Aselsan'ın MAR-D radarını Thales Scout yüzey tarama radarının yerine takmışlar galiba ama onun içinde ayrıca Alper LPI radarı da var. Bende anlayamadım hakikatten.
Türk Deniz Kuvvetleri'nde Fırkateynler
- DENO
- Site Başkanı
- Süvariler
-
- Akıncılar
Biri top gudumu (AKR-D A1 olan) digeri (AKR-D B2) ESSM fuzesi gudumu icin...Arkada kic bolgesinde de AKR-D B2 var bir tane ESSM gudum icin. Bu sekilde cift kanaldan coklu ESSM gudum kabiliyeti oluyor. Sea Zenith icin hedef tahsisi yapan AWS-06 Dolphin radari mastin en ustundeki eski radar ( 60 rpm donen radar) ve bu radar Aselsan X band MAR-D ile degistirilecek.
Bizim SMART-S ve MK41 mod gecirmis gemiler (Barbaros sinifi ve Gabya'nin 4 adet Mk-41/SMART-S ve Mk92 AKS mod gecirmis olanlari) ESSM fuzesi launch on search modunda inertial gudum ile atiliyorlar. Bu gudum modu cok hassas (3-D) hedef bilgisi gerektiginden, hem gemilerdeki lojistigi zor eski radarlarin degismesi gerekiyordu, hemde SMART-S ile ESSM fuzeleri daha etkili kullanacak moda gecis yapildi. Bu atis modu (inertial gudum) ile belli bir zaman araliginda salvo atislar ile farkli hedeflere fuze atilmasi mumkun ve terminal asamada bir adet aydinlatma radari bu fuzeleri sirayla guduyor. Bu launch on search modunda "ortayol" ucus esnasinda update kullanilmadigindan (tabi bildigim kadariyla) ESSM fuzeleri angajman menzilleri diger ortayol gudum kullanan (Aegis ve APAR sistemleri kullanan gemilere gore) biraz daha kisa. Hedeflerin tipi ve suratine gore belli zaman aralikli atilan bir kac fuze terminal asamada bir aydinlatma radari ile hedefine yonlendirilmesi mumkun. Kaba bir senaryo ile 15-20km menzil icinde kalmak sarti ve hedeflerin subsonic fuzeler olmasi durumunda "tahminen" bir aydinlatma radari ayni anda 3 hedefe ESSM atisi yapabilir.
Soyle bir senaryo dusunursek. T0 zamaninda SMART-S hedefleri tespit eder ve dusman kabul edilerek ESSM atisina izin verilir. ESSM'in en yuksek vurus yuzdesine sahip olmasi icin hedef bilgisine gore atis zamani hesaplanir, ESSM atisa hazirlanir(elektrik verilir, testleri yapilir, inertial ucus icin IMU sifirlanir ve atis oncesi en son hedef bildigisi fuzeye yuklenir). T1 zamani geldiginde ESSM-1 fuzesi ilk oncelikli hedefe atilir ve ESSM-1 hedefine dogru yol alir, bu esnadan ikinci oncelikli hedef belirlenir ve T2 zamani geldiginde ESSM-2 fuze 2. oncelikli hedefe atilir ve hedefine dogru yol alir, T3 zamani ESSM-3 fuzesi 3. oncelikli hedefe atilir ve hedefine dogru yol alir. T1'de atilan ESSM-1 hedefine terminal asamasina gecerken aydinlatma radari hedefi aydinlatir ve vurus olur. Aydinlatma radari 2. oncelikli hedefi yonelir ve aydinlatmaya baslar, bu esnada T2'de atilan ESSM-2 terminal asamaya gecmis ve hedefe angaje olmustur. Aydinlatma radari 3. oncelikli hedefi aydinlatirken ESSM-3 hedef terminal asamaya gecer ve hedef vurulur. Bu bir senaryo sadece ama gercekte 3 farkli hedefe cok kisa araliklarla angajman mumkun olabilir. Tabi bu zaman araliklari gemideki ESSM atis kontrol yazilimi tarafindan , geminin SMART radarini verdigi hedef iz/ucus bilgilere gore hassas hesaplanir.
