Rusya - Ukrayna Savaşı

Türk ve Dünya Savunma Sanayii ile ilgili genel konular, tartışmalar, haberler, görüşleriniz...
trakya_forever
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen trakya_forever »

Ama Batı'nın Ukrayna ile alakalı planini şahsen cozebilmis değilim. Yani daha uzun süre devam edecek bir çatışma da arzuluyor olabilirler.

KARACI
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen KARACI »

Abd'nin birincil onceligi Ukrayna'nın bu savasi kazanmasi degil, Rusya'nin kaybetmesiydi. Onlara gore biri digerini dogurmuyor aslında.Biden, "Putin bu savasi coktan kaybetti" derken bunu kastediyordu. Benim icin onemli olanları kaybetti diyor, aldigi topraklar onun jeopolitik dengesinde epey siralama disidir, icabinda gormezden gelinebilirdir. Kerç bogazi, İstanbul bogazı degildir, Ukrayna icin su anda belki de en stratejik muttefik Türkiyedir. Suriye yıkıldı, Rusya Lazkiye'ye dokunmayın da dedi gecti. Ukrayna henuz batinin sevimli yuzuyle pek tanismadi, tanistigi zaman yanında Türkiye'nin olup olmaması çok sey degistirir. Barıs konusu elbette O'na bagli degil, oyle bir dunya yok fakat Tahıl konusunda bastan beri Rusya'dan cok Ukrayna'yi ikna etmeye ugrasiyor gibiyiz, uzaktan oyle goruyorum.

kivele
Üye
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen kivele »

KARACI yazdı: 15 Tem 2023, 21:30 Abd'nin birincil onceligi Ukrayna'nın bu savasi kazanmasi degil, Rusya'nin kaybetmesiydi. Onlara gore biri digerini dogurmuyor aslında.Biden, "Putin bu savasi coktan kaybetti" derken bunu kastediyordu. Benim icin onemli olanları kaybetti diyor, aldigi topraklar onun jeopolitik dengesinde epey siralama disidir, icabinda gormezden gelinebilirdir. Kerç bogazi, İstanbul bogazı degildir, Ukrayna icin su anda belki de en stratejik muttefik Türkiyedir. Suriye yıkıldı, Rusya Lazkiye'ye dokunmayın da dedi gecti. Ukrayna henuz batinin sevimli yuzuyle pek tanismadi, tanistigi zaman yanında Türkiye'nin olup olmaması çok sey degistirir. Barıs konusu elbette O'na bagli degil, oyle bir dunya yok fakat Tahıl konusunda bastan beri Rusya'dan cok Ukrayna'yi ikna etmeye ugrasiyor gibiyiz, uzaktan oyle goruyorum.
ABD'nin amacı Çin'e destek veren Rusya'yı Ukrayna üzerinden tasviye etmekti başardılar. Sıra Putin'de devrildimi Batı yanlısı bir hükümet getirilmeye çalışılacaktır. Rusya'nın bir kolunu ve bir bacağını kırdılar. Nereye kadar dayanabilecek merak ediyorum.

trakya_forever
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Son 10 + gundur Ukrayna Himarslari yine çok etkili kullanıp Rus ateş destek vasıtalarıni ve hsslerini bolca avlamaya başladı. Himars üretim hızı yılda 10 bin fuzeye çıkmış. Bunlar geldikçe Ruslara sahada rahat yok.

igirgin
Süvariler

Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen igirgin »

Bunları anlamıyorum, hafif bir torpidonuz yok mu?

AkınGözü
Üye

Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen AkınGözü »

Çaresi basit Karaok - Javalin

Merzifonlu
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen Merzifonlu »

Kırım köprüsü yine ve yeniden vurulmuş.

igirgin
Süvariler

Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen igirgin »

PANZER
Üye
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen PANZER »

Serbest bıraktığımız Azov komutanları görevinin başına dönüyormuş.

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen dr.911 »

Yine bir şeyler deniyorlar bu arkadaşlar. Şu an o bölgede ticari genilerimiz ne kadar iş yapıyor ? Batı'dan çok bize bir rest çekiliyor gibi geldi bana.

Neferian
Üye

Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen Neferian »

Bu konunun gönderilen azov komutanları ile ilgisi olabilir mi ? Hatta derinleştirecek olursak genel olarak Türkiye'nin tekrar şerit değiştirerek batıya yönelmesi de eklenebilir. Sonuçta son zamanlarda İsveç'in Natoya katılımıyla alakalı destek açıklamamız vs. derken Kremlin biraz kızmış gibi duruyor. Hatta Sisi de ayın 27 sinde gelecekmiş sanırım genel olarak bir dönüş olduğu için Ruslar da atabilecekleri kazığı atmaya çalışmışlar. Umarım Suriye de bize ufak bir yamuk yapmaya kalkarlar da 27 Şubat 2020 nin intikamını tam anlamıyla alırız.

trakya_forever
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Yalnız Ruslarda da ne envanter varmış arkadaş. Vuruldukca yenisi geliyor. 6200 tank+zırhlı araç, 700+ top/obüs, 240 CNRA oldu gorsel teyitli. 2700 civarı lojistik araç, 100 helikopter, 84 Uçak, 130 a yakın HSS de kayıplar arasında.

