Milli Muharip Uçak(MMU) Projesi - TF-X

Tüm Askeri Uçaklar,İnsansız Hava Araçları, haberler, yorumlar, projeler, analizler...
Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

Bu konuda daha önce tahminlerimi ve öngörülerimi yazdığım için aynı şeyleri tekrarrlamamak adına yeni mesaj yazmamaya çalışıyorum. Lakin şöyle bir yorumda bulunmak isterim.

Sn. Kotil her ne kadar 2028'de yerli motorlu MMU dese de, bu tarihte en iyi ihtimalle prototip uçağa veya uçaklara entegre edilme söz konusu olacaktır. yine en iyi ihtimalle ilk uçuş için 2029-30 arası söz konusudur. Hava testleri ve seri üretim aşaması kararı derken, filo adetlerinde üretim için de süreye ihtiyaç duyulacak. Yani biz bu motor işini ( Ki yapabileceğine % 100 inanıyorum) Akşit hoca ve ekibi önderliğinde seri üretim aşamasına 10-12 senede anca kotarabiliriz. Kötü süre mi? Asla değil. Gayet yeterli bir süre. Lakin bu süreci 1 veya 2 filo F 110 motorlu MMU Blok 1 üretimi ile değerlendirmemiz çok kıymetli olacak. Bunu defalarca söyledim. Mutlak suretle 2 filo kadar yetecek ve az da olsa yedekleriyle birlikte F110 motor siparişi veya lisanslı üretimi anlaşması yapılması adımları atılmalı şimdiden. Bizim yerli motorlu Blok 2 MMU üretimine geçmeye uygun olan zamanda envanterde en azından 1 filo kadar operasyonel Blok 1 MMU olması elzemdir. Pilotların uçağa adaptasyonu, Anadolu Kartalı tatbikatlarında hava muharebe taktiklerinin belirlenmeye başlanması, farklı uçaklarla gireceği angajman ve hava muharebesi kriterlerinin uçak üzeri değerlendimeleri ve pilot tecrübesi için olması zaruridir. Yerli motorlu Blok 2 ilk üretimleri esnasında envanterde yetişmiş ve hazır pilotlar heyecanla yeni versiyon uçaklarına kavuşmayı hazır olarak beklemelidir.

Ben bugünden Yerli motor projesine hazırlandığına inanıyorum. Beklenen ise TF6000 metalurjisi ve çekirdek motor performansı olmalı. Bakacaklar kullanılan yöntem ve formül ile ürün dayanım ve limitler batı menşei motorlar düzeyinde mi? Ondan sonra belirli seviyede hazır olan altyapıya hız vererek 2024-28 arası teste hazır, 2028-32 seri üretime hazırlık ve kalifikasyona tabi bir motor süreci yaşayabiliriz. İşte bu sürece de şimdiden baslayabilirsek Altay'da düşülen hataya tekrar düşülmemiş olunur.

Yani ikisi bir arada yürütülmesi gereken bir konu bu. Hazır F110'a da ihtiyacımız var, bu süreci iyi değerlendirerek yerli motor sürecimizi sağlıklı kullanmaya da ihtiyacımız var

Merzifonlu
Süvariler

Mesaj gönderen Merzifonlu »

kedoxs yazdı: 27 Mar 2023, 08:33 Savunma Sanayiinde tek eksiğimiz motor konusu kaldı.
Bu doğru değil. Sensör ve işlemcileri kitlesel üretmekte de ciddi sorunlarımız var. Motor derdi, şu anda en göze batanıdır. Ama o dert biter bitmez, çözümü daha pahalı ve zahmetli olan bu derde odaklanmalıyız.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

Merzifonlu yazdı: 27 Mar 2023, 10:24 Bu doğru değil. Sensör ve işlemcileri kitlesel üretmekte de ciddi sorunlarımız var. Motor derdi, şu anda en göze batanıdır. Ama o dert biter bitmez, çözümü daha pahalı ve zahmetli olan bu derde odaklanmalıyız.
Hocam haklısınız. Bu kısımdaki yüksek teknoloji ürün seri üretimleri için de otomasyon üretim yatırımlarına ihtiyaç var. Ciddi bir finansman istiyor bu alan. Mesela bizim sadece kendimize yetecek kadar sivil ve askeri ürünlerde kullanılacak çip yatırımı için orta ölçekli üretime sahip en az 4 çip fabrikasına ihtiyaç var. Sensör sistemleri ve mercek teknolojisi keza aynı. İşi masa etrafında ekip üyeleri aracılığı ile yapılan sınırlı üretim kapasitesi ile kotarmaya çalışıyoruz. Lakin yüksek teknolojili ürün sayısı arttıkça ihtiyaç duyulan alt sistem adedi hızla artıyor. Bu apayrı bir finansman ihtiyacı gereken faaliyet kolu olarak önümüzde duruyor. İşin kabası bittikçe detaylarda gerçeklerle yüzleşmek durumunda kalıyoruz.

