HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
- AKINCI
- Akıncılar
Ethem sancak neye dayanarak söyledi bilmiyorum olup olmayacağı da belli değil ama bizim üyeliğimizin bizi istemeyen odaklara ciddi çekilde tartışmaya açıldığı somut bir gerçek. Bende çıkılması taraftarı değilim kanaatim atılacağımız yönünde.
-
- Üye
Üyeler kendileri isterse çıkabilirler bunun haricinde çıkarılma gibi bir protokol yok. Yunanistan ve Kıbrıs sorunu olduğu müddetçe NATO'da kalmamız zorunluluktur. Ne zaman ki bunları çözer, nükleer silahını yaparsın ondan sonra çıkıp çıkmamayı konuşursun.
-
- Süvariler
Atilma olmaz yok ama F35 olayinda oldugu gibi olur olursa. Herkes NATO dan cikar, yeni bir pakt kurar oraya bizi almazlar olur biter.
Hiurjet ve MMU ya motor isi bence de olmaz. Ne yapip edip basimizin caresine bakacagiz. Batiyla iliskileri koparmadan ilerlememiz lazim. Ayi dayi meselesi. Eldekilere abanmaktan baska care yok. Hava savunma sistemleri, Sihalar, Balistik ve seyir fuzelerine abanip 10-15 yili cikaracagiz el mecbur.
Hiurjet ve MMU ya motor isi bence de olmaz. Ne yapip edip basimizin caresine bakacagiz. Batiyla iliskileri koparmadan ilerlememiz lazim. Ayi dayi meselesi. Eldekilere abanmaktan baska care yok. Hava savunma sistemleri, Sihalar, Balistik ve seyir fuzelerine abanip 10-15 yili cikaracagiz el mecbur.
-
- Süvariler
Bu büyüklükte ve kabiliyette bir orduyu da kurulacak herhangi bir paktta istemeyen de … ne bileyim hani kafa pek basmıyor mı diyelim idiyot mu diyelim bilemedim. Dünya üzerinde kaç adet ülkenin böyle bir ordusu var ki oyun değiştirici nitelikte.?!
-
- Süvariler
Rusya ezildikten sonra hergeçen gün daha fazla bağımsız politika güden Türkiye’ye ihtiyaç değil de belki karşı cephe oluşuyordur. Askeri bir seçenek evet çok zor ama NATO’dan çıkmış bir Türkiye de başta Deniz alanları olmak üzere çok güzel sıkıştırılırdı.
-
- Süvariler
- İletişim:
Natodan bizi zorla çıkarmadıktan sonra ,çıkmak istemek şu saatte intihar etmek demektir.Yalnız işin ucu bizi düşman ilan edip ,milli birlik ve beraberliğimizi bozup ,toprak ve ya toptan işgale yeltenmek olursa o zaman yapmamız gereken en hızlı ve kestirme çözüm nükleer silah üretebilmek olmalıdır..Bu bizi her durumda kore,iran seviyesine indirse bile nato üyesi olmayan bir ülkenin emperyalistlere karşı en önemli silahlarından birisi nükleer olacaktır.Modern konvansiyonel olarak güçlü bir ordu kursak bile bir yere kadar caydırıcı olabiliriz…Şu an için f-16 istemeli sonuna kadar direnmeliyiz ya da eurofighter a gitmeliyiz.Köprüden geçene kadar ayıya dayı diyelim..Mmu üretilip geri kalan projeleri bitirelim sonrası emperyalistin niyetine kalmış..Bizde ona göre yolumuzu çizeriz.
-
- Üye
Emperyalistler filan güzel hikaye ama gerçeklere dönelim.Vatandaş cebine bakar, ekonomik durum feci durumda olursa vatan-millet'de işlemez bu devirde...Vatandaşına iyi bir hayat, dünya'da prestijli bir kimlik kazandırdığın ölçüde başarılı bir devletsin.çanakkale geçilmez yazdı: ↑04 Şub 2023, 19:54 Natodan bizi zorla çıkarmadıktan sonra ,çıkmak istemek şu saatte intihar etmek demektir.Yalnız işin ucu bizi düşman ilan edip ,milli birlik ve beraberliğimizi bozup ,toprak ve ya toptan işgale yeltenmek olursa o zaman yapmamız gereken en hızlı ve kestirme çözüm nükleer silah üretebilmek olmalıdır..Bu bizi her durumda kore,iran seviyesine indirse bile nato üyesi olmayan bir ülkenin emperyalistlere karşı en önemli silahlarından birisi nükleer olacaktır.Modern konvansiyonel olarak güçlü bir ordu kursak bile bir yere kadar caydırıcı olabiliriz…Şu an için f-16 istemeli sonuna kadar direnmeliyiz ya da eurofighter a gitmeliyiz.Köprüden geçene kadar ayıya dayı diyelim..Mmu üretilip geri kalan projeleri bitirelim sonrası emperyalistin niyetine kalmış..Bizde ona göre yolumuzu çizeriz.