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen dr.911 »

trakya_forever yazdı: 19 Tem 2023, 23:24 Yalnız Ruslarda da ne envanter varmış arkadaş. Vuruldukca yenisi geliyor. 6200 tank+zırhlı araç, 700+ top/obüs, 240 CNRA oldu gorsel teyitli. 2700 civarı lojistik araç, 100 helikopter, 84 Uçak, 130 a yakın HSS de kayıplar arasında.
+ olarak seyir füzeleri vs. Sovyet mirasını Ukrayna'da bitirdiler adamlar.

Kullanıcı avatarı
Tyras
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen Tyras »

dr.911 yazdı: 19 Tem 2023, 23:34 + olarak seyir füzeleri vs. Sovyet mirasını Ukrayna'da bitirdiler adamlar.

Rusya daha dün 32 seyir füzesi, 32 şahid dronu ile Odesa dahil derin mesafelere saldırmış, muhtemelen yine değersiz hedeflere yöneldiler. Hala bol keseden harcayabildikleri üzere, ben sıfırı tüketmeye yaklaştıkları fikrinde değilim. Rus savunma sanayii mühimmat üretimi konusunda dillendirildiği kadar bitik durumda olmayabilir.

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen dr.911 »

Tyras yazdı: 20 Tem 2023, 00:24

Rusya daha dün 32 seyir füzesi, 32 şahid dronu ile Odesa dahil derin mesafelere saldırmış, muhtemelen yine değersiz hedeflere yöneldiler. Hala bol keseden harcayabildikleri üzere, ben sıfırı tüketmeye yaklaştıkları fikrinde değilim. Rus savunma sanayii mühimmat üretimi konusunda dillendirildiği kadar bitik durumda olmayabilir.
Bitirdiler derken her şeyi oraya gömüyorlar manasından söyledim hocam. Üretim kapasitelerini bilmiyorum ama kh55 ellerinde bolca vardır muhtemelen. Bu konuda çok ciddi yanıldığımı söylemem gerekiyor. Çok ciddi bir seyir füzesi kabiliyetleri varmış. Nitelik için benzer şeyler söyleyemesem de nicelik konusunda iyiler. Fakat Rusya'nın bu savaş sonrası nicelik olarak büyük bir ordusu olabileceğini de hiç sanmıyorum.

Kullanıcı avatarı
TEORI
Site Başkanı
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen TEORI »

Basit hedeflere artık pahalı mühimmatlar atmaya başladı. Bunun anlamı elindeki stoklar son derece kritik. Artık elinde ne kalmışsa onu kullanıyor demek.

karli
Süvariler

Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen karli »

Tyras yazdı: 20 Tem 2023, 00:24

Mühimmat konusunda bitik durumda değiller, üretim kapasiteileride bir miktar var. Ancak esas yaşadıkları sorun, nitelikli mühimmatlarda parça, ve alt komponentlerde. Onlarda bizim gibi ciddi anlamda dışarıya bağımlı durumda idi.

Bu savaşta Ruslar ellerindeki birçok mühimmatın işe yaramadığını, yahut isabet sorunu, veyahut uçak kaybettiklerini gördüler. Nitelikli mühimmatlardada sıkıntıları var şimdi. Zira ihtiyaç duydukları malzeme, ve parçalarda temin sorunu var olduğunu biliyoruz. Bu açıdan düşünürsek yaşadıkları sorun daha anlaşılır oluyor. Htırlarsanız, birçok konuda bizde aynı sorunları yaşadık, ve çok ciddi maliyetlerle, ve zaman ile yerlileştirme süreçlerine katlanmak zorunda kalmıştık.

KARACI
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen KARACI »

Çin uzerinden çözüyorlar o işleri. Direkt ürün + Alt bilesen olarak.

trakya_forever
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Putin şimdi de Polonya ya yanlamış. Atarlarmış, giderlenmiş. Adamın totosunu keserler Putin. Rusyanın böyle bir işe kalkışabilecek ne gücü ne de cesareti olur. Aaaaa ama işte bir tiyatro çevrildiyse, Belarusa geçen Wagnerler ile sırf ortalığı karıştırma amaçlı bir şeyler yapmak istiyorsa olabilir. İhtimali çok çok düşük ama olacaksa ancak Belarus üzerinden olur.

