Türkiye'nin Göçmen/Sığınmacı/Mülteci Sorunu

Türk ve Dünya Savunma Sanayii ile ilgili genel konular, tartışmalar, haberler, görüşleriniz...
Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

karli yazdı: 28 Ağu 2023, 15:57 Azizim bu konuda ciddi araştırmam oldu. Tarım işinede kenarından köşesinden bulaşmak üzereyim. Aslında bayağı bir tartışma götürecek mevzu.
Ancak en başta bariz olarak dikkatimi çeken konu şu ki ;Türkiye de çok ciddi anlamda bir verimlilik sorunu var. Yani çiftçi araştırma yapmıyor, ar-ge den haberi yok, doğru teknolojiye para yatırmıyor, tohum cinsleri, toprak analizi doğru sulama, vs vs vs gidiyor.

Biraz daha somut örnek verebilirim. Türkiye de dekar başına buğday üretimi 200-400 kg yağmura bağlı olarak değişken iken yurtdışında bu rakam 600-700 kg, bunu Mısır, soğan gibi bir çok başlıkta genişletebiliriz. Yahut soğanda dekar başına aldığımız ürün 1 ton iken farklı coğrafyalarda 4 ton üzerinde. Gibi gibi gidiyor...

İŞini doğru yapan çiftçiler var, ancak azınlık seviyesinde var. Sizin dediğiniz planlama kısmıda olabilir örnekleride var. Ancak esas sorun üreticinin yurtdışına ulaşabilme kabiliyetinde. aksaray da toptancılar ay çekirdeğinin kg ına 5 TL fiyat bictiklerinde oranın il tarım müdürü Rusya dan bir şirket buldu ve köylüden yanlış değilsem 12-13 TL gibi bir fiyata aldırdı. Yani köylüyü toptancıların insafına bırakmamıştı.

Basit bir örnek daha vereyim. milyon TL lik tarlası ve milyonlarca TL tarım aleti ve makinası olan bir çiftçi ortalama 6 ayda ürün hasat ediyor. atıyorum 6 TL ye kg fiyatına satıyor. 3-4 TL lik bir maliyet düşünce ortlama 2 tl den satıyor. KAbzıman yahut toptancı. Bir barakası var, birde elinde kamyonu var, 10 tane işçi ile 2 günde tarladan kaldırıp 6 saatte şehre ulaştırıyor. 6 TL ye aldığı ürünü 12-15 TL lere marketlere satıyor. Belki 1 Milyon etmeyen bir kamyon ile 3 günde müthiş bir kar. Ne kadar adaletli tartışılır.
Üstadım, hemen hemen aynı sorun başlıklarına dem vurmuşuz. Ziraat Mühendisi forumdaşımız da benzer bakış açısında. Ortak bir sıkıntı listesi var aslında. Bu ürünü tarladan vatandaşın torbasına aktarma işi ise listenin en başındaki sorun galiba. Tabi bunu sağlayacak diğer oluşumların da devreye alınması gerekiyor.

Tekrar tekrar yazmadan kısa ve öz olarak diyorum ki acaba Tarım ve hayvancılık ürünlerinin kamu ekonomisi ağırlıklı olarak iç ve dış piyasaya aktarımı mı yapılsa? Çünkü bu işin serbest piyasa şartlarını sağlıklı olarak piyasaya yansıtma olanağı bitmiş gibi görünüyor. Evet belki devletin tüccar mantığı ile bu iki önemli sektöre girmesini doğru bulmuyor olabilir forum ahalisi. Ben de doğru bulmamakla beraber düzeltmeden ziyade önce tam anlamıyla hakimiyet kurup sonrasında düzen içerisinde denetimli kontrollü zincirleme sistem odaklı serbest piyasaya tekrar geçişi yapmak daha mı sağlıklı olur? Önce bazı oturmuş algıların silinmesi gerekiyor bu ülkeden. Stokçuluk, tarladan ucuz ürün kaldırma, aracılık, komisyonculuk, pahalı ürün satımı için ürün imhası gibi alışılagelmiş zihniyetin işgöremez hale getirilmesini öncelik görüyorum. Daha önceki mesajımda belirttiğim sistem içerikleri de detaylandırılıp sağlıklı bir eko sistem kurulumuna öncülük edebilir. Zor bir iş. Hemen sonuç alınacak duruumda da değiliz. En az 5 senelik geçiş süreci ve sistemin işlerlik kazanması gerekiyor. Mühim olan devletin, maliyet kalemlerinde vergi kazancından ziyade bütçe içerisinden maliyetleri yarı yarıya sübvanse edebilecek fonlama imkanı olur mu? Bunu yapacak siyasi irade, stokçuluk, komisyonculuk, aracılık, ucuza ürün toplama işlerinin başını tutan küçükten büyüğe ağa babalara savaş açılır mı? Sorular sorular...

irreplaceable
Süvariler

Mesaj gönderen irreplaceable »

Aslında devlet yıllarca teknik desteği ücretsiz sağlıyor. Çiftçiye ucuz kredi, hibe, mazot desteği, ürün desteği, ücretsiz tohum vs sağlıyor. Gözlemlerime göre (tarım bölgelerinde yaşadım) sorunlar şöyle:

- Çitfçi aldığı ucuz kredi/hibeyi işine yatırmak yerine komşuna hava atmak için zaten yeni olan traktörünü yeniliyor ya da oğluna anlı şanlı düğün yapıyor
- Ücretsiz teknik desteği "ben babamdan dedemden böyle gördüm 20 yaşındaki çocuk bana işimi öğretemez" diyerek uygulamıyor
- Miras sonucu tarlalar bölünüp ufacık kalıyor. Tarla ne kadar büyükse maliyet o kadar düşer ve verimlilik artar
- Nadasa bırakmak istemiyorlar
- Kaliteli/yeterince gübreleme ve sulama yapılmıyor. Yıllarca sular boş yere harcandı, şimdi pahalı diye az sulama yapılıyor
- Yanlış ve plansız ürün üretiliyor. Örneğin bu sene domates para edince ertesi sene herkes domates ekip arzı artırıyorlar fiyatlar düşüyor ve zarar ediliyor. Ya da düşük verimli ürün ekiliyor çünkü toprağını tanımıyor
- Kooperatiften öcü gibi kaçıyorlar. Hepsi bireysel takılıyor, "Ahmet'ten daha pahalıya sattım ben daha akıllıyım" demeye çalışıyor. Kooperatif kurup malını kendileri toplayıp satsa karları deli artacak ama yanaşmıyorlar
- İşçilik fiyatları yüksek. Bu ülkenin genelinde olan bir sorun ve en son madde

