Milli Omuzdan Atılabilir Karadan Havaya Füze Sistemi
-
- Uzaklaştırıldı
Milli Omuzdan Atılabilir Karadan Havaya Füze Sistemi
Arkadaşlar Wafftan çok güvenilir bir arkadaş savunma ve havacılık dergisi 153'üncü sayıyı kaynak göstererek 4-6 km menzilli yüksek manevra gücüne sahip milli bir omuzdan atılabilir anti hava füzesi için çalışmalar olduğunu söylemiş Konusuda şu :
http://www.network54.com/Forum/248068/t ... ir+missile
Kişisel olarak stinger varken pek gerekli olmasa da kazandığımız tecrübelerden dolayı pek geliştirme maliyeti arz etmeyeceğinden olabilir diye düşünüyorum. Hani şimdi için değilde ileride bu sistemler geliştiğinde yenilerini geliştirmek için bir yerden başlanılmış olacağını düşünüyorum. Hayırlı Olsun.
Kişisel olarak stinger varken pek gerekli olmasa da kazandığımız tecrübelerden dolayı pek geliştirme maliyeti arz etmeyeceğinden olabilir diye düşünüyorum. Hani şimdi için değilde ileride bu sistemler geliştiğinde yenilerini geliştirmek için bir yerden başlanılmış olacağını düşünüyorum. Hayırlı Olsun.
-
- Akıncılar
Re: Milli Omuzdan Atılabilir Karadan Havaya Füze Sistemi
Stinger 80'lerin teknolojisi yahu.. Bizde de kum gibi var.. Yarın öbür gün bir yerleden başlamak gerekecek değiştirmeye..
Bunlar önemli.. Şöyle:
Cirit ile misal bir ataletsel seyir sistemi girişimimiz oldu.. OMTAS ile de bir IIR algılayıcı işine girdik.. Bu füzelerden binlerce üretildi.. Biz de bu zamanda bu teknolojilerde daha da derinleştik.. O derinleşme sonunda müteakip bir ürün gerekiyor ki, fiyatı ucuzlatılmış, tamamen yerli bir INS ve bir IIR arayıcıyı uygulayacak bir platformumuz olsun.. Bu merdivenin bu şekilde tırmanılabilmesi için bunlar zaruri..
Bunlar önemli.. Şöyle:
Cirit ile misal bir ataletsel seyir sistemi girişimimiz oldu.. OMTAS ile de bir IIR algılayıcı işine girdik.. Bu füzelerden binlerce üretildi.. Biz de bu zamanda bu teknolojilerde daha da derinleştik.. O derinleşme sonunda müteakip bir ürün gerekiyor ki, fiyatı ucuzlatılmış, tamamen yerli bir INS ve bir IIR arayıcıyı uygulayacak bir platformumuz olsun.. Bu merdivenin bu şekilde tırmanılabilmesi için bunlar zaruri..
- sailordream
- Site Başkanı
WAFF facia bir forum bilgiyi nasıl bulup okudunuz özellikle Greece & Turkey Defence Forum insanın koşarak kaçacağı bir yazışma alanı iken bu bilgiyi bulabilmiş olmanıza sevindim. Tamamen farklı bir tasarım mı? yoksa Stinger ER gibi bir şey mi?RegicideTr yazdı:Arkadaşlar Wafftan çok güvenilir bir arkadaş savunma ve havacılık dergisi 153'üncü sayıyı kaynak göstererek 4-6 km menzilli yüksek manevra gücüne sahip milli bir omuzdan atılabilir anti hava füzesi için çalışmalar olduğunu söylemiş Konusuda şu :
-
- Uzaklaştırıldı
Linkte ne yazıyorsa o . Ama benim dileğim ileride spaaglarımızda ve ram tarzı veya multiple ciwslerimizde de kullanabileceğimiz tarzda birşey olması.sailordream yazdı: WAFF facia bir forum bilgiyi nasıl bulup okudunuz özellikle Greece & Turkey Defence Forum insanın koşarak kaçacağı bir yazışma alanı iken bu bilgiyi bulabilmiş olmanıza sevindim. Tamamen farklı bir tasarım mı? yoksa Stinger ER gibi bir şey mi?
-
- Süvariler
Sonuçta omuzdan atılabilen taşınabilir bir füze ve görev tanımı belliyken ne gerek var_?musti yazdı:Mevcut stingere menzil uzatmak amaçlı bir buster eklenebilir mi ?
-
- Uzaklaştırıldı
Ya bu omuzdan atılanlar değil de ATILGAN kullanıcılarına neden AVCI gibi kask geliştirmiyor Aselsan. Olmaz mı yani? Ne güzel kafa nereye dönerse kaide de oraya dönerdi 
E tabi Stinger ile olmaz ama IIR başlıklı birşey geliştirse de mi olmaz?

