İ Sınıfı Fırkateyn

Savaş Gemileri, Donanma Havacılığı, yorumlar, projeler, analizler...
KARACI
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen KARACI »

Çafrad'ın da büyük oranda bittiği söylenir, o büyük iş, bu sene içinde guzel bir haber gelir sanıyorum. Beni en çok meraklandıran ise Hava SOJ projesi aslında, neredeyse 20 yıllık hayalimiz. Bizim gibi güçlü orduları elit seviyeye yaklaştıracak, diğer tüm platformlar için kaldıraç olacak bir ürün.

Fx96
Üye
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen Fx96 »

BuLuT yazdı: 08 Nis 2023, 13:44 Bu radarın üstüne bir kaplama yada şapka gibi bir korugan olacak mı?
biraz ince durmuş görsel olarak.Belkide fotoğraf açısından da öyle görünüyor olabilir.
Ancak itiraf etmeliyim yazılanları okudukça içimi tarfsiz bir mutluluk kaplıyor. Şimdi karşı taraf düşünsün gümbür gümbür istifler geliyor.:)
Radar ince gibi görünebilir ama muadilleri de az çok aynı, mesela Ns-100'de böyle.

anafor2014
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen anafor2014 »

Ns 200 ile bence tam olarak benzer siklette.

anafor2014
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

kabardey
Akıncılar
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen kabardey »

Cenk radarı çok hızlı çıktı ve GaN olarak geldi, çok sevindirici. Ben GaAs gelir diyordum yanıldığıma çok seviniyorum.

Doom
Üye
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen Doom »

kabardey yazdı: 10 Nis 2023, 18:29 Cenk radarı çok hızlı çıktı ve GaN olarak geldi, çok sevindirici. Ben GaAs gelir diyordum yanıldığıma çok seviniyorum.
Anladığım kadarıyla bizde hala yarıiletken işleme kapasitesi yok, ITAR'a takılmadan bu modülleri kim üretiyor?

kabardey
Akıncılar
İ Sınıfı Fırkateyn

AB mikronano olabilir mi bilmiyorum?

anafor2014
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Doom yazdı: 10 Nis 2023, 19:41 Anladığım kadarıyla bizde hala yarıiletken işleme kapasitesi yok, ITAR'a takılmadan bu modülleri kim üretiyor?
Fan transistörlerin üreticisi AB mikro nano .

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen _Turkuaz_ »

Kullanıcı avatarı
ddemir
Süvariler

İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen ddemir »

anafor2014
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

BuLuT
Üye
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen BuLuT »

Çok yakışıklı duruyor.Dosta güven düşmana korku salacak .
Tez zamanda bundan 5-6 tane daha envantere katılmalı

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen dr.911 »

Duy sesimi MSB ve SSB, 14 tane den az yapmayın şu gemiden. 14 İ ve 6 Tf2000!

Tulga
Süvariler

İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen Tulga »

dr.911 yazdı: 13 May 2023, 18:33 Duy sesimi MSB ve SSB, 14 tane den az yapmayın şu gemiden. 14 İ ve 6 Tf2000!
Hocam modernize edilen 4x Meko 200 Barbaros da en az İstifler kadar etkili olacaktır. Müsadeniz olursa ben de MSB ve SSB'den 4 adet İstif sonrası 8 adet TF-4500 isteyeceğim ( 32 VLS, 4500t ) TF-8000 Destroyerini de 2+2 şeklinde 4 adede revize edebilir, bütçe sağlanabilir. ADKG sayısını 8 adet ile birlikte Ada sınıfı Korvetlerle silahlandırılabilir.

- 8 x ADKG
- 4 x ADA
- 8 x İstif ve Barbaros
- 8 x TF4500
- 4 x TF-8000 Destroyer

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen _Turkuaz_ »

F-515 İstanbul üzerinde Gökdeniz CIWS ile görüntülenmiş.

kabardey
Akıncılar
İ Sınıfı Fırkateyn

İstanbul deniz testlerine başlamış. Her zamanki gibi İbrahim beyde bazı konulara değinmiş. Sanırım MTU kullanımı, TSK için son seçenek oluyor gibi. Nereden nereye, MTU aşığı bir ülkeden buralara. :)

kabardey
Akıncılar
İ Sınıfı Fırkateyn

BuLuT
Üye
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen BuLuT »

Çok zaman kaybettirdiler bize bu gemide. Tamam ambargoları tek tek aşıyoruz ama envantere almada ciddi gecikmeler yaşıyoruz.
Amaçta zaten bu.
Hani diyorlardı kötü komşu ev sahibi yapar diye.... Öyle değil işte Kaybedilen çok değerli zamanlar. Ambargolar olmasaydı bu zamana kadar istif sınıfını bitirir envantere alırdık. Umarım seyir testleri ve silah sistemlerinin testleri sorunsuz geçer de bir an önce envantere alırız.
Daha midlas atış testleri var ve en önemli testlerden bir taneside bu.Hangi füzeyi kullanacağımıza bile tam olarak karar veremedik. ikili mi yerleşecek, dörtlümü yoksa tekli mi?

