Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri

kaansr
Üye

Mesaj gönderen kaansr »

Yalquzaq yazdı: 30 Tem 2022, 17:26 Açık kaynaklara yansıyan bir bilgi yok. Ama Havelsan Advent kullanılacaksa büyük ihtimal bir Türk şirketinin gemileri olacaktır diye düşünüyorum.
Anladım hocam. Belki sa'ar 62 ler düşünülebilir, gemi üretilir. Türk şirketleriyle karakol botu olarak donatılır. Daha önce de inşa edildi, bilinen bi tasarım.
Mümkünse tabi...

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler

Mesaj gönderen Tyras »

Azerbaycan güçlü bir kara ordusu oldu. Deniz kuvvetlerini de bir düzene koyması çok güzel olur. Ama en çok merak ettiğim, bizim TSK'nın olduğu gibi uçak alım tercihinin ne olacağı.

Azerbaycan gibi bir ülke için az sayıda Mig-29 ve rezerv Mig-25'lerden müteşekkil bir hava gücü çok zayıf kalıyor. TSK'nın da ince beli uçaklar, Azerbaycan bu anlamda güçlü olsa, bizim de caydırıcılığımıza etki eder.

Daha öncede söylemiştim, eğer Türkiye, F16 verilmemesi halinde ABD dışında bir alıma gidecekse, 2 ülkenin ortak altyapı kurması harika bir gelişme olurdu.

Hatta ortak filo gibi bir yapılanma kurulması, verdiği mesaj bakımından da uluslararası arenada şaşırtıcı olur.

Şuan düşünüyorum da, Türkiye-Azerbaycan'ın ortak işlettiği 60 adet/4 filo, J-35, EF-2000 veya Su-57'si. Hayali bile mutlu etmeye yetiyor :roll:

commandos
Süvariler

Mesaj gönderen commandos »

Kara kuvvetleri bakımından ortak bir tugay çalışması vardı yanlış hatırlamıyorsam. Bunun benzeri deniz ve hava gücünde de ileride teşekkül edebilir. Hava kuvvetleri nispeten deniz kuvvetlerine göre daha bir zor olabilir. Zira deniz kuvvetleri açısında ortak gemi ve diğer yüzer unsur birlikleri kurulabilir. Hayta Akdeniz’de bir gemi üssü bile verilebilir. Açık denizlerde hem bayrak gösterir hem de bize güzel destek olur.

Yalquzaq
Süvariler

Mesaj gönderen Yalquzaq »

Tyras yazdı: 31 Tem 2022, 21:26 Azerbaycan güçlü bir kara ordusu oldu. Deniz kuvvetlerini de bir düzene koyması çok güzel olur. Ama en çok merak ettiğim, bizim TSK'nın olduğu gibi uçak alım tercihinin ne olacağı.

Azerbaycan gibi bir ülke için az sayıda Mig-29 ve rezerv Mig-25'lerden müteşekkil bir hava gücü çok zayıf kalıyor. TSK'nın da ince beli uçaklar, Azerbaycan bu anlamda güçlü olsa, bizim de caydırıcılığımıza etki eder.

Daha öncede söylemiştim, eğer Türkiye, F16 verilmemesi halinde ABD dışında bir alıma gidecekse, 2 ülkenin ortak altyapı kurması harika bir gelişme olurdu.

Hatta ortak filo gibi bir yapılanma kurulması, verdiği mesaj bakımından da uluslararası arenada şaşırtıcı olur.

Şuan düşünüyorum da, Türkiye-Azerbaycan'ın ortak işlettiği 60 adet/4 filo, J-35, EF-2000 veya Su-57'si. Hayali bile mutlu etmeye yetiyor :roll:
Azerbaycan’ın Batılı ülkelerden uçak alması, daha doğrusu o ülkelerin uçak satması imkansız. Azerbaycan’ın sadece İtalya ile iyi ilişkileri bulunuyor, örneğin ondan M-346 için anlaşma yapıldı veya yapılabildi (ayrıca İtalya Azerbaycan petrolunun en büyük müşterisi. Temmuz 2021 - 2022 tarihlerinde İtalya Azerbaycan’dan 28 milyar dolar ithalat gerçekleştirmiş). Ama ABD, Fransa, İsveç gibi ülkeler imkansız. ABD’de Ermeni lobisi (Mendendez, Schiff gibi 100% Ermeni yanlısı isimler var), Fransa’nın Ermenistan yanlısı tutumunu anlatmaya gerek yok, İsveç de malum. Eurofighter deseniz Almanya var.

Dolaysıyla geriye Rusya ile Çin/Pakistan kalıyor.

2020 yılında Azerbaycan hava kuvvetlerinden bir heyet Rus savaş uçağı üreticisi firmaları ziyaret etti.

Haber:

https://mod.gov.az/az/news/azerbaycan-h ... 30603.html

“keçirilən görüşlərdə ölkəmizin Rusiya istehsalı olan ən müasir döyüş təyyarələrinin alınmasında maraqlı olduğu bildirilib.”

Fotolarda Mig-35, Su-30, Su-35 görülüyor. Ayrıca Mig-35 ile uçuşlar gerçekleştirilmişti.

2 ay sonra Savunma Bakanı bir röportajında “pilotlarımız Rusya’da modern savaş uçakları üzerindeki eğitimlerini sürdürüyorlar” demişti.

Şu an ise Rusya’dan uçak alımı ne kadar mümkün, demek güç.
En son Yalquzaq tarafından 31 Tem 2022, 23:56 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

Yalquzaq yazdı: 31 Tem 2022, 23:12 Azerbaycan’ın Batılı ülkelerden uçak alması, daha doğrusu o ülkelerin uçak satması imkansız. Azerbaycan’ın sadece İtalya ile iyi ilişkileri bulunuyor, örneğin ondan M-346 için anlaşma yapıldı veya yapılabildi (İtalya Azerbaycan petrolunun en büyük müşterisi. 2021 - 2022 Temmuz tarihlerinde İtalya Azerbaycan’dan 28 milyar dolar ithalat gerçekleştirmiş). Ama ABD, Fransa, İsveç gibi ülkeler imkansız. Eurofighter deseniz Almanya var.

Dolaysıyla geriye Rusya ile Çin/Pakistan kalıyor.

2020 yılında Azerbaycan hava kuvvetlerinden bir heyet Rus savaş uçağı üreticisi firmaları ziyaret etti.

Haber:

https://mod.gov.az/az/news/azerbaycan-h ... 30603.html

“keçirilən görüşlərdə ölkəmizin Rusiya istehsalı olan ən müasir döyüş təyyarələrinin alınmasında maraqlı olduğu bildirilib.”

Fotolarda Mig-35, Su-30, Su-35 görülüyor. Ayrıca Mig-35 ile uçuşlar gerçekleştirilmişti.

2 ay sonra Savunma Bakanı bir röportajında “pilotlarımız Rusya’da modern savaş uçakları üzerindeki eğitimlerini sürdürüyorlar” demişti.

Şu an ise Rusya’dan uçak alımı ne kadar mümkün, demek güç.
Hocam Azerbaycan'ın Batı ile (iyi) ilişkilerinin olmamasının sebebi nedir?