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen dr.911 »

trakya_forever yazdı: 21 Tem 2023, 16:53 Putin şimdi de Polonya ya yanlamış. Atarlarmış, giderlenmiş. Adamın totosunu keserler Putin. Rusyanın böyle bir işe kalkışabilecek ne gücü ne de cesareti olur. Aaaaa ama işte bir tiyatro çevrildiyse, Belarusa geçen Wagnerler ile sırf ortalığı karıştırma amaçlı bir şeyler yapmak istiyorsa olabilir. İhtimali çok çok düşük ama olacaksa ancak Belarus üzerinden olur.
Mümkün değil hocam. Ben olmasını çok isterim ama... Bir de bu gürlemelerin Avrupa'nın daha güvensiz hissetmesi ve akabinde Ukrayna'ya olan desteğin kronikleşmesi ve belki arttırılması dışında bir katkısı olduğunu düşünmüyorum. Ama muhtemelen Putin bu açıklamaları Rus varandaşlarına yapmıştır.

igirgin
Süvariler

Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen igirgin »

Bir Rus sitesinde gördüğüm enteresan haberin Google translate hali…

12:50
Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı, 2025 yılında yaklaşık 40 bin öğrencinin insansız hava sistemleri (UAS) alanında üniversitelerde eğitileceğini planlarken, 2030 yılında yaklaşık 180 bin kişi, RIA Novosti'ye bölümün basın servisinde söylendi.

kivele
Üye
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen kivele »

igirgin yazdı: 22 Tem 2023, 18:24 Bir Rus sitesinde gördüğüm enteresan haberin Google translate hali…

12:50
Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı, 2025 yılında yaklaşık 40 bin öğrencinin insansız hava sistemleri (UAS) alanında üniversitelerde eğitileceğini planlarken, 2030 yılında yaklaşık 180 bin kişi, RIA Novosti'ye bölümün basın servisinde söylendi.
Alt sistemler üzerinde eğitim versin Ruslar... İHA yapan çok ülke var ama bizim gibi efektif kullanabilen az ülke var.

Kullanıcı avatarı
Karasu
Üye
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen Karasu »

Gpsjam.org sitesine göre Rusya St. Petersburg çevresinde Finlandiya sınırında deli gibi gps saptırmaya başlamış. Finlandiya'nın Nato'ya dahil olmasıyla ilgili olabilir. Çünkü eskiden o bölgede gps saptırma faaliyeti pek yoktu. Murmansk bölgesinde biraz vardı, o kadar. Siz de bakın isterseniz.

https://gpsjam.org/?lat=57.68616&lon=34 ... 2023-07-19

AkınGözü
Üye

Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen AkınGözü »

Bu haritada benim asıl dikkatimi çeken Ankara'nın full karıştırma altında olması oldu. Nerdeyse dünyadaki en çok karıştırma olan bölgesi Ankara olmuş. Başkent desek herkesin başkenti var. Ankaralılara sormak isterim arabanızda telefonunuzda GPS çalışıyor mu

KARACI
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen KARACI »

Bahsettiginiz şey belli bir irtifa ustu dron ucuslari icin bizzat istihbaratın uygulaması, guvenlik önlem amacli yani. Bunun haricinde Genelkurmay'ın dibinde dahi problem yasamazsınız Ankara'da. Şayet özel bir durum yahut resmi konvoy gecisi yoksa. Onlar da kendi cihazlarına sahipler zaten.

igirgin
Süvariler

Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen igirgin »

AkınGözü yazdı: 23 Tem 2023, 12:01 Bu haritada benim asıl dikkatimi çeken Ankara'nın full karıştırma altında olması oldu. Nerdeyse dünyadaki en çok karıştırma olan bölgesi Ankara olmuş. Başkent desek herkesin başkenti var. Ankaralılara sormak isterim arabanızda telefonunuzda GPS çalışıyor mu
Tusaş’ın yanından geçerken elimdeki navigasyon kafayı yiyor.

Kullanıcı avatarı
Footle
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen Footle »

igirgin yazdı: 23 Tem 2023, 13:07 Tusaş’ın yanından geçerken elimdeki navigasyon kafayı yiyor.
Aynı şekilde Meclis ve Bakanlıkların 250-300 metre yakınından itibaren navigasyon şaşırmaya başlıyor.

trakya_forever
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Lancetle Nasams vurmuşlar en son. Bu Kamikaze işine iki taraflı da çok iyi çalışmamız lazım. Hem savunma ve saldırı kısmında ürün çıkarma yetkinligimiz var. Bunu cok hızlı bir şekilde üretime geçirmemiz gerek.

