Suriye'de iç savaş
-
- Süvariler
Abd, köpeğini dövdürmeden kurtarmaz. Sadakati her daim canlı tutmak ister. Köpeklerin mama parası oradaki petrolden ve zehirden karsılanıyor, bunlara dokunulmadığı surece Abd'nin umurunda bile olmaz kim hangi köyü almış, kimin kaç adamı ölmüş vs.
-
- Süvariler
Bu bölücü terör örgüt itleri dayak yedikçe işleri eline yüzüne bulaştırdıkça amerikanın onlar üzerindeki desteği azalabilir.
-
- Akıncılar
Konuda böylece kapandı galiba.
-
- Süvariler
Bizim M60’lar çıplak yine , tehdit değerlendirmesi mi düşük bölgede , gerçekten kaç yıl geçti o tanklar niye böyle merak ediyorum.
-
- Süvariler
Suriye'de iç savaş
Çok basit yapamadık o yüzden. Tank modernizasyonları çok kolay işler değil. Ciddi bütçe, personel, ve işçilik saati ayırmak gerekiyor. Birde ciddi bir modernizasyon işine girdiğinde süspansiyondan, motor, sanzımandan kuleye kadar çıkıyorsunuz. Yaşım itibariyle biliyorum. Vaktinde Sabra projesi üzerinde çok çalışıldı çok ciddi zahmetler çekildi. Ancak ortaya İSrail in desteği ile ciddi bir tank çıktı. Eagle eye atış kontrol sisteminden, mtu/renk güç ünitesi ve 44 kalibrede olsa bir 120 lik top kondu. O dönem şartlarına görede gayet iyi bir farkındalık ve görüş sistemleri vardı, zırhta hiç fena değildi.goldenwings yazdı: ↑14 Eyl 2023, 23:23 Bizim M60’lar çıplak yine , tehdit değerlendirmesi mi düşük bölgede , gerçekten kaç yıl geçti o tanklar niye böyle merak ediyorum.
Fırat modernizasyonuda bu platform üzerinden geliştirildi.
O dönem follow-on olarak beklenen siparişi yine Termin-2 projesi ile birlikte kendimiz yaparız diye çöpe attık, ve 10 yıldan fazla zaman geçti hiçbiryere varamadık. Mesele tam olarak bu.
-
- Akıncılar
Bugün ilk 250'lik paket Altay tankını yapamadıysak, parasını ödediğimiz F-35'leri alamadıysak, bunun tek sebebi 3 kuruş kar etmek için ambargonun geleceğini bile bile motor siparişi vermeyen ve uçak siparişlerini geciktiren, akıllı bürokratlarımızdır. Çok şükür 3 kuruş kardayız.
-
- Süvariler
Suriye'de iç savaş
Noktasına virgülüne kadar katılıyorum.kabardey yazdı: ↑15 Eyl 2023, 15:20 Bugün ilk 250'lik paket Altay tankını yapamadıysak, parasını ödediğimiz F-35'leri alamadıysak, bunun tek sebebi 3 kuruş kar etmek için ambargonun geleceğini bile bile motor siparişi vermeyen ve uçak siparişlerini geciktiren, akıllı bürokratlarımızdır. Çok şükür 3 kuruş kardayız.
-
- Süvariler
Rutin manevralar bunlar, haber oluyorsa mesaj vardır. Birlikler aynı yerde haftalarca beklemez, lokasyon ustunden plan yaptırmamak, kafa karıştırmak gerekir.
-
- Süvariler
Suriye'de iç savaş
Kesinlikle haklısın Altay konusunda, inan hiçbir lafım yok. Ancak geçmişe baktığımda, elimizdeki M60, ve Termin 2-3 paketler durduruldu. AEW Uçaklarında +2 opsiyon verilmedi. Herifler bizi Stamp projesinde görev alın diye çağırdı, gitmedik bugün yalvarıyouruz bize satın diye, Typhoon da burun kıvırdılar bugün istiyoruz. F35i inkar etmiyorum bu arada. Hatta ABD bize Almanyadaki 8 Patriot bataryayı doğrudan ciddi anlamda çok ucuz fiyata bize terketmek istedi onlarada burun kıvırmıştık. Bak A400M dede yine 10 uçakla gidiyoruz, ki bugün 2. el satılanları almayız, C130J ler muhtemelen İngiltereden alınmaz, yarın dileniriz. Bilmiyorum canımı sıkan konular zamanında ele geçen fırsatların değerlendirilmemesi.kabardey yazdı: ↑15 Eyl 2023, 15:20 Bugün ilk 250'lik paket Altay tankını yapamadıysak, parasını ödediğimiz F-35'leri alamadıysak, bunun tek sebebi 3 kuruş kar etmek için ambargonun geleceğini bile bile motor siparişi vermeyen ve uçak siparişlerini geciktiren, akıllı bürokratlarımızdır. Çok şükür 3 kuruş kardayız.
-
- Akıncılar
Patriot konusuna hiç girmeyelim, o fırsatı kaçırtan siyasi ve bürokratları vatan hainliğinden yargılamak lazım.
A400 konusunda şimdi hak yemeyelim, ciddi girişimler var. Fakat benim sağda solda okuduğum kadarı ile "2. el" olarak uçak satan ülkelerin koyduğu fiyatlar akıl mantık dahilinde değil. Ne kadar istiyorlar resmi olarak mi yoksa gayri resmi olarak mı bilmiyorum, fakat konu ile ilgili konuşan bütün yetkililer canı sıkkın konuşuyor.
M60 sabra modernizasyonu çok pahalı idi. O dönem bende ABD teklifini destekliyordum. 170+170+170 M1A1 teklifi bence çok daha iyi olurdu. İsrail ile de iyi bir program gitti, iyi bir tank çıktı ama fiyat yüzünden itiraz edenler, programın yerine alternatif bir şey sunamadığı gibi programın 2. fazını da yaptırmadı.