Daha eski RIM-7 SeaSparrow fuzelerinin kullandigi HAW denilen homing all the way gudum modu ESSM fuzelerinde hala mevcut ve Yunan Donanmasi bu yontemi kullaniyor. Bu method fuzenin lancerden cikisi ve hedefe varisina kadar aydinlatma radarinin hedefe kilitli kalmasini gerektiriyor. Yavuz sinifi MEKO'lar SeaSparrow fuzelerini bu sekilde kullaniyor.
En son robust tarafından 31 Eki 2019, 05:13 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
-
- Süvariler
@robust yine döktürmüşsün sorduğuma utandım.
Sadece bir top için farklı bir aydınlatma radarı kullanılması bana çok eski moda geldi.
İki iluminationuda aynı model yapıp Topu Upgrade yapmak daha mantıklı değil mi yani Top da sadece Software ve birkaç Modulation aparatları değişmesi gerekiyor sanırım.
Ama buna karşılık 2 aynısının yedeklisi ve Essm de 6 hedefe kısa sürede angaje olma imkanı yakalanmış olmazmıydı?
Tabi cafrad burda ideal bir çözüm gibi ama modernizasyon programları için öne üçgen şekilde duran AESA iluminationradarı varmıdır yada neden düşünülemez?
Sadece bir top için farklı bir aydınlatma radarı kullanılması bana çok eski moda geldi.
İki iluminationuda aynı model yapıp Topu Upgrade yapmak daha mantıklı değil mi yani Top da sadece Software ve birkaç Modulation aparatları değişmesi gerekiyor sanırım.
Ama buna karşılık 2 aynısının yedeklisi ve Essm de 6 hedefe kısa sürede angaje olma imkanı yakalanmış olmazmıydı?
Tabi cafrad burda ideal bir çözüm gibi ama modernizasyon programları için öne üçgen şekilde duran AESA iluminationradarı varmıdır yada neden düşünülemez?
-
- Akıncılar
Eski moda degil top varsa mecbur biraz veya radar yerine sadece Aselsan Ahtapot sistemi gibi E/O kontrol ile yapilabilir. Fuze gudumu amacli kontrol radarlari farkli frekanslarda (genelde I/J veya yeni tanimlama X band) calisan, RF sinyal modulasyonlari gudumu yapilacak fuzeye uygun tasarlanmis sistemler. Top gudumu icin kullanilan daha kucuk capli anten kullanan Ku band calisan atis kontrol radarlari oluyor. Daha ucuzlar. Senin dedigin gibi yapilmiyor cunku top atisinda bagimsiz kullanim istenir her zaman. Saka gibi gelebilir ama bu 5inch bas toplarda CIWS amacli hedefe atis yapabiliyor. Atis hizlari top kalibresine gore bayagi yuksek. Otomelara'nin Volcano isimli radar gudumlu mermisi var bu cap icin mesela.Kafkasya yazdı: ↑31 Eki 2019, 04:53 @robust yine döktürmüşsün sorduğuma utandım.
-
- Süvariler
Ama yinede iki tarafa bakan 3 gen şekilde AESA radar bu iki iluminationradarını egale edebilir diye düşünmüştüm.robust yazdı: ↑31 Eki 2019, 05:34 Eski moda degil top varsa mecbur biraz veya radar yerine sadece Aselsan Ahtapot sistemi gibi E/O kontrol ile yapilabilir. Fuze gudumu amacli kontrol radarlari farkli frekanslarda (genelde I/J veya yeni tanimlama X band) calisan, RF sinyal modulasyonlari gudumu yapilacak fuzeye uygun tasarlanmis sistemler. Top gudumu icin kullanilan daha kucuk capli anten kullanan Ku band calisan atis kontrol radarlari oluyor. Daha ucuzlar. Senin dedigin gibi yapilmiyor cunku top atisinda bagimsiz kullanim istenir her zaman. Saka gibi gelebilir ama bu 5inch bas toplarda CIWS amacli hedefe atis yapabiliyor. Atis hizlari top kalibresine gore bayagi yuksek. Otomelara'nin Volcano isimli radar gudumlu mermisi var bu cap icin mesela.
Tabi Deniz kuvvetlerinin tecrübeleri farklı.
Zaten ben de topların mühimatlatranını geliştirerek çok etkili ciwis yada baraj kalkanı geliştirilebilir.