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

wrghst yazdı: 28 Ağu 2023, 15:16 Sayın Hocam, ülkemizde tarımın gelişememesinin sebeplerinden önemli bir tanesi küçük aile işletmeleri. Klasik köylü tipi tarımdan profesyonel ve endüstriyel tarıma geçmeden kimse bu sektörden ana geçim kaynağı olarak para kazanıp refah seviyesi yüksek bir şekilde yaşamını sürdüremez. Tarımda, bitkisel üretimde yetiştiricilik yapılan alan ve hayvansal üretimde yetiştiriciliği yapılan hayvan sayısı azaldıkça, kar oranı düşer. Tarım sektöründe teknoloji ve teknikler çok hızlı gelişim gösteriyor, köyde küçük aile işletmesi şeklinde tarım yapan insanların bu hızı yakalaması için elinde yeteri kadar ekonomik kaynak yok. Son mesajlarda bahsedildiği gibi insanlar hizmet sektörü imkanlarının kısıtlı olduğu kırsal kesime yerleşmek istemiyor. Köy yerleşkelerinin artık yerleşim alanı olmaktan çıkarılıp üretim alanlarına dönüştürülmesi gerekiyor. Bunun içinde köylerin birleştirilip kasaba ya da belde büyüklüğünde yerleşim yerleri oluşturulabilir ve tarım ürünlerini işleyen sanayi tesisleri bu yerleşim yerlerine kaydırılarak istihdam sağlanabilir. Sanayi tesislerinin taşınması ve köylerin birleşmesi ile nüfusu artan bu yerleşkelere rahatlıkla hizmet sektörü yatırımları da yapılabilir. Bu yerleşkelerin lojistik sorunlarının, demiryolu yatırımları ile çözülmesi de gerekiyor. Saygılar dilerim.
Diğer kısımlar hakkında pek yorum yapamam hocam ama küçük çaplı tarım ve hayvancılık meselesininde haklısınız. Bu işler birkaç hayvana bakıp ya da birkaç dönüm tarlayla olacak işler değil.

erdem334
Üye

Mesaj gönderen erdem334 »

Milyonlarca isgalcinin tarim iscisi olsunlar diye getirildigini dusunen varsa, kendilerine iyimserlik buyuk odulu vermek istiyorum.

Su an itibari ile Turkiye'de 18-35 yas arasi Turk erkek nufusu, isgalci nufusunun altindadir diyebiliriz. 20 yil sonra ulke agzina kadar selefi erkeklerle dolmus olacak.

karli
Süvariler

Mesaj gönderen karli »

Canti yazdı: 29 Ağu 2023, 12:24 Diğer kısımlar hakkında pek yorum yapamam hocam ama küçük çaplı tarım ve hayvancılık meselesininde haklısınız. Bu işler birkaç hayvana bakıp ya da birkaç dönüm tarlayla olacak işler değil.
Aslında olmaya oluyor. Ancak ürün tanıma, piyasa takibi, verimlilik gibi faktörler gözardı ediliyor. Yahut hiç bilinmiyor.

karli
Süvariler

Mesaj gönderen karli »

erdem334 yazdı: 29 Ağu 2023, 12:33 Milyonlarca isgalcinin tarim iscisi olsunlar diye getirildigini dusunen varsa, kendilerine iyimserlik buyuk odulu vermek istiyorum.

Su an itibari ile Turkiye'de 18-35 yas arasi Turk erkek nufusu, isgalci nufusunun altindadir diyebiliriz. 20 yil sonra ulke agzina kadar selefi erkeklerle dolmus olacak.
Yok, milyonlarca tarım işçisine ihtiycımız yok. Hatta hiç yok diye iddiada bulanabilirzde. Türkiye deki mülteci meselesi tamamen devletin kontrolsüzlüğü, yahut bu konularda hiçbir fikrinin olmaması.

anafor2014
Süvariler

Mesaj gönderen anafor2014 »

Siliniz

İZCİ
Üye

Mesaj gönderen İZCİ »

Göç politikamızı başımızdaki birkaç kişi dışında kimse bilmiyor. Hatta belki de onlar dahi bilmiyor. Çünkü hiç bir pozitif mantıklı sebebe oturtamıyoruz.

Görünene göre silahsız topsuz tüfeksiz işgal altındayız. Biz Suriyeyi vursak etsek bu kadar kayıpsız ve tatlı işgal edemezdik.

anafor2014
Süvariler

İZCİ yazdı: 29 Ağu 2023, 18:02 Göç politikamızı başımızdaki birkaç kişi dışında kimse bilmiyor. Hatta belki de onlar dahi bilmiyor. Çünkü hiç bir pozitif mantıklı sebebe oturtamıyoruz.

Görünene göre silahsız topsuz tüfeksiz işgal altındayız. Biz Suriyeyi vursak etsek bu kadar kayıpsız ve tatlı işgal edemezdik.
Suriyelilerden çok daha büyük tehlike olarak ülkemizde toprak alarak Türkiyeyi dönüştürmek isteyen selefi zengin körfez araplarını görüyorum

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

Selefilik meselesi ciddi bir tehdit olmakla birlikte sorunlardan sadece birisi. Milyonlarca selefi geliyor değil. Ancak onların yerleşeceği zemin geliyor. Rus, Ukraynalı, Afrikalı, İranlı, Arap,Pakistanlı, Afgan, Türki milletler vs vs herkes buraya geliyor. Kimse kimseye benzemiyor. Ülke bunu kaldırmaz. Hadi hükümet İslamcılık peşinde Suriyelileri, Pakistanlıları alıyor. Hristiyan Slavlar ki Ruslar bizim tarihi kanlımız ya da İranlılar ne iş? Dümdüz kimse bir şeyi umursamıyor. Hani sizin dediğiniz durum bana yine kötü niyetli bile olsa bir göç politikası var demek gibi geliyor. Bir politika yok, kimse politika falan umursamıyor. Bu açıkçası bence en en en korkunç durumda olduğumuz anlamına geliyor.

anafor2014
Süvariler

Canti yazdı: 29 Ağu 2023, 20:43 Selefilik meselesi ciddi bir tehdit olmakla birlikte sorunlardan sadece birisi. Milyonlarca selefi geliyor değil. Ancak onların yerleşeceği zemin geliyor. Rus, Ukraynalı, Afrikalı, İranlı, Arap,Pakistanlı, Afgan, Türki milletler vs vs herkes buraya geliyor. Kimse kimseye benzemiyor. Ülke bunu kaldırmaz. Hadi hükümet İslamcılık peşinde Suriyelileri, Pakistanlıları alıyor. Hristiyan Slavlar ki Ruslar bizim tarihi kanlımız ya da İranlılar ne iş? Dümdüz kimse bir şeyi umursamıyor. Hani sizin dediğiniz durum bana yine kötü niyetli bile olsa bir göç politikası var demek gibi geliyor. Bir politika yok, kimse politika falan umursamıyor. Bu açıkçası bence en en en korkunç durumda olduğumuz anlamına geliyor.

Dün bir youtube yayını izledim , kabaca şunu söylediler. Eskiden yurtdışındki yatırımcılar Türkiyeye 1 yatırımcı 1000 birim para sokarken. Son 4-5 yıldan beri izlenen ekonomi uygulamalarından dolayı yatırımcılar gelmiyor aksine gidiyorlar. Onların boşluğunu yani 1000 birim parayı , 1 er birim paraya sahip 1000 kişiyi sokarak sağlamaya çalışıyoruz dediler. NE kadar doğru bilemedim ancak nakit para girişi için vatandaşlık ve konut satışı ne kadar etkili bilemiyorum.

Yapılan yorumlara katılmasamda diğer bir görüşte bu şekilde

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

anafor2014 yazdı: 29 Ağu 2023, 20:55 Dün bir youtube yayını izledim , kabaca şunu söylediler. Eskiden yurtdışındki yatırımcılar Türkiyeye 1 yatırımcı 1000 birim para sokarken. Son 4-5 yıldan beri izlenen ekonomi uygulamalarından dolayı yatırımcılar gelmiyor aksine gidiyorlar. Onların boşluğunu yani 1000 birim parayı , 1 er birim paraya sahip 1000 kişiyi sokarak sağlamaya çalışıyoruz dediler. NE kadar doğru bilemedim ancak nakit para girişi için vatandaşlık ve konut satışı ne kadar etkili bilemiyorum.