Yalquzaq
Süvariler

Canti yazdı: 31 Tem 2022, 23:50 Hocam Azerbaycan'ın Batı ile (iyi) ilişkilerinin olmamasının sebebi nedir?
Yorumumu editleyip ilaveler ettim ama kısaca bu ülkelerin çoğu Azerbaycan-Ermenistan meselesinde Ermeni yanlısı. En azından kendi silahlarının potansiyel olarak Ermenistan’a karşı kullanılmasını istemezler. İnsan hakları bahanesini ise ciddiye alamam. Mısır, Suudi Arabistan vs gibi ülkelere silah satmakta sakınca görmüyorlar.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

Tabii ki kendileri karar verir buna ama benim Azerbaycan için avantaj görebileceğim durum Türkiye ile askeri projelere ( Özellikle büyük projelere ) ortak olarak finansal destek sağlamak, belli ölçüde parça ve alt aksam üretimi yapmak, FASBAT seviyesi bakım onarım kabiliyetine erişmek ve bir savunma sanayi eko sistemi kurmak olacaktır. Uçak için Hürkuş-Hürjet-MMU, Donanma için Ani müdahale Botları, karakol Botları, hücumbot, OPV ve Korvet, kara araç ailesi, Altay tank ve Fırtına obüs, HSS ailesi, topçu roketleri, gemisavar füzeleri, hava hava ve hava yer mühimmatları, SİHA projeleri, uydu sistemleri ve sonda roket projeleri gibi pek çok projeye katılabilir. Proje süreçlerini finansal olarak destekleyerek süreci kısaltabilir. İhtiyacının çoğunu karşılar. Ortak askeri altyapı ve eğitim ile hareket edebilir.

commandos
Süvariler

MMU yu bekleyebilirler. O süre zarfında gap filler uçak alımı olabilir mi?

Kullanıcı avatarı
Grenadier
Üye

Mesaj gönderen Grenadier »

Olursa, ya JF-17, ya da Su30/35 serisinden alım olur. Bunlar dışında pek seçenek yok şu aşamada.

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler

Mesaj gönderen Tyras »

Grenadier yazdı: 01 Ağu 2022, 12:06 Olursa, ya JF-17, ya da Su30/35 serisinden alım olur. Bunlar dışında pek seçenek yok şu aşamada.
-Çin, Pakistan'a J-10C satışından sonra Sudan'la da J-10C satış görüşmesi yürütüyor.

- Tedarik istikrarsızlığı nedeniyle silah pazarının ciddi miktarını kaybetme riskine karşı daha agresif bir satış politikası izlemesini beklediğim Rusya, Cezayir'e 14 adet Su-57 satışı yapacağı söyleniyor.

-Bunun dışında Rusya'nın hedef pazar olarak Körfez ve Hindistan'ı belirlediği, umutlar bağladığı yeni Su-75 Checkmate uçağı CAATSA nedeniyle fuarlar haricinde bu ülkeleri hiç göremeyebilir.

Türkiye için yakın zamanda Hürjet'e, Azerbaycan için M-346'lara sahip olacak olmak, JF-17'nin çekiciliğini azaltıyor. Yoksa en olabilir uçak dediğiniz gibi JF-17.

Ama burada Batı'nın uçak satmaması dışında, 2. bir mesele daha var, hem uçak satmayıp, hem başka kaynaktan uçak alınması halinde ambargo tehdidi.

Bu sürdürülebilir bir iş değil. Yani TF-X gecikirse, ya hava kuvvetlerimizin yaşlanıp yok olmasını izleyeceğiz, ya Batı'nın Hindistan'a CAATSA muafiyeti çıkarıp, Suud'u Mısır'ı silaha boğup, bizi her fırsatta darlayan saçma politikasını bir noktada umursamayıp deleceğiz.

F-16 olmadı, EF-2000 son kapımız, zaten bize Batı bloğunun sunacağı başka uçak ta yok.

Boramae, Gripen, FCK-1, en uçuk ihtimal ATD-X Shinsin. Olma ihtimali F16'dan çok çok az, pek irdelemeye gerek görmüyorum.

Almanya, EF-2000 konusunda Alman üretimi parça kullanılmayacak şartı ile satışa onay verebilir. Alman üretimi parçalar yerine muadilleri İngiltere'de üretilir, EF-2000 alırız. İtalya, İspanya, İngiltere'de Ermenilerin siyasi ağırlığı yok, Almanya'da kaçak oynayıp sorumluluğu üzerinden atarsa iş çözülür. Olabilecek en iyi senaryo bu.

Bu senaryoya AB-Azerbaycan çıkar ilişkisi gaz tedariği nedeniyle zirvede iken Azerbaycan eklenebilir mi? Bence neden olmasın.

Kaldı ki, biz de EF-2000 alamazsak, Rusya ve Çin'den Su-30/JF-17'den daha iyi teklifler alabiliriz.

Batı ülkeleri, Rus/Çin uçağı alacak değil. BRICS ülkelerinden Hindistan'ı çıkar, geriye Güney Afrika ve Brezilya kalıyor. Endonezya Su-35ten CAATSA yüzünden daha yeni geri adım attı. Üstüne koyabileceğiniz Mısır, Türkiye ve İran, BAE, Suud, Nijerya var.

Mısır, envanteri zaten doldu taşıyor. Ki Su-35 siparişleri de üretildi.

Suud'un BAE'nin ihtiyacı az. Güney Afrika, Nijerya ve Brezilya hafif jetler yerine 5. nesil jete ihtiyaç duyacakları sıcak coğrafyalarda değiller ve Batıdan tedarik kapısı açık.

Eğer J-35 veya Su-57 kaydadeğer bir ihraç başarısı gösterecekse satılabilecek 2 ülke kaldı, İran ve Türkiye.

Türkiye'nin tedarik sayısını Azerbaycan'la birleştirip elimizi güçlendirdiğimiz an, olabilecek en iyi müşteriyiz.

Kendimizi de çok küçümsemeyelim.

Kullanıcı avatarı
Grenadier
Üye

Mesaj gönderen Grenadier »

Sn. Tyras hocam, keşke dediğiniz gibi olabilse. Bence biz EF'nin Türkiye için satışını ayarlayablirsek, zaten büyük bir başarı olur.

Azerbaycan'a satış konusu ise daha zor, çünkü başka etmenler de araya girecek. Almanya dışında konsorsiyuma giren diğer ülkeler istekli olsa bile, bunlara örneğin AB üzerinden bir baskı gelebilir, Yunanistan ve güney Kıbrıs aracılığıyla. Bölgesel barışa (yani Ermenistan'a) tehdit olur gibi bahaneler ortaya sürebilirler. Böyle bir durum Rusya'nın da işine gelmez. Hem bölgede hava üstünlüğünü, hem de olası uçak satışından gelebilecek parayı kaybetmeme adına, başta Almanya, Avusturya, İtalya olmak üzere, Avrupa'daki etki ajanlarını devreye sokacaktır.

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler

Mesaj gönderen Tyras »

Çekincelerinizde haklısınız, muhtemelen de EF-2000 işi tam da dediğiniz gibi olur.

S-400 konusunda abartılı bir tepki alımı gerçekleştirdik ama bu sefer biz sonuna kadar haklıyız, öfkeyle kalkıp zararla oturacağımız bir durum tekrar etsin istemem ama bir yandan da üst telden isteklerimizi dile getirmeli, reddedileceksek de, AB-ABD'nin bize sağlam rest çekip, ileride bizim alım tercihlerimize karışamayacak bir halde olmalarını sağlamalıyız.