-
- Üye
Bizim gemilerimiz bu son bahsettiğiniz, baş toplarının hava savunma yapabilme kabiliyetine ne denli vakıf? Sadece kişisel ilgi ve merakımdan soruyorum. Yani doktrin olarak da bunun düşünülüp düşünülmediğini merak ettim açıkcası.robust yazdı: ↑31 Eki 2019, 05:34 Eski moda degil top varsa mecbur biraz veya radar yerine sadece Aselsan Ahtapot sistemi gibi E/O kontrol ile yapilabilir. Fuze gudumu amacli kontrol radarlari farkli frekanslarda (genelde I/J veya yeni tanimlama X band) calisan, RF sinyal modulasyonlari gudumu yapilacak fuzeye uygun tasarlanmis sistemler. Top gudumu icin kullanilan daha kucuk capli anten kullanan Ku band calisan atis kontrol radarlari oluyor. Daha ucuzlar. Senin dedigin gibi yapilmiyor cunku top atisinda bagimsiz kullanim istenir her zaman. Saka gibi gelebilir ama bu 5inch bas toplarda CIWS amacli hedefe atis yapabiliyor. Atis hizlari top kalibresine gore bayagi yuksek. Otomelara'nin Volcano isimli radar gudumlu mermisi var bu cap icin mesela.
-
- Akıncılar
Turk Donanmasinin 76mm bas toplari cift amacli kullaniliyorlar. Hava ve yuzey hedef angajman icin. Bu top sistemlerin etkili kontrolu icin bagimsiz bir atis kontrol radari ve Elektro/Optik sensorlerin gudum kontrolunde kullanilabiliyorlar. Oto Melara firmasinin 76mm topu atis hizi ve TASK isimli milli gelismis atis kontrol sistemi yazilimi sayesinde hava hedeflerine karsi oldukca etkilidir. Keza MEKO sinifinda kullanilan 12.7mm (5 inch Mk-45) bastoplari da cift amacli kullaniliyorlar. Sadece Turk Donanmasi degil 5inch toplari kullanan ABD Donanmasida ayni sekilde kullaniyor.istanbul01 yazdı: ↑04 Kas 2019, 08:09 Bizim gemilerimiz bu son bahsettiğiniz, baş toplarının hava savunma yapabilme kabiliyetine ne denli vakıf? Sadece kişisel ilgi ve merakımdan soruyorum. Yani doktrin olarak da bunun düşünülüp düşünülmediğini merak ettim açıkcası.
Tatbikatlarda CN-235 ucaginin rampasindan celik tel uzatarak cektigi mans hedeflerine gemilerin toplari ile atislar yapilir zaman zaman. Etkili mi degil mi diye soracak olursaniz, elbete tartisilir ama dusuk hizli ve menevra kabiliyeti yavas hedeflere karsi bu toplarin menziline girerseniz yeni nesil atis kontrol sistemleri sayesinde oldurucu etkileri olur.
Artik eskisi gibi usavas caklarin gemilere cok yaklasmasi soz konusu degil. Toplarinda savas ucaklarindan ziyade insansiz araclar veya gudumlu muhimmatlari durdumalari gerekiyor. 1970-80'lerde savas ucaklari gudumsuz bomba ve roketler ile gemilere saldirirdi. Bir kac km mesafeye kadar yaklastiklari olurdu ama o devir gecti artik. 1990'larda lazer gudumlu GBU-10/12 veya AGM-65G Maverick fuzeleri kullanan F-16 ucaklarimiz deniz hedeflerine hucum egitii yapiyordu. Maverick veya LGB kitlerin ( 7-km irtifadan) yaklasik menzilleri 10-15km arasindadir. Bas toplarinin menzili disi sayilirlar ama artik bu durumda 2000'lerden sonra degisti ve savas ucaklarinin sahip oldugu farkli gudumlu mermiler ile savas gemilerine daha uzak mesafelerden hucum etme imkanlari var. Mesela en basit ornek Popeye fuzesi kullanan F-4E2020 ucaklarimiz isterlerse orta irtifadan(8-10km irtifalardan) ucarak ve en az 40-50km gibi menzillerden buyuk tonaj savas gemilerine saldiri yapabilir. Bu sekilde gemilerin temel hava savunma sistemlerini menzili disinda kalabilirler ( SM-2 gibi uzun menzili hava savunma fuzeleri yoksa). F16 ucaklarimizda SLAM-ER gudumlu muhimmati ile orta irtifalda ucarak, yaklasik 150-200km menzillerden yuzeydeki gemilere saldirabilirler. Popeye ve SLAM-ER fuzelerinin iyi tarafi, gemiye yaklasirken ucaklardaki silah sistem operatorleri tarafindan fuzelerin manual kontrolunun mumkun olmasidir. Bir kac gemilik konvoy icinden en degerlisini secerek, o gemiye vurus yapabilirler. Buna man-in-the-loop deniyor hava muharebelerinde.
