpg
http://navysite.de/cg/images/cg51_13.jpg

Edit : Sayın sailordream fazlasıyla bilgilendirmiş. Benim eklediğim resimler 2012 yılına ait. Son durumları dahada perişandır muhtemelen.

hfidan
Akıncılar

Mesaj gönderen hfidan »

Bu arada adamların jilet yapmak için ayırdığı 5 Tico yaş itibari ile bizim Gabyalar dan daha genç.
Bizim azımızın suyu aklıyor keşke o gemiler bizde olaydı diye ama adamlarda daha iyisi bol olduğundan gözünün yaşına bakmamış.
Gerçekten o gemiler bizde olsalardı çok ciddi bir güç çarpanı olurlardı orası ayrı konu.

hearpork75
Uzaklaştırıldı

kabardey yazdı: Deniz kuvvetleri TF-100 firkateyni yapmak varken OHP almaya çok mu hevesli sanıyorsunuz? Lakin gördüğünüz üzere ihtiyaç ortada, eldeki imkanlar sınırlı ve siyasi nedenlerle daha da sınırlanıyor. Bu ortamda yapılabilecek en uygun çözüm de bu. Yok daha iyi bir çözüm var diyorsanız buyurun Deniz Kuvvetlerine aktarın.
1950 den beri zaten bütün bu alımlarda aynı cümle; İhtiyaçtan......

İktisat biliminin ilk dersi, Kural 1-İnsan ihtiyaçları sınırsızdır.......Yahu ihtiyaç hiç biter mi?
Sen zaten bir yola girmişsin orta-uzun vadede planını yapmışsın , artık biraz tutarlı ol ve bu planı uygula...2 tane perry ilaç gibi gelir , olmazsa yedek parça yaparız vb....vb....vb.... Tamam haklılık payı olabilir ama görüyorsunuz bu kafadan dolayı yerli savunma sanayi hala ergenlik dönemine giremedi....
Artık bazı riskleri göze alıp "Ben ne olursa olsun yerli fırkateyn yapacağım" diyerek tüm kaynaklarımızı(gemi alım için ayırdığımız) bu projeye yoğunlaştırmalıyız. Bırakın artık 35 yaşındaki emeklilik zevkini yaşaması gereken gemileri...

ÜNAL
Süvariler

Mesaj gönderen ÜNAL »

Yav Zaten ayırmadık mı ?
Çafrad paratoner olsun diye mi yapılıyor ?
Tamam bizde yerliciyiz de hani nerede ?
3. Milgem 2017 diğeri 2019 İ sınıfı 2020..
Perry'e para vermeyeceksin ki .
Ayrıca gelecek gemiler KARAKOL GÖREVİ GÖRECEKLER.
Şu anda Tcg Gediz Adende .Bursk sınıfı bir gemi Lübnan'da.
Onları çeker bu geleceklerin suyunu çıkartırsın.
Zaten Tf-100 gelsin istesekte tutmaz Dzkk elde gavur gemisini..
Adamlar atmaca gelişimde Harpoonların bakım masrafından kurtulalım diyormuş.
Kısacası bu küçük alımlar savunma sanayinin önünü kesmez.
Bunlar seçenek değil ihtiyaç .Dünyanın şu anda en büyük krizi D.Akdenizde ..

hearpork75
Uzaklaştırıldı

ÜNAL yazdı:Yav Zaten ayırmadık mı ?
Çafrad paratoner olsun diye mi yapılıyor ?
Tamam bizde yerliciyiz de hani nerede ?
3. Milgem 2017 diğeri 2019 İ sınıfı 2020..
Perry'e para vermeyeceksin ki .
Ayrıca gelecek gemiler KARAKOL GÖREVİ GÖRECEKLER.
Şu anda Tcg Gediz Adende .Bursk sınıfı bir gemi Lübnan'da.
Onları çeker bu geleceklerin suyunu çıkartırsın.
Zaten Tf-100 gelsin istesekte tutmaz Dzkk elde gavur gemisini..
Adamlar atmaca gelişimde Harpoonların bakım masrafından kurtulalım diyormuş.
Kısacası bu küçük alımlar savunma sanayinin önünü kesmez.
Bunlar seçenek değil ihtiyaç .Dünyanın şu anda en büyük krizi D.Akdenizde ..
Peki , en basit genesis modernizasyonu , donanmamıza uyumu için yapılacak çalışmalar bedava mı olacak? Basında 160 milyon dolarlık bir maliyetten bahsediliyor. Bu parayla fırkateyn projemizin üretimini 1 yıl öne çekeriz...

dum
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen dum »

hfidan yazdı:Bu arada adamların jilet yapmak için ayırdığı 5 Tico yaş itibari ile bizim Gabyalar dan daha genç.
Bizim azımızın suyu aklıyor keşke o gemiler bizde olaydı diye ama adamlarda daha iyisi bol olduğundan gözünün yaşına bakmamış.
Gerçekten o gemiler bizde olsalardı çok ciddi bir güç çarpanı olurlardı orası ayrı konu.
Hek'e ayrılanlardan değil de, Aktiflerden ?