Kullanıcı avatarı
Footle
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen Footle »

trakya_forever yazdı: 23 Tem 2023, 13:58 Lancetle Nasams vurmuşlar en son. Bu Kamikaze işine iki taraflı da çok iyi çalışmamız lazım. Hem savunma ve saldırı kısmında ürün çıkarma yetkinligimiz var. Bunu cok hızlı bir şekilde üretime geçirmemiz gerek.
NASAMS değil İspanyol Spada veya İtalyan Aspide sistemi vurulanlar hocam. Onun dışında söylediklerinize harfiyen katılıyorum ve bana kalırsa sektör bu konuda ürün çıkarabilecek kabiliyette olmasına rağmen geç ve yavaş davranıyor.

trakya_forever
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Footle yazdı: 23 Tem 2023, 14:08 NASAMS değil İspanyol Spada veya İtalyan Aspide sistemi vurulanlar hocam. Onun dışında söylediklerinize harfiyen katılıyorum ve bana kalırsa sektör bu konuda ürün çıkarabilecek kabiliyette olmasına rağmen geç ve yavaş davranıyor.
Evet üstadım İspanyol sistemiymis.

İlk Leo 1 ler teslim edilmiş. 175 Leo 1 gidecekmiş ilk etapta. Abramslar ve F16 larda yil bitmeden teslim edilecekmis.

Savaş kim daha çok ekipman kaybedip pes edecek halini aldı.

kivele
Üye
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen kivele »

trakya_forever yazdı: 23 Tem 2023, 14:48 Evet üstadım İspanyol sistemiymis.

İlk Leo 1 ler teslim edilmiş. 175 Leo 1 gidecekmiş ilk etapta. Abramslar ve F16 larda yil bitmeden teslim edilecekmis.

Savaş kim daha çok ekipman kaybedip pes edecek halini aldı.
Aktif Koruma Sistemi olmadan gönderilmemesi lazım bu tankların...

trakya_forever
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Rusların savunması ne zaman çöker bilemem ama bu kez daha başarılılar. Çok acayip mayinlama yapmışlar. Mobil atgm timleri kurmuşlar. Ka 52 leri efektif kullanıyorlar. Lancetler güç çarpanı oldu Ruslar için. Ama Himarslari durduramiyorlar. Çok kayıp verdiriyor Ruslara.

mahone
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen mahone »

Bu savaş daha yıllarca sürecek. İngiltere uzun menzilli füze verirken ABD neden hala ATACMS vermemekte ısrar ediyor anlamak mümkün değil. Bence Ukrayna ordusu bu şartlarda kat kat mayınlanmış savunma hatlarını aşamaz. Ayrıca Ukrayna'nın beceriksiz olduğunu düşünüyorum

mahone
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen mahone »

karli yazdı: 07 Tem 2023, 10:30 Azizim şöyle bir durum var, Ruslar sayıya oynamışlar. Katmanlar halinde hatlar kuruyorlar. Öndeki hat çöktüğünde geri gidip bir arkadadaki hatta katılıyor. Yani sürekli olarak kadameli şekilde tutunabilecekleri hatlar var.

Ukrayna bu mevzileri çökertirmi derseniz, evet çökertir. Lakin bu pek öyle füze ile olacak, yahut füze yetiştirebileceğin bir durum değil. Burada iş daha çok topçu birliklerine düşer. Eğer mümkünse elinde bol miktarda, K9, yahut T155 Fırtına, Alman obüsü gibi görece olarak isabet oranı çok yüksek kundağı motorlu obüsler gerekmekte. Bitabi birde bol, ama çok bol miktarda mühimmat. Birde bunları ateşlemeden önce, ve ateşleme sürecinde çok iyi bir keşif, gözlem yeteneği gerekir. Yani hangi düşman unsurlar nerede? Doğru yerleri vurabiliyormusun,düşman birlikleri nereye doğru gidiyor gibi.
Bence uzun menzilli füzeler ile cephe arkasında mühim noktaları vurmak işe yarardı.

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen dr.911 »

mahone yazdı: 24 Tem 2023, 00:39 Bu savaş daha yıllarca sürecek. İngiltere uzun menzilli füze verirken ABD neden hala ATACMS vermemekte ısrar ediyor anlamak mümkün değil. Bence Ukrayna ordusu bu şartlarda kat kat mayınlanmış savunma hatlarını aşamaz. Ayrıca Ukrayna'nın beceriksiz olduğunu düşünüyorum
Savaşın 1 yıldan fazla süreceğini düşünmüyorum, kimsenin bunu kaldırabilecek ekonomi ve silah sanayisi olduğunu sanmıyorum. Ukrayna ordusu şu an mevcut durumda istediğini alamadı ve hava gücüne çok ihtiyaç duyuyorlar. Topçu mühimmatı da benzer şekilde çok önemli. Fakat aynı sorunlar Rusya'da da mevcut hatta fazlası bile olabilir K.Kore, İran gibi ülkelerden topçu mühimmatı geldiği görsel olarak teyitli. Ukrayna ordusu mayınlardan kendine yol açabilirse Güneydeki bölgelerinin tamamını kurtarabilir. Fakat o mayınları aşmak çok ama çok zor. Beceriksizlik konusunda neden bu fikre sahip olduğunuzu bilmediğimden bir yorum yapamıyorum.

