O Hale 7-8 sene önce geldik zaten..F-16 alımı içinde söyledim. ABD bize bırakın füze, motor bir kör kurşun dahi vermez. Elimizdeki envanter ile yetinip yerli muadil üretimi yapmamız gerekecek
HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
- Hayali
- Süvariler
-
- Site Başkanı
2019-21 arasında ABD'den 700'e yakın JDAM kiti aldık. KC-135'lerimizi modernize ettiler, MMU için motor verdiler, taksisini yaptı hayırlısıyla uçacak.
Doğru düzgün iş yaparsan, ABD bizle iş tutmaya hep meraklı. Mevzu dengeyi tutturmakta.
Doğru düzgün iş yaparsan, ABD bizle iş tutmaya hep meraklı. Mevzu dengeyi tutturmakta.
-
- Üye
Ayrıca ABD yönetimi seçim nedeniyle de ilişkileri ne bozalım ne iyi edelim diyorlardır. Olası bir hükümet değişiminde yeni gelecek hükümet ile daha yakın olabilirler. Açıkçası bu iyi mi olur kötü mü olur bilemem.
Bizim dış politikada kişiler ve partiler üstü bir yol izlememiz lazım. Hükümetler gelir gider. İç politika değişir ama dış politikanın ana ilkelerinin değişmemesi lazım. Ama nerede. Bugün iyi olduklarımız ile yarın kötü, bugün kötü olduklarımızla yarın iyi olmayacağımızın garantisi yok maalesef.
Her ne kadar muhalif bir kişi olsam da eğer hükümet değişirse savunma sanayi projelerimiz aynı hızla devam eder umarım.
-
- Süvariler
Valla ilişkiler rayına oturup da savunma tedarik ürünlerde bir sıkıntı kalmadığı zaman geri gelirse, en çok istediklerim 8+8 adet MH-60R, 4+2 adet P8 Poseidon, 2+ 2 adet CH-53K ve 10+10 adet ilave CH-47F olacaktır herhalde.
- Dunedain
- Süvariler
İlişkileri ilerlese bile ben Amerika'dan ana ürün bazında bir şey almama taraftarıyım. 10 adet ilave ch47 güzel olur. Orta vadede böyle bir platform üretme ihtimalimiz çok uzak gõrünüyor hem de her koşulda ihtiyaç.
- Tyras
- Süvariler
- Meltem'ler yeni gelmişken Poseidon'a izin çıksa bizden bütçe çıkmaz. Bu uçaklar deniz karakol işlevi dışında AWACS'larımız gibi bir savaş yönetim merkezi işlevi de görüyor, bu uçağa derin bir hevesle bakıyorum ama yakın gelecekte alınabileceğini hiç sanmıyorum.
-CH-53K az sayıda da olsa iyi iş yapar ama ABD ordusu kendi siparişlerini sona yaklaştırmadan ihracatta makul fiyatlara inmezler. Hat ömrünün sonuna doğru, iş dönsün kapanmasın diye pazarlığa daha açık olurlar. O da 2030'ların sonrasını bulur.
-Chinook verirler, ne kadar yarım gönülle iş yaptıkları ortadoğulu ülke varsa hiç sıkıntısız CH-47F onayları çıkıyor, oda CH-53 için dediğim gibi, sanayiyi ABD içinde tutma politikasının bir uzantısı olarak, öngörülen hat ömrü ile alakalıdır büyük ihtimalle.
-Mh-60 işini Yunan'lar gibi EDA kapsamında deneyebilirdik.
-Sonobuoy atma vs. denizaltı harbi işini ara çözüm olarak Aksungur'a yükleyeceğiz sanırım. AH1W'ler artık suüstü-kara çıkarma işi için donanmada, S70B'lerimiz de çok eski değiller.
-Sadece gemilerin ihtiyaçlarına yönelik kargo görevi görecek bir helikopter tedariği de, Gökbeyi denizcileştirme işi çözülürse, T-925 üzerinde de uygulanır sanıyorum. Westland Seaking ayarında bir helikopter yerli hedefler arasında olacaktır.
-
- Süvariler
Hocam yorumlarınızda hak payınız var. Lakin bahsini ettiğim platformlar yüksek sayılarda olmasa da envanterimizde bulunarak ciddi nitelik katacak ekipmanlar. Özellikle 4 adet bile olsa P8 Poseidon DKU alımı Karadeniz ve Akdeniz'de önemli nitelik katabilecektir.Tyras yazdı: ↑30 Mar 2023, 19:27 - Meltem'ler yeni gelmişken Poseidon'a izin çıksa bizden bütçe çıkmaz. Bu uçaklar deniz karakol işlevi dışında AWACS'larımız gibi bir savaş yönetim merkezi işlevi de görüyor, bu uçağa derin bir hevesle bakıyorum ama yakın gelecekte alınabileceğini hiç sanmıyorum.
-CH-53K az sayıda da olsa iyi iş yapar ama ABD ordusu kendi siparişlerini sona yaklaştırmadan ihracatta makul fiyatlara inmezler. Hat ömrünün sonuna doğru, iş dönsün kapanmasın diye pazarlığa daha açık olurlar. O da 2030'ların sonrasını bulur.
-Chinook verirler, ne kadar yarım gönülle iş yaptıkları ortadoğulu ülke varsa hiç sıkıntısız CH-47F onayları çıkıyor, oda CH-53 için dediğim gibi, sanayiyi ABD içinde tutma politikasının bir uzantısı olarak, öngörülen hat ömrü ile alakalıdır büyük ihtimalle.
-Mh-60 işini Yunan'lar gibi EDA kapsamında deneyebilirdik.
-Sonobuoy atma vs. denizaltı harbi işini ara çözüm olarak Aksungur'a yükleyeceğiz sanırım. AH1W'ler artık suüstü-kara çıkarma işi için donanmada, S70B'lerimiz de çok eski değiller.
-Sadece gemilerin ihtiyaçlarına yönelik kargo görevi görecek bir helikopter tedariği de, Gökbeyi denizcileştirme işi çözülürse, T-925 üzerinde de uygulanır sanıyorum. Westland Seaking ayarında bir helikopter yerli hedefler arasında olacaktır.
