HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
- Alesta
- Üye
Biz F16,ef,jf tartışırken bir bakmışız Kaan envantere girmiş. 

-
- Süvariler
Ek F-16 alımı da EF de bugün imza atılıp yürürlüğe girse bile 2027-28'den önce envantere gireceğini düşünmüyorum. Her iki platformda da sipariş sırası mevcut. Burada önem arz eden husus, KAAN için yapılması gereken İRİST -EOTS sistemlerinin, MURAD/KAAN Aesa radarının, EH sistemlerinin 2028'e yetişip yetişmeyeceğidir. Bu sistemler yetişirse geriye hazır motor alımı işi kalıyor. Onu da bugünden başlayarak anlaşma altına alıp temin etmeye başlarsak 2028'de ilk teslimatların olmaması için aslında bir neden yok. Tabi operasyonel filo haline gelmesi için de 2030-32'yi beklemek kaydıyla.
Burada ÖZGÜR Projesi ciddi anlamda ön plana çıkıyor işte. Mevcut filonun maksimum düzeyde yapısal ve donanımsal modernizasyonunu sağlayıp geniş yelpazedeki milli mühimmat ailesi ile desteklememiz ciddi oeprasyonel rahatlama sağlayacaktır. Esas olan finansal kaynak ayrılarak projenin aciliyeti nedeniyle hızlı tamamlanmasıdır.
İkinci olarak da KAAN'dan önce Hürjet'i seri üretime hazır hale getirip F-16 filosuna destek olmasını sağlayabilmektir. İki platforma takviye niteliğinde tüm SİHA envanteri yoğun biçimde operasyonel halde tutularak takviye sağlanabilir ve bir denge oluşturulabilir. Bu çalışmaların arasına serpiştirilecek seri üretim HSS'ler ile birlikte KAAN için gereken 6-8 senelik süre kotarılabilir. 4,5 nesil modern F15 olarak Blok 1 KAAN kullanımı da sonrasında envantere kavuşur tahminimce. 3 sene önce anlaşmaya varılıp bugünlerde ilk teslimlerine başlanacak ilave F 16 veya EF'ler çok işimize yarardı elbette.
- AKINCI
- Akıncılar
Şu anda envantere Kızılelma ve anka 3 den daha hızlı bir platform giremez gibi görünüyor
-
- Süvariler
KE için katılırım, ancak Anka-3 daha uçmadı ki...
KE için de bir fikrim var: Güçlü bir yerli motoru çok kısa sürede uydurabilirsek ve Barış Kartalı misali havada uçan kontrol istasyonlarını devreye sokarsak, bence KE pek çok derdimize birden deva olabilir.
NOT: Kontrol istasyonunu havalandırdığınızda, Line Of Sight menzili neredeyse Kızılelma'nın operasyonel yarıçapına ulaşıyor.
- AKINCI
- Akıncılar
Hurjet için çift tf10000 motor ve murad aesa radar açıklamaları pek hayra alamet değil galiba. 100 adet f404 siparişi yalan olmuş olabilir.
-
- Akıncılar
ABD ile aramız bu aralar fena değil. TEI, F404 içinde Türkiye'de üretim izni koparabilirse, bir şekilde arka kapıdan dolanma ihtimali var. Mahmut Akşin bey konu ile ilgili bir kaç şey söyledi ama bakalım bir şey çıkacak mı. TF10000 demek yeni bir uçak yapmak demek. Umarım böyle olmaz.
-
- Süvariler
- Süvariler
Sanmıyorum, amerika ile ilişkiler pozitif yönde geliştiğini düşünüyorum.
Dünya bankasının kredisi, erdoğanın putin görüşmesine gelen büyük övgü.
https://www.sozcu.com.tr/2023/ekonomi/d ... 95838/amp/
https://www.mynet.com/amp/soci-deki-erd ... 0107153319
Sanırım her iki taraf birbirine doğru adım atıyor.
Dünya bankasının kredisi, erdoğanın putin görüşmesine gelen büyük övgü.
https://www.sozcu.com.tr/2023/ekonomi/d ... 95838/amp/
https://www.mynet.com/amp/soci-deki-erd ... 0107153319
Sanırım her iki taraf birbirine doğru adım atıyor.