E tabi Stinger ile olmaz ama IIR başlıklı birşey geliştirse de mi olmaz?
-
- Akıncılar
Yerine bundan versek olmaz mı?

-
- Uzaklaştırıldı
Şuanda zaten bundan yok mu? Dışarıdan bu şekilde kilitleniyor diye biliyorum.HDS yazdı:Yerine bundan versek olmaz mı?
Ne bilim kask olsa daha kolay kullanılırdı gibi

-
- Akıncılar
Bilme T.M.U. bilme..
Dürbün ya bu bir de..

Dürbün ya bu bir de..
-
- Uzaklaştırıldı
Stinger.serkan1976 yazdı:ABD hangi füzeyi kullanıyor?( omuzdan ateşlenen karadan havaya füze olarak)
-
- Akıncılar
Savunma ve Havacılık No 153
Yerli üretim portatif füze kabiliyeti kazanılması , maksadıyla geliştirilmektedir.
Sistemle beraber hedeflenen kabiliyet;
4km irtifa ve 6km menzile kadar uçak ve helikopterlerin
etkisiz hale getirilmesidir.
Saygılar.
Yerli üretim portatif füze kabiliyeti kazanılması , maksadıyla geliştirilmektedir.
Saygılar.
-
- Uzaklaştırıldı
6 km menzil iyiymiş. Bayağı iddialı. Sanırım piyasada 2004 de çıkabilen IGLA-S den başka 6 km'ye ulaşabilen yok.süper çavuş yazdı:Savunma ve Havacılık No 153
Saygılar.
-
- Uzaklaştırıldı
Stinger-RMP Block I nam-i diger FIM-92F su anki en guncel versiyonu.
Bizde B/C var sanirsam.
Bizde B/C var sanirsam.
-
- Akıncılar
MANPADS sistemlerinin doğası gereği zaten bu menzillerde pratik kullanım imkanıda pek yok yada yoktu ,RegicideTr yazdı:6 km menzil iyiymiş. Bayağı iddialı. Sanırım piyasada 2004 de çıkabilen IGLA-S den başka 6 km'ye ulaşabilen yok.
araç üstü kullanım konsepti yaygınlaşıncaya kadar , bizimkilerin muhakkak amacıda KMS'lerdeki Stingerleri değiştirmek ve menzil vuruş hassasiyeti bakımından daha önde bir yetenek kazanmak olabilir ,
Saygılar.
-
- Akıncılar
Şöyle de bakmak gerek SÇ.. Artık normal piyadeyi dahi "ağa bağlı" sahaya sürebiliyorsun.. Sentinel'dir, Kalkan'dır bu tür radarlar ile de, AWACS'dır, hatta havadaki taktik uçağın tespitidir, gibi kaynaklardan gelen bilgiye göre de aslında "Aha da şuraya gidin durun.." diyebiliyorsun mobilize bir piyade grubuna.. Onlar da aslında önlerindeki bir makine-insan-arayüzü vasıtası ile hedefini aslında görmezken görebiliyor.. Elindeki küçücük fıçıcık cihazların da görücülüğü, menzili vs artıyor.. Ve hatta takriben de az çok yerini biliyorsan, IIR akıllı bir sistem vesilesi ile füzeni görmezden sallayabilirsin.. Buralara doğru yavaş yavaş gidiyoruz aslında..
Yani, alçağa inen platform zaten belli sebeplerle iner oraya.. Maksat orada iyice rahatsız etmek.. Oradan yükseltmek, vs.. Helikopteri, onu bunu caydırmak.. Olur yani bu.. Yani sadece "Olmuşken daha iyisi olsun.." değil..
Yani, alçağa inen platform zaten belli sebeplerle iner oraya.. Maksat orada iyice rahatsız etmek.. Oradan yükseltmek, vs.. Helikopteri, onu bunu caydırmak.. Olur yani bu.. Yani sadece "Olmuşken daha iyisi olsun.." değil..
-
- Üye
MİLLİ OMUZDAN ATILABİLİR KARADAN HAVAYA FÜZE SİSTEMİ PROJESİ (EŞEK ARISI)
Savunma ve havacılık dergisi 153'üncü sayısında 6 km menzilli yüksek manevra gücüne sahip milli bir omuzdan atılabilir anti hava füzesi için çalışmalar başlamış Konusuda şu :
4 km irtifa ve 6 km maximum menzil. Bu projenin getirebileceği en büyük yenilik, yaratabileceği en büyük fark IR başlık yerine IIR kullanılması olacak...
IR yani infrared başlık doğrudan ısı kaynağına yani kızılötesi izi takip eder, IIR yani "imaging infrared" başlık hedefin optik görüntüsünü ve kızılötesi izini bütünleştirir dolayısıyla flare gibi karşı tedbir sistemlerini daha iyi ayrıştırır bu başlık vuruş yüzdesi IR başlıklara gore yüksektir
IIR,RF Datalink
TVC özelliklerinde olacak.
Savunma ve havacılık dergisi 153'üncü sayısında 6 km menzilli yüksek manevra gücüne sahip milli bir omuzdan atılabilir anti hava füzesi için çalışmalar başlamış Konusuda şu :
4 km irtifa ve 6 km maximum menzil. Bu projenin getirebileceği en büyük yenilik, yaratabileceği en büyük fark IR başlık yerine IIR kullanılması olacak...
IR yani infrared başlık doğrudan ısı kaynağına yani kızılötesi izi takip eder, IIR yani "imaging infrared" başlık hedefin optik görüntüsünü ve kızılötesi izini bütünleştirir dolayısıyla flare gibi karşı tedbir sistemlerini daha iyi ayrıştırır bu başlık vuruş yüzdesi IR başlıklara gore yüksektir
IIR,RF Datalink
-
- Uzaklaştırıldı
O zaman manyak derece manevra ve isabet kabiliyeti olan bir füze olacak diyebilirmiyiz acaba.Çünkü ben bu sınıfta(omuzdan atılabilir Karadan-havaya) başka bir füzede tvc kullanıldığını hatırlamıyorum(varsa pm den hatırlatın) tvc nin daha büyük ve ağır füzelere nasıl bir manevra kabiliyeti ve hassasiyet kattığını biliyoruz. Birde bu boyutlarda daha hafif ve küçük bir füzeye aselsann güdüm sistemlerinin başarısını ciritte gördükten sonra muhteşem bir şey olabileceğini düşünüyorum. Roketsanında onca projeden sonra tecrübesini muhteşem yansıtacaktır. Ama pahalı bir şey olacağa benziyor bence omuzdan atılan karadan havaya füzelerin javelini olur.komodor06 yazdı:MİLLİ OMUZDAN ATILABİLİR KARADAN HAVAYA FÜZE SİSTEMİ PROJESİ (EŞEK ARISI)
IIR,RF Datalink
Ayrıca bu oldukça yüksek manevra ve isabet kabiliyetine özellikle yüklenilmiş olmasının nedeni son safha savunma sistemi olan ciwsler için de çok iyi bir alternatif olabileceğine inandırıyor bizi.Bora returns

