Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri

Yalquzaq
Süvariler

Mesaj gönderen Yalquzaq »

IAI resmisi: Azerbaycan ile çok sayıda sözleşmemiz var

“O, IAI şirkəti ilə Azərbaycan arasında çoxlu sayda müqavilənin olduğunu bildirib və ətraflı danışa bilməyəcəyini deyib.”

https://ordu.az/az/news/233583/haropun- ... ilemiz-var

Yalquzaq
Süvariler

Spectro XR ile donatılmış bir Mi-17. Aslında TB2 ve Akıncı’ya da yakışırdı. Argos 2'den üstün olduğu kesin.

Resim

Resim

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

Mesaj gönderen İstiklalFM »

Baykar'dan talep edildi ancak kesin suretle karşı çıkıyor firma.

Kullanıcı avatarı
DELKU
Akıncılar

Mesaj gönderen DELKU »

Yalquzaq yazdı: 29 Eyl 2022, 15:08 Spectro XR ile donatılmış bir Mi-17. Aslında TB2 ve Akıncı’ya da yakışırdı. Argos 2'den üstün olduğu kesin.

Resim

Resim
Bu hızla sipariş almaya devam ettiği taktirde Argos 2 çok daha başarılı bir kamera sistemi haline gelecektir , sonuçta kar / araştırma geliştirme maliyeti dengesi ağır basacaktır

Isbara
Akıncılar

Mesaj gönderen Isbara »

İstiklalFM yazdı: 29 Eyl 2022, 17:58 Baykar'dan talep edildi ancak kesin suretle karşı çıkıyor firma.
Profesyonel işe de ideolojik saplantılar ile yaklaşmak ne kadar doğru bilemiyorum. Hayır onda da maden tutarlı ol o kadar ilkeliysen, ülkene ambargo koyan Kanada ürünü gimbali de hiçbir ihraç ürünü için kullanma. Müşteri ne talep ederse etsin. En azından tutarlı olmuş olursun.

Bence Baykar'ın bu tavrı yanlış.

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

Isbara yazdı: 30 Eyl 2022, 11:21 Profesyonel işe de ideolojik saplantılar ile yaklaşmak ne kadar doğru bilemiyorum. Hayır onda da maden tutarlı ol o kadar ilkeliysen, ülkene ambargo koyan Kanada ürünü gimbali de hiçbir ihraç ürünü için kullanma. Müşteri ne talep ederse etsin. En azından tutarlı olmuş olursun.

Bence Baykar'ın bu tavrı yanlış.
Yanlış değil. İsrail ürünlerini kullanmak istemesi gayet makul. Adam Aynı ülke ile İHA alanında da rakip. Ürüne onun ürününü entegre etmek istememesi gayet makul.

dum
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen dum »

Ylmz yazdı: 30 Eyl 2022, 11:40 Sormak istediğim bir konu var. Azerbaycan'ın Türkiye ile bütünleşmesini hızlandırmak adına Türkiye'nin kullanmış olduğu Latin alfabesine geçmesi gibi bir durum söz konusu mu acaba? İlerleyen birkaç sene içinde böyle bir şeyin gerçekleşmesi ne gibi olumlu veya olumsuz durumları tetikler...

Saygılar.
Zaten 1929'dan beri öz Latin alfabesi kullanıyor Azerbaycan da. sorun ne anlamadım.. (Sovyet zoruyla okullarda krile geçilmiş sonradan).. 92'de tekrar öz alfabelerine dönmüşler.

üstelik Türk devletlerinin Latin alfabesine geçiş 1926 bakü kongresinde alınan bir karar*.. dincilerin dediğinin aksine bir tarafımızdan uydurulmuş bir karar değil.

Hırıltılı h (x)
Kapalı e (ə)
Ve yumuşak k (q)

Harfleri hariç aynı alfabeyi kullanıyoruz.. ve aslında bu harfler de konuşma dilimizde mevcut.. aslında belki bizim bunları eklememiz lazım..

