TAI Özgün Helikopter Projesi - T625 'Gökbey'
-
- Site Başkanı
Ben hiç bir zaman işin mekaniğini bilen biri olmadım lakin, RC helikopterler dışında Rotor mili yani mastı genellikle sabittir. Paller, milin üstündeki plakaya bağlı olur, hareket ettiren de odur.
Mastın hareket etmesi demek içeride binbir parça ekstra hareket eden mekanizma olması gerek demek. Onunla da deneysel prototipler dışında kimse uğraşmaz- herhalde.
İgirgin'in verdiği grafik de gayet anlatıyor işte. HDS gelsin çözsün.
Mastın hareket etmesi demek içeride binbir parça ekstra hareket eden mekanizma olması gerek demek. Onunla da deneysel prototipler dışında kimse uğraşmaz- herhalde.
İgirgin'in verdiği grafik de gayet anlatıyor işte. HDS gelsin çözsün.
- Test7
- Süvariler
-
- Akıncılar
Ben ilk sorunu yanlış anlamış olabilirim. Yanıltmış olabilirim.
“Mil” helikoptere, gövdeye bağlı olan ve her şeyi yaşıyan sabit yer. Ucuna, tepesine Longbow, optik falan takıyorlar yahu. O oynar mı?

Swashplate enteresan icat değil mi?

-
- Üye
TAI Özgün Helikopter
Helikopterlerin nasıl kontrol edildiğini kısaca şöyle özetleyebilirim. Matematiksel ifadelerle anlatmamak için önce fiziksel bir olay olan "gyroscopic effect " i anlamak gerekiyor. Kısaca, dönen bir cisimde herhangi bir noktaya kuvvet uygulandığında etkisi 90 derece sonra görülür. Bu olay iki pali olan uh1h'de de 90 derecedir. Rotor hub tipi değiştikçe kuvvetin etkisi 90 dereceden daha az açılarda görülür (70-80 gibi).

Helikopterin kontrolünü anlatmadan önce rotorun referans koordinat sistemini tanımlamak gerekiyor.

Pilot ileriye gitmek için longitudinal cyclic'i ileriye iter. Bu kontrol girdisi 90 derecede pal açışını azaltırken (kaldırma kuvveti azalır), 270 derecede pal açısını artırır ( kaldırma kuvveti artar). Rotor gyroscopic efektinden dolayı yaklaşık 90 derece sonra paller tepki verir. Yani 180 derecede (helikopterin önü) pal aşağıda, arka kısmında (0 derece) pal yukarıda olur. Böylece ileri doğru bir kuvvet oluşturur.
Umarım anlatabilmişimdir.

Helikopterin kontrolünü anlatmadan önce rotorun referans koordinat sistemini tanımlamak gerekiyor.

Pilot ileriye gitmek için longitudinal cyclic'i ileriye iter. Bu kontrol girdisi 90 derecede pal açışını azaltırken (kaldırma kuvveti azalır), 270 derecede pal açısını artırır ( kaldırma kuvveti artar). Rotor gyroscopic efektinden dolayı yaklaşık 90 derece sonra paller tepki verir. Yani 180 derecede (helikopterin önü) pal aşağıda, arka kısmında (0 derece) pal yukarıda olur. Böylece ileri doğru bir kuvvet oluşturur.
Umarım anlatabilmişimdir.
-
- Süvariler
Kokpitin full dokunmatik olması biraz riskli değil mi?
- İstiklalFM
- Genel Yetkili
TAI Özgün Helikopter
Yerli transmisyon kabiliyeti helikopter ailesi için kapı açtı
- assslan
- Süvariler
TAI Özgün Helikopter
T-625 Kokpit ( Kaynak: Cabatlı )