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen dr.911 »

Geldi iki gözümün nuru güzel kız. Hizmete girişi de kısa sürede gerçekleşir umarım.

Kullanıcı avatarı
Hunter
Üye
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen Hunter »

Harika bir gemi gözümüz aydın. Ben bilmediğimden bir şey sormak istiyorum. Tek adet Gökdeniz yeterli olacak mı? Ön taraftan gelecek olan bir hava saldırısında Super Rapid yeterli tepkiyi verebilir mi?

goldenwings
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen goldenwings »

MIDAS ile ESSM/ Hisar ve Gökdeniz Kıç sektör yine MIDAS ve baş top parçalı muhimmat baş sektör yeterli görülmüştür. Zaten Chaff/ Flare de var, kaldı ki mümkün olduğu kadar gemi kıç sektör gösterip kaçınma manevrası yapacağından tek Gökdeniz arka platformda yeterli gibi.

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen dr.911 »

Quad pack bir füzemiz olana kadar gemiler nicelik olarak topal ördek olacak. Quadpack geldikten sonra İ sınıfının geleceği parlak.

Tulga
Süvariler

İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen Tulga »

Genel bir yorum yazmak istiyorum. İstif sınıfı ilk gemimiz TCG İstanbul'u son haliyle çok beğendiğim. Ada sınıfı sonrası geçişi çok güzel yapmış olduk. Gemi mimarisi ve radar-elektronik donanımı, yerli silah sistemleri ve mühimmatları ile tam bir şov niteliğinde olmuş. Bahriyemize ve ülkemize hayırlı olsun öncelikle.

Önde MKE-76mm top, alone cell tipi 16'lı MİDAS fırlatma sistemi, GÖKDENİZ, Atmaca gemisavar füze sistemleri ve asimetrik hedeflere yönelik Aselsan Muhafız 25mm toplar, torpidolar ve torpido aldatma sistemleri ile hatırı sayılır bir silah yüküne sahip olarak karşımıza çıktı. 3 boyutlu radarı, aydınlatma radarı, elektro-optik gimbali, EH sistemi, uydu link bağlantıları ile birlikte eşgüdümlü çalışacak bu silah yükü ile denizlerimizde farklı görev tanımlarını yerine getirebilecek değerli bir donanma platformu sahibi olduk.

Bu andan itibaren platformun niteliğini yukarı taşıyacak bazı beklentilerimi paylaşmak istiyorum.

Bilindiği üzere 16 hücreli MİDAS ile önemli bir teknolojik kazanım elde etmiş oluyoruz. Burada bizim için ön plana çıkacak durum, sistemin 4'lü füze atımına uygun hale getirilmesi yanında hücre formuna uygun geometri ve mimaride bir hava savunma füze sahibi olunmasıdır. Burada herkesin ortak beklentisi 2 farklı füze tipinin kazanımının elde edilmesidir. Birincisi ESSM B2 seviyesinde 40-45 km menzilli, quad-pack atima uygun mimaride bir hava savunma füzesi, ikincisi de SM-2 Blok 1 seviyesinde 100+ km menzilli bir hava savunma füze kazanımıdır. Bu füzeleri destekler nitelikte LEVENT RAM sistemi de hazır olduğunda çok alçak ve alçak irtifalara yönelik füzeler de kullanıma alınmış olacak. Gökdeniz ve Muhafız toplarla öndeki MKE 76 mm top sisteminin de destekleyeceği karma ve çok etkili bir hava savunma şemsiyesine sahip olacağız.

Deplasmanı ve silah yükü ile tüm görev tanımlarını yerine getirmeye aday bu fırkateynimiz ile birlikte ortak sistem ve silah yükü ile modernize edilmekte olan Barbaros sınıfı 4 fırkateynimizin de önemli bir katkısı olacaktır.

Son 3 İstif fırkateyn için aynı anda üretim sözleşmesi yapıldığından, geçmiş dönemdeki kayıp süreç önemli miktarda tolore edilmiş olacak.