KARACI
Süvariler

Mesaj gönderen KARACI »

Bu iş sonu olan birsey degil, hicbir zaman bitmeyecek, bugun hedef Aesa radar ise yarin baska birsey olacak ornegin. Eksiklerimiz bitti dersek durmusuz demektir, bu da iyi ihtimalle en gec 20 sene icinde yine geride kalmak demek oluyor. Onemli olan ekosistemin sagligi ve olgunlugu ile surekliligi olan gelisimin, yarisin icinde olabilmek.

goldenwings
Süvariler

Mesaj gönderen goldenwings »

Merzifonlu yazdı: 26 Mar 2023, 17:29 He yaw he, 50.000 çekirdekli süper bilgisayara hantal gelmedi ama size hantal geldi. Bir bitmediniz gitti.
Göz var nizam var , belli bir mantık, akıl çerçevesinde bitmeye niyetimiz yok. Uçağa hantal mı dedik , bu rudder normal durmuyor dedik, 50000000 çekirdekli makine belki başka birşey tasarladı fakat daha takılmadı.

Aykaç
Üye

Mesaj gönderen Aykaç »

Merzifonlu yazdı: 26 Mar 2023, 17:29 He yaw he, 50.000 çekirdekli süper bilgisayara hantal gelmedi ama size hantal geldi. Bir bitmediniz gitti.
Bu hantal diyenlere defence Turk'teki yayında güzel sallamışlar. Gülmekten kırıldım.

anafor2014
Süvariler

Mesaj gönderen anafor2014 »

Bu arkadaş baya tfx tasarımı ile ilgili bilgisayar ortamında incelemeler yapıyor

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

anafor2014 yazdı: 28 Mar 2023, 19:06

Bu arkadaş baya tfx tasarımı ile ilgili bilgisayar ortamında incelemeler yapıyor
Japonlar çok enteresan adamlar. Sosyal medyada çok enteresan Japonlara denk geliyorum. Bir konuya kafayı taktın mı takıyorlar. Hani resim yapan birisi görse anime kızı MMU görebiliriz, mesela TB-2'nin anime hali var :D.

anafor2014
Süvariler

Mesaj gönderen anafor2014 »

Canti yazdı: 28 Mar 2023, 19:30 Japonlar çok enteresan adamlar. Sosyal medyada çok enteresan Japonlara denk geliyorum. Bir konuya kafayı taktın mı takıyorlar. Hani resim yapan birisi görse anime kızı MMU görebiliriz, mesela TB-2'nin anime hali var :D.
Bir konuya takıntı yapıp derinleşen insanlara hayranım. Belli alanlarda derinleşmek gerek.

AkınGözü
Üye

Mesaj gönderen AkınGözü »

Bir otobüs dolusu Japon turisti Sultanahmet'e götürün camileri bırakır bir saat Arnavut kaldırımı taş döşeyen işçileri seyrederler.

@r@gorn
Üye

Mesaj gönderen @r@gorn »

Dün Mahmut Akşit'in programını tam seyredemedim ama MMU yerli motor kısmı sorusuna denk geldim. Ve kafa karışıklılığım hala devam ediyor. Mahmut hoca MMU yerli motor projesi SSB tarafından resmen başlatılmadı dedi. Hatta SSB başkanımız gelirse kendisine de sorarsınız dedi. Ama yerli şirketlerimiz TR motor ile beraber biz çalışmalara başladık da diyerek açık kapı da bıraktı.

Ben merak ediyorum SSB projenin adını koymak için hala neyi bekliyor. Neden resmi olarak projeyi başlatmadı. Bu kadar hayati olan motor meselelerinde SSB neden bu kadar yavaş hareket ediyor. İsmail Demir açıklama yapıyor. MMU yerli motor ile şu tarihte uçacak, hürjete bir taraftan yerli motor geliştiriyoruz diyor. Ama aslında projeler resmi olarak başlamamış bile.