Yapılan yorumlara katılmasamda diğer bir görüşte bu şekilde

Hocam bu çok yaygın söyleniyor ama bu kontrolsüzlük halinde ben artık bu açıklamayı kabul edemiyorum. Yıllık şu kadar dolar getirisi diye konut reklamı yapılıyor. Adamlar alıyorlar boş bırakıyorlar, sadece kendi aralarında kiralıyorlar. Konut arzı zaten sorunlu, üstüne bunlar piyasaya girip fiyatları şişiriyorlar. Hileli satışlarla çok daha düşük paralara alıyorlar ya da aldıkları parayı sisteme sokmadan alıyorlar. Sonra yine döviz üzerinden satıp parayı ülkeden çıkarıyorlar. Araplar girdikleri sitelerde Türk çalışanlarla kaç senedir buradayız artık Arapça mı öğrenseniz diye tartışıyorlar. Biz bunlara Türkçe bilmedikleri halde vatandaşlık veriyoruz. Bazıları Türkçe bildiği halde konuşmuyorlar. Neyse kibar kalmaya çalışıyorum yoksa bu durumu çok iyi tanımlayan bir kelime var. Ben turizmle yabancıların gelmesine bile karşıyım, bu konut meselesi ne kadar canımı sıkıyor oradan anlayın.

anafor2014
Süvariler

Canti yazdı: 29 Ağu 2023, 22:12 Hocam bu çok yaygın söyleniyor ama bu kontrolsüzlük halinde ben artık bu açıklamayı kabul edemiyorum. Yıllık şu kadar dolar getirisi diye konut reklamı yapılıyor. Adamlar alıyorlar boş bırakıyorlar, sadece kendi aralarında kiralıyorlar. Konut arzı zaten sorunlu, üstüne bunlar piyasaya girip fiyatları şişiriyorlar. Hileli satışlarla çok daha düşük paralara alıyorlar ya da aldıkları parayı sisteme sokmadan alıyorlar. Sonra yine döviz üzerinden satıp parayı ülkeden çıkarıyorlar. Araplar girdikleri sitelerde Türk çalışanlarla kaç senedir buradayız artık Arapça mı öğrenseniz diye tartışıyorlar. Biz bunlara Türkçe bilmedikleri halde vatandaşlık veriyoruz. Bazıları Türkçe bildiği halde konuşmuyorlar. Neyse kibar kalmaya çalışıyorum yoksa bu durumu çok iyi tanımlayan bir kelime var. Ben turizmle yabancıların gelmesine bile karşıyım, bu konut meselesi ne kadar canımı sıkıyor oradan anlayın.
Kesinlikle bende karşıyım yabancıya konut ve arazi satışı yasaklanmalı. Türkiyede konut sahibi olma oranı %55 bu oran avrupada %90 üzeri bir çok ülkede. Kesinlikle büyük bir problem. Ama halkımız malesef seçimini yaptı. O yüzden pek bir şey diyemiyırum .

karli
Süvariler

Mesaj gönderen karli »

anafor2014 yazdı: 29 Ağu 2023, 23:57 Kesinlikle bende karşıyım yabancıya konut ve arazi satışı yasaklanmalı. Türkiyede konut sahibi olma oranı %55 bu oran avrupada %90 üzeri bir çok ülkede. Kesinlikle büyük bir problem. Ama halkımız malesef seçimini yaptı. O yüzden pek bir şey diyemiyırum .
Azizim diyecek çok şey var. Son derece aşağılayıcı bir politika, son derece fütursuz, hesapsız bir iş. Bizlere miras olarak kalan vatandaşlık hakkı parayla satılmaz. Bitabi göçmenlik gerçeği vardır, lakin bununda düzgün bir şekilde işletilmesi gerekiyor. Göçmen kitlesinin geri gönderilmesi şarttır. Haricinde bitabi göçmen kabul edilir ancak bu kabüle mazhar olacak insanlardanda belli bilgi, görgü, yahut eğitim seviyesi beklenmelidir.

Vatandaşlık satışı devletin onuruna pekte yakışacak bir iş değildir. Bu şekilde bir ekonomik çıkış aranmaz.

anafor2014
Süvariler

karli yazdı: 30 Ağu 2023, 09:10 Azizim diyecek çok şey var. Son derece aşağılayıcı bir politika, son derece fütursuz, hesapsız bir iş. Bizlere miras olarak kalan vatandaşlık hakkı parayla satılmaz. Bitabi göçmenlik gerçeği vardır, lakin bununda düzgün bir şekilde işletilmesi gerekiyor. Göçmen kitlesinin geri gönderilmesi şarttır. Haricinde bitabi göçmen kabul edilir ancak bu kabüle mazhar olacak insanlardanda belli bilgi, görgü, yahut eğitim seviyesi beklenmelidir.

Vatandaşlık satışı devletin onuruna pekte yakışacak bir iş değildir. Bu şekilde bir ekonomik çıkış aranmaz.
Kesinlikle haklısın, Türk olmak kolay değil. bayrağımızdaki kırmızı dökülen kanları verilen mücadeleyi ve zaferleri temsil eder. TC vatandaşı olan 50 yaş altı tüm erkekleri kuzey Iraktaki üslerimizde 18 aylık zorunlu askerliğe almamız lazım, Türk olmak kolay değil parayla olunmaz.

İZCİ
Üye

Mesaj gönderen İZCİ »

Canti yazdı: 29 Ağu 2023, 22:12 Yıllık şu kadar dolar getirisi diye konut reklamı yapılıyor. Adamlar alıyorlar boş bırakıyorlar, sadece kendi aralarında kiralıyorlar. Konut arzı zaten sorunlu, üstüne bunlar piyasaya girip fiyatları şişiriyorlar. Hileli satışlarla çok daha düşük paralara alıyorlar ya da aldıkları parayı sisteme sokmadan alıyorlar. Sonra yine döviz üzerinden satıp parayı ülkeden çıkarıyorlar.
Aynen böyle sayın Canti; yıllarca çok bilmiş ekonomistlerimiz konutu bir ticari meta olarak lanse edip Araplar ülkemize yatırım yapıyor dedi.

Adam dolarla otel ev vs alıyor. Kiraya verip parayı yurtdışında ülkesinde biriktiriyor. Ardına da en az aldığı fiyattan o yapıyı satıp yine kazanıyor.(dolarla) Bu yatırım değil; bizim evimizi bize kiralayıp parasını kazanıyor gidiyor adamlar.

Bir ülke araba satar, elektronik alet satar, makine satar , ilaç satar, gıda satar; paket yapıp gönderir.
Yurtdışına konut satmak gibi ticari bir ahmaklığı sanırım sadece biz yapıyoruz.

AkınGözü
Üye

Mesaj gönderen AkınGözü »

İş kurana vatandaşlık vermek daha doğru olur.