*Sovyetlerdeki tüm Türk devlet ve halkları, Türkiye Cumhuriyeti ve dünyadan Türkoloji uzmanlarının katılımıyla düzenlenen kongrede.. özellikle konuşma dilindeki sesli harflerin Arapçada karşılığı olmaması sebebiyle en uygun olarak seçilen alfabe Latince karakterlerin, Türkçe'ye uyarlanmasi (noktalamalar, şapkalar) ile sağlanmış ve uygulanması istenmiştir. Bu kongrenin de etkisiyle esasen 1800'lerden itibaren latinceye geçiş tartışılan Anadolu Türkçesinde, harf inkılabı ile bu geçiş yapılmıştır.. hemen arkasından Azerbaycan da resmi alfabe olarak bu Latin karakterli alfabeye geçmiştir. Harf inkılabı uydurma bir inkılap, ya da bir gecede alınan bir karar değildir. Bunu iddia edenler en hafif tabiri ile cahildir.
En son dum tarafından 30 Eyl 2022, 18:35 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

dum
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen dum »

Normal(!) vatandaşlar da biraz saksıyı çalıştırsınlar.. 3 günde göz alışıyor merak etmeyin..işi olan hemen kapar.. ayrıca cahillik veya okur yazarlık doğuştan veya göklerden gelmiyor . Biraz da olsa ders çalışmak lazım. Arapça kursuna gidip yabancı harfler öğrenene kadar Türkçe de hepi topu 3 harf daha kolayca öğrenilebilir..
En son dum tarafından 30 Eyl 2022, 13:11 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

dum
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen dum »

Aslında haflerden ziyade ortak olmayan kelimeleri azaltmak lazım.

Azerbaycanlılar Anadolu Türkçesini 100 faiz anlıyorlar. Televizyon dizilerinin de etkisiyle. Türkiye'ye çok sayıda öğrenim ve iş için giden gelen de var.

Ancak konuşurken (özellikle de kendi aralarında) seçtikleri kelimeler doğal olarak çocukken öğrendikleri oluyor. zihin konuşurken aklına gelen kelimeyi soyluyor..
Gerek eskiden farscadan ve gerekse işgal yıllarında Rusça'dan girip değişmeden kalan kelimeler gibi. Biz Türk dil kurumu sayesinde bir çok yabancı kelimeyi Turkçelestirmistik. Bize batıdan girip Türkçesini bulmadan kullandığımız bazı kelimeler Azerbaycan dilinde yok mesela.. onlara Rusça'dan girenler de bizde yok.

Zamanla eğitim/gidiş/geliş/ticaret/turizm/televizyon vb. Şekillerde zaten ortaklaşılır %90 oranında.. bunun da alfabeye pek alakası yok, onu demek istiyorum..

Ama unutmamak lazım; bazıları var, hepimizi Arap dilinde ve Arap alfabesinde ortaklastirmak isteyen.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

Sn. Yalguzaq'ın IAI ile Azerbaycan arasında yapılan mukaveleler ile ilgili bir paylaşımı var yukarda. Mesela ben o metni okurken hiç zorlanmadan anlayabiliyorum. Tek sorun Azerbaycan'lı biriyle karşılıklı konuşurken cümle içindeki birkaç kelimeyi kulak kaçırıyor. Ama geneli anlayınca cümleden manayı da çıkarabiliyorum. Kendimi o an özel hissediyorum. Başka milletlerin anlamak için eğitim alması gereken bir dili kendi ana dilim sayesinde anlayabiliyorum :)

İZCİ
Üye

Mesaj gönderen İZCİ »

Mezhepçilik ve arapseverlik en büyük yanlışlarımız. Sanılanın aksine İran’ın bu durumdan memnun olduğuna eminim.

Isbara
Akıncılar

Mesaj gönderen Isbara »

İstiklalFM yazdı: 30 Eyl 2022, 11:46 Yanlış değil. İsrail ürünlerini kullanmak istemesi gayet makul. Adam Aynı ülke ile İHA alanında da rakip. Ürüne onun ürününü entegre etmek istememesi gayet makul.
İsrail gimbalini alıp kullanmakla ne alakası var ki ? Zaten Baykar fabrikasında entegre edilmiyor mu bu gimballer ?
Zaten ana tedarikçi olsun demedim ki. Kanada firmasına alternatif olsun dedim. Hatta illa moral bir tepki verilecekse Kanada firmasına verilmeli ve ne pahasına olursa olsun hiçbir yerli iha da, ister TSK için ister ihracat için olsun Kanada ürünü çöp bile kullanılmamalı.

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

Isbara yazdı: 03 Eki 2022, 10:42 İsrail gimbalini alıp kullanmakla ne alakası var ki ? Zaten Baykar fabrikasında entegre edilmiyor mu bu gimballer ?
Zaten ana tedarikçi olsun demedim ki. Kanada firmasına alternatif olsun dedim. Hatta illa moral bir tepki verilecekse Kanada firmasına verilmeli ve ne pahasına olursa olsun hiçbir yerli iha da, ister TSK için ister ihracat için olsun Kanada ürünü çöp bile kullanılmamalı.
Baykar Heterojen olabilir ama İsrail o kadar heterojen bir ülke değil.