Azerbaycan'ın doğu blokundan uçak alacağı kesine yakın. TF-X gelene kadar bizim de ara uçak ihtiyacımız olacağı belli. F16'da senato Yunanistan maddesini değiştirmedi, Biden'da kariyerini bizim için kenara atıp, 2 meclisini karşısına almaz.

EF-2000 için de durum çok parlak değil.

Azerbaycan'a gelince, biz ne ara kendimize yetecek kadar TF-X üretebileceğiz de, Azerbaycan'a ihraç edeceğiz.

Bize dönünce hem bizim kurumların 2. kez CAATSA'ya takılmaması, hem de uçaksız kalmamamız lazım.

Bu durumda alımı zaten ABD ile ilişkilerden etkilenecek bir savunma yapılanması olmayan Azerbaycan üzerinden yapıp, iki ülkenin ortak projesi olan hibrid bir yapılanmaya uçak alınır. Rusya veya Çin tarafında şartlar zorlanıp, işinin hakkını verecek, adından söz ettirecek iyi bir uçak istenir.

Yani hem Batıyı direk karşımıza almamaya dikkat etmiş oluruz, hem de onların "bizi uçaksız bırakma" politikasının tam tersi etki yaptığını, Türkiye'nin iyi silahlara erişiminin açık olduğunu göstermiş oluruz.

Çin tarafında J-35 olmazsa J10 , Rus tarafında Su-57 olmazsa Su-35 istenir. Hava-hava ağırlıklı bir görev profili için nitelikli mühimmat alımı da dış kaynaklı yapılır.

Nicelik kısmına ise olabildiğince yerli imkanlarla modernize edilmiş, bizim için F-16'lar/ Azerbaycan için Su-25'ler bakmaya devam ederler.

Bakü-Erzincan-Eskişehir. Üç üsse 20-20-20 bölünmüş, önleme uçağı. Bakü'de full Azerbaycan, Eskişehir'de full TSK, Erzincan'da çift koltuklu versiyonların bulunduğu eğitim uçuşları ağırlıklı her iki devletimizin pilotları.

Ne kadar olur bilemem ama olması için çalışmaya değer görünüyor.

Bizde AESA yokken, Yunan'ın F-35/Meteor ikilisi ile dolaşacağı günler çok uzakta değil. İyi bir plan yoksa da, TF-X gelene kadar kötü bir planımız olmalı artık.

dum
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen dum »

11 ay sonra her şey belli olur. Seçime kadar hükümet cekebilecegi her resti çekip oy artırmaya çalışır ; ABD f-16 işinde aradan çekilir , hürjet ve MMU motorunda kunduza yatar. İngiltere'den erofighter istenir ama cevabı verilmez. Seçimde iktidar değişirse eurofighterlar gelir. Değişmezse hem eurofighter gelmez hem de MMU/hürjet motorları gelmez. Her halukarda ABD ile irtibat kesilmiş olur. Avrupa ile ticari ilişki kalır.iktodar degisirse İngiltere ile askeri ilişki kurulabilirse doğuya dönmeden hava kuvvetlerini kurtarırız. Yok değişmezse hürjet ve MMU motoru desteksiz 20 senede bitmez. Rusya'dan aldın mı caatsa yersin, ayrıca Ukrayna'da yediği haltlardan sonra Rusya'dan uçak alan da ne biliyim. Geriye kalıyor iki seçenek; ya İran gibi balistik füze, hava savunma füzesi ve nükleer başlık peşine düşeceğiz veya Çin'e yamanıp , natoya elveda diyeceğiz. Ki uygurlara yapılanlardan sonra Çin'e yanaşan da bizden değildir. Valla onu bunu bilmem de Avrupa ve Amerikayı bize ticari yaptırım uygulatmadan ne yapacaksak yapalım. Askerden sonra Ticari yaptirim da başlarsa , taşın kökünü yeriz.

Kullanıcı avatarı
KatipMaster
Süvariler

Mesaj gönderen KatipMaster »

dum yazdı: 02 Ağu 2022, 20:10 11 ay sonra her şey belli olur. Seçime kadar hükümet cekebilecegi her resti çekip oy artırmaya çalışır ; ABD f-16 işinde aradan çekilir , hürjet ve MMU motorunda kunduza yatar. İngiltere'den erofighter istenir ama cevabı verilmez. Seçimde iktidar değişirse eurofighterlar gelir. Değişmezse hem eurofighter gelmez hem de MMU/hürjet motorları gelmez. Her halukarda ABD ile irtibat kesilmiş olur. Avrupa ile ticari ilişki kalır.iktodar degisirse İngiltere ile askeri ilişki kurulabilirse doğuya dönmeden hava kuvvetlerini kurtarırız. Yok değişmezse hürjet ve MMU motoru desteksiz 20 senede bitmez. Rusya'dan aldın mı caatsa yersin, ayrıca Ukrayna'da yediği haltlardan sonra Rusya'dan uçak alan da ne biliyim. Geriye kalıyor iki seçenek; ya İran gibi balistik füze, hava savunma füzesi ve nükleer başlık peşine düşeceğiz veya Çin'e yamanıp , natoya elveda diyeceğiz. Ki uygurlara yapılanlardan sonra Çin'e yanaşan da bizden değildir. Valla onu bunu bilmem de Avrupa ve Amerikayı bize ticari yaptırım uygulatmadan ne yapacaksak yapalım. Askerden sonra Ticari yaptirim da başlarsa , taşın kökünü yeriz.
Sayın dum tamam bizimkilerde sopayı hak ediyor ama batı aşırı derecede ikiyüzlü politika izliyor bize karşı. Adam akıllı bürokratlarımız olsaydı şu dönemde projelerimize ivme kazandırabilirdik. Ben mevcut iktidar değişirse mevcut projelerin akıbetinden endişe ediyorum. İktidarın bendeki tek artı yanı askeri projelere desteklerini esirgememiş olmaları. Bİlmiyorum bana katılır mısınız ? Öyle yada böyle gençlere güveniyorum. Motor işi olsun diyer aviyonikler olsun. Biz bu projeyi alınımızın akıyla bitireceğiz.

İZCİ
Üye

Mesaj gönderen İZCİ »

KatipMaster yazdı: 03 Ağu 2022, 00:12 Sayın dum tamam bizimkilerde sopayı hak ediyor ama batı aşırı derecede ikiyüzlü politika izliyor bize karşı. Adam akıllı bürokratlarımız olsaydı şu dönemde projelerimize ivme kazandırabilirdik. Ben mevcut iktidar değişirse mevcut projelerin akıbetinden endişe ediyorum. İktidarın bendeki tek artı yanı askeri projelere desteklerini esirgememiş olmaları. Bİlmiyorum bana katılır mısınız ? Öyle yada böyle gençlere güveniyorum. Motor işi olsun diyer aviyonikler olsun. Biz bu projeyi alınımızın akıyla bitireceğiz.
Son günlerde çok duymaya başladım bu savı. Mevcut iktidar değişince projelerin rafa kalkacağı hissiyatını sizde uyandıran ne?