-
- Süvariler
Aynı durumu daha büyük risk teşkil eden F-35 için düşünmüştüm zamanında. İnternet üzerinde bu konu hakkındaki tartışmalarda (F-35 için) 2 ayrı panel olmasının panellerden biri zarar gördüğü takdirde diğeriyle devam edilebilecek şekilde kullanılmasına olanak verdiği ve bu şekilde riski minimize ettiği şeklinde bir görüş söz konusuydu. Öte yandan dokunmatik ekran pilotun daha kolay bir şekilde etkileşime girmesine olanak veriyor.
- Test7
- Süvariler
- Moon&star
- Süvariler
Açıklama kısmında Ekber Onuk'un motor ile ilgili konuda bir yorumu alıntılanmış.
"Herkes aynı motoru kullanıyor ama NEDEN KAAN SINIFI ONUK MRTP'nin performansını yakalayabilen (yaaaa) hiç çıkamadı??"
"Herkes aynı motoru kullanıyor ama NEDEN KAAN SINIFI ONUK MRTP'nin performansını yakalayabilen (yaaaa) hiç çıkamadı??"

- Test7
- Süvariler
- KatipMaster
- Süvariler
T625 'in Jandarmaya Polise Ambulansa uyarlanmış versiyonları vardı. Görsellere ulaşamadım. Elinde olan paylaşabilir mi ?
-
- Süvariler
TAI Özgün Helikopter
105 bar a dayanıklı hortumlardan gazmı motora basılıyor?
-
- Süvariler
- Süvariler
- Test7
- Süvariler
TAI Özgün Helikopter
T 625'in ikinci prototipi onumuzdeki gunlerde yer testlerine baslayacakmis.
http://www.kokpit.aero/ikinci-t625-yil-sonunda-ucacak
http://www.kokpit.aero/ikinci-t625-yil-sonunda-ucacak
- Test7
- Süvariler
TAI Özgün Helikopter
Adin gibi yasa Gokbey..

-
- Akıncılar
TAI Özgün Helikopter
İsmini çok beğendim. Tez zamanda göklerde görmek dileğiyle..
-
- Süvariler
Askeri versiyonu için bir mockup yapılsa keşke.
- Mec
- Süvariler
-
- Süvariler
Niye yahu isimler hep Türkçe şeyler oluyor.
-
- Süvariler
Kimdi yahu geçen her çivi civataya film çekiyorlar diyen.
Boya at twit, isim koy twit...
Boya at twit, isim koy twit...
- Mec
- Süvariler
- Test7
- Süvariler
Toplum olarak boyle seylere ac oldugumuzdan, gayet normal. Sahsen ben ogluma isim koymus gibi sevindim ne yalan.. Daha nice isimlere 