Pehlivan
Üye

Mesaj gönderen Pehlivan »

anafor2014 yazdı: 29 Ağu 2023, 23:57 Kesinlikle bende karşıyım yabancıya konut ve arazi satışı yasaklanmalı. Türkiyede konut sahibi olma oranı %55 bu oran avrupada %90 üzeri bir çok ülkede. Kesinlikle büyük bir problem. Ama halkımız malesef seçimini yaptı. O yüzden pek bir şey diyemiyırum .
2021 Yılı EuroStats verilerine göre AB üyelerinden Romanya, Slovakya, Macaristan ve Hırvatistan dışında %90 oranını tutturabilen olmadığı gibi, AB ortalaması %90 değil %70'dir. Bununla birlikte yine AB ortalamasını şişirenler de eski doğu bloğu ülkelerdir, elbette konuttan kasıt 4 tarafı duvar, bir de çatı olunca oran bu denli yüksektir (istatistik incelendiğinde pek çok eski doğu bloğu ülkelerindeki konutların %50'den fazlasının "kırsal" olarak kabul edilen bölgelerde olduğu net bir şekilde görülmektedir). AB'nin lokomotifi Fransa ve Almanya'da konut sahibi olma ortalaması %54.1'dir. Bu oranlar bile gerçekçi değildir zira 2022 (Statista verileri) yılının 3. çeyreğinde Almanya'da ödenmemiş herkesin anlayacağı dilden MORTGIÇ kredi miktarı 1.8 Trilyon Euro'yu, Fransa'da ise 1.2 Trilyon Euro'yu geçmiştir. Avrupa genelinde ödenmemiş ipotek kredisi (MORTGIÇ) miktarı kabaca 12 Trilyon Euro'dur. Yine kaba bir hesaplama ile bunun da 100.000.000 AB'linin henüz ev sahibi değil, ev sahibi olma yolunda olduğu temasını bize gösterdiği söylenebilir. Alamanya'nın durumu daha vahim, içler acısıdır;Berlin'de ev sahibi olanların oranı sadece %17'dir (Eurostats 2021) acaba bu oran Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentin de nedir? Enflasyonun ortalama yıllık %1-2 olduğu BK'da 10 yıllık konut fiyatı artış miktarı ortalaması %60, Alamanya'da %30.5'i, Fransa'da %40'ı geçmiş (2021 Eurostats), BK'da sadece 2022 yılı artışı %20'nin, Alamanya'da %18'in, Fransa'da %40'ın üzerindedir (Eurostats 2023).

Türkiye'de konut sahibi olma oranı'da %55 değil maalesef. Hanehalklarının konuttaki mülkiyet durumuna göre dağılımı (TUİK 2022): yüzde 60,7'sinin oturduğu konutun sahibi, yüzde 27,6'sının kiracısı, yüzde 8,4'ünün sahibi olmayan fakat kira da ödemeyen ve yüzde 0,9'unun lojmanda oturan hanehalklarından oluştuğu görüldü. %8.4 espirisi de paylaşımı yapılamamış mirastan ötürüdür, bir kısmı da anne-baba/abi/abla/yakın akraba evinde ücretsiz ikâmet diye bir de not düşelim. Kabaca konut sahibi olma oranı %69.1 denilse pek de yalan olmaz.

Bütün bunlarla birlikte 1935 Yılından beri ilgili yasa gereği yabancıya konut satışında "Mütekabiliyet" esası uygulanır, Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına konut satışını yasaklayan ülkelere, o ülkenin uyduğundakilere Türkiye Cumhuriyet'in de konut satışı yapılmadığı gibi, ecnebiye %0,1 oranı geçmemek kaydı ile o ülkede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına satılan konut adedi/miktarınca satış izni gerçekleştirilir diye küçük bir de aydınlatıcı bilgi ekleyeyim.

Acaba sizdeki değerlerinin kaynağı nedir Sayın Anafor?

anafor2014
Süvariler

Pehlivan yazdı: 30 Ağu 2023, 15:25 2021 Yılı EuroStats verilerine göre AB üyelerinden Romanya, Slovakya, Macaristan ve Hırvatistan dışında %90 oranını tutturabilen olmadığı gibi, AB ortalaması %90 değil %70'dir. Bununla birlikte yine AB ortalamasını şişirenler de eski doğu bloğu ülkelerdir, elbette konuttan kasıt 4 tarafı duvar, bir de çatı olunca oran bu denli yüksektir (istatistik incelendiğinde pek çok eski doğu bloğu ülkelerindeki konutların %50'den fazlasının "kırsal" olarak kabul edilen bölgelerde olduğu net bir şekilde görülmektedir). AB'nin lokomotifi Fransa ve Almanya'da konut sahibi olma ortalaması %54.1'dir. Bu oranlar bile gerçekçi değildir zira 2022 (Statista verileri) yılının 3. çeyreğinde Almanya'da ödenmemiş herkesin anlayacağı dilden MORTGIÇ kredi miktarı 1.8 Trilyon Euro'yu, Fransa'da ise 1.2 Trilyon Euro'yu geçmiştir. Avrupa genelinde ödenmemiş ipotek kredisi (MORTGIÇ) miktarı kabaca 12 Trilyon Euro'dur. Yine kaba bir hesaplama ile bunun da 100.000.000 AB'linin henüz ev sahibi değil, ev sahibi olma yolunda olduğu temasını bize gösterdiği söylenebilir. Alamanya'nın durumu daha vahim, içler acısıdır;Berlin'de ev sahibi olanların oranı sadece %17'dir (Eurostats 2021) acaba bu oran Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentin de nedir? Enflasyonun ortalama yıllık %1-2 olduğu BK'da 10 yıllık konut fiyatı artış miktarı ortalaması %60, Alamanya'da %30.5'i, Fransa'da %40'ı geçmiş (2021 Eurostats), BK'da sadece 2022 yılı artışı %20'nin, Alamanya'da %18'in, Fransa'da %40'ın üzerindedir (Eurostats 2023).

Türkiye'de konut sahibi olma oranı'da %55 değil maalesef. Hanehalklarının konuttaki mülkiyet durumuna göre dağılımı (TUİK 2022): yüzde 60,7'sinin oturduğu konutun sahibi, yüzde 27,6'sının kiracısı, yüzde 8,4'ünün sahibi olmayan fakat kira da ödemeyen ve yüzde 0,9'unun lojmanda oturan hanehalklarından oluştuğu görüldü. %8.4 espirisi de paylaşımı yapılamamış mirastan ötürüdür, bir kısmı da anne-baba/abi/abla/yakın akraba evinde ücretsiz ikâmet diye bir de not düşelim. Kabaca konut sahibi olma oranı %69.1 denilse pek de yalan olmaz.

Bütün bunlarla birlikte 1935 Yılından beri ilgili yasa gereği yabancıya konut satışında "Mütekabiliyet" esası uygulanır, Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına konut satışını yasaklayan ülkelere, o ülkenin uyduğundakilere Türkiye Cumhuriyet'in de konut satışı yapılmadığı gibi, ecnebiye %0,1 oranı geçmemek kaydı ile o ülkede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına satılan konut adedi/miktarınca satış izni gerçekleştirilir diye küçük bir de aydınlatıcı bilgi ekleyeyim.

Acaba sizdeki değerlerinin kaynağı nedir Sayın Anafor?
haberlerde geçiyor

https://www.sozcu.com.tr/2023/ekonomi/e ... i-7677319/

Avrupa ortalaması %90 demedim, ayrıca asgari ücretle çalışan bir TC vatandaşının konut sahibi olma ihtimali git gide düşmektedir.

https://tr.euronews.com/next/2022/08/30 ... 0konumunda.

Mütekabiliyet kaldırıldı artık uygulanmıyor.

https://ongoren.av.tr/en-son-yasal-degi ... -edinmesi/

SON YASAL DEĞİŞİKLİKLER VE YABANCILARIN TÜRKİYE’DE GAYRİMENKUL EDİNMESİ
Son Yasal Değişiklikler ve Yabancıların Türkiye’de Gayrimenkul Edinmesi 6302 sayılı Tapu ve Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile yabancıların taşınmaz edinimlerine ilişkin aranan koşullarda önemli değişiklikler yapılmıştır. 03/05/2012 tarihinde kabul edilen kanun ile Türkiye’de taşınmaz edinmek isteyen yabancı ülke vatandaşları için getirilen koşullar kolaylaştırılırken, kanun ile Türkiye’nin sınır komşusu olduğu ülkelerle ilgili bazı kısıtlamalar devam etmektedir.

Değişiklikle beraber kanun 183 ülke vatandaşına Türkiye’de “mütekabiliyet koşulu aranmaksızın” taşınmaz edinimine hak tanımıştır. Taşınmaz yatırımına ilginin yüksek olmasından dolayı, Türkiye’yi yabancı ülke yatırımcılarının edinimlerine açmak bu yasal değişikliğin en önemli nedenidir.

anafor2014
Süvariler

Siliniz

Kullanıcı avatarı
KatipMaster
Süvariler

Mesaj gönderen KatipMaster »

Bu kadar göçmeni kontrollü bir şekilde sınırdışı etmek mümkün müdür ? Yani ara sıra iç savaş için vatan hainliğimi yapılıyor demiyor değilim.

Pehlivan
Üye

Mesaj gönderen Pehlivan »

anafor2014 yazdı: 30 Ağu 2023, 15:50 haberlerde geçiyor

https://www.sozcu.com.tr/2023/ekonomi/e ... i-7677319/

Avrupa ortalaması %90 demedim, ayrıca asgari ücretle çalışan bir TC vatandaşının konut sahibi olma ihtimali git gide düşmektedir.

https://tr.euronews.com/next/2022/08/30 ... 0konumunda.

Mütekabiliyet kaldırıldı artık uygulanmıyor.

https://ongoren.av.tr/en-son-yasal-degi ... -edinmesi/

SON YASAL DEĞİŞİKLİKLER VE YABANCILARIN TÜRKİYE’DE GAYRİMENKUL EDİNMESİ
Son Yasal Değişiklikler ve Yabancıların Türkiye’de Gayrimenkul Edinmesi 6302 sayılı Tapu ve Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile yabancıların taşınmaz edinimlerine ilişkin aranan koşullarda önemli değişiklikler yapılmıştır. 03/05/2012 tarihinde kabul edilen kanun ile Türkiye’de taşınmaz edinmek isteyen yabancı ülke vatandaşları için getirilen koşullar kolaylaştırılırken, kanun ile Türkiye’nin sınır komşusu olduğu ülkelerle ilgili bazı kısıtlamalar devam etmektedir.

Değişiklikle beraber kanun 183 ülke vatandaşına Türkiye’de “mütekabiliyet koşulu aranmaksızın” taşınmaz edinimine hak tanımıştır. Taşınmaz yatırımına ilginin yüksek olmasından dolayı, Türkiye’yi yabancı ülke yatırımcılarının edinimlerine açmak bu yasal değişikliğin en önemli nedenidir.
anafor2014 yazdı: 30 Ağu 2023, 15:50 Türkiyede konut sahibi olma oranı %55 bu oran avrupada %90 üzeri bir çok ülkede.
* Haberler de ABD'li pilotların UFO'lar ile it dalaşına girdiği de geçiyor.

* Evet, o kısmı hatalı görmüşüm, özrümü dileyeyim hemen düzelteyim. "Türkiyede konut sahibi olma oranı %55 bu oran avrupada %90 üzeri bir çok ülkede", değil maalesef, oranları kabaca yukarıda yazdım. Bir çoğu dediğiniz ülke sayısı 27 ülkeden 4'ü, 448 milyonluk birlikten de 38 milyon kadarı içeriyor. Bu ülkelerdeki oranlarınında neden yüksek çıktığı kısmını da paylaştım.

* Evet, insan her şeye yetişemiyor. Konu hakkındaki bilgi eksikliğini düzelttiğiniz ve giderdiğiniz için teşekkür ederim. Tamamlayıcı ve güzel bilgiler de eklemişsiniz ama bazı noktalarda sizinkisi biraz nalıncı keseri gibi olmuş. Sanki elini kolunu sallayan gelip mülkü, taşınmazı alıp gidiyormuş gibi yazmışsınız, keşke devamındaki satırları da eklemiş olsaydınız.

"Buna göre Türkiye’de yabancıların mülk edinmesinde karşılıklılık ilkesi kaldırılmıştır. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanı’nın belirlediği ülkelerin vatandaşları ülkemizden belirli şartlar ile mülk edinebileceklerdir."

".....Suriye vatandaşlarına mülk/taşınmaz satışı yasaktır....."

".....Bununla birlikte 183 ülke vatandaşının Türkiye’de yabancıların mülk edinmesi kapsamında taşınmaz mal edinebileceği ifade edilmekle beraber gizlilik esası gereği söz konusu 183 ülkenin hangileri olduğu konusunda açıkça bir liste bulunmamaktadır."

"Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde....."

"Cumhur Başkanı ülke menfaatlerinin gerektiği hallerde yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinimlerini; ülke, kişi, coğrafi bölge, süre, sayı, oran, tür, nitelik, yüzölçüm ve miktar olarak belirleyebilir, sınırlandırabilir, kısmen veya tamamen durdurabilir veya yasaklayabilir."

Şahsi fikrim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dışında hiç kimseye mülk, taşınmaz satışının yapılmaması olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına dahi taşınmaz/mülk satışı değil, taşınmaz/mülk kullanım hakkının süreli olarak devrinin yapılması yönündedir. Ancak bu durumda dünyanın 183 ülkesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları mülk/taşınmaz edinirken, o ülkelerin vatandaşlarının da böyle bir isteği olması halinde sonucun ne olacağı sorunu ortaya çıkıyor. Nihayetinde, Dünya denilen bir gezegen de ve 183 ülke ile birlikte yaşamak mecburiyeti hasıl olmuş durumda, kendi başına buyruk yaşama imkânı yok. Bunun içinde gerekli tedbirler kanunlar çerçevesinde alınmış görünüyor, ihtiyaç halinde de yenileri ile de alınmaya devam edeceklerdir diye düşünüyor, umuyorum.

anafor2014
Süvariler

Siliniz...
En son anafor2014 tarafından 05 Eyl 2023, 23:05 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

anafor2014
Süvariler

Pehlivan yazdı: 05 Eyl 2023, 21:27 * Haberler de ABD'li pilotların UFO'lar ile it dalaşına girdiği de geçiyor.

* Evet, o kısmı hatalı görmüşüm, özrümü dileyeyim hemen düzelteyim. "Türkiyede konut sahibi olma oranı %55 bu oran avrupada %90 üzeri bir çok ülkede", değil maalesef, oranları kabaca yukarıda yazdım. Bir çoğu dediğiniz ülke sayısı 27 ülkeden 4'ü, 448 milyonluk birlikten de 38 milyon kadarı içeriyor. Bu ülkelerdeki oranlarınında neden yüksek çıktığı kısmını da paylaştım.

* Evet, insan her şeye yetişemiyor. Konu hakkındaki bilgi eksikliğini düzelttiğiniz ve giderdiğiniz için teşekkür ederim. Tamamlayıcı ve güzel bilgiler de eklemişsiniz ama bazı noktalarda sizinkisi biraz nalıncı keseri gibi olmuş. Sanki elini kolunu sallayan gelip mülkü, taşınmazı alıp gidiyormuş gibi yazmışsınız, keşke devamındaki satırları da eklemiş olsaydınız.

"Buna göre Türkiye’de yabancıların mülk edinmesinde karşılıklılık ilkesi kaldırılmıştır. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanı’nın belirlediği ülkelerin vatandaşları ülkemizden belirli şartlar ile mülk edinebileceklerdir."

".....Suriye vatandaşlarına mülk/taşınmaz satışı yasaktır....."

".....Bununla birlikte 183 ülke vatandaşının Türkiye’de yabancıların mülk edinmesi kapsamında taşınmaz mal edinebileceği ifade edilmekle beraber gizlilik esası gereği söz konusu 183 ülkenin hangileri olduğu konusunda açıkça bir liste bulunmamaktadır."

"Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde....."

"Cumhur Başkanı ülke menfaatlerinin gerektiği hallerde yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinimlerini; ülke, kişi, coğrafi bölge, süre, sayı, oran, tür, nitelik, yüzölçüm ve miktar olarak belirleyebilir, sınırlandırabilir, kısmen veya tamamen durdurabilir veya yasaklayabilir."

Şahsi fikrim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dışında hiç kimseye mülk, taşınmaz satışının yapılmaması olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına dahi taşınmaz/mülk satışı değil, taşınmaz/mülk kullanım hakkının süreli olarak devrinin yapılması yönündedir. Ancak bu durumda dünyanın 183 ülkesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları mülk/taşınmaz edinirken, o ülkelerin vatandaşlarının da böyle bir isteği olması halinde sonucun ne olacağı sorunu ortaya çıkıyor. Nihayetinde, Dünya denilen bir gezegen de ve 183 ülke ile birlikte yaşamak mecburiyeti hasıl olmuş durumda, kendi başına buyruk yaşama imkânı yok. Bunun içinde gerekli tedbirler kanunlar çerçevesinde alınmış görünüyor, ihtiyaç halinde de yenileri ile de alınmaya devam edeceklerdir diye düşünüyor, umuyorum.
1) Hiç eğip bükmeden söylüyorum, kanımızla canımızla emeğimizle kurulan ve korunan bu topraklar ve TC vatandaşlığı 200-400 K dolara konut alarak satılamaz.

2) Türk evladı sınava hazırlanıp Tıp vs kazanmaya çalışırken, çifte vatandaşlık üzerinden en ballı üniversitelere araplar afganlar veya pakiler giremez.

3) TC vatandaşlarının vergileriyle oluşturulan yaşana bilir alanları , 250K veya 400K dolar para üzerinden konut satarak müteahhitlerin fonlanması en hafif tabirle etik dışıdır. Müteahhitler inşaat yapmak için bankadan çektikleri krediler TC vatandaşlarının birikimidir. Bizim birikimimizi kullanarak yabancılara sosyal alan satmak ve deprem beklenen şehirde TC vatandaşlarının ev bulamamasının karşılığını siz yazın nedir?

4) Çifte vatandaşlık üzerinden sonradan tc vatandaşı olan kişilerin askerlik yapmamaları ve Türk topraklarında yabancı dilde eğitim almaları kabul edilemez.

5) Arapça Farsça Urduca vs.. dillerde radyolar ve TV ler kabul edilemez. TC de resmi dil Türkçedir.

Türkiye Cumhuriyeti ve halkı tarihe şerefle ve onurla adını kazımıştır. Bağımsızlığımız ve siyasal birliğimiz bir ingiliz veya amerikalı generalin hediyesi degildir. Ulu önder Atatürk önderliğinde vuruşa vuruşa kanımızı terimizi akıtarak düşmanın elinden bu toprakları aldık, parayla bunlar satılabilecek şeyler değildir. Bu tarihi bu onuru satın alabilecek bir para yoktur.

Satılacagını veya satın aldığını düşünenler büyük bir yanılgı içindedir.

Ben Türküm diyen hiç bir insan evladı da bunu kabullenmez, ucunda para olsa da.

AkınGözü
Üye

İstanbula yabancılar gelip kiraları fırlattılar Türkler artık emekli filansa Tekirdağ Edirne Çanakkale Sakarya gibi en yakın şehirlere göç etmeye başladılar bir kaç yıldır.

Frost
Üye

Mesaj gönderen Frost »

Daha 2 gün evvel İstanbul Çağlayan Adliyesi'nin oradan geçerken bir grup Arap çocuk gördüm. Kendi aralarında Arapça konuşuyorlardı. Hükümet medyasındaki propaganda haberlere baksan çocuklar ben burada doğdum Suriye falan bilmiyorum ben Türkiyeliyim diyor. Ama gerçek: Kendi dillerini konuşmaya devam ediyorlar.

10 sene sonra bu iş nereye varacak göreceğiz hep birlikte.

anafor2014
Süvariler

Bu vatan için atan savaşmış, askerlik yapmışsın çocuğun yapmış yada yapacak , bu vatanı canından çok sev , senin ödediğin vergilerle yapılan çocuk Parkı için kavga etmek zorunda kal.

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/ista ... 04490h.htm

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

Maalesef kızımı parkın sakin saatlerinde çıkarmak zorunda kalıyorum. Davranışlarını, ebeveyn uyumunu, birlikte oyun anlayışlarını değiştiremeyeceğimiz için biz ne kadar dogrusuyla hareket etmeye çalışsak da, ne kadar hak hukuk desek de eninde sonunda bela gelip bizi buluyor neticede. O yüzden sağlıksız bir nesil büyütmek zorunluluğu içerisinde sağlıklı zihinsel ve sosyolojik gelişimini sağlamaya çalışıyoruz eşimle. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

anafor2014
Süvariler

Tulga yazdı: 06 Eyl 2023, 15:48 Maalesef kızımı parkın sakin saatlerinde çıkarmak zorunda kalıyorum. Davranışlarını, ebeveyn uyumunu, birlikte oyun anlayışlarını değiştiremeyeceğimiz için biz ne kadar dogrusuyla hareket etmeye çalışsak da, ne kadar hak hukuk desek de eninde sonunda bela gelip bizi buluyor neticede. O yüzden sağlıksız bir nesil büyütmek zorunluluğu içerisinde sağlıklı zihinsel ve sosyolojik gelişimini sağlamaya çalışıyoruz eşimle. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
Bulaşıcı hastalık tarafı da var, biz çocuğumuzun üzerine titreyelim. Aşısını sağlığına dikkat edelim ama nereden nasıl geldiği belli olmayan. Aynı sosyal yaşam felsefesine sahip olmadığımız istilacılar medeni insanların yaşam alanlarını işgal etmiş durumda.

anafor2014
Süvariler

Kullanıcı avatarı
DarkMatter
Süvariler

Mesaj gönderen DarkMatter »

Bu sorun 10 seneye kalmaz başımızı çok ağrıtacak. Yanlış politikaların sonucunu hep beraber çekeceğiz. Ekonomik anlamda ev satmaya kadar düşen bir iktidar var döviz girsinde nasıl giriyorsa girsin mantığı var yazık gerçekten.

Kullanıcı avatarı
Mec
Süvariler

Mesaj gönderen Mec »

İhanet.

KARACI
Süvariler

Mesaj gönderen KARACI »

Birisi "hukuken nasil basa cikabilir, duzeltebiliriz bu isi" diye sormustu. Gecerli midir bilmiyorum, hukuk degil alanim, fikren öne sürüyorum. Bu problem kisa vadede artık gecti yapilacak birsey yok lakin orta vade icin, Türkiye'de dogmus gocmenlerin 18 yasini doldurdugu anda sinirdisi edilmesi yonunde bir kanun cikarmak ve uygulamak mumkun mudur ? Bizim asil problemimizi gelenler degil, cogalanlar olarak goruyorum, hatta bunu bir problem olarak degil uzun vadede net bir varlik sorunu olarak goruyorum.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

KARACI yazdı: 07 Eyl 2023, 12:14 Birisi "hukuken nasil basa cikabilir, duzeltebiliriz bu isi" diye sormustu. Gecerli midir bilmiyorum, hukuk degil alanim, fikren öne sürüyorum. Bu problem kisa vadede artık gecti yapilacak birsey yok lakin orta vade icin, Türkiye'de dogmus gocmenlerin 18 yasini doldurdugu anda sinirdisi edilmesi yonunde bir kanun cikarmak ve uygulamak mumkun mudur ? Bizim asil problemimizi gelenler degil, cogalanlar olarak goruyorum, hatta bunu bir problem olarak degil uzun vadede net bir varlik sorunu olarak goruyorum.
Bence en önemli sorun TL değeri. Çünkü $'ın 7₺ olduğu bir ortam ile 27₺ olduğu bir ortamda başladı tüm bu yaşananlar. Asla unutmam 7.30₺ olduğu dönemde çalıştığım firmaya tıbbi malzeme alımı yapıyordum. O gün alınan kararla üretim ekonomisine geçiş ile birlikte ihracata yönelik ucuz ürün politikasıyla yıl sonuna kadar $ 18,32'ye çıkarılmıştı. Beraberinde faiz indirimleri vs...

Böylece Gürcistan larisi, Azerbaycan manatı, Bulgar levası, bugünkü değerlerine doğru çıkmaya başladı. Üzerine Türki cumhuriyetlerinden ticari mal almaya gelip gidenler, Suriyeli mültecilerin ülkeye gelmeye başlaması, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ile birlikte devasa bir Afgan ve Pakistan akınının katılması, 250 k $ karşılığı mülk edinerek vatandaşlık verilmesi, yatırım ve döviz girdisi karşılığı ticari faaliyetlerde vergi vs istisnaları hep aynı süreç içerisinde gerçekleşti.

Bizler bu süreçte meydana gelen yüksek döviz kuru, yüksek akaryakıt fiyatlamaları, enflasyonist artışlar sonucu ücretlere yapılan zamların ilaveten ürün fiyatlarına yansıması gibi nedenlerle düşen alım gücü ile uğraşırken, yerel paralarının bir anda TL karşısında 15-17₺ seviyelerine gelmesi ile sınır ülkeleri vatandaşları, turistler, döviz kazancına sahip yabancılar biranda cennet haline gelen Türkiye'ye akın etmeye başladı.

Bizler kafelere, restorantlara, otellere, marketlere gidemedikçe, taksilere binemedikce, parayı yettiremedikçe bir anda zenginleşen ve katmerlenen döviz ve yerel para birimi sahibi yabancılar kıyafetten ilaçlara, yiyecekten akaryakıta herşeyi doldurup doldurup sınır ötesindeki evlerine geçmeye başladılar. Böylece yerel esnafta para harcayan bir güruh meydana geldi. Artık Türk toplumu yerine alım gücü yüksek Gürcüler Romanyalılar, Bulgarlar, Azerbaycanlılar vardı. Bunlara diğer Türki cumhuriyetlerinden gelenler de katıldı. Sadece Suriye özelinde değil tüm körfez ülkelerinden gelenlerin oluşturduğu 2. Dalga ise döviz kazancına sahip olarak istediğini istediği kadar alabilen yapabilen ve değer gören bir güruh olarak karşımıza çıktı. Bir 3. Dalga da Ukrayna ve Rusya üzerinden gelen ve yerleşen güruhtu. Evler kiralandı satın alındı. Fiyatlar patladı, arabalar çip dendi savaş dendi pandemi dendi 10'a katlandı. Vesaire vesaire. Daha bir sürü şey yazılabilir.

Sonuç olarak 1 $ karşılığı 27₺ , 1€ karşılığı 30₺ harcayabilen 13-15 milyon arası her milletten yabancı var ülkede. Hemen hemen hiçbir pazarcının, hiçbir taksicinin, hiçbir restorantın, hiçbir otel işletmesinin ve daha birçok iç pazar enstrümanı sektörün bize ihtiyaç duymadan mal ve ticaret alışverişini yapabildiği, para kazandığı ve fiyatları istedigi oranda yönlendirebildigi bir düzen söz konusu.

Bunu uzun uzadıya anlatmamın sebebi. Ülkeden göndermekten ziyade ülkede kalmanın pahalıya mal olacağı sisteme dönmenin çözüm olabileceğidir. Nasıl çıkarıldıysa öyle indirilmesi gerekecek şekilde kuru aşağıya çekebilmek birinci öncelik olmalıdır.

anafor2014
Süvariler

KARACI yazdı: 07 Eyl 2023, 12:14 Birisi "hukuken nasil basa cikabilir, duzeltebiliriz bu isi" diye sormustu. Gecerli midir bilmiyorum, hukuk degil alanim, fikren öne sürüyorum. Bu problem kisa vadede artık gecti yapilacak birsey yok lakin orta vade icin, Türkiye'de dogmus gocmenlerin 18 yasini doldurdugu anda sinirdisi edilmesi yonunde bir kanun cikarmak ve uygulamak mumkun mudur ? Bizim asil problemimizi gelenler degil, cogalanlar olarak goruyorum, hatta bunu bir problem olarak degil uzun vadede net bir varlik sorunu olarak goruyorum.
Kamuoyu desteğini ardına al istediğini yaparsın. Yeterki halk tamam desin. Hukuken bir çok yol bulunur.

anafor2014
Süvariler

Bu pislikleri hafife almayıp , kurumsal devlet anlayışı ile mücadele etmemiz gerekiyor.

ring of fire
Üye

Mesaj gönderen ring of fire »

Tulga yazdı: 07 Eyl 2023, 13:22 Bence en önemli sorun TL değeri. Çünkü $'ın 7₺ olduğu bir ortam ile 27₺ olduğu bir ortamda başladı tüm bu yaşananlar. Asla unutmam 7.30₺ olduğu dönemde çalıştığım firmaya tıbbi malzeme alımı yapıyordum. O gün alınan kararla üretim ekonomisine geçiş ile birlikte ihracata yönelik ucuz ürün politikasıyla yıl sonuna kadar $ 18,32'ye çıkarılmıştı. Beraberinde faiz indirimleri vs...
O gün alınan kararla üretim ekonomisine mi geçtik? :)) her şey kontrolümüz altında aslında diyerek önünü alamadıkları dolara kılıf olsun diye yaptıkları bu açıklamalara, çin modeli vs. buna inanan var mıydı cidden. hadi inandınız, sonuçlarını da mı görmediniz? Yeni açıklanan ovp’ye bir göz atın.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

ring of fire yazdı: 07 Eyl 2023, 15:39 O gün alınan kararla üretim ekonomisine mi geçtik? :)) her şey kontrolümüz altında aslında diyerek önünü alamadıkları dolara kılıf olsun diye yaptıkları bu açıklamalara, çin modeli vs. buna inanan var mıydı cidden. hadi inandınız, sonuçlarını da mı görmediniz? Yeni açıklanan ovp’ye bir göz atın.
Hocam, olaya inanmak veya inanmamak noktasında değiliz. Konuya çözüm noktasında fikir teatisinde bulunuyoruz. İnanan illa ki olmuştur. İnanmayan da bir o kadar vardır. Lakin bu kısmı yaşanmakta olan sorunu çözmeye yardımcı olmuyor. İnanan inandığı ile inanmayan da çaresizce inanmadığı ile başbaşa kalıyor. Çözüm ne olabilir? Nasıl bir yöntem düşünülebilir? Öneriniz nedir? Nasıl biir yol izlenebilir?

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

@Tulga'nın anlattığı Türkiye'nin büyük sanayi ve para yatırımı yerine ülkeye gelen yabancıların harcadığı paraya, aldığı mülke bağımlı yapan bir modeldir. Düşük seviyeli kitlelerden gelen görece az ve düşük kaliteli para bizi aşağı çeker. Nüfus meselesini demiyorum bile. Ben ne görgüsüz Arap ne çıplak Rus görmek istemiyorum. Bir de yaşam tarzına göre göçmen seçenler var ya ifrit oluyorum. Yok onlar müslüman kalsınlar diyenler, onlar seküler Araplar gibi değiller diye Rus/Ukraynalı seviciliği yapanlar. Of sinirim zıplıyor. Şu turizm belası yüzünden kendi kendimizi aşağı çekiyoruz. Az ama öz turist gelsin. Sahillerimiz, yaylalarımız işgal edilmesin. Şu ihracatı saçmalığı da artık bitmeli.

anafor2014
Süvariler

Yeni bir kavimler göçünün eşigindeyiz. Değişen iklim şartları yüzünden önümüzdeki yıllarda milyonlarca insanın göç etmesi bekleniyor. Bu durumdan en az zararla çıkmak için gerekli önlemlerin alması lazım.

erdem334
Üye

Meral Aksener Fatih Altaylı ile bir roportaj yaptı bir kac gun once.

Orada sunu soyledi:

"Icisleri bakani olduktan 2 hafta sonra bir brifing verildi ve Turkiyenin ileride inanilmasi guc bir goc dalgasina zorlanacagi anlatildi. Cesitli guclerin bunu dayatacagi ve karsi durulmasi gerektigi bildirildi."

Demek ki o gucler basarili olmus.

erdem334
Üye

anafor2014 yazdı: 07 Eyl 2023, 22:24 Yeni bir kavimler göçünün eşigindeyiz. Değişen iklim şartları yüzünden önümüzdeki yıllarda milyonlarca insanın göç etmesi bekleniyor. Bu durumdan en az zararla çıkmak için gerekli önlemlerin alması lazım.
Bu konudaki en buyuk sikinti insanlarin sanki bu goc onlenemezmis gibi beyinlerinin yikanmalari.

Bu kavimler gocu neden Israil'in duvarini asamiyor da bizim duvari asabiliyor?

AkınGözü
Üye

Bu çağda medeni ülkede kaçak yaşamak mümkün değildir. Kendinizi hayal edin metroya bile binemezsiniz onda bile makineden aldığınız istanbul kartı kimliğiniz ile kişiselleştiriyorlar. Şehirler arası otobüse kimlik cep telefon olmadan binilemiyor. Hiç bir yerde sağlık hizmeti alınamaz biraz devlet sıkı tutsa kimse evini kiralamaz bir işte çalıştırmaz. Bizim ülkede devlet bunaltmıyor yoksa bugün karar alınsa iki sene sonra yüzde doksanı uğraşamaz kendi döner ülkesine. Kaçak çok inatçı birileri yinede fare gibi yaşayabilir ama onun bir rakamı var bir şehirin sindirebileceği kaçak sayısı var o rakamda zaten kimseyi rahatsız etmez. Yani devlet karar alsın ev basmaya bile gerek yok bu dijital çağda.

ring of fire
Üye

Tulga yazdı: 07 Eyl 2023, 15:48 Hocam, olaya inanmak veya inanmamak noktasında değiliz. Konuya çözüm noktasında fikir teatisinde bulunuyoruz. İnanan illa ki olmuştur. İnanmayan da bir o kadar vardır. Lakin bu kısmı yaşanmakta olan sorunu çözmeye yardımcı olmuyor. İnanan inandığı ile inanmayan da çaresizce inanmadığı ile başbaşa kalıyor. Çözüm ne olabilir? Nasıl bir yöntem düşünülebilir? Öneriniz nedir? Nasıl biir yol izlenebilir?
Hükümet yalakaları, zamanında göçmenlerin ab’ye karşı koz olarak kullanılacağını savunuyorlardı. O dönemde sınırları açarız haaa! tehditleri de havada uçuşuyordu, bunların hepsi iç politikaya yönelik söylemlerdi ve kendi kitleleri üzerinde işe de yarıyordu.. Aynı kitle kuzey ırak ve suriye meselelerinin de Türkiyenin bir projesi olduğuna inanıyordu petrol yataklarına konacağımıza 82 kerkük 83 musul vs. tıpkı doların artışının çin modeli için olduğuna inandıkları gibi vs vs.. neyse..
Göçmen meselesine çözüm, bu hükümet ve bu bakış açısıyla bu saatten sonra imkansız gibi bana göre. Ancak sizin görüşünüzün tam tersi olarak döviz kurunun yükselmesi, daha da kötüye giden bir ekonomik durum, ülkede bulunan göçmenlerin kendi istekleriyle ülkemizden ayrılmasına ve yeni göçmenlerin ülkemizi pas geçmesine katkıda bulunacaktır. Mesela afgan çobanlar kazançlarını dövize çevirip gönderiyorlar ailelerine. Dolar ne kadar artarsa kazançları o kadar düşecek. Bu durum suriyeliler için de geçerli. Burada çalışmanın karşılığını kötü ekonomi dolayısıyla yeteri kadar alamadıklarını düşünenler avrupaya kaçmanın yollarını arayacaktır tıpkı kendi milletimizden ekonomik sebeplerle oralara kaçıp kurtulacaklarını düşünenler gibi. Yeni gelecek olanlar için de euronun 30’da biri değerinde TL yerine belki de daha az çalışmayla doğrudan euro kazanmak fikri buraya hiç yerleşmeden avrupaya gitmeye çalışmayı daha cazip kılacaktır.

Sizin fikriniz olan dövizin kurunun düşürülmesi doların TL ye denk getirilmeye çalışılması, kalanların iyice yapışmasına, yeni gelecek olanların iştahının daha çok kabarmasına sebep olur.. Düşünün sınırları açık bir ülke var ve 1 TL=1 dolar.. Cem Yılmazın tabiriyle orayı yıkarlar..

Fx96
Üye

Mesaj gönderen Fx96 »

Devlet/bürokrasi el atsın diyorsunuz da zaten onlar bunu teşvik ediyor, ekonomi bunun için kullanıldı, insanlar kaçak işçi çalıştırmaya teşvik edildi ve günün sonunda bunu da sığınmacı ve kaçakların ülkede kalması için paravan olarak kullanıyorlar.

İlk olarak buna sebep olanlar RTE'nin etrafındaki üç beş sermaye sahibi ve bizatihi kendisidir. Geçenlerde sosyal medyada bir videosu yayınlandı, 2018 veya 2019 tarihli olması lazım. Güya Kapalıçarşı'ya gitmiş orada çalışan Faslı ve Cezayirli kaçakları görüp biz bunlara vatandaşlık veremezmiyiz hem vergi verirler ülkeye kazanç olur gibisinden laflar etmişti. Merak eden arayıp bulabilir. Ülkede kaçak çalışan, tespit edildiği yerde sınırdışı edilmesi gereken insanlar için bunu söylüyordu. Yıla dikkat edin, ortada daha Afgan göçü olayı yok.

Sonuç olarak bu insanların burada kalmasını isteyen irade değişmeden hiç bir aksiyon beklemeyin, dua edelim de görev sürelerinin sonuna kadar daha çok tahribat yapmasınlar.

anafor2014
Süvariler

Barınma sorunu öyle bir noktaya geldi ki

https://x.com/rem__ben/status/1699814707929178573?s=46

ring of fire
Üye

Yetkililerin olaya bakış açısı…

Kullanıcı avatarı
Mec
Süvariler

Mesaj gönderen Mec »

Artık b.ku çıktı gerçekten

commandos
Süvariler

Mesaj gönderen commandos »

Bunun ceremesini bir nesil değişmeden çok fazla yaşayacağız.