Bu fırsatı kullanarak TF-2000 projesi başlatıldığında benim önerim, MİLGEM projesinin 4. Kategorisi olarak GABYA sınıfı adı altında mevcut İstif modelinin önde ve ortada ayrı ayrı 16'lı olmak üzere 32 hücreli MİDAS, ölçeklendirilmiş CAFRAD radarı ve 4500t deplasmanlı versiyonuna başlanmasıdır. Eskiyen ve envanterden çıkarılması yaklaşan GABYA sınıfının bir nevi yenilenmesi olarak da görülebilir. Bunca silah elektronik ve radar başarısı sağlanmış donanma platformunu kademeli büyütmek ve envantere kazandırmak önemli bir katkı sağlayacaktır.

Kullanıcı avatarı
Footle
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen Footle »

Tulga yazdı: 22 Haz 2023, 15:48 Genel bir yorum yazmak istiyorum. İstif sınıfı ilk gemimiz TCG İstanbul'u son haliyle çok beğendiğim. Ada sınıfı sonrası geçişi çok güzel yapmış olduk. Gemi mimarisi ve radar-elektronik donanımı, yerli silah sistemleri ve mühimmatları ile tam bir şov niteliğinde olmuş. Bahriyemize ve ülkemize hayırlı olsun öncelikle.

Önde MKE-76mm top, alone cell tipi 16'lı MİDAS fırlatma sistemi, GÖKDENİZ, Atmaca gemisavar füze sistemleri ve asimetrik hedeflere yönelik Aselsan Muhafız 25mm toplar, torpidolar ve torpido aldatma sistemleri ile hatırı sayılır bir silah yüküne sahip olarak karşımıza çıktı. 3 boyutlu radarı, aydınlatma radarı, elektro-optik gimbali, EH sistemi, uydu link bağlantıları ile birlikte eşgüdümlü çalışacak bu silah yükü ile denizlerimizde farklı görev tanımlarını yerine getirebilecek değerli bir donanma platformu sahibi olduk.

Bu andan itibaren platformun niteliğini yukarı taşıyacak bazı beklentilerimi paylaşmak istiyorum.

Bilindiği üzere 16 hücreli MİDAS ile önemli bir teknolojik kazanım elde etmiş oluyoruz. Burada bizim için ön plana çıkacak durum, sistemin 4'lü füze atımına uygun hale getirilmesi yanında hücre formuna uygun geometri ve mimaride bir hava savunma füze sahibi olunmasıdır. Burada herkesin ortak beklentisi 2 farklı füze tipinin kazanımının elde edilmesidir. Birincisi ESSM B2 seviyesinde 40-45 km menzilli, quad-pack atima uygun mimaride bir hava savunma füzesi, ikincisi de SM-2 Blok 1 seviyesinde 100+ km menzilli bir hava savunma füze kazanımıdır. Bu füzeleri destekler nitelikte LEVENT RAM sistemi de hazır olduğunda çok alçak ve alçak irtifalara yönelik füzeler de kullanıma alınmış olacak. Gökdeniz ve Muhafız toplarla öndeki MKE 76 mm top sisteminin de destekleyeceği karma ve çok etkili bir hava savunma şemsiyesine sahip olacağız.

Deplasmanı ve silah yükü ile tüm görev tanımlarını yerine getirmeye aday bu fırkateynimiz ile birlikte ortak sistem ve silah yükü ile modernize edilmekte olan Barbaros sınıfı 4 fırkateynimizin de önemli bir katkısı olacaktır.

Son 3 İstif fırkateyn için aynı anda üretim sözleşmesi yapıldığından, geçmiş dönemdeki kayıp süreç önemli miktarda tolore edilmiş olacak.

Bu fırsatı kullanarak TF-2000 projesi başlatıldığında benim önerim, MİLGEM projesinin 4. Kategorisi olarak GABYA sınıfı adı altında mevcut İstif modelinin önde ve ortada ayrı ayrı 16'lı olmak üzere 32 hücreli MİDAS, ölçeklendirilmiş CAFRAD radarı ve 4500t deplasmanlı versiyonuna başlanmasıdır. Eskiyen ve envanterden çıkarılması yaklaşan GABYA sınıfının bir nevi yenilenmesi olarak da görülebilir. Bunca silah elektronik ve radar başarısı sağlanmış donanma platformunu kademeli büyütmek ve envantere kazandırmak önemli bir katkı sağlayacaktır.
76mm top henüz MKE üretimi olan değil, ilk gemi için Leonardo'dan 76mm Super Rapid tedariki yapılmıştı geminin üzerinde o var. Diğer 3 gemi için muhtemelen MKE üretimi top tedariği yapılır testlerin bitmesinden sonra.

