Milli Muharip Uçak(MMU) Projesi - TF-X

Tüm Askeri Uçaklar,İnsansız Hava Araçları, haberler, yorumlar, projeler, analizler...
kivele
Üye

Mesaj gönderen kivele »

kabardey yazdı: 18 Eyl 2023, 16:48 @Tulga hocam iyi niyetli söylüyorsunuz ama TEI'nin Kaan için bir motor çalışması yok. Hiç bir firma ihalesini almadığı bir işe başlamaz. Sn Akşit'in hesap verdiği yabancı ortaklı bir yönetim kurulu var. Onun sözleri hep iyi niyet ve güven veren açıklamalar ama iş alındığında 13 yıllık proje başlayacak, ondan önce değil.
Sayın Mahmut Akşit röportajında, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda tam gaz çalışıyoruz. Milli Muharip Uçak'ın motoruna vakit ayıran, sadece bu motorla ilgilenen mühendislerimizin sayısı geçtiğimiz yıldan bu yana 200'ü aştı. Milli Muharip Uçak'ın tasarım çalışmalarında resmi ihale süreci tamamlanmamış olsa da biz, başladık."

Bu süreç 2022 yılında itibaren başlamış TEİ İngilizlerle bu işin olmayacağı anlamış....

kabardey
Akıncılar

Mesaj gönderen kabardey »

kivele yazdı: 19 Eyl 2023, 01:41 Sayın Mahmut Akşit röportajında, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda tam gaz çalışıyoruz. Milli Muharip Uçak'ın motoruna vakit ayıran, sadece bu motorla ilgilenen mühendislerimizin sayısı geçtiğimiz yıldan bu yana 200'ü aştı. Milli Muharip Uçak'ın tasarım çalışmalarında resmi ihale süreci tamamlanmamış olsa da biz, başladık."

Bu süreç 2022 yılında itibaren başlamış TEİ İngilizlerle bu işin olmayacağı anlamış....
Bahsettiği Tr motor çalışması olmalı. Tr motor'un bir ortağı TAI, dolayısıyla TEI idi. Zaten bu çalışma sonrası ihaleye çıkıldı. Bu Tr motor olayı da, BMC'nin bütün hisselerini TAI'ye satması ile bitti. Şuan firma hala duruyor mu emin değilim. Garabet bir iş idi, buna rağmen TEI biz yaparız diye gayet net duruş sergiledi.

anafor2014
Süvariler

Mesaj gönderen anafor2014 »

kabardey yazdı: 19 Eyl 2023, 02:00 Bahsettiği Tr motor çalışması olmalı. Tr motor'un bir ortağı TAI, dolayısıyla TEI idi. Zaten bu çalışma sonrası ihaleye çıkıldı. Bu Tr motor olayı da, BMC'nin bütün hisselerini TAI'ye satması ile bitti. Şuan firma hala duruyor mu emin değilim. Garabet bir iş idi, buna rağmen TEI biz yaparız diye gayet net duruş sergiledi.
Linkedin de trmotoru takip ediyorum. Ekibini sürekli büyütüyor , bir sürü iş ilanı var aktif olarak alım yapıyor. İngiltereye eğitime giden personelleri var. Ben gayet büyüyen yada büyükmek isteyen bir şirket görüyorum.

https://www.linkedin.com/posts/trmotorg ... member_ios

Merak ettiğim konu ise trmotor un konumlandırıldığı yer nedir? Acaba trmotor biraz daha büyüyünce ve aktif olarak para kazanmaya başlayınca tei deki bazı projelerde frene mi basılacak?

Yada tei Nasıl GM nin üretim üssü ise trmotor da RR a üretim mi yapacak? İngiltere ile aramız baya iyi.