karli
Süvariler

Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen karli »

mahone yazdı: 24 Tem 2023, 00:41 Bence uzun menzilli füzeler ile cephe arkasında mühim noktaları vurmak işe yarardı.
Onun zamanı geçti, geçen yıl Rusya mevzileri kurmadan yapsan olurdu. Ancak o dönemde Ukrayna nın gücü bitti. Yeni bir taaruza hazırlanması 1 yılı buldu. O işler çokta kolay değil, mühimmatından, yakıtına, askerin giysisinden ekmek suyuna kadar yapılması gereken tonla planlama var. Birde adamlar çok feci bir mayınlama yapmış, ilerlemek çok kolay değil.

mahone
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen mahone »

karli yazdı: 24 Tem 2023, 10:16 Onun zamanı geçti, geçen yıl Rusya mevzileri kurmadan yapsan olurdu. Ancak o dönemde Ukrayna nın gücü bitti. Yeni bir taaruza hazırlanması 1 yılı buldu. O işler çokta kolay değil, mühimmatından, yakıtına, askerin giysisinden ekmek suyuna kadar yapılması gereken tonla planlama var. Birde adamlar çok feci bir mayınlama yapmış, ilerlemek çok kolay değil.
Bu mayınları aşmanın bir yolu yok mu? Uzun menzilli füze ile devamlı lojistik merkezleri, mühimmat depolarını vurmak neden işe yaramasın?

karli
Süvariler

Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen karli »

mahone yazdı: 24 Tem 2023, 10:27 Bu mayınları aşmanın bir yolu yok mu? Uzun menzilli füze ile devamlı lojistik merkezleri, mühimmat depolarını vurmak neden işe yaramasın?
Mühimmat depolarını tespit, ve teşhis o kadar kolay bir iş olmuyor. Uydu üzerinden tespit şansın olur. ABD bunu versede Ruslar mühimmtları az miktarda çok fazla noktaya stoklar. Birde esas konu mühimmatlar artık cepheye, mevzilere dağıtıldı. Mayınlı araziyi geçmekte sıkıntı yok, ancak mayınlı arazinin ötesinde elinde silahlı insanlar varken sorun var demektir. Zira bu iş çok hızlı gerçekleşmez. Açık hedef olarak çok yavaş ilerlemek zorundasın.

Ukrayna için sorun şu anda lojistik merkezler değil mevzilerin kendisi, ve mayınlı araziler. Birde şu kısmı aklımızda tutalım, uzun menzilli füzeler çokta ucuz çözümler değildir. ABD, yahut İngiltere den yola çıkıp Ukrayna da cepheye ulaşan maliyetli sistemlerdir. Bunlar çokta gece gündüz ateşleyebileceğin silahlar değil. Kıymetli hedefler bulundukça ateşlenirler burada bir beis yok. Ancak düşündüğümüz kadarda bol değiller.

Bitabi imkansız konulardan bahsetmiyorum. Çokta dramatize etmiş olmayayım. Ukrayna bu konuda iyi zorluyor, ancak işi çok kolay sayılmaz. Karşısında öyle yada böyle, eksik fazla bir Rus ordusu var. Rus ordusuda ciddi bir ateşgücüne sahip. Hassasiyet, ve sevk konusunda evet sorunları var, muhabere konusunda sorunları var. Ancak yüzbinlerce asker, ve mühimmat orada duruyor. Ukrayna beklentilerin üzerinde iş çıkarıyor, ancak ülke ciddi hasar aldı. Yine Ukrayna Nato taradından herşekilde destekleniyor. Kolay işler değil.

mahone
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen mahone »

karli yazdı: 24 Tem 2023, 13:22 Mühimmat depolarını tespit, ve teşhis o kadar kolay bir iş olmuyor. Uydu üzerinden tespit şansın olur. ABD bunu versede Ruslar mühimmtları az miktarda çok fazla noktaya stoklar. Birde esas konu mühimmatlar artık cepheye, mevzilere dağıtıldı. Mayınlı araziyi geçmekte sıkıntı yok, ancak mayınlı arazinin ötesinde elinde silahlı insanlar varken sorun var demektir. Zira bu iş çok hızlı gerçekleşmez. Açık hedef olarak çok yavaş ilerlemek zorundasın.