Antares
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen Antares »

Eski MEKO serisi (Yavuz sınıfı) modernize edilmeyecek sanırım? Aslında hala gideri olur bir fırkateynin her şeyini zaten yapabiliyoruz daha 2 sene önceye kadar envanterde 2. Dünya savasindan gemileri vardı 90 dan kalma fırkateynler bu durumda hala cok iş görür bence. Tabii kuvvetin vardır bir bildiği makineleri ne durumda vs. Ancak masraf yeni bir fırkateyn yapmak kadar olmaz sanırım? Daha önemlisi bunları modernize ederken yenisini yapacağımız kızaklar mesgul olursa iste o zaman mantıksız olabilir. Ancak simdi bunları yazarken aklima başka bir sey daha geldi. Böyle bir problem varsa dost ülkelerin tersahaneleri kiralanabilir. Ortak proje ile onların gemileri de modernizasyonla kazan kazan gibi bir şeye gidilebilir. Sesli düşünüyorum.

kabardey
Akıncılar
İ Sınıfı Fırkateyn

Antares yazdı: 25 Haz 2023, 01:39 Eski MEKO serisi (Yavuz sınıfı) modernize edilmeyecek sanırım? Aslında hala gideri olur bir fırkateynin her şeyini zaten yapabiliyoruz daha 2 sene önceye kadar envanterde 2. Dünya savasindan gemileri vardı 90 dan kalma fırkateynler bu durumda hala cok iş görür bence. Tabii kuvvetin vardır bir bildiği makineleri ne durumda vs. Ancak masraf yeni bir fırkateyn yapmak kadar olmaz sanırım? Daha önemlisi bunları modernize ederken yenisini yapacağımız kızaklar mesgul olursa iste o zaman mantıksız olabilir. Ancak simdi bunları yazarken aklima başka bir sey daha geldi. Böyle bir problem varsa dost ülkelerin tersahaneleri kiralanabilir. Ortak proje ile onların gemileri de modernizasyonla kazan kazan gibi bir şeye gidilebilir. Sesli düşünüyorum.
Yavuz sınıfının durumunu kimse beğenmiyor zaten kısa süre içinde emekli olacakları kesin. Barbaros sınıfı için zaten TCG Oruçreis ile yarı ömür modernizasyonuna başladılar. 2026'ya kadar bütün gemiler teslim edilecek.

İZCİ
Üye
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen İZCİ »

Antares yazdı: 25 Haz 2023, 01:39 Eski MEKO serisi (Yavuz sınıfı) modernize edilmeyecek sanırım? Aslında hala gideri olur bir fırkateynin her şeyini zaten yapabiliyoruz daha 2 sene önceye kadar envanterde 2. Dünya savasindan gemileri vardı 90 dan kalma fırkateynler bu durumda hala cok iş görür bence. Tabii kuvvetin vardır bir bildiği makineleri ne durumda vs. Ancak masraf yeni bir fırkateyn yapmak kadar olmaz sanırım? Daha önemlisi bunları modernize ederken yenisini yapacağımız kızaklar mesgul olursa iste o zaman mantıksız olabilir. Ancak simdi bunları yazarken aklima başka bir sey daha geldi. Böyle bir problem varsa dost ülkelerin tersahaneleri kiralanabilir. Ortak proje ile onların gemileri de modernizasyonla kazan kazan gibi bir şeye gidilebilir. Sesli düşünüyorum.
Ülkemizde bir sürü tersane var daha bir kaç sene önce Çanakkalede 350+ metre uzunluğunda çok büyük yeni bir havuz bile kuruldu. Başka ülkeye gitmeye gerek yok. Tek eksiğimiz maliyet gibi.

Antares
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen Antares »

kabardey yazdı: 25 Haz 2023, 01:49 Yavuz sınıfının durumunu kimse beğenmiyor zaten kısa süre içinde emekli olacakları kesin. Barbaros sınıfı için zaten TCG Oruçreis ile yarı ömür modernizasyonuna başladılar. 2026'ya kadar bütün gemiler teslim edilecek.
Üstadım çocukluğumda öve öve bitiremezdik Yavuz sınıfını tam olarak nesini beğenmiyorlar, Barbaros sınıfı MEKO larla aynı tekneye sahipse modernize edilemez mi? Daha doğrusu merak ediyorum vardır bir nedeni tabii.