-
- Uzaklaştırıldı
Rus uçaklarındaki motorun hareketli olması özelliği. Mesela IRIS-T füzesinde de var ama ondaki egzostun içindeki parçacıklarla yapılıyor.serkan1976 yazdı:"TVC özelliklerinde olacak" ifadesi ne anlama geliyor? Yani TVC ne demek?
En son T.M.U tarafından 04 Mar 2013, 19:56 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
-
- Süvariler
Şu..,

Veya..;

Veya..;
-
- Üye
şaka maka roketsan füze ailesini hemen,hemen oluşturmak üzere birde ölmeden aktif radar güdümlü bir hava,hava füzesini görsem inşallah
-
- Uzaklaştırıldı
Allah omur versin. Boyle bir proje var herhalde (yerli AMRAAM).black Wolf_31 yazdı:şaka maka roketsan füze ailesini hemen,hemen oluşturmak üzere birde ölmeden aktif radar güdümlü bir hava,hava füzesini görsem inşallah
-
- Akıncılar
Isı ve radar olmak üzere iki tane olması lazım yanlış hatırlamıyorsam.shadow yazdı: Allah omur versin. Boyle bir proje var herhalde (yerli AMRAAM).
-
- Üye
AIM-120---- AIM-7----evet abd menşeli...demek istedim genel olarak bi eksimiz hava,hava füzeleri kaldı ben ailenin tamamlanması bakımından söylemiştim.yoksa envarterde amraam lar var farkındayımblack Wolf_31 yazdı:
şaka maka roketsan füze ailesini hemen,hemen oluşturmak üzere birde ölmeden aktif radar güdümlü bir hava,hava füzesini görsem inşallah
Allah omur versin. Boyle bir proje var herhalde (yerli AMRAAM).
Isı ve radar olmak üzere iki tane olması lazım yanlış hatırlamıyorsam.