Isbara
Akıncılar

Mesaj gönderen Isbara »

İstiklalFM yazdı: 03 Eki 2022, 12:34 Baykar Heterojen olabilir ama İsrail o kadar heterojen bir ülke değil.
Heterojenlik ile konu arasında bir ilişki kuramadım. Biraz daha açıklayabilir misin anlatmak istediğini ?
Ama dediğinde haklısın Kanadalı firma aynı şeyi İsrail'e yapsa, İsrail onları yaptığına 1000 pişman ederdi.

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

Isbara yazdı: 03 Eki 2022, 13:34 Heterojenlik ile konu arasında bir ilişki kuramadım. Biraz daha açıklayabilir misin anlatmak istediğini ?
Ama dediğinde haklısın Kanadalı firma aynı şeyi İsrail'e yapsa, İsrail onları yaptığına 1000 pişman ederdi.
Baykar bir üretici ve Kanada'dan kamera aldığı şirketin alanı kamera üretimi. Spectro XR ise Elbit'in ürünü ve Elbit İHA üretimi de yapan bu alanda güçlü bir ülke. Ayrıca İsrail firmaları o kadar birbirinden bağımsız firmalar değil. Kamera entegrasyonu o kadar da lego gibi tak çalıştır ürünler değil. Türkiye çok çok fazla İsrail ürününü incelemiş bir ülke ve haklı çekinceleri var.

Yalquzaq
Süvariler

İsrail Savunma Bakanı Azerbaycan’da. Görüşmelerde askeri-teknik işbirliği ele alındı.

“Azərbaycan Respublikasının Prezidenti İlham Əliyev oktyabrın 3-də İsrailin müdafiə naziri Benyamin Qansı qəbul edib.

Görüşdə iki ölkə arasında uzun illər davam edən hərbi-texniki əməkdaşlıq və bu sahədə perspektivlər barədə fikir mübadiləsi aparıldı.”

https://president.az/az/articles/view/57457

Yalquzaq
Süvariler

Yalquzaq
Süvariler

Hulusi Akar ile Azerbaycan Savunma Sanayi Bakanı Medet Quliyev arasında askeri-teknik işbirliği konusunda görüşme yapıldı.

“İşgüzar səfər çərçivəsində baş tutan bu görüşün Azərbaycan və Türkiyə arasında hərbi-texniki sahədə olan əməkdaşlığın daha da inkişafında önəmli rol oynacağını qeyd edib.”

https://apa.az/az/herbi/medet-quliyev-h ... oto-725580

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

Bakü'de “Global Hybrid Warfare And Cyber Security Summit” etkinliği gerçekleştirdi. Türk şirketlerin ana organizasyoncu olduğu etkinlikle İsrail ile güvenlik alanındaki ilk dirsek teması gerçekleşmiş oldu.

Yalquzaq
Süvariler

Mingeçevir barajını koruyan S-300PMU2 bataryası. İkinci Karabağ Savaşında Mingeçevire atılan birkaç Scud balistik füzesi S-300 tarafından önlenmiştir.

Resim

Resim

Resim

anafor2014
Süvariler

Mesaj gönderen anafor2014 »

Yalquzaq yazdı: 10 Eki 2022, 15:10 Mingeçevir barajını koruyan S-300PMU2 bataryası. İkinci Karabağ Savaşında Mingeçevire atılan birkaç Scud balistik füzesi S-300 tarafından önlenmiştir.

Resim

Resim

Resim
Merak ettiğim bir konu var , Azerbaycan ordusu kendi elindeki Rusya yapısı sistemleri çok etkili ve yerinde kullanırken. Rusya Ukrayna da resmen dökülüyor. Özellikle balistik füze savunma sistemi olarak S300 kullanılmış ancak Kırım’daki s400 atılan füzeleri durduramadı.

Azerbaycan ordusunun yetkinliği disiplini ve özverisi dışında sistem bazında ne gibi fark yarattı. Sensör füzyonu veya haberleşme kabiliyeti gibi şeylerde bu başarının arkasındaki nedenlerden biri olabilir mi?

Ek olarak Azerbaycan ve Türkiye İran’a karşı ortak bir balistik savunma sistemi kurmalılar.