Kullanıcı avatarı
DELKU
Akıncılar
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen DELKU »

Modernizasyonda bir eşik vardır diyelim ki yapacağınız işlemlerin tutarı yeni 0 dan üreteceğiniz bir geminin % 40 nı geçiyorsa bu makbul bir ürün sayılmaz, keza kazalı araçta da aynısıdır, kaza onarım bedeli o aracın 0 bedelinin yarısını aşarsa HEKe ayırırsınız. Tek istisnası o ürüne bir daha ulaşamayacaksanız maliyetlerine bir süre daha katlanırsınız. Meko lar ulaşılamayacak bir ürün müdür ?

karli
Süvariler

İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen karli »

Antares yazdı: 25 Haz 2023, 20:02 Üstadım çocukluğumda öve öve bitiremezdik Yavuz sınıfını tam olarak nesini beğenmiyorlar, Barbaros sınıfı MEKO larla aynı tekneye sahipse modernize edilemez mi? Daha doğrusu merak ediyorum vardır bir nedeni tabii.
Edilmek isteindikten sonra modernize edilir. Fazla hakim değilim ama aralarında bir 10 yıl var. Başkacada bir MK41 farkı var. Zannımca maliyet farkı fazladır. O nedenle tercih edilmemiş olabilir.

karaden
Üye

İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen karaden »

karli yazdı: 26 Haz 2023, 12:14 Edilmek isteindikten sonra modernize edilir. Fazla hakim değilim ama aralarında bir 10 yıl var. Başkacada bir MK41 farkı var. Zannımca maliyet farkı fazladır. O nedenle tercih edilmemiş olabilir.
En önemlisi itki sistemi farklı.

Yavuzlar da sadece dizel makinalar var.

Barbaroslarda ek olarak 2 adet gaz türbin motor var.

karli
Süvariler

İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen karli »

karaden yazdı: 26 Haz 2023, 12:33 En önemlisi itki sistemi farklı.

Yavuzlar da sadece dizel makinalar var.

Barbaroslarda ek olarak 2 adet gaz türbin motor var.
Peki bu motorlar, modernizasyonda olumlu yahut olumsuz tercih sebebi olabilirmi? Yoksa alakası olmayan konularmı.

karaden
Üye

İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen karaden »

karli yazdı: 26 Haz 2023, 12:41 Peki bu motorlar, modernizasyonda olumlu yahut olumsuz tercih sebebi olabilirmi? Yoksa alakası olmayan konularmı.
Bilmiyorum ama pek memnun olmadıkları da söyleniyordu

Ama sadece dizel makinalar ne kadar sorun onu bilmiyorum sonuçta açık deniz karakol gemilerinde de sadece dizel jeneratörler olacak elektrikli itki olacaksa da

Ayrıca Barbaroslardan 10 yaş daha yaşlılar ve hangarlarına seahawk alamıyorlar.AB-212'lere mahkûmlar.

Açıkçası modernizasyon maliyetinin altına girilmemesi bana da mantıklı geliyor, boşa para kaybı olur

İhtiyaç varsa ek İstif siparişi vermek daha maliyet etkin bir çözüm olur, 36 ay gibi kısa süre de 3 gemi üretilecek.

Antares
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen Antares »

O zaman TCG Yavuz un ismi TF 2000 lere geçecek diyebilir miyiz? MİLDEN ler de sanırım Ay sınıflarını alır.

Kullanıcı avatarı
DELKU
Akıncılar
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen DELKU »

Zannedersem Yavuz’un ismi boşa alınıp TF-2000ne verilir, ya da artık kaç olacaksa Tf-2040 mı olur Tf-2050 mi

karli
Süvariler

İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen karli »

Antares yazdı: 26 Haz 2023, 19:44 O zaman TCG Yavuz un ismi TF 2000 lere geçecek diyebilir miyiz? MİLDEN ler de sanırım Ay sınıflarını alır.
Azizim yanlış değilsem eğer TF2000 ler Gabya ları ikame edecek diye hatırlıyorum. Yavuz lar İStif ile birlikte envanterden çıkacaklardı. Lakin diğer taraftanda Karadeniz, Doğu Akdeniz, Hint Okyanusu, Kızıldeniz, Basra gibi alanları düşündükçe ciddi anlamda Bahriyenin üzerinde sorumluluk alanları ortaya çıkıyor. Bu da mevcut Fırkateyn sayısı ile bilemiyorum sanki zorlayacak gibi. Aslında Yavuz ların yerine bir ağırlaşmış bir İstif 2 gelse fena olmaz.