-
- Üye
Teşekkür ederim. Arzu ettiğimden daha doyurucu bir cevap oldu.robust yazdı: ↑05 Kas 2019, 04:16 Turk Donanmasinin 76mm bas toplari cift amacli kullaniliyorlar. Hava ve yuzey hedef angajman icin. Bu top sistemlerin etkili kontrolu icin bagimsiz bir atis kontrol radari ve Elektro/Optik sensorlerin gudum kontrolunde kullanilabiliyorlar. Oto Melara firmasinin 76mm topu atis hizi ve TASK isimli milli gelismis atis kontrol sistemi yazilimi sayesinde hava hedeflerine karsi oldukca etkilidir. Keza MEKO sinifinda kullanilan 12.7mm (5 inch Mk-45) bastoplari da cift amacli kullaniliyorlar. Sadece Turk Donanmasi degil 5inch toplari kullanan ABD Donanmasida ayni sekilde kullaniyor.
Tatbikatlarda CN-235 ucaginin rampasindan celik tel uzatarak cektigi mans hedeflerine gemilerin toplari ile atislar yapilir zaman zaman. Etkili mi degil mi diye soracak olursaniz, elbete tartisilir ama dusuk hizli ve menevra kabiliyeti yavas hedeflere karsi bu toplarin menziline girerseniz yeni nesil atis kontrol sistemleri sayesinde oldurucu etkileri olur.
Artik eskisi gibi usavas caklarin gemilere cok yaklasmasi soz konusu degil. Toplarinda savas ucaklarindan ziyade insansiz araclar veya gudumlu muhimmatlari durdumalari gerekiyor. 1970-80'lerde savas ucaklari gudumsuz bomba ve roketler ile gemilere saldirirdi. Bir kac km mesafeye kadar yaklastiklari olurdu ama o devir gecti artik. 1990'larda lazer gudumlu GBU-10/12 veya AGM-65G Maverick fuzeleri kullanan F-16 ucaklarimiz deniz hedeflerine hucum egitii yapiyordu. Maverick veya LGB kitlerin ( 7-km irtifadan) yaklasik menzilleri 10-15km arasindadir. Bas toplarinin menzili disi sayilirlar ama artik bu durumda 2000'lerden sonra degisti ve savas ucaklarinin sahip oldugu farkli gudumlu mermiler ile savas gemilerine daha uzak mesafelerden hucum etme imkanlari var. Mesela en basit ornek Popeye fuzesi kullanan F-4E2020 ucaklarimiz isterlerse orta irtifadan(8-10km irtifalardan) ucarak ve en az 40-50km gibi menzillerden buyuk tonaj savas gemilerine saldiri yapabilir. Bu sekilde gemilerin temel hava savunma sistemlerini menzili disinda kalabilirler ( SM-2 gibi uzun menzili hava savunma fuzeleri yoksa). F16 ucaklarimizda SLAM-ER gudumlu muhimmati ile orta irtifalda ucarak, yaklasik 150-200km menzillerden yuzeydeki gemilere saldirabilirler. Popeye ve SLAM-ER fuzelerinin iyi tarafi, gemiye yaklasirken ucaklardaki silah sistem operatorleri tarafindan fuzelerin manual kontrolunun mumkun olmasidir. Bir kac gemilik konvoy icinden en degerlisini secerek, o gemiye vurus yapabilirler. Buna man-in-the-loop deniyor hava muharebelerinde.
- DENO
- Site Başkanı
Gözümüz aydın ! SSM son paylaştığı Barbaros sınıfı Fırkateyn yarı ömür modernizasyonunda görülen animasyonda gemide burun tarafında Aselsan Gökdeniz ve arkada helikopter hangarı üzerinde Phalanx olmak üzere 2 adet CIWS olduğu görülüyor. Ayrıca daha önce tahmin edemediğimiz önemli bir fark yeni mast ve üzerine yeninden pozisyonlanmış Smart-S radarı ayrıca 16x Atmaca gemisavar füze atıcısı. TF-100 maketinde de 16x Atmaca atıcısı mevcuttu galiba. Bu yeni DzKK trendi olacak gibi...