Kullanıcı avatarı
brownbess
Süvariler

Mesaj gönderen brownbess »

Rusya hasta adam; aynı son dönemin osmanlısı gibi...tüm kurumlar yozlaşmış; insan kalitesi düşmüş; dünyayı doğru algılayacak ve değerlendirecek bilinçli insan kalmamış. En tepedekilerin bile dünyadan haberi yok.

Komünizmin yaptığı bu tahribattan evvelce de haberdardı işin ilgilisi; ama bu raddede olduğunu kimse tahmin etmiyordu. Elbette Azerbaycan da eski bir sovyet cumhuriyeti olarak sözü edilen tahribattan payını almıştır. Ancak Azerbaycan, Türkiye ve İsrail ile ilişkisi sayesinde ordusunu bir ölçüde toparladı. Geri kalan alanlarda da hızla sovyet mirasından sıyrılır umarım.

KARACI
Süvariler

Mesaj gönderen KARACI »

E tuttugu fuze de Scud, savastigi da Sovyet eskisi Ermeniler, ayni sey degil ki. Bati parayla satmadigi, satarken kılı kırk yardığı urunleri veriyor Ukrayna'ya. Fark burada dogu-bati farki, Ermenistan ölçü degil. Bunu S300-Scud ozelinde degerlendirirsek boyle, geri kalan urunlerde de denildigi gibi Türkiye ve İsrail etkisi var zaten, bir sürü modernizasyon isine girdik orada alt sistem bazinda...

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

brownbess yazdı: 10 Eki 2022, 17:03 Rusya hasta adam; aynı son dönemin osmanlısı gibi...tüm kurumlar yozlaşmış; insan kalitesi düşmüş; dünyayı doğru algılayacak ve değerlendirecek bilinçli insan kalmamış. En tepedekilerin bile dünyadan haberi yok.

Komünizmin yaptığı bu tahribattan evvelce de haberdardı işin ilgilisi; ama bu raddede olduğunu kimse tahmin etmiyordu. Elbette Azerbaycan da eski bir sovyet cumhuriyeti olarak sözü edilen tahribattan payını almıştır. Ancak Azerbaycan, Türkiye ve İsrail ile ilişkisi sayesinde ordusunu bir ölçüde toparladı. Geri kalan alanlarda da hızla sovyet mirasından sıyrılır umarım.
Hocam çok önemli bir noktaya parmak bastınız. Rusya'dan ayrılanlar bir şekilde gözlerini açabildiler ama Ruslar açamadılar ya da belki bilerek açmadılar. Eski demir perde ülkesi Polonya, Türkiye'yle, İsrail'le ve belki başka ülkelerle (çok bilmiyorum atmayım şimdi) ciddi işbirlikleri yapan Azerbaycan, kendi başına bir şeyler yapmaya çalışan Kazakistan gibi ülkeleri görüyoruz. Ama Rusya nedense ileriye doğru gidemedi.

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

Sayın brownbess'in dediğine karşılıyorum ek olarak şöyle bir konu var Azerbaycan Belarus, Türkiye ve İsrail'in sayesinde kendine haiz bir entegrasyon sağladı. Bu entegrasyon Türkiye ve ABD seviyesinde olmasa bile Rusya'nın ilerisinde.

Bu mühim

anafor2014
Süvariler

KARACI yazdı: 10 Eki 2022, 19:43 E tuttugu fuze de Scud, savastigi da Sovyet eskisi Ermeniler, ayni sey degil ki. Bati parayla satmadigi, satarken kılı kırk yardığı urunleri veriyor Ukrayna'ya. Fark burada dogu-bati farki, Ermenistan ölçü degil. Bunu S300-Scud ozelinde degerlendirirsek boyle, geri kalan urunlerde de denildigi gibi Türkiye ve İsrail etkisi var zaten, bir sürü modernizasyon isine girdik orada alt sistem bazinda...
Scud balistik füzesini vurmak ile Himars vurmak farklı zorlukta mı? Merak ettiğim için soruyorum.