Kullanıcı avatarı
sailordream
Site Başkanı

dum yazdı: Hek'e ayrılanlardan değil de, Aktiflerden ?
Siz yazınca hfidan ve ben aç kurtlar gibi cevaba atlıyoruz :)
Hot ship verse ki veremez(Lobici demokrat temsilciler meclisi ve eskiden bizi seven şimdi anti uzun adamcı cumhuriyetçiler TİCO'lar namusumuzdur, bu stratejik silahlar verilemez der ve olay biter. anca Rusyanın bize savaş açması lazım belki belki o zaman verir ki ondan bile şüpheliyim) o gemilerin yarı ömür maliyetleri ve upgradeleri bizim donanmanın bütçesini bitirir. He desek en az bir yıl alır o gemileri operasyonel olarak kullanmamız.
Ben Kanada'dan Iraquoısler dahi alınsa öper başıma koyarım en azından kemirerek bir yada iki Hava savunma fırkateyni yada TF100++ çıkar.(geminin yaşına çok takılmayın bayağı upgrade edildiler çok ekmek çıkar o gemilerden bir kaç sene kullanıp daha sonra güncellenip yeni gemilere aktarılır bir sürü sistemleri var. Daha öncede yaptığımız işler bunlar)

kabardey
Akıncılar

Üstadım peki ben pek şans vermiyorum ama Arleigh Burke Flight I'den bize birşey düşme ihtimali nedir? ABD Arleigh Burke için bize bile yetmiyor filan diyordu bir ara ama sanırım bir yandan da üretimi hızlandırmaya çalışıyorlar. Olur da tomahawk sökülmüş fakat SM2'li gemi gelme ihtimali nedir? Özellikle bu Karadeniz devriyesinden kurtulmak için.

hfidan
Akıncılar

Mesaj gönderen hfidan »

Son üretilen tico ile ilk üretilen arleigh burke nin yaşları birbirine çok yakın. Tasarım olarak dg ler cg lerden daha yeni. Kabiliyet olarak yanlış bilmiyorsam cg ler ile dg ler birbirine yakın. Benim şahsi fikrim cg ler emekli olmadan dg ler emekli olmaya baslamazlar. Yani Arleigh Burke ler çok uzun süre USN de görev yapmaya devam eder.

Kullanıcı avatarı
alpagut
Süvariler

Mesaj gönderen alpagut »

Benim şahsi fikrim. Donanmamız'da sayı olarak +4 firkateyn olursa +2 denizaltı olması gerek. Denizaltı yeterli görülebilir ancak firkateyn daha bi gerekli. Etrafımız kızışıyor

Kullanıcı avatarı
sailordream
Site Başkanı

hfidan yazdı:Son üretilen tico ile ilk üretilen arleigh burke nin yaşları birbirine çok yakın. Tasarım olarak dg ler cg lerden daha yeni. Kabiliyet olarak yanlış bilmiyorsam cg ler ile dg ler birbirine yakın. Benim şahsi fikrim cg ler emekli olmadan dg ler emekli olmaya baslamazlar. Yani Arleigh Burke ler çok uzun süre USN de görev yapmaya devam eder.
Hele ki Aegis BMD(balistic Missile Defence) upgrade olayı ile iyice vazgeçilmez oldular. Donanma mevcut Ticolarını Aegis Ballistic Missile Defense System güncellemesine tutup daha da uzun süre kullanmak isteyecektir. Bu sistem için donanmanın tavsiye ettiği sayı yaklaşık 100 gemi. Yani kendilerine ucu ucuna yetecek. Yada şöyle düşünelim sana yakın gelecekte uydu vurabilecek bir sistemi verir mi ABD?
kabardey yazdı:Üstadım peki ben pek şans vermiyorum ama Arleigh Burke Flight I'den bize birşey düşme ihtimali nedir? ABD Arleigh Burke için bize bile yetmiyor filan diyordu bir ara ama sanırım bir yandan da üretimi hızlandırmaya çalışıyorlar. Olur da tomahawk sökülmüş fakat SM2'li gemi gelme ihtimali nedir? Özellikle bu Karadeniz devriyesinden kurtulmak için.
Niye kendine muhtaç Romanya Gürcistan Bulgaristan ve Ukraynayı bize versin ki bu ona en fazla 1.5 gemi(45 gün sınırlaması gereği) daha fazla kullanma gereği doğurur o kadar. Böyle bir avantajı kurtulunacak zahmet olarak görmez bence. Tam anlamıyla big stick policy enstrumanı.