https://www.ssb.gov.tr/WebSite/contentl ... 2&LangID=1
İlk geminin modernizasyonu (TCG Barbaros) iki yıl içinde bitecekmiş.

https://www.ssb.gov.tr/WebSite/contentl ... 2&LangID=1
İlk geminin modernizasyonu (TCG Barbaros) iki yıl içinde bitecekmiş.
-
- Akıncılar
Bir taraftan donanma gemilerimizin modernlesmesini gormekten mutlu olurken, diger taraftan daha iyi olabilirdi diye uzuluyorum. Burada kac kez yazdigim gibi keske CAFRAD icin hedefi o kadar yuksek koymadan (TF2000 icin tasarlanmasi), korvet ve firkateyn'lerin cok isine yarayacak X band cok maksatli AESA radar gelisitrilseydi. X band ve 100km menzile ulasabilecek cok maksatli radarin hafif mast uzeri tasarlanmis bir sistem gormeyi cok isterdim. Bu sekilde gemilerin ESSM atis kabiliyetleri Avrupa'nin APAR veya ABD'nin AEGIS seviyesine cikarabilirdik.
Artik buna sukur diyecegiz anlasilan. En azindan Advent SHS, S band SMART-S ve Aselsan X band MAR-D radarlarinin kullanilmasi, yeni nesil CIWS sistemler, guclu EH suitinin eklenmesi, SSM sayisini 16'ya cikarilmasi gibi yenilikler olacak.
Gemiye ilave edilecek sistemler ve radar mastlarini yukseltilmesinin geminin dengesine ve tonajina etkisi olacaktir. Bunlarin muhendislik calismasi yapilmistir tahminen.
Artik buna sukur diyecegiz anlasilan. En azindan Advent SHS, S band SMART-S ve Aselsan X band MAR-D radarlarinin kullanilmasi, yeni nesil CIWS sistemler, guclu EH suitinin eklenmesi, SSM sayisini 16'ya cikarilmasi gibi yenilikler olacak.
Gemiye ilave edilecek sistemler ve radar mastlarini yukseltilmesinin geminin dengesine ve tonajina etkisi olacaktir. Bunlarin muhendislik calismasi yapilmistir tahminen.
-
- Süvariler
- İstiklalFM
- Genel Yetkili
Fırkateyn vs. gemilere ÇNRA yüklenmesi fikrine pek sıcak bakmıyordum. Ancak Güdümlü ÇNRA'ların (https://www.defenceturk.net/tcg-bayrakt ... -ateslendi) beklenenden iyi başarı gösterdiği belirtiliyor. TRG-270 gibi daha uzun erimli sistemlerin konuşlandırılması ciddi ciddi düşünülebilir. Malum bir süre daha seyir füzesi konuşlandırıldığını göremeyecek gibiyiz.
-
- Akıncılar
LST gemilerinin ust guvertelerine yerlestirilebilir. Ornegin, Israil buyuk konteyner gemisinden taktik balistik fuze atisi yapmisti.
-
- Süvariler
Meko sınıfı gemilerin genel değerlendirmesini ve farklı ülkelerin yaptığı modernizasyon çalışmalarını içeren güzel bir yazı.
https://www.navalanalyses.com/2019/11/m ... u.html?m=1
https://www.navalanalyses.com/2019/11/m ... u.html?m=1
-
- Site Başkanı
Barbaros'ların MLU detaylarını anında yazmış bile zaten adam, aşağılarda.
-
Gökdeniz'in yanındakiler de bir tür UKSS'ye benziyor diyor yukarıdaki tartışma için.
Bu dikkatimi çekmemişti.The forward mast resembles a lot the mast of the new Turkish SIGINT vessel Ufuk
-
Gökdeniz'in yanındakiler de bir tür UKSS'ye benziyor diyor yukarıdaki tartışma için.
-
- Süvariler
Barbaros sınıfı ile ilgili yorumda en ağır ve kapsamlı modernizasyon demiş. Güzel bir çalışma olur inşallah. Ülkemize faydalı olur.
İ sınıfı ile Barbaros modernize edilmiş hallerinin teknik karşılaştırmaları ile ilgili nasıl bir yorum yapılır acaba.?