Sonuç itibari ile eldeki onca firma tecrübe vs. varken, Suriye'ye M60A3TTS ile girdik. Hayırlı olsun.
A400 konusunda şimdi hak yemeyelim, ciddi girişimler var. Fakat benim sağda solda okuduğum kadarı ile "2. el" olarak uçak satan ülkelerin koyduğu fiyatlar akıl mantık dahilinde değil. Ne kadar istiyorlar resmi olarak mi yoksa gayri resmi olarak mı bilmiyorum, fakat konu ile ilgili konuşan bütün yetkililer canı sıkkın konuşuyor.
M60 sabra modernizasyonu çok pahalı idi. O dönem bende ABD teklifini destekliyordum. 170+170+170 M1A1 teklifi bence çok daha iyi olurdu. İsrail ile de iyi bir program gitti, iyi bir tank çıktı ama fiyat yüzünden itiraz edenler, programın yerine alternatif bir şey sunamadığı gibi programın 2. fazını da yaptırmadı.
Sonuç itibari ile eldeki onca firma tecrübe vs. varken, Suriye'ye M60A3TTS ile girdik. Hayırlı olsun.
-
- Süvariler
Kara sistemlerindeki geri kalmışlığımızın özeti , varlık içinde yokluk çekmek olurdu herhalde.
-
- Süvariler
Hocam bir duzeltme yapmak istiyorum izninle. "Kara Sistemleri" degil de "Kara Araçları" ya da mesela "Zırhlılar" demek gerekir, öznel bir şey değil bu, kullanim boyle. Kara Sistemleri cok daha buyuk bir seyi ifade eder, Karaok'dan Adop-2000'e kadar gider bu. Siz de bunu kastetmediniz elbette.
-
- Akıncılar
KARACI yazdı: ↑16 Eyl 2023, 02:13 Hocam bir duzeltme yapmak istiyorum izninle. "Kara Sistemleri" degil de "Kara Araçları" ya da mesela "Zırhlılar" demek gerekir, öznel bir şey değil bu, kullanim boyle. Kara Sistemleri cok daha buyuk bir seyi ifade eder, Karaok'dan Adop-2000'e kadar gider bu. Siz de bunu kastetmediniz elbette.
Hatta Adop-2000'den de topçu sistemlerimize ve topçu roketi-taktik balistik füze kabiliyetimize kadar gider bu mesele. İşin orasını da katarsak hesaba, topçu öyle bir eziyor ki hasım hedefleri, bu araçlar bile iş yapabiliyor o ortamda. Ayrıca keşif gözetleme ve farkındalık da cabası.
Ben Fırat Kalkanı harekatından sonra öyle abuk sabuk zırhlı kaybettiğimizi hatırlamıyorum.
-
- Üye
Forum ahalisine soralım; farz-ı misâl size son model bir otomobili çok uygun fiyata verecek olsalar, piyasasının 1/5 fiyatına ama anahtarı teslim etmeseler, anahtarı çevirmek için bir de otomobil ile size bir personel verseler, o personelin giderlerini de size ödetseler, araç ile her nereye giderseniz gidin, o personelden anahtarı çevirmesini her defasında rica etseniz, o personel gideceğiniz yeri makbul görmediği için anahtarı çevirmese, vergisini, periyodik bakımını, benzinini, hülâsa tüm masraflarını cebinizden ödediğiniz o otomobili değil piyasanın 1/5'i, 1/10 olsa, onu da geçtim bedava verseler alır mısınız?
Konu özelinde değil de genel manada içeriğin tüm detaylarına vakıfmış gibi söylemler, yazılar, bilgiler vesair irite edici bir hâl oluşmasına sebebiyet veriyor. Altı çizili konu özeline geri dönersek, ABD Patriotları verirken, anahtarı çevirecek son merci olarak bir ABD'li personel bırakmak istediği için Patriot teklifine hayır cevabı verildi. Son kertede füzenin ateşlenip ateşlenmeyeceğine bir ABD'li subay karar verecekti. Tabi bunu öyle herkes bilmez, bilmeyebilir, bilmek zorunda da değil ama sanki her şeye vakıf gibi yazılınca hoş olmuyor. Böylesine özel durumları yazıya dökerken askeri sır niteliğinde bir ürün tedarik edilmiyormuş da sanki köşe başındaki beyaz eşya satıcısından eve çamaşır makinası bir de buzdolabı satın alınıyormuş gibi yazılması da inanın güzel durmuyor.
Konu özelinde değil de genel manada içeriğin tüm detaylarına vakıfmış gibi söylemler, yazılar, bilgiler vesair irite edici bir hâl oluşmasına sebebiyet veriyor. Altı çizili konu özeline geri dönersek, ABD Patriotları verirken, anahtarı çevirecek son merci olarak bir ABD'li personel bırakmak istediği için Patriot teklifine hayır cevabı verildi. Son kertede füzenin ateşlenip ateşlenmeyeceğine bir ABD'li subay karar verecekti. Tabi bunu öyle herkes bilmez, bilmeyebilir, bilmek zorunda da değil ama sanki her şeye vakıf gibi yazılınca hoş olmuyor. Böylesine özel durumları yazıya dökerken askeri sır niteliğinde bir ürün tedarik edilmiyormuş da sanki köşe başındaki beyaz eşya satıcısından eve çamaşır makinası bir de buzdolabı satın alınıyormuş gibi yazılması da inanın güzel durmuyor.