- Mec
- Süvariler
-
- Süvariler
Tamam da şu şov mov bilmem ne.... Bunlar ne kadar para yutuyor sizce.
Ürün sertifika alsın o zaman şov yap sorun yok.
Artık ete kemiğe bürünmüş ürünler görmek istiyorum.
- Mec
- Süvariler
O sahneyi hazırlamak çok bir şey tutmamıştır yani projenin kendisine harcananın yanında.. ben çok beğendim ışıklar altında çok iyi görünmüş Gökbey. Bu tarz tanıtımlar iyi reklam olur ihracat konusunda yardımcı olur.
-
- Süvariler
Herhangi bir semtte x memleketin yöresel günleri adı ile yapılan organizasyonun 1 günlük giderinden aza malolmuştur. Led,spot,ses sistemi sabit , sadece led kiralanmıştır. Onun üzerine de watchout görüntü yapıştır bitti gitti.
- Moon&star
- Süvariler
Gökbey'in Seri Üretim ve Teslim Tarihi Değişti
Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) milli ve özgün genel maksat helikopterinin seri üretim ve teslim tarihi değişti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen Türk Savunma Sanayii Zirvesininin ikinci günü "“Vizyoner Genç" günü olarak düzenlenmişti. Birinci günde TUSAŞ'ın T625 helikopterinin adının "Gökbey" olarak değiştiği duyurulmuştu. Bugün de Gökbey'in yeni seri üretim ve teslim tarihi değişti. Profesör İskender Pala'nın konuşmasının ardından davet üzerine sahneye çıkan Savunma Sanayii Başkanı Profesör İsmail Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile helikopter hakkında geçen görüşmelerini aktardı. Demir, Cumhurbaşkanı ile ne zaman görüştüğünü açıklamadı ancak yeni adıyla Gökbey'in seri üretim tarihi hakkında bilgi verdi. Daha önceden 2021 olarak açıklanan seri üretim tarihine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "çok geç" dediğini aktaran Demir, seri üretimi ve teslim tariihini öne çekmek üzere çalışmalara başladıklarını duyurdu.
http://www.c4defence.com/Gundem/gokbey- ... sti/7550/1
Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) milli ve özgün genel maksat helikopterinin seri üretim ve teslim tarihi değişti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen Türk Savunma Sanayii Zirvesininin ikinci günü "“Vizyoner Genç" günü olarak düzenlenmişti. Birinci günde TUSAŞ'ın T625 helikopterinin adının "Gökbey" olarak değiştiği duyurulmuştu. Bugün de Gökbey'in yeni seri üretim ve teslim tarihi değişti. Profesör İskender Pala'nın konuşmasının ardından davet üzerine sahneye çıkan Savunma Sanayii Başkanı Profesör İsmail Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile helikopter hakkında geçen görüşmelerini aktardı. Demir, Cumhurbaşkanı ile ne zaman görüştüğünü açıklamadı ancak yeni adıyla Gökbey'in seri üretim tarihi hakkında bilgi verdi. Daha önceden 2021 olarak açıklanan seri üretim tarihine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "çok geç" dediğini aktaran Demir, seri üretimi ve teslim tariihini öne çekmek üzere çalışmalara başladıklarını duyurdu.
http://www.c4defence.com/Gundem/gokbey- ... sti/7550/1
-
- Süvariler
İskender Pala Prof mu olmuş?
Ergenekon davasında o hıyar baransu ile birlikte bavul bavul sahte belge taşıyan eski asker tip.
Cumhuriyet in ilk 10 yılında emin idam ile yargılanırdı.
Gelde bu yöneticilerin samimiyetine inan
Ergenekon davasında o hıyar baransu ile birlikte bavul bavul sahte belge taşıyan eski asker tip.
Cumhuriyet in ilk 10 yılında emin idam ile yargılanırdı.
Gelde bu yöneticilerin samimiyetine inan

- Test7
- Süvariler
- İnanç
- Üye
Son Zaman'larda YouTube'da takıntılı bir Yunanlı spikerin programları çıkıyor. Bugün bir videosunu izledim. 2019 yılı Yunanistan yılı olacakmış
Bunun yanında Gökbey ile ilgili bilgi verirken "Bu helikopterin tasarımı İtalya ait " gibi bir cümle kurdu. Gökbey için İtalyanlardan yardım aldık mı yoksa spiker Atak'ı mı karıştırıyor? Bilgisi olan var mı?
10:05 dakikada söylüyor

Bunun yanında Gökbey ile ilgili bilgi verirken "Bu helikopterin tasarımı İtalya ait " gibi bir cümle kurdu. Gökbey için İtalyanlardan yardım aldık mı yoksa spiker Atak'ı mı karıştırıyor? Bilgisi olan var mı?
-
- Süvariler
Yahu neyi ispat etmeye çalıyoruz anlamadım. Hakları bizde olacak ve hün geçtikçe yerlilik oranı da artacak. Anca omo o otolyon desinler, yarın başlarında uçunca görürler ne olduğunu.