Ama yukarıdaki iki yazımada kontra olarak enteresan bir coğrafyadayız. Çok kısa zaman içinde bütün dengeler alt üst olabiliyor bir anda bütün dediklerimin aksi olursa da hiç şaşırmam severek yada korkarak(bana bunu veriyorsa beni neyin içine sokacak diye) kabul ederim.

Kullanıcı avatarı
çıspıntır
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen çıspıntır »

sailordream yazdı: Ben Kanada'dan Iraquoısler dahi alınsa öper başıma koyarım en azından kemirerek bir yada iki Hava savunma fırkateyni yada TF100++ çıkar.(geminin yaşına çok takılmayın bayağı upgrade edildiler çok ekmek çıkar o gemilerden bir kaç sene kullanıp daha sonra güncellenip yeni gemilere aktarılır bir sürü sistemleri var. Daha öncede yaptığımız işler bunlar)
Hocam biraz gugılladım gemiyi.Anti gemi füzesi taşımıyor.
Çok güzel çok zarif bir gemi.
sm 2 ler ilaç gibi gelir hava savunmasına.
Ellerinde 3 tane kalmış yenileyeceklerse eğer bize birşeyler düşer mi veya bizimkiler ister mi?

dum
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen dum »

Bu hayaller bir yana, bizim inşaa takvimini hızlandırmamız gerekiyor doğrusu.

Kısa vadede nato gemileri ile savunmamızı saglayabiliyoruz. Tabi bu durum batıdan aynı politikalara bizi mahkum ediyor.

Şahsi olarak bu durumdan rahatsız değilim şimdilik. Rusya olayın içine girmişken aksi de düşünülemez.

Ancak nükleer balistikleriniz olmalı ki, nato'dan bağımsız kalarak şartlar eşit olsun.

Takvim nasıl hızlanır? Onu düşünelim..

* milgem 4 numaralı gemi sivil tersaneye 2017 teslim şartı ile verilebilir.

** milgem 3 numara teslimatı hızlandırılarak 2016'ya çekilebilir.

*** 3 numaralı milgem kızaktan iner inmez ilk i sınıfı kızağa konur ve 2018 denize inecek şekilde inşaya başlanır.inşaata 4 nolu milgemi inşa eden sivil tersane de gözlemci iştirak edebilir.

**** 2,3, ve 4 nolu i sınıfı gemi inşaa görevi 4.milgemi inşa eden sivil tersaneye 2019/20/21'de denize indirecek şekilde verilebilir.

***** 1 nolu İ sınifının denize inmesiyle 2018'de askeri tersanede tf2000 inşaatına başlanabilir. 2020 de denize indirilebilir. Müteakip tf2000'ler 2022,23,24'te indirilebilir.

****** reis sınıfına +2 eklenerek 2017,18,19,20,21,22,23,24'te 8 adet envantere alınarak denizaltı sayısı 16'ya cıkartılabilir.

*******yeni tip füze hücumbotları ( ram'li ve atmacalı ) yine bu yıllarda alınarak hucumbot filosu yenilenebilir ( 8 kılıç ve 8 yeni tip = 16 adet gibi)

********karadeniz, ege, akdeniz için 1'er adet kara konuşlu atmaca bataryası (kendi ciws'ları da bünyesinde olan) en kısa zamanda faaliyete geçirilebilir. ( 2016-18 arası)

Not: gerekirse bu tedarik için özel tüketim vergisi konulabilir.

Kullanıcı avatarı
NAVY
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen NAVY »

Bu memlekette gemi yapacak paranız var mı diye soruyor musunuz? Hepsi bir anda gemiyi yapamıyoruz malesef :) Ha ek vergi mi vatandaş tadı kaçar.

dum
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen dum »

NAVY yazdı:Bu memlekette gemi yapacak paranız var mı diye soruyor musunuz? Hepsi bir anda gemiyi yapamıyoruz malesef :) Ha ek vergi mi vatandaş tadı kaçar.
Valla o zaman sağa sola dayılanmadan evvel , ağzınızdan çıkacak laf 9 boğumdan geçecek.