-
- Uzaklaştırıldı
Yok hocam demek istedigim SAGE Sidewinder ve AMRAAM gibi fuze gelistiriyor su an 

-
- Uzaklaştırıldı
Sage bunan yıllar öncesinde aim-9x maketlerini rüzgar tünellerinde inceliyordu. Bence Tübitak sage'yi çok daha büyütüp savunma şirketlerine sage ile arge anlaşmaları imzalatmamız lazım. Hani nasıl bilgisayar firmaları işlemciyi intelden ekran kartını ati'den felan alıp ürün çıkarıyorsa buna benzer bir şey yapılabilir.
-
- Üye
ben, tübitakın dış yardım olmadan bu projeyi tek başına gerçekleştirebileciğini düşünmüyorum.shadow yazdı:Yok hocam demek istedigim SAGE Sidewinder ve AMRAAM gibi fuze gelistiriyor su an
Darter G.Afrika ve Brezilya ortaklığı Proje başlangıç tarihi 1995 Durum hala geliştirme aşamasında
Meteor Almanya, İtalya, İsveç gerisi önemli değil Proje başlangıç tarihi 2000 durum test aşamasında
Astra Hindistan İlk uçuş denemesinin 2003 olduğunu düşünürsek başlangıç tarihi kafadan 90 lı yılları ilk yarısıdır son durum hala deneme testleri sürüyor
Diğer ülke çalışmaları ile listeyi uzatabiliriz fakat gerek yok kısacası AAM çalışmaları ortalama olarak 15 sene civarında bir emek istiyor. Sagenin projeye ne zaman başladığını bilmiyorum uzun yıllar önce gizli tutularakta başlamış olabilir. Türkiyenin motor ve arayıcı başlık konusundaki seviyesini göz önünde bulundurursa 2020 senesinin ilk deneme atışları için iyimser bir tarih olarak düşünüyorum.
-
- Üye
Evet hocam banada öyle geliyor gerçi OİHSFS'ne başlamış olmanın kazandırdı tecrübeyle 2020 makul gibi geliyor.neyse fazlada uzatmadan konuya geçelimde harzemşah üstadım taşlamasın biziben, tübitakın dış yardım olmadan bu projeyi tek başına gerçekleştirebileciğini düşünmüyorum.
Darter G.Afrika ve Brezilya ortaklığı Proje başlangıç tarihi 1995 Durum hala geliştirme aşamasında
Meteor Almanya, İtalya, İsveç gerisi önemli değil Proje başlangıç tarihi 2000 durum test aşamasında
Astra Hindistan İlk uçuş denemesinin 2003 olduğunu düşünürsek başlangıç tarihi kafadan 90 lı yılları ilk yarısıdır son durum hala deneme testleri sürüyor
Diğer ülke çalışmaları ile listeyi uzatabiliriz fakat gerek yok kısacası AAM çalışmaları ortalama olarak 15 sene civarında bir emek istiyor. Sagenin projeye ne zaman başladığını bilmiyorum uzun yıllar önce gizli tutularakta başlamış olabilir. Türkiyenin motor ve arayıcı başlık konusundaki seviyesini göz önünde bulundurursa 2020 senesinin ilk deneme atışları için iyimser bir tarih olarak düşünüyorum.