Aynı şekilde 150m $ bile olsa 2+2 şeklinde CH -53K alabilirsek TCG-ANADOLU ve ileride envantere alınırsa TCG- RUMELİ Lhd'lerimize çok önemli hava taşıma platformu kazandırmış oluruz. Taşıma ve Nakliye kapasitesi ile deniz şartlarına uygun üretilmiş bu helikopterler, afet zamanları da geminin asli görevini çok daha süratli yapmasını sağlayabilecektir.
MH-60R'leri ben özellikle Tf-2000'ler için düşünmüştüm. Hatta hayalim Naval versiyon Atak 2 ile birlikte 1'er adet bulunmaları idi. Geri kalan Seahawk'lar da LHD ve majör gemi ihtiyaçlarına paylaştırılırdı.
Lakin Chinook işini çok istiyorum. Özellikle afet zamanlarında ne kadar faydalı olduklarını acı tecrübeyle de olsa görmüş olduk. 10+10 adetlik iki parti alımı yapabilirsek muazzam olur.
Bu platformlar yüksek adetlerde alınabilecek aletler değil bizim için. Lakin mutlak suretle niteliklerinden faydalanmamız gereken platformlar. Bu saatten sonra 40 yeni F-16 yerine MMU 2 filo için F110 motoru ile bunları almak isterdim. Mümkünse de 80 upgrade kiti de tedarik edilerek Blok 70 modernizasyonu yapardım. Neyse kısmet...
- SametKomurcu
- Süvariler
-
- Üye
"Açık olarak düşünülen alanın" kapatılıp kapatılmadığına kim karar veriyor? SSB Başkanı mı HvKK mı?
-
- Akıncılar
Kuvvet.Shock and Awe yazdı: ↑10 May 2023, 17:39 "Açık olarak düşünülen alanın" kapatılıp kapatılmadığına kim karar veriyor? SSB Başkanı mı HvKK mı?
- AKINCI
- Akıncılar
İstedik vermediler, açık milli imkanlar ile kapatılacak başkada oluru yok. Pahalı İngiliz ve kazulet Rus uçağının da oluru yok anlaşılan. Özgür projesi tamamlanacak, Akıncı ve Anka 3 den umut var, Milli muharip iyi gidiyor, motor işi kotarilir ise olay bitmiştir. Birazda işi profesyoneline bırakmak gerek. F35 verseler de almam diyor isek vardır arka planı.
-
- Süvariler
Azizim ben o kadar emin değilim. Malumun şu anda Type 23 ve Typhoon da görüşmeler sürmekte. Bakınız SSB nin projeleri bir şekilde kotaracağını başaracağını düşünüyorum. Ancak takvim konusunda çokta emin olamıyorum. Zannımca silahlı kuvvetlerde bu konuda biraz temkinli gitmek istiyor.AKINCI yazdı: ↑16 May 2023, 23:45 İstedik vermediler, açık milli imkanlar ile kapatılacak başkada oluru yok. Pahalı İngiliz ve kazulet Rus uçağının da oluru yok anlaşılan. Özgür projesi tamamlanacak, Akıncı ve Anka 3 den umut var, Milli muharip iyi gidiyor, motor işi kotarilir ise olay bitmiştir. Birazda işi profesyoneline bırakmak gerek. F35 verseler de almam diyor isek vardır arka planı.
Eğer mümkün ise şu Rusya meselesi hazır gündemde iken 2-3 filo kadar Typhoon edinsek fena olmaz. İstif ler inşa edilmekte, ancak Yavuz ların yerini alacak. Elimizdeki platform sayısına çokta etki etmeyecek. Hisar lar dan ne çıkar emin değilim. Temkinli olmakta fayda vardır diye düşünüyorum.
Milli Muharip henüz uçmadı bile, buraya kadar iyi gideceğinide zaten hepimiz biliyorduk. Ancak HvKK lığının isterlerini yakalaması, yahut ABD motor konusunda neler yaşarız yahut yaşamayız, Yerli motora kalırsak süreç ne olur, kafamda binlerce soru.. Keza Hürjet dahi malum motora bağımlı. Alternatif edinmekte fayda vardır.
- wolfastein
- Üye
Acaba F-16'lar hallolur mu? Ama İsveç için f-35 öne sürülmeli. F-16 kesmez...
-
- Üye
isveç meselesine onay vermeliyiz, herhangi bir şarta bağlamamalıyız, finlandiya meselesinde elimize bir şey mi geçti? abd şu an ya onay verirsin ya da seni natodan bile atarım diyebilecek pozisyonda ancak şu an orada bize mecburlar.. abd’ye herhangi bir mevzu için şart koşacak durumda değiliz hala anlayamadık bunu. Geçmişte taviz verirken karşılığında aldığımız sözlerin hangisini yerine getirdiler? Hiçbirisini.
Şu an yapılması gereken şey, bir güney kore, avustralya, romanya gibi abd’nin her konuda suyuna gitmek ve bu ülkeden alınabilecek kazanılabilecek maksimum verimi elde etmektir. abd’ye heybetlenmek için halen doğru zamanda değiliz. Halen savunma sanayimizin en önemli projelerinde önemli bir abd katkısı var ve 10 sene daha böyle devam edecek. Dünyanın geri kalanından 50 sene ileride bir ülkeye dayılanmanın hiç bir getirisi olamaz, dostane ilişkiler kurmak için çabalamalıyız, amerika bizim gibi bir ülkeyi vezir de eder rezil de eder kabiliyettedir, bunu unutmamak gerekir.
Şu an yapılması gereken şey, bir güney kore, avustralya, romanya gibi abd’nin her konuda suyuna gitmek ve bu ülkeden alınabilecek kazanılabilecek maksimum verimi elde etmektir. abd’ye heybetlenmek için halen doğru zamanda değiliz. Halen savunma sanayimizin en önemli projelerinde önemli bir abd katkısı var ve 10 sene daha böyle devam edecek. Dünyanın geri kalanından 50 sene ileride bir ülkeye dayılanmanın hiç bir getirisi olamaz, dostane ilişkiler kurmak için çabalamalıyız, amerika bizim gibi bir ülkeyi vezir de eder rezil de eder kabiliyettedir, bunu unutmamak gerekir.