Keşkelerle geçirecek vaktimiz yok. Girdiğimiz yol avrupa alternatif enerji hatlarının kurulması ve emniyeti ise, yapacaksınız gerekenleri. Ayı oyuna dahil oldu, artık aheste çekilen küreklerin biraz tempo yapması lazım.

Tamamına yakını yerli sistemlerle yapılacak gemilerin en az % 70/80 arası maliyeti de yurtiçinde kalacaktır..

Kaan
Üye

Mesaj gönderen Kaan »

Vatandaşa sorun bize gemi üretmek için para lazım verirmisiniz diye. 10 gemi parası lazım ise 20 gemi parasını verir bu millet ... Bir cuma çıkışı toplarız sorun değil :D

Kullanıcı avatarı
DENO
Site Başkanı

Mesaj gönderen DENO »

SÜVARİ yazdı:Vatandaşa sorun bize gemi üretmek için para lazım verirmisiniz diye. 10 gemi parası lazım ise 20 gemi parasını verir bu millet ... Bir cuma çıkışı toplarız sorun değil :D
Bkz: birinci dünya savaşı öncesi İngilizlerden halk tarafından para yardımları ile alınan lakin savaşı bahana göstererek İngiliz donanma hizmetine alınan Reşadiye, sınıfı savaş gemilerinden ilkli. Ya da yine yeni kurulan hava kuvvetlerine halk bağışları ile alınan savaş uçakları. Dip not: O zamanlar zamanında en fazla para bağışı 36 uçak alımına yetecek para ile ile İzmir den yapılmıştır. (Gavür İzmirli olmak 8-) )

Kullanıcı avatarı
sentetik
Akıncılar

Mesaj gönderen sentetik »

Arkadaşlar yazmış ama bende ekleyeyim. Ordu çıkar der ki (hükümet demesin bir zahmet) bizim paraya ihtiyacımız var, o orduyu paraya boğarız. Merak etmeyin 8-)

Artık yeter istemiyoruz lanet olsun nerden istedik derler. Yeter ki istesinler.

geophysics
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen geophysics »

dum yazdı:Bu hayaller bir yana, bizim inşaa takvimini hızlandırmamız gerekiyor doğrusu.

Kısa vadede nato gemileri ile savunmamızı saglayabiliyoruz. Tabi bu durum batıdan aynı politikalara bizi mahkum ediyor.

Şahsi olarak bu durumdan rahatsız değilim şimdilik. Rusya olayın içine girmişken aksi de düşünülemez.

Ancak nükleer balistikleriniz olmalı ki, nato'dan bağımsız kalarak şartlar eşit olsun.

Takvim nasıl hızlanır? Onu düşünelim..

* milgem 4 numaralı gemi sivil tersaneye 2017 teslim şartı ile verilebilir.

** milgem 3 numara teslimatı hızlandırılarak 2016'ya çekilebilir.

*** 3 numaralı milgem kızaktan iner inmez ilk i sınıfı kızağa konur ve 2018 denize inecek şekilde inşaya başlanır.inşaata 4 nolu milgemi inşa eden sivil tersane de gözlemci iştirak edebilir.

**** 2,3, ve 4 nolu i sınıfı gemi inşaa görevi 4.milgemi inşa eden sivil tersaneye 2019/20/21'de denize indirecek şekilde verilebilir.

***** 1 nolu İ sınifının denize inmesiyle 2018'de askeri tersanede tf2000 inşaatına başlanabilir. 2020 de denize indirilebilir. Müteakip tf2000'ler 2022,23,24'te indirilebilir.

****** reis sınıfına +2 eklenerek 2017,18,19,20,21,22,23,24'te 8 adet envantere alınarak denizaltı sayısı 16'ya cıkartılabilir.

*******yeni tip füze hücumbotları ( ram'li ve atmacalı ) yine bu yıllarda alınarak hucumbot filosu yenilenebilir ( 8 kılıç ve 8 yeni tip = 16 adet gibi)

********karadeniz, ege, akdeniz için 1'er adet kara konuşlu atmaca bataryası (kendi ciws'ları da bünyesinde olan) en kısa zamanda faaliyete geçirilebilir. ( 2016-18 arası)

Not: gerekirse bu tedarik için özel tüketim vergisi konulabilir.
Putin alenen nükleer silah kullanmaktan bahsediyor.. Her ne kadar işite karşı kullanmaktan bahsetse de buradaki muhatap salt işit olmasa gerek.. Hele ki Medyedevin "casus belli" açıklamasından sonra..