SSB'nin amacı nedir? yine söylüyorum SSB bu motor projelerini gerçekten kötü yönetiyor. Ondan eminim artık.

Kullanıcı avatarı
Hunter
Üye

Mesaj gönderen Hunter »

Aklıma bir şey geliyor ama ne dersiniz bilmiyorum.

MMU her şeyi ile hazır olduğunda bize motor konusunda sıkıntı çıkartırlarsa Blok 30 veya 40'larda motor söküp MMU ya takılabilir mi?

@r@gorn
Üye

Mesaj gönderen @r@gorn »

Hunter yazdı: 31 Mar 2023, 11:12 Aklıma bir şey geliyor ama ne dersiniz bilmiyorum.

MMU her şeyi ile hazır olduğunda bize motor konusunda sıkıntı çıkartırlarsa Blok 30 veya 40'larda motor söküp MMU ya takılabilir mi?
Bununla ilgili bir yerde yazı okumuştum. Teknik olarak aynı motorlar ama yazılımları farklı. MMU çift motorlu olduğu için yazılımın değişmesi gerekiyor diye bir şey okuduğumu hatırlıyorum. Ama tam emin değilim. Kaldı ki bunu neden yapalım. Var olan ve kullanılan uçağın motorunu neden sökelim. Sanmıyorum böyle bir şey düşündüklerini. Aklıma hala RR den haber bekliyoruz düşüncesi gelmiyor değil. Umarım böyle bir hata yapmıyoruzdur.

commandos
Süvariler

Mesaj gönderen commandos »

@r@gorn yazdı: 31 Mar 2023, 10:33 Dün Mahmut Akşit'in programını tam seyredemedim ama MMU yerli motor kısmı sorusuna denk geldim. Ve kafa karışıklılığım hala devam ediyor. Mahmut hoca MMU yerli motor projesi SSB tarafından resmen başlatılmadı dedi. Hatta SSB başkanımız gelirse kendisine de sorarsınız dedi. Ama yerli şirketlerimiz TR motor ile beraber biz çalışmalara başladık da diyerek açık kapı da bıraktı.

Ben merak ediyorum SSB projenin adını koymak için hala neyi bekliyor. Neden resmi olarak projeyi başlatmadı. Bu kadar hayati olan motor meselelerinde SSB neden bu kadar yavaş hareket ediyor. İsmail Demir açıklama yapıyor. MMU yerli motor ile şu tarihte uçacak, hürjete bir taraftan yerli motor geliştiriyoruz diyor. Ama aslında projeler resmi olarak başlamamış bile.

SSB'nin amacı nedir? yine söylüyorum SSB bu motor projelerini gerçekten kötü yönetiyor. Ondan eminim artık.
Benim aklıma da bütçesel konular geliyor. Sanırım TEI şuan öz kaynakları ile işi yürütmeye çalışıyor. SSB bütçesel olarak henüz bir planlama aşamasında olmayabilir.

Kullanıcı avatarı
okeanos
Süvariler

Mesaj gönderen okeanos »

Hunter yazdı: 31 Mar 2023, 11:12 Aklıma bir şey geliyor ama ne dersiniz bilmiyorum.

Selamlar. Çift motorlu teyyarelerde motor dönüşleri asimetriktir en basitinden. Olmaz yani hocam.

Merzifonlu
Süvariler

okeanos yazdı: 31 Mar 2023, 13:46 Selamlar. Çift motorlu teyyarelerde motor dönüşleri asimetriktir en basitinden. Olmaz yani hocam.
Onu özellikle sordum bir motorcuya. Motorlar tersine dönmek zorunda değil demişti.
En son Merzifonlu tarafından 31 Mar 2023, 20:10 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Merzifonlu
Süvariler

Diğer yandan, hukuki sorunlar çıkabilir; motorlar FMS üzerinden tedarik edildikleri için. FMS üzerinden yapılan alımlardaki hukuki duruma vakıf olan arkadaşlar vaziyeti izah ederlerse pek bir sevindrik olurum.