Bana siyasi amaçlı bir konuşma gibi geliyor. Mevcut hükümet başa gelmeden önce başlayan projeler vardı. Bir değişiklik olmadı. Aksine mevcut iktidar değişirse bize yapılan yaptırımların azalması ihtimali de dillendiriliyor.

dum
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen dum »

Silinebilir.

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler

Mesaj gönderen Tyras »

İZCİ yazdı: 03 Ağu 2022, 00:37
Son günlerde çok duymaya başladım bu savı. Mevcut iktidar değişince projelerin rafa kalkacağı hissiyatını sizde uyandıran ne?

Bana siyasi amaçlı bir konuşma gibi geliyor. Mevcut hükümet başa gelmeden önce başlayan projeler vardı. Bir değişiklik olmadı. Aksine mevcut iktidar değişirse bize yapılan yaptırımların azalması ihtimali de dillendiriliyor.
-Sezgin Tanrıkulu, ihalar insanlık suçudur diyen CHP genel başkan yardımcısı
-Canan Kaftancıoğlu, Sözde Ermenin soykırımı iması ile 24 Nisan'da ne oldu? diye soran İstanbul il başkanı
-CHP desteğiyle seçilen, Öcalana özgürlük platformu üyesi Türk Tabipler Birliği Başkanı
-Barolar Birliği Başkanı, yine CHP destekli, HDP çizgisinde bir seçim
-Almanya'da Sözde Ermeni Soykırımı yasası teklifini veren, Türkiye'ye silah ambargolarının en ateşli savunucularından Cem Özdemir'in İBB başkanı ile takılmacaları
-Apoya Özgürlük konseri veren, Pontus soykırımı imalarında bulunan sanatçıların tepkilere rağmen İBB bütçesiyle yapılan konserlere davet edilmesi,
-Ünal Çeviköz, Karabağ'da Azerbaycan'a destek vermek hatadır diyen emekli büyükelçi,
-Amberin Zaman, Nagehan Alçı gibi geçmişi şaibeli gazetecilerle takılmacalar,
-Aralıksız biçimde, Aponun heykelini dikeceğiz diyen, BTÖ şehir yapılanmasına ev bastırtıp adam öldürten Demirtaş'a özgürlük söylemleri,
-Herhangi bir pişmanlık ifadesi göstermeyen, halen FETÖ iltisaklı askeri öğrencilerle buluşma,

Yazmakla bitecek gibi değil de, siyasete aşırı dalmış oluruz. Makul bir şüphenin oluşması için yeterince emare var.

Kullanıcı avatarı
KatipMaster
Süvariler

Mesaj gönderen KatipMaster »

İZCİ yazdı: 03 Ağu 2022, 00:37 Son günlerde çok duymaya başladım bu savı. Mevcut iktidar değişince projelerin rafa kalkacağı hissiyatını sizde uyandıran ne?

Böyle bir savı dile getirmemin en tabi nedeni Selçuk Bayraktar'ın hiç üstüne vazife değilken siyasi tavır içine girmesi. Gelecek hükümetin Bayraktar'a karşı tutumunu merak ediyorum. Ayrıca mevcut projelere bu kadar finansman vereceklermi orasıda meçhul. Bildirğim ve duyduğum kadarıyla Temel Kotil müthiş derecede finansman tüketen bir insanmış. Ne kadar doğru bilmiyorum. Yeni iktidar bunları destekleyecek mi ? Savunma Sanayinde imajçok önemlidir. Keza Sayın Akşit'in de savunma sanayi dünyasında hatrı sayılır bir yeri var. Şimdi bu adamlarla çalışacak mısın ? bana göre dokunmamalısın. Yani kafamda bir dünya soru var.

İZCİ
Üye

Mesaj gönderen İZCİ »

Tyras yazdı: 03 Ağu 2022, 01:49 -Sezgin Tanrıkulu, ihalar insanlık suçudur diyen CHP genel başkan yardımcısı
-Canan Kaftancıoğlu, Sözde Ermenin soykırımı iması ile 24 Nisan'da ne oldu? diye soran İstanbul il başkanı
-CHP desteğiyle seçilen, Öcalana özgürlük platformu üyesi Türk Tabipler Birliği Başkanı
-Almanya'da Sözde Ermeni Soykırımı yasası teklifini veren, Türkiye'ye silah ambargolarının en ateşli savunucularından Cem Özdemir'in İBB başkanı ile takılmacaları
-Apoya Özgürlük konseri veren, Pontus soykırımı imalarında bulunan sanatçıların tepkilere rağmen İBB bütçesiyle yapılan konserlere davet edilmesi,
-Ünal Çeviköz, Karabağ'da Azerbaycan'a destek vermek hatadır diyen emekli büyükelçi,
-Aralıksız biçimde, Aponun heykelini dikeceğiz diyen, BTÖ şehir yapılanmasına ev bastırtıp adam öldürten Demirtaş'a özgürlük söylemleri,
-Herhangi bir pişmanlık ifadesi göstermeyen, halen FETÖ iltisaklı askeri öğrencilerle buluşma,

Yazmakla bitecek gibi değil de, siyasete aşırı dalmış oluruz. Makul bir şüphenin oluşması için yeterince emare var.

Sayın Tyras; Nagehan Alçı tayfası ve FETÖ gibi oluşumların, hatta açılımların en yüksek olduğu dönem bu iktidar zamanında oldu ve ona rağmen savunma sanayi yükseliş gösterdi. Ki bir çok hamlenin kökeninde bu iktidardan önceki iktidarların imzası var. Yani bu hükümetler üstü bir bilincin eseri.

“keşke yunan galip gelseydi” diyen birinin cenazesine mevcut iktidar teşrif edebiliyor. Yani bu söylemler demek ki çok da risk arzetmiyor ve münferit beyanlar üzerinden gitmek net bir tablo çıkarmıyor. Ayrıca muhalefetin içinde yüksek derecede milliyetçi gruplar da var.

Mevcut muhalefetin iktidar olduğunda başarılı bir savunma sanayini kenara atabileceğini sanmıyorum. Yıllar sonra iktidarı değiştirmişken kendi ayağına sıkmak olur. Zira standart bir CHP seçmenini çekip sorsanız savunma sanayinin önemini kabul eder.

Konunun diğer tarafına gelirsek Aselsan Roketsan Havelsan TEI TUSAŞ ve adını şu an yazmadığım çoğu şirketin geçmişi 30-40 sene öncesine dayanıyor ve gayet ivmeli başarılı gidiyorken mevcut yönetimin her daim doğru kararlar aldığını ve mutlak başarılı olduğunu da söyleyemeyiz. Örnek olarak Altay Tankı ile MMU konusunda BMC ve Katar ilişkilerimiz bize yıllar kaybettirdi.

commandos
Süvariler

Tyras yazdı: 03 Ağu 2022, 01:49 -Sezgin Tanrıkulu, ihalar insanlık suçudur diyen CHP genel başkan yardımcısı

Üstat kusura bakma ama saçma bir sav olmuş. Farklı söylemler her dönem her parti içinde olmuştur. Buna iktidar partisi de dahildir. Hatta kat be kat fazlasını iktidarda iken söylemiş ve yapmıştır. O yüzden çok kaale almama taraftarıyım. Ne de olsa önümüzde seçim var diye herkes her yol mübaha gidiyor.
Ben savunma sanayinin bu ivmeden aşağı yönlü düşeceğini sanmıyorum. Hatta iktidar değişikliğinde bazı kritik yaptırımların kalkabileceğini ve bunun da bir şekilde bize faydası olabileceğini düşünüyorum.