Rusya'nın sonsuz doğal kaynakla bile hali ortada.
Kurtuluş savaşında bile nasıl bir diplomasi yapılmış...Batı kamuoyuna nasıl mesajlar verilmiş nasıl bir kamu diplomasisi yapılmış öğrenin.
Bu işler içi boş hamasetlerle olmuyor...Ben intihar edip kafama sıkacağım diyorsan buyur.
Yöneticilerimiz en az 10-15 yıldır verdikleri demeçlerle, mesajlarla dünyadaki anti-Türkiye imajını inşaa etti.O hatalar yapılırken zararını hemen görmeyince bir şey olmuyor zannettiler ama her biri birikti birikti nihayetinde önümüze geldi.Şimdi ''ya bize neden böyle düşmanlar ki''...Ya ne olacaktı, iç politika da olduğu gibi her hata her yanlış yanına kar mı kalacaktı.
- SametKomurcu
- Süvariler
-
- Süvariler
Kelin ilacı olsa başına sürer, Rusya'nın savaş uçağı talebini biz de değerlendiririz!
- dr.911
- Akıncılar
Talebimiz olursa düşünsünler bunları.
-
- Süvariler
Depremden dolayı Avrupa ve ABD ile hafif yakınlaştık, Ruslar s400 su35 ve gaz dağıtım merkezi konularını hemen ortaya atıyor. Niyet belli
-
- Üye
Biraz önce bu haberi gördüm. 15 Temmuz sonrası oluşan pilot açığımızı zamanla kapattık diye düşünüyordum. Bana garip geldi. Demek ki ya kapatamadık ya da farklı bir durum söz konusu.
"Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı, dış kaynaktan pilot sınıfı muvazzaf subay alımı yapılacak. Başvuru yapacak adayların, Ticari Pilot Lisansı “CPL” almış olması gerekiyor.
Milli Savunma Bakanlığı Personel Temin Dairesi Başkanlığı, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen “Pilot Sınıfı Muvazzaf Subay” alımı yapılacağını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre başvuracak adayların, CPL diye bilinen ‘Ticari Pilot Lisansı”na sahip olmaları gerekiyor."
"Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı, dış kaynaktan pilot sınıfı muvazzaf subay alımı yapılacak. Başvuru yapacak adayların, Ticari Pilot Lisansı “CPL” almış olması gerekiyor.
Milli Savunma Bakanlığı Personel Temin Dairesi Başkanlığı, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen “Pilot Sınıfı Muvazzaf Subay” alımı yapılacağını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre başvuracak adayların, CPL diye bilinen ‘Ticari Pilot Lisansı”na sahip olmaları gerekiyor."
- SametKomurcu
- Süvariler
- calasko
- Üye
Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu'na katılım için aranan nitelikler belirlenirken çıtayı çok yüksek tutmamışlar gibi gözüküyor.
- AKINCI
- Akıncılar
Şahsi bir çıkış olabileceğini sanmıyorum. Fazla uzatıyorsun iptal ederim sinyali olsa gerek.
-
- Süvariler
Bu alımın olacağına inanmıyorum.Zaten mevcut durumda olmasını beklemek neredeyse aşırı iyimser bir yaklaşım bence.
-
- Süvariler
Aesa radar takılıp modernize edilen F16 uçakları blok 70 seviyesine geliyor ise gerçekten de gerek yoktur aynı uçağın sıfırını almaya 240 tane var elimizde bize bizde olmayan yetenek katacak uçak lazım f35 , f 15 gibi
- calasko
- Üye
Gövde ömrü?
- Alesta
- Üye
Çin'den J20 istesek satarlarmıydı? ABD hizaya gelsin. 

- alpagut
- Süvariler
- Üye
ABD bize açık açık NATO'dan çıkın, F-16 falan da yok size diyor ama biz anlamazlıktan geliyoruz çünkü NATO'nun içinde olarak NATO üyesi ülkelerle savaş olasılığını sıfırladığımız gibi NATO dışı ülkelere karşı da bir güvencemiz oluyor - olduğu kadar.