-
- Süvariler
Elimizdeki hedef uçakları omuzdan atılabilir kara hava füze sistemi için yeterli olabilirde acaba sidewinder ve ya amraam tipi bir hava hava füzesinde nasıl bir hedef uçağı kullanacağız ki geliştirilecek sistemleri tam olarak test edebilelim ve bu sistemlerden emin olabilelim.
-
- Uzaklaştırıldı
Ben F-16'nın hedefi uçağı Aim-120 ile vurduğunu hatırlıyorum sanki.YAVAŞ yazdı:Elimizdeki hedef uçakları omuzdan atılabilir kara hava füze sistemi için yeterli olabilirde acaba sidewinder ve ya amraam tipi bir hava hava füzesinde nasıl bir hedef uçağı kullanacağız ki geliştirilecek sistemleri tam olarak test edebilelim ve bu sistemlerden emin olabilelim.
-
- Uzaklaştırıldı
Arkadaş gerçek bir uçağı vurmaktan bahsetmiş. Hani şu sonradan rc olanlardan sanırım.T.M.U yazdı: Ben F-16'nın hedefi uçağı Aim-120 ile vurduğunu hatırlıyorum sanki.
-
- Üye
TAI' nin şimşek adlı dronu bu iş için kullanılabilir belki...YAVAŞ yazdı:Elimizdeki hedef uçakları omuzdan atılabilir kara hava füze sistemi için yeterli olabilirde acaba sidewinder ve ya amraam tipi bir hava hava füzesinde nasıl bir hedef uçağı kullanacağız ki geliştirilecek sistemleri tam olarak test edebilelim ve bu sistemlerden emin olabilelim.
-
- Uzaklaştırıldı
Bundan 3-4 sene önce arkadaşlar genel anlamda hava savunmamızdan yakınıyorlardı. Yunanlılara karşı zayıf vs diyorlardı. Rapier'i falan eleştiriliyordu. Ama bu sabırlarının ödülünü sanırım orta vade de milli
ve taş gibi bir hava savunmamız olacak.
Alçak irtifada
- Aselsan Spaag
Menzil = 4 Km
İrtifa = 3 Km
- Atılgan Kms
Menzil = 8 Km
- ZIPKIN(Sabit tesis koruma vs.)
Menzil = 8 Km
- Roketsan Kısa Menzilli Çekili Hvss(Sabit tesis koruma vs.)
Menzil = 15 Km
İrtifa = 5 Km
- Roketsan Kısa Menzilli Otonom Hvss
Menzil = 15 Km
İrtifa = 5 Km
Orta Menzilde
- Roketsan Orta Menzilli Hvss
Menzil = 40 Km
İrtifa = 10 Km
Uzun Menzilde
- Roketsan Uzun Menzilli Hvss( Bu biraz uzun vade de)
Menzil = 30 Km(Anti Balistik),120 Km
İrtifa = 20 Km
Alçak irtifada
- Aselsan Spaag
Menzil = 4 Km
İrtifa = 3 Km
- Atılgan Kms
Menzil = 8 Km
Menzil = 8 Km
Menzil = 15 Km
İrtifa = 5 Km
Menzil = 15 Km
İrtifa = 5 Km
Orta Menzilde
Menzil = 40 Km
İrtifa = 10 Km
Uzun Menzilde
İrtifa = 20 Km
-
- Uzaklaştırıldı
Orta irtifadan ne kadar alınacak acaba?RegicideTr yazdı:Bundan 3-4 sene önce arkadaşlar genel anlamda hava savunmamızdan yakınıyorlardı. Yunanlılara karşı zayıf vs diyorlardı. Rapier'i falan eleştiriliyordu. Ama bu sabırlarının ödülünü sanırım orta vade de milli
Alçak irtifada
- Aselsan Spaag
Menzil = 4 Km
İrtifa = 3 Km
- Atılgan Kms
Menzil = 8 Km
Menzil = 8 Km
Menzil = 15 Km
İrtifa = 5 Km
Menzil = 15 Km
İrtifa = 5 Km
Orta Menzilde
Menzil = 40 Km
İrtifa = 10 Km
Uzun Menzilde
İrtifa = 20 Km
-
- Uzaklaştırıldı
Ben ilk aşamada I-hawkların yanına bir kaç batarya olacağını sanıyorum keza I-hawklar güncel sayılır. Daha çok ilk aşamada şu rapierleri postalayacaklar gibi.T.M.U yazdı: Orta irtifadan ne kadar alınacak acaba?
-
- Akıncılar
Bunların Kara Kuvvetlerinde, Deniz Kuvvetlerinde ve Hava Kuvvetlerinde ne tip bir organizasyon altında olmasını beklersin?..T.M.U yazdı: Orta irtifadan ne kadar alınacak acaba?
Misal, Kara Kuvvetlerinde kolordu seviyesinde, Hava Kuvvetlerinde de hava üslerinin savunması ve yüksek irtifaların savunması şeklinde düşünebilir miyiz?..
-
- Uzaklaştırıldı
HDS yazdı: Bunların Kara Kuvvetlerinde, Deniz Kuvvetlerinde ve Hava Kuvvetlerinde ne tip bir organizasyon altında olmasını beklersin?..
Misal, Kara Kuvvetlerinde kolordu seviyesinde, Hava Kuvvetlerinde de hava üslerinin savunması ve yüksek irtifaların savunması şeklinde düşünebilir miyiz?..
Bana sorulmamış ama alçak irtifa ve altı kara orta irtifa ve üstü hava kuvvetlerine ait olmalı.
-
- Akıncılar
ama Sentinel ve Kalkan radarları Kara Kuvvetleri'nde..
Karacılar gördüklerini vuramasınlar mı?..