KARACI
Süvariler

Mesaj gönderen KARACI »

Sizin de bildiginizi tahmin ettigim uzere HIMARS ve turevleri roket ailesidir (M270) ve coklu atis yaparlar, ilaveten tek atim (MGM 140 Atacms). Scud ise eski nesil bir balistik fuze, doneminin iyilerinden lakin gunumuz icin yeterliligi tartismali, bana gore tartismasiz geri kalmis bir teknolojidir, cesitli modernizasyonlar ile ne kadar uyum gostermistir bilmiyorum. Himars ve turevi roketleri onleme konusunda dunyadaki en etkili cozum İsrail malı İrondome, cok begendigim bir cozumdur, bize de oldukca lazim. Sorununuzun cevabi ise neyi neyle savundugunuzla alakali, Scud kalibresindeki balistik fuzeler icin Patriot ve S300 un guncel hali etkili cozum sunar, 5'e 3 tutsa basaridir bu oran. Lakin Himars sistemi icin yapilabilecek pek birsey yok, parcalanan muhimmat atan bizdeki Korkut tarzi sistemler yeterli reaksiyon suresi ve bol tecrube ile ise yarayabilir. Hava savunma isi buyuk tecrube ister, tum sistemi kursaniz bile istediginiz seviyelere gelmek yillar alir, bircok bilesen barindirir cunku hava savunma doktrini. Secenek hakkim olsa Suriye sinirindan ulkemize atilacak yuzlerce M270 roketi yerine Scud saldirisini tercih ederdim. Scudlar muhtemelen tarla dovecektir...
*HIMARS derken kastiniz Atacms saldirisi degildir saniyorum.

anafor2014
Süvariler

KARACI yazdı: 10 Eki 2022, 22:29 Sizin de bildiginizi tahmin ettigim uzere HIMARS ve turevleri roket ailesidir (M270) ve coklu atis yaparlar, ilaveten tek atim (MGM 140 Atacms). Scud ise eski nesil bir balistik fuze, doneminin iyilerinden lakin gunumuz icin yeterliligi tartismali, bana gore tartismasiz geri kalmis bir teknolojidir, cesitli modernizasyonlar ile ne kadar uyum gostermistir bilmiyorum. Himars ve turevi roketleri onleme konusunda dunyadaki en etkili cozum İsrail malı İrondome, cok begendigim bir cozumdur, bize de oldukca lazim. Sorununuzun cevabi ise neyi neyle savundugunuzla alakali, Scud kalibresindeki balistik fuzeler icin Patriot ve S300 un guncel hali etkili cozum sunar, 5'e 3 tutsa basaridir bu oran. Lakin Himars sistemi icin yapilabilecek pek birsey yok, parcalanan muhimmat atan bizdeki Korkut tarzi sistemler yeterli reaksiyon suresi ve bol tecrube ile ise yarayabilir. Hava savunma isi buyuk tecrube ister, tum sistemi kursaniz bile istediginiz seviyelere gelmek yillar alir, bircok bilesen barindirir cunku hava savunma doktrini. Secenek hakkim olsa Suriye sinirindan ulkemize atilacak yuzlerce M270 roketi yerine Scud saldirisini tercih ederdim. Scudlar muhtemelen tarla dovecektir...
*HIMARS derken kastiniz Atacms saldirisi degildir saniyorum.
Hocam öncelikle verdiğiniz cevap için teşekkürler. Himars ile scud karşılaştırması ile kastım aslında modern balistik füze veya modern güdümlü mlrs ile scud benzeri eski nesil kısa orta menzil balistik füzelerin durdurulmasının karşılaştırılması.

Bildiğim kadarıyla eski nesil BF ler belli bir yörüngede ilerlerken, yeni nesil füzeler ise bazı manevra kabiliyetleri var.

S300 ile scud vurulabilir iken Ruslar s400 ile himars veya benzeri füzeleri vuramıyor. Merak ettiğim konu eğer s400 e scud atsak onu da mı vuramayacaktı? Bu başarısız durumun sebebi atılan füzenin iyi olması veya çok adetli olması mı? Yoksa tutan da mı iş yok?
Azerbaycan neyi iyi yapıyor biz ne yapmalıyız iran a karşı?

Kabaca biz ne yapmalıyız yarın Yunan’a himars verilebilir.

igirgin
Süvariler

Mesaj gönderen igirgin »

Himars atıcı platformun adıdır, yunanda bizde de olan MLRS sistemi var onlar aynı mühimmatları kullanıyor.

anafor2014
Süvariler

Elimizdeki en büyük koz üretim ve tasarım altyapısı umarım yüksek adetli stoklarız, trlg vs mühimmatlarımızı.