-
- Akıncılar
Bilginin kaynağı whatsapp grupları galiba. Böyle safsataları burada yazmayın.Pehlivan yazdı: ↑16 Eyl 2023, 04:05 Konu özelinde değil de genel manada içeriğin tüm detaylarına vakıfmış gibi söylemler, yazılar, bilgiler vesair irite edici bir hâl oluşmasına sebebiyet veriyor. Altı çizili konu özeline geri dönersek, ABD Patriotları verirken, anahtarı çevirecek son merci olarak bir ABD'li personel bırakmak istediği için Patriot teklifine hayır cevabı verildi. Son kertede füzenin ateşlenip ateşlenmeyeceğine bir ABD'li subay karar verecekti. Tabi bunu öyle herkes bilmez, bilmeyebilir, bilmek zorunda da değil ama sanki her şeye vakıf gibi yazılınca hoş olmuyor. Böylesine özel durumları yazıya dökerken askeri sır niteliğinde bir ürün tedarik edilmiyormuş da sanki köşe başındaki beyaz eşya satıcısından eve çamaşır makinası bir de buzdolabı satın alınıyormuş gibi yazılması da inanın güzel durmuyor.
-
- Süvariler
Isbara hocam, Karaok-Adop-2000 derken aslinda A'dan Z'ye demek istedim. Tüm mühimmat cesitleri, EH/Radar platform/araç, artı üsleri olusturan bilesenleri dahi kapsar, ne yazsak eksik kalir yani. Kara Kuvvetleri adina HSS de dahildir ki yakin/orta menzil ve irtifada zırhlılardan cok daha kritik bir eksiklikti yıllar yılı. Bence en onemlisi idi.
Bahsettiginiz nokta cok dogru, sebebi teknoloji. Ne kadar modern harp, o kadar az zırhlı teması.
Bahsettiginiz nokta cok dogru, sebebi teknoloji. Ne kadar modern harp, o kadar az zırhlı teması.
- DarkMatter
- Süvariler
Bu yazdığınızın kaynağı neresi acaba? Tuşa basınca F-35’te ateş etmiyor ya da F-16’larda Amerika’ya falan bağlı mı onlardan yerli mühimmat falan atıyoruz Amerika nasıl böyle bir hata yapmış acaba(!)Pehlivan yazdı: ↑16 Eyl 2023, 04:05 Forum ahalisine soralım; farz-ı misâl size son model bir otomobili çok uygun fiyata verecek olsalar, piyasasının 1/5 fiyatına ama anahtarı teslim etmeseler, anahtarı çevirmek için bir de otomobil ile size bir personel verseler, o personelin giderlerini de size ödetseler, araç ile her nereye giderseniz gidin, o personelden anahtarı çevirmesini her defasında rica etseniz, o personel gideceğiniz yeri makbul görmediği için anahtarı çevirmese, vergisini, periyodik bakımını, benzinini, hülâsa tüm masraflarını cebinizden ödediğiniz o otomobili değil piyasanın 1/5'i, 1/10 olsa, onu da geçtim bedava verseler alır mısınız?
-
- Süvariler
Amerika kendi envanterinde bile olmayan en modern erken uyarı uçaklarını (kore-avustralya ile ) bize sattı, baktığınızda bu sistem oldukça stratejik önemde gayet de kullanıyoruz. Bir tarafınızdan element uydurmadan , bilgiye dayalı yorumlar her zaman bu forumda olumlu karşılanır.
Türkiyeye sattığı patritota koyacağı(!) personelin maaşını kim verecek? Hadi bir savaş çıktı ve bu personel öldü hesabını kim verecek. Olmayacak şeyler bunlar.
Türkiyeye sattığı patritota koyacağı(!) personelin maaşını kim verecek? Hadi bir savaş çıktı ve bu personel öldü hesabını kim verecek. Olmayacak şeyler bunlar.
-
- Üye
Suriye'de iç savaş
İstanbul'da dürbünlü tüfek ile leylek avlarken görülen konuşmasından mülteci olduğu belli şahıslar. Öldürdükleri leyleklerle arabalarına atlayıp kaçmışlar
Tipe boya posa kondisyona bakın ilgi alanlarına becerilerine maharetlerine bakın yorumu size bırakıyorum

videoyu buradan izleyebilirsiniz
https://www.sozcu.com.tr/2023/gundem/el ... z-7805799/
Tipe boya posa kondisyona bakın ilgi alanlarına becerilerine maharetlerine bakın yorumu size bırakıyorum

-
- Üye
Tekrar edeyim:AkınGözü yazdı: ↑18 Eyl 2023, 13:05 İstanbul'da dürbünlü tüfek ile leylek avlarken görülen konuşmasından mülteci olduğu belli şahıslar. Öldürdükleri leyleklerle arabalarına atlayıp kaçmışlar
Bu askeri deneyimli, cihatçı, genç erkeklerin sayısı Türk erkeklerinden falza şu anda.
Bir iç savaş durumunda, twitterdan - bireysel siilahlanmaya hayır - mesajı atacak Türk erkekleri devlet önlem almılştır herhalde diye düşünüyor olacaklar.
- Tyras
- Süvariler
Güncel ve genel durum hakkıında bir özet geçeyim:
HTŞ geçen haftalarda İdlib güneyinde Mollaca köyünü ele geçirdi. 2 hafta yoğun hava harekatı ve kuşatma girişimlerine rağmen tutundular. Dağlık olduğu için cepheyi tutabilecek, kritik bir bölge. Esadçılar en son 2 BMP'de kaybettikten sonra, ölen askerlerin naaşlarını alma karşılığı HTŞ ile ateşkese uzlaştı ve köyden tamamen geri çekildi.
Bugün ise aynı HTŞ ile Türkiye destekli SMO ile Tel Rifat çevresindeki köylerde gerginlik yaşıyor.
Able çevresinde çatışmalar olduğu söyleniyor, aynı yere 2-3 gün önce BTÖ saldırmıştı, yani düşmanın burnunun dibinde muhalifler birbirini yiyor. HTŞlilerin aşiret gücü kılığında bölgeye girdiği söyleniyor.