Şimdilik Tankerlere ve HİK'e sıkıntı çıkartmıyorlar ama sanmam ki HİK'ler için bir modernizasyon paketi talebimiz kabuıl edilsin. Bu şekilde gittiği yere kadar. Yedek parça verirler ama yakında demode olmaya başladığında ne olacak soru işareti.
Şimdilik Tankerlere ve HİK'e sıkıntı çıkartmıyorlar ama sanmam ki HİK'ler için bir modernizasyon paketi talebimiz kabuıl edilsin. Bu şekilde gittiği yere kadar. Yedek parça verirler ama yakında demode olmaya başladığında ne olacak soru işareti.
-
- Akıncılar
- Üye
F16'ya benzer olabilir.
-
- Üye
Kızılelma'da dua edelim herşey yolunda gitsin. Benim pek umudum kalmadı F-16 yada Eurofighter'dan...
-
- Süvariler
- İletişim:
Seçimden sonra gelecek.......
- ddemir
- Süvariler
Depremin ekonomik maliyeti 100 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bu saatten sonra kim gelirse gelsin, bu yükü kaldıramaz. O yüzden uçağı falan unutalım biz.
-
- Üye
Birileri deprem bu ülkenin beka sorudur diyor da sakal olmadığı için anlatamıyor iste.
-
- Süvariler
Geleni ne bekler, yahut kim gelir bilmiyorum ama, dediğiniz doğru. Üstüne İstanbul`da beklenen depremin eli kulağında.. İşte ondan sonra ne olur bilemiyorum. Ancak bazı konular bana anlamsız geliyor. Osmanlı`da kayıtlara geçmiş çok ağır depremler var. Çokta geri gitmeye gerek yok, kanlı canlı olarak yaşamış olduğum Erzincan depremi, İzmit, Gölcük depremleri, yahut Düzce, son 40 yılda dahi olmuş onlarca depremden sonra aynı konuları konuşuyoruz. Bilmiyorum milli güvenlik meselesi sadece depremmidir, yoksa toplum olarak cehaletimiz mi.
-
- Üye
F-16 işi daha yıllar süreceğe benziyor. Komisyonlar gidecek gelecek, raporlar, meclis oylamalari filan en az 5 yıl.
5 yıl sonrada iha da olan filmi izlerler. Yıllarca iha için kapıda beklettiler. Şimdi diğer ülkeler bizden erken iha almak için araya adam sokuyorlar. 2030 sonrası savaş uçağında da benzer durum olacak. TF-6000 ilk motor çalıştırmadan sonra işler çok hızlanacak ve değişecek.
5 yıl sonrada iha da olan filmi izlerler. Yıllarca iha için kapıda beklettiler. Şimdi diğer ülkeler bizden erken iha almak için araya adam sokuyorlar. 2030 sonrası savaş uçağında da benzer durum olacak. TF-6000 ilk motor çalıştırmadan sonra işler çok hızlanacak ve değişecek.
-
- Süvariler
F16 defterini kapatmadan hızlıca Typhoon ları alsak çok iyi bir adım atmış oluruz. Sonrada F16 ları iptal et.kedoxs yazdı: ↑09 Mar 2023, 08:28 F-16 işi daha yıllar süreceğe benziyor. Komisyonlar gidecek gelecek, raporlar, meclis oylamalari filan en az 5 yıl.
-
- Süvariler
Konuyu dağıtmak istemem ama bunun altında imzamı atmak isterim. Sadece yetişmiş insanlarımızın yapmak istediğine izin versek yine harika olacak ama işte.karli yazdı: ↑08 Mar 2023, 17:03 Geleni ne bekler, yahut kim gelir bilmiyorum ama, dediğiniz doğru. Üstüne İstanbul`da beklenen depremin eli kulağında.. İşte ondan sonra ne olur bilemiyorum. Ancak bazı konular bana anlamsız geliyor. Osmanlı`da kayıtlara geçmiş çok ağır depremler var. Çokta geri gitmeye gerek yok, kanlı canlı olarak yaşamış olduğum Erzincan depremi, İzmit, Gölcük depremleri, yahut Düzce, son 40 yılda dahi olmuş onlarca depremden sonra aynı konuları konuşuyoruz. Bilmiyorum milli güvenlik meselesi sadece depremmidir, yoksa toplum olarak cehaletimiz mi.