En son Canti tarafından 04 Oca 2019, 01:13 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
-
- Süvariler
Benim bildiğim İtalyanlar ile Atak için anlaşırken aynı zamanda bir orta sınıf genel maksat helikopterinin dizaynı ve tüm hakları da bonus olarak alındı. Gökbey İtalyan değil belki, ama Türk'ten olma Türk'ten doğma da değil denilebilir gibi. Tabii üstatlar daha iyi bilir. Ben yüzde yüz bilmiyorum.İnanç yazdı: ↑03 Oca 2019, 17:48 Son Zaman'larda YouTube'da takıntılı bir Yunanlı spikerin programları çıkıyor. Bugün bir videosunu izledim. 2019 yılı Yunanistan yılı olacakmış![]()
- İnanç
- Üye
Bir şeyi ispat etmeye çalışmıyorum. Sadece merak ettim ve iyi bilenlere sormak istedim.
-
- Süvariler
T70 genel maksat helikopter işini skorsky alınca, özgün jhelikopter e de teknoloji desteği olacak denmişti. Eğer yanlış hatırlamıyorsamAcheron yazdı: ↑04 Oca 2019, 00:57 Benim bildiğim İtalyanlar ile Atak için anlaşırken aynı zamanda bir orta sınıf genel maksat helikopterinin dizaynı ve tüm hakları da bonus olarak alındı. Gökbey İtalyan değil belki, ama Türk'ten olma Türk'ten doğma da değil denilebilir gibi. Tabii üstatlar daha iyi bilir. Ben yüzde yüz bilmiyorum.
- Test7
- Süvariler
TAI zaten halihazırda AW139 gövdesi üretiyordu. Yeterince yetkiniz bu konuda.
https://www.tai.com.tr/urun/aw139-helik ... m-programi
https://www.tai.com.tr/urun/aw139-helik ... m-programi
-
- Süvariler
Hocam valla ben bunu yazarken hiç sizi düşünerek yazmamıştım. Genel bir ifade olarak yazdım. Biz sürekli kendimizi geliştirken adamlar o bunu yapsa, şu şunu verse zihniyetinde hala.
- İnanç
- Üye
Hocam bende size sitem amaçlı yazmadım. Soruma açıklık getirmek istedim. İtalyanlardan yardım almış, kopyalamış olabiliriz. Çıkıp neden kopyaladık demem. Bugün kopyalarız yarın özgün üretiriz. Çin gibi

Ben gerçekten merak ettiğim için sordum.
-
- Süvariler
Kopyacılık konusunda ne durumda olduğumuzu da birileri açıklasa güzel olur aslında. Bir şeylerin çakmasını, taklidini yapmadan gelişmek zor. Ben dışarıdan biraz fazla kitaba uygun gittiğimizi ve yeterince kopyacılık işine girmediğimizi düşünüyorum.
-
- Site Başkanı
Varsın, girsinler; ne olacak?
B-29'dan çıkan Tu-4; AIM-9'dan çıkan AA-2 Atoll; S-70'den çıkan Z-20 olsun. Ne fark eder?
Sen bu aracı yurtdışına ihtiyaç duymadan yapıp yanına harcanabilir ürünleri de koyabildikten sonra adı T139 olsun, TAI Batıdiyarı 139 olsun; ne olacak? Beriki "kopya bunlar, Türkler kopyacı!!" dese ne fark edecek?
Bi akboylar dellenecek, "ne demek tam yerli tam milli değil, hani hüloğ?
" diye.
-
Sen kendi ürününü çıkarır, 50 tane yüksek maliyette üretir ve kenara koyarsın; know-how'ını ve üretim hattını açık tutar, arada 50-100 üretmeye devam edersin. Sonra ucuz olsun diye ABD'den 1000 tane JDAM alırsın. Onları leblebi gibi kullanır, politik sıkıntı olduğunda kendi malını kullanmaya dönersin.
Bu konseptin en iyi uygulayıcısı İsrail. ABD'den aldığı neredeyse herşeyin aynını üretebiliyor ama üretmiyor çünkü pahalı. ABD'den aldığı her mühimmatı üretiyor hatta belki daha iyisini üretiyor ama gidiyor 10.000 JDAM alıyor tek siparişle; ekonomik olarak daha mantıklı çünkü. Okyanusun diğer yanında psikopat herif o kadar fazla silah üretiyor ki seninkinden daha gelişmiş sistemi yarı fiyatına alıyorsun.
B-29'dan çıkan Tu-4; AIM-9'dan çıkan AA-2 Atoll; S-70'den çıkan Z-20 olsun. Ne fark eder?
Sen bu aracı yurtdışına ihtiyaç duymadan yapıp yanına harcanabilir ürünleri de koyabildikten sonra adı T139 olsun, TAI Batıdiyarı 139 olsun; ne olacak? Beriki "kopya bunlar, Türkler kopyacı!!" dese ne fark edecek?
Bi akboylar dellenecek, "ne demek tam yerli tam milli değil, hani hüloğ?