Eğer Tel Rifat'ın sıfır noktasına HTŞ yerleşirse karşılıklı süren yıpratma savaşında dinamikler değişebilir. Kabul etmek gerekiyor ki, HTŞ bizim yetiştirdiğimiz muhaliflerden çok daha profesyonel. Ama yayılmaları da uzun vadede aldığımız bölgelerde hak iddia etmelerini beraberinde getireceği için sıkıntılı.
İlginç şekilde Esad'ın savunma bakanı da Haseke'deki NDF denilen (milli savunma güçleri kısaltması) milis-polis gücü komutanını görevden almak istemiş, ama adam kabul etmeyince de 2 Esad yanlısı güç ordu ile NDF 2 gün boyunca sokaklarda çatıştı.
BTÖ teröristleri aşiretlerden ciddi sayılarda tutuklamalar yaptı. Zaten kendine rakip bir Arap gücü oluşturabilecek Abu Havle adlı komutan tutuklanınca isyan çıkmıştı, şimdi destekçisi olabilecek aşiretlerin de eli kolu iyice bağlanmış oldu. Yani geçen ayki gelişmeler teröristlerin sadece konumunu güçlendirdi.
Lakin Katar'ın arabuluculuğu önemli. Körfez ülkeleri belli etmeseler de, finansal güçlerini kullanarak hem muhaliflerin, hem BTÖ'nün, hem Esad'ın bölgesindeki Araplar üzerinde karar verici bir hamilik rolü edinme niyetinde, ki bu iş ülkemiz içine kadar uzuyor gibi artık.
Bu esnada bölgedeki Esad güçleri de bizim bölgeden güneye inmeye çalışan aşiretlere karşı çatıştı. Esad hala Stockholm sendromunda, birgün bana dönerler deyip teröristleri kolluyor. Bir yandan da ülkenin petrolü ve tahılı artık o bölgeden geliyor, adamın ekonomisi yok teröristlere iyice bağımlı halde.
Asıl bataklık, petrol geliri ve milis devşirdikleri nüfusun ekseriyeti Fırat'ın doğusunda ama politik dengeleri gözeterek, ABD'nin İran'a karşı kullanmadan bunların arkasını salacağını, hele demokratların döneminde hiç sanmıyorum.
Bu yüzden bu kış Fırat'ın batısında Menbic'in alınması iyice şart oldu. Zira artık yıllar geçti, adamlar milyonlarca nüfus içinden ailelerin rızası olsun olmasın milis devşiriyor, koca bir nesil çocukluktan Türk düşmanı olarak yetişecek. Parça parça krizi küçültmezsek, tek seferde büyük bir bela ile uğraşmak zorunda kalacağız. Fırat'ın batısı için ise şimdi ne teröristler çok fazla direnir, nede konjüktür lehimize iken büyük bir ambargo yeriz.
Bizim bunları yeneceğimiz konusunda zerre şüphem yok, lakin mesele ABD ile burun buruna gelmeden nasıl yeneceğimiz. Yoksa 7-8 senedir, bunları silip süpürmüyorsak sadece sebebi bu.
Rusya'nın sahadan çekilişi ile İsrail-İran Suriye üzerinde daha sert yüzleşmek zorunda kalacak. İsrail, bildiğim şeytan diyerekten sınırında Rusya kontrolündeki Esad'ın olmasını kabulleniyordu. Rusya orada yerleştikçe, İran'a sana ihtiyaç kalmadı denilecek iyi yolla postalanacaklardı sözde. Şimdi bu ihtimal ölüyor. Rusya ilk defa gemilerle ağır silah çekmeye başlamış.
Esad'ın planı Rusya'nın eskiyen silahları ile Suriye ordusunu donatıp, dominant güç olarak kalması, bu sürede BTÖ'nün de Türkiye'ye karşı bir savunma gücü olarak hafif silahlı unsur olarak varlığını sürdürmesi idi. Ama artık ne Rusya'dan gelecek bir yardım var, nede teröristlere abilik taslayacak finansal gücü. Gerçi en son Esad- Çin başkanı ile görüşmüş, elinde satacak doğal kaynak yokken oradan birşey koparabileceğini sanmıyorum.
ABD bizimle geçinen Barzani'ye alternatif olarak daha güneyde kalan Talabaniler ile Suriye BTÖ'sünü ortak hareket ettirip yeni bir güç oluşturmak istiyor gibi duruyor. ölen Celal Talabani, İran ile denge politikası güden bir isimdi. Yerine geçen Bafil ve Kubat tamamen ipleri ABD'ye verecekler gibi duruyor.
Kandil ekibi İran sınırında hayatta kalabildikleri için İran'a karşı harekata mesafeli idiler. ABD bu ekiple çalışmayı çok istemiyor. Ama oradaki yerli güçte Arapları sürekli bastırmaya yeterli değil, Irak'tan sürekl takviye gelmesi lazım. Bu işte artık Talabani-Suriye BTÖ kolu ikilisi üzerinden yürütülmeye çalışılacak gibi görünüyor. Geçmişte de Sİncar üzerinden gelen BTÖ'lüler bu görevi görmüştü.
Rusya'nın denklemden çıkması ile önemi artacak İran ile Suriye'de bir yüzleşme yaşanırsa bu, Suriye-Irak sınırında yer alan Deyrizor- Abu Kemal bölgesinde olacak ama arada nehir olması ve ABD'nin ezici hava gücü yine teröristlerin lehine sonuçları çok olası kılıyor. İran'ın kendi milis güçlerini burada verimli kullanabileceği bir temas yüzeyi yok.