- Damascus_Steel
- Üye
Hocam dediğiniz ülkeler gibi ''her konuda'' suyuna gitmek nasıl oluyor mesela? Güney Kore ve Avustralya'yı bizimle aynı kefede görmediklerinden eminim. İyi ilişkiler geliştirmenin anlamı bu olmamalı. Diyalog kanalları elbette açık olmalı. Bu yazdıklarınızdan ABD'nin her şeyine eyvallah edilsin demek gibi bir anlam mı çıkıyor yoksa ben mi yanlış yorumladım?ring of fire yazdı: ↑30 May 2023, 00:06 isveç meselesine onay vermeliyiz, herhangi bir şarta bağlamamalıyız, finlandiya meselesinde elimize bir şey mi geçti? abd şu an ya onay verirsin ya da seni natodan bile atarım diyebilecek pozisyonda ancak şu an orada bize mecburlar.. abd’ye herhangi bir mevzu için şart koşacak durumda değiliz hala anlayamadık bunu. Geçmişte taviz verirken karşılığında aldığımız sözlerin hangisini yerine getirdiler? Hiçbirisini.
-
- Üye
İsveç'in Nato'ya girişine kolay kolay onay vermemeliyiz. Bölücü örgütle mücadelede İsveç çok önemli bir ayaktır. Bölücü örgüt mensuplarının ciddi bir hareket alanıdır. Bu konuda diretmemiz, cephe gerisinde mücadelemizin en önemli noktalarından biridir. Bölücü örgüt konusunda ne kadar kararlı ve mücadelede gözü kara olduğumuzun dünyaya yansımasıdır.
İlla onay verilecekse hayatî bir kazanım elde edilmelidir. O kazanım da f110 motorunun lisans altında üretilmesi veya teknoloji kazanımı olmalıdır.
İlla onay verilecekse hayatî bir kazanım elde edilmelidir. O kazanım da f110 motorunun lisans altında üretilmesi veya teknoloji kazanımı olmalıdır.
-
- Üye
Her konuda suyuna gitmek nasıl mı oluyor? yazıldığı gibi her konuda suyuna gitmekle oluyor. örnek olarak isveçe onay, s400 e bay bay, ukraynaya daha çok destek, putine daha çok mesafe, pasifikte abd yanında yer alma, üsleri yunana kaptırmama vs vs. bunlar olduktan sonra doğu akdenizdeki donanmaları bizim sondaj gemilerini bile korurdu.Damascus_Steel yazdı: ↑30 May 2023, 00:18 Hocam dediğiniz ülkeler gibi ''her konuda'' suyuna gitmek nasıl oluyor mesela? Güney Kore ve Avustralya'yı bizimle aynı kefede görmediklerinden eminim. İyi ilişkiler geliştirmenin anlamı bu olmamalı. Diyalog kanalları elbette açık olmalı. Bu yazdıklarınızdan ABD'nin her şeyine eyvallah edilsin demek gibi bir anlam mı çıkıyor yoksa ben mi yanlış yorumladım?
Abd ile üstü kapalı dalaşma içerisinde olduğumuz bu dönemde her şeylerine eyvallah edilsine mi çıkıyor yazdıklarım diye sormuşsunuz, hayır öyle bir şey demedim. İlişkilerimizi it dalaşı seviyesinden çıkarıp karşılıklı çıkarlar seviyesine taşımalıyız, bunu söyledim.
-
- Üye
Dediklerinin hepsini yapsak kuzey suriyeye olası tek harekatta tüm kazanımları siler abd. Orada anlaşma gibi bir ihtimalimiz yok. Abd ye taviz vermeden, gazabına da uğramadan işimize bakmalıyız yumuşak şekilde.ring of fire yazdı: ↑30 May 2023, 01:19 Her konuda suyuna gitmek nasıl mı oluyor? yazıldığı gibi her konuda suyuna gitmekle oluyor. örnek olarak isveçe onay, s400 e bay bay, ukraynaya daha çok destek, putine daha çok mesafe, pasifikte abd yanında yer alma, üsleri yunana kaptırmama vs vs. bunlar olduktan sonra doğu akdenizdeki donanmaları bizim sondaj gemilerini bile korurdu.
Abd ile üstü kapalı dalaşma içerisinde olduğumuz bu dönemde her şeylerine eyvallah edilsine mi çıkıyor yazdıklarım diye sormuşsunuz, hayır öyle bir şey demedim. İlişkilerimizi it dalaşı seviyesinden çıkarıp karşılıklı çıkarlar seviyesine taşımalıyız, bunu söyledim.
-
- Üye
Bence de....F-16 modernizasyonu ve mühimmat alımı tamam ama yeni F-16 almaya ne gerek var.5 yıl sonra gelecek eski nesil bir uçak için değer mi bu para?Yazıkwolfastein yazdı: ↑29 May 2023, 23:35
F-35 olmasa bile başka silahlar için onay alınabilir.Ve en önemlisi CAATSA ve diğer üstü kapalı ambargoların kaldırılması sağlanabilir.
- calasko
- Üye
Kongreden daha kolay geçecek, elimize kısa sürede geçecek olanlara odaklanıp F16 kitleri, 50+ motor, CATSA desek. Elimiz rahatlardı.
-
- Süvariler
Eğer Typhoon ları alıp kenara koymuş olsaydık, dediğin olurdu. Elimizde hala Typhoon lar yok, ve hala F16 için dileniyoruz. Konuşmaya bakarmısın, sen önce İsveç i aradan çıkar, sonra karşıma çık, o zaman düşünürüz demiş.wolfastein yazdı: ↑29 May 2023, 23:35
-
- Süvariler
F-16'ların idamesi hariç bir konu olduğunu zannetmiyorum masada. İHA'lar biraz daha işi götürür, MMU dururken Typhoon dahil alacak para olmayabilir. Adamın ambargosuna ihtiyaç yok paradan haber verin bana.
-
- Üye
Hâlâ F16 ve f35'ten bahsediyoruz. Farkında mıyız bizim umut bagladigimiz milyar dolarlık dev projemiz motora susamış vaziyette bekliyor. Ve bizim geleceğimiz. Bizim akıllı davranıp İsveç mevzusunda en doğru hamleyi yapmamız lazım. Bu da bizim için motor konusudur. F110 motor tedariki konusunda lobiye başlamalıyız. Tekrardan f35le uğraşacak ne enerjimiz ne de kaynağımız olduğunu sanmıyorum.
-
- Üye
Suriyede kazanımımız yok gibi bir şey zaten. Biz sadece işin içinden çıkılmaz bir hal alacak duruma gelen yerlere müdahalede bulunduk, suriyede yine bizim borumuz ötmüyor. abd suriyede ne istediyse onu yapabildi zaten. halen de yapmaya devam ediyor. Biz akıllı davranıp abd ile sıcak ilişkiler kurabilseydik ypg'yi desteklemelerine gerek kalmazdı. Ne yaptık? her konuda diklerine gittik onlar da acımadan vuruyor her yerden.
-
- Üye
abd ile işler o şekilde yürümüyor bunu daha kaç defa gözümüze sokacaklar? İsveçe onay karşılığı motor sözü aldık parasını da verdik diyelim, yine de gönderene kadar sonradan 50 tane şart koşarlar sonradan ve o iş yatar yine. Bakınız finlandiya terörle ilgili verdiği sözlerden caymaya başladı tekrar. Abd bizi kaç defa kandırdı sorarım size?Aykaç yazdı: ↑30 May 2023, 00:22 İsveç'in Nato'ya girişine kolay kolay onay vermemeliyiz. Bölücü örgütle mücadelede İsveç çok önemli bir ayaktır. Bölücü örgüt mensuplarının ciddi bir hareket alanıdır. Bu konuda diretmemiz, cephe gerisinde mücadelemizin en önemli noktalarından biridir. Bölücü örgüt konusunda ne kadar kararlı ve mücadelede gözü kara olduğumuzun dünyaya yansımasıdır.
-
- Süvariler
Şahsi fikrim İSveç e pek hayır diyecek durumumuz olmayabilir. Belki bu yaz Hayır deriz, ama eninde sonunda Evet demek zorunda kalırız/kalacağız. Ancak kastettiğim konu şu ki; Biz şu anda ABD den hem yeni F16 B70, hem B70 kitleri, hemde 50 MMU için mümkünse 100 motor istiyoruz. Eğer Typhoonları almış olsaydık, Masada F16 B70 olmayacaktı, yerli modernizasyon ile F16 ları götürürüm iddianla birleşince, sadece 100 motor ihtiyacın olacaktı.ring of fire yazdı: ↑30 May 2023, 11:59 abd ile işler o şekilde yürümüyor bunu daha kaç defa gözümüze sokacaklar? İsveçe onay karşılığı motor sözü aldık parasını da verdik diyelim, yine de gönderene kadar sonradan 50 tane şart koşarlar sonradan ve o iş yatar yine. Bakınız finlandiya terörle ilgili verdiği sözlerden caymaya başladı tekrar. Abd bizi kaç defa kandırdı sorarım size?
Diğer konu şu.. F16 lardan red cevabını 2 yıl sonra yediğimizde, Typhoon için bakalım o gün sana satmak isteyen olacakmı? Son dakikaya kadar bekleyip ortada kalmaya bayılıyoruz.
-
- Üye
Yıl olmuş 2023 istiyorsan 2 sene daha ekle 2025....Bu saatten sonra envanterinde yeni F-16 olsa ne olur yeni Eurofighter olsa ne olur.Envanterin de diyorum bak, yoksa sipariş versek 5'er yıl ekle.karli yazdı: ↑30 May 2023, 13:41 Şahsi fikrim İSveç e pek hayır diyecek durumumuz olmayabilir. Belki bu yaz Hayır deriz, ama eninde sonunda Evet demek zorunda kalırız/kalacağız. Ancak kastettiğim konu şu ki; Biz şu anda ABD den hem yeni F16 B70, hem B70 kitleri, hemde 50 MMU için mümkünse 100 motor istiyoruz. Eğer Typhoonları almış olsaydık, Masada F16 B70 olmayacaktı, yerli modernizasyon ile F16 ları götürürüm iddianla birleşince, sadece 100 motor ihtiyacın olacaktı.
Diğer konu şu.. F16 lardan red cevabını 2 yıl sonra yediğimizde, Typhoon için bakalım o gün sana satmak isteyen olacakmı? Son dakikaya kadar bekleyip ortada kalmaya bayılıyoruz.
Bunlar onlarca yıl önce planlanması gereken, anlaşması yapılması gereken işlerdi.Zaten vardı da ama mahvettik, artık battı balık yan gider.
Yeni F-16 filan alınmamalı ülke parayı sokakta bulmadı..Şuan yapılması gereken eldeki F-16'ları modernize etmek ve insansız sistemleri envatere kazandırmaya devam etmek.
İlla bir şey alınacaksa, MMU'nun daha hızlı envantere girişi için yardım alınmalı.
-
- Süvariler
Biden, F16 ve motor işini İsveç konusuna bağladıysa çok iyi, zaten maksadımızın bu olduğunu düşünüyorum. İsveç'e direkt yeşil ışık yaksaydık başka bir şey isteyeceklerdi illa ki. Askeri satışlar genellikle perde önü ya da arkasında birtakım siyasi, askeri yahut ekonomik tavizler gerektirir, bu normal, bizim satışlarımız için de geçerli. Diyet İsveç ise hiç zorlamadan kabul edilir ve bu konu kapatılır.
-
- Süvariler
Yahu motor uçak gelmeden İsveç girerse ABD sözünü tutacak mı sanki. Önce 100 motor göndersin bize ya da f16 yerine 200-300 motor alalım stoklayalım. İsveç teröre desteğe devam edecekse kendi ülkesinde terör sevicilerin başına birşey gelmesi de bize haktır !
-
- Süvariler
Motoru, uçağı istediğin ülke zaten terörün en büyük destekçilerinden. Biden öyle demiş böyle demiş bilmem, maksadı bu ise biz uçarak kabul ederiz onu kastediyorum. 100 adet motoru hazırda tutmuyorlardır, her halükarda bu bir süreç olacak. Önden anlaşma imzalasan ne olacak, mal adamın vermedi mi vermiyor işte, anlaşma falan takmıyor. Sözünden dönerse de sorun yeni sorunlar getirir, karşılıklı işler, İsveç zaten her şekilde dönecek lafından, ne derse desin. Biz bu motorları alamayacaksak da zaten bir yerde patlayacaktı burada patlar başka şeyler düşünürüz daha beklemeden.