goldenwings
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Şu OVP projemiz vardı galiba. Çevre denizlerde ya da karasuyu hemen dışında OVP kullanıp , korvetleri ileri sürebiliriz. İstifler de esas görevlerini yapar, artık Somali mi giderler Okyanus mu açılırlar Kuvvetin bileceği iş. Zaten ,TF2030 diyelim artık, gelince Anadolu ve Trakya yanında gezerler. Ama şöyle bir ihtiyaç da var adam TF2030 benzeri Aegis sınıflarını ülkesine yakın bırakıp bölgesel hava savunma yapmayı planlıyor. Böyle bir durumda her Muharebe Grubuna 1-2 TF düşse ülke etrafı da 4 TF lazım ,EGE 2 tane + Akdeniz ve Karadeniz'e 1'er taneden, toplam 6-8 TF ihtiyacı doğuyor. İstifler, Yavuz'ları emekli etse de Kemalreis ve Salihreis belki kalabilir. G'lerden de modernize 4 adedi ESSM platformu olarak Libya görevlerine devam edebilir. En kötü 4 tane G kalsın tüm Yavuz'lar emekli edilsin diyebilirim.

kivele
Üye
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen kivele »

goldenwings yazdı: 29 Haz 2023, 10:58 Şu OVP projemiz vardı galiba. Çevre denizlerde ya da karasuyu hemen dışında OVP kullanıp , korvetleri ileri sürebiliriz. İstifler de esas görevlerini yapar, artık Somali mi giderler Okyanus mu açılırlar Kuvvetin bileceği iş. Zaten ,TF2030 diyelim artık, gelince Anadolu ve Trakya yanında gezerler. Ama şöyle bir ihtiyaç da var adam TF2030 benzeri Aegis sınıflarını ülkesine yakın bırakıp bölgesel hava savunma yapmayı planlıyor. Böyle bir durumda her Muharebe Grubuna 1-2 TF düşse ülke etrafı da 4 TF lazım ,EGE 2 tane + Akdeniz ve Karadeniz'e 1'er taneden, toplam 6-8 TF ihtiyacı doğuyor. İstifler, Yavuz'ları emekli etse de Kemalreis ve Salihreis belki kalabilir. G'lerden de modernize 4 adedi ESSM platformu olarak Libya görevlerine devam edebilir. En kötü 4 tane G kalsın tüm Yavuz'lar emekli edilsin diyebilirim.
Yavuz sınıfını savaş bittikten sonra Ukrayna'ya hibe edilebilir.

KARACI
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen KARACI »

Koca deniz bize kaldı, kontrolu zaten bizdeydi de simdi artık çok büyük bir agirligimiz olacak, neredeyse sıfır tehdit, tam güvenli bir jeopolitik oldu Karadeniz bizim icin. Bunun uzun vadede boyle gidecegi öngörülürse, kuvvet agırlığını ve odağını hem nicelik hem de nitelik olarak Akdeniz'de yogunlastıracaktır. Güneyde bir tehdit oldugu anda Karadeniz'de hücumbot bile dolandırmaya gerek kalmayacak, buyuk avantaj.

Merzifonlu
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen Merzifonlu »

KARACI yazdı: 29 Haz 2023, 14:37 Koca deniz bize kaldı, kontrolu zaten bizdeydi de simdi artık çok büyük bir agirligimiz olacak, neredeyse sıfır tehdit, tam güvenli bir jeopolitik oldu Karadeniz bizim icin. Bunun uzun vadede boyle gidecegi öngörülürse, kuvvet agırlığını ve odağını hem nicelik hem de nitelik olarak Akdeniz'de yogunlastıracaktır. Güneyde bir tehdit oldugu anda Karadeniz'de hücumbot bile dolandırmaya gerek kalmayacak, buyuk avantaj.
Kusura bakmayın ama çok naif bir düşünce bu. Karadeniz'in en büyük deniz gücü, 10 yıla kalmaz FRONTEX olacak. Ve bugüne kadar yaptıkları ile, gelecekte en büyük şerefsiz olacaklarını şimdiden kanıtladılar!