- AKINCI
- Akıncılar
Kötü komşu ev sahibi yapıyor. Cobra vermediler t129 un gerisi helikopter teknolojisi ile geldi. Predator vermediler gerisi Anka Tb2 Akıncı olarak geldi F35 vermediler hatta f16 bile vermiyorlar, gerisi fena geliyor. Şu kışı atlatalım hele yaz çok rahat gelecek.
-
- Üye
MMU projesi ne T-129'a benzer ne Anka'ya önünde koca bir motor sorunu var. Bizimkiler motor konusunda ne yapacaklar
merak ediyorum.
- AKINCI
- Akıncılar
- Süvariler
Al41 ile uçsun demek bence o kadar da kolay değil. Proje şu haliyle bile beklenmedik sarkmalar yaşayabilir. Savunma sanayinin içini dışını bildigi f110 ile tasarlanmış bir uçağın bambaska ekolden Rus motoruna geçmesi peojeye baştan başlamak gibi bir şey olur heralde .
F110'u hemen üretemeyiz belki ama daha kısa vadede tf6000 tf10000 gibi motorları yapabilme potansiyelimiz varken hürjetin alternatifi az olan f404 ile uçması canımı sıkıyor. Tf6000 ile egitim modelini savaşçı versiyonu da tf10000 kullanan iki ceşit hürjet elimizi rahatlatırdı.
F110'u hemen üretemeyiz belki ama daha kısa vadede tf6000 tf10000 gibi motorları yapabilme potansiyelimiz varken hürjetin alternatifi az olan f404 ile uçması canımı sıkıyor. Tf6000 ile egitim modelini savaşçı versiyonu da tf10000 kullanan iki ceşit hürjet elimizi rahatlatırdı.
-
- Üye
Bizimkilerin bu motor konusunda ki sessizliği bir sürpriz yapacakları şeklinde bir hissiyat yaratıyor bende.
Umarım yanılmıyorumdur.
Umarım yanılmıyorumdur.

- Hayali
- Süvariler
Bende de ..Akşit Hoca ve ekibi aşina olduğumuz bir motor üzerinden yeni bir motor tasarlama kabiliyetine sahip, TEİ nin üretim kapasitesi de her gün artıyor..
-
- Üye
Motor konusunda teknoloji ve yapılabilirlik konusunda sorunumuz kalmadığını düşünüyorum. Tek sorun zaman. 10 yıl sonra en küçüğünden en büyüğüne tüm platformlar için motorlar ortaya çıkacaktır. Burada en büyük risk tecrübeli personeli kaptırmamak.
Bunun için çok kapsamlı bir çalışma yapılmalı. Aselsan, roketsan, tusaş, tei gibi şirketlerimizde çalışanlara her türlü kolaylık sağlanmalı. İşinde mutlu olmalı. Yaşam alanları, sosyal aktiviteler ve çocuklarının eğitim olanakları en iyi seviyeye getirilmeli. Ailesiyle huzurlu bir personeli 10k euro teklifle bile çekebilmeleri zor olur.
Bunun için çok kapsamlı bir çalışma yapılmalı. Aselsan, roketsan, tusaş, tei gibi şirketlerimizde çalışanlara her türlü kolaylık sağlanmalı. İşinde mutlu olmalı. Yaşam alanları, sosyal aktiviteler ve çocuklarının eğitim olanakları en iyi seviyeye getirilmeli. Ailesiyle huzurlu bir personeli 10k euro teklifle bile çekebilmeleri zor olur.
-
- Üye
Birde çoğunluk hisse bizde ama diğer ortak olan GE sorunu var eğer F110 u kolonlamaya kalkacaksak eğer. Geliştirdiğimiz her moıtor TEI nin değerini katlıyor böyle giderse GE ile yolları ayırmaya paramızda yetmez bir an önce geç olmadan yolları ayırmak lazım. Amerikadan alamadığımız motoru geliştirip üstüne birde Amerika ya para mı kazandıracağız bu yaptığımız motorlardan
-
- Üye
GE ortaklığı ile milyar $ lık sipariş alıyor TEİ. Böylece güçlü bir ekip kurdu ve idame ediyor. Ortaklık sona erdirilirse siparişlerde bitebilir ve şirket finansmanı zarar görebilir.AkınGözü yazdı: ↑14 Mar 2023, 09:12 Birde çoğunluk hisse bizde ama diğer ortak olan GE sorunu var eğer F110 u kolonlamaya kalkacaksak eğer. Geliştirdiğimiz her moıtor TEI nin değerini katlıyor böyle giderse GE ile yolları ayırmaya paramızda yetmez bir an önce geç olmadan yolları ayırmak lazım. Amerikadan alamadığımız motoru geliştirip üstüne birde Amerika ya para mı kazandıracağız bu yaptığımız motorlardan
Bildiğim kadarı ile GE motor projelerine şirketin özkaynak ayırmasını istemiyor. Benim böyle bir motora ihtiyacım yok diyor. Bundan dolayı SSB proje olarak iş veriyor ve finansman sağlıyor olmalı. Yani motor haklarında GE söz sahibi değil gibi. Akşit hoca böyle anlatmıştı bir röportajda.
