Dünya ordularının hava güçleri karşılaştırması

Kullanıcı avatarı
TEORI
Site Başkanı
Re: Dünya ordularının hava güçleri karşılaştırması

Mesaj gönderen TEORI »

Genel anlamda kaynak olabilecek bir çalışma ama daha detaya inildiğinde bazı eksiklikleri de var. Envanter tutmak zor iş özellikle de doğru olarak tutmak. Devamlı güncelleme gerektiriyor bunun içinde takip etmek. Ama bu çalışmayı hiç tanımadığımız diğer ülkelerin hava unsurları hakkında bir fikir edinmek için faydalı buluyorum. Dikkatimi çeken bir diğer şey ise Türk HvKK lığının uluslararası medya tarafından (Diğer ülke HvK lerince değil) tam algılanamadığı. Hala sıradan bir hava gücü gibi gözükmekteyiz.
Hava kuvvetleri unsurlarının yüksek uçuş saatleri, yüksek eğitimleri, modern filo yapısı, uluslararası tatbikatlardaki ve ortak harekatlardaki su götürmez başarıları ve halen sürmekte olan içgüvenlik harekatındaki hassas bombardımanlarla kanıtlanan yüksek vuruş gücü. Tüm bunları gerççekleştiren ABD, Rusya, Çin gibi büyük filolara sahip ülkelerin ardından ciddi bir hava gücümüzün olduğunu bizden başka kim biliyor. Bunun bilinmesi caydırıcılıkta önemlidir. En son yaşanan Suriye krizinde Suriye ye olası bir hava harekatı yapamayacağımızı bile düşünen hatta uluslararası magazin haberciliği yapıp geniş kitlelere seslenen haber kaynaklarının bile saçma sapan uydurmalara itimat ederek iki uçağın bile düştüğünü iddaa edenler varken ciddi anlamda kendimizi uluslararası arena da kanıtlama ihtiyacımız olmakta.
Yabancıların bize bakış açısı:
H1:Suriye Türk jetini düşürmüş.
H2:Hemen wikiye bakalım Türk Hava gücü neymiş.
Bu yüzden envanterler önemsiz gibi duran ama geniş kitlelere doğruyu ulaştırmak için en önemli yöntemlerden biridir.

shadow
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen shadow »

huseynzadeyusif
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen huseynzadeyusif »

Azerbaycan hakkında olan tamamen saçmalık :)

Panzer V
Üye

Mesaj gönderen Panzer V »

Merhaba

Hava gücümüzün iyi ama sayı olarak yeterli olmadığını düşünüyorum. Bazı bilgilerdede belgede hatalar var. Elimizdeki F-16D'ler savaş uçağı değil mi sanki salt eğtim için kullanılıyormuş gibi bir izlenim var aynı şey F-5'ler içinde geçerli bu uçakların sınırlıda olsa hava-hava ve hava yer kabiliyetleri ve kendini koruma sistemleri yok mu ? ayrıca F-16 filomuzun aldığı geniş çaplı modernizasyondan bahsetmemesi çok kötü :cry: . Bir Yunan savunma sitesinde okumuştum Türk hava kuvvetlerinin oldukça yüklü miktarda Lantırn hedefleme poduna sahip olduğunu üzüntüyle ( tabi ben okurken tebesümle ) belirtiyordu. Awacs uçaklarının hizmete girememesi bence hava gücündeki önemli handikaplarımızdan bir tanesi olarak görülüyor. Tanker filomuz yeterli gibi gözüksede bence ya bu tipten 14 adet yani +7 ya da Airbus'ın yaptığı ikmal uçakları çok iyi en az 10 adet alınsa uzun mesafeli vuruş gücümüz oldukça artar. Ama asıl sıkıntı bence pek kimse değinmemiş ama AWACS'lardan sonra orta menzilli füze :cry: BVR mühimmatımız yeterli değil kullanacak uçağımız çok modern AN-APG68V9 lar var ama atacak füze uçak başına az malesef.... ve hava-hava mühimmatında dışa bağımlı olmak berbat atacak namlu çok ama mermi yok pek konuyla alakalı değil ama aynı sıkıntı gemisavar füzeler ve torpidolar ile hava savunma sistemleri içinde geçerli. :oops:

Rebellion
Süvariler

Mesaj gönderen Rebellion »

Sn Harzemşah üstad yeni keşfetdim esiklikleri olmakla birlikte mükemmel paylaşım elinize sağlık.
Hocam bunun acaba kara kuvvetleri versiyonu var mıdır?