Lakin bunların Fırat'ın da güneyine inip, orada şehir-kasaba kontrol edebileceğini pek sanmıyorum. Anca ABD oraları havadan yerle bir eder, onlarda İrancıların intikam için nehrin karşısına geçmesini engellerler sadece.
Özellikle İran'la sertleşmeden Karabağ meselesinin çözülmesi çok hayırlı oldu. Suriye ve Irak'ta üzerimize oynayacakları bir koz vermemiş olduk. Karabağ'ın bölgesel bir çatışmaya dönüşmesi ihtimaline yönelik teyakkuz sona erip, yeni ilgi alanımız tekrar güney cephemiz olacaktır.
Türkiye'nin içinin karışmaması için de artık, ne kadar güneyde yer edinip Suriyelileri Suriye'ye iskan edersek o kadar hayrımıza.
HTŞ geçen haftalarda İdlib güneyinde Mollaca köyünü ele geçirdi. 2 hafta yoğun hava harekatı ve kuşatma girişimlerine rağmen tutundular. Dağlık olduğu için cepheyi tutabilecek, kritik bir bölge. Esadçılar en son 2 BMP'de kaybettikten sonra, ölen askerlerin naaşlarını alma karşılığı HTŞ ile ateşkese uzlaştı ve köyden tamamen geri çekildi.
Bugün ise aynı HTŞ ile Türkiye destekli SMO ile Tel Rifat çevresindeki köylerde gerginlik yaşıyor.
Able çevresinde çatışmalar olduğu söyleniyor, aynı yere 2-3 gün önce BTÖ saldırmıştı, yani düşmanın burnunun dibinde muhalifler birbirini yiyor. HTŞlilerin aşiret gücü kılığında bölgeye girdiği söyleniyor.
Eğer Tel Rifat'ın sıfır noktasına HTŞ yerleşirse karşılıklı süren yıpratma savaşında dinamikler değişebilir. Kabul etmek gerekiyor ki, HTŞ bizim yetiştirdiğimiz muhaliflerden çok daha profesyonel. Ama yayılmaları da uzun vadede aldığımız bölgelerde hak iddia etmelerini beraberinde getireceği için sıkıntılı.
İlginç şekilde Esad'ın savunma bakanı da Haseke'deki NDF denilen (milli savunma güçleri kısaltması) milis-polis gücü komutanını görevden almak istemiş, ama adam kabul etmeyince de 2 Esad yanlısı güç ordu ile NDF 2 gün boyunca sokaklarda çatıştı.
BTÖ teröristleri aşiretlerden ciddi sayılarda tutuklamalar yaptı. Zaten kendine rakip bir Arap gücü oluşturabilecek Abu Havle adlı komutan tutuklanınca isyan çıkmıştı, şimdi destekçisi olabilecek aşiretlerin de eli kolu iyice bağlanmış oldu. Yani geçen ayki gelişmeler teröristlerin sadece konumunu güçlendirdi.
Lakin Katar'ın arabuluculuğu önemli. Körfez ülkeleri belli etmeseler de, finansal güçlerini kullanarak hem muhaliflerin, hem BTÖ'nün, hem Esad'ın bölgesindeki Araplar üzerinde karar verici bir hamilik rolü edinme niyetinde, ki bu iş ülkemiz içine kadar uzuyor gibi artık.
Bu esnada bölgedeki Esad güçleri de bizim bölgeden güneye inmeye çalışan aşiretlere karşı çatıştı. Esad hala Stockholm sendromunda, birgün bana dönerler deyip teröristleri kolluyor. Bir yandan da ülkenin petrolü ve tahılı artık o bölgeden geliyor, adamın ekonomisi yok teröristlere iyice bağımlı halde.
Asıl bataklık, petrol geliri ve milis devşirdikleri nüfusun ekseriyeti Fırat'ın doğusunda ama politik dengeleri gözeterek, ABD'nin İran'a karşı kullanmadan bunların arkasını salacağını, hele demokratların döneminde hiç sanmıyorum.
Bu yüzden bu kış Fırat'ın batısında Menbic'in alınması iyice şart oldu. Zira artık yıllar geçti, adamlar milyonlarca nüfus içinden ailelerin rızası olsun olmasın milis devşiriyor, koca bir nesil çocukluktan Türk düşmanı olarak yetişecek. Parça parça krizi küçültmezsek, tek seferde büyük bir bela ile uğraşmak zorunda kalacağız. Fırat'ın batısı için ise şimdi ne teröristler çok fazla direnir, nede konjüktür lehimize iken büyük bir ambargo yeriz.
Bizim bunları yeneceğimiz konusunda zerre şüphem yok, lakin mesele ABD ile burun buruna gelmeden nasıl yeneceğimiz. Yoksa 7-8 senedir, bunları silip süpürmüyorsak sadece sebebi bu.
Rusya'nın sahadan çekilişi ile İsrail-İran Suriye üzerinde daha sert yüzleşmek zorunda kalacak. İsrail, bildiğim şeytan diyerekten sınırında Rusya kontrolündeki Esad'ın olmasını kabulleniyordu. Rusya orada yerleştikçe, İran'a sana ihtiyaç kalmadı denilecek iyi yolla postalanacaklardı sözde. Şimdi bu ihtimal ölüyor. Rusya ilk defa gemilerle ağır silah çekmeye başlamış.
Esad'ın planı Rusya'nın eskiyen silahları ile Suriye ordusunu donatıp, dominant güç olarak kalması, bu sürede BTÖ'nün de Türkiye'ye karşı bir savunma gücü olarak hafif silahlı unsur olarak varlığını sürdürmesi idi. Ama artık ne Rusya'dan gelecek bir yardım var, nede teröristlere abilik taslayacak finansal gücü. Gerçi en son Esad- Çin başkanı ile görüşmüş, elinde satacak doğal kaynak yokken oradan birşey koparabileceğini sanmıyorum.