-
- Akıncılar
Tekrar tekrar yazacağız galiba, TEİ zaten 13,5 yıllık bir plan ile modern parçalar ile F110 muadili yapmak için teklif verdi, fakat kabul görmedi. F110-GE-132 ayarında bir motor üretebilirdi. Hakları da bizim elimizde olacaktı. Tabi biz her zaman ki gibi BMC'nin TR motor'u ile devam etmeye karar verdik.AkınGözü yazdı: ↑14 Mar 2023, 09:12 Birde çoğunluk hisse bizde ama diğer ortak olan GE sorunu var eğer F110 u kolonlamaya kalkacaksak eğer. Geliştirdiğimiz her moıtor TEI nin değerini katlıyor böyle giderse GE ile yolları ayırmaya paramızda yetmez bir an önce geç olmadan yolları ayırmak lazım. Amerikadan alamadığımız motoru geliştirip üstüne birde Amerika ya para mı kazandıracağız bu yaptığımız motorlardan
-
- Süvariler
Sanırım bu haber ve beklenen görseller forum ahalisinin gözünden kaçmış. Sabahınız ve gününüz aydınlık olsun.
https://www.savunmasanayist.com/milli-m ... igi-anlar/
-
- Üye
X-32'yi andırıyor. İleride farklı açılardan çekilen fotolarla daha güzel gelecektir gözümüze, Umuyorum...Tulga yazdı: ↑17 Mar 2023, 09:17 Sanırım bu haber ve beklenen görseller forum ahalisinin gözünden kaçmış. Sabahınız ve gününüz aydınlık olsun.
- SametKomurcu
- Süvariler
-
- Akıncılar
Özgür projesinin içeriğinin tam olarak daha ne olduğu bile söylenemiyor ama Blok 70'den iyi olacak öyle mi? SSB başkanı da herhalde aday olacak.
- Karasu
- Üye
Konuyu yakından takip eden üstatlar lütfen bilgilendirebilir mi?
Şimdi bizim bu F-16'ya bir silah tanıtmak için veya üzerindeki sistemlerden herhangi birini değiştirmek için kaynak kodlarına ihtiyacımız yok mu? Yani parçasını değiştirelim dediğimiz alet Windows 10'lu bir dizüstü bilgisayarı değil, klavye tak tanısın, kamera tak tanısın, fare tak tanısın falan.
Şimdi benim takip edebildiğim kadarıyla sadece blok 30'ların kaynak koduna erişim sağlamıştık. Blok 40'ların 50'lerin falan değil. Blok 40 ve üstündeki parçaları nasıl değiştirebiliyoruz o zaman?
Hadi tersine mühendislik yapalım falan desek, o yeni cihazları koşturacak işlemci için disassembler ihtiyacımız olur. Bu iş de gidip (atıyorum, mesela) bir ARM 710 işlemciye disassembly yapmaya falan da benzemez. Askeri seviyede işlemci ve kapalı bir dili var. Nasıl olacak o iş anlamadım.
Şimdi bizim bu F-16'ya bir silah tanıtmak için veya üzerindeki sistemlerden herhangi birini değiştirmek için kaynak kodlarına ihtiyacımız yok mu? Yani parçasını değiştirelim dediğimiz alet Windows 10'lu bir dizüstü bilgisayarı değil, klavye tak tanısın, kamera tak tanısın, fare tak tanısın falan.
Şimdi benim takip edebildiğim kadarıyla sadece blok 30'ların kaynak koduna erişim sağlamıştık. Blok 40'ların 50'lerin falan değil. Blok 40 ve üstündeki parçaları nasıl değiştirebiliyoruz o zaman?
Hadi tersine mühendislik yapalım falan desek, o yeni cihazları koşturacak işlemci için disassembler ihtiyacımız olur. Bu iş de gidip (atıyorum, mesela) bir ARM 710 işlemciye disassembly yapmaya falan da benzemez. Askeri seviyede işlemci ve kapalı bir dili var. Nasıl olacak o iş anlamadım.