Ukrayna için sorun şu anda lojistik merkezler değil mevzilerin kendisi, ve mayınlı araziler. Birde şu kısmı aklımızda tutalım, uzun menzilli füzeler çokta ucuz çözümler değildir. ABD, yahut İngiltere den yola çıkıp Ukrayna da cepheye ulaşan maliyetli sistemlerdir. Bunlar çokta gece gündüz ateşleyebileceğin silahlar değil. Kıymetli hedefler bulundukça ateşlenirler burada bir beis yok. Ancak düşündüğümüz kadarda bol değiller.

Bitabi imkansız konulardan bahsetmiyorum. Çokta dramatize etmiş olmayayım. Ukrayna bu konuda iyi zorluyor, ancak işi çok kolay sayılmaz. Karşısında öyle yada böyle, eksik fazla bir Rus ordusu var. Rus ordusuda ciddi bir ateşgücüne sahip. Hassasiyet, ve sevk konusunda evet sorunları var, muhabere konusunda sorunları var. Ancak yüzbinlerce asker, ve mühimmat orada duruyor. Ukrayna beklentilerin üzerinde iş çıkarıyor, ancak ülke ciddi hasar aldı. Yine Ukrayna Nato taradından herşekilde destekleniyor. Kolay işler değil.
Üstad Rus ordusu dediğin şeyi birkaç bin Çeçen Kalaşnikof ve el bombası gibi en basit silahlar ile Grozni'den çıkarmadımı 96'da? Anlaşılan niteliğin olmadığı ama öyle ya da böyle niceliğe sahip bir yapı. Fakat Ukraynada aynı b..k. Bol bol ateş ediyor sanki başka yaptığı bir şey yok. Şöyle bir askerî dehalarını falan göremedik.

kabardey
Akıncılar
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen kabardey »

Bu kadar ekip, ekipman ve istihbarata rağmen cephenin yarılamaması yada yarmak için yeterli insan gücünün düzgün şekilde aktarılmaması bir başarısızlık yada tercih. Rusya aynı işi kıra döke, bir sürü ekipman ve asker kaybetmesine rağmen yapabildi.

Mayınlamanın bu kadar yoğun olduğu bilindiği halde, hala mayın ekipmanı olmayan birliklerin saldırını, mayın ekipmanı olan birliklerin de doğru düzgün koruma olmadan ortalıkta rezil olduğunu videolardan açık açık görüyoruz.

Ukrayna'nın savunmadaki başarısı sanırım bazı yanlış anlaşılmalara yol açtı. Hem ordu içinde hem de dış dünyada. Her ne kadar Ukrayna'nın bir miktar askeri NATO standartlarında eğitim almış olsa da (ki bunlar büyük oranda tecrübesiz ve cephelere yeni giden askerler) ordunun üst düzey kadrosunun kapasitesi belli. Eldeki ekipmanları nasıl kullandıkları da ortada.

Kullanıcı avatarı
ebonitcubuk
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen ebonitcubuk »

karli yazdı: 24 Tem 2023, 13:22 Mühimmat depolarını tespit, ve teşhis o kadar kolay bir iş olmuyor. Uydu üzerinden tespit şansın olur. ABD bunu versede Ruslar mühimmtları az miktarda çok fazla noktaya stoklar. Birde esas konu mühimmatlar artık cepheye, mevzilere dağıtıldı. Mayınlı araziyi geçmekte sıkıntı yok, ancak mayınlı arazinin ötesinde elinde silahlı insanlar varken sorun var demektir. Zira bu iş çok hızlı gerçekleşmez. Açık hedef olarak çok yavaş ilerlemek zorundasın.

Çok iyi eğitilmiş birlikler gerekir. Karma birlik geçit açma harekatı zordur.

Kullanıcı avatarı
ebonitcubuk
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen ebonitcubuk »

kabardey yazdı: 24 Tem 2023, 23:45 Bu kadar ekip, ekipman ve istihbarata rağmen cephenin yarılamaması yada yarmak için yeterli insan gücünün düzgün şekilde aktarılmaması bir başarısızlık yada tercih. Rusya aynı işi kıra döke, bir sürü ekipman ve asker kaybetmesine rağmen yapabildi.

Mayınlamanın bu kadar yoğun olduğu bilindiği halde, hala mayın ekipmanı olmayan birliklerin saldırını, mayın ekipmanı olan birliklerin de doğru düzgün koruma olmadan ortalıkta rezil olduğunu videolardan açık açık görüyoruz.

Ukrayna'nın savunmadaki başarısı sanırım bazı yanlış anlaşılmalara yol açtı. Hem ordu içinde hem de dış dünyada. Her ne kadar Ukrayna'nın bir miktar askeri NATO standartlarında eğitim almış olsa da (ki bunlar büyük oranda tecrübesiz ve cephelere yeni giden askerler) ordunun üst düzey kadrosunun kapasitesi belli. Eldeki ekipmanları nasıl kullandıkları da ortada.
Taarruz harekatının ne denli zor olduğunu, iyi tahkim edilmiş bir cepheyi yarabilecek kuvveti etkin bir şekilde sevk ve idare etmenin ehemmiyeti bu savaşta çok belli oldu. Ders gibi, gören gözler için ibretler içeriyor. Eğitimdir ki bir orduyu vezir de eder, rezil de eder.