Tango
Üye

Mesaj gönderen Tango »

Merzifonlu yazdı: 31 Mar 2023, 20:09 Diğer yandan, hukuki sorunlar çıkabilir; motorlar FMS üzerinden tedarik edildikleri için. FMS üzerinden yapılan alımlardaki hukuki duruma vakıf olan arkadaşlar vaziyeti izah ederlerse pek bir sevindrik olurum.
Hocam, Kozan hocanın bu konuda açıklaması vardı, F16 motorları saat yönünde çalıştığını çift motorlu bir uçak için 1 adet saat yönü ve 1 adet de saat yönü tersine motor gerektiğini f16ların motorları bu konuda uygun olmadığını söylemişti. Motorun şarftı ve türbin bıçakları komple değişmesi gerekiyor gibi bir açıklaması vardı...

Unusuals
Üye

Mesaj gönderen Unusuals »

Bir mühendis olarak söyleyebilirim ki, ters tarafa dönmesi iyidir eyvallah da, aynı yöne dönmesi de ölümcül bir durum değil. Öyle olsa bir tane bile tek motorlu jet uçak olmazdı.

Bununla birlikte, şahsi fikrim günümüz koşulları için 2 tane modernize edilmiş aesa radarlı F16, 1 tane MMU’dan daha kıymetlidir.

Merzifonlu
Süvariler

Tango yazdı: 31 Mar 2023, 22:08 Hocam, Kozan hocanın bu konuda açıklaması vardı, F16 motorları saat yönünde çalıştığını çift motorlu bir uçak için 1 adet saat yönü ve 1 adet de saat yönü tersine motor gerektiğini f16ların motorları bu konuda uygun olmadığını söylemişti. Motorun şarftı ve türbin bıçakları komple değişmesi gerekiyor gibi bir açıklaması vardı...
Bu gyro etkisi kolayca dengelenemeyecek bir etki olsaydı, F16 gibi tek motorlu uçaklar üretilmezdi. Deli mi motor firmaları, neden onca masrafa girip, F15 gibi çift motorlu uçaklar için ayrı bir motor dizayn etsinler?

Tango
Üye

Mesaj gönderen Tango »

Merzifonlu yazdı: 31 Mar 2023, 22:29 Bu gyro etkisi kolayca dengelenemeyecek bir etki olsaydı, F16 gibi tek motorlu uçaklar üretilmezdi. Deli mi motor firmaları, neden onca masrafa girip, F15 gibi çift motorlu uçaklar için ayrı bir motor dizayn etsinler?
F-16 motoru mmu da kullanma sorusuna verilen cevap bu idi hocam, şahsen bende de nasıl yani şaşkınlığı oluştu...

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

Arkadaşlar Bizim F-16'larda kullanılan motor F110-GE 129 B modelidir. Bahsi edilen çift motor kullanıma göre yükseltilme çalışmaları yapılan ve F-15 QA olsun SA olsun ve X versiyonu için olsun yeni versiyon F-15'ler için F110-GE-129 E versiyonu için üretildi. Bize ABD tarafından MMU prototiplerinde kullanılmak üzere gönderilen motorlar da E modeli olanlardan ve Sn. İbrahim Sünnetçi'nin açıklamalarında motorların Ekim 2022 üretimi oldukları bilgisi yer almakta. Bu iki motor arasında motor yönetim yazılımı ( FADEC) ve güç üreten alternatörlerin motor üzerindeki yerleşim yerleri farklıdır. Bu nedenle bahsini ettiğiniz biri saat yönünde diğeri de tersi yönde çalışmakta. O yüzden bu yenilenmiş E verisyondan alınmadığı sürece eldeki diğer F 110 motorlar ile MMU uçurmak söz konusu değildir. Ya ABD sorun çıkarmadan satacak bu E modellerinden, ya da lisans altı üretimle TEİ'de üretilecek. Ya da vermeyecek ve biz yine alternatif aramaya ya da yerli motor çalışmalarına devam edeceğiz.

Pehlivan
Üye

Mesaj gönderen Pehlivan »

Sivil tayyarelerde kullanılan batı menşeili TF motorlar RR dışında saat yönünün tersine, RR'de ise saat yönünde dönüş yapmaktaymışlar. Sorulan bir soruya PW'nin eski bir mühendis çalışanı ve bir başka USAF eski pilotu ve emekli sivil uçak kaptanı da F-15 ve F-22'lerde kullanılan motorların her ikisininde aynı yönde döndüğünü belirtmiş. Bitmek bilmeyen şehir efsaneleri...