-
- Süvariler
Artık sembolik de olsa şu S-400'leri Rusya ve Azerbaycan ile konuşup Azerbaycan'a satalım biran önce. Faydasından çok zarar getiren bu garabetin ülkeden biran önce çıkartılması isabet olacaktır. Yunanistan ile düşen tansiyona bir adım da Ege'de birlikte hidrokarbon arama bulma işletme konuları gündeme getirilebilir. İsrail ve mısır gazının Türkiye ve Yunanistan üzerinden AB'ye taşınması görüşülebilir. Menendez'in iki dudağı arasında kalmak hiç hoşuma gitmiyor. Bu gereksiz adama daha fazla prim vermeden devletler arası ilişkileri ortak noktada bulusturabilecek adımlar atmaya devam etmeliyiz.
-
- Üye
Ne yaptık Doğu Akdeniz'de haklarımızdan vazgeçtik te bizim mi haberimiz olmadı?
Bu adamlar biz geri adım atmadıkça ya da sağlam bir tokat atmadıkça aramız asla düzelmez
Bu adamlar biz geri adım atmadıkça ya da sağlam bir tokat atmadıkça aramız asla düzelmez
-
- Süvariler
-
- Üye
- Üye
Elimizdeki politik kozları iki tane senatörün hoşuna gideceği şekilde harcamak bize uzun vadede fayda getirmez. Bazen düşüncelerimizde çok naifiz ama doksanlı yıllar monşerliği artık sökmez. Dünya değişti. Bu kadar kolay olmamalı. Onlar Türkiye siyasetinde köklü değişim istiyor. Bu olmadığı sürece hangi tavizi verirsek verelim bize aferin demezler. Tatmin edici bir fayda sağlayamayız maalesef. Onun için elimizdeki kartları maksimum fayda dahilinde kullanmalıyız.
-
- Süvariler
-
- Süvariler
- Akıncılar
$400 bine ülkesini satan bir vasat, dış işleri komitesi başkanı. ABD tam bir panayır alanı. Bunun benzerleri btö'nü İran'a karşı kullanmayı hesaplıyordu. Bizde durum çok mu farklı derseniz de bir şey diyemem.
- calasko
- Üye
Kısa sürede yüklü miktarda altın bozdurmuş hemen öncesinde.
-
- Süvariler
Buz dağının görünen kısımları bunlar
-
- Akıncılar
- Üye
Halen Amerika'ya umut bağlamak nedir bilmiyorum.2-3 yıl önce 2-3 filo eurofighter alımını halledecektik ve Amerikanın kapısında dilenmeyecektik. Bob Menendez sadece Türkiye'ye karşı kullanışlı bir maşaydı ve kullanım süresi dolduğu için artık istifa ettirildi. Onun yerine Bob olmaz da George olur eğer çıkarlarımız çatışırsa. Belki bir nebze İsrail ve Yahudi Lobisi ile arayı düzeltirsek F-16'lar gelir ama ne zaman f110'lu ilk Kaan uçaklarının envantere alınma zamanına.
Yani Diyeceğim tedarikte geç kalındı ve bu saatten sonra ne f-16 ne eurofighter bizim için bir çözüm. Bence f110 işini kotarıp belki Bizim motor hazır olana kadar 3-4 filoluk Kaan için f110 motor işini kongreden geçirirdim aramız İsraille ve Yahudi Lobisi ile aramız düzelmeye başlamışken. Ben olsam sadece F-16 modernizasyonu ve f110 motoru tedariki işini halletmeye çalışırdım. Yeni F-16 ve eurofighter işine bu saatten sonra girişmezdim.
Tempest projesine katılmamızı çok isterdim ve çok şey de öğrenebilirdik ama İngiltere bir türlü kabul etmedi.(Nedenini bilen arkadaş varsa anlatabilir). görürsünüz ki Kaan'ın envantere girmesine yakın f-35 için de yeni tekliflerle gelinecektir ve belki F-35 B teklifi gündeme alınabilir yoksa Amerika'dan veya başka ülkelerden uçak alınması bu saatten sonra gereksiz. Belki havacılık teknolojisinde geride kalmamak için ortak projeler düşünülebilir sadece. Teşekkürler.
