Rusya - Ukrayna Savaşı
-
- Üye
Rusya - Ukrayna Savaşı
Uçakla vurdular çok belli düşüşünden. Patlama anını dumanı bile görülüyor. Görüntülerden uzmanlar çıkarım yapacaktır bir kaç saat içinde
- Hayali
- Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı
Millet pencereden düşer diye bekliyordu. Düştü ama uçaktan. Bu Rusların birilerini yukarıdan sallama hastalığı olduğuna inanıyorum artık
-
- Süvariler
Konuyu saptırmak pahasına ortaya bir sosyolojik tespit atayım:
Bazen nedense zamanın ruhu bazı şekillerde infazı öne çıkarıyor. Artık kültürel motif mi dersiniz, kitlesel ritüel mi dersiniz, garip bir durum bu.
Aklıma gelen örnekler:
-Mezoamerikalıların iç organlarla alıp vermediği bişeyler var, hala atarken kalp çıkarmak vs.
-Sanayi devrimi sırasında ve sonrasında herkes asarak infazı tercih ediyor
-Fatih döneminin sonuna kadar bütün balkanlarda kazığa vurma var bizde dahil
-Yeniçağın başında Avrupa'da cadı yakma olayı var ki tam bir kitlesel ritüel örneği
-Avrasya step kemerinden çıkma uluslarda kan dökmeme saplantısından dolayı keçeye salıp atlara çiğnetme, bel kırma filan var
-Yine Avrasya step kemerinden çıkma uluslarda kafatasıyla ilgili bir durum var, kafatasından kule yapma, şarap içme vs.
-Romalıların favorisi çarmıha germe. Verilen gayet de inanılır rakamlara bakılırsa adamlar sırf bu iş için kese kese birkaç ormanı yok etmiş olabilir
-Japon kültüründe katanayla onurlu infazın önemi
Yani haksız da olabilirim ama infaz yöntemi toplumsal bilinç ile garip bir ilintiye sahip nasıl teorize edilir bilemedim.
Konuya dönersek, Wagner sonrası senaryoda özellikle Sudan'da umarım iyi bir adım atılır da Suakin'i tekrar alırız.
-
- Süvariler
Adam cidden yarına kalır ama yanına kalmaz dedi ya la.
-
- Süvariler
Ya o uçakta yoksa , olan pilotlara oldu.
- _Turkuaz_
- Süvariler
Kırım'da S-400 HSS ve Bastion kıyı savunma sistemi imhası operasyonuna Ukrayna Özel Kuvvetleri dahil olmuş galiba.
Prigojin ölümü sonrasında daha da anlam kazandı.
Prigojin ölümü sonrasında daha da anlam kazandı.
-
- Süvariler
Zelenski'nin ayakları yere basmaya baslamıs. Son acıklamalarına bakılırsa ulkesi adına daha gercekci hedefler koymus gibi gorunuyor.
-
- Süvariler
Yunanin 100 Leopard 1 i Ukrayna yolcusuymus.
-
- Akıncılar
İsviçre tankları sanırım olmayacak. Yunan'a yönelmeleri bu sebepten.
-
- Üye
İsviçre, anayasası gereği silah sevkıyatı yapmayacağını uzun süre önce açıklamıştı. Hülle yolunu tercih etmişler, onlara da bu yakışır zaten ama Yunan, BMP'ler gibi buradan nemalanamayacağı için boynu bükük kalacak gibi...
-
- Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı
Azizim bilemiyorum, ancak Zelensky birazcık gerçeklerle yüzleşse iyi olacak. Doğuda çok feci bir şekilde personel kaybediyor. Rusya birçok yerde karşı bölgesel olarak karşı taaruzlarda bulunuyormuş. Senin daha iyi hakim olduğun konular ama, zannımca cepheyi yaramayacaklar gibi geliyor bana.
-
- Süvariler
- Süvariler
Bu doğru mu ?
-
- Süvariler
HIMARS olmadığını söyleyebiliriz sanırım.
