MMU başlığı altında ALTAY'dan konuşuyoruz ama tümevarım yapalım.
Haklısınız OTOKAR'da da olsa motor olmadığı için proje aksayacaktı. Peki madem BMC'de de durum aynıydı neden proje BMC ye verildi? Neden tankı geliştiren firmada kalmadı? Asıl dikkatlerin çekilmesi gerken nokta burada. Çok daha detaya da inilir. Bu süreçte BMC yi satanlar neler kazandılar? Ve ALTAY'a ne kattılar? Özellikle son soruyu kalın puntolar ile a haber tayfasına hatırlatmakta fayda var.
Yeni gelen hükümet ile savunma sanayinin duracağını iddia etmek ise tam bir hükümet propagandası. Bu ülkede 1950 leri bir daha yaşamayız diye umuyorum. Ayrıca şu anda uluslararası gerginlikte hiç kimse kendi bacağına sıkmak istemez. Hatta ben iddiamı arttırıyorum. Bazı ambargoları tamamen cumhurbaşkanının imajı için koyulduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. İktidar değişince bu konuda biraz daha rahatlayacağız. Ve hiç olmazsa yerlileştirmesi zor olan kritik parçaları beklemek zorunda kalmayacağımız için elimiz kolaylaşabilir bile. Projeler iptal olacakmış söylemleri, kendilerini ülkenin tek vatanseverleri sayan kitlenin ciddiye alınmayacak savlarıdır bence.
Konuya dönecek olursak MMU için hayalet teknolojisi çalışılıyor denilmiş. Tahmin ediyorduk ve eskiden beri bu çalışmaları duyuyorduk ama boyutu ciddiyeti ve ne zamandan beri çalışıldığı muamma. Umarım bir ilerleme olmuştur. Gerçi diğer üstatlarla beraber yıllardır F110 dedik durduk ve sonuçta haklı çıktık (aklın yolu bir) ama motor teknolojisinin gerçek görünmezliğe etkisini burada hatırlatmama gerek yok sanırım.
Biliyorum çok dağıttım ve bir soru ile toplamaya çalışayım. Biz F110 için özellikle nozzle kısmında bir upgrade yapabilir miyiz? Az da olsa %5 ya da %10 ısıl izi düşürebilir miyiz?