KARACI
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen KARACI »

Ruslarin iyi savunma yaptigi falan yok, genel bir yanilgi var. Hemen hemen her duzenli ordunun bildigi basit ve en kolay olan yolu sectiler, bunu bu kadar gec akıl etmeleri bile kurmay hantalligidir. Bu is cephe savasina dondugunde kim savunmada kalirsa onun istedigi olacakti zaten, bunu bilmeyen var miydi ?
Savas tam olarak Ukrayna'nın istedigi sekilde basladi ve ilerledi, zaten tüm egitim ve planlama bunun ustune kurulmus. Ukrayna ordusu, ustune gelen daginik Rus birliklerini tarumar etti, sihalar bunun icin bicilmis kaftandi zaten, bu dogru plandi ve ulkelerini kurtarmaya yetti, yoksa su an Kiev konusuluyordu. Rusya gec de olsa en iyi bildigi isi yapmaya baslayinca da cephe kitlendi, aslinda bu kadar basit. Ruslarin bu plana bel baglama sebebi ise karsi tarafta bir hava gucu olmayisi ile alakali. Bundan sonrasini hafif saldiri ile cozemez Ukrayna, jet lazim onlara, bunu cozerseler goruruz o saglam tahkimati ne hale geliyor...
* Egitim elbet onemli ancak insan gucu bir yere kadardir, ne kadar egitirseniz egitin bu sartlarda karsidaki adam sigarasini tutturerek avlar sizi. Buna istisna iki kara gucu var dunyada su anda, sadece iki. Biri abd, digeri biziz. Çin ordusu da oraya girer, nicelik lüksü cok fazla ama henuz test edilmediler hicbir yerde, 100 bin kayipla 200 km ilerlersen basari sayilmaz.

mahone
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen mahone »

kabardey yazdı: 24 Tem 2023, 23:45 Bu kadar ekip, ekipman ve istihbarata rağmen cephenin yarılamaması yada yarmak için yeterli insan gücünün düzgün şekilde aktarılmaması bir başarısızlık yada tercih. Rusya aynı işi kıra döke, bir sürü ekipman ve asker kaybetmesine rağmen yapabildi.

Üstad söylemek istediklerimi söylemişsiniz,sizin kadar askeri konu bilgim yok zira Aylar öncesinden bu işgalin olacağı söylendi kulaklarının üstüne yattılar duymak istemediler.İki sıra mayın çekmediler sınırlarına. Bunların Pentgondan ya da UK'dan askeri danışmanları olmadığı sonucu çıkarmı?

mahone
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen mahone »

KARACI yazdı: 25 Tem 2023, 01:28 Ruslarin iyi savunma yaptigi falan yok, genel bir yanilgi var. Hemen hemen her duzenli ordunun bildigi basit ve en kolay olan yolu sectiler, bunu bu kadar gec akıl etmeleri bile kurmay hantalligidir. Bu is cephe savasina dondugunde kim savunmada kalirsa onun istedigi olacakti zaten, bunu bilmeyen var miydi ?
Savas tam olarak Ukrayna'nın istedigi sekilde basladi ve ilerledi, zaten tüm egitim ve planlama bunun ustune kurulmus. Ukrayna ordusu, ustune gelen daginik Rus birliklerini tarumar etti, sihalar bunun icin bicilmis kaftandi zaten, bu dogru plandi ve ulkelerini kurtarmaya yetti, yoksa su an Kiev konusuluyordu. Rusya gec de olsa en iyi bildigi isi yapmaya baslayinca da cephe kitlendi, aslinda bu kadar basit. Ruslarin bu plana bel baglama sebebi ise karsi tarafta bir hava gucu olmayisi ile alakali. Bundan sonrasini hafif saldiri ile cozemez Ukrayna, jet lazim onlara, bunu cozerseler goruruz o saglam tahkimati ne hale geliyor...
* Egitim elbet onemli ancak insan gucu bir yere kadardir, ne kadar egitirseniz egitin bu sartlarda karsidaki adam sigarasini tutturerek avlar sizi. Buna istisna iki kara gucu var dunyada su anda, sadece iki. Biri abd, digeri biziz. Çin ordusu da oraya girer, nicelik lüksü cok fazla ama henuz test edilmediler hicbir yerde, 100 bin kayipla 200 km ilerlersen basari sayilmaz.
Haklısın ama Rus ordusu Zaporijya'ya kadar tutmuş durumda.Yani Dinyeperin doğu yakasının yarıdan fazlası işgal altında.Ayrıca Ukrayna'nın sahip olduğu Karadeniz kıyısınında çoğu ellerinde. Bu şekilde biterse malum şahsın rejimi zafer kazanmış olur ki buna izin verilmemeli.