Kıyı savunması için Karadeniz kıyılarımıza binlerce kara atmaca yerleştirmeye şimdiden başlayalım, derim. Gemiler ayrıca bulunacak elbette.

goldenwings
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

İşte burada Montrö önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Montrö delebiliyorlarsa Karadeniz'e Frontex girer. O iş o kadar kolay olmaz. NATO'da olmanın da bir yararı yeri geldiğinde tek devlet bile kalsak veto hakkımızın olması. Montrö ve NATO iyi idare edilirse Frontex hayal olur. Ya da göstermelik bir girip bir çıkarlar. Esas önemli husus Romanya ve Bulgaristan'ın NATO üzerinden Karadeniz'de önemli bir kuvveti bulunmasa bile siyasi olarak bize karşı birlik oluşturması. NATO olayı ateş gibi, elini de yakıyor yemek de pişiriyor, artık o iş bizim marifetimize kalmış. Diğer bir husus Rus Silahlı Kuvvetleri çok ezik kalmış olabilir fakat deniz platformu bazında halen büyük bir tehdit ve NATO tarafından hiç de hafife alınmıyor. Yeni Korvet ve Fırkateyn projelerine para ayırabilirlerse sıkıntı bizim için.

goldenwings
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

siliniz

Merzifonlu
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

goldenwings yazdı: 29 Haz 2023, 15:49 İşte burada Montrö önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Montrö delebiliyorlarsa Karadeniz'e Frontex girer. O iş o kadar kolay olmaz. NATO'da olmanın da bir yararı yeri geldiğinde tek devlet bile kalsak veto hakkımızın olması. Montrö ve NATO iyi idare edilirse Frontex hayal olur. Ya da göstermelik bir girip bir çıkarlar. Esas önemli husus Romanya ve Bulgaristan'ın NATO üzerinden Karadeniz'de önemli bir kuvveti bulunmasa bile siyasi olarak bize karşı birlik oluşturması. NATO olayı ateş gibi, elini de yakıyor yemek de pişiriyor, artık o iş bizim marifetimize kalmış. Diğer bir husus Rus Silahlı Kuvvetleri çok ezik kalmış olabilir fakat deniz platformu bazında halen büyük bir tehdit ve NATO tarafından hiç de hafife alınmıyor. Yeni Korvet ve Fırkateyn projelerine para ayırabilirlerse sıkıntı bizim için.
Ne Möntrösü, ne girip çıkması yahu? FRONTEX basitçe örneğin Köstence limanında devasa bir deniz üssü kuracak, hepsi bu. AB, Karadeniz'de kalıcı bir donanma oluşturacak FRONTEX vasıtasıyla. Karadeniz'e girip çıkmalarına gerek yok ki.

KARACI
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen KARACI »

Mümkün değil. Karadeniz'e dışarıdan dahil olup Ege ve bogazları da gecerek ab nin haklarını savunacak, bir de bize orada posta koyabilecek bir donanma yok. Naiflik değil, gercekci olan bu. O Fransa degil miydi Avrupa'nın en guclu iki donanmasından biri, tüm ihtişamı ile bırakın Karadeniz'i, Akdeniz'de rezil olup, Nato'da da dirsek yiyip, kol kırılsın yen icinde kalsın diye ugrasan, Stoltenberg buyuk burokrat gercekten. Avrupa'yı hafife almak hesapsızlıgı degil bu, herkes herkesin gücünün sınırlarını bilir askeri dünyada. Bakın sınavlar ve sonucları nettir, Karadeniz'de egemen ülke Türkiye'dir ve bu sadece askeri de degildir. Karadeniz enerji kaynakları ile alakadar yatırım, Rusya'nın gazla ilgili birtakım teklifleri, tahıl anlasması ile gozlere sokulan ulasim anahtarı gibi konular bir isaret degil midir ? Sizin soylediginiz sey Nato doktrinine aykırı bir kere, orada herkesin hemfikir kabul ettigi uzere sorumluluk ve son soz hakkı cok nettir. Orada Karadeniz konusundaki agirlik malumunuzdur diye tahmin ediyorum. Nato'ya, Karadeniz'e gelme ben yeterim diyecek kadar net ve aciktir, yıllar yılı orada bir tatbike gerek yok diyebilme ve bunu bir statuko haline getirebilme agirligidir ayni zamanda.
Bize orada siha ve sidalar, gudumlu roket sistemleri, 2 sistem/birkaç yüz adet kıyı savunma fuzesi ve maksimum 100-150 km erimde HSS kalkanı yeter de artar bile. Radar ve diger elektronik harp yetenekleri ile dusununce tamamı yerli üretim koskoca bir potansiyel cephede arkanıza yaslanın derim.
* Kıyı sisteminden kastım bir muamma, batarya ve sistem yapılandırması nedir, matematigi nasıl kuruldu bilmiyorum. Batarya sayisi ortaya cikinca anlasilir. Merzifonlu hocam, binlerce kıyı savunma fuzesini hazirda bekleten ulke sayısı 3'ü gecmez, kıyı-deniz / kıyı-okyanus / sahil uzunlugu hesapları ve tabii ki potansiyel dusman durumu gibi faktorler boyle diyor, yine de siz bilirsiniz.