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler

Mesaj gönderen Tyras »

Konu epey dağıldı. Siyasete epey giriyorum, ama her iki tarafı da eleştirdiğim için sorun olmaz sanıyorum. Bu mesajı yazdıktan sonra genele yazacak çok şey olmayacak, isteyenler özel mesajdan sorabilir, başlığı daha fazla siyasetle sabote etmeyelim :)

İktidar partisinin köktencilerinin neo-Osmanlı dediğimiz "İslami bir küresel süpergüç yaratma" hayali olduğu bir sır değil.

Bu açıdan yıllardır Türk milletine, "siz kurucu unsur değil, onlarca İslam milletinden sadece birisiniz, milletini öncelemek, diğer milletlere karşı ırkçılıktır,-yabaniliktir, biz evrensel/emperyal bir hedefin peşindeyiz sizin vizyonunuz buna yetmiyor," tarzında aşağılayıcı bir yaklaşımları olduğu, bu yaklaşımı da tüm cumhuriyet karşıtı sosyolojik gruplarla bağ kurmak, oy devşirmek için kullandıkları bir siyasi gerçek.

Bu durumda, hedefleri TSK'yı, silah sanayiini yok etmek değil, kendi yeşil kuşak hedefleri doğrultusunda dönüştürmek idi.

Bu dönemde iktidarın savunma sanayii'ne aşırı sarılması da, son 5 yılda ülkede iyi giden başka birşey olmaması sebepli biraz da. Savunma sanayiini bu kadar göz önünde tutmak da sakat bir yaklaşım ayrıca.

Geçmişe dönersek 2010'lara kadar savunma sanayii dediğimiz, lisans altı üretimin ağırlıklı olduğu, yurtdışı işbirliği modeliyle yaşayan, bu anlamda yurtdışından da tepki almayan bir oluşumdu. Savunma sanayimiz yok değildi, bizi bugünlere getiren birikim 2010'dan önce oluştu ama bir nevi dünya kamuoyunca "kontrol altında" görülen, güç dengelerini tek başına değiştiremeyecek bir oluşumdu.

Bugün Türk savunma sanayii bölgemizde stratejik rekabette ayakta kalabilmemizi sağlayan yegane şey. Senato raporlarında, dünyaca ünlü basın kuruluşlarının sipariş manşetlerinde, " bölgesel istikrarı bozduğu" gerekçesiyle artık alenen savunma sanayiimiz hedef alınıyor.

Bu saatten sonra savunma sanayiini savunmanın siyasi bir bedeli var. Çoğu zaman ekonomik duruma bahane olarak sunulsa da düşmanlık yapan "Dış güçler" söylemi, Savunma sanayii için artık somut bir gerçek.

Savunma sanayii, TSK'nın kendini savunması, TSK'nın başarısı Türk milletinin çıkarlarının savunulması demek. Türk milletini idare edecek iktidara aday olanların da peşinen "sarı öküzü kurda vermeyeceğim" diyebilmesi, millet nezdine bir sınavdır.

Yani ülkesinin kaynaklarını bize oranla 3-4 kata daha fazla silaha yatıran Miçotakis militarist sayılmaz, ama Türkiye'de savunma sanayiini kollayan "askeri diktatörlük peşinde koşuyor" damgası yer dünyadan kolaylıkla.

İyi ilişkiler adına yurtdışından gelen yönlendirmelerle hareket edemeyiz. Muhalefet gelince ilişkimiz düzelecek diye bakıyoruz da, muhalefet babasının oğlu mu bu adamların? Arka plandaki niyet ne? bunu kimse irdelemiyor.

Bugün 7/24 Cumhurbaşkanına sallayan mecraların, istediklerini alamadıkları halde, (ki istedikleri hiç milletin işine gelecek şeyler değil) ilk işi yeni yönetimin bir hayal kırıklığı olduğu, eğer sönük bir liderlik varsa yeni iktidarın hayali derin devletin maşası, güçlü bir lider figür varsa, diktatör eğilimli olduğu yazılıp çizilecek. Baskı/örtülü ambargo süreci sürecek.

Suriye meselesi deniyor. AB-ABD Sezar yaptırım yasasıyla, Esad rejimini hala hedef almıyor mu? ABD'nin kendisi de Suriye'de muhaliflere bir ton TOW füzesi göndermedi mi? İsrail-Mısır deniyor. İktidarın da bu ülkelerle normalleşme programı da mevcut. Öyleyse ne?

Yani arkada farklı bir motivasyon var. Oda terörün normalleştirilmesi/yurt dışı ayağının devletleştirilmesi sürecindeki koordinasyonu iki taraflı yürütmek. "Çözüm süreci 2" hazırlanıyor. Benim önsezim bu, öyle ki kadrolar da, söylemler de buna yönelik kurulmuş.

Mesela çözüm süreci öncesine dönelim. İlk propaganda TSK'nın terörle mücadeleye bilmem kaç milyar dolar harcadığı, (ilerizekalıların yaptıkları hesapta denizaltının yakıtından, askerin maaşına her şeyi içeren 30 yılın tüm savunma bütçesini toplamak) bu olmasa doğunun güllük gülistanlık refah içinde bir yer olacağı idi. Olmadı-tam aksi olanında yıkıldığı, yolların mayın tarlasına döndüğü bir süreç oldu.

O dönem savunma sanayii değil, TSK'nın kendisi hedef alınıyordu. İkinci etapta aslında BTÖ düşman değil, TSK ve "derin devletin" zulmü ile bu noktaya gelindi propagandası yoğunlaştırılıp, çözüm süreci başladı ve oluşan zaafiyet Sur-Cizre-Yüksekova-Varto-İdil-Silopi-Dargeçit şehir merkezlerinde askerimizin-polisimizin canını dişine takıp, can verip fedakarca savaşmasıyla ancak lehimize bitti.

Ülke içinde yaşanan bütün yıkım yine devlet imkanları seferber edilerek toparlanabildi. Yani bedelini yine bizler ödedik. Ne müsebbipleri, ne de projenin ulusal/uluslararası ayağı.

Devletimiz büyüktür, bakın bütün yıkılan ilçeleri geri inşa etti desek de, yurtdışından kısa vadeli ve yüksek faizli borçla kendini döndüren ekonomimizi ayakta tutan, her gün yapılanların sonuçları ile yüzleşen biziz. Devlete de gökten para yağmıyor. Bu yıkıma sebep olanlar da sorumluluk almıyor.

Sorumluluk yok, hesap soran yok, öyleyse neden ikinci kez denenmesin değil mi?

Yani siyasi sebepli zaafiyetler, darbeler, komplolar, savaşlar yaşanmaz/olmaz işler değil. İktidar döneminde zaafiyet yaşandı gördük, komşularımızda iç savaş yaşandı gördük, konvansiyonel savaş yaşandı gördük, ülkemizde darbe girişimi yaşandı gördük.

Lakin "çözüm süreci bir ihanet sürecidir" diyen muhalefet çoktan tasfiye edildi ve AB'den ithal söylemlerle, sizin çözümünüz zayıftı biz daha fazlasını yapacağız, ancak öyle "barış" gelecek diyen bir muhalefet oluşturuldu.