trakya_forever
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Sanırım Ukrayna özellikle güney cephesini yeteri kadar yormadan taarruza kalkıştı. İki tarafta çok ciddi kayıplar veriyor bu cephede. Putin işi ABD seçimlerine kadar götürebilmeye planlamış olabilir. Elindeki güç buna yeter mi bilmiyorum ama uydu görüntülerinden Rus depolarından sürekli tank ve zırhlı araçların çekildiği paylaşılıyor. Ne kadarını aktif edebilirler, ne kadar sürede edebilirler muamma. İşin sonunda Batı için çekinilecek bir Rus kara kuvveti kalmayacak ortada/kalmadı zaten, orası kesin. Ama bu cephede dayanmak Putin ve Rusyanın geleceği açısından çok kritik. Eğer ordu içinden bir satışa gelmezlerse son adama kadar dayanacaklar, son topa kadar oyunda olacaklar gibi duruyor.

Bu arada Ukraynanın Bakhmut bölgesindeki karşı taarruzu ise gayet başarılı gidiyor. Bu bölgede ilerlemek çok güç ama hem Ruslar büyük bir gücü bölgede tutmak zorunda kalıyor, hem de ciddi kayıplar veriyorlar şu ana kadar.

Kullanıcı avatarı
TEORI
Site Başkanı
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen TEORI »

Tulga
Süvariler

Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen Tulga »

Savaş böyle birşey işte. Kara delik gibi mühimmat yutuyor. Tek bir ülkenin barış zamanı stoklama seviyesi ne kadar çok olursa olsun, esaslı bir savaşta tüketim inanılmaz boyutlara varabiliyor. Belki 10-12 senede hazırlanan stoklar 1-2 yıl içerisinde dip yapabiliyor. Seri üretim altyapısı, Kobi destekli parça imalatı, seri üretim için savaş anında gerekecek finansman sermayesi gibi etkenler de var işin içinde.

Bütün bunları önceden tolore edecek alternatiflere sahip olunması gerekiyor. Nedir bunlar derseniz;

Seyir füzeleri ve balistik füzeler, gemisavar füzeler gibi oldukça pahalı sistemlerin kısıtlı üretim miktarları yanında Savunma endüstri altyapınızın SİHA, kanatlı güdüm kiti, gelişmiş topçu roketleri, dolanan kamikazeler, SİHA mühimmatları üretebilmesi gerekir. Uygun maliyetli bu sistemlerin çok daha yüksek sayılarda envanterinizde bulunması sayesinde operasyon seçeneklerinizi çeşitlendirebiliyorsunuz. Bu noktada bizim esas halletmemiz gereken süreç, elde edilen proje ürünlerinin seri üretim ile çoklu sayıda envantere girişini sağlamak olacaktır. Barış zamanını iyi değerlendirip alternatif uygun maliyetli ürün çeşitliliğini üretmek, bu dönemde en çok ihtiyacımız olan konudur bence. 120-150 km menzilli bir topçu roketi veya kamikaze İHA, Sihalarda, muharip uçaklarda kullanılacak 20-250 km arası KGK hava-kara mühimmat ailesi, topçu roketlerini uçaklardan atılabilir hale getirebilme gibi değerli alternatif ürünler bizi Rusya'nın şuanda içine düştüğü duruma düşmeyi engelleyecektir. Savaşlardan ders almak ve hazırlıklı olmak durumundayız.

Merzifonlu
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen Merzifonlu »

İran ile Rusya arasındaki savaş uçağı anlaşması çökmüş. Kimsenin bundan bahsetmemesi ilginç doğrusu. Düşünün; İran bile Rus uçağını beğenmedi, İran bile! "Bunu biz de yaparız, hem de motorlarıyla birlikte." diyorlar şimdi... :D

Ukrayna'ya F-16 giderse, savaşın gidişatı değişir mi, bilmiyorum. Ama Rusya'nın düşünülenden kat ve kat zayıf olduğu, her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Savaş uzadıkça da hızla zayıflamaya devam edecek. Ticari bankalar, Rusya'da şubelerini kalıcı olarak kapatıyorlarmış.

goldenwings
Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı

Mesaj gönderen goldenwings »

İran uçağı mı beğenmedi yoksa Rusya kendine uçak yetiremiyor da ihracat bile yapamayacak bir duruma mı girdi. Bence soru olmalı, ayrıca eğer Rusya fazla para talep ettiyse belki de el altından Çin ile iş götürüyor olabilir İran ?