goldenwings
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Merzifonlu yazdı: 29 Haz 2023, 15:59 Ne Möntrösü, ne girip çıkması yahu? FRONTEX basitçe örneğin Köstence limanında devasa bir deniz üssü kuracak, hepsi bu. AB, Karadeniz'de kalıcı bir donanma oluşturacak FRONTEX vasıtasıyla. Karadeniz'e girip çıkmalarına gerek yok ki.
Karadeniz'de kurulacak über süper üs kime hizmet edecek onu anlamadık , madem giren çıkan yok, Avrupa gemileri nehirden mi yürüyüp girip çıkacak. Herşeyi bir kenara bıraktım bu ütopik senaryo için Pinti AB 5 kuruş harcamaz.

Merzifonlu
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Ukrayna savaşı öncesi AB ile şimdiki delirmiş AB'yi bir tutmayınız. Naziler kadar deli ve vicdansız ise, yeni AB de bir o kadar deli ve vicdansız. FRONTEX eylemleriyle bunu kanıtladı zaten. O yüzden savaş baltalarını şimdiden hazırlayıp bilemeliyiz. Bu adamların delirmesi kötü oluyor, benden uyarması...

Karadeniz yakın gelecekte bizim rahat edeceğimiz bir bölge olmayacaktır. Aksine, sürekli tehdit hissedeceğimiz bir bölge olacaktır.

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen dr.911 »

Tehdit dediğiniz kim hocam, arkadaşlarda onu soruyor ? Romanya? Bulgaristan ? Ve delirmiş dediğiniz Ab bu ise Türkiye çok problem yaşamayacaktır. Bu arada Ukrayna ile geliştirilecek işbirlikleri Karadeniz'de lehimize olabilir. Ukrayna bir Ab üyesi olsa dahi Polonya çizgisine daha yakın olacaktır Ab'ye güvenilmeyeceğini çok acı şekilde öğreniyorlar.

Kullanıcı avatarı
DELKU
Akıncılar
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen DELKU »

Karadenize kıyıdaş devletler harici de bir devletin gemisi o da 8bin tona kadar en fazla 15 gün kalabilir, ancak Romanya’nın bir devasa filo kurması gerekiyor ya da Bulgaristan destekli bir filo kurabilirler ?
Frontex karadeniz de ne yapacak bu arada sorması ayıp , Frontex dediğimiz örgüt “Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Ajansı”, ülkelerden gemi hizmeti alarak akdeniz ve ege de gereksiz atraksiyonlara giriştiler, yetmezmiş gibi Türk hava sahasını birkaç kere ihlal eden uçuşları da oldu, tıpkı Aden korfezideki deniz korsanlığı ile mücadele görev grubu gibi bir yapı düşünün Aynı bu yapının hukuksal olarak sakatlıkları Frontexte de mevcut uluslararası sularda adamın önünü kesiyorsun, gemi kontrol etmeye kalkıyorsun filan. Bir de bunu karadeniz gibi bir iç denizde bize karşı mı yapmaya kalkacaklar? Afedersiniz adamı… tabi Ruslar bizden önce yapmazsa

goldenwings
Süvariler
İ Sınıfı Fırkateyn

Uzatmaya niyetim yok ama iyi niyetli olduğunuzu düiündüğüm teoriniz imkansıza yakın. Hadi FRONTEX Ege'de diyelim Karadeniz imkansız. ABD gemisi girmiyor daha. Avrupa önce yüzde 10'luk enflasyonunu yensin bir.

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar
İ Sınıfı Fırkateyn

Mesaj gönderen dr.911 »

goldenwings yazdı: 29 Haz 2023, 18:09 Uzatmaya niyetim yok ama iyi niyetli olduğunuzu düiündüğüm teoriniz imkansıza yakın. Hadi FRONTEX Ege'de diyelim Karadeniz imkansız. ABD gemisi girmiyor daha. Avrupa önce yüzde 10'luk enflasyonunu yensin bir.
Rus gazını kendi elleri ile "tekel" haline getirirken düşünselerdi. :lol: