Türkiye’nin Savunma Reformu

kabardey
Akıncılar
Türkiye’nin Savunma Reformu

Mesaj gönderen kabardey »

Sayın orko üstadın, seta vakfı tarafından yayınlanan analiz raporu.

http://setav.org/tr/turkiyenin-savunma- ... oY.twitter

http://file.setav.org/Files/Pdf/2016090 ... mu-pdf.pdf

mehmet_34
Üye
Re: Türkiye’nin Savunma Reformu

Mesaj gönderen mehmet_34 »

Elinize saglik hocam.

proxit
Üye

Mesaj gönderen proxit »

24 mermiyle eğitimin dönemi geçti artık.Profesyonel denilen askerlere bile adam gibi atış talimi verilmiyor ne yazıkki.Öncelikle bu acemi eğitiminin düzeltilmesi şart

kabardey
Akıncılar

proxit yazdı:Profesyonel denilen askerlere bile adam gibi atış talimi verilmiyor ne yazıkki.
Bu iddianızın tamamen yanlış olduğunun farkında mısınız?

Kullanıcı avatarı
alpagut
Süvariler

Mesaj gönderen alpagut »

Askere henüz gitmedim ama. Gidenler askerin en fazla bir iki atış yaptığını söylüyorlardı.

proxit
Üye

Mesaj gönderen proxit »

kabardey yazdı: Bu iddianızın tamamen yanlış olduğunun farkında mısınız?
Hocam batıdaki herhangi bir kıtaya gidebilirsiniz.Standart dışı durumlarda(hareketli yada dar alan) inanın hiç iyi sonuçlar çıkmaz.

kabardey
Akıncılar

proxit yazdı: Hocam batıdaki herhangi bir kıtaya gidebilirsiniz.Standart dışı durumlarda(hareketli yada dar alan) inanın hiç iyi sonuçlar çıkmaz.
Sayısını hatırlamadığım subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşın silah eğitimine katıldım. Hiç bir eğitim baştan savma değildi, hiçbir eğitimde özensizlik yoktu, hiçbir eğitimde hatalar cezasız kalmadı. Eğitimleri verenler her zaman eğitimin yanında, kendi tecrübelerini de paylaştığını gördüm. Tecrübelere dayalı pek çok senaryonun üstünden geçildiğini gördüm. Şimdi bu kadar şeyi görmüş biri olarak ben sizin söylediklerinizi doğru bulmuyorum. Profesyonel askerlerimiz silah yönünden her türlü eğitimi yeterli seviyede alıyor. Eğer o adam oturup, göbek büyütüp, eğitimini korumuyorsa, o kendi sorunudur.

Kullanıcı avatarı
TUVA
Süvariler

Mesaj gönderen TUVA »

alpagut yazdı:Askere henüz gitmedim ama. Gidenler askerin en fazla bir iki atış yaptığını söylüyorlardı.
Acemi birliğinde erlere 17 adet gerçek, 4 adet ise eğitim mermisi attırıyorlar. Usta birliğinde ise 9 adet gerçek mermi attırıyorlar(sıfırlama atışları).

Komando ve jöhler ise ayda birer kez 25 m. atışına gidiyorlar. Yanlış hatırlamıyorsam 2 şarjör atış yapıyorlardı. Bunun haricinde operasyona veya hazır kıtaya dahil olmayan diğer rütbeliler ise toto ve göbek büyütmekle meşguller.

Sonuç olarak şunu diyebilirimki, operasyona/savaşa erler ve masabaşı rütbelilerle gitmeyin..

leventt
Akıncılar

Mesaj gönderen leventt »

TUVA yazdı: Acemi birliğinde erlere 17 adet gerçek, 4 adet ise eğitim mermisi attırıyorlar. Usta birliğinde ise 9 adet gerçek mermi attırıyorlar(sıfırlama atışları).

Komando ve jöhler ise ayda birer kez 25 m. atışına gidiyorlar. Yanlış hatırlamıyorsam 2 şarjör atış yapıyorlardı. Bunun haricinde operasyona veya hazır kıtaya dahil olmayan diğer rütbeliler ise toto ve göbek büyütmekle meşguller.

Sonuç olarak şunu diyebilirimki, operasyona/savaşa erler ve masabaşı rütbelilerle gitmeyin..
Benim zamanımda subay atışları adı altında belli dönemlerde Tüm Subaylar farklı silahlar ile atış yapıyorlardı. Hatta bir tanesine katılmışlığım var. (Bir çok farklı tür silah ile atış yapma imkanım olmuştu) Garnizon komutanımız bile atışlarda idi.

Kullanıcı avatarı
TUVA
Süvariler

Mesaj gönderen TUVA »

leventt yazdı: Benim zamanımda subay atışları adı altında belli dönemlerde Tüm Subaylar farklı silahlar ile atış yapıyorlardı. Hatta bir tanesine katılmışlığım var. (Bir çok farklı tür silah ile atış yapma imkanım olmuştu) Garnizon komutanımız bile atışlarda idi.
Doğrudur hocam. Ama 3 aydır buradayım daha henüz bizim komutanların atış yaptıklarını görmedim/duymadım.

İlginçtir, buradaki PÖH'lerde bizim atış alanını kullanıyor. Burada askerden çok polisler atış yapıyor...

Kullanıcı avatarı
ddemir
Süvariler

Mesaj gönderen ddemir »

Batıdakileri bilmem ama iç güvenlik bölgesinde bol bol atış yaparsın.
Biz göreve gitmeden önce silah, gg, termal sıfırlamasını yapardık. Stres atışı yapardık, kollar arası baklavasına atış yapardık, rütbeliler olarak yemeğine atış yapardık...
Arazide mağara içlerine roket attırırdık, eğitim amaçlı...
Üs bölgesinde uçaksavar ve bomba atarlarla atış yaptırırdık. Gece uçaksavarcıya pointerle işaretlediğim yerlere atış yaptırırdım. vs.vs. Gerçi piyadeler garipserler di ama, eğirdir de de doğuda da bol bol atış yaptırılır.

Sonradan arkadaşımın söylediğine göre; ergenekon olaylarından sonra (Poyrazköy'de gömülü mühimmatların çıkması vs.) mühimmat konusunda biraz sıkmaya başlamışlar diye duymuştum. Doğru veya yanlış bilemiyorum.

nalight33
Süvariler

Mesaj gönderen nalight33 »

Kısa dönem askerlik yapan ve askerlik mesleği ile ailemden dolayı doğduğumdan beri iç içe olan biri olarak fikirlerim şunlardır:

- Kısa dönem asker olarak vatani hizmeti tam layıkı ile yapmıyoruz, zaman geçirme veya sadece nöbet işi bence
- Ayrıca askeri giysi, koğuş ve silahı boşuna meşgul ettik
- Sadece 10 atışla askerliği bitirdik
- Eğitim son derece yetersizdi, 25 gün eğitim aldım, silah eğitimi 10 gündü, atış eğitimi 1 gündü

Tespitlerim

- Bence en az 2-3 aylık sıkı bir eğitim gerekir (Er ve Erbaş için). Silah eğitimi en az 1 ay olmalı. Kısa dönem 6-7 ay uzun dönem de 12 ay askerlik uygundur.
- Uzun dönem asker kesinlikle boş işlerle uğraştırılmamalı. Askerliğe uygun olanlar tespit edilip profesyonel askerlik önerisi yapılmalı. Böylece başarılı olanlar subay bile olabilmeli.
- Yüksek, doktora lisans eğitimleri sadece kendi alanları ile ilgili ise kıdem alabilmeli. Topçu adam işletmede yüksek lisans yaparsa kıdem alamamalı. Aski helde şimdiki gibi asker kendi işi ile değil başka işlere odaklanıp kısa yoldan kıdem almaya çalışır.
- Astsubay ve subaylar askerlik dışı işlerle kesinlikle ilgilenmeyecek. Araba alım-satım, borsa, vb. işlerle uğraşıp kendi işini yapmayan çok kişi biliyorum.
- Tatbikat yapmadan askerlik bitmemeli. Tatbikattan başarısız olanlar bir sonraki tatbikata kadar eğitime devam etmeli
- Askerde başarılı olanlar profesyonel askerliğe yönlendirilmeli (istekli olanlar tabiki)
- Bedensel yetersizliği olanlar orduevi, kamp vb. yerlere yönlendirilmeli. Buralardaki çk sayıda asker var ve askerlik yapmıyorlar.
- Zorunlu askerlik kesinlikle gerekli. Ülkenin durumunu her erkek görmeli. Askerlik yaptığım yerdeki askerlerin 50 si hiç okula gitmemiş, %30 u da Türkçe bilmiyordu
- Çok eski silahla eğitim yaptık, savaşta o silahlara güveniyorsak bittik. G-3 ile uçak vurmayı öğrettiler :)
-Hava ve deniz kuvvetlerinde bence er sayısı minimize edilmeli. Asker getir-götür işlerinde kullanılmamalı
- Teknik ve Eğitim bölümleri harici 4 yıllıklardan mezun olanlar 9 ay askerlik yapmalı. Birçok kişi uzun dönem askerlik yapmamak için işletme okuyor. 3 milyon işletme mezunu var.

BayramlıkŞeker
Üye

Mesaj gönderen BayramlıkŞeker »

Askere gitmemiş,bedelli çıkarsa da hiçbizaman gitmeyecek biri olarak görüşlerim ektedir.

- Her türlü askerlik max 3 ay olmalı,bu zaman temel eğitimle geçirilmelidir.
- Bu 3 ayda ışık görülen personele teklif götürülere askerliği bir meslek olarak seçmesi için özendirilmelidir.
- Askerlik yaşı max 25 yapılıp askerdeki şahısların sosyal hakları temin edilmelidir.

havasavunma
Süvariler

Mesaj gönderen havasavunma »

Gürz yazdı:Bence askerlik herkese 4 sene zorunlu olmalı.
Ülkeyi K.Kore'ye döndürmenin de pek bi anlamı yok hocam.

Bence askerlik hizmeti-kısa dönemler için- devletin el uzatamadığı köylerde,mahallelerde ki insanların sosyal ihtiyaçların karşılanması olarak da yapılabilir.
Karadenizde bir köy, okulu yok TSK oraya kısa dönem askerlerden öğretmen olanları yollasa, çocuklara eğitim verse, okuma yazma bilmeyenlere okuma yazma öğretse, sağlık hizmeti verse, yiyecek yardımı yapsa daha anlamlı olur diye düşünüyorum.

Yoksa 30 yaşındaki kısa dönemle savaşa gidilmeyeceğini herkes biliyor. En azından askere gidip gelen "zaman kaybı" olarak düşünmez, bi anlamı var der.

Kullanıcı avatarı
asparuh
Üye

Mesaj gönderen asparuh »

Gürz yazdı:Bence askerlik herkese 4 sene zorunlu olmalı.
:D :D :D

BayramlıkŞeker
Üye

Mesaj gönderen BayramlıkŞeker »

Askerlik 4 yıl olsun da neye göre olsun,mesela atıyorum öğretmenler deniyor.
Birincisi eşitlik ilkesinde problem var,erkekler kamu hizmeti olarak asker öğretmenlik yapar ama bayanlarda bu olay yok.
Askeriyeyi şimdiki haliyle değil de aynı zamanda sosyal bir yapı olarak değerlendirirseniz yaptırırsınız.
Bunun haricinde tam anlamıyla asker olmasını isteyip,20-30 lira maaşla çalıştırır,zor bulduğu işten askerlik nedeniyle çıkmasına sebep olursanız bu problemler bitmez.
Ayrıca ulaşılamayan köy okuluna öğretmen göndermek de anlamsız,uzaktan eğitim diye birşey var,zamanında mektupla bile eğitim yapıldı ve şu an işler daha da kolay.

Hesabının sorulamadığı 20 yaşında şehitler mi istersiniz,yoksa kendi canı için eksiklikleri görüp iletebilen bir yapı mı? Ben ikincisi derim.

kivele
Üye

Mesaj gönderen kivele »

Bende kısa dönem askerlik yaptım. İnanın askerlikle alakamız yoktu. Taburun yazı işlerine bakıyordu kısa dönemler hep bide üstüne nöbet tutardık 4 saat... HK-33 le uçak vurmayı öğretirlerdi ne günlerde heleki rütbeliler milli projelerden haberleri bile yoktu. Birliğimizde leo-2a4 vardı tankçı erlere sorduğumda adamlar tankın isminin ne olduğunda bilmezlerdi. Heleki rütbelilere tankın isminin ne olduğu söylediğimde Aselsan mühendisimisin diye sorurlardı. Askerlik bitesiye kadar diğer taburlardan rütbeliler gelip soru sorarlardı. Ne günlerdi....

Kullanıcı avatarı
demir35
Süvariler

Mesaj gönderen demir35 »

Ben de kısa dönemdim. Askerlik vatan hizmeti. Benim karakolumda 21 askerin neredeyse yarısı RDM idi. Karakol komutanımız madde bağımlısı bir gence mıntıka olarak boyaların olduğu depoyu vermiş. Çocuk bir iki ayda karakolun boya işlerinde kullanılan bir bidon tineri çeke çeke bitirmişti. Nöbetçi astsubayımız bunlara gece dikkat et, sağını solunu kesmesinler, firara yatkın olanlar var derdi. Geceleri durmadan kontrol ederdim bunları. Hele bir tanesi kazan dairesindeki tozlanan elektirk panosunu tazyikli suyla yıkamaya kalkmış. Allahım ne günlerdi. Çok üzülüyordum hallerine. Keşke onlara daha çok yardım edebilseydim. Ama dinleyecek, düzelecek gibi de değillerdi. Biraz biraz okuduğum kitapları sevmişlerdi, okuyan da çoktu. Birkaç tanesini de hediye etmiştim.
Askerliği kabiliyeti olan, büyük bir aşk ile isteyen, sağlıklı, aklı selim, çalışkan ve bunu mesleki olarak yapabilecek her Türk yapmalı.