- Tyras
- Süvariler
Blo-40 Blok-50'lere CCIP modernizasyonu hazır uygulanmayıp, Tusaş'ta yapıldığı için kodlar ve uçağa yeni ürün tanıtma konusunda oluşmuş bir altyapımız var. Blok-30'lara da tam erişim olduğu için parça parça oluşan yetenekler bir bütüne dönüşme kapasitesine sahip.Karasu yazdı: ↑25 Mar 2023, 19:47 Konuyu yakından takip eden üstatlar lütfen bilgilendirebilir mi?
Kulaktab dolma bir bilgi olarak aklımda kalan, Blok-30 Blok-40 kodlarının oldukça benzer olduğu.
Ama hiçbir yasal ve teknik sorununun olmadığı %100 bir kabiliyetimiz olsa zaten hiç bu kadar kongre kapılarında dolanmazdık yavaş yavaş işi yürütürdük sanıyorum. Kodlara tam hakim olduğumuz Blok-30 Özgür projesi bile gövde yenilemesine yetişip tek bir modernizasyonuna dönüşemedi sonuçta.
- Karasu
- Üye
Sayın Tyras üstadım.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. CCIP modernizasyonunu Türkiye'de yaptığımızı bilmiyordum.
Ancak kafam hala allak bullak.
Mesela Blok 30 ile Blok 40'ın yazılımları çok benzer desek bile, kodların bizzat kendisine erişmediğimiz sürece yine bir kapalı kutu olur. Sonuçta en küçük bir farkta bile ROM üzerindeki bütün offsetler/entry pointler değişiyor.
Benim aklıma gelen tek yorum şu: Önce görev bilgisayarından tutup, aviyoniklere, radara, elektronik olan her şey sökülür. Uçak dümdüz metal yığını olarak dımdızlıklak kalır ortada.
Sonra bütün elektronik bileşenleri biz yaparız kendimize göre. Blok30'a ait yazılımdan motorun çalışmasıyla ilgili, yönlendirici bileşenlerin kodları gibi, iniş takımını yöneten kodlar gibi kodları yeni yazılıma kopyala yapıştır yaparız. Kalan kodlar da zaten milli bileşenlere ilişkin kodlar olur.
Böylece Blok-30'lar güncellenmiş olur (ki bu bile aslında yıllarca mesai isteyen bir şey, sonuçta uçağı baştan yapmaya neredeyse eşdeğer bir şey)
Blok 30'ları böyle yeniledikten sonra edindiğimiz tecrübeyle blok-40'lardaki bütün her şeyi söküp yenileriz. Her halde buna benzer bir şey demek istiyorlar gibi geldi.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. CCIP modernizasyonunu Türkiye'de yaptığımızı bilmiyordum.
Ancak kafam hala allak bullak.
Mesela Blok 30 ile Blok 40'ın yazılımları çok benzer desek bile, kodların bizzat kendisine erişmediğimiz sürece yine bir kapalı kutu olur. Sonuçta en küçük bir farkta bile ROM üzerindeki bütün offsetler/entry pointler değişiyor.
Benim aklıma gelen tek yorum şu: Önce görev bilgisayarından tutup, aviyoniklere, radara, elektronik olan her şey sökülür. Uçak dümdüz metal yığını olarak dımdızlıklak kalır ortada.
Sonra bütün elektronik bileşenleri biz yaparız kendimize göre. Blok30'a ait yazılımdan motorun çalışmasıyla ilgili, yönlendirici bileşenlerin kodları gibi, iniş takımını yöneten kodlar gibi kodları yeni yazılıma kopyala yapıştır yaparız. Kalan kodlar da zaten milli bileşenlere ilişkin kodlar olur.
Böylece Blok-30'lar güncellenmiş olur (ki bu bile aslında yıllarca mesai isteyen bir şey, sonuçta uçağı baştan yapmaya neredeyse eşdeğer bir şey)
Blok 30'ları böyle yeniledikten sonra edindiğimiz tecrübeyle blok-40'lardaki bütün her şeyi söküp yenileriz. Her halde buna benzer bir şey demek istiyorlar gibi geldi.
- AKINCI
- Akıncılar
Block 50 dahi ozgurlesecek deniyor. Block 70 ile özgür karşılaştırmalı tablo görmüştüm, hatırladığım üstünlük aletli iniş özelliği var ve basaka bir şey.
-
- Üye
Gökdoğan atalım derken Amraam atamaz hale gelir miyiz acaba