Antares
Süvariler

Mesaj gönderen Antares »

Kanımca bu süper bilgisayarın yaptığı tam model olmayabilir. Ya da daha çok değişir. XYF-22 yi çocukken gördüğümde dikey stabilizatörün arkasının dik değil öne doğru yatık olduğuna çok şaşırmıştım. Daha sonra kendi kendime alttan radar kesit alanını düşürmek için buna yaptıklarına kanaat getirdim. Dikkat edersen pek çok yeni nesil uçakta bu böyle.

Bence daha çok değişecek gibi. Hatta biraz iddialı oluyorum. Kokpit tasarımı da değişecek bence.

Kullanıcı avatarı
SametKomurcu
Süvariler

Mesaj gönderen SametKomurcu »

Kullanıcı avatarı
SametKomurcu
Süvariler

Mesaj gönderen SametKomurcu »

Kullanıcı avatarı
Hayali
Süvariler

Mesaj gönderen Hayali »

Kızmayın ama kanopiyi tutan sopa mı?

Kullanıcı avatarı
BurakS79
Üye

Mesaj gönderen BurakS79 »

Kokpit arkasında bulunan boşlukta sonradan görev bilgisayarı gibi bir cihaz mı olacak çok büyük duruyor :?:

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar

Mesaj gönderen dr.911 »

Hayali yazdı: 04 Nis 2023, 19:13 Kızmayın ama kanopiyi tutan sopa mı?
Aynı şeyi ben soracaktım. Kokpit sanki bir mock-up'a ait gibi duruyor. İlk prototiplerde bu tarz şeyler normal midir ?

igirgin
Süvariler

Mesaj gönderen igirgin »

Kanopi mekanizmasi henüz hazır değildir , ilk uçuşa kadar hazır olması gerekir.

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar

Mesaj gönderen dr.911 »

igirgin yazdı: 04 Nis 2023, 20:13 Kanopi mekanizmasi henüz hazır değildir , ilk uçuşa kadar hazır olması gerekir.
Üstadım kokpitteki ekran ve konsollar da sanki emaneten duruyor gibi. Sanırım bolca değişiklik göreceğiz.

BuLuT
Üye

Mesaj gönderen BuLuT »

Aynen öyle Bu haliyle gösterilmeseydi iyiydi.
Benmi yanlış hatırlıyorum 2023 sonu uçuracağız diyorlardı.

Antares
Süvariler

Mesaj gönderen Antares »

Daha çoook değişecek. Çeşitli nedenlerden dolayı taksi yapması öne alındı bizim de beklentilerimiz çok arttı doğal olarak.

karaden
Üye

Mesaj gönderen karaden »

dr.911 yazdı: 04 Nis 2023, 19:42 Aynı şeyi ben soracaktım. Kokpit sanki bir mock-up'a ait gibi duruyor. İlk prototiplerde bu tarz şeyler normal midir ?
Bana normal geldi....KF-21 ve F-35'de benzer sadece bizim bazı düğmeler ekranın yanlarında.

Askeri sistemler emanet durabilir...Yarım asır uçacak belki de, modernizasyona uğrayacak pek çok sistem belki çıkarılacak daha gelişmiş sistemler takılacak.

F-35 ve Hürjet...

Resim

Resim

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar

Mesaj gönderen dr.911 »

karaden yazdı: 05 Nis 2023, 01:30 Bana normal geldi....KF-21 ve F-35'de benzer sadece bizim bazı düğmeler ekranın yanlarında.

Askeri sistemler emanet durabilir...Yarım asır uçacak belki de, modernizasyona uğrayacak pek çok sistem belki çıkarılacak daha gelişmiş sistemler takılacak.

F-35 ve Hürjet...

Resim

Resim
Verdiğiniz örnekler aslında ne demek istediğimi çok iyi anlatmış. Mmu'nun kokpiti bunların yanında mock-up gibi kalmış. Askeri sistemler emanet duramaz,sistemler birbirleri ile uyum içinde çalışır ve herşey olması gerektiği yerdedir. Bu kokpit elbetteki değişecek,olgunlaşacak ve mükemmelleşecek. Eleştirim bu şekilde gösterilmesineydi.