-
- Süvariler
E tabiki, şu anda yaşadığımız sıkıntı zatı haliyle vaktinde almadığımız tedbirlerdir. Konsorsiyum yıllar önce 20 yıl önce bizi çağırmıştı, sadece ABD ile yola devam edeceğiz diyen bizdik. F35 mahvettik, mahvetmedik girmiyorum bile bu konuya. Temel olarak tek kaynağa bağımlı olmak tüm hava gücünü tek bir kaynağa yaslamak hata burada.karaden yazdı: ↑30 May 2023, 14:10 Yıl olmuş 2023 istiyorsan 2 sene daha ekle 2025....Bu saatten sonra envanterinde yeni F-16 olsa ne olur yeni Eurofighter olsa ne olur.Envanterin de diyorum bak, yoksa sipariş versek 5'er yıl ekle.
Bunlar onlarca yıl önce planlanması gereken, anlaşması yapılması gereken işlerdi.Zaten vardı da ama mahvettik, artık battı balık yan gider.
Yeni F-16 filan alınmamalı ülke parayı sokakta bulmadı..Şuan yapılması gereken eldeki F-16'ları modernize etmek ve insansız sistemleri envatere kazandırmaya devam etmek.
İlla bir şey alınacaksa, MMU'nun daha hızlı envantere girişi için yardım alınmalı.
-
- Süvariler
ABD F-16 gibi 4.nesil bir savaş uçağını vermek için şart üstüne şart koşuyor, İsveç'e evet desek bile, Suriye'de terör örgütünü desteklemeyi bırakmadıktan sonra gerisi hikaye. Menendez eli yükseltip Yunan tezleri konusunda taviz istedikçe, Suriye'deki düşmanca hareketler devam ettikçe bizim ABD'ye göre gelecek planlaması yapmamız yanlış olacaktır.
Biz acaba NATO nun askeri operasyonlarına destek vermeyi bıraksak mı diyorum.
-
- Süvariler
Azizim hayır. Gideceksin İngiltere hazır veriyorken Typhoon u alacaksın. Adamlar açık açık İsveç, F16 ayrı konular dedi. Şahsi fikrim İsveç i onaylasanda vereceğimin garantisi yok diyor herifler. Nato nun olmadığı Suriye de ABD yi daha fazla sıkıştır, Irak ta çok daha fazla sıkıştır. Irak` ta anti ABD milis yahut grupları destekle, Suriyede bombardıman ve hakim olduğun alanları artır, suikastleri artırabiliriz. Nato ile niye derdimiz olsun.Öztürk yazdı: ↑02 Haz 2023, 09:51 ABD F-16 gibi 4.nesil bir savaş uçağını vermek için şart üstüne şart koşuyor, İsveç'e evet desek bile, Suriye'de terör örgütünü desteklemeyi bırakmadıktan sonra gerisi hikaye. Menendez eli yükseltip Yunan tezleri konusunda taviz istedikçe, Suriye'deki düşmanca hareketler devam ettikçe bizim ABD'ye göre gelecek planlaması yapmamız yanlış olacaktır.
-
- Süvariler
Yahu zaten biz F16 için İsveç’e nato üyeliği onayı verirsek çok saçma bir dış siyasetimizin olduğunun kanıtı olur. Bu bir ideolojidir. Söz konusu ülke teröre destek veriyor. Bitti. Zaten uçaklar için 1000 tane bahane çıkartacak olan bir ülke var karşımızda hepimiz bunu biliyoruz. Hala Amerika’dan bize uçak vereceğini inanıyor musunuz bilmiyorum ama ben hiç ama hiç inanmıyorum. O halde İsveç beklesin orada. İngiltere’den uçaklara alalım. Amerikan Senatosu F-16 ile kendi arasında oynasın
Farkında değilsiniz ama dalga geçiyolar. Yani Türkiye dış politika konusunda önüne atılan kemiklere göre karar veriyormuş algısını yaratmaya çalışıyorlar. Ne yazıkki şimdilik de öyle. Lütfen siyaset böyledir demeyin. Kapalı kapılar ardında çıkarlar konuşulur ancak böyle tüm dünyanın gözüne soka soka bak İsveç’e onay verirsen sana bunu veririm demek aşağılayıcı bir politika.
Farkında değilsiniz ama dalga geçiyolar. Yani Türkiye dış politika konusunda önüne atılan kemiklere göre karar veriyormuş algısını yaratmaya çalışıyorlar. Ne yazıkki şimdilik de öyle. Lütfen siyaset böyledir demeyin. Kapalı kapılar ardında çıkarlar konuşulur ancak böyle tüm dünyanın gözüne soka soka bak İsveç’e onay verirsen sana bunu veririm demek aşağılayıcı bir politika.
- witch_king
- Üye
Arkadaşlar,
İsveç in NATO üyeliğine hayır diyebilmemiz için;
- Merkez Bankamızda en az 300 milyar dolar nakit olması gerekir.
- Nadir element dedikleri element rezervlerine sahip olmamız gerekir.
- Batının bizim tarım ürünlerine ihtiyacı olması gerekir.
- gibi gibi bir sürü madde.
Özetle bizim güçlü bir ekonomiye sahip olmamız gerekiyor ve maalesef böyle bir durum yok. Sadece ne koparırsak kardır mantığı var.
Bunu da zaten biliyorlar. Blöf yaptık yemediler.
İsveç in NATO üyeliğini engelleme ihtimalimiz yüzde sıfırdır.
Özetle bizim güçlü bir ekonomiye sahip olmamız gerekiyor ve maalesef böyle bir durum yok. Sadece ne koparırsak kardır mantığı var.
-
- Süvariler
Aslında politika denilen şey öngörü gerektirir. Öngörü ile birlikte emniyetli kararlar gerektirir. Hiç hoşlanmasam da tekrar gündeme getireceğim.