Bu kriz esnasında masanın üstüne 150-200 nükleer başlık ve orta menzilli balistik füze koyabilseydik işin rengi çok değişirdi...

Bence acilen yüksek irtifa hava savunma sistemi satın alıp uzun vadede daha yeteneklisini ortak üretim yoluyla elde etmeli ve Pakistanın milli bir olaya çevirip sonunda yaptığı nükleer silah hamlesi gibi bir nükleer silah hamlesi yapmalıyız.. Konjonktür de bundan daha uygun olamazdı...

hfidan
Akıncılar

Mesaj gönderen hfidan »

Dum hocam

Gemi inşaat sürelerini öne çekmek biz direk bir şey katmayabilir.
3. Milgem hesap çorba oldu biraz. Gecikme sebebi inşa hızımız değilde dışarıdan tedarik edilecek yada tersane dışında üretilecek makine/alet-edevat/silah sistemi vb. diye biliyorum. Yoksa 2 gemiyi üretmiş ve teyit etmiş tersane eleman sayısını falan arttırarak 3. gemiyi daha kısa zamanda yapabilir di kanısındayım.

İ sınıfının ilk gemisi tasarım/doğrulama vb. sebeplerle uzun sürebilir.
yazdığınız takvim biraz iddialı olmuş gibi geldi bana.

Ayrıca Sualtı/üstü platform olarak o kadar kötü olduğumuzu düşünmüyorum.
Kanımca son Rusya geriliminden sonra vakti gelince emekli edilmesi planlanan gemilerin emeklilik tarihleri belirsiz bir süre ertelenmiştir.
Şöyle ki Ay sınıfı denizaltılar ve Burak sınıfı korvetler bence yenileri yapılınca da şu gerginlik ve soğuk savaş havası bitene kadar emekli edilmez. Yavuz sınıfının emekli edilmesi gündemden bile çıkmıştır. (eğer öğle bir gündem vardıysa tabi)

Nedense bu aralar her halt bizim kıyı sularımızda olmaya başladı.
Bana kalırsa 1000-1500 ton aralığında yeterince silahlandırılmış 6-8 adet hücumbottan büyük korvete yakın minimum maliyetli gemi edinmemiz durumunda kıyı sularımızı korumak daha güvenilir olacaktır.

Daha büyük platformları gerekli yerlerde kullanma rahatlığına erebiliriz.

Yada çıkardığınız takvimi uygulayabilecek ekipmanları bir an önce temin edip uygulamaya alabilecek adımları atmak ve finansal kaynakları yaratmak için gerekeni yapmak gerekli.

bitliprens
Süvariler

Mesaj gönderen bitliprens »

geophysics yazdı: Putin alenen nükleer silah kullanmaktan bahsediyor.. Her ne kadar işite karşı kullanmaktan bahsetse de buradaki muhatap salt işit olmasa gerek.. Hele ki Medyedevin "casus belli" açıklamasından sonra..

Bu kriz esnasında masanın üstüne 150-200 nükleer başlık ve orta menzilli balistik füze koyabilseydik işin rengi çok değişirdi...

Bence acilen yüksek irtifa hava savunma sistemi satın alıp uzun vadede daha yeteneklisini ortak üretim yoluyla elde etmeli ve Pakistanın milli bir olaya çevirip sonunda yaptığı nükleer silah hamlesi gibi bir nükleer silah hamlesi yapmalıyız.. Konjonktür de bundan daha uygun olamazdı...
Herkes nukleer silah yapmaktan behsediyor bukadar basit mi acaba? Tak diye birden yapmak, ya da varmi böyle bir calisma? Insallah gizli bir calisma vardir.

Kullanıcı avatarı
DENO
Site Başkanı

Mesaj gönderen DENO »

oguzhanoz yazdı:Soğuk savaştan kalma amerikanın bize verdiği nükleer bombalar var zaten.Bunlardan çok sınırlı sayısı bizim insiyatifimizde diye biliyorum.
Bunların sayıları uluslararsı nükleer silahları denetleme kurulunda belirli zaten.
Ha pakistandan direkt alım uzun menzilli füze alınır biraz,nükleer başlık ta var.Gül gibi caydırıcılık edinilir.
Amerika bize nükleer bomba vermedi, söz konusu B-61 nükleer bombaları İncirliğe konuşlu Amerikan Hava Kuvvetlerine bağlı uçakların kullanılması için İncirlikte tutulmakta. Sayıları açık kaynaklarda belirtildiği kadarı ile 60 ila 70 arasındaydı. Hatta yaklaşık 2 yıl kadar önce fünye modernizasyonundan geçmişlerdi.