- Footle
- Süvariler
Söyleyemeyiz çünkü radarın vuruluğu Zalizny Port HIMARS menzili içerisinde.
-
- Üye
Rusya - Ukrayna Savaşı
Trlg 230 un vurması için lazer işaretleme gerekir. Bayraktar yapsa zaten kendi vururdu başkada lazer işaretleme yapacak dronu yok. Karadan işaretleme yapılsa oda zor özel operasyon. İlk patlamadan kamizade olmadığıda belli. Himars en akla yatanı olur menzil içinde ise.
Edit Şimdi baktım trlg 230 lazer güdüm yanısıra gps destekli INS de varmış. Bu durumda teknik olarak himars gibi INS ilede vurabilir trlg 230. Belkide patlamanın şiddeti karakteristiğinden himars olmadığını anlayabilenler vardır onlar trlg 230 diyor olabilirler iki mühimmatın harp başlığı arasında çok fark var
Edit Şimdi baktım trlg 230 lazer güdüm yanısıra gps destekli INS de varmış. Bu durumda teknik olarak himars gibi INS ilede vurabilir trlg 230. Belkide patlamanın şiddeti karakteristiğinden himars olmadığını anlayabilenler vardır onlar trlg 230 diyor olabilirler iki mühimmatın harp başlığı arasında çok fark var
- Footle
- Süvariler
Merak edenler için radarın konumunun linkini bırakıyorum. https://goo.gl/maps/uwNQiefEr3191E257AkınGözü yazdı: ↑30 Ağu 2023, 10:07 Trlg 230 un vurması için lazer işaretleme gerekir. Bayraktar yapsa zaten kendi vururdu başkada lazer işaretleme yapacak dronu yok. Karadan işaretleme yapılsa oda zor özel operasyon. İlk patlamadan kamizade olmadığıda belli. Himars en akla yatanı olur menzil içinde ise.
Patlama HIMARS'ın GMLRS füzesinin unitary harp başlığı ile uyumlu yine merak edenleriçin aynı konumda birkaç yüz metre uzakta HIMARS ile vurulan başka bir radarın videosunu bırakayım karşılaştırmayı siz yapın.
Son olarak; Türk Savunma Sanayii ürünlerini övmek amacıyla dezenformasyon ve spekülasyon yapan, insanların milli duygularını kullanarak etkileşim ve takipçi kazanmayı amaçlayan, kendine ait olmayan video ve resimlere ısrarla logo koyan bir hesabı kaynak olarak almak ne derece doğru olur bilemiyorum.
-
- Süvariler
Kaynak olarak almıyorum, zaten şüpheli bir durum bunun teyidi için burada paylaşarak fikrinizi almak istedim. Forumlar bunun için var.Footle yazdı: ↑30 Ağu 2023, 11:08 Merak edenler için radarın konumunun linkini bırakıyorum. https://goo.gl/maps/uwNQiefEr3191E257
Patlama HIMARS'ın GMLRS füzesinin unitary harp başlığı ile uyumlu yine merak edenleriçin aynı konumda birkaç yüz metre uzakta HIMARS ile vurulan başka bir radarın videosunu bırakayım karşılaştırmayı siz yapın.
Son olarak; Türk Savunma Sanayii ürünlerini övmek amacıyla dezenformasyon ve spekülasyon yapan, insanların milli duygularını kullanarak etkileşim ve takipçi kazanmayı amaçlayan, kendine ait olmayan video ve resimlere ısrarla logo koyan bir hesabı kaynak olarak almak ne derece doğru olur bilemiyorum.
-
- Süvariler
Burada sorun patlamanın şiddeti.
Ukraynalılar M30A1 harp başlığı kullanıyor, bunun dışında harp başlıkları var mı yada kaldı mı bilmiyorum.
M30A1 hedefin kendisi kadar çevreye de büyük zarar veriyor.