1999 yazında hatırlarsanız Eurofigfter konsorsiyumu güzel bir teklifle gelmişti. 3 farklı miktar alım karşılığı artan oranlı teknoloji transferi içeriyordu. 120 adetlik alımda da tüm teknoloji vaadediliyordu. Her ne kadar kısmı olursa olsun, gövdeyi de motoru da CAPTOR radarı da köşesinden bucağından altyapısını oluşturup üretmeye başlayacaktık. Kaldı ki o dönemden bu döneme yerlileştirme hamleleri ile uçak belki de bugün F-16 ÖZGÜR seviyesinde bir yerlileştirmye girecekti. Öte taraftan da zaten 3. Level katılımcı olarak düşük miktarlı bir F-35 alım sözü ile JSF'ye katılıp devam edebilirdik. Politikalarda her zaman elinde var olan bir avantaj yanında ikame bir hamle riski alınır. Biz bunu maalesef uzun zamandır bozuyoruz. Kendimizi garanti altına alacak ilk hamleyi yapmadan yüksek rizikolu hamleye bağlanıyoruz. Sonuç ise müspet oluyor he zaman. Karşı taraf bu rizikoyu senden daha iyi okuyup ilk yanlış hamlende bahane ederek devre dışı bırakıyor. O kadar çok örnek var ki söylenecek. Ama konu uçak alımı dış politika karşılaştırması olunca ister istemez düşüncelerimi paylaşmak istedim.
İngiltere'den Eurofigfter alımını ben de destekleyenlerdendim. Lakin biz bu işi çok uzatıp bekletiyoruz. İyisi mi biz KAAN'a yüklenelim. 2 filoluk motor işini çözelim. Yerli motora resmi açıklamalı proje ilan edip kaynak sağlayalım, Özgür projesini tüm bloklara yayarak AESA radarlı olarak tamamlayalım ve önümüze bakalım. Bu saatten sonra gemi uçak denizaltı ve nitelikli platform tedariği kolay kolay olacak gibi görünmüyor. Ya becerip yapacaz ya da nitelik kavramı gün geçtikçe azalacak...
1999 yazında hatırlarsanız Eurofigfter konsorsiyumu güzel bir teklifle gelmişti. 3 farklı miktar alım karşılığı artan oranlı teknoloji transferi içeriyordu. 120 adetlik alımda da tüm teknoloji vaadediliyordu. Her ne kadar kısmı olursa olsun, gövdeyi de motoru da CAPTOR radarı da köşesinden bucağından altyapısını oluşturup üretmeye başlayacaktık. Kaldı ki o dönemden bu döneme yerlileştirme hamleleri ile uçak belki de bugün F-16 ÖZGÜR seviyesinde bir yerlileştirmye girecekti. Öte taraftan da zaten 3. Level katılımcı olarak düşük miktarlı bir F-35 alım sözü ile JSF'ye katılıp devam edebilirdik. Politikalarda her zaman elinde var olan bir avantaj yanında ikame bir hamle riski alınır. Biz bunu maalesef uzun zamandır bozuyoruz. Kendimizi garanti altına alacak ilk hamleyi yapmadan yüksek rizikolu hamleye bağlanıyoruz. Sonuç ise müspet oluyor he zaman. Karşı taraf bu rizikoyu senden daha iyi okuyup ilk yanlış hamlende bahane ederek devre dışı bırakıyor. O kadar çok örnek var ki söylenecek. Ama konu uçak alımı dış politika karşılaştırması olunca ister istemez düşüncelerimi paylaşmak istedim.
İngiltere'den Eurofigfter alımını ben de destekleyenlerdendim. Lakin biz bu işi çok uzatıp bekletiyoruz. İyisi mi biz KAAN'a yüklenelim. 2 filoluk motor işini çözelim. Yerli motora resmi açıklamalı proje ilan edip kaynak sağlayalım, Özgür projesini tüm bloklara yayarak AESA radarlı olarak tamamlayalım ve önümüze bakalım. Bu saatten sonra gemi uçak denizaltı ve nitelikli platform tedariği kolay kolay olacak gibi görünmüyor. Ya becerip yapacaz ya da nitelik kavramı gün geçtikçe azalacak...
- okeanos
- Süvariler
1999 yazında aklımıza gelen Gölcük depremini ve yarattığı tahribatı unutmamak gerek. Öngörü kısmına katılıyorum ama işin malı boyutlarını da kefenin diğer tarafına koymak gereklidir.witch_king yazdı: ↑04 Haz 2023, 17:07 Arkadaşlar,
-
- Süvariler
Hocam kesinlikle katılıyorum. Bununla birlikte mali boyutun ilk önce savunma tedarik ve projelerinden kesilmesine karşıyım sadece. Çünkü önceki mesajımda belirttiğim öngörü kısmı maalesef 20 sene sonra ülke savunma bekası için karşımıza çıkıyor görüldüğü üzere. Deprem, doğal afet, ekonomik kriz. Bunların hepsi hayatın akışında gerçekleşebilir durumlar. Bu tarz olağan dışı gelişmelerde ekonomik önlemlerin ilk başta savunma projeleri iptallerinden başlamasına dem vurmaya çalışıyorum. Sonuçta büyük çaplı alt yapı yatırımı gerektiren bu tarz projelerde ciddi istihdam, KOBİ ölçekli tedarik zinciri oluşturma, know-how sahibi olma, alt sistem parça üretimi, sivil sektörde de faydalanilabilecek teknolojilerin ekonomiye kazanımı gibi birçok değerli kazanım elde edilebiliyor. Evet ciddi paralar harcanmış oluyor. Lakin karşılığı alınmayan bir alan değil.
Hatta ve hatta 2001 sonrası dünyada bollaşan dolar ortamı sayesinde muazzam düşük kura sahip $/₺ paritesi de gördü bu ülke. Mesela o dönemde de birçok projeye adım atılabilirdi. 2001/2013 arası dönemi majör savunma projeleri açısından iyi degerlendirilemedi kanaatindeyim. İki büyük başarı vardır benim için. Atak ve Milgem projeleri. Bu iki projenin sağladığı eko sistem, bugün birçok alt sistem ve teknolojinin lokomotifidir. İşte buna Eurofigfter ve devam edebilseydi JSF projesini ekleyebilseydik bugün bambaşka şeyler konuşuyor olabilirdik.