@r@gorn
Üye

Mesaj gönderen @r@gorn »

Geçenlerde yazmıştım. Seçim propagandası için uçak normalden önce sahaya çıktı diye. İçi dolu değildir büyük ihtimal ile dedim. Olacağı buydu. Kanopiyi bile sopa ile tutturmuşuz. Olayın tüm ciddiyetini bozan görüntüler bunlar. Halbuki ne gerek var. İsmail Demir her gün neredeyse başka bir kanala çıkıyor. Seçim için. Madem uçağı göstereceksiniz bari kanopiyi yakından göstermeyin işte. Sonra milletin garipsemesi normal. Milletin ağzına laf vermeye ne gerek var. Daha zaman vardı. Hazır değildi çünkü. Zaman geçtikçe çok daha gerçekçi bir kanopiyi göreceğiz. Mmu çok iyi bir uçak olacak ama Tusaşa süre vermemiz gerekiyor. Yaptığımız iş kolay değil ama sonunda çok iyi bir uçağımız olacak. Buna inanıyorum.

igirgin
Süvariler

Mesaj gönderen igirgin »

Ben de şimdi MMU ve F-35 kokpitleri biraz daha inceledim ve resimler aynı şartlarda çekilseydi sonuçlar benzer olurdu diyorum. Tabi unutmamak lazım ki biri 850 adet civarında üretilmiş ve farklı ülkelerin envanterinde diğeri henüz ham ve tüm sistemleri henüz entegre edilmemiş.
F-35 kokpiti pilot koltuğunun üstünden geniş açı lens ile çekilmiş MMU kokpiti ise yandan ve daha dar bir açı lens ile çekilmiş, F-35 ekranı çalışır vaziyette göz şöleni yapıyor MMU açık olmadığı için simsiyah hatta üsten gelen ışıktan dolayı aşağıda gölgeler oluşturmakta bu da birincisini daha albenili yapıyor. F-35 MFD kavisli gibi duruyor fakat o bükülme geniş açı lensin sonucu da olabilir bizimdi simsiyah olduğundan kavis olsa da belli olmaz. Birileri MMU’un ekranı küçük gibi görmüş oysa ki koltuklar aynı standart olduğunu farz edersek ekranlar aynı ebatlarda olması gerekir.
Uzun lafın kısası MMU kokpitinin resimini çeken ve çektiren iki elemanın hakkı şüphesiz kötektir. :oops:

Kullanıcı avatarı
Wolverine
Akıncılar

Mesaj gönderen Wolverine »

Arkadaşlar kokpit çok büyük ihtimal ile daha mockup. Böyle kokpit olur mu hiç. Kokpit hazır olmadığı için gösterim amacıyla böyle birşey yapılmış. Seçim odaklı büyük ihtimal ile. Keşke bu haliyle kokpit gösterilmese idi.

kabardey
Akıncılar

Mesaj gönderen kabardey »

Merzifonlu
Süvariler

Bu kokpit camının, ileriki prototiplerde, yandan menteşeleneceğini düşünüyorum. F35 B modelinde, kaldırma fanı yüzünden, kokpit camı önden menteşeli yapıldı. Müşterek parçaları azami olsun diye diğer modellerde de aynı şekil devam ettiler. Önden menteşeli tasarım pek çok sorun çıkarttı ayrıca.

E bizde kaldırma fanı yok, iki kişilik versiyon da Temel Kotil ne derse desin, illaki kendini dayatacaktır. Dolayısı ile bence yandan menteşeli tasarıma dönecekler.

Kullanıcı avatarı
Hayali
Süvariler

Mesaj gönderen Hayali »

kabardey yazdı: 08 Nis 2023, 00:54
Kanopi hakkında iki laf ettik. Şak video geldi... Tamam inancımı tazeledim.. Birde şu silah bölmelerini görseydik.

Kullanıcı avatarı
AKINCI
Akıncılar

Mesaj gönderen AKINCI »

He he kapak gibi olmuş 😂 niye öne açılıyor avantajı dez avantajı ne bilemedim, sanki ters olmuş gibi geliyor hala bana.

aRiSe
Üye

Mesaj gönderen aRiSe »

Birde geri dönüp bakmak dert gibi geldi bana arkadaki uçağa yeri gelecek kafayı çevirip bakmak gerekmeyecek mi?