Şimdi ana muhalefet içine sızmış etnikçilerin global vizyonu post-modern sol kılıfıyla, siyasi bir hamle olarak HDP üzerinden cumhuriyet düşmanı sosyolojiye ulaşmak, bu alanda iktidar partisi ile rekabet edebilmek için, HDP'yi "terör bağını koparsın koparmasın" normalleştirmek. Projenin uluslararası ayağı ile birebir aynı.

Sürekli "Demirtaş neden içeride Allah aşkına?" diye soran bir insan, onu "siyasi mahkum" olarak gören bir yaklaşım, en kökeninde "bölücü terörü suç olarak görmemek" suyuna girmiştir ve önü kesilmezse işin sonu yeniden oluşacak zaafiyetlerdir.

2010'lara olsa bu durum sadece TSK'yı vururdu, çünkü savunma sanayii göz önünde değildi. Şimdi hem TSK'yı hem Savunma sanayiini vurur.

Ana muhalefetin hala bu yaklaşımı-bu yaklaşımdaki kadroları değiştirme şansı var, yok değil. Ama kayda değer bir kamuoyu baskısı oluşmadığı-yapılanlar makul bir siyasi hamle olarak addedilip görmezden gelindiği, uluslararası destek vatansever hassasiyetlerden daha değerli bir politik araç görüldüğü için yola böyle devam edecekler.

Plan-proje var, kadro var. Sadece güçleri bu işe yetecek mi, bu belli olacak.

Geleneksel muhalefet seçmeninden+iktidarın çöken ekonomik vizyonundan kaçan tepkililerden aldıkları oyla, biz bu kadrolarla-bu söylemlerle kazandık, halk bizim projelerimizi destekliyor diyerek azınlık/uç-sol ajandalarını işleme koymaya çalışacaklar.

Kimisi "yok canım olur mu öyle şey" diyor. Kimisi "ama iktidar da aynısını yaptı " diyor. Biz ise hep başa sarıyor, yerimizde sayıyoruz.

Bir şansımız varsa, oda ittifaklar sayesinde oluşan çeşitlilik. Hangi ittifak kazanırsa kazansın. En azından, çözüm süreci 2 girişimine fren rolü üstlenecek partilere yönelmek yoluyla yeni iktidarlara mesaj verilebilir.

Yutalım veya yırtıp atalım, acı reçetemiz budur.

Kullanıcı avatarı
SametKomurcu
Süvariler

Mesaj gönderen SametKomurcu »

Yalquzaq
Süvariler

Spike NLOS peçi.

Resim

Resim

Yalquzaq
Süvariler

SametKomurcu yazdı: 30 Tem 2022, 15:49
Yanlış işitmiyorsam Selçuk Bayraktar burada Akıncı Azerbaycan'a (ve Pakistan) teslim edilecek diyor.

Yalquzaq
Süvariler

TURAZ Kartalı 2022.

Tatbikatta Azerbaycan HSS’leri de yer alacak. Barak-8, Buk-MB, S-300PMU2 ve Peçora-2TM.

Resim

Resim

Yalquzaq
Süvariler

Savunma Sanayii Bakanı: ADEX 2022 çerçivesinde Türkiye ve İsrail ile yeni silah sistemlerinin alınmasına dair sözleşmeler imzalanacak

“Azərbaycan Bakıda keçirilən 4-cü Azərbaycan Beynəlxalq Müdafiə “ADEX” və 13-cü Beynəlxalq Daxili təhlükəsizlik, Mühafizə və Xilasetmə “Securex Caspian” sərgisi çərçivəsində Türkiyə və İsraillə yeni silahların alınmasına dair müqavilələr imzalayacaq.

O bildirib ki, Azərbaycan həm Türkiyə, həm də İsrail şirkətləri ilə əməkdaşlığı davam etdirir: "Türkiyə ilə birgə elə silahlar üzərində işləyirik ki, 10-15 il sonra üçün nəzərdə tutulub. Yəni, biz gələcəyə baxırıq. Hətta 20 il qabağa baxırıq. Bu dövlət başçısının tapşırığıdı".”

https://apa.az/az/herbi/azerbaycan-turk ... caq-720645

dum
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen dum »

Bakalım adex'te 8x8 KMO görecek miyiz? Azerbaycan'ın acilen Rus menşeli toplardan kurtulması gerekiyor. Hem menzil, hem lojistik, hem teknoloji, hem Türkiye ve batı ile mühimmat birliği açısından şart oğlu şart. En pratik çözüm de 8x8 kmo..

Yalquzaq
Süvariler

Elbit PULS ÇNRA sistemi, Azerbaycan ordusunun renklerinde.

Bir pod Predator Hawk füzesi (300 km azami menzil), diğer pod dolanan mühimmat.

Resim

Resim

Fedakar_asker
Süvariler

Mesaj gönderen Fedakar_asker »

Azerbaycan topçusu isabetsiz atışları ile Karabağ savaşında sınıfta kaldı izlediğim bir çok videoda bunu müşahede ettim. Azerbeycan ordusu elindeki Rus obuslerin namlu ömrünü ölçmeli ömrünü tamamlamış namlular öncelikle degistirilmeli topçu eğitimine önem verilmeli topçu sınıfının geliştirilmesi için gerekirse Türkiye'den destek alınmalı fırtına obusunu niye temin etmiyorlar acaba MKE nin 105 mm lik obusude var hemde helikopterle taşınabiliyor Karabağdaki komandoların anî ateş destek ihtiyacı için hızlı ve pratik bir çözüm olabilir Azerbaycanin topçu konusunda Türkiye'den alacağı bir çok sistem ve eğitim doktirinin olduğuna inanıyorum.

dum
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen dum »

Azerbaycan topçusu oldukça yeterli, eğitimli, ve başarılı.. savaşta vuruşları da gayet isabetliydi.
Nerede müşahade ettiniz acaba atışlara.. murovda mı? Xocavendde mi? Fuzulide mi? Qubatlıda mı? Xadrut'ta mı? Yoksa şuşada mı? sadece ellerindeki topları belli bir takvim planı modern versiyonları ile değiştirmeleri yeterli.
En son dum tarafından 06 Eyl 2022, 22:31 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

KARACI
Süvariler

Mesaj gönderen KARACI »

Topçulukta tedrisat ve silaha hakimiyet ekstra önemlidir. Azerbaycan ordusu ile aynı top ve mermi sistemine gecildigi zaman tedrisatta bosluk kalmayacaktır. Hallice ile iyi, iyi ile mükemmel arasındaki farkı etkileyen faktorler var, Azerbaycan su anda hallice ile iyi arasında bir yerlerde bana göre. Bircok konuda oldugu gibi bu konuda da TSK egitiminden geciyorlar lakin cihazlar farkli olunca tam istenildigi gibi olmuyor bazi seyler, hedef mukemmeliyettir. Artik gudumlu mermiler de var, bize de gelecek, bu sayede tedrisat eski onemini yitiriyor, belirli bir standart gelecektir bu sayede diye dusunuyorum. Burada egitim ve silah ikilisini ekarte ederek birinci siradaki yerini kaybetmeyen husus ise topculuk kavraminin özü olan harita-arazi, sahada topların çizimi, atış zamanlaması, harbin akısına gore yeniden konumlanma vs gibi tamamen "geleneksel" bilgi birikimi gerektiren konulardir. Iste bu oyle birkac senede ogrenilebilen birsey degildir, kara ordusunun yekün olarak egitim sistemini, aklı ortaya koyan kadroları ilgilendirir. Biz ilk beşteyiz, Nato'da iyidir, orada iceride bu konunun öncülerindeniz...