karli
Süvariler

Mesaj gönderen karli »

kivele yazdı: 19 Eyl 2023, 01:41
Yalnız tam olarak bu noktada fikir beyan etmek istiyorum. T129 projesi çok güzeş bir misal. Alırsın motoru hazır takarsın elindeki platform ihtiyacını, yahut acil ihtiyacını karşılarsın. Yahut Fırtına, yahut sabra moderznizasyonu. Bizimkiler İngilizlerden tam olarak ne istedi? İşin muamma olan kısmı burası. Zannediyorumki ihracat lisansı ile garantiye gitmek istemişlerdir. Yahut ciddi bir teknolji transferine gitmek istemişlerse eğer. Evet bu iş olmaz.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

karli yazdı: 19 Eyl 2023, 10:02 Yalnız tam olarak bu noktada fikir beyan etmek istiyorum. T129 projesi çok güzeş bir misal. Alırsın motoru hazır takarsın elindeki platform ihtiyacını, yahut acil ihtiyacını karşılarsın. Yahut Fırtına, yahut sabra moderznizasyonu. Bizimkiler İngilizlerden tam olarak ne istedi? İşin muamma olan kısmı burası. Zannediyorumki ihracat lisansı ile garantiye gitmek istemişlerdir. Yahut ciddi bir teknolji transferine gitmek istemişlerse eğer. Evet bu iş olmaz.
Üstadım benim bildiğim başından beri İngilizlerden, geliştirilecek motorun üçüncü ülkelere satışına olanak sağlayacak IP haklarının alınmasıydı. Lakin İngilizler buna yanaşmıyor ve TAEC üzerinden bize serbest, başka ülke ihraçlarına İngiltere onayı istiyordu. Bizimkiler de TR Motor'u devreye sokunca işin içinde o dönemki Katar sermayesi ve payı söz konusu olduğundan süreç kilitlenmişti. Tahminim daha önce de söylediğim üzere mühendis gelişimi ve eğitimi İngiltere'ye gönderilerek devam ediyordur. TEİ'ye yani Akşit hoca ve ekibine başlayın hazırlığınızı yapın talimatı verilmiştir. TF6000 projesi başı ortası ve sonu itibariyle geçen süreçlerde elde edilen teknolojik kazanımların oluşturduğu eko sistem ile birlikte MMU motoru tasarım ve spesifik detayları hazırlanmıştır. Elde edilen teknolojik kazanımlar ile de şimdi 35k lb itki sağlayacak batı menşeli yüksek kaliteli metalürjye sahip modern bir F110 üstü turbofan motor için parça detaylandırma ve tasarlama zamanına gelinmiştir.

Benim tahminim, işte bu noktadan sonraki hazırlık süreci tamamlandığı zaman ( Ki bana göre Kızılelma üzerine takılıp çalıştırılacak TF 10000 sunumu esnasında olur ) MMU motor projesinin TR Motor üzerinden TEİ'ye verildiği haberi ilan edilecektir. Herşeyi ile parça prototip üretimine başlanabilir seviyede olunacak o dönem itibariyle de prototip motor imalatına başlanacaktır. 2025-2028 arası prototip motor parça imalatları, ve ilk ateşleme, 2030 başında yer testlerinin tamamlanması, 2031 gibi KAAN platformuna entegrasyon ve 2-3 yıllık test ve kalifikasyon süreçleri neticesinde 2035-36' da ilk yerli motorla üretilen KAAN'ların operasyonel olmaya başlaması takvimi izlenebilir.

Çünkü bu şekilde bile 13 yılı bulacak proje için TF6000 ile elde edilen kazanımlar olmasaydı, bizim bu süreci 18-20 yıla kadar çıkarma mecburiyetimiz söz konusu olacaktı. Sanırım 2018-23 arası fena sayılmayacak şekilde teknolojik kazanımlarla geçirilebildi. Bu işin olacağına inanıyorum. Benim tek tedirgin olduğum zaman dilimi 2023-2036 arası 13 yıllık dönem.

Merzifonlu
Süvariler

Mesaj gönderen Merzifonlu »

Tulga yazdı: 19 Eyl 2023, 15:10Benim tek tedirgin olduğum zaman dilimi 2023-2036 arası 13 yıllık dönem.
Murad radarı ve TF6000/10000 motoru seri üretime geçerse, 2023-2028 arasına sıkışır o dönem. Yani 5 yıllık bir aralık.

Kullanıcı avatarı
brownbess
Süvariler

Mesaj gönderen brownbess »

Çinliler KAAN'ı ele almışlar bir tv programında. Bazı noktalarda yanlış yorumlar yapsalar da, yine de bizim tv yorumcularına göre oldukça iyiler. Bu adamlar askeri konuları güzel işliyorlar.