Bizim bu bombalar üzerinde herhangi bir hükmümüz olmamak ile birlikte bırak kullanmayı elimizde uçaklarımızın silah istasyonlarına söz konusu bombaları entegre edecek özel bağlantı kitleri bile yok (orko said that)

Hiç
Üye

Mesaj gönderen Hiç »

oguzhanoz yazdı:Soğuk savaştan kalma amerikanın bize verdiği nükleer bombalar var zaten.Bunlardan çok sınırlı sayısı bizim insiyatifimizde diye biliyorum.
Bunların sayıları uluslararsı nükleer silahları denetleme kurulunda belirli zaten.
Ha pakistandan direkt alım uzun menzilli füze alınır biraz,nükleer başlık ta var.Gül gibi caydırıcılık edinilir.
Bahsettiğiniz silahlar taktik nükleer olarak geçiyor ki etki gücü 0.3 kiloton.

Örnek olarak Minuteman füzesinin kullandığı nükleer harp başlıklarına göre devede kulak kalıyor desek yeridir.

Kullanıcı avatarı
DENO
Site Başkanı

Mesaj gönderen DENO »

Hiç yazdı: Bahsettiğiniz silahlar taktik nükleer olarak geçiyor ki etki gücü 0.3 kiloton.

Örnek olarak Minuteman füzesinin kullandığı nükleer harp başlıklarına göre devede kulak kalıyor desek yeridir.
Şu anda kullanımda olan B61-12 modelinin 0.3, 5, 10 ve 50 Kt olmak üzere 4 farklı harp başlığı yelpazesi var. Hoş zaten ,ABD nin NATO altında İncirliğe konuşlandırdığı hiç bizim olmamış bombalardan medet umuyoruz şu anda.

dum
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen dum »

Hesap adamı mode on...

Mevcut bütçe harici olarak, Yukarıdaki tedarik programının tahmini maliyeti :

3 ve 4 nolu milgemler : 500 milyon us dollar,
4 adet i sınıfı hf.fırkateyn : 1,2 milyar us dollar,
4 adet tf2000 hv.sav.fırk.: 4 milyar us dollar,
8 adet reis sınıfı dz.altı : 4 milyar us dollar,
8 adet yeni tip h.bot : 1,2 milyar us dollar,
3 adet kara atmaca bt. : 300 milyon us dollar
Levent lph (unutmuşum): 1,2 milyar us dollar,
Diğer tekneler vs vs. : 2,6 milyar us dollar.

Toplam : 15 milyar us dollar... % 70 yerlilik oranı ile :

Döviz olarak 4,5 milyar dollar harcama,
Tl olarak 32 milyar tl.

2016-2024 arası 9 senelik takvimde; yıllık ortalama yaklaşık olarak :

500 milyon us dollar dış tedarik,
3,5 milyar tl iç tedarik..

Karşılanamayacak bir rakam değil bence..

Motor bulun motor..

Hesap adamı mode off...

Bunlar zaten yapılacak. Sadece hızlandırmak lazım.

Kullanıcı avatarı
alpagut
Süvariler

Mesaj gönderen alpagut »

Buna hava savunma sistemleri. Olursa ek uçak alımını da ekleyin oldu size 25 milyar dolar :)

Destiny
Süvariler

Mesaj gönderen Destiny »

Gardımızı almadan yumruk atmaya çalışmak bizimkiside işte. Önce geçit yok stratejisi uygulanıp gard alınmalı biz bazı şeylere fazla bel bağlıyoruz bizim gibi ülkeler büyük şeylerle başa çıkmak için önce ana karaya yakın, çevre hava ve deniz sahasıni her türlü muharip unsura kapatacak silah sistemlerine yatırım yapmalıdır. Bizim birincil eksikliğimiz budur şahsımca. Bazı platformlara ciddi anlamda bel bağlıyoruz.

kabardey
Akıncılar

sailordream yazdı: Niye kendine muhtaç Romanya Gürcistan Bulgaristan ve Ukraynayı bize versin ki bu ona en fazla 1.5 gemi(45 gün sınırlaması gereği) daha fazla kullanma gereği doğurur o kadar. Böyle bir avantajı kurtulunacak zahmet olarak görmez bence. Tam anlamıyla big stick policy enstrumanı.