KARACI
Süvariler

Mesaj gönderen KARACI »

Anafor hocam ;
"Bildiğim kadarıyla eski nesil BF ler belli bir yörüngede ilerlerken, yeni nesil füzeler ise bazı manevra kabiliyetleri var." DOĞRU
"Ruslar s400 ile himars veya benzeri füzeleri vuramıyor. Merak ettiğim konu eğer s400 e scud atsak onu da mı vuramayacaktı? "
* S400 ile Himars ve turevi sistemlerden atilan roketleri vurmak imkansiza yakin, s400 un uretim ve kullanim amaci bu degil, baska dunyalarin sistemleri bunlar. Ek olarak hava savunma sistemlerine BF saldirisi modern ordular icin en iyi ihtimalle 4. yahut 5. secenek olur en fazla. Gunumuzde bunun icin cok daha etkili saldiri konseptleri mevcut.
"Bu başarısız durumun sebebi atılan füzenin iyi olması veya çok adetli olması mı?"
* Satürasyon saldirisi gunumuzun bas belasidir. Isleri oraya getirmeden kaynaginda cozmek en etkili cozumdur. Bu da istihbari, yani tespit-teshis-vurus gibi net kabiliyetler gerektirir. Ekle, cephe hatti ve bu hat ile gerisindeki degerli hedeflerin durumu da bu konuyla ilgilidir, hat ilerlemisse savunulacak degerli alan geride kalmistir, hat geride ise alan komple degerlidir, bunun manasini aciklamak isterdim ama laf cok uzar, Yunan ve Himars ornegi icin bir ara laf acilirsa tartismak isterim.
"biz ne yapmalıyız iran a karşı?"
* Hizli ve guvenilir istihbarat / bol bol hava-yer muhimmat / kayiplari telafi edecek saglam bir ekonomi ve sanayi / en azindan 5'e 2 yahut 3 oranda basari saglayacak bir HSS agi -buna EH gucunu de ekleyebiliriz. İran gibi dogu kaynakli teknolojilere karsi EH sahada cok fark yaratacaktir. Bakiniz Rusya - İran akilli davrandi, kim ne derse desin tehlikeli bir ulke, kendi ozelinde en iyi doktrini benimsedi bana kalirsa. Ne yapmaliyiz diyorsaniz, cekirdegine dokunmadan kolunu bacagini torpuleyip cekirdegin kendisini patlatmasi icin gerekli ortami yaratmak en akillica davranis olur, buna cok musait ve zayif karni burasi. İran konusu karisik, uzmanlari vardir yorumlarlar isterseler. 3. taraflarin kazanacagi, savasan iki tarafin kaybedecegi senaryolardan uzak durmak iyiligimize olur gorusundeyim.

anafor2014
Süvariler

KARACI yazdı: 11 Eki 2022, 00:40 Anafor hocam ;
"Bildiğim kadarıyla eski nesil BF ler belli bir yörüngede ilerlerken, yeni nesil füzeler ise bazı manevra kabiliyetleri var." DOĞRU
"Ruslar s400 ile himars veya benzeri füzeleri vuramıyor. Merak ettiğim konu eğer s400 e scud atsak onu da mı vuramayacaktı? "
* S400 ile Himars ve turevi sistemlerden atilan roketleri vurmak imkansiza yakin, s400 un uretim ve kullanim amaci bu degil, baska dunyalarin sistemleri bunlar. Ek olarak hava savunma sistemlerine BF saldirisi modern ordular icin en iyi ihtimalle 4. yahut 5. secenek olur en fazla. Gunumuzde bunun icin cok daha etkili saldiri konseptleri mevcut.
"Bu başarısız durumun sebebi atılan füzenin iyi olması veya çok adetli olması mı?"
* Satürasyon saldirisi gunumuzun bas belasidir. Isleri oraya getirmeden kaynaginda cozmek en etkili cozumdur. Bu da istihbari, yani tespit-teshis-vurus gibi net kabiliyetler gerektirir. Ekle, cephe hatti ve bu hat ile gerisindeki degerli hedeflerin durumu da bu konuyla ilgilidir, hat ilerlemisse savunulacak degerli alan geride kalmistir, hat geride ise alan komple degerlidir, bunun manasini aciklamak isterdim ama laf cok uzar, Yunan ve Himars ornegi icin bir ara laf acilirsa tartismak isterim.
"biz ne yapmalıyız iran a karşı?"
* Hizli ve guvenilir istihbarat / bol bol hava-yer muhimmat / kayiplari telafi edecek saglam bir ekonomi ve sanayi / en azindan 5'e 2 yahut 3 oranda basari saglayacak bir HSS agi -buna EH gucunu de ekleyebiliriz. İran gibi dogu kaynakli teknolojilere karsi EH sahada cok fark yaratacaktir. Bakiniz Rusya - İran akilli davrandi, kim ne derse desin tehlikeli bir ulke, kendi ozelinde en iyi doktrini benimsedi bana kalirsa. Ne yapmaliyiz diyorsaniz, cekirdegine dokunmadan kolunu bacagini torpuleyip cekirdegin kendisini patlatmasi icin gerekli ortami yaratmak en akillica davranis olur, buna cok musait ve zayif karni burasi. İran konusu karisik, uzmanlari vardir yorumlarlar isterseler. 3. taraflarin kazanacagi, savasan iki tarafin kaybedecegi senaryolardan uzak durmak iyiligimize olur gorusundeyim.
Aydınlattığınız için çok teşekkür ederim .