Kullanıcı avatarı
AKINCI
Akıncılar

Mesaj gönderen AKINCI »

Gayet objektif incelenmiş. Yunan analizci dayiyi değil bunları çevirsinler.

anafor2014
Süvariler

AKINCI yazdı: 19 Eyl 2023, 22:39 Gayet objektif incelenmiş. Yunan analizci dayiyi değil bunları çevirsinler.
Çin tvlerindeki bu gibi programları izlerdim. Çinde orduya ait bir tv kanalı var , emekli askerler bürokratlar profesorler çıkıp program yaparlar. Entellektüel seviyesi oldukça yüksektir.

Tulga
Süvariler

Mesaj gönderen Tulga »

anafor2014 yazdı: 19 Eyl 2023, 23:20 Çin tvlerindeki bu gibi programları izlerdim. Çinde orduya ait bir tv kanalı var , emekli askerler bürokratlar profesorler çıkıp program yaparlar. Entellektüel seviyesi oldukça yüksektir.
Aslında bizde de böyle bir Kanal olmalı. Şöyle ki;

SSB dahilinde enformasyon ve bilgilendirme kanalı oluşturularak haftanın 7 gününe yayılacak şekilde programlar düzenlenebilir. Devlet ve özel sektör firmalarına ait fabrika görüntüleri, projelerin ele alınması ve güncel çekimler ve röportajlar yapılarak haber servisine gün içi programlarda kullanılmak üzere kaynak oluşturulabilir. Orta ve küçük çaplı projelerden elde edilecek görsel ve işitsel bilgiler ile de saat başı haberler oluşturulabilir. Akşam 20:00-01:00 arası Savunma sanayi ürünlerinin ülke savunmasına etkisi konu başlıklı söyleşiler ve tartışmalar yayınlanabilir. Pazartesi Sahil güvenlik, Salı günü Jandarma ve Emniyet, Çarşamba günü Kara Kuvvetleri, Perşembe günü Deniz Kuvvetleri, Cuma günü Hava Kuvvetleri projeleri ele alınabilir. Cumartesi ve Pazar gündüz kuşağında hafta içi oluşan tüm haber ve programların tekrarı, akşam kuşağında ise canlı yayın tartışma ve söyleşi programları yapılabilir.

Bu amaçla sektörde yer alan ve bu alanlarla ilgili haber veri paylaşımı yapan insanları Kanal bünyesinde kullanabilir. Teknofest, İDEF gibi organizasyonlarda özel yayınlar ve detay programları uyarlanabilir. Yurtdışı fuarlara erişim ve sürekli yayınla güncel haberlere ulaşım sağlanabilir.

Bu işi topyekûn yaptığınız zaman toplumsal ilgi daha da artacaktır. Sonuçta firmaların reklamları alınacaktır. Program sponsorlukları sağlanacaktır. SSB'nin resmi yayın organı olacaktır.

Ülkede TV yayıncılığında özellikle gündüz kuşağı yerlerde geziyor. Toplumun zihin algısı o kadar kötü yerlerde ki duzeltebilmek için birkaç nesile ihtiyaç var. En azından bilgi aktarımı konusunda Savunma sanayi alanında bir girişim ile işe başlamanın da faydası olacaktır düşüncesindeyim.

ring of fire
Üye

Mesaj gönderen ring of fire »

Aman hocam malum güvenlik politikaları uzmanı askeri stratejist yer ve deprem bilimci gök bilimci roket ve füze uzmanı kara hava deniz vs. vs. her türlü konuda uzman olan çok değerli şahsiyet ve onun gibilere yeni ekmek kapısı çıkarmaktan başka bir işe yaramaz. Bizdeki bu leş medya yukarıdaki tarzda bir program çıkaramaz mümkün değil.

anafor2014
Süvariler

Tulga yazdı: 20 Eyl 2023, 10:15 Aslında bizde de böyle bir Kanal olmalı. Şöyle ki;