ABD bizimle geçinen Barzani'ye alternatif olarak daha güneyde kalan Talabaniler ile Suriye BTÖ'sünü ortak hareket ettirip yeni bir güç oluşturmak istiyor gibi duruyor. ölen Celal Talabani, İran ile denge politikası güden bir isimdi. Yerine geçen Bafil ve Kubat tamamen ipleri ABD'ye verecekler gibi duruyor.
Kandil ekibi İran sınırında hayatta kalabildikleri için İran'a karşı harekata mesafeli idiler. ABD bu ekiple çalışmayı çok istemiyor. Ama oradaki yerli güçte Arapları sürekli bastırmaya yeterli değil, Irak'tan sürekl takviye gelmesi lazım. Bu işte artık Talabani-Suriye BTÖ kolu ikilisi üzerinden yürütülmeye çalışılacak gibi görünüyor. Geçmişte de Sİncar üzerinden gelen BTÖ'lüler bu görevi görmüştü.
Rusya'nın denklemden çıkması ile önemi artacak İran ile Suriye'de bir yüzleşme yaşanırsa bu, Suriye-Irak sınırında yer alan Deyrizor- Abu Kemal bölgesinde olacak ama arada nehir olması ve ABD'nin ezici hava gücü yine teröristlerin lehine sonuçları çok olası kılıyor. İran'ın kendi milis güçlerini burada verimli kullanabileceği bir temas yüzeyi yok.
Lakin bunların Fırat'ın da güneyine inip, orada şehir-kasaba kontrol edebileceğini pek sanmıyorum. Anca ABD oraları havadan yerle bir eder, onlarda İrancıların intikam için nehrin karşısına geçmesini engellerler sadece.
Özellikle İran'la sertleşmeden Karabağ meselesinin çözülmesi çok hayırlı oldu. Suriye ve Irak'ta üzerimize oynayacakları bir koz vermemiş olduk. Karabağ'ın bölgesel bir çatışmaya dönüşmesi ihtimaline yönelik teyakkuz sona erip, yeni ilgi alanımız tekrar güney cephemiz olacaktır.
Türkiye'nin içinin karışmaması için de artık, ne kadar güneyde yer edinip Suriyelileri Suriye'ye iskan edersek o kadar hayrımıza.
- Hayali
- Süvariler
Suriye'de iç savaş
Yıllarca bunu söyledik. Özellikle Halep bölgesi savaştan önce önemli bir nüfus barındırıyordu. Halep başta olmak üzere Münbiç ve Rakka'ya sarkarsak içimizdeki mülteci sorununu yarı yarıya azaltırız.
-
- Süvariler
Bizimkilerin Suriye'ye hiç yeni operasyon niyeti yok. Umarım yaparlar.
- Hayali
- Süvariler
-
- Üye
Benim ümidim kalmadı.
Çoktan girip bitirmeliydik bu işi
Çoktan girip bitirmeliydik bu işi
-
- Akıncılar
- Üye
Yani ne maksatla sorduğunuzu anlamadım ama sizin gibi konulara hakim biri için açık yazdığımı düşünüyorum.
Suriyenin kuzeyinde eksik bıraktığımız o kuşağı tamamlamalıydık. Menbiç,tel rıfat,ayn el arap,Kamışlı.Hatta duruma göre Haseki ve Rakka
Suriyenin kuzeyinde eksik bıraktığımız o kuşağı tamamlamalıydık. Menbiç,tel rıfat,ayn el arap,Kamışlı.Hatta duruma göre Haseki ve Rakka
-
- Akıncılar
Son operasyonun amacı yasadışı sınır geçişlerini, özellikle btö'nün geçişlerini önlemekti. Fakat kendi kontrolünüzde olan bölgelerde bile ara ara bunu tam sağlayamıyoruz. ÖSO birlikleri güvenilir değil, elimizdeki her yere bizim askeri yerleştirmeye kalksak o kadar asker yok. Operasyonu daha da geliştirmenin bize şuan hiçbir katkısı yok. Rusya ve ABD ile iyi kötü bir noktaya geldik. Şuanki durumu zorunda kalmadığımız sürece bozacağımızı düşünmüyorum.
- Tyras
- Süvariler
Suriye'de bizim savaşımız olduğu kadar, bizim savaşımız olmayan 2. bir mücadele var. İsrail-İran soğuk savaşı. Zaten teröristlere bu kadar abdurrahman çelebi muamelesi yapılması da, İran'ın yıkıcı gücüne karşı tek dikili taşı olmayan, balistik füzeden, sabotajdan vs. çekinmeyecek ipsiz sapsız bir grup arayışı.
Yani bizim çok güneye inmek değil cepheyi olabildiğince Batı'dan doğuya sürmek gibi bir hedefimiz olmalı. Sırasıyla Tel Rifat, Menbic, Ayn el Arap ilk etapta ülkenin uzun vadeli güvenliği için yeter artar bile.
Ama düşmanınız bir yanlış yapıyorsa, asla onu durdurmayın denir ya. Bunların her hıyarım diyene tuzlukla koşmasına çokta karışmamamız lazım. DeyrezzoraRakka'ya erken inersek bizim önceliğimiz olmayan İran-İsrail savaşının aktörü olmak zorunda kalabiliriz.
Eğer 7 kocalı BTÖ'müz güneyde bir işe karışırsa da, en kötü ihtimal 1 kocası azalır bize yeni fırsatlar doğar.
Topyekün bir bitirme harekatı bu açıdan bizi gereksiz zorlayabilir. Parça parça ama istikrarlı olarak tehdidi istediğimiz yönde küçültmemiz lazım. 2020'de Pence ultimatomuna kadar olan tempomuz çok iyiydi aslında ama ABD direk "ekonominizi tamamen bitiririm" diyerek devreye girdi.