Ama yukarıdaki iki yazımada kontra olarak enteresan bir coğrafyadayız. Çok kısa zaman içinde bütün dengeler alt üst olabiliyor bir anda bütün dediklerimin aksi olursa da hiç şaşırmam severek yada korkarak(bana bunu veriyorsa beni neyin içine sokacak diye) kabul ederim.
Teşekkürler üstadım cevabınız için. Dediğinize de kesinlikle katılıyorum, yarın ne olacağı belli değil hele şu günlerde. :)

Gunay
Süvariler

Mesaj gönderen Gunay »

sailordream yazdı: Ben Kanada'dan Iraquoısler dahi alınsa öper başıma koyarım en azından kemirerek bir yada iki Hava savunma fırkateyni yada TF100++ çıkar.(geminin yaşına çok takılmayın bayağı upgrade edildiler çok ekmek çıkar o gemilerden bir kaç sene kullanıp daha sonra güncellenip yeni gemilere aktarılır bir sürü sistemleri var. Daha öncede yaptığımız işler bunlar)
Hocam almaya alırız da, verirler mi bilmem. Donanma olarak gerçekten çok zayıf kalıyor dünyanın yüzölçümü bakımından en büyük 2. ülkesine göre. Bir de kutup bölgesi gerginliği var. Ciddi eleştiri alıyor bu sebepten.

ÜNAL
Süvariler

Mesaj gönderen ÜNAL »

hearpork75 yazdı: Peki , en basit genesis modernizasyonu , donanmamıza uyumu için yapılacak çalışmalar bedava mı olacak? Basında 160 milyon dolarlık bir maliyetten bahsediliyor. Bu parayla fırkateyn projemizin üretimini 1 yıl öne çekeriz...
Üstadım gelenler karakol görevi görecekler.
Büyük ihtimalle Genesis bile geçirmezler..

bitliprens
Süvariler

Mesaj gönderen bitliprens »

Hibe konusu nedir arkadaslar? Abd perry falan hibe edecek diye okuyorum sürekli bu kesin mi?

Kaan
Üye

Mesaj gönderen Kaan »

bitliprens yazdı:Hibe konusu nedir arkadaslar? Abd perry falan hibe edecek diye okuyorum sürekli bu kesin mi?
Herkes hibe edilecek diye söylüyor ama, Abd Kongresi Türkiye'ye gemi hibe edilmesini onaylamadı . İlk fırkateyn hibe edilecek haberi 2012 yılında çıktı daha sonra 2013 yılında bu hibe konusu ABD Kongresinde kadük kaldı yani görüşülmedi . Ocak 2015 'de ise ABD Kongresi fırkateyn hibe etmiyeceğini açıkladı ,gerekçe olarak ise Türkiye'nin İsrail'e olan düşmanca tavırlarını ve Doğu Akdenizdeki Amerikan bayraklı doğalgaz arama istasyonlarını tehdit etmesi gösterildi . Ancak herkes fırkateyn hibe edecek diye bekliyor .

ÜNAL
Süvariler

Mesaj gönderen ÜNAL »

bitliprens yazdı:Hibe konusu nedir arkadaslar? Abd perry falan hibe edecek diye okuyorum sürekli bu kesin mi?
ABD bazı Perryleri dağıtıyor.Bize de düşecekti bazı sebeplerden dolayı verilmedi.
Şimdi kriz ayağına bazı fısıltılar dolaşıyor bakalım umut fakirin ..

Feanor35
Üye

Mesaj gönderen Feanor35 »

Perryler bu saatten sonra işimize gelmez vereceklerse daha iyi bir platform versinler. Çok müthiş aciliyet olsa kuvvet hazır alım daha yapar zaten.

Kullanıcı avatarı
swat
Genel Yetkili

Mesaj gönderen swat »

Feanor35 yazdı:Perryler bu saatten sonra işimize gelmez vereceklerse daha iyi bir platform versinler. Çok müthiş aciliyet olsa kuvvet hazır alım daha yapar zaten.
Valla öyle bir işimize gelir ki... inanmazsın :) Ayrıca deniz platformlarında hazır alım işini kara sistemlerindeki gibi çıkar depodan sür cepheye gibi düşünmeyin. Daha zorlu bir süreç

Feanor35
Üye

Mesaj gönderen Feanor35 »

swat yazdı: Valla öyle bir işimize gelir ki... inanmazsın :) Ayrıca deniz platformlarında hazır alım işini kara sistemlerindeki gibi çıkar depodan sür cepheye gibi düşünmeyin. Daha zorlu bir süreç
Tabikide değil :lol: , çok hızlı olmaz ama olabileceğin en hızlısı olur. Para peşin gemiler meşin durumu olursa. Böyle bir ihtimalin %10 bile şansı yok gerçide. Nato desteğiyle normal proje takviminde devam ederiz.