SSB dahilinde enformasyon ve bilgilendirme kanalı oluşturularak haftanın 7 gününe yayılacak şekilde programlar düzenlenebilir. Devlet ve özel sektör firmalarına ait fabrika görüntüleri, projelerin ele alınması ve güncel çekimler ve röportajlar yapılarak haber servisine gün içi programlarda kullanılmak üzere kaynak oluşturulabilir. Orta ve küçük çaplı projelerden elde edilecek görsel ve işitsel bilgiler ile de saat başı haberler oluşturulabilir. Akşam 20:00-01:00 arası Savunma sanayi ürünlerinin ülke savunmasına etkisi konu başlıklı söyleşiler ve tartışmalar yayınlanabilir. Pazartesi Sahil güvenlik, Salı günü Jandarma ve Emniyet, Çarşamba günü Kara Kuvvetleri, Perşembe günü Deniz Kuvvetleri, Cuma günü Hava Kuvvetleri projeleri ele alınabilir. Cumartesi ve Pazar gündüz kuşağında hafta içi oluşan tüm haber ve programların tekrarı, akşam kuşağında ise canlı yayın tartışma ve söyleşi programları yapılabilir.

Bu amaçla sektörde yer alan ve bu alanlarla ilgili haber veri paylaşımı yapan insanları Kanal bünyesinde kullanabilir. Teknofest, İDEF gibi organizasyonlarda özel yayınlar ve detay programları uyarlanabilir. Yurtdışı fuarlara erişim ve sürekli yayınla güncel haberlere ulaşım sağlanabilir.

Bu işi topyekûn yaptığınız zaman toplumsal ilgi daha da artacaktır. Sonuçta firmaların reklamları alınacaktır. Program sponsorlukları sağlanacaktır. SSB'nin resmi yayın organı olacaktır.

Ülkede TV yayıncılığında özellikle gündüz kuşağı yerlerde geziyor. Toplumun zihin algısı o kadar kötü yerlerde ki duzeltebilmek için birkaç nesile ihtiyaç var. En azından bilgi aktarımı konusunda Savunma sanayi alanında bir girişim ile işe başlamanın da faydası olacaktır düşüncesindeyim.

Hocam bizde doğru söyleyeni 9 köyden kovarlar. İnsanlar gerçekleri duymak istemiyor, maalesef şu anda bu tarz bir program veya kanal bizim için imkansız.

Üzülerek belirtmek isterim ki Çin’deki tartışma konuşma ortamı teknik alanlarda bizden çok ileride. Bizde hep duygulara hitap etme ve PR kasma var.

Kullanıcı avatarı
_Turkuaz_
Süvariler

Mesaj gönderen _Turkuaz_ »

Tulga yazdı: 20 Eyl 2023, 10:15 Aslında bizde de böyle bir Kanal olmalı. Şöyle ki;

İstiklal Marşı ve Açılış.
-Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı....
-Sayın Cumhurbaşkanımızın isteği ve arzusu...
-Reis-i Cumhurumuzun bu yöndeki kararlı duruşu....
-Sayın Cumhurbaşkanımızın öngörüsü ve azmi...
.... falan diye geçer muhtemelen programlar. Zaten gerek havuz medyasında gerek sosyal medyada yeterince yalama ve köpürten var. Bu nedenle savunma sanayinin sorunları konuşulamıyor. Bugün bile o çok övülen savunma sanayi haber platformları, haberlerinin büyük kısmını forumlardaki ve sosyal medyadaki paylaşımlardan meydana getiriyor. Ortada gazetecilik namına tek bir şey yok. Bugüne kadar mesela bu mecralarda bir kere karşısındakini zora sokacak bir soru sorulduğunu görmedim. Mazallah sorarlarsa etkinliklere giriş çıkışları engellenir falan.

Forum siteleri zaten az çok bu doğrultuda varlar. Eğrisini doğrusunu herhangi bir etkinlik veya reklam geliri kaybı korkusu olmadan fikir alışverişiyle burada ortaya koyuyoruz. Aslında bu da oldukça entelektüel bir aktivite. Gidin bakın Youtube veya Twitter paylaşımlarının altına, bin bir türlü pespayelik var. Hükümet yardakçısı ayrı, muhalifi ayrı. O nedenle ben TRMilitary'i oldukça değerli buluyorum.

