Ben bu motor işinden iyice korkmaya başladım.
MMU ve Hürjet motorunda ABD'ye; KE, Anka3, T929 ve T925 motorlarında ise Ukrayna'ya bel bağlamış durumdayız. 2 ülkeden yarın seri üretimde motor alacağımızın garantisi yok. Hatta Ukrayna'nın son açıklamalara bakarsan prototipler için bile motor veremeyeceği söyleniyor şu konjektürde. Adamlar kendi canı derdinde. Kendi canını kurtarsa motor üretecek altyapısı ne durumda belli değil, yarın savaşta milyarlarca dolar yardım yapan abd motor vermeyeceksin derse ne yapar belli değil.
Ayrıca MMU için 3, Hürjet için resmi olarak açıklanmadığı için kaç adette geldiğini bilmediğimiz (ben 1 adet varsayıyorum) motor var. Yani MMU 3 prototip sonrası ve Hürjet prototiplerinin devamında motorumuz yok.
Tüm bunlar olurken MMU için Temel Kotil sanırım 2028 dedi yerli motor ile uçacak diye. Neye göre, kime göre ve nasıl diyor aklım hayalim almıyor. Hayır çocuk mu kandırıyoruz anlamadım. Aklı başında olan herkes görür bu tarihin hayal olduğunu.
Akşit hocanın açıklamaları ise durumun vahametini daha çok gösteriyor. Adam açık açık MMU motor yapımı 8-10 yıl sürer diyor durmadan. Hayır biz farklı bir yapım yöntemi mi bulduk daha önce uçak motoru yapmış milletin 10 seneden fazla süren imalat sürelerini 5-6 yıla indiriyoruz. Hatta Akşit hoca bir tık ileri giderek bana hala MMU motoru için resmi sözleşme yapılmadı, iş emri verilmedi diyor. Gayri resmi çalışıyorlar sanırım şu an. Artık kaç kişi ile bilmiyorum.
Helikopter motorunda ise henüz bir çalışma yok Akşit hocanın söylediğine göre.
O zaman kimse kusura bakmasın ben hiç iyimser değilim. Motor konusunda Altay proje örneğimiz çok olacak böyle giderse. İşin garibi bunu dile getiren kişi sayısı çok az. Herkes tanıtımlardan dolayı sevinçli bunu gözardı ediyor. Bazıları da abd motoru verir, Ukrayna temin eder denilip geçiliyor.
Tamam bizde sevinçliyizde de ortada çok ama çok ciddi bir motor sorunumuz var 6 platform için.