-
- Uzaklaştırıldı
40 km menzilli bir füzenin arama radarının 40 km olması garip olur.HDS yazdı:ama Sentinel ve Kalkan radarları Kara Kuvvetleri'nde..![]()
-
- Uzaklaştırıldı
Anadolu Kartalı tatbikatında 70-80 km den hedef tesbit ettiği söyleniyordu. Doğru mu bu bilgi doğru mu hatırlıyorum?RegicideTr yazdı: 40 km menzilli bir füzenin arama radarının 40 km olması garip olur.
-
- Akıncılar
Daha uzun diyorlar ama..RegicideTr yazdı: 40 km menzilli bir füzenin arama radarının 40 km olması garip olur.

-
- Uzaklaştırıldı
Füzenin menzili de daha uzun olabilir.HDS yazdı: Daha uzun diyorlar ama..
-
- Akıncılar
Peki.. Seni kırmamak için Kalkan'ın bu vazifede kullanılmasının yasak edilmesi için çalışacağım..
La havle yahu..
La havle yahu..
-
- Uzaklaştırıldı
Sizler öyle zannedin bizler ondan çok daha iyisini 5 yıl içinde geliştirip yazılımını hazırlayıp uçaklara kalifikasyon işlemlerini bitirip kullanmaya başlarız atamın dediği gibi türk milleti zeki ve çalışkandır.baycu_noyan yazdı: ben, tübitakın dış yardım olmadan bu projeyi tek başına gerçekleştirebileciğini düşünmüyorum.
-
- Uzaklaştırıldı
Ya sayın hds affınıza sığınarak hem bir air search radarla aynı menzildeki medium range bir aa yı aynı kümelenme de tutuyorsunuz. Hemde bana suç buluyorsunuz. Kalkanlar 40 km den tespit eder hedefi 15 km ye girdiklerinde alçak irtifalarda indirirler işte.Niye büyüttünüz ki bu kadar.HDS yazdı:Peki.. Seni kırmamak için Kalkan'ın bu vazifede kullanılmasının yasak edilmesi için çalışacağım..
La havle yahu..
-
- Akıncılar
Söylediklerinin hiç birisi doğru değil ki.. Nereden başlayayım?..
-
- Uzaklaştırıldı
A yalancıda olduk şimdi. Başka ne kaldı. Ya arkadaşım kalkanın resmi açıklanan menzili 40 km'dir duyumlara göre hareket edilip kesin kanaat bildiren cümleler kurmamak gerek.HDS yazdı:Söylediklerinin hiç birisi doğru değil ki.. Nereden başlayayım?..
-
- Akıncılar
Yalan değil "yanlış"..
"Menzil" değil, "her şey" yanlış..

-
- Uzaklaştırıldı
Doğrularını söyleyin öğrenelim. Ama şu kalkan testlerinde olupta burdan yazan arkadaş mit'inin felan anlatmayın.HDS yazdı:Yalan değil "yanlış"..![]()
-
- Akıncılar
Boşver.. Biz dilersen kum havuzumuzda kürekle kovayla oynayalım seninle..
Kalkan'ın broşüründe menzili hakkında bir şeyler yazıyor.. Oraya bir göz at..
..da, sana "her şey" yanlış diyorum.. Menzil değil, "her şey"..

-
- Uzaklaştırıldı
Kalkan hakkında broşürler de yansıtılan herşey'mi yoksa benim söylediğim herşey mi ?HDS yazdı:Boşver.. Biz dilersen kum havuzumuzda kürekle kovayla oynayalım seninle..![]()
Waffta cabatlı_53 yazmış zıpkınla atılganı ben kattım. Ha uzun menzillinin gerçekliği yok sadece benim temennim.KAFKASYA yazdı: