Yunanistan Deniz Kuvvetleri

kostok
Üye

Mesaj gönderen kostok »

ZIRHLISUVARİ yazdı: 29 Nis 2021, 23:53 Askeri teoride aslinda önce düşman gelir....
Kastım o değildi hocam. Yazarken yanlış açıklamışım. Bizim ilk olarak mevcut durumlarımızdan ötürü yaşadığımız sorunları ve eksiklikleri çözmemiz gerektiğini anlatmak istemiştim. Nelere sahip olduğumuz derken platformdan ziyade genel çerçevede ekonomik durumumuz, üretim kabiliyetimiz gibi etkenleri göz önüne almamız gerekiyor demek istiyordum ama ilk yazdıklarımın ardından böyle eksik bir cümle kurunca yanlış ifade etmiş oldum.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Mesaj gönderen _Turkuaz_ »

Yunan Hydra sınıfı firkateynlerin yarı ömür modernizasyonu (Mid-life upgrade) için yapılan tekliflerin ve olasılıkların değerlendirildiği güzel bir yazı olmuş.

Resim
Resim
Resim
Resim

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Atina'da düzenlenen DEFEA 2021 Uluslararası Savunma Fuarı'nda Yunanistan Deniz Kuvvetleri'nin yeni nesil firkateyn ihalesine teklif veren tüm firmalar maketleriyle birlikte katılım göstermiş. Umarım Yunanlar, Amerikalılara yamanmak için LCS teklifini seçer. Bu gemilerin su jeti tahrikli olması sebebiyle bakım aralıklarının kısa ve maliyetinin fazla olduğunu duymuştum. Gerçi böyle bir durumda da Yunanların hem SM-2 hem de ESSM Blk-II alması gündeme gelebilir. İnşallah bizde o süre içerisinde İstif sınıfına koyacak quadpack bir füze ortaya koymuş oluruz.

Not: Twitter'da fuarda ne var yok diye #DEFEA2021 tagine bir baktım da, sanki 2000 yılında yapılan IDEF fuarı gibi. Yunanlar doğru düzgün hiçbir şey sergilemiyor. Gerçi biz o dönemde bile az çok kendi çözümlerimizi üretebiliyorduk.
En son _Turkuaz_ tarafından 15 Tem 2021, 00:22 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

kabardey
Akıncılar

Mesaj gönderen kabardey »

Benim tahminim Yunanistan'ın aster-15'li bir AB gemisini yöneleceği.

pardus
Süvariler

Mesaj gönderen pardus »

Twitter hesaplarında Hollanda nın sigma sınıfına epey bir ilgi var.

Erich Von Manstein
Süvariler

Mesaj gönderen Erich Von Manstein »

Çok güzel gemi ama alımı, eğitimi, mühimmatı derken gemi başına milyar euro maliyet çıkar. Yunanistan imkanı varsa FREMM seçsin. Kendisi için en iyi seçenek FREMM olacaktır. Gün sonunda eğer yeni fırkateyn alınacaksa ihale MMCS'ye kalacak daha önce de yazdım. Şu an için arka planda başka pazarlıklar yaptıklarını düşünüyorum. Muhtemelen daha fazla siyasi ve askeri destek, hibe ekipman, projelere ortaklık, iş payı vb. Bunları sağlayan devlete ihaleyi verecekler. Eminim ABD, F-35'i ucuza veya envanterinden hızlıca vermeyi taahhüt ederse ihale hemen MMCS'ye gidecek. Ben yine de bu ihalenin sonlanacağını düşünmüyorum. Hydraların MLU'sunu yaptıracaklar, bir süre idare edeceklerdir. Ek olarak bulurlarsa ikinci el hibe gemi.
Biz geri kalan İstifleri aynı anda inşa edilmek üzere özel tersanelere versek, MİLGEM'lere Hisar entegr etsek ve Barbaros MLU'ları yapsak elimiz rahat olur. Bakalım görelim.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

O kısımda sailordream hocam DefenceTurk'te yaptığı yayında değinmişti. Yunan tersaneleri bitik durumda, aslında programı muhtemelen en iyi gemi değil, en iyi tersane işletim teklifi veren kazanacak. Bu açıdan bakarsak, ABD kaybettiği Türkiye desteği neticesinde bölgedeki yeni ''stratejik müttefiki'' olarak gördüğü Yunanistan için kesenin ağzını açacaktır diye düşünüyorum. Fransız ve ABD baskısıyla FREMM ve MEKO'nun uzak ihtimal olduğunu düşünüyorum. Belharra zaten oldukça pahalı ve daha henüz inşa edilmemiş bir gemi. Bu nedenle bence ibre ABD'yi gösteriyor.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Yunanlar, ABD'den 2. el 71 adet AAV7A1 almayı planlıyorlarmış. Araç başına nakliye, yedek parça vs. dahil € 2M ödenmesi bekleniyormuş. Ayrıca ZAHA'dan, AAV7A1'in basit bir şekilde güncellenmiş hali diye bahsedilmiş.

Kullanıcı avatarı
KatipMaster
Süvariler

Mesaj gönderen KatipMaster »

fontana2000 yazdı: 03 Eyl 2021, 11:13 Amerika bütün eskilerini bunlara verirse işimiz iş. 70 adet OH-58D Kiowa mesela basit silah değil hellfire füzesi taşıyorlar
Çoğu yedek parça için aktif kullanımda o kadar yok. Yanlış hatırlamıyorsam 42 tanesi çalışır durumda.

Kullanıcı avatarı
okeanos
Süvariler

Mesaj gönderen okeanos »

Kiowalar,ege de oyun değiştirici olmaktan çok uzaklar. 1994 yılında bir adet kiowa deneme amaçlı olarak Türkiye'ye getirilerek incelenmiş, ancak alımı yapılmamıştır. Bunun yerine hepimizin bildiği atak ihalesi açılmıştı. Gerek Afganistan'da, gerekse de Irak'ta pek parlak sicil sergileyemeyen kiowa 38 kayıp ile ciddi bir kayıp sergilemiştir. Platformun narin yapısı ve zayıf zırh koruması özellikle asimetrik savaşlarda kullanılmaması yönünde genel kanı vardır. Demode savaş konseptinde başarılı olabilirdi ama güncel durumda çok varlık gösterebilecek bir platform olmadı kanaatindeyim.

Kullanıcı avatarı
DENO
Site Başkanı

Mesaj gönderen DENO »

okeanos yazdı: 03 Eyl 2021, 23:27 Kiowalar,ege de oyun değiştirici olmaktan çok uzaklar. 1994 yılında bir adet kiowa deneme amaçlı olarak Türkiye'ye getirilerek incelenmiş, ancak alımı yapılmamıştır. Bunun yerine hepimizin bildiği atak ihalesi açılmıştı. Gerek Afganistan'da, gerekse de Irak'ta pek parlak sicil sergileyemeyen kiowa 38 kayıp ile ciddi bir kayıp sergilemiştir. Platformun narin yapısı ve zayıf zırh koruması özellikle asimetrik savaşlarda kullanılmaması yönünde genel kanı vardır. Demode savaş konseptinde başarılı olabilirdi ama güncel durumda çok varlık gösterebilecek bir platform olmadı kanaatindeyim.
Biz Kiowaları dağda taşta terörle mücadele için düşündük. Yunan ise Kiowa'ları Ege denizinde DzKK gemilerine bela olsun aynı zamanda Trakya'da bizden oluk oluk gelen mekanize piyade taaruzuna karşı dursunlar diye yani esasen cephe savaşı doktrininde kullanacak. Ki Ege'de adalar ellerinde olduğu ve Kiowaların çoğu düşük-orta tonajdaki DzKK gemisinin hava savunma menzilinin dışında kalan Hellfire füze kapasitesi olduğu düşünülür ise platformlar istediği kadar demode olsun belki oyun değiştirici olmayacak ama canımızı sıkmaya yetecek...

Yunanistan'ın Ege'deki en büyük kozu adaları, bu adaların yanlarına kuytularına köşelerine etkin bir şekilde hücumbot saklayıp vur-kaç saldırıları yapabilecek bir savaş konseptine hazırlanıyorlar, yine yarın bir gün hava savunma füzelerinin bu adalara yığılması ve eğer olur ki bir gün Spike NLOS alırlar ise Ege Denizi bize büyük bir tehdit olur. Kaldi ki DzKK bu SİDA, İHA yatırımları ile belli bir tonaj üzeri platformlarını Ege'ye hiç sokmadan belki 1 fırkateynin tuttuğu alanı 20-30 SİDA ile tutmaya hazırlanacak bir stratejiye doğru evriliyor gibi...

Kullanıcı avatarı
okeanos
Süvariler

Mesaj gönderen okeanos »

Üstadım öncelikle kıymetli yorumlarınız için teşekkürler. Çizmiş olduğunuz tabloya müsade ederseniz bir "ama" eklemem istiyorum. Katmanlı ve ağ merkezli radar örtüsüne sahip olunduktan sonra adanın da ağacın da arkası korunaklı olmayacaktır. Ne OH-58 için, ne de AH-64 için. Evet güncel durumda DzKK planlaması Adalar Denizi için sizin de dile getirdiğiniz konsepte iha-s,ha ve sidaya evriliyor ama tüm bunların arkasında tamamlayıcı olarak eksiksize yakın bir radar örtüsü ve farkındalık ile yapılması hedefleniyor. Olası senaryoda bölgede bulunan unsurların güvenliğini sağlayacak bir korvet veya üstü platform grubu mutlaka konuşlu olacaktır. Saygılar.

Erich Von Manstein
Süvariler

Mesaj gönderen Erich Von Manstein »

Akıncıya ısrarla AESA radar entegre edilmek istenmesinin temel sebeplerinden birinin Adalar Denizindeki bu otonom destekli-ağ merkezli harbin altyapılarını kurmak olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen birden fazla Akıncı birlikte sürekli Adalar Denizinin tamamında uçarak mini bir Awacs gibi kesintisiz veri ve farkındalık sağlayacak. Daha düşük maliyetli ve Awacs uçaklarını sürekli yormadan/ tehdit altında bırakmadan kesintisiz saha haritası desteği sağlanacak. Muhtemelen Sidalar için de buna benzer bir altyapı kurularak ortak bir saha haritası çıkarılabilir. Belki de önümüzdeki beş yıllık sürede Sidaların bazıları AESA tabanlı radarlar, bazıları hava savunma sistemleri, bazıları çekili sonar, bazıları torpido, bazıları güdümlü mermi taşıyacak ve tüm bu hava/deniz/kara sistemlerinin ortak veri sağladığı karargah üzerinden tüm sahada harekat icra edilecek. Ya da bir gemi böyle bir grubu kontrol edebilecek. Bu alana hızlı giriş yaptık ki ülkemizin kabiliyetleri bu sistemi kuracak güçte. Yeter ki iyi bir koordinasyon kurulsun ve karar alınsın. Malum, biz genelde vaktin çoğunu karar alana kadar harcıyoruz. Bu noktadan sonra Yunanistan ile askeri denge onların hazır alım ile kapatabileceği bir nokta olmaktan çıkacak çünkü söz konusu farkı iki ülkenin teknolojik yetkinlikleri belirliyor.

qtq
Süvariler

Mesaj gönderen qtq »

okeanos yazdı: 04 Eyl 2021, 15:04 Üstadım öncelikle kıymetli yorumlarınız için teşekkürler. Çizmiş olduğunuz tabloya müsade ederseniz bir "ama" eklemem istiyorum. Katmanlı ve ağ merkezli radar örtüsüne sahip olunduktan sonra adanın da ağacın da arkası korunaklı olmayacaktır. Ne OH-58 için, ne de AH-64 için. Evet güncel durumda DzKK planlaması Adalar Denizi için sizin de dile getirdiğiniz konsepte iha-s,ha ve sidaya evriliyor ama tüm bunların arkasında tamamlayıcı olarak eksiksize yakın bir radar örtüsü ve farkındalık ile yapılması hedefleniyor. Olası senaryoda bölgede bulunan unsurların güvenliğini sağlayacak bir korvet veya üstü platform grubu mutlaka konuşlu olacaktır. Saygılar.
Katmanlı radar sistemi adaların arkasını nasıl görecek?

goldenwings
Süvariler

Mesaj gönderen goldenwings »

qtq yazdı: 06 Eyl 2021, 18:59 Katmanlı radar sistemi adaların arkasını nasıl görecek?
Muhtemel havadan kaplama yapacak platformları da link ile sisteme bağlamış olabilir radar ağı derken.

Kullanıcı avatarı
okeanos
Süvariler

Mesaj gönderen okeanos »

Alan, farklı açılardan çok alçak, alçak, orta ve yüksek irtifa dan farklı pozisyondaki vasıtalar ile taranır ve oluşan bu ayrı ayrı resim tek ekranda toplanırsa arkası onu farketmez. Ağ merkezli oluşun avantajı. Hatta daha da ileriye taşıyarak konuşlu olduğu üsten ayrildigi anda tespiti mümkün.

Kullanıcı avatarı
okeanos
Süvariler

Mesaj gönderen okeanos »

Kara konuşlu, deniz ve hava. Bizim hesapta alfa kurt s400' un çare olamamasinin da en temel sebebi bu ağa entegre edilememesi zaten. Olası Yunanistan'ın sahip olabileceği f35 ler için de bu gerekli.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Yunanlar, Fransa'dan 3 adet FDI (+1 adet opsiyon) firkateyni alacakmış. Program maliyeti tam olarak açıklanmamakla birlikte kulislerde 5 milyar avro gibi bir rakam telaffuz ediliyorki, bence oldukça yüksek bir fiyat. Firkateynlerde Exocet MM40 SSM ve Aster Block 30B1 hava savunma sistemi bulunacakmış. Bilindiği gibi Yunanlar, sıfır firkateyn alımının yanı sıra, Hydra sınıfı yarı ömür modernizasyonu, ikinci el gemi tedariği ve Yunan tersanelerinin teknolojik kabiliyetlerinin arttırılmasını bir paket olarak değerlendirmeye almıştı. Ancak uzun süren görüşmelerde istenilen sonuç elde edilemeyince tüm bu isterlerin ayrı projelerle ele alınması kararlaştırıldı. Pek çok savunma sitesinde Fransa'dan yapılan bu alıma ABD'nin Avustralya denizaltı projesinin iptali sebebiyle ses çıkarmayacağı söyleniyor. Diğer yandan ABD, Yunanistan'ın çeşitli şehir ve adalarına yığınak yapmayı sürdürüyor.

FDI sınıfı firkateynler için D_Mitch'in hazırladığı infografik:
Resim

çanakkale geçilmez
Süvariler
İletişim:

Mesaj gönderen çanakkale geçilmez »

İ sınıfının ilk kabulü 2023 de yapılıp peş peşe 3 tane daha yapabilrsek ,yunanın bu alımına denge sağlar...Asıl hedef 2027 de tf-2000 leri envantere almak olmalı ....En azından ülkemizin denizden gelen hava unsurlarına caydırıcılığı olsun...

trakya_forever
Süvariler

Mesaj gönderen trakya_forever »

Benim anladığım şimdilik 3+ milyar Euro bedelle Fransanın sunduğu teklif bir baz model aslında. Arda Mevlütoğlunun paylaştığı görsele göre opsiyon olan şeyler müzakere edilecek. Ne kadarını Yunan talep edecek ne kadarını Fransa hangi flyattan onaylayacak müzakereler ile ortaya çıkacak. Ama opsiyon kısımları ucuz ürünler değil. Bugün bir RAM Block 2 füzesinin ABD ordusuna satış fiyatı 1.8 milyon USD diye okumuştum. Hani lançeri elektroniği vs hariç sadece füze fiyatı. Yeni halen de üretim aşamasında olan bir gemi. Opsiyon isterler için entegrasyon faaliyetine de Fransa para yazar hemde iyi yazar. Şu görseldeki tüm opsiyonları kullanmak istese Yunan, Fransa da izin verse buna, sistemleri, mühimmatı, yedek mühimmatı, entegrasyonu vs derken gemi başı 1.5 milyar Euroya yaklaşır o fiyat. Vayyy anasını sayın seyirciler.

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler

Mesaj gönderen Tyras »

trakya_forever yazdı: Benim anladığım şimdilik 3+ milyar Euro bedelle Fransanın sunduğu teklif bir baz model aslında. Arda Mevlütoğlunun paylaştığı görsele göre opsiyon olan şeyler müzakere edilecek. Ne kadarını Yunan talep edecek ne kadarını Fransa hangi flyattan onaylayacak müzakereler ile ortaya çıkacak. Ama opsiyon kısımları ucuz ürünler değil. Bugün bir RAM Block 2 füzesinin ABD ordusuna satış fiyatı 1.8 milyon USD diye okumuştum. Hani lançeri elektroniği vs hariç sadece füze fiyatı. Yeni halen de üretim aşamasında olan bir gemi. Opsiyon isterler için entegrasyon faaliyetine de Fransa para yazar hemde iyi yazar. Şu görseldeki tüm opsiyonları kullanmak istese Yunan, Fransa da izin verse buna, sistemleri, mühimmatı, yedek mühimmatı, entegrasyonu vs derken gemi başı 1.5 milyar Euroya yaklaşır o fiyat. Vayyy anasını sayın seyirciler.
Bunlar rezerv para sahibi olmanın avantajları. ABD Covid krizini aşmak için trilyon dolar para bastı. Dolar zerre değer kaybetmedi.

Geçen krizde Yunanistan'ın 100 milyar dolar borcunu çat diye sildiler. Euro o ara biraz duraksadı, sonra yoluna devam etti.

Yani işin ucu 10 milyar dolara kadar çıksın, AB bir sonraki krizde olaya elini atınca bedavaya bile gelir. Yunanistan'ın şimdi aldığı nefes bile bedava sayılır, tarihte daha fazla borcun silindiği ikinci bir örnek yok.
çanakkale geçilmez yazdı: İ sınıfının ilk kabulü 2023 de yapılıp peş peşe 3 tane daha yapabilirsek ,yunanın bu alımına denge sağlar...Asıl hedef 2027 de tf-2000 leri envantere almak olmalı ....En azından ülkemizin denizden gelen hava unsurlarına caydırıcılığı olsun...
Gemilerimiz güzel de, füzesi yok. Hisar vs. dendi, zaten normalde muadillerinden iri füze, olduğu haliyle denize hiç gelmez. Onda da hedefimiz, ESSM muadili üretmek.

Bu fırkateynlerin füzesinin dengi SM-2/SM-6. Biz İ sınıfında bir alt sınıfın (ESSM) performans değerine ulaşsak başarı sayabiliriz.

Bu yüzden Siper üretilirken, geniş çaplı düşünülmeli. SAGE ve Roketsan'ın anlaşılmaz rekabeti sürüyor ama bu işin şakası yok. Klasik ihale usülünden çıkılıp, iki kuruma görev yükü adil ve yapıcı biçimde dağıtılmalı ki, kurumlar mükerrer projelerle saniye vakit kaybetmesin.

Keşke becerebilsek de Siper, ABD'nin Aegis Ashore'u gibi karaya denize uyumlu, çıkardığı resimle Atmaca-Som gibi saldırı füzelerine de aydınlatma yapabilen, çok yönlü, entegre bir sistem olsa.

Vaktimiz var, şu ana kadar İ sınıfında çok iyi bir ürün yelpazesi edindik ama bu gemilerin karşılığını TF-2000'lerde anca verebiliriz, o zamana da şu füze-VLS işini hakkıyla halletmemiz gerek. Tabi dile kolay, bahsettiğimiz füzeler savunma sanayiinde "en üst ligin"- "teknoloji harikası" olarak görülen ürünleri, bunlara muadil ürün çıkarmak kolay değil.

Bu arada herkesin gönlünden geçiyordur da, ilk ben dillendirmiş olayım:

@sailordream üstadla bu ihaledeki olasılıklar üzerine konuşulduğu bir ağ merkezli sohbetler programı olmuştu, şimdi olan seçeneğin alt sistemlerini detaylandıran bir program tadından yenmezdi @İstiklalFM hocam.

alucard
Akıncılar

Mesaj gönderen alucard »

Fransa ile imzalanan mutabakat zaptı olup FDI tasarımı üzerinden görüşmelere başlayacaklar. Bu kadar kısa sürede ve maliyet etkin bir teklif sunulması Fransa'nın kendisi için üreteceği FDI üzerinden kırpılmış bir modeli teklif ettiğini düşündürüyor insana. Bu sayede teslimat takvimi yakın tarihli olacağı için Yunanistan'ın arada doğacak boşluğu doldurmak için ek bir tedarik için masraf yapmasına gerek kalmayacak bu da projenin maliyetini düşüreceği için başta Almanya olmak üzere silahlanma için harcanacak paranın çok göz batmaması amaçlanıyor sanırım. Ancak işin rengi müzakereler sonucu ortaya çıkacak.

Diğer yandan yeni gemi tedariğiyle eldeki Hydra sınıfı gemilerin modernizasyonunu tek pakette halletmeye niyetlilerdi. Ortalama 5 milyar euro gibi bir maliyet konuşuluyordu. FDI seçimiyle ilgili haberlerde Hydra sınıfı modernizasyonu hakkında tek bi haber bile geçmedi. Sanırım FDI seçimi ve müzakere sürecinde dolduracakları sistemler ile önce bu maliyeti bi görüp onu hallettikten sonra eldeki Hdyralara bütçede ne kalırsa onunla yetinecekler ya da zamana yayarak yukarıda dediğim gibi başta Almanya olmak üzere buradan gelecek maliyet tepkilerini hafifletmeyi umuyorlar belki Hdyra modernizasyonunda Almanlarında ağzına bi kaşık bal çalmayı ihmal etmezler.

trakya_forever
Süvariler

Alucard hocam yazılıp çizilene bakarak öğrendiğim hem Meko mod. hem gap filler ikinci el gemi tedariği hemde yeni platform alımını içeren kendilerince uygun bir teklif gelmemiş. Ayrı ayrı değerlendirmeye almışlar onlarda. Zaten 4 fırkateyni 3+1 opsiyon olarak kırptılar. 3 Belharra + 3 Gowind Fransızların teklifiymiş. Yunan isterleriyle 4 Mekonun modernizasyonu 1 milyar Euroya ya yakın tutuyormuş fiyat almışlar bu konuda. Fransızlarda bunlara detaylı Meko modernizasyonunu boşverin, uygun fiyata sınırlı bir mod. yapalım bunlara. Onun yerine fırkateyn 3 olsun 3 te Gowind verelim demişler.

Yani piyasada dolaşan 5 milyar Euro Fransızların kısıtlı konfigürasyonlar ile Yunanlılara önerdiği 3 Belharra + 3 Gowind 2500 için verilen fiyat. Yunan isterlerine göre son fiyat tekrar şekillenecek.

Ama 3 Belharra kabul edildiğine göre arkasından 3 Gowind gelmesi de muhtemel ileriki süreçte.

Gowind 2500 ler Mısıra silah donanımıyla birlikte tanesi yaklaşık 400 milyon Euroya gelmiş. Silah yükü olmadan 250 milyon Euroya anlışılmış. Tabi 2014 te. Daha sonra Suudlara 2019 da silah yüksüz tanesi 375 milyon Eurodan satılmış.

Yani Fransız teklifinde Belharraların tanesi 1.1-1.2 milyar Euro, Gowindlerin ise 500-550 milyon Euro civarı bir fiyatı var dersek kabaca yanlış olmaz.

Tyras üstadım o vakit vallahi biz boşa uğraşıyoruz. Bu devran Yunan için böyle dönecekse biz bunlarla baş edemeyiz.

alucard
Akıncılar

Mesaj gönderen alucard »

trakya_forever hocam teşekkür ederim ayrıntılı bilgi için. Too big to fail diye bi kavram özelikle Lehman Brothers da olduğu gibi bir firma yeterince büyükse batmasına kimse göz yummaz yaşanacak sosyal ve ekonomik buhranın maliyetini kimse göze alamaz. Bugün şirketler için böyleyken birlik üyesi bir ülkenin batmasına AB hayatta izin vermez ki bu birliğin doğasına aykırı. Kaldı ki kimse sınırlarında bitmiş bir devlet istemez bknz. Suriye.

Ancak bu kurtarmalar da kayıtsız şartsız yapılmıyor. Bunun özellikle silahlanma ve diğer alanlarda Yunanistan'a bir maliyeti oluyor. Fransa'nın amacı bizi Akdeniz'de sindirmek olduğu için ve tabiki maddi çıkarı da olduğu için Yunanistan'ın bu silahlanmasını destekliyor. Sürekli değişen bir dünyadayız, Yunanistan'da rüzgarı yakalamışken neyi halledersem kar modunda. Savunma sanayi ve stratejik hedeflerde anı kurtarmak değil sürekliliği sağlayabilmek çok daha önemlidir. Bugün ses etmedikleri için keyfe keder silahlanabildiğini düşünen Yunanistan, yarın bu harcamalar gözüne fazlasıyla batan Troyka ya bunun hesabını fazlasıyla vermek zorunda kalır. İşin sonunda da Avrupa Birliğinin sahil denizci kasabası tadında bir ülke olarak hayatına devam etmeyi öğrenir bir şekilde.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Bu arada MBDA, Yunan FDI firkateynlerinde kullanılacak füzeleri açıklamış. Aster 30 B1 hava savunma füzeleri ve Exocet MM40 Block3C satıhtan satıha güdümlü mermileri kullanılacakmış.

trakya_forever
Süvariler

Quadpack olmayan Aster 15/30 un yanına o vakit RAM de koymak isteyeceklerdir diye düşünüyorum.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Yunanlar, Machitis sınıfı karakol botlarını ve 4 adet Mk V SOC hücumbotunu, Spike NLOS (Mk V için Spike-ER olabilirmiş.) füzesi ile donatmayı planlıyormuş.

qtq
Süvariler

Mesaj gönderen qtq »

okeanos yazdı: 07 Eyl 2021, 08:25 Alan, farklı açılardan çok alçak, alçak, orta ve yüksek irtifa dan farklı pozisyondaki vasıtalar ile taranır ve oluşan bu ayrı ayrı resim tek ekranda toplanırsa arkası onu farketmez. Ağ merkezli oluşun avantajı. Hatta daha da ileriye taşıyarak konuşlu olduğu üsten ayrildigi anda tespiti mümkün.
Radar sinyali adanın arkasına nasıl geçecek peki? Katman, link vs. başka şeyler. Uçak bile olsa adaların arkasında demirlemiş Yunan savaş gemisini "güvenli" şekilde nasıl görecek?

Kullanıcı avatarı
okeanos
Süvariler

Mesaj gönderen okeanos »

qtq yazdı: 07 Eki 2021, 15:24 Radar sinyali adanın arkasına nasıl geçecek peki? Katman, link vs. başka şeyler. Uçak bile olsa adaların arkasında demirlemiş Yunan savaş gemisini "güvenli" şekilde nasıl görecek?
Selamlar üstadım. Su üstünden, havadan ve karadan sabit veya yüzer platforlar ile farklı açılardan ve irtifadan tarama yapılır, elde edilen veriler tek ekranda yoplanırsa kör nokta kalmayacaktır.

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler

Mesaj gönderen Tyras »

Haydaa.

Yunanistan Hollanda Karel Doorman sınıfı fırkateynlerinden de 2 tane alıyor.

Bunlar baya baya niyetlenecekler gibi birşeyler yapmaya.

kabardey
Akıncılar

Mesaj gönderen kabardey »

Bizim Barbaros modernizasyonuna denk gemiler. Yunanistan elinde kullanamadığı gemiler yerine, ucuz yollu, en azından çalışan, bir şeyler arıyor galiba.

boracetkin
Üye

Mesaj gönderen boracetkin »

kabardey yazdı: 29 Eki 2021, 18:27 Bizim Barbaros modernizasyonuna denk gemiler. Yunanistan elinde kullanamadığı gemiler yerine, ucuz yollu, en azından çalışan, bir şeyler arıyor galiba.
Hayır bizim barbaros YÖM gemilerimiz çok daha üstün. M sınıfında MK48 VLS var sadece RIM7VL atabiliyor. Radarları vs çok daha eski. YÖM de 8 atmaca 8 harpoon olacak, gökdeniz olacak. Sonarı daha modern olacak.

Kullanıcı avatarı
DENO
Site Başkanı

Mesaj gönderen DENO »

boracetkin yazdı: 29 Eki 2021, 22:11 Hayır bizim barbaros YÖM gemilerimiz çok daha üstün. M sınıfında MK48 VLS var sadece RIM7VL atabiliyor. Radarları vs çok daha eski. YÖM de 8 atmaca 8 harpoon olacak, gökdeniz olacak. Sonarı daha modern olacak.
Hollanda envanterinde tuttuğu son iki gemi olan HNLMS Van Amstel ve HNLMS Van Speijk elektronik sistem modernizasyonundan geçirildi, Smart-S ve SeaWatcher 100 yüzey tarama radarları ve yeni komuta kontrol sistemi ile modernize edildi, ayrıca diğer sistemleri de çok eski değil zira biri 1993 te diğeri 1995 te denize indi. Bizim Barbaroslar da zaten 1994-1998 yılları arasında inşa edildi.

Barbaros'un bariz avantajı silah üstünlüğü, TNIIA azami 32 ESSM, TNIIB gemileri de azami 64 ESSM taşıyor. İzah edildiği gibi Karel Doormanlar halen 16 adet RIM-7 kullanılıyor (istenirse doublepack olarak her hücreye 2 adet ESSM alacak şekilde yükseltilebilirler ama). Modernizasyon ne getirecek ne götürecek bilinmez, silah olarak denildiği gibi zaten üstün, elektronik olarak Yunan'a gidecek Doormanların bir gömlek üzerine gelebilirler gibi...

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

Mesaj gönderen İstiklalFM »

MEKO'ların pakete SYS'de dahil. :(
Ama bu paketin işi zor

nemroy
Üye

Mesaj gönderen nemroy »

İstiklalFM yazdı: 11 Ara 2021, 00:43 MEKO'ların pakete SYS'de dahil. :(
Ama bu paketin işi zor
Paketin isi neden zor aciklayabilir misiniz acaba? Finansal olarak mi zorlar demek istediniz? @İstiklalFM

Kullanıcı avatarı
İstiklalFM
Genel Yetkili

Mesaj gönderen İstiklalFM »

Hem MEKO konusunda Avrupa daha iyi alternatif hem de bu bütçeye MMSC makul değil.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Kullanıcı avatarı
TMRT
Süvariler

Mesaj gönderen TMRT »

Bota SPIKE taksalar kaç yazar bir tane balıkçıdan posta yiyip basıp gitti adamlar...

Abinin gösterdiği koordinatlara göre bulunduğu yer.

Resim

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Yunanların, FDI Firkateynleri için ödeyecekleri para ve program detayları belli olmuş:

Göze çarpan en büyük detay MdCN füzesi ve EW suitinin olmayışı.

Konuyla ilgili en güzel yorumu HDS üstat yapmış:

kostok
Üye

Mesaj gönderen kostok »

Yunan bakan gemi üretimine Yunan Sanayisinin katılımın %13 olduğunu söylemiş. Yunan savunma sanayisi nasıl bir katılım gösterebilecek ki bu üretime?

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Naval News'in tüm süreci özetleyen yazısı. Hayaller MdCN'li, ECM, ESM'li Belharra, gerçekler Aster'li ve CIWS'sız çıplak FDI.

anafor2014
Süvariler

Mesaj gönderen anafor2014 »

Toplam ne kadar ödeyecekler?

trakya_forever
Süvariler

Hepsi Yunan isterlerine geldigi vakit 2027 sonu beklenti ama ileriye atacaktir gemi basi 1 milyar dolari bulur.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Yunanlar FDI için Naval Group'la sözleşme imzalamış. Herhangi bir sözleşme detayı paylaşılmamış ancak ilk iki gemi neredeyse çıplak teslim edilecek.

Kullanıcı avatarı
Müzmin
Üye

Mesaj gönderen Müzmin »

Yunanistan'ın bu gemiyi kendisi donatacak kadar kabiliyeti var mı? Acaba neye güvenip boş alıyorlar.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Müzmin yazdı: 26 Mar 2022, 13:42 Yunanistan'ın bu gemiyi kendisi donatacak kadar kabiliyeti var mı? Acaba neye güvenip boş alıyorlar.
Gemiler teslim edildikten sonra 2027 gibi diğer sistemlerin entegrasyonunu öngörüyorlar. Kısaca gemiyi donatmaya para yok.

Kullanıcı avatarı
okeanos
Süvariler

Mesaj gönderen okeanos »

kostok yazdı: 12 Şub 2022, 08:34 Yunan bakan gemi üretimine Yunan Sanayisinin katılımın %13 olduğunu söylemiş. Yunan savunma sanayisi nasıl bir katılım gösterebilecek ki bu üretime?
Yardımcı elemanlar (palamar, ırgat) iç döşeme, mobilya, vs vs muhtemelen. Gemi zaten donatılmadan çiplaga yakın platform olarak veriliyor zaten.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Biz Akya'yı harp başlığıyla test ediyoruz, bunlar da 20 yıl aradan sonra ağır torpido alıyoruz diye seviniyorlar.

CetinAltinbas
Üye

Mesaj gönderen CetinAltinbas »

Atlas Elektronik gbmh şirketi Almanya’da fakat Türkçe gibi? Biraz şüpheci buluyorum.

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler

Mesaj gönderen Tyras »

CetinAltinbas yazdı: 03 Nis 2022, 11:15 Atlas Elektronik gbmh şirketi Almanya’da fakat Türkçe gibi? Biraz şüpheci buluyorum.
Şüphe etmenize gerek yok, bilgi çağında yaşamanın nimetlerini değerlendirin, açın internet sitesini, güzel bilgiler var sitelerinde. Özetle şirket 1883'te kurulmuş,1993'te Bremer Vulkan Tersaneler grubunda iken Atlas Elektronik adını almış, şimdiki sahibi bize ve yunana Type-214 satan Krupp grubu. Bende bilmezken, 15dk'da öğrenmiş oldum.