Rebellion
Süvariler

Mesaj gönderen Rebellion »

HARZEMŞAH yazdı:
Teşşekkürler hocam çok iyi olur.

avukat
Akıncılar

Mesaj gönderen avukat »

http://img.en25.com/Web/flightglobal/%7 ... b83b9c448f

2014 için olanı bu. En içten saygılarımla.

orko_8
Akıncılar

Mesaj gönderen orko_8 »

Eski forumda yazmıştım sanırım bunları:
Muharebe tecrübesi açısından:

Yakın hava desteği, nokta taarruz konusunda Türkiye, İran ve İsrail'in çok ciddi tecrübesi var. Ancak İsrail ve İran bu tecrübeyi asimetrik savaşta olduğu kadar ağır düşman hava savunmasına karşı mücadele ederek de kazandı. Bizim, denk bir ülke ile, simetrik savaşta (yani hava savunma ağı ve düşman uçak tehdidi varken) yakın hava desteği tecrübemiz bulunmuyor. Ekipman ve uçak kalitesi konusunda İsrail Türkiye ve İran'dan bir iki adım önde.

Klasik saldırı / bombardıman tecrübesinde de benzer bir durum mevcut.

Hassas taarruz konusunda İsrail ve Türkiye'nin önemli tecrübe ve kabiliyetleri bulunuyor. Ancak yine benzer şekilde, İsrail teknik, taktik ve sistemlerini hem asimetrik hem de simetrik savaş tecrübeleri ile geliştirmiş bir ülke. Türkiye, modern bir simetrik bir savaş tecrübesine sahip değil ve lazer güdümlü hassas saldırı yeteneğini asimetrik savaşta geliştirdi.

Elektronik taarruz, antiradar ve SEAD/DEAD konusunda İsrail tecrübe bakımından açık ara önde. Sistem kalitesi bakımından da. Türkiye'de daha antiradyasyon füzeleri yokken 1973'te mesela çok farklı unsurlarla koordine SEAD/DEAD harekatı gerçekleştirmişti bu ülke. İsrail'den sonra kısmen İran'ın bu konuda savaş deneyimi bulunuyor.

Hava-hava muharebesi konusunda sırayla İsrail, İran, Suudi Arabistan ve eğer negatif tecrübe sayılırsa Suriye var. Türkiye, bu ülkelerin aksine, konvansiyonel, modern bir topyekün simetrik savaşta hava -hava tecrübesine sahip değil. Ege'de Yunanistan ile yapılagelen it dalaşları pilotların bireysel tecrübelerini artırmakta ancak bu it dalaşları söz gelimi deniz ve kara konuşlu elektronik harp ve hava savunma unsurlarının da dahil olduğu bir savaş ortamında gerçekleşmiyor. Her iki taraf da çeşitli nedenlerle en iyi taktik ve hamlelerini göstermeyebiliyor. İt dalaşları bu açıdan bir gövde gösterisi ya da siyaset aracı olarak kullanılıyor.