İ sınıfı yeni olsa da Barbaros daha kapsamlı gibi duruyor.
İ sınıfı ile Barbaros modernize edilmiş hallerinin teknik karşılaştırmaları ile ilgili nasıl bir yorum yapılır acaba.?
İ sınıfı yeni olsa da Barbaros daha kapsamlı gibi duruyor.
-
- Süvariler

Spike NLOS benzeri bir UMTAS modifikasyonu füzemiz olsaydı çok yakışırdı.
-
- Üye
Peki modernizasyon paketini ihraç etme şansımız var mı ? Şansdan kastım bir pazar var mı yada oluşur mu ?
- DENO
- Site Başkanı
MEKO 200 kullanan ülkelerinn hepsi ya kendi gemilerini modernize etti ya da bizim gibi şu anda etmeye çalışıyor. Belki bir 2-3 yıl önce olsa idi olabilirdi ama artık çok geç. Bir tek Portekiz elindeki MEKO ları fabrika çıkışlı kullanıyor onlarda açık deniz devriye gemisi tadında kullanıldıkları için modernize etmek isteseler bile bu kadar kapsamlı ve pahalı işlere kalkışmazlar.
-
- Site Başkanı
O bir kaç yıl öncesi, bizim bu işleri düşünecek kadroların biçildiği zamanlardı, aldatıldık filan..
Bizi kurtarsın, gelecek için önemlidir. Kendi gemimizi satarız yeri geldiğinde.
Bizi kurtarsın, gelecek için önemlidir. Kendi gemimizi satarız yeri geldiğinde.
- swat
- Genel Yetkili
Modernizasyonda Genesis veya Genesis ADVENT SYS uygulaması olacak mı?
-
- Akıncılar
- Üye
Re: Türk Deniz Kuvvetleri'nde Fırkateynler
Deniz Kuvvetlerinde olan Firkateynlerin hepsi Hazir durumda mi su an, yoksa bazilarin iddia'da bulundugu gibi
16 Firkateyn'den sadece 6si mi Hazir halde?
16 Firkateyn'den sadece 6si mi Hazir halde?
-
- Akıncılar
Saymayı bilen hemen hemen herkesin, bu iddia da bulunana arkadaşa geri zekalı demesi ile bitecek bir iddia.
Bu arada sizin bu her konudaki fantezi sorularınız Alman kaynaklı mı?
-
- Süvariler
- Üye
Komşu kaynaklıdır bu iddia, yanılmıyorsam.
- sailordream
- Site Başkanı
Ama hemen gole gitmişsiniz

Mavi vatan tatbikatından başlayıp şu anda covid sebebi ile seyir emri verilen ve denizdeki gemi sayısına kadar çeşitli referanslarla devam edip nereden bu sayıya ulaştığını öğrenip ardından donanmaya hakaret edercesine yazma cahilliği üzerine konuşturmadan direkt vurdunuz gol oldu

- okeanos
- Süvariler
İyi olmuş gibi ama. Algı eksikliği var ise çok dolandırmamak gerekli.
-
- Üye
Bildiğim kadarıyla bizim Barbaros(F-244) ve Oruçreis(F-245) fırkateynlerimizde 8 adet VLS cell var ancak Salihreis(F-246) ve Kemalreis(F-247) fırketeynlerinde is 16 VLS cell var. Barbaros yarı ömür modernizasyonu içerisinde acaba bu 8 VLS'li gemilerimizin 16 VLS'ye çıkarması gibi bir durum var mı veya olur mu ?
Bilgisi olan arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.
Bilgisi olan arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.
-
- Süvariler
16 var 4’ünde de , G sınıfları modernize edilenlerde 8 adet var baş üstünde.
-
- Üye
Burdaki makalede Barbaros ve Oruçreis'deki Sea Sparrowların bir adet 8-cell VLS ile değiştirildiği yazıyor.goldenwings yazdı: ↑20 Ağu 2020, 16:04 16 var 4’ünde de , G sınıfları modernize edilenlerde 8 adet var baş üstünde.
https://www.navalanalyses.com/2019/11/m ... e-mlu.html
-
- Süvariler
Düzeltiyorum haklısınız. Yanlış hatırlamışım. Tekrar kontrol ettim. Kimi kaynaklar 16 hücre diyor ama muhtemel karıştırıyorlar.