tuğrulbey
Süvariler

Mesaj gönderen tuğrulbey »

Konu dışı olacak ama yazmak istedim. Bugün bir arkadaşım bana bir fırkateynimizin içinde çekilmiş fotoğraflar gösterdi. Kaptan köşkü, makine dairesi, savaş harekat merkezi dahil. Fırkateynin ve üssün adını vermeyeceğim. Geçen hafta nizamiye kapısına gitmiş, görüşmek istediği uzman çavuş arkadaşının ismini ve gemisini söylemiş. Kapıda kimliğini ve araç ruhsatını almışlar gemini bulunduğu yeri tarif edip içeri almışlar. Yanıma refakat edecek kimse vermediler ve ben aracımla içeriye rahat rahat girdim dedi. Araçta arama falan da yapmamışlar, görüşmek istediği arkadaşını aramamışlar bile. Tedbirlerin bu kadar yetersiz olmasına arkadaş epey şaşırmış. Gemiyi bulmuş, arkadaşıyla buluşup geminin içinde adım atılmadık yer bırakmamış ve fotoğraflamış. Arkadaşım bir sivil, bu kadar rahat davranmasına nasıl izin verilir aklım almadı. Hiç mi ders alınmıyor?

leventt
Akıncılar

Mesaj gönderen leventt »

tuğrulbey yazdı:Konu dışı olacak ama yazmak istedim. Bugün bir arkadaşım bana bir fırkateynimizin içinde çekilmiş fotoğraflar gösterdi. Kaptan köşkü, makine dairesi, savaş harekat merkezi dahil. Fırkateynin ve üssün adını vermeyeceğim. Geçen hafta nizamiye kapısına gitmiş, görüşmek istediği uzman çavuş arkadaşının ismini ve gemisini söylemiş. Kapıda kimliğini ve araç ruhsatını almışlar gemini bulunduğu yeri tarif edip içeri almışlar. Yanıma refakat edecek kimse vermediler ve ben aracımla içeriye rahat rahat girdim dedi. Araçta arama falan da yapmamışlar, görüşmek istediği arkadaşını aramamışlar bile. Tedbirlerin bu kadar yetersiz olmasına arkadaş epey şaşırmış. Gemiyi bulmuş, arkadaşıyla buluşup geminin içinde adım atılmadık yer bırakmamış ve fotoğraflamış. Arkadaşım bir sivil, bu kadar rahat davranmasına nasıl izin verilir aklım almadı. Hiç mi ders alınmıyor?
Çanakkalede arama yapmadılar lakin fotograf çekmemize izin vermemişlerdi. Savaş odasını gezdirmediler.

Kullanıcı avatarı
sentetik
Akıncılar

Mesaj gönderen sentetik »

tuğrulbey yazdı:Konu dışı olacak ama yazmak istedim. Bugün bir arkadaşım bana bir fırkateynimizin içinde çekilmiş fotoğraflar gösterdi. Kaptan köşkü, makine dairesi, savaş harekat merkezi dahil. Fırkateynin ve üssün adını vermeyeceğim. Geçen hafta nizamiye kapısına gitmiş, görüşmek istediği uzman çavuş arkadaşının ismini ve gemisini söylemiş. Kapıda kimliğini ve araç ruhsatını almışlar gemini bulunduğu yeri tarif edip içeri almışlar. Yanıma refakat edecek kimse vermediler ve ben aracımla içeriye rahat rahat girdim dedi. Araçta arama falan da yapmamışlar, görüşmek istediği arkadaşını aramamışlar bile. Tedbirlerin bu kadar yetersiz olmasına arkadaş epey şaşırmış. Gemiyi bulmuş, arkadaşıyla buluşup geminin içinde adım atılmadık yer bırakmamış ve fotoğraflamış. Arkadaşım bir sivil, bu kadar rahat davranmasına nasıl izin verilir aklım almadı. Hiç mi ders alınmıyor?
Yanınızda refakat eden bir yetkili olduğu zaman ve gemi de müsait olunca sorun çıkarmazlar diye düşünüyorum, tabi bazı kurallara uyarak. Yoksa o gemideki personelin hayatını kaydırırlar.

hfidan
Akıncılar

Mesaj gönderen hfidan »

Girne limanında gelibolu fırkateynini gezmistim 2002 yılında. Başımızda teğmen vardı. Birçok yerini gezdirdiler. Ancak savaş harekat merkezini gördük mu hatırlamıyorum çok uzun zaman geçti üstünden.