Eğitim altyapısı ve pilot kalitesi açısından:

Türkiye ve İsrail en önde gelen iki ülke. Bunları kanımca Suudi Arabistan ve BAE izler. Nedeni de şu: Türkiye, gerek eğitim süreçlerine verdiği ciddi önem, altyapı, NATO doktrin, taktik ve eğitim sistemi ile başta Anadolu Kartalı ve EHTES olmak üzere milli eğitim altyapısı ile bu konuda çok ciddi başarılara imza atmış, gerçekten çok kaliteli pilotlar yetiştiren bir hava kuvvetine sahip. İsrail de benzer şekilde yoğun savaş tecrübesi ile pişmiş ve ABD ile dolaylı olarak NATO desteği ile pekişmiş bir eğitim altyapısına sahip. Suudi Arabistan ve BAE, son 10-15 yılda pilot eğitimine ciddi yatırım yapmakta ve özellikle ABD'ye çok sayıda personel göndermekte. Zaten mesela S. Araplar en son alacakları F-15SA'lardan 12 adedini eğitim maksadı ile kalıcı olarak ABD'de konuşlandıracaklar (Singapur gibi).

vs vs...
>

Kullanıcı avatarı
TEORI
Site Başkanı

Mesaj gönderen TEORI »

avukat yazdı:http://img.en25.com/Web/flightglobal/%7 ... b83b9c448f

2014 için olanı bu. En içten saygılarımla.
Yer yer detaylı ama bazı bilgiler ya eski ya da hormonlu(En azından Türkiye için) Ama en azından bilmediğimiz ülkelerin hava güçleri hakkında fikir edinmemize yarar.

Leviathan
Süvariler

Mesaj gönderen Leviathan »

Mısır bilgileri güncel mi ? bana fazla kuvvetli gibi geldi.

Kullanıcı avatarı
TEORI
Site Başkanı

Mesaj gönderen TEORI »

Mısır ı Sayın DENO ya sorun.

Türk Silahlı Kuvvetleri için buradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
http://www.trmilitary.com/viewtopic.php?f=10&t=40

[spoiler]KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI ve JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI
SALDIRI HELİKOPTERLERİ

T 129A/B Adet Bilgisi:59(9 adedi A (Erken Duhul Helikopteri. En erken 2013 gibi envantere girecek) 50 adedi B (Envantere girmedi). 1 Adedi test bed olarak kullanılacak)
AH 1W Super Cobra Adet Bilgisi:9 (ABD den alınan 3 adet dahil)
AH 1P Cobra Adet Bilgisi:22
TAH 1P Cobra Adet Bilgisi:4(Silahsız Eğitim Amaçlı)
AH 1S Cobra Adet Bilgisi:12(11 Yedek Parça ve Eğitim Amaçlı + 1 Test Amaçlı (Test Bed))

GENEL MAKSAT ve EĞİTİM HELİKOPTERLERİ

UH 1H/AB 205 Adet Bilgisi:90+
UH 1H/AB 205 Adet Bilgisi:74(51 UH 1H + 23 AB 205 (Modernize Edildi))
AS 532 UL MK 1 Cougar Adet Bilgisi:28(4 AK + 4 Ambulans + 4VIP + 16 Genel Maksat)
S 70 D 28 Black Hawk (Kara Şahin) Adet Bilgisi:52(4 Ambulans + 5 AK + 2 MAK + 41 Genel Maksat)
S 70 A 28 Black Hawk (Kara Şahin) Adet Bilgisi:40(1 VIP + 8 MAK + 31 Genel Maksat)
S 70 A 17 Black Hawk (Kara Şahin) Adet Bilgisi:11(4 Genel Maksat + 1 VIP + 6 EGM)
Mil Mi 17 Hip H IV/IV A Adet Bilgisi:17(Kısmi modernizasyon yapıldı)
CH-47F Chinook Adet Bilgisi:6 (Daha envantere girmedi. 8 Adet opsiyon. Teslimatlar 2015 yılında başlayacak 2016 yılında bitecektir. Daha sonra ABD menşeili bazı aviyonikler Aselsan ürünü cihazlarla değiştirilecektir)
AB 204 B Adet Bilgisi:20
AB 206 A/B Jet Ranger Adet Bilgisi:28 (20 adedi B, 8 adedi A)
Hughes 300 C Adet Bilgisi:28
OH 58 B Kiowa Adet Bilgisi:3
AB 212 Vip Adet Bilgisi:1