Neyse geçen geçmiş artık. Bundan sonrasında ne var ne yoksa MMU ve Hürjet üzerine odaklanmalıyız.
-
- Üye
Hürjet ve MMU projesindeki motor sorunu ben çok endişelendiriyor. Amerika ile oturup konuşması gereken en önemli konu....
-
- Süvariler
Diyelim ki ekonomimiz 4x4 çekiyor olsun. Yine de "hayır" denilemez. ABD istedikten sonra, tüm üyeler aynı anda NATO'dan çekilir ve ertesi gün NATO ile aynı altyapıyı kullanan MATO kurulur. Nedir yani.
- Hunter
- Üye
Bu çok zor bir hamle olur ABD için. Karşı çıkan çok olur herkes taviz ister baya pahalıya mal olur ABD ye.
-
- Süvariler
Hocam NATO'nun dağıtılıp başka bir isimle yeniden organize edilmesi devreye girdiği an, bugünkü koşullarda olmayacağını garanti edebilirim. Öncelikle içerisinde Türkiye'nin olmadığı bir savunma paktının Avrupa enerji güzergahı güvenliğini sağlama şansı olmaz. İkincisi, Avrupa'ya doğudan artarak akacak ticaret yolu güzergahı Türkiye ağırlıklı. Hem demiryolu hem de karayolu ticari taşımacılığının en önemli noktasında Türkiye. Üçüncüsü Karadeniz hidrokarbon zenginliği ortaya çıkmaya başladı ve devamında sadece doğalgaz ve petrol değil, geleceğin yakıtı hidrojen kaynakları da mevcut bu bölgede. Üstelik Karadeniz'in, savunma paktı dışında tutulacak bir Türkiye neticesinde hâkimiyeti ve kontrolü Romanya ile Yunanistan üzerinden sağlama ile gerçekleştirilemez. D.Akdeniz hidrokarbon zenginliğinin paylaşımı, güvenli yolla Batıya ulaşımı, enerji maliyetlerini kontrol altında tutma gibi kriterleri Türkiye olmadan sağlanamayacağı ortada. Kafkaslar ile Ortadoğu'nun batı ile bağlantısının sağlanabildiği ülkedir Türkiye. Üstelik tüm bunların dışında baskıladıkça kendi kendine yeter seviyeye doğru ilerleyen bir Türkiye resmi mevcut. Rüzgarın esintisi ile üzerindeki kıyafetlere daha çok sarılan insan misali, meseleyi güneşin sıcaklığından faydalanarak çözmeye odaklı bir Batı politikası daha ağır basmakta. Ötekileştirmek, dışlamak yerine win-win zaruriyeti vuku bulabilir önümüzdeki dönemde.Merzifonlu yazdı: ↑05 Haz 2023, 09:13 Diyelim ki ekonomimiz 4x4 çekiyor olsun. Yine de "hayır" denilemez. ABD istedikten sonra, tüm üyeler aynı anda NATO'dan çekilir ve ertesi gün NATO ile aynı altyapıyı kullanan MATO kurulur. Nedir yani.
Ukrayna-Rusya savaşı sonucu daha da belirleyici olacaktır. Savaşın sadece malzeme tedarik etmekle kazanılmadığı bir dönemdeyiz. Kaldı ki elini taşın altına koyup sahada göğüs göğüse savaşabilecek tecrübe ve yetkinlikte ülke sayısı bir elin parmağını geçmeyen dönemdeyiz. Ellerini ovuşturarak savunma paktı dışında tutulan bir Türkiye dönemini bekleyen ülke sayısı bu kadar fazlayken ABD dahil hiçbir Avrupa ülkesinin bunu isteyeceğini sanmıyorum. Paktın dışında tutulan bir Türkiye saldırıya açık bir Türkiye değildir. Aksine denklemi kökünden etkileyecek bir gücün pakt için kaybı dünya için kazanımı demektir.
-
- Süvariler
- İletişim:
Türkiye yi nato dan çıkardığın an ,nükleere gider bu ülke.......Nato için de nükleersiz bir ülke mi isterler yoksa rusya-çin eksenin de kafasına buyruk ultra milliyetçi bir düşman mı ister emperyalistler......Bu yüzden biz istemedikçe ,zorlamadıkça,mecbur bırakmadıkça ne nato dağılıp tekrar bizsiz kurulur ne de bizi atarlar buralardan....Üstelik çok da uzun olmayan bir zaman da 3. dünya savaşı ihtimali hızla artmaktayken...
- Karasu
- Üye
Adam Türkiye'yi neden NATO'dan çıkarsın? Çocuk oyuncağı mı bu?
Hatta Yeni NATO oluşturmakla falan neden uğraşsın? İş o seviyeye gelene kadar izleyecekleri kesin olan başka yöntemler var.
Bir tanesini hatırlatayım.
2016 ve 2017 yıllarında deli gibi para bastı ülke. Daha doğrusu kredi genişlemesi yaptı. Ekonomi patlamaya hazır bir bomba haline geldi. Dokunsan patlayacak hale geldi yani. Sonra Rahip Brunson olayı oldu. Trump tamamen spekülatif bir şey yaptı: "Sizin ekonomiyle uğraşacağım, ilk iş olarak ABD'nin Türkiye'den ithal ettiği çelik ve alüminyumda gümrük vergisini artırıyorum" dedi. Normalde böyle bir kararı hiç iplemeyecek Türk ekonomisi ne oldu 2018 Ağustos ayında? Aşırı şişen balona dokunursan ne olursa o oldu.

Hasılı böyle işte... Fazla büyütmemek lazım bazı işleri.
Kaldı ki bunları niye düşünüyoruz ki? Türkiye-NATO gerginliği mi var?
Hatta Yeni NATO oluşturmakla falan neden uğraşsın? İş o seviyeye gelene kadar izleyecekleri kesin olan başka yöntemler var.