Yalquzaq
Süvariler

Yalquzaq yazdı: 06 Eyl 2022, 15:44 Elbit PULS ÇNRA sistemi, Azerbaycan ordusunun renklerinde.

Bir pod Predator Hawk füzesi (300 km azami menzil), diğer pod dolanan mühimmat.
Dolanan mühimmat Skystriker.

Resim

Resim

Resim
En son Yalquzaq tarafından 06 Eyl 2022, 22:07 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

commandos
Süvariler

Azerbaycan ile e-devlet sistemleri üzerinden bir entegrasyona gitme söz konusu. Bu gidişat tümüyle yada en azından büyük ölçüde devletlerarası entegrasyona da uzar mı sayım yaquzaq?

Yalquzaq
Süvariler

Azerbaycan envanterinde bulunan Indra üretimi Lanza LTR-25, ADEX 2022.

Resim

Azerbaycan envanterinde LTR-20 radarı da mevcut.

Resim

Yalquzaq
Süvariler

commandos yazdı: 06 Eyl 2022, 22:06 Azerbaycan ile e-devlet sistemleri üzerinden bir entegrasyona gitme söz konusu. Bu gidişat tümüyle yada en azından büyük ölçüde devletlerarası entegrasyona da uzar mı sayım yaquzaq?
Niye olmasın.
En son Yalquzaq tarafından 07 Eyl 2022, 08:07 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Fedakar_asker
Süvariler

Sayın Dum internette youtubede birçok video var savaşa giren Ermeni askerlerinin konuşmaları var Azerbaycan topçusu çok zayıf savaşın kazanılmasında topçu sistemleri haricindeki gelişmiş elektronik harp, sihalar, kamikaze dronlar, spike tanksavarlar etkin rol oynadı. Ben bu konuyu bir çok yerde tartıştım Azerice videolarda hatta Azerbaycan topçusu ile dalga geçen Ermeni askerleri bile var. Ruslar bile namlu ömrünü doldurmuş obusleri namlu çeliği ne Almanların koyduğu ambargo yüzünden yenileyemiyor Ukrayna'da Rus topçusu gayet başarısız. Bildiğin gibi g 3 piyade tüfeğin in bile 6500 atım ömrü var bu atimdan sonra isabet azalır 200 m de bir hedefi vurma imkansizlasir. Obüs namlular ömrü çok daha kısa Azerbaycan ordusundaki tüp obuslerin namlu ömürleri ölçülmelidir hatta tüm silahların, Türk ordusunda bu işler düzenli yapılır namlu ömrünü doldurmuş sıfır gibi G3 lerin hek yapıldığına şahit oldum. Ayrıca Türk ordusunda halkavi olmuş namlu lu silah karincalasmis namlulu silahlarda hek yapılır . Bunlar çok önemli konular.ve selam.

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler

Mesaj gönderen Tyras »

Fedakar_asker yazdı: 06 Eyl 2022, 23:35 Sayın Dum internette youtubede birçok video var savaşa giren Ermeni askerlerinin konuşmaları var Azerbaycan topçusu çok zayıf savaşın kazanılmasında topçu sistemleri haricindeki gelişmiş elektronik harp, sihalar, kamikaze dronlar, spike tanksavarlar etkin rol oynadı. Ben bu konuyu bir çok yerde tartıştım Azerice videolarda hatta Azerbaycan topçusu ile dalga geçen Ermeni askerleri bile var. Ruslar bile namlu ömrünü doldurmuş obusleri namlu çeliği ne Almanların koyduğu ambargo yüzünden yenileyemiyor Ukrayna'da Rus topçusu gayet başarısız. Bildiğin gibi g 3 piyade tüfeğin in bile 6500 atım ömrü var bu atimdan sonra isabet azalır 200 m de bir hedefi vurma imkansizlasir. Obüs namlular ömrü çok daha kısa Azerbaycan ordusundaki tüp obuslerin namlu ömürleri ölçülmelidir hatta tüm silahların, Türk ordusunda bu işler düzenli yapılır namlu ömrünü doldurmuş sıfır gibi G3 lerin hek yapıldığına şahit oldum. Ayrıca Türk ordusunda halkavi olmuş namlu lu silah karincalasmis namlulu silahlarda hek yapılır . Bunlar çok önemli konular.ve selam.
Dalga geçen askerin videosu olabilir ama dalga geçtikten 20dk sonra pirzolaya dönenlerin videosu olamazdı mesela. Çünkü 2020 teknolojisiyle yanmış et parçaları video çekemiyordu.

Hani birşeyi kanıt kabul ediyorsanız, aksinin de var olabilmesi lazım.

İha'nın her yaptığı atışı kaydedebilen bir kamerası var. Topçunun yok. Topçunun kamerası yok diye, topçu yok değil. Topçu hala atış gücü yekünün daha yüksek kısmını karşılıyor.

En az 10 binden fazla Ermeni askeri etkisiz hale getirildi. Ermeniler 3800 küsür askerimiz öldü diyor ki, bu onların moral bulmak için kat be kat törpülediği rakamlar, yaralısını vs. falan siz düşünün. Hepi topu 50-60 video izledik diye tüm savaş bundan ibaret değil.

Karabağ dediğiniz adı üstünde dağlık, dağlık olamayan yeri, alabildiğine çalılık-ormanlık. Yüksek mevzilerindeki sığınaklar Azerbaycan'ın çok derinlerini görebiliyor. Yani savunanın saldırandan kat be kat avantajlı olduğu bir yer. Başarısız bir topçu desteğiyle ilerleyebileceğiniz bir yer değil.

Ermenilerin çeneleri çalıştığı kadar kafaları çalışsa, bu avantajları değerlendirir hala pozisyonlarını koruyor olurlardı.

Birinin sığınakta-koyukta-siperde saklanıp kendini mesih ilan etmesi, mesih olduğu anlamına gelmiyor kısacası.

Fedakar_asker
Süvariler

Sayın Tyras konunun mesihle alakası yok, bizimkisi sadece bir öneri Azerbaycan envanterinde ki obuslerin namlu ömürleri ölçülse kütümü olur . Ruslar bile uygulanan ambargolar yüzünden obüs namlularını yenileyemiyorken , Azerbaycan Türkü kardeşlerimiz bazı konularda kendini dahada gelistirse kütümü olur. Ha siz Azerbaycan Türkü ordusu mükemmel diyorsanız size bir şey diyemem . Ama ben bu yazıyı okuyan ve anlayan vatansever Azerbaycan ordu mensubu askerlerin olduğuna inanıyorum. Bence mesaj gideceği yere gitmiştir ve konu anlaşılmıştır.