- DENO
- Site Başkanı
MEKO 200 TNIIB olarak geçen TCG Salihreis ve TCG Kemalreis'teki Mk.41 ler 8 hücreden 16 ya çıkartıldı daha sonradan. Lakin unutlmamalı ki bu gemiler VLS sayısı arttırılmaya uygun olacak şekilde gövdeleri diğer kardeşlerinden daha uzun inşa edildiler. TNIIB'nin farkı da o zaten. Bu nedenle MEKO 200 TNIIA olarak geçen ve 8 hücreli Mk.41 VLS taşıyan TCG Barbaros ve TCG Oruçreis'in VLS sayısını arttırmak mümkün görünmüyor...
-
- Üye
Ki Salih ve Kemalreiste denge problemleri sebebi ile 32 essm ve 8 sea sparrow taşınabildiği yazıyordu Navalnews'in upgrade ile ilgili haberindeDENO yazdı: ↑21 Ağu 2020, 16:10 MEKO 200 TNIIIB olarak geçen Salihreis ve Kemalreis'teki Mk.41 ler 8 hücreden 16 ya çıkartıldı daha sonradan. Lakin unutlmamalı ki bu gemiler VLS sayısı arttırılmaya uygun olacak şekilde gövdeleri diğer kardeşlerinden daha uzun inşa edildiler. TNIIB'nin farkı da o zaten. Bu nedenle MEKO 200 TNIIA olarak geçen ve 8 hücreli Mk.41 VLS taşıyan TCG Barbaros ve TCG Oruçreis'in VLS sayısını arttırmak mümkün görünmüyor...
-
- Akıncılar
O da neymis oyle....
-
- Akıncılar
Kemal reis neden Sea Sparrow tasisin...bildigim essm tasiyor.O da quad tasinabiliyor. Neden dengesiz ya da az tasisin ki....
- MANOWAR
- Akıncılar
Bilgi doğru ne yazık ki. Sayın İ. Sünnetçi S&H dergisindeki bir makalesinde bu konuyu doğrulamıştı. Yaşanan denge problemi sebebiyle (artan ağırlık) 16 hücrenin tamamına 4 adet ESSM yüklenemediğini belirtmişti.ZIRHLISUVARİ yazdı: ↑21 Ağu 2020, 19:01 Kemal reis neden Sea Sparrow tasisin...bildigim essm tasiyor.O da quad tasinabiliyor. Neden dengesiz ya da az tasisin ki....
-
- Akıncılar
Owwww....kotuymus bu....duymamistim. Vls ler ziyan olmus. Keske harpoon konabilen versyon olsaydi o zaman.
-
- Üye
Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. TNIIB'nin sonradan 16'ya çıktiğını bilmiyordum.DENO yazdı: ↑21 Ağu 2020, 16:10 MEKO 200 TNIIB olarak geçen Salihreis ve Kemalreis'teki Mk.41 ler 8 hücreden 16 ya çıkartıldı daha sonradan. Lakin unutlmamalı ki bu gemiler VLS sayısı arttırılmaya uygun olacak şekilde gövdeleri diğer kardeşlerinden daha uzun inşa edildiler. TNIIB'nin farkı da o zaten. Bu nedenle MEKO 200 TNIIA olarak geçen ve 8 hücreli Mk.41 VLS taşıyan TCG Barbaros ve TCG Oruçreis'in VLS sayısını arttırmak mümkün görünmüyor...
Yanlız anlamadığım madem TNIIB'de 16 adet hücreye quadpack ESSM konulamıyor denge sorunu yüzunden neden peki hücre sayısı 16'ya çıkarıldı. Biraz gereksiz bir masraf gibi olmamış mı ?
- DENO
- Site Başkanı
Denge sorunu olayını ilk kez duyuyorum bende. Bildiğim bu gemilerin hücre başına Quadpack usulü 4x füze olmak üzere 64x ESSM ile görev icra ettiği idi ama. Yoksa denildiği gibi ziyan olmuş ama diğerlerinden en azından 8x Sea Sparrow daha fazla taşıyorlar. SM-2 olsa onlardan koyardıkLoneWarrior yazdı: ↑21 Ağu 2020, 21:20 Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. TNIIB'nin sonradan 16'ya çıktiğını bilmiyordum.
Yanlız anlamadığım madem TNIIB'de 16 adet hücreye quadpack ESSM konulamıyor denge sorunu yüzunden neden peki hücre sayısı 16'ya çıkarıldı. Biraz gereksiz bir masraf gibi olmamış mı ?