Ne yapacaksak, o tepkiyi tekrar yaratmadan usul usul yapmamız gerek zira ABD hala dünyanın finans tekeli.
Bu yüzden mevcut statüko bozulursa ABD'nin aktif olduğu Fırat doğusunda değil,fırat batısında bozulmalı ilk etapta.
-
- Süvariler
Bunların pili bitti. Devri kapandı. Reklamı yayından kalktı. O dünyada sozde kahraman olarak görülen hirtlari takan yok artık.
Bunlardan bir pok olmayacagini savunurum burada yıllardır. Sonları da belli. İşte Barzani ye, Afganistan daki hükümete ne olduysa bunlara da o olacak.
Bunlardan bir pok olmayacagini savunurum burada yıllardır. Sonları da belli. İşte Barzani ye, Afganistan daki hükümete ne olduysa bunlara da o olacak.
-
- Süvariler
Yerini kim alacak o zaman , o önemli.trakya_forever yazdı: ↑24 Eyl 2023, 23:05 Bunların pili bitti. Devri kapandı. Reklamı yayından kalktı. O dünyada sozde kahraman olarak görülen hirtlari takan yok artık.
-
- Süvariler
Suriye'de iç savaş
Ben, son gelişmeleri ve takip ettiğim olayları yorumlamak isterim. Özellikle Cumhurbaşkanı'nın son İsrail açıklamaları takip edilecek olursa, daha önceden mesajlarimda belirtmeye çalıştığım durum ortaya çıkmaya başladı diyebiliriz. İsrail heyeti Türkiye'ye geldikten hemen sonra bizim karşı ziyaretimiz söz konusu olacak. Buna ilaveten D. Akdeniz'de ortak sismik arama ve sondaj çalışmalarının başlayacağı ilan edildi. Bu kısmı defalarca söylemiştik. Tartışmıştık. Olması gerekliliği çok önemli ekonomik ve politik kazanım sağlayacaktır. New York'taki Türk Evi çok aktif kullanılıyor anladığım kadarıyla. İsrail hükümet yetkilileri ile olan ilişkilerin geliştirilmesine paralel Yahudi lobisinin ileri gelenleri ve yetkilileri ile sıkı diplomatik görüşmeler yürütülüyor olmalı. İşin boyutu sadece D.Akdeniz ve Türk- İsrail ilişkilerinin çok ötesine evrilmekte. Konjonktürün müsaitliği ve zorakiliği neticesinde bölgesel çıkar ortaklığının içeriği zenginleşerek artmakta.
Azerbaycan'ın 30 sene sonra İsrail'de büyükelçilik açacak olması da bu oluşumun bir ayağı. Sonuç itibariyle Türkiye- İsrail -Azerbaycan bölgesel ortaklığı fiilen harekete geçirilmektedir. Rusya'nın son Ermenistan çıkışları ve politika dönüşümü de bunu destekler niteliktedir. Bu oluşuma seyirci kalmak istemeyen ve nefes alanına sahip olmak isteyecek Rusya için de Ermeni hükümeti, Suriye hükümeti, bölücü terör örgüt/PYD, İran Molla yönetimi gibi oluşumlar için artık yolun sonu göründü diyebiliriz. Ortaklığın işler hale gelmesi için elbette zaman ihtiyaç olacak. Belirli bir süreç içerisinde gerçekleşecek olaylar zinciri söz konusu. İsrail'in Türkiye - Irak Basra Körfezi-Ovaköy ticaret yoluna, Zengezur koridoru vesilesiyle Türkiye - Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetleri oluşumuna, Çin -AB ticaret güzergahına, D.Akdeniz'de daha fazla MEB alanına, çıkartılan hidrokarbonun ihraç güzergahına ve bölgesel güvenliğin de tesis edilebileceği bu ortaklığa seyirci kalması düşünülemez.
Beyaz Saray ve Kongre'deki büyük ağırlığı olan Yahudi lobisi de bölgeye hakimiyet, İsrail güvenliği ve çıkarlarını gerçekleştirebilecek şekilde içerisinde Türkiye ve Azerbaycan'ın da olacağı bu yükselen güç ile birlikte çalışmaya, hareket etmeye niyetli hareketler içerisinde. Türkiye -Abd ticaret ortaklığının 100 b $ seviyesine çıkarılma çabalarını da bu minvalde görebiliriz.
Burada Azerbaycan'ın özellikle İsrail hükümeti ve ABD yahudi lobisi üzerinden Türkiye ile olan ilişkilerde aracı olmasını ve ilişkilerin tekrar çıkar ortaklığı düzeyine getirilmesi hususundaki çabalarını da takdir etmek gerek. İşin içerisinde Türkiye'nin enerji merkezi ve fiyat belirleme noktası olması da var tabi. Buna ilaveten Karadeniz'de bulunan gaz alanları, devamında Karadeniz sahili boyunca bulunabilecek potansiyel gaz ve petrol alanları, hidrojen yataklarının varlığı gibi emarelerin yanında D.Akdeniz 'de şuanda sondaj çalışmaları yapılan Antalya açıklarındaki alanın ciddi miktarda doğalgaz rezervi potansiyeli taşıması gibi enerji konulu avantajlar da söz konusu. Özellikle Azerbaycan petrol ve doğalgazının yanında Türkmenistan gazının da TANAP üzerinden ilave yatırımlarla geçirilmesi, Türkiye'nin ucuza alıp depolaması, AB'ye yüksek fiyattan satabilmesi, İsrail'in bu güzergahları Türkiye üzerinden kullanarak çok uygun maliyetlerle para kazanabilecek olması gibi birçok parametre söz konusu.