DESTEK ve EĞİTİM UÇAKLARI

T 42 Beach (Cochise) A Adet Bilgisi:4
Beechcraft 200 Super King Air Adet Bilgisi:4 (Modernizasyonla Beechcraft Super King-Air 350 seviyesine yükseltilmiştir.)
Cessna T182 Skylane Adet Bilgisi:45
Cessna 421 Golden Eagle C Adet Bilgisi:3

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

SAVAŞ UÇAKLARI

F 35 A Adet Bilgisi:100 (+16 opsiyon)(Daha Envantere Girmedi)
F 16 C/D Blok 30 Adet Bilgisi:36 (28 C + 8 D)
F 16 C Blok 30 Adet Bilgisi:1 (Milli aviyonik modernizasyona tabi oldu)
F 16 C/D Blok 40 Adet Bilgisi:101 CCIP* (87 C + 14 D) (Elektronik Harp yeteneğinin güncellenmesi gerekmekte)
F 16 C/D Blok 50 Adet Bilgisi:71 CCIP* (53 C + 19 D) (Elektronik Harp yeteneğinden yoksun uçmaktalar)
F 16 C/D Blok 50+ Adet Bilgisi:30 (14 C + 16 D)(Envantere girmeye başladılar)
F 4E 2020 T Adet Bilgisi:45

RF 4E/TMG Adet Bilgisi:11(Keşif amaçlı. Kısmi modernizasyona tabi tutulmuş Pod taşıma kabiliyetli (Birini Suriye düşürdü) Halen aktif görevde olup olmadıkları kesin değil)
NF 5 A/B Adet Bilgisi:16 (10 A + 6 B) ( Türk Yıldızları. Gösteri amaçlı)

CCIP*: Common Configuration Implementation Program. Yani ortak konfigürasyonda aviyonik modernizasyon.

EĞİTİM UÇAKLARI

T 38 A Talon Adet Bilgisi:68 (55’i T 38M seviyesinde modernize ediliyor. Modernizasyonun 2014 de bitmesi planlanıyor)
SF 260 D Adet Bilgisi:30 (Yeni tip BEU (Başlangıç Eğitim Uçağı) ile değiştirilecek.)
T 41 D Mescalero Adet Bilgisi:28 (Yeni tip BEU (Başlangıç Eğitim Uçağı) ile değiştirilecek.)
KT 1T Adet Bilgisi:40(+ 15 Opsiyon)

NAKLİYE, İSTİHBARAT, HAVADAN ERKEN İHBAR ve KONTROL, TANKER UÇAKLARI

C 130 T Herkül Adet Bilgisi:19(6 B + 13 E)(Erciyes Modernizasyonu devam etmekte.)(6 adedi suudi arabistan dan alındı)
C 160 D Transall Adet Bilgisi:14(Birkaçı AselFLIR-300T, hava veri terminali ve anteni entegre edilerek ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance/İstihbarat, Gözetleme ve Keşif) görevleri için uyarlanmaktadır)
CN 235 100M Adet Bilgisi:31 (24 Nakliye ve Ambulans + 3 Vip + 1 Açık Semalar Uçağı + 3 MAK (Muharebe Arama Kurtarma))(Ayrıca birkaçı AselFLIR-300T, hava veri terminali ve anteni entegre edilerek ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance/İstihbarat, Gözetleme ve Keşif) görevleri için kullanılmaları planlanmıştır)
CN 235 100M ELINT/SIGINT(Electronic Intelligence/Signals Intelligence/Elektronik İstihbarat/Sinyal İstihbaratı) Adet Bilgisi:16 (Kokpit üstünde ve gövde altında yer alan sensör ve antenlere ve kanat altı istasyonlarında iki adet MILSIS-2U Radar EDT sistemine sahiptir. EH uçağı değildir. Düşman radar sinyallerini çok uzun menzillerden hassas bir biçimde tespit edip sınıflandırabildiği ve elde ettiği sinyalleri kayıt ederek bir radar veri bankası oluşturulmasına yardımcı olduğu ayrıca telsiz haberleşmesini dinleme ve kestirme kabiliyetleri sayesinde iç güvenlik harekatlarında önemli görevler üstlenmektedir)
KC 135 R Stratotanker Adet Bilgisi:7 (Tanker uçağı)
A 400 M Adet Bilgisi:10(Nakliye uçağı. Teslimatlar sürüyor)
B 737 700/ MESA Radarlı HEİK (Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı) Adet Bilgisi:4(+ 2 Opsiyon)(İlk uçak 2014 yılında hizmete girecek. Diğerleri sistem yenilemesi ve görev donanımlarının montajını müteakip envantere gireceklerdir)
C-550 Citation II Adet Bilgisi:2
C-650 Citation VII Adet Bilgisi:2
Gulfstream G-17 Adet Bilgisi:1
Gulfstream G-550 Adet Bilgisi:2
Beechcraft Super King-Air 350ER (MC-12W Liberty) ISR(Intelligence, Surveillance and Reconnaissance/İstihbarat, Gözetleme ve Keşif) Adet Bilgisi:5 (ABD den 2 yıllık bir süreliğine Kuzey Irak taki terör faliyetleri için bir adet yer istasyonuyla beraber kiralanmıştır)