-
Sen kendi ürününü çıkarır, 50 tane yüksek maliyette üretir ve kenara koyarsın; know-how'ını ve üretim hattını açık tutar, arada 50-100 üretmeye devam edersin. Sonra ucuz olsun diye ABD'den 1000 tane JDAM alırsın. Onları leblebi gibi kullanır, politik sıkıntı olduğunda kendi malını kullanmaya dönersin.
Bu konseptin en iyi uygulayıcısı İsrail. ABD'den aldığı neredeyse herşeyin aynını üretebiliyor ama üretmiyor çünkü pahalı. ABD'den aldığı her mühimmatı üretiyor hatta belki daha iyisini üretiyor ama gidiyor 10.000 JDAM alıyor tek siparişle; ekonomik olarak daha mantıklı çünkü. Okyanusun diğer yanında psikopat herif o kadar fazla silah üretiyor ki seninkinden daha gelişmiş sistemi yarı fiyatına alıyorsun.
- sailordream
- Site Başkanı
Velev ki kopya.
Helikopter yerli görev bilgisayarı ve bolca yerli aviyonik + yerli transmisyon ile prototip aşamasına geldi muhtemel seri üretimi yerli motorla olacak.
İtalyan helikopteri gövdeyi Polonya ve Türkiye'de üretiyor. Transmisyon Westland tasarım Kawasaki imalat. Motor amerikan. Eee?
Helikopter yerli görev bilgisayarı ve bolca yerli aviyonik + yerli transmisyon ile prototip aşamasına geldi muhtemel seri üretimi yerli motorla olacak.
İtalyan helikopteri gövdeyi Polonya ve Türkiye'de üretiyor. Transmisyon Westland tasarım Kawasaki imalat. Motor amerikan. Eee?
- Mec
- Süvariler
Kopya olmasını sıkıntı etmem kopya olup ''Özgün'' denmesini sıkıntı ettiğim kadar.
-
- Süvariler
Ne olacaktı, elimde bana ait olan kasa var.
Üzerine helikopteri şekilendiriyorum.
Becerirsem Helikopterim olacak.
Bakın ben seneler önce bu seneryoyu yazmıştım.
Her ile bir Ambulans Helikopteri ve Milyonluk şehirlere milyonda bir ambulans Helikopteri yapsak bile hem rantabl olacak hem de vatandaşa büyük hizmet.
Diğer satışlar tamamen kar.
Üzerine helikopteri şekilendiriyorum.
Becerirsem Helikopterim olacak.
Bakın ben seneler önce bu seneryoyu yazmıştım.
Her ile bir Ambulans Helikopteri ve Milyonluk şehirlere milyonda bir ambulans Helikopteri yapsak bile hem rantabl olacak hem de vatandaşa büyük hizmet.
Diğer satışlar tamamen kar.
-
- Süvariler
İngilizler , İtalya ile ortak aw101 üretip kullandı, ki bence bizim içinde güzel bir çözüm olabilir , .İngiltere de bu tarz tartışmalar yaşandığını hiç sanmam .Motorunu yapmışsın , avyonikleri sana ait , üretim sende ise ezikliğe gerek yok.Bence büyük başarı.Türkiye , doğası gereği orta saya , orta doğu ve uzak asyaya ihracat kapılarını aralamaya başarmış ve bunu gün geçtikçe arttıran bir ülke .Gökbeyin ihracat başarısı da olur.Unutmayalım ki Japonya bugünlere kopya teknolojiden özgüne gelerek ulaştı.
-
- Üye
Ürünün açıklamasını okumadım fakatt şöyle bir durumu sormak istiyorum. Gökbey'in askeri versiyonu yapılacak mıydı ? Eğer yapılacaksa gövde tehlike için fazla büyük değil mi ?
- Dunedain
- Süvariler
Gövdesi için niye öyle dediniz anlayamadım diğer helikopterin çok mu dar ki? Sonuçta T129 veya Cobra değil.Gövde içerisinde yük ve insan taşıyacak geniş olmak zorunda.