Bu bağlamda Suriye'de daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi fiili bir Türk- İsrail ortaklığı görebiliriz. Kerkük'te Türkçe'nin resmi dil ve tabelalara Türkçe eklenmesi tam 32 yıl sonra gerçekleşti. Irak hükümeti Türkiye ile yapacağı ticaret yolu ortaklığına ileride Türkmeneli Türk Cumhuriyeti sınırlarını tanıyarak karşılık verebilir. Bölgesel köpekistan Yönetimi ile birlikte kabul edilebilir bir bölgesel barışı da potansiyel olarak taşımakta. Geriye Suriye kalıyor. İran etkili grupların ve bölücü terör örgüt/PYD oluşumlarının temizlendiği, HŞT'nin ortadan kaldırıldığı bir güvenlik kuşağı karşılığında İsrail'in de Golan tepeleri kuzeyinden kendisini garanti altına aldığı bir oluşum için ortak operasyon ve temizlik harekatı düşünülebilir. Rusya'nın garantörlüğünde Esad'ın seçimle gittiği yeni yönetimin getirildiği bir Suriye Cumhuriyeti söz konusu olabilir. Önümüzdeki 2 sene içerisinde birçok olayla karşılaşacağız. Bu olayların yönüne göre daha sağlıklı yorumlar yapabiliriz.
Azerbaycan'ın 30 sene sonra İsrail'de büyükelçilik açacak olması da bu oluşumun bir ayağı. Sonuç itibariyle Türkiye- İsrail -Azerbaycan bölgesel ortaklığı fiilen harekete geçirilmektedir. Rusya'nın son Ermenistan çıkışları ve politika dönüşümü de bunu destekler niteliktedir. Bu oluşuma seyirci kalmak istemeyen ve nefes alanına sahip olmak isteyecek Rusya için de Ermeni hükümeti, Suriye hükümeti, bölücü terör örgüt/PYD, İran Molla yönetimi gibi oluşumlar için artık yolun sonu göründü diyebiliriz. Ortaklığın işler hale gelmesi için elbette zaman ihtiyaç olacak. Belirli bir süreç içerisinde gerçekleşecek olaylar zinciri söz konusu. İsrail'in Türkiye - Irak Basra Körfezi-Ovaköy ticaret yoluna, Zengezur koridoru vesilesiyle Türkiye - Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetleri oluşumuna, Çin -AB ticaret güzergahına, D.Akdeniz'de daha fazla MEB alanına, çıkartılan hidrokarbonun ihraç güzergahına ve bölgesel güvenliğin de tesis edilebileceği bu ortaklığa seyirci kalması düşünülemez.
Beyaz Saray ve Kongre'deki büyük ağırlığı olan Yahudi lobisi de bölgeye hakimiyet, İsrail güvenliği ve çıkarlarını gerçekleştirebilecek şekilde içerisinde Türkiye ve Azerbaycan'ın da olacağı bu yükselen güç ile birlikte çalışmaya, hareket etmeye niyetli hareketler içerisinde. Türkiye -Abd ticaret ortaklığının 100 b $ seviyesine çıkarılma çabalarını da bu minvalde görebiliriz.
Burada Azerbaycan'ın özellikle İsrail hükümeti ve ABD yahudi lobisi üzerinden Türkiye ile olan ilişkilerde aracı olmasını ve ilişkilerin tekrar çıkar ortaklığı düzeyine getirilmesi hususundaki çabalarını da takdir etmek gerek. İşin içerisinde Türkiye'nin enerji merkezi ve fiyat belirleme noktası olması da var tabi. Buna ilaveten Karadeniz'de bulunan gaz alanları, devamında Karadeniz sahili boyunca bulunabilecek potansiyel gaz ve petrol alanları, hidrojen yataklarının varlığı gibi emarelerin yanında D.Akdeniz 'de şuanda sondaj çalışmaları yapılan Antalya açıklarındaki alanın ciddi miktarda doğalgaz rezervi potansiyeli taşıması gibi enerji konulu avantajlar da söz konusu. Özellikle Azerbaycan petrol ve doğalgazının yanında Türkmenistan gazının da TANAP üzerinden ilave yatırımlarla geçirilmesi, Türkiye'nin ucuza alıp depolaması, AB'ye yüksek fiyattan satabilmesi, İsrail'in bu güzergahları Türkiye üzerinden kullanarak çok uygun maliyetlerle para kazanabilecek olması gibi birçok parametre söz konusu.
Bu bağlamda Suriye'de daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi fiili bir Türk- İsrail ortaklığı görebiliriz. Kerkük'te Türkçe'nin resmi dil ve tabelalara Türkçe eklenmesi tam 32 yıl sonra gerçekleşti. Irak hükümeti Türkiye ile yapacağı ticaret yolu ortaklığına ileride Türkmeneli Türk Cumhuriyeti sınırlarını tanıyarak karşılık verebilir. Bölgesel köpekistan Yönetimi ile birlikte kabul edilebilir bir bölgesel barışı da potansiyel olarak taşımakta. Geriye Suriye kalıyor. İran etkili grupların ve bölücü terör örgüt/PYD oluşumlarının temizlendiği, HŞT'nin ortadan kaldırıldığı bir güvenlik kuşağı karşılığında İsrail'in de Golan tepeleri kuzeyinden kendisini garanti altına aldığı bir oluşum için ortak operasyon ve temizlik harekatı düşünülebilir. Rusya'nın garantörlüğünde Esad'ın seçimle gittiği yeni yönetimin getirildiği bir Suriye Cumhuriyeti söz konusu olabilir. Önümüzdeki 2 sene içerisinde birçok olayla karşılaşacağız. Bu olayların yönüne göre daha sağlıklı yorumlar yapabiliriz.
-
- Süvariler
Arap Aşiretler yine cosmus. Hirtlari bir yoklamislar 10+ leş var.
-
- Akıncılar
HTŞ İdlib'i karıştıracak artık bundan kaçış yok galiba.