Yani Diyeceğim tedarikte geç kalındı ve bu saatten sonra ne f-16 ne eurofighter bizim için bir çözüm. Bence f110 işini kotarıp belki Bizim motor hazır olana kadar 3-4 filoluk Kaan için f110 motor işini kongreden geçirirdim aramız İsraille ve Yahudi Lobisi ile aramız düzelmeye başlamışken. Ben olsam sadece F-16 modernizasyonu ve f110 motoru tedariki işini halletmeye çalışırdım. Yeni F-16 ve eurofighter işine bu saatten sonra girişmezdim.
Tempest projesine katılmamızı çok isterdim ve çok şey de öğrenebilirdik ama İngiltere bir türlü kabul etmedi.(Nedenini bilen arkadaş varsa anlatabilir). görürsünüz ki Kaan'ın envantere girmesine yakın f-35 için de yeni tekliflerle gelinecektir ve belki F-35 B teklifi gündeme alınabilir yoksa Amerika'dan veya başka ülkelerden uçak alınması bu saatten sonra gereksiz. Belki havacılık teknolojisinde geride kalmamak için ortak projeler düşünülebilir sadece. Teşekkürler.
-
- Akıncılar
Onun yerine Almanya'nın kapısında dilenecektik. ABD ile iyi kötü firmalar üstünden filan çalışıyoruz, bir şeyler hallediyoruz. Almanya ile böyle bir şey yapmak imkansız. Bakınız Suudi Arabistan EF konusu.wolfastein yazdı: ↑24 Eyl 2023, 18:24 Halen Amerika'ya umut bağlamak nedir bilmiyorum.2-3 yıl önce 2-3 filo eurofighter alımını halledecektik ve Amerikanın kapısında dilenmeyecektik.
- Tyras
- Süvariler
15 Temmuz'dan sonra ardarda yaptığımız Suriye-Libya operasyonları ve Karabağ muharebesi sonrası silah almamız zorlaştı, eğer şimdi alamıyorsak 2-3 yıl önce bu olaylar sıcağı sıcağına en güncel gündem konularından iken hiç alamazdık.wolfastein yazdı: ↑24 Eyl 2023, 18:24 Halen Amerika'ya umut bağlamak nedir bilmiyorum.2-3 yıl önce 2-3 filo eurofighter alımını halledecektik ve Amerikanın kapısında dilenmeyecektik.
F110 için yine gidip Amerika'ya umut bağlayacağız, çok farklı birşey mi olacak? Hazır ürünü satıp parasını almamakta direten adam, daha düşük kar marjı ile parça satmaya ölüp bitiyor mu sanıyorsunuz ? Aksine ben bizim F-16 alımını, parça alımlarının sürebilmesi için Lockheed-GE-Raytheon lobi gücüyle aramızı iyi tutmak için bir nevi diyet olarak görüyorum. O yüzden bizim taraftan alel acele bir F-16 diretmesi yok. Ana plan hala, Hürjet-Kaan.
Kabardey hocanın dediği gibi ABD'de hiç değilse silah sanayii'nin bir lobi gücü, çözüm üretme kapasitesi var. Almanya'yı hele Türk düşmanı Yeşiller iktidar ortağı iken neyle ikna edeceksiniz?
- Hayali
- Süvariler
Valla EU menşeili mermi bile alamayız. Avrupa'ya bel bağlamaya gerek yok.