-
- Akıncılar
Denge sorunu konusunda Mk41 VLS hucrelerinin geminin ust yapisina yerlestirilmesinin rolu olabilir. Geminin bacalari kadar yuksek bir yerde olmasi demek istedigim. Bu yuzden de full yuklu olmasi geminin manevra veya deniz tutusunu etkiliyor olabilir. Sadece tahmin.
-
- Üye
Bu arada ilgili bilgi Defence Turkey dergisinin 95. sayısında İbrahim bey'in Türk Deniz Kuvvetleri ile ilgili yazısında mevcut. Tam olarak
''Thanks to the Baseline VII upgrade the number of RIM-162B Blok I ESSMs on Track IIB Frigates were increased to 64 (but, due to total weight, capacity and stability issues the frigates usually are armed with a mix of 40 ESSM [32] and SeaSparrow [8] missiles)''
''Thanks to the Baseline VII upgrade the number of RIM-162B Blok I ESSMs on Track IIB Frigates were increased to 64 (but, due to total weight, capacity and stability issues the frigates usually are armed with a mix of 40 ESSM [32] and SeaSparrow [8] missiles)''
- sailordream
- Site Başkanı
İbrahim bey iyi bir referanstır ancak kendisine verileni yansıtır çoğunlukla bilerek bunu yapar kendi fikri farklı olsa bile beyanatı verene güvenir. o parantezin içi (but. due to capacity and availability issues olacak) elimizde çok miktarda raf ömrü dolmamış Sea Sparrow var. O büyüklükte bir gemide 8 adet 4lü ESSM ile 8 adet eski Sea Sparrowun arasındaki ağırlık farkı geminin köprü üstüne 10 askerin çıkması ile hemen hemen aynıdır verilen rakamların sebebi kesinlikle stability issues değildir.bekro yazdı: ↑21 Ağu 2020, 23:07 Bu arada ilgili bilgi Defence Turkey dergisinin 95. sayısında İbrahim bey'in Türk Deniz Kuvvetleri ile ilgili yazısında mevcut. Tam olarak
Net ve kesin olarak söylüyorum değildir.
-
- Süvariler
Bizim , gemiler için HisarA, HisarO üzerinden bir SM muadili G/M mi çalışmamız yoksa ESSM tarzı milli bir kabiliyet kazanmamız mı öncelikli olurdu ?
- Komutan Logar
- Süvariler
Hocam Tübitak SAGE'nin G40 füze projesi var ama son durum nedir bilmiyorum.goldenwings yazdı: ↑22 Ağu 2020, 10:02 Bizim , gemiler için HisarA, HisarO üzerinden bir SM muadili G/M mi çalışmamız yoksa ESSM tarzı milli bir kabiliyet kazanmamız mı öncelikli olurdu ?
https://www.trmilitarynews.com/idefde-g ... tanitildi/
-
- Akıncılar
Sunu da unutmayalim Sea Sparrow ikincil rol olarak Ssm olarak da kullanilabiliyor. ( Bknz. Muavenet olayi) bu da goreceli olarak yedek ssm anlamina da gelebilir. Yani kabiliyette sikinti yoksa ne tasirsa tasisin. Bugun bunu tasir yarin baska bisey koyabilecek durumdaysak onu tasir no problem
-
- Site Başkanı
Doğru, lakin Sea Sparrow'un modern CIWS sistemleri karşısında hedef olmaktan başka bir kabiliyeti olmayabilir de. Belki ikincil, modern olmayan hasım gemilere karşı son çare. DM-357'nin vurulması füzenin anti gemi kabiliyetleri için pek büyük bir gösteri değil.
-
- Akıncılar
O da dogru ama saturasyon icin de guzel olabilir. Tabii menzil problemi de isin icine giriyor ag destegi de....
-
- Süvariler
Etkili olduğu ortada, direk canımızla öğrendik...fontana2000 yazdı: ↑22 Ağu 2020, 19:02 Sea Sparrow diğer su üstü saldırı füzerinden çok daha zordur vurulması. Katı yakıtlı ses üstü hızlarda çok hızlı küçük bir silahtır. Gemilerin barış zamanı didiştikleri ortamlarda birlerine harpoon yerine bu silahı hazır ettiklerini tahmin etmek zor değil.