Yalquzaq
Süvariler

Yalquzaq
Süvariler

Hava Kuvvetleri Komutanı tarafından Azerbaycan’da ziyaretde bulunan Özbekistan Savunma Bakanına Akıncı maketi hediyesi.

(arkada TB2)

Resim

Yalquzaq
Süvariler

285 numaralı Heron

Resim

284

Resim

287

Resim

Yalquzaq
Süvariler

Hulusi Akar:

“Azərbaycan Ordusunun bütün ehtiyacları təmin ediləcək”

Bunların bir qisminin Azərbaycanda istehsalı, digər bir qisminin isə Azərbaycana gətirilməsi, tədarükü müzakirə mövzusudur” - o bildirib.

H.Akar deyib ki, bu mövzuda işlərimiz çox uğurlu şəkildə davam edir: “Yaxın günlərdə irəli addımlar atılacaq. Azərbaycan ordusunun ehtiyacı olan nə varsa, bütün hamısı təmin ediləcək. Azərbaycan daha təhlükəsiz olacaq”.

commandos
Süvariler

Mesaj gönderen commandos »

Can Azerbaycan’a ne gerekiyorsa sağlanmalı. Askeri olarak çok kuvvetli olmalılar. Ermenistanın yanında bir de İran derdi çıktı.

Yalquzaq
Süvariler

Resim

Yalquzaq
Süvariler

Şu yukarıda paylaştığım haber için hemen hemen bütün yorumlar bu şekilde. Hulusi Akar nerede “bedava teçhizat verilecek” demiş?

“Bunların bir qisminin Azərbaycanda istehsalı, digər bir qisminin isə Azərbaycana gətirilməsi, tədarükü müzakirə mövzusudur” - o bildirib.”

Merzifonlu
Süvariler

Mesaj gönderen Merzifonlu »

Dememiş. Kaldı ki bedava verilseydi de kimsenin ağzını açmaya hakkı yoktur. Azerbaycan'ın güvenliği doğrudan Türkiye'nin güvenliğiyle ilgilidir. Öyle olmasaydı, 20. yüzyılın başında elbirliğiyle o kadar uğraşmazlardı Türkiye'nin Orta Asya bağlantısını kesmek için. O yorumu yapan kişi, kendi tarihini bilmeyen ve tarih bilinci olmayan zır cahilin tekidir, ki bu da adam hakkındaki en iyimser okumamdır. Ya da bildiğin hain ve provokatördür.
En son Merzifonlu tarafından 22 Eki 2022, 20:28 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Yalquzaq
Süvariler

IAI Elbit falana o kadar para veriliyor da Türk şirketlerine gelince bedava mı olacak. Olmasın zaten, Azerbaycanın da Türk savunma şirketlerine katkısı olsun.

Alıntıladığım kısmı kesip paylaşınca insanlar da yanlış anlıyor herhalde.

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

İnsanlar gerizekalı, olur öyle.

kostok
Üye

Mesaj gönderen kostok »

Ylmz yazdı: 23 Eki 2022, 02:15 Toplumun geneline hitap etme şansı bulmuş parazitlerden de bu tip açıklamalar gelirse şaşırmam. Bu tip insanlara yapılacak bir şey var mı bilmiyorum ama gelecek 10, 15 yılı doğrudan etkileyecek bazı adımlar atabilirsiniz bugünden...

Birkaç gün önce "Aslan Hürkuş Görevimiz Gökbey" Filmine yeğenlerimi götürdüm, güzeldi 2. filmiymiş yanılmıyorsam gittiğimde haberim oldu filmden. Bu animasyon filme Azerbaycan Türkü birkaç karakter eklenebilir. Dilde ki farklılıkların temeli dolaylı yoldan çocuklara anlatılabilirsiniz aradaki iletişim kopukluğuna neden olan kelimeleri eğlenceli yolla aktarabilirsiniz ve "bağlarımızı tek millet olduğumuzu..." bugün değil belki ama yarınlar için bu tip şuursuzların önü kesilir diye düşünüyorum.

Edit: Bu tip girişimlerin sürekli olması gerekiyor... Haber bültenleri, diziler, yarışma programları vs
Azerbaycan Türkçesinin, Türkiye içerisindeki herhangi bir yöresel lehçeden çok bariz bir farkı yok İstanbul Türkçesine göre. Dizilerimizde arada sırada gördüğümüz Azerbaycanlı kardeşlerimiz sayesinde ve sürekli iletişim halinde olduğumuz için birbirimizi anlamakta çok güçlük çekmiyoruz. Biraz daha uzak olsalar da sinemamızda Orta Asya Türklerine de yer vererek, ortak dizi-film projelerinde çalışarak halklarımıza aramızdaki bağların aslında o kadar da kopuk olmadığını, biraz çalışmayla birbirimizi anlamaya başlayacağımızı anlatmamız lazım.

Yalquzaq
Süvariler

Yalquzaq yazdı: 29 Tem 2022, 20:48 - Azerbaycan’ın yeni gemileri için Advent

Mehmet Akif Nacar, Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin gücüne güç katması hedeflenen yeni inşa edilecek deniz karakol gemilerinde, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Araştırma Merkez Komutanlığı ile birlikte geliştirdikleri Advent Savaş Yönetim Sistemi (SYS) kullanılmasını hedefledikleri bilgisini verdi. Nacar, şunları kaydetti:

“Görüşmeleri tamamladık, Türkiye’de kullanılan sistemleri yerinde gösterdik. Ayrıca mevcut gemilerin modernize edilmesi için de görüşmelerimiz sürüyor. Advent ile Azerbaycan Deniz Kuvvetleri modern ve üstün yeteneklere sahip bir savaş yönetim sistemine sahip olacak. Söz konusu sistemle platformların görev ve harp etkinlikleri artacak, ayrıca ağ destekli yetenekle platformların birlikte çalışabilirliği sağlanacak. Birlikte çalışabilirlik, harekatın koordinasyonu ve dolayısıyla başarımı için hayati öneme sahip. Azerbaycan gemilerinde Advent kullanması, hem Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının kullandığı bir SYS ile çalışıyor olmaları hem de ‘tek millet, iki devlet’ anlayışının getirdiği tam koordineli çalışılabilme altyapı imkanı açısından çok faydalı olacak.”

https://www.savunmasanayiidergilik.com/ ... SAN-ADVENT
ADVENT için sözleşme imzalanmış sanırım.

Kullanıcı avatarı
Mec
Süvariler

Mesaj gönderen Mec »

Resim

Çok değil herhalde 10 yıl önce muharabe sahasında böyle ufak robotlar olacak denilenlere oyuncakların işi olmaz vs denirdi herhalde gelinen nokta hem kaçınılmaz hem de ilginç.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

WALL.E, inanılmaz beğenerek izlediğim en güzel animasyon filmiydi.

Yalquzaq
Süvariler

Yalquzaq yazdı: 24 Eki 2022, 13:37 ADVENT için sözleşme imzalanmış sanırım.

Tahmin ettiğim gibi, ADVENT Türkiye’den alınacak yeni gemiler için.

“Hərbçilərimizə Türkiyədən alınacaq gəmilərdəki idarəetmə sisteminə dair təlim keçirilib

“Türkiyənin “HAVELSAN” şirkəti Azərbaycanın bu ölkədən alacağı dəniz patrul gəmilərinə inteqrasiya ediləcək “Advent” idarəetmə sistemi ilə bağlı azərbaycanlı hərbçilər üçün təlim keçib.

Bu barədə APA-nın İstanbul müxbirinə açıqlamasında şirkətin rəsmisi bildirib.”

https://apa.az/az/herbi/herbcilerimize- ... lib-729521
En son Yalquzaq tarafından 26 Eki 2022, 18:59 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Yalquzaq
Süvariler

Deniz Kuvvetleri için önerilen gemiler bunlar idi.
Yalquzaq yazdı: 07 Eyl 2022, 08:03
Yalquzaq yazdı: 07 Eyl 2022, 10:58Dearsan tarafından Azerbaycan Deniz Kuvvetleri için tasarlanmış hücumbot.

Dearsan yetklisinin sözlerine göre gemideki bütün silah ve sensörler Türk üretimi. Atmacaya ek olarak VLS de görülüyor.

Resim

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

Dearsan bu gidişle Hazar'ı domine edecek.

Yalquzaq
Süvariler

Güney bölgesindeki Özel Kuvvet birimlerinin tatbikatı.

Resim