Tango
Üye

Mesaj gönderen Tango »

Resim
Resim
Merak ettiğim konu, MMU da yan kapaklar torpido tüpü gibi bir tasarıma gitse 2şer adet gökdoğan füzesi alabilir mi?
Gövde içinde füze ateşleme...

@r@gorn
Üye

Mesaj gönderen @r@gorn »

İbrahim sünnetçi yazınca farkettim. 121. Sayılı dergide yazdığına göre 2022 sonunda GE ile 40 adet F110GE129E motoru konusunda anlaşma yapılmış. O zaman bu bizim her zaman istediğimiz olayın gerçekleşmesi demek değil mi? 4 adet yedek motor bıraksanız bile 18 uçaklık motor temini yapılmış oluyor. Bu yerli motor gelene kadar süreçte üretimin devam etmesi adına sevindirici bir gelişme.

aRiSe
Üye

Mesaj gönderen aRiSe »

@r@gorn yazdı: 16 Nis 2023, 01:57 İbrahim sünnetçi yazınca farkettim. 121. Sayılı dergide yazdığına göre 2022 sonunda GE ile 40 adet F110GE129E motoru konusunda anlaşma yapılmış. O zaman bu bizim her zaman istediğimiz olayın gerçekleşmesi demek değil mi? 4 adet yedek motor bıraksanız bile 18 uçaklık motor temini yapılmış oluyor. Bu yerli motor gelene kadar süreçte üretimin devam etmesi adına sevindirici bir gelişme.
Tabii sorun çıkartıp motorları vermemezlik yapmazlarsa.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

@r@gorn yazdı: 16 Nis 2023, 01:57 İbrahim sünnetçi yazınca farkettim. 121. Sayılı dergide yazdığına göre 2022 sonunda GE ile 40 adet F110GE129E motoru konusunda anlaşma yapılmış. O zaman bu bizim her zaman istediğimiz olayın gerçekleşmesi demek değil mi? 4 adet yedek motor bıraksanız bile 18 uçaklık motor temini yapılmış oluyor. Bu yerli motor gelene kadar süreçte üretimin devam etmesi adına sevindirici bir gelişme.
Hocam anlaşma yapıldı mı yoksa görüşmeler yapılıyor şeklinde mi? Benim bildiğim test motorları için anlaşılırken 40 adet için de görüşmelerin yapıldığı şeklinde. Hatta burda lisans altı üretim mi yoksa hazır alım mı olacak bu konuların da görüşüldüğü belirtilmişti. Umarım dediğiniz gibi kesin anlaşma yapılmıştır. Lakin ben henüz teyitleyemedim.

@r@gorn
Üye

Mesaj gönderen @r@gorn »

Tulga yazdı: 16 Nis 2023, 17:25 Hocam anlaşma yapıldı mı yoksa görüşmeler yapılıyor şeklinde mi? Benim bildiğim test motorları için anlaşılırken 40 adet için de görüşmelerin yapıldığı şeklinde. Hatta burda lisans altı üretim mi yoksa hazır alım mı olacak bu konuların da görüşüldüğü belirtilmişti. Umarım dediğiniz gibi kesin anlaşma yapılmıştır. Lakin ben henüz teyitleyemedim.
Yazıyı kopyalıyorum. Anlaşma imzalandı diye anlıyorum ben. Bu arada yanlış görmüşüm. 40 motor değil 40 uçakmış. Yedeklerle 100 e yakın motor demek bu.

"During the second half of 2022, Tusaş has awarded a new contract to GE to build a disclosed number of F110GE129E engines (with local production option) for first and second batches (40 aircrafts)"

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

100 adet talebi olması gerekendi zaten. Devamlı savunduğum miktar işte. Umarım gerçekleşir. F-16 olmasa da olur artık. Yeter ki motor işi kesinleşsin.

@r@gorn
Üye

Mesaj gönderen @r@gorn »

Tulga yazdı: 16 Nis 2023, 21:06 100 adet talebi olması gerekendi zaten. Devamlı savunduğum miktar işte. Umarım gerçekleşir. F-16 olmasa da olur artık. Yeter ki motor işi kesinleşsin.
İnşallah hocam. En başında beri istediğimiz buydu herkesin. Yerli motor gelene kadar projenin aksamadan devam etmesi. Umarım abd motor temini sürecinde sorun çıkartmaz.