-
- Süvariler
Sakin açıklamalar ve kalıcı çıkar ortaklıkları kurarak ilerlemeliyiz. Uluslararası diplomasi argümanları kullanarak çıkarlarımızı ( 1, 0'dan büyüktür) maksimize etme yolunu tercih etmeliyiz. Savunduğumuz ilkeleri, kendimizi yalnızlaştırmadan lobi faaliyetlerini en üst düzeyde tutarak desteklemeliyiz. Dünya'da yükselen bir Türkiye karşıtlığı var. Bunu minimize etmek ve hatta yok etmek de bizim elimizde sonuçta. Bu işin hükümetler değişse bile devlet politikası olarak sürdürülebilmesi gerekir. Gelen giden hükümetlerin uluslararası ilişkileri ve dünya üzerinde ülkemiz konumunu sıkıntıya sokacak açıklamalardan, fiili davranışlardan koruyacak bir devlet üst politikası daima devrede tutulmalıdır. Bunun yolu da yetkinin kullanımı ve güçler ayrılığı dengesidir. Milletvekili seçiminden bakanlık seçimlerine, bakanlar kurulu etkinliğinden parlamenter sistemin yetkinliğine kadar birçok parametrenin tekrar hayata geçmesi gerekmektedir. Dış işleri bakanlığı ve yetkilerinin uluslararası teamüllere göre diplomasi ve işbirlikleri içerisinde olması, ilişkilerin daha kontrollü ve dikkat çekmeyecek şekilde ilerlemesini sağlayacaktır.
Ancak bu çerçevede çıkar ortaklığımızın bulunduğu büyük ülkelerle ortak noktaya varabiliriz. Al gülüm ver gülüm, bugünün lügatında kazan-kazan olmuş durumda. Ben böyle istiyorum bu saatten sonra alayınıza diye başlayan politikalar yerine sizin çıkarlarınızı güvence altına alabilmek için bizim şu çıkarlarımızı sağlamamız gerekiyor minvalinde ortak hareket politikaları gerekmektedir.
Ancak bu şekilde tekrar birlikte çalışılabilirlik sağlanabilir. Unutmayalım. Güç zehirlenmesi denilen bir durum vardır hayatta. Olduğundan daha fazla güce sahip olmak veya olmaya başlamak, tamahkar olan insanoğlu için kaldırılamaz bir olgudur. Bunu engelleyebilecek olan da yetki kullanımı ve denetim organlarının işlerliğidir.
Bu sayede yarışa tekrar katılabilir, ilişkiler düzenlenebilir, ihtiyaçlar tedarik edilebilir, ortak projeler oluşturulabilir, ikili ve çoklu güven ortamına tekrar dönülebilir.
Bu saatten öncesi bitti artık. Sonrası için hazırlıklar yapılmalı. İsrail hükümeti ve Yahudi Lobisinin desteği tekrar kazanılarak öncelikle ABD ile olan ilişkiler düzenlenmeli. Sonrasında motor da alınır, motor da yapılır eksik parçalar da tamamlanır. Ama önce Uluslararası ilişkilere geri dönülmek kaydıyla...
Ancak bu çerçevede çıkar ortaklığımızın bulunduğu büyük ülkelerle ortak noktaya varabiliriz. Al gülüm ver gülüm, bugünün lügatında kazan-kazan olmuş durumda. Ben böyle istiyorum bu saatten sonra alayınıza diye başlayan politikalar yerine sizin çıkarlarınızı güvence altına alabilmek için bizim şu çıkarlarımızı sağlamamız gerekiyor minvalinde ortak hareket politikaları gerekmektedir.
Ancak bu şekilde tekrar birlikte çalışılabilirlik sağlanabilir. Unutmayalım. Güç zehirlenmesi denilen bir durum vardır hayatta. Olduğundan daha fazla güce sahip olmak veya olmaya başlamak, tamahkar olan insanoğlu için kaldırılamaz bir olgudur. Bunu engelleyebilecek olan da yetki kullanımı ve denetim organlarının işlerliğidir.
Bu sayede yarışa tekrar katılabilir, ilişkiler düzenlenebilir, ihtiyaçlar tedarik edilebilir, ortak projeler oluşturulabilir, ikili ve çoklu güven ortamına tekrar dönülebilir.
Bu saatten öncesi bitti artık. Sonrası için hazırlıklar yapılmalı. İsrail hükümeti ve Yahudi Lobisinin desteği tekrar kazanılarak öncelikle ABD ile olan ilişkiler düzenlenmeli. Sonrasında motor da alınır, motor da yapılır eksik parçalar da tamamlanır. Ama önce Uluslararası ilişkilere geri dönülmek kaydıyla...