2016 ve 2017 yıllarında deli gibi para bastı ülke. Daha doğrusu kredi genişlemesi yaptı. Ekonomi patlamaya hazır bir bomba haline geldi. Dokunsan patlayacak hale geldi yani. Sonra Rahip Brunson olayı oldu. Trump tamamen spekülatif bir şey yaptı: "Sizin ekonomiyle uğraşacağım, ilk iş olarak ABD'nin Türkiye'den ithal ettiği çelik ve alüminyumda gümrük vergisini artırıyorum" dedi. Normalde böyle bir kararı hiç iplemeyecek Türk ekonomisi ne oldu 2018 Ağustos ayında? Aşırı şişen balona dokunursan ne olursa o oldu.

- okeanos
- Süvariler
Hocam dediğiniz şekilden ziyade tl karşılığı göstermeksizin londra merkezli yuksek miktarda günlük döviz alımı ile manipüle edildi Türkiye ekonomisi. Direnç zaten kalmamıştı. Bu alanen sabotajdır ekonomiye ve kasıtlı olarak yapıldı.Karasu yazdı: ↑07 Haz 2023, 10:18 Adam Türkiye'yi neden NATO'dan çıkarsın? Çocuk oyuncağı mı bu?
- Karasu
- Üye
Yoo hayır hocam. Doğru. O dediğinizi son 5 yılda en az üç defa denediler. Mesela 2018 Mayıs ayındaki öyle bir şeydi. Ellerinde olmayan TL ile dolar almaya kalktılar. Sonra TL bulamayınca da manipülasyon ellerinde patladı hepsinde. Ancak 2018 Ağustos ayındaki olay bahsettiğim gibiydi.
-
- Süvariler
Anlattığınız olay ,olmayan TL ile manipülasyon yapılması olayı, kaldıraçlı işlem değil mi ?
- Karasu
- Üye
Yani hocam kaldıraçlı da olur kaldıraçsız da.. Alacağın riske bağlı.
Sen TL'nin değer kaybedeceğini öngörüp "ben TL karşılığında dolar almak istiyorum, karşılığında şu gün (atıyorum 1 hafta sonra) sana şu kadar TL getireceğim" diyerek anlaşıyorsun. Getiremezsem de şu kadar ceza ödeyeceğimi veya senden aldığım dolara şu kadar ekleyip geri vereceğimi taahhüt ediyorum diyorsun. TL'nin dolar karşısında ciddi değer kaybedeceğini de öngördüğün için karlı çıkacağını düşünüyorsun. Yüklü miktarda doları TL taahhüt karşılığında alıyorsun.
Bunu yapan girişimci veya manipülatör, "TL'yi ise kredi yoluyla Türk bankacılık sisteminden çekerim. Nasıl olsa Türkiye'de kredi çekip, vadesini de yaydığında acayip karlı çıkıyorsun" diye düşündüğü için Türk bankacılık sistemine başvuruyor. Bunu gören Türk merkez bankası da "ben sana TL vermem. Hele hele TL kredi hiç vermem seni uyanık, git nereden bulursan bul" diyor.
O an önce bir yutkunan, sonra "sı*tık" diye iç geçiren girişimci, taahhüt süresine TL yetiştirebilmek için gecelik öküz gibi faizlerle Rus borsalarından, şuradan buradan TL bulmak için sağa sola koşturmaya başlıyor. Ancak süresi içinde TL bulamayınca o iş bir tarafına patlıyor.
Sen TL'nin değer kaybedeceğini öngörüp "ben TL karşılığında dolar almak istiyorum, karşılığında şu gün (atıyorum 1 hafta sonra) sana şu kadar TL getireceğim" diyerek anlaşıyorsun. Getiremezsem de şu kadar ceza ödeyeceğimi veya senden aldığım dolara şu kadar ekleyip geri vereceğimi taahhüt ediyorum diyorsun. TL'nin dolar karşısında ciddi değer kaybedeceğini de öngördüğün için karlı çıkacağını düşünüyorsun. Yüklü miktarda doları TL taahhüt karşılığında alıyorsun.
Bunu yapan girişimci veya manipülatör, "TL'yi ise kredi yoluyla Türk bankacılık sisteminden çekerim. Nasıl olsa Türkiye'de kredi çekip, vadesini de yaydığında acayip karlı çıkıyorsun" diye düşündüğü için Türk bankacılık sistemine başvuruyor. Bunu gören Türk merkez bankası da "ben sana TL vermem. Hele hele TL kredi hiç vermem seni uyanık, git nereden bulursan bul" diyor.
O an önce bir yutkunan, sonra "sı*tık" diye iç geçiren girişimci, taahhüt süresine TL yetiştirebilmek için gecelik öküz gibi faizlerle Rus borsalarından, şuradan buradan TL bulmak için sağa sola koşturmaya başlıyor. Ancak süresi içinde TL bulamayınca o iş bir tarafına patlıyor.
-
- Süvariler
Forumda ekonomi ile ilgili bir sohbet başlığı açılmalı. ekonomide ülkenin savunma sanayisi kadar önemlidir.
Bilgi sahibi arkadaşlar sorunları ve çözüm önerilerini tartışmalıdır sonuç itibarıyla sadece Bir Türkiye var ve onu şimdi ve gelecekte oluşabilecek tehditler e karşı askeri olduğu gibi ekonomik olarakta savunmak için tartışmalıyız.
Bilgi sahibi arkadaşlar sorunları ve çözüm önerilerini tartışmalıdır sonuç itibarıyla sadece Bir Türkiye var ve onu şimdi ve gelecekte oluşabilecek tehditler e karşı askeri olduğu gibi ekonomik olarakta savunmak için tartışmalıyız.
-
- Süvariler
Konu şu ki battık. Mehmet Şimşek devam etmeli. Kuru serbest bırakacaksın, müdahele etmeyeceksin. Dolar 25-26 TL lerde tutunur. Sonrada en önemlisi TUİK in başındaki zevatı kovacaksın. Enlasyon hesabını güncelleyip sonrada risk faizini,enflasyon faizini kısacası gerçek dünyaya geri döneceğiz. Yapmamız gerekenler bunlar. Geriside ekonomik reformlar önemli. Başka bir başlık altında detaylara girebilirim.Fedakar_asker yazdı: ↑08 Haz 2023, 13:16 Forumda ekonomi ile ilgili bir sohbet başlığı açılmalı. ekonomide ülkenin savunma sanayisi kadar önemlidir.