- Footle
- Süvariler
Hocam 0:10'daki patlamaya bakarsanız bahsettiğiniz M30A1 füzesinin harp başlığının parçacık etkisini çevrede görebilirsiniz. TRLG-230 illaki kullanılıyordur ama bu videolarda çokça gördüğümüz GMLRS patlaması bariz şekilde.Metalürjist54 yazdı: ↑30 Ağu 2023, 12:25 Burada sorun patlamanın şiddeti.
Ukraynalılar M30A1 harp başlığı kullanıyor, bunun dışında harp başlıkları var mı yada kaldı mı bilmiyorum.
M30A1 hedefin kendisi kadar çevreye de büyük zarar veriyor.
-
- Süvariler
Anlaşılan vuruş yapan himars gibi görünüyor. Daha öncede benzer bir vuruş varmış yukarıda paylaşılan video ya göre .
-
- Üye
Denizin kenarına ufuk ötesi radar koymak ne kadar doğru bilemedim.Hani fırtına çıksa dalgalar o işi yapacakmış gibi...!
Ben filmi izleyince açıkcası şaşırdım. Tepelik yerler var. Koy yüksek bir tepeye zaten 400 km menzil ufuk ötesini daha rahat izlersin dünyanın yuvarlaklığına bağlı kör noktalarıda azaltmış olursun.
Maket olmasın o radar?
Ben filmi izleyince açıkcası şaşırdım. Tepelik yerler var. Koy yüksek bir tepeye zaten 400 km menzil ufuk ötesini daha rahat izlersin dünyanın yuvarlaklığına bağlı kör noktalarıda azaltmış olursun.
Maket olmasın o radar?
-
- Süvariler
- Süvariler
Bu işin sonu Kirima çok büyük bir saldiriya gidecek. Bu ay icinde yapacak bence Ukrayna bunu. Kamikaze İHA, seyir füzeleri ve İDA lar ile çok büyük bir saldırı.
-
- Akıncılar
Ruslara çok gülmeyin. Bizim durumumuzda pek farklı değil. Radar şemsiyesi ve buna bağlı olarak uyumlu çalışan savunma ve saldırı unsurları eksiklerimizi, bir an önce gidermek için, bize bir uyarı olur umarım.
-
- Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı
Şahsi fikrim, Kırım kırmızı çizgi ve taktik te olsa bir nükleer i getirir.trakya_forever yazdı: ↑31 Ağu 2023, 23:57 Bu işin sonu Kirima çok büyük bir saldiriya gidecek. Bu ay icinde yapacak bence Ukrayna bunu. Kamikaze İHA, seyir füzeleri ve İDA lar ile çok büyük bir saldırı.
-
- Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı
Benim en çok kafama takılan konular, şu dolanan mühimmat ile drone tespit ve takip meselesi. Fena derecede sinir bozucu konular. Yani elmizde olan bir teknoloji ancak düşmanda olduğu zaman ciddi canımız yanar. Ne durumdayız tartışılır.
-
- Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı
Üstadım, düşmanın elindeki imkânlara yönelik de bana göre bazı hazırlıklarımız söz konusudur şuan için. Tabi ki yeterli seviyede üretimi yaygınlığı combat proven deneyimi henüz yoktur. Mesela düşman dolanan mühimmatlara ve kamikaze dronlara yönelik tespit ve teşhis noktasında radar çalışmalarımız ile ortaya çıkarılan ürünlerimiz mevcut. ASELSAN ACAR METEKSAN RETİNAR ve İHTAR radarları güzel yatırımlar oldu. Bu radarları destekleyecek daha geniş bölgesel Aesa radarları ile kombinledigimizde en azından kara konuşlu radar sistemleri noktasında bu kategorideki hazırlık tamamlanmış olacak. Bu bilginin mevcut ve gelecekte envantere alınacak SİHA sistemleri üzerine yerleşik İRİST sistemleri EİRS sistemleri vasıtası ile hava koridoruyla tümleşik yapıya kavuşması tespit ve teşhis noktasında birden fazla ( Kara ve havada ) noktadan alan hakimiyetine olanak sağlayacaktır.