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler

Mesaj gönderen Tyras »

Fedakar_asker yazdı: 07 Eyl 2022, 00:49 Sayın Tyras konunun mesihle alakası yok, bizimkisi sadece bir öneri Azerbaycan envanterinde ki obuslerin namlu ömürleri ölçülse kütümü olur . Ruslar bile uygulanan ambargolar yüzünden obüs namlularını yenileyemiyorken , Azerbaycan Türkü kardeşlerimiz bazı konularda kendini dahada gelistirse kütümü olur. Ha siz Azerbaycan Türkü ordusu mükemmel diyorsanız size bir şey diyemem . Ama ben bu yazıyı okuyan ve anlayan vatansever Azerbaycan ordu mensubu askerlerin olduğuna inanıyorum. Bence mesaj gideceği yere gitmiştir ve konu anlaşılmıştır.
Azerbaycan topçusu mükemmel değil, ordusuna 850 milyar dolar bütçe ayıran Amerikan topçusu bile mükemmel değil ki, hala nasıl daha iyisini yapabiliriz diye topçu projeleri yürütüyorlar. Kendini geliştirmek ayrı bir iş.

Bence değerlendirmeniz gereken, Azerbaycan topçusu sınıfta kaldı dediğiniz kadarlık bir durum yok ortada.

Bu kadar uçlarda olmaya gerek yok, mükemmellikle-sınıfta kalmanın arasında, kullanılabilecek daha isabetli birçok terim var ortalarda.

Yoksa iyi niyetinizi sorgulamak haddime değil.

Sonra kaynağınıza bakıyorum, bu eziklerin kendini neyle avuttuğu da ciddiye alınacak bir askeri gösterge değil.

Cephedeki o dalga geçenler, çok avantajlı bir coğrafi konumda iken 40 günde ülkelerinin yarısı kadar toprağı kaybettiler. Bakın bu bir gösterge mesela.

Bu adamlar ezik tipler. Sen çıkıp Ermenilerin mimarisi güzel, Yunan'ın mezeleri güzel diyebilirsin.

Bunlar Türklerin, en ufak herhangi bir işi kendilerinden daha iyi yaptığını kabul etmemek için gerekirse kardeşini keserler.

Bu yüzden birkaç ithal silahın başarısını bahane edip, Azerbaycan askeri eğitimsiz, silahları bakımsız sadece İsrail'den aldıkları birkaç pahalı aletin düğmesine bastılar, biz ise kahramanca savaştık yalanını saçıyorlar.

İşte tam orada, Atma Ziyaa! deyip geçeceksin. Yoluna bakacaksın, daha iyi olmak için bu gerikafalılara ihtiyacımız yok. Bunları unutup, önünde olanlara pür dikkat kesileceksin. Yapılacakta budur.

Azerbaycan topçusu elbette modernize edilecektir. Zira savaş tehdidi sürekli çok yüksek olduğu için çok eski sistemleri bile hizmette tuttular, bunlardan kimse harop-spike hassasiyeti beklemedi de zaten.

Yalquzaq
Süvariler

Yalquzaq
Süvariler

Damen-Elbit teklifi.

VLS ve gemisavar füzelerine ek olarak Spike NLOS lançeri de var. Aynı lançer Sahil Güvenlik Saar 62 botlarında var.

Resim

Resim

Dearsan tarafından Azerbaycan Deniz Kuvvetleri için tasarlanmış hücumbot.

Dearsan yetklisinin sözlerine göre gemideki bütün silah ve sensörler Türk üretimi. Atmacaya ek olarak VLS de görülüyor.

Resim

Yalquzaq
Süvariler

TSK’nın kullandığı HAVELSAN yazılımları Azerbaycan ordusuna da hizmet verecek

HAVELSAN Azerbaycan Ülke Direktörü Erhan Abdullah Kanat, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullandığı yazılımların, Azerbaycan’da da kullanılması için çalışmalara başladıklarını ve çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını bildirdi

HAVELSAN’ın, Türk ordusunun tüm askeri yazılımlarını yaptığını, Azerbaycan ordusunun Türk ordusu model alınarak yeniden yapılandırıldığını belirten Kanat, “Askeri yazılımlarımızın (Azerbaycan’da) kullanılması için çalışmalarımıza başladık. Projelerimiz devam ediyor ve kısa sürede tamamlanacak.” bilgisini paylaştı.

Erhan Abdullah Kanat, Azerbaycan’ın farklı kuvvet komutanlıklarıyla da yazılım konusunda görüşmelerin sürdüğünü, Azerbaycan’ın deniz gücünün caydırıcılığının artırılması için de çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

http://savunmasanayiidergilik.com/tr/Ha ... et-verecek

Yalquzaq
Süvariler

Savunma Sanayii Bakanı Medet Quliyev:

“Akıncıların Azerbaycanda bakım-onarımının yapılabilmesi üzerinde adımlar atıyoruz.”
En son Yalquzaq tarafından 08 Eyl 2022, 13:35 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Yalquzaq
Süvariler

SOM füzesinin B1 varyantı Azerbaycana ihraç edilecek (ADEX 2022).

Yalquzaq
Süvariler

ADEX fuarında Leonardo tarafından M-346FA, Rosoboronexport tarafından Su-35 sergileniyor.

Resim

Resim

Yalquzaq
Süvariler

Azerbaycan ile Ürdün ortaklaşa ATGM hazırladı.

Görünüşe göre Kornet muadili, yarı otomatik beam riding (lazer güdüm). Lançer Ürdünlü Jadara firması, 152mm çapında füze ise Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanlığı tarafından hazırlandı.

5 km azami menzil. Testleri tamamlandı ve seri üretime hazır.

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

Mesaj gönderen İstiklalFM »

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

Mesaj gönderen İstiklalFM »

Yalquzaq
Süvariler

İlkin bütçe teklifinde 2023 yılı için askeri harcamalar 3.2 milyar dolar olarak belirlendi. 2022 yılına göre cüzi bir artım (200 milyon dolar).

“müdafiə potensialının və ordumuzun maddi-texniki bazasının möhkəmləndirilməsi, onun müasir hərbi texnika və silah-sursatla təchizatı və hərbçilərin sosial-məişət və xidmət şəraitinin yaxşılaşdırılması hər zaman əsas xərc istiqamətlərindən biri olacaqdır. Bu istiqamətdə gələn ilin büdcəsində 5,3 milyard manatdan artıq vəsait nəzərdə tutulub.”

https://fed.az/az/dovlet/nazirler-kabin ... ldi-141651

2023 bütçesinde petrolun varil fiyatı 50 dolar olarak belirlendi (2022 yılı gibi), dolaysıyla tedbirli bir bütçe teklif edilmiş. Ama bu nihai karar alımında değişebilir de (bütçe belirlenen petrol fiyatı üzerinden hazırlanıyor).

https://apa.az/az/maliyye/gelen-il-azer ... caq-722369

2022’nin 7 ayında (Ocak-Temmuz) Azerbaycan’ın dış ticaret fazlası yaklaşık 16 milyar dolar oldu.
En son Yalquzaq tarafından 23 Eyl 2022, 23:54 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
Karasu
Üye

Mesaj gönderen Karasu »

National interest genelde Türkiye'ye eleştiren yayınlar yapar ama menfaatleri bunu gerektirince doğal olarak zengezur koridoru meselesine destek atmış.
Ermenistan eğer ermeni diasporasınının iddia ettiği gibi batı dostuysa o zaman o koridoru açmalı diyor.

https://nationalinterest.org/blog/buzz/ ... dor-204894