DESTEK HELİKOPTERLERİ

AS 532 AL MK 1 Cougar Adet Bilgisi:20(14 AK + 6 MAK)
UH 1H Adet Bilgisi:20

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI

Heron Male İHA (İnsansız Hava Aracı) (1000 km, 52 Saat, 9144 m irtifa) Adet Bilgisi:3 Sistem (10 Uçak)
Harpy İHA (Anti Radar) (500 km) Adet Bilgisi:2 Batarya (107 Uçak)
Bayraktar Mini İHA (15 km, 60 dk, 600-3600 m irtifa) Adet Bilgisi:37 Sistem (148 Uçak)
TAI ANKA Male İHA (1000 km, 24 Saat, 9144 m irtifa) Adet Bilgisi: 1 Sistem (5 Uçak) + 10 Uçak (2013 te hizmete girmesi planlanıyor. Halen prototipler üzerinde faydalı yüklerle(AselFLIR-300T) test uçuşları icra ediliyor)
Çaldıran Taktik İHA (1500 km, 14 Saat, 6858 m irtifa) Adet Bilgisi:2 Sistem (12 Uçak)(+6 Uçak Opsiyon)
Vestel Karayel Taktik İHA (150 km+, 20+ Saat, 6858 m irtifa) Adet Bilgisi:1 Sistem (6 Uçak)
Malazgirt E/B(Elektrik/Benzin Motorlu) Helikopter İHA Adet Bilgisi:4 (2 adedi E, 2 adedi B)

TÜRK DENİZ KUVVETLERİ ve SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI

DENİZ KARAKOL UÇAKLARI ve HELİKOPTERLERİ

CN 235 100M DKU/DSH/DGU (Deniz Karakol Uçağı)(Denizaltı Savunma Harbi)(Deniz Gözetleme Uçağı) Adet Bilgisi:9 (6 DKU + 3 DGU)
ATR 72/600 DKU/DSH Adet Bilgisi:8(6 adedinin DKU, 2 adedinin de irtibat ve nakliye amacıyla çıplak teslim edilmesi amaçlanmıştır. İrtibat ve nakliye amaçlı iki uçak teslim edilmiştir)
TB 20 (Eğitim ve Kurye Amaçlı) Adet Bilgisi:7
S 70 B 28 Sea Hawk DSH/SUH (Deniz Şahini) Adet Bilgisi:25(24’ü teslim edildi)
AB 212 DSH/SUH/EH Adet Bilgisi:9(6 Denizaltı Savunma Harbi/Suüstü Harbi + 3 Elektronik Harp)
AB 212 Adet Bilgisi: 2 (Genel Maksat amaçlı Deniz Kuvvetlerine transfer edilmiştir)
AB 412 AK (Arama Kurtarma) Adet Bilgisi:13(Sahil Güvenlik için)[/spoiler]