Önleme ve imha noktasında ise en önem verdiğim husus Atom mühimmatlarıdır. 30-35 mm Atom mühimmatlarının Gökdeniz, Göker, Gürz ve benzeri sistemler vasıtası ile çoklu sürü hedeflere yoğun önleme yapabilir noktada olacağız. Bunu daha büyük ve değerli kamikaze dronlara veya dolanan mühimmatlara yönelik olarak da Gökdemir, Sungur gibi HSS'ler ile sağlayabileceğiz. Hava soj gibi bir kabiliyet de havadan önleme görevi görürken karada KORAL sistemleri ile de hedef şaşırtma saptırma düşürme imkanlarına sahip olacağız. Henüz çok netleşmese de lazer çalışmalarının da ileride bu oluşuma dahil olması söz konusu olacaktır. 30/113 mm top sistemlerinin de kule monteli TTZA ve kara araçlarına entegre olmasını da bu süreçte faydalı görüyorum. Çeşitlerimiz ve imkanlarımız var lakin genel anlamda yaygınlaşması ve operasyonel hale gelmesi için zamana ihtiyacımız var.
-
- Üye
En buyuk sikinti sehir icindeki hava uslerinin korunmasi meselesidir.
Havaalanina sizmaya calisan bir drone gorup de ates acarsaniz yanibasinizdaki sehrin ustune mermi yagdirmis olursunuz. 5 sivil olup de 12 sivil yaralandiginda ne yapacaksiniz?
Peki ya teoristler tam da bu olsun diye ucururlarsa o dronelari?
Havaalanina sizmaya calisan bir drone gorup de ates acarsaniz yanibasinizdaki sehrin ustune mermi yagdirmis olursunuz. 5 sivil olup de 12 sivil yaralandiginda ne yapacaksiniz?
-
- Üye
Belki de havada paralanan mühimmatlar bu sebeple elzem (+Enerji silahı ve Elektronik harp)erdem334 yazdı: ↑01 Eyl 2023, 18:45 En buyuk sikinti sehir icindeki hava uslerinin korunmasi meselesidir.
Ayrıca bu konuda diğer sıkıntı insanların hep bu tarz tesislere, yapılara yaklaşarak yaşama talebi. Git en insansız ücra bölgeye üs kur; illa nizamiyenin önüne bir market bir kaç ev falan derken etrafı şehirleşiyor. Kaçak ve çarpık kentleşmenin bu konuda da sıkıntı olacağını kimse düşünüyor mu bilmiyorum.
- Karasu
- Üye
Karasu yazdı: ↑28 Ara 2022, 00:26 Dronların GPS ve diğer konumlandırma sistemlerine erişimini kapatabiliyorsunuz hocam bilgisayarda bir kaç işlemle. Böyle bir durumda sadece ekranda, kamerada gördükleriniz yardımıyla dronu yönlendirebiliyorsunuz. Bir nevi üzerine kamera takılmış uzaktan kumandalı oyuncak uçağa dönüşüyorlar.
Avantajı: GPS karıştırıcılar drona zarar veremiyor. GPS'e müdahale ile saptırılamıyorlar, bir noktaya götürülemiyorlar, yönlerinden alıkoymak imkansızlaşıyor. Sonuçta dronun GPS erişimini zaten kapattık.. Kameradan gelen görüntüye dayanarak uçuyoruz.
Dezavantajları:
1. Bir nedenden (mesela kumandadan veya kumanda ile dron arasında irtibat sağlayan röleden fazla uzaklaşma vb.) bağlantı koparsa dron geri dönüş manevrası gerçekleştiremiyor. Kalktığı yere geri dönemiyor. Çünkü GPS'i kapattığımız için kalktığı yeri bilmiyor. Bu modda uçururken kumandadan veya röleden ne kadar uzaklaşıldığına azami dikkat etmeli. Kumanda menzili sorununu aşmak için drona 4g bağlantısı aparatı takabiliyorsun ancak o da kısıtlı sayıda modelde çalışıyor. Bir de Ukrayna'da gsm şebekesi kaldı mı çatışma bölgelerinde soru işareti.
2. Gece uçuşu yaparken aşırı zorlanıyorsunuz. Sonuçta dron sadece kameradan görülenler üzerinden yönlendirileceği için ve kamera da geceleri süper net görüntü vermediği, gps'ten de yardım alınamadığı için dronu gönderdiğiniz zaman başladığınız yere geri getirmesi çok zor.
3. Hadi diyelim dronu modifiye ettik ve gece görüşlü bir dvi kamera taktık üstüne. Böyle bir şey mümkün. Sonuçta pek çok kişi dronlarının kendi kamerasını sevmediğinden üstüne gopro falan monte edebiliyor. Onun yerine gece görüşlü bir dvi kamera taktık diyelim. Bu defa dron yerinde sabit kalmayı beceremez. Dolayısıyla operatör aşağıdaki tankın veya askerin üzerine bomba bırakayım derse bir türlü hedefin üstünde sabit tutamaz. Neden dersek, bir dron belirli bir nokta üzerinde iki sistem ile sabit kalır: GPS ve VPS (visual positioning system). VPS bir kameradır aslında. Dronun alt kısmının sürekli fotoğrafını çeker ve neyin üstünde durduğunu o fotoğraflar ile anlar. Böylece şiddetli rüzgarlarda bile dron aşağıyı gören VPS sayesinde nerede olduğunu bildiği için yerinde sabit kalmak için otomatik manevralar yapabilir. Sıkıntı şu ki VPS geceleri çalışmaz. Geceleri VPS aşağıda ne var, ben neyin üstündeyim diye bakmaya çalışsa göreceği şey sadece karanlıktır. O nedenle dronların VPS sistemi geceleri iptal olur. E zaten GPS'i de baştan biz kapatmıştık. Dolayısıyla dronun "ben neyin üstündeyim" sorusuna vereceği bir referans kalmıyor. Böyle bir durumda dron en küçük rüzgarda sağa sola savrulur. Kısacası geceleri GPS kapalı şekilde dron uçurmaya çalışmak çok tehlikelidir. Hatta kontrolü imkansıza yakındır.
Bu tür nedenlerden dolayı gördüğümüz ticari dronla bombalama videoları hep az da olsa güneş ışığı varken çekilmiş videolar. GPS kapatılıp kamera ile yönlendirme ve VPS ile dronu sabitleme yöntemiyle çekilmiş videolar.
Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Ukrayna personellerinin ihalarını gps karıştırmadan korumak amacıyla ihaları gps alıcılarını kapatarak uçurduğunu yazmıştım.
Bugün internette gezinirken gördüğüm bir videoda da durum bariz şekilde görünüyor.
Vidyonun sonuna doğru havaya uçan aracın görüntüsünü çeken bir ihanın kumanda ekranının üst kısmında "attitude mode" yazdığı görülüyor. Kısaca "atti mode" da denir buna. Bu moddayken ihanın gps kapanır ve sadece ekranda gördüklerinizle uçurursunuz. Daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi bazı avantajları ve dezavantajları var böyle uçurmanın.
Yapılan iş basit. Bilgisayarda tersine mühendislik ile ihanın kumandasındaki tuşlardan herhangi birini atti moda alıp gpsi kapatacak (ve gerektiğinde geri açacak) şekilde ayarlıyorsunuz. İhanın yazılımına patch atıyorsunuz bir nevi. Sonra gps karıştırma fark ettiğinizde o tuşa basıp gps'i kapatıyorsunuz ve ekranda gördüklerinizle uçmaya devam ediyorsunuz. Böylece gps karıştırıcılardan etkilenmiyorsunuz.
-
- Üye
Rusya - Ukrayna Savaşı
Ben size istihbarat versem yaşadığınız yerde 5 km uzaktaki falanca kavşakta tank var desem gps mi kullanırsınız dronu oraya götürmek için
- SametKomurcu
- Süvariler
- SametKomurcu
- Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı
Uzun bir aradan sonra tekrar TB2 videosu geldi.
-
- Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı
N'olu acaba yeni bir parti TB2 mi aldılar HSS artık yok mu yoksa video yayın yasağı mı kalktı?
-
- Süvariler
Soçi öncesi bir manevra atmışlar diye okudum:)))
Öte yandan ne vakittir aynı şeyi düşünüyorum Ruslar yapmış. Bizim Hisarlarin sabit uslerde olacak Kalkan Radarları için böyle birşey yapsak seyir fuzeleri ve alçak uçan uçaklar için kayda değer bir avantaj verir mi acaba?
-
- Süvariler
Hisar için Kamyon üstü vinç ile yükseltilebilen aesa bir radar yapsak iyi olabilir.
-
- Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı
Her şeye AESA basmanın maliyetini kaldırabilecek miyiz emim değilim? AESA’da menzilin artması için ayrıca yüzey alanı büyümesi ve dolayısıyla ağırlık ve maliyet artıyor. Bir bakıyorsun nokta savunma sistemlerine de AESA koyuyoruz.
-
- Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı
Moskova etrafı dümdüz, civarındaki orman yüksekliği 20 metre üzerindedir bu durum radarlar için bizdeki dağ engeli gibi etki ediyor az bir yükseltiye bir rampa ya da kule işlerini görüyor demek.trakya_forever yazdı: ↑04 Eyl 2023, 23:22 Soçi öncesi bir manevra atmışlar diye okudum:)))
Öte yandan ne vakittir aynı şeyi düşünüyorum Ruslar yapmış. Bizim Hisarlarin sabit uslerde olacak Kalkan Radarları için böyle birşey yapsak seyir fuzeleri ve alçak uçan uçaklar için kayda değer bir avantaj verir mi acaba?
- Hayali
- Süvariler
Rusya - Ukrayna Savaşı
Chobnamda kurtarmadı. İmha edilmiş Challenger II.
Leo 1 leri ERA zırhlarda kurtarmaz diye düşünüyorum.
Leo 1 leri ERA zırhlarda kurtarmaz diye düşünüyorum.
- DELKU
- Akıncılar
Videodaki T-80 tankı zannedersem , ben Challenger 2 göremedim.
-
- Akıncılar
Video kesilmiş sanırım, başında görünüyor.
-
- Süvariler
Korkut büyük kuvvet çarpanı olacak
-
- Süvariler
Sahada cepheler kilitlendi sayılır. Ufak tefek değişimler, al-verler harici pek birşey yok. Ha her iki taraf içinde kıyma makinası devam.
-
- Süvariler
Rusya savaş oncesi aktif tank gücünün yüzde 60 ni kaybetmiş. Rezervlerden çektiği kayıp sayısı da 250 den fazla imiş.
- KatipMaster
- Süvariler
İran ve Çin mühimmat yardımında bulunmasaydı Rusya açısından cephede trajik sonuçlar olabilirdi. Bir başka husus Suriye'de biliyorsunuz meşhur Ebu Tow vardı. Ukrayna'dan pek düşmedi bu tarz videolar. Banamı denk gelmedi acaba. Tow ile hiç tank vurulduğunu görmedim. Kaldıki cephede çok fazla Rus tankı var.
-
- Üye
Bir denizaltı ve bir çıkarma gemisindeki hasar. Ruslar saldırının Su-24lerden atılan 10 adet Storm Shadowlarla yapıldığını ve 7 füzenin HSS tarafından havada vurulduğunu iddia ediyor.
-
- Akıncılar
Artık klasikleşen Rus rezillikleri. Kırım'da kuş uçmaz diyenler yine üzüldü.