İmzalanan sözleşmede ThyssenKrupp Technologies’in alt firması olan Howaldtswerke-Deutsche Werft Ltd. (HDW) Kiel, ile 6 adet Tip 214 sınıfı denizaltının Türkiye’de imal edilebilmesi için gerekli olan malzeme paketi siparişi verildi.
HDW Hidrojen Yakıt Hücresi teknolojisi ile geliştirilen ve dizel-eletrik takatlı denizaltilarda olduğu gibi, bataryalarını şarj amaçlı su yüzüne çıkmaya ihtiyaç duymadan haftalarca su altında kalabilen, dolayısıyla havadan bağımsız tahrik sistemine sahip olacak söz konusu teknolojik ve son derece sessiz bu denizaltılar, Türk Donanması’na daha önce, 80′li, 90′lı ve 2000′li yıllarda teslim edilen 11 adet 209/1200, 209/1400 ve 209/1400 mod. sınıfı denizaltları Alman yardımıyla üretmesiyle (3 x Atılay, 4 x Preveze ve 4 x Gür sınıfı) bilinen Gölcük Donanma Tersanesi’nde üretilecek.
Bu siparişler birlikte Türk Donanması, envanterine modern havadan bağımsız itki sistemine sahip denizaltı katan ilk donanmalar klübüne katılmış olacak. Şu an dünyada HDW tarafından üretilmiş, inşaa halinde bulunan ya da sipariş edilmiş, yakıt hücresi teknolojisine bağlı itki sistemine sahip 36 denizaltı bulunuyor.
Ankara’da imzalanan sözleşme törenine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Alman Savunma Bakanlıgı Müsteşarı Thomas Kossendey, ThyssenKrupp Technologies Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Olaf Berlien, ThyssenKrupp Technologies Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hans Christoph Atzpodien, HDW Yönetim Kurulu Başkanı Hans Freitag ve Alman Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Wolfgang E. Nolting katıldılar.
Alman HDW firmasına yaptırılmasına karar verilen altı adet havadan bağımsız tahrik sistemli denizaltı projesi imza töreninde konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, denizaltıların stratejik öneminin çok büyük olduğunu kaydederek yeni bu denizaltı, “Akdeniz’i baştan başa su altından kat edebilir. ABD’ye yakıt ikmali yapmadan gidip dönebilir” sözleriyle övdü.
Yaklaşık 4 milyar dolara mal olması hedeflenen denizaltı projesinde Aselsan, Havelsan, STM, TÜBİTAK, Ayesaş, Milsoft ve Koç Bilgi Savunma sistemleri yerli tedarikçi olarak görev alacak. Yerli katkı payı, off-set sistemi ile ürünün yüzde 81’ini oluşturacak. Denizaltılar Gölcük Tershanesi Komutanlığı’nda inşa edilecek ve ilk teslimat 5 yıl sonra başlayacak ve her yıl bir denizaltı teslim edilecek.
Proje çerçevesinde geminin Komuta Kontrol Sistemine ilişkin yazılımın ve kaynak kodlarının tamamı Türkiye’ye teslim edilecek. Ayrıca Havelsan yazılım sisteminin bakımını yapabilme ve geliştirme yeteneğini kazanacak.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, elektronik, iletişim, işleme ve silah sistemlerinin yerli firmalarca üretileceğini hatırlatarak projenin %80′inin Türk Endüstrisi tarafından karşılanacağını vurguladı.