Merzifonlu
Süvariler

Mesaj gönderen Merzifonlu »

ring of fire yazdı: 20 Eyl 2023, 10:36 Aman hocam malum güvenlik politikaları uzmanı askeri stratejist yer ve deprem bilimci gök bilimci roket ve füze uzmanı kara hava deniz vs. vs. her türlü konuda uzman olan çok değerli şahsiyet ve onun gibilere yeni ekmek kapısı çıkarmaktan başka bir işe yaramaz. Bizdeki bu leş medya yukarıdaki tarzda bir program çıkaramaz mümkün değil.
+1. Aman aman, sakın ha! Çokbokolog'lara ulufe kapısı yaratmayalım durduk yere. Bizdeki bu leşşş medya ile olacak iş değil o.

Kullanıcı avatarı
DarkMatter
Süvariler

Mesaj gönderen DarkMatter »

ring of fire yazdı: 20 Eyl 2023, 10:36 Aman hocam malum güvenlik politikaları uzmanı askeri stratejist yer ve deprem bilimci gök bilimci roket ve füze uzmanı kara hava deniz vs. vs. her türlü konuda uzman olan çok değerli şahsiyet ve onun gibilere yeni ekmek kapısı çıkarmaktan başka bir işe yaramaz. Bizdeki bu leş medya yukarıdaki tarzda bir program çıkaramaz mümkün değil.
İyi güldüm hocam. Kısaca herbokolog olan bu şahıs her konuda ahkam kesecek kadar bilgilidir bu gibi programlardan cukkalar paraları sallayarak.

anafor2014
Süvariler

_Turkuaz_ yazdı: 20 Eyl 2023, 11:26 İstiklal Marşı ve Açılış.
-Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı....
-Sayın Cumhurbaşkanımızın isteği ve arzusu...
-Reis-i Cumhurumuzun bu yöndeki kararlı duruşu....
-Sayın Cumhurbaşkanımızın öngörüsü ve azmi...
.... falan diye geçer muhtemelen programlar. Zaten gerek havuz medyasında gerek sosyal medyada yeterince yalama ve köpürten var. Bu nedenle savunma sanayinin sorunları konuşulamıyor. Bugün bile o çok övülen savunma sanayi haber platformları, haberlerinin büyük kısmını forumlardaki ve sosyal medyadaki paylaşımlardan meydana getiriyor. Ortada gazetecilik namına tek bir şey yok. Bugüne kadar mesela bu mecralarda bir kere karşısındakini zora sokacak bir soru sorulduğunu görmedim. Mazallah sorarlarsa etkinliklere giriş çıkışları engellenir falan.

Forum siteleri zaten az çok bu doğrultuda varlar. Eğrisini doğrusunu herhangi bir etkinlik veya reklam geliri kaybı korkusu olmadan fikir alışverişiyle burada ortaya koyuyoruz. Aslında bu da oldukça entelektüel bir aktivite. Gidin bakın Youtube veya Twitter paylaşımlarının altına, bin bir türlü pespayelik var. Hükümet yardakçısı ayrı, muhalifi ayrı. O nedenle ben TRMilitary'i oldukça değerli buluyorum.
Soru değil ama HaberTurk'de canlı yayında Hakan kılıç S400 alımı bize uymaz, siyasi bir alım demişti. Resmen saldırı altında kalmıştı canlı yayında. Sonradan cahile anlatır gibi anlatmıştı ama karşısındaki güruh malum.

kostok
Üye

Mesaj gönderen kostok »

İlk uçuşa 48 gün?

Yanlış hesaplamadıysam 31 Aralık 2023'e tekabül ediyor. 2023 bitmeden uçuş yapmış olmak için yapmazlar inşallah.

Aykaç
Üye

Mesaj gönderen Aykaç »

Yapmış olmak için yapacaklarını sanmıyorum. TUSAŞ canla başla çalışıyor uçurmak için. Kendilerinin verdiği tarih yıl sonuydu zaten. Siyaset uğruna hesapsız kitapsız iş yapılacağını sanmam. İnsanlı uçuş denemesi şakaya gelmez. Her şeyin yolunda gittiğini düşünüyorum.

Kullanıcı avatarı
swat
Genel Yetkili

Mesaj gönderen swat »

Kaan yıl sonu uçarsa büyük olay olur. Bence replika F-110 içinde hazırlık yapılmalı.

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

Kaan konusunda hata istenmediği için acele bir iş yapılmadığı, ilk uçuşu yıl sonunda olabileceği ilk taksi zamanında dahi söylenmişti. Uçarsa zamanında uçacak.