HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
-
- Üye
https://www.savunmasanayist.com/ingiliz ... rafale-mi/
Neden böyle bir analiz yapmış anlamadım.Rafale için Fransa ile müzakeremi yürütüyoruz.
Neden böyle bir analiz yapmış anlamadım.Rafale için Fransa ile müzakeremi yürütüyoruz.
-
- Akıncılar
Bildiğin düz röportaj işte. Öyle içi dışı filan yok.Stryker yazdı: ↑17 Tem 2023, 19:10 https://www.savunmasanayist.com/ingiliz ... rafale-mi/
- wolfastein
- Üye
Bizim Eurofighter alımına ne oldu? Yunan'ın f-16, Rafale ve f-35'lerini ne ile engelleyeceğiz? Onlara f-35 bize f-16. Kader mi? Madem İsveç'in üyeliğine evet diyecektik F-35'leri gündeme getirmeliydik.
-
- Akıncılar
Biz hala F-35 istiyor muyuz ki?wolfastein yazdı: ↑17 Tem 2023, 21:01 Bizim Eurofighter alımına ne oldu? Yunan'ın f-16, Rafale ve f-35'lerini ne ile engelleyeceğiz? Onlara f-35 bize f-16. Kader mi? Madem İsveç'in üyeliğine evet diyecektik F-35'leri gündeme getirmeliydik.
Açık açık MMU gelene kadar F-16 ile idare edeceğiz dedik sanki.
-
- Üye
MMU+Kızılelma+F-16 üçlüsüyle ilerleyeceğiz. F-35 projesi teknolojik olarak bize çok şey kattı ama ABD'ye olan bağımlılığımızı daha çok arttıracaktı. Elimizdeki F-16'lar Viper modernizasyonu geçirsen bence yeter. Belli bir eşiği açtık artık geriye kalan (Motor hariç) hızla çözülecektir.wolfastein yazdı: ↑17 Tem 2023, 21:01 Bizim Eurofighter alımına ne oldu? Yunan'ın f-16, Rafale ve f-35'lerini ne ile engelleyeceğiz? Onlara f-35 bize f-16. Kader mi? Madem İsveç'in üyeliğine evet diyecektik F-35'leri gündeme getirmeliydik.
-
- Süvariler
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi: "Bu ay Pakistan'ı, Milli Muharip Uçak programımız KAAN'a resmi olarak dahil etmek için Pakistanlı meslektaşlarımızla görüşeceğiz."
https://www.linkedin.com/posts/defencet ... er_desktop
https://www.linkedin.com/posts/defencet ... er_desktop
-
- Üye
F110 konusunda sıkıntı yaşarız.
-
- Süvariler
Pakistanın f16sı var.
-
- Üye
Burada mesele motor değil...Pakistan'ın MMU gibi 5.nesil bir platforma sahip olması, motoru bunu engellemek için kullanırlar.
Batılı şirketlerle olan başta motor olmak üzere işbirlikleri de zarar görebilir.
Ve en önemlisi batı'da hızla büyüyen bir Hindistan lobisi var...Çok çektirirler bize.
-
- Akıncılar
T-129 için motor izni alamadık. Keza Pakistan için üretilen AH-1Z'ler teslim edilmedi. Ek F-16 alımı konu olmuştu ABD öyle bir kapıyı kapadı ki, Pakistan artık bütün umutlarını JF-17'ye bağladı. Evet hali hazırda F-16 uçuruyorlar ama konu o kadar basit değil.
- dr.911
- Akıncılar
Motor işini riske sokacak hiç bir topa girmemiz gerekiyor.
-
- Süvariler
- Süvariler
Bu konuda Abd ile calismak basli basina bir risk zaten. Bizim fırsat vermemizi beklemezler, istedikleri an onlar birseyler bulur nasılsa.
-
- Akıncılar
Yani Pakistan için sıfırdan 2. bir uçak yapıyoruz?Merzifonlu yazdı: ↑02 Ağu 2023, 17:52 Girmeyiz. Pakistan'ın uçakları Çin motorları ile uçarlar. Radar suitini de vereceğimizi sanmıyorum.
-
- Süvariler
Bir bakıma kendimiz için de. En azından "blok 10" versiyonu için. F110 motorları gelmedi diyelim, bizim blok 10'lar için. O zaman TF 35000 motoru bitene kadar, Pakistan tarafından F110 eşdeğeri Çin motorları ile üretilen uçakları burada misafir ederiz. Uçaklar Pakistan'ın ve pilotlar da Pakistan'lı olurlar, tıpkı Katar uçaklarındaki gibi.
En son Merzifonlu tarafından 02 Ağu 2023, 18:53 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
- TUVA
- Süvariler
Pakistan: Chang abi bana oradan f110 muadili bir motor sar
Cin: Tmm
Cin: Tmm
-
- Süvariler
- Akıncılar
Üstat, 2. motor ile uçak yapmanın sıfırdan uçak yapmaktan pek farkı yok. O yüzden mantıksız. Yerli yapılacak motor da F110 muadili olmak zorunda. Çin sıfırdan F110 muadili motor yaparsa ancak öyle olur. Tabi bunların hiçbiri olacak işler değil.Merzifonlu yazdı: ↑02 Ağu 2023, 18:33 Bir bakıma kendimiz için de. En azından "blok 10" versiyonu için. F110 motorları gelmedi diyelim, bizim blok 10'lar için. O zaman TF 35000 motoru bitene kadar, Pakistan tarafından F110 eşdeğeri Çin motorları ile üretilen uçakları burada misafir ederiz. Uçaklar Pakistan'ın ve pilotlar da Pakistan'lı olurlar, tıpkı Katar uçaklarındaki gibi.
-
- Üye
TF-X projesi için Azerbaycan ve Pakistan'nın parça üretiminden ileriye gideceğini zannetmiyorum. TF-X alacak para yok bunlarda... Yine başlamış Çin motoru takarız muhabbeti Allah akıl fikir versin.
-
- Süvariler
Yok öyle bir şey. Muhtemelen bizim motor F110'dan 1 metre uzun olacak, çapı benzer olsa da.
Çin motorlarına gelirsek, onlara dair güvenilir veriler yok. Çelişen değerler yazılmış. 29000 Librelik itişi 1 metre çaptaki motordan aldıklarını iddia ediyorlar mesela. Bu bence düpedüz zırvalık. Ortada güvenilir bir motor yoksa, Çinli Chang abi "oradan bir motor sarmak" istemez elbette.

-
- Akıncılar
Hocam konu sadece boyut değil. Pek çok teknik değer ve yerleşim aynı olmak durumunda. F-35'deki F-135 ve F-136 motorları konusunu araştırmanızı öneririm. ABD bile neleri göze alamadı, güzel bir karşılaştırma.Merzifonlu yazdı: ↑02 Ağu 2023, 21:48 Yok öyle bir şey. Muhtemelen bizim motor F110'dan 1 metre uzun olacak, çapı benzer olsa da.
-
- Süvariler
Araştırdım çoktan. Bizim motor EĞER (evet büyük harflerle) başarılı olursa, şöyle bir şey olacak bence:
- Çapı 120 - 123 cm civarında,
- uzunluk 5.2 - 5.3 metre civarında, (F110'da bu değer 4.63 metredir.)
- 1600 - 1650 derece türbin giriş sıcaklığı olan,
- iki veya 3 düşük basınçlı BLİSK türbin kademesi, 6 yüksek basınçlı türbin kademesi olan
- karşıt dönüşlü 2 tane de sıcak sektör türbini olan
ve yaklaşık 1750 - 1800 kg ağırlığında, 35000-38000 lb itkili bir motor olacak.
Bu ölçülerdeki bir motor, F110 ile bire bir aynı olmaz. Motor bağlantı noktaları F110 ile benzerlik gösterebilir sadece.
- Tyras
- Süvariler
Beni korkutan motor değil de, aşırı güçlü iki motorun sağlayacağı supercruise hızlarına dayanıklı bir uçak yapmak, yada fazladan üretilen enerjiyi nasıl kullanacağımız.Merzifonlu yazdı: ↑02 Ağu 2023, 23:10 Araştırdım çoktan. Bizim motor EĞER (evet büyük harflerle) başarılı olursa, şöyle bir şey olacak bence:
- Çapı 120 - 123 cm civarında,
- uzunluk 5.2 - 5.3 metre civarında, (F110'da bu değer 4.63 metredir.)
- 1600 - 1650 derece türbin giriş sıcaklığı olan,
- iki veya 3 düşük basınçlı BLİSK türbin kademesi, 6 yüksek basınçlı türbin kademesi olan
- karşıt dönüşlü 2 tane de sıcak sektör türbini olan
ve yaklaşık 1750 - 1800 kg ağırlığında, 35000-38000 lb itkili bir motor olacak.
Bu ölçülerdeki bir motor, F110 ile bire bir aynı olmaz. Motor bağlantı noktaları F110 ile benzerlik gösterebilir sadece.
5 nesilde uçak üzerine birçok hassas elektronik-sensör vs. girdi ve ABD-Lockheed bu işi F-35 özelinde beceremedi.
Şimdi teorik olarak 2 adet F-135 ile uçak yapmayı deneselerdi, Lockheed için zorlayıcı olacak bu motorları uçağa entegre etmek değil, o motorun sağladığı olağanüstü gücü nasıl kullanacağı, uçağın durumsal farkındalığını da koruyarak, o güçte hareketin envai materyal üzerine yaratacağı stresle nasıl başa çıkacağı problemini çözmek olurdu sanıyorum.
Yada biz bu problemi çözdük mü sizce, yoksa "fazlası göz çıkarmaz" gibisinden mi bu değerleri istiyoruz bilemedim.
-
- Süvariler
Eurofighter işi beklemede bildiğim kadarıyla. Eğer yanlış değilsem, İngilizler ABD Kongresinin F16 kararını beklemeyi tercih ediyorlar. ABD F16 vermezse onlar Typhoon verecekler. Galiba anlaşmanın detayları buna göre şekillenecek. Belkide alımın hacmi buna göre belirlenecek.wolfastein yazdı: ↑17 Tem 2023, 21:01 Bizim Eurofighter alımına ne oldu? Yunan'ın f-16, Rafale ve f-35'lerini ne ile engelleyeceğiz? Onlara f-35 bize f-16. Kader mi? Madem İsveç'in üyeliğine evet diyecektik F-35'leri gündeme getirmeliydik.
Türkiye F35 defterini kapadı diye biliyorum. Çok kısa zamanda çok büyük jeopolitik kırılmalar olmazsa F35 almayız. Yahut ABD vermezde.
-
- Süvariler
Azizim doğru söylemişsin. Ben olayı bir adım daha ileri götüreyim. Çin herhangi bir şekilde yaptığı işlerde pek açıklama yapmaz. Motor konusundada Çin ciddi bir açıklama yapmaz, kendi ihtiyaçları için üretiyorlar, kendilerini ilgilendiren konularda dışarıya iyi, kötü, yaptık, yapmadık minvalinde bir açıklamada bulunmazlar. Onlara göre bu kimseyide ilgilendirmez. Belli şirket açıklamalarıda havada kalır.Merzifonlu yazdı: ↑02 Ağu 2023, 21:48 Yok öyle bir şey. Muhtemelen bizim motor F110'dan 1 metre uzun olacak, çapı benzer olsa da.
Çin motorlarına gelirsek, onlara dair güvenilir veriler yok. Çelişen değerler yazılmış. 29000 Librelik itişi 1 metre çaptaki motordan aldıklarını iddia ediyorlar mesela. Bu bence düpedüz zırvalık. Ortada güvenilir bir motor yoksa, Çinli Chang abi "oradan bir motor sarmak" istemez elbette.![]()
Ancak işin şu kısmını söyleyim. Çin motor konusunda bizden daha iyi bir durumda değil. Bakınız bunu çok net söyleyebilirim. Helikopterlerindeki motorda ne seviyedelerse, gemilerindeki motorlarda ne seviyedelerse, savaş uçakları çokta farklı değil. İlerliyorlardır, mesafe alıyorlardır inanırım. Ancak tahmin yürütüldüğü gibi batı standardlarında bir 5. Nesil olarak algılanabilecek bir motordan fersah fersah uzaktalar bunu çok net iddia edebilirim. Eğerki Çin F110- GE129 Slep2 motor standardında, kalitesinde, onun ömrüne, ve güvenilirliğne sahip bir motor üretirse inanın öper başına koyar.
Şimdi belki düşünebilirsiniz koskoca Çin bizimle mi kıyaslıyorsun diye, cevabım evet. Çin hernagi bir şekilde GE ile ortak üretim, yahut teknoloji transferi gibi ortaklıklar yaşamadı. O nedenle bizim sahip olduğumuz yeteneklere Çin sahip değil.
Pakistan konusunda dikkatli olmalıyız, bizimkileri anlıyorum bitabi ciddi finansman, ve nakit ihtiyacı var. Mühendis olarak, yahut bir şekilde altyapı olarak Pakistan bize gerçekten ciddi faydalar sağlar. Ancak... Mşehur motor mevzusu ile başlarsak, belki bilmediğimiz birçok altsistem, parça filan, rüzgarın terse dönmesi durumunda Pakistan ABD kongresinde ciddi bir malzeme olabilir. Hepimizin malumu Rum, Ermeni, ve gerçekten büyük pralara sahip meşhur Hind lobisi. Bilemiyorum iyimi ederiz yoksa kötümü.
Aklıma gelenler, olası F110 engellemesinin önüne geçmek için ya ortaklığın tanımının çok iyi yapılması gerekir, yahut uzak durulması gerekir. Malumunuz bir BMC vakasını, Katar ortaklığını yeni atlattık.
Şu kısmada değinebilirim, ABD den F16 ve motor konusunda eğer olumsuz, yahut tatmin edici olmayan sinyaller gelmeye başladıysa ki buda olabilir.
Bu süreci başlatmış olabiliriz. Ancak İsmail Demir zamanında yapılan hatalar benzer şekilde tekrarlanacaksa bilmiyorum. Ya devlet kararı milli politika derim, yahutta art niyet ararım.
-
- Süvariler
Aylardır söylüyorum. Eurofigfter alımı, F-16 talebinden bağımsız olmalıydı. 2. El veya 0 olarak 20-40 adet alım için anlaşma yapıp süreci başlatmalıydık. MMU projesi ise yere sağlam basarak 2030'lara kadar motor dahil geliştirilmesine devam edilmeli. Özgür projesini MURAD Aesa radariyla birlikte uçaklara entegre ederken Eurofigfter lar da gelmeye başlayacaktı. Bu şekilde bir görüntü ile ABD'den ilave F-16 ve kit alımı, MMU için motor tedariki gibi konular daha olasılıklı duruma gelecekti. Ben Pakistan MMU hamlesini doğru okuyamiyorum. Bu bize tedarik ürünlerinde ABD ille sorun çıkaracaktır. Öyle ki kendi ihtiyaçlarımız için dahi motor hususunda sorun çıkartabilir bu durum.
-
- Süvariler
Azizim galiba İngilizler de beklemek istiyormuş. Sürece göre paket büyüyecek, yahut küçülecekmiş.Tulga yazdı: ↑03 Ağu 2023, 12:27 Aylardır söylüyorum. Eurofigfter alımı, F-16 talebinden bağımsız olmalıydı. 2. El veya 0 olarak 20-40 adet alım için anlaşma yapıp süreci başlatmalıydık. MMU projesi ise yere sağlam basarak 2030'lara kadar motor dahil geliştirilmesine devam edilmeli. Özgür projesini MURAD Aesa radariyla birlikte uçaklara entegre ederken Eurofigfter lar da gelmeye başlayacaktı. Bu şekilde bir görüntü ile ABD'den ilave F-16 ve kit alımı, MMU için motor tedariki gibi konular daha olasılıklı duruma gelecekti. Ben Pakistan MMU hamlesini doğru okuyamiyorum. Bu bize tedarik ürünlerinde ABD ille sorun çıkaracaktır. Öyle ki kendi ihtiyaçlarımız için dahi motor hususunda sorun çıkartabilir bu durum.
-
- Süvariler
Amerika Rusya bahanesiyle de ota .oka F-35 satıyor. Sanırım ileride sadece bizim F-35 imiz olmayacak.
-
- Süvariler
Hocam aslında paketin büyümesine gerek yok. 1 en fazla 2 filo takviye edilebilir. Sonuçta hava önleme, hava bastırma görev tanımına uygun acil müdahale filoları olacaklardı. Yani bir nevi Yunanistan rafale alımlarına cevap niteliğinde. Beraberinde de meteor ve bir miktar storm shadow takviyesi ile harbe hazır bekleyeceklerdi. Bir yandan da ülkede konuşlu olan Katar Eurofigter'ları ve Rafale'ları ile ortak eğitim, tatbikat, savaş senaryoları vs yapilabilecekti. Çünkü diyelim ki ABD'den F-16 ilave alım ve kit talebi olumsuz sonuçlandı ve vermeyecekler. O zaman 60-80 adet Eurofigfter almaya da gerek yok ki zaten. Ama biz Eurofigter'ları sonuçlandırmadıkça F-16 paketi de böyle beklemeye devam edecek. Neyse geçen geçti zaten. Bu saatten sonra anlaşılacak, yürürlüğe girecek, ilk üretime başlayacağı sıra gelecek, filo harbe hazır yeter sayıya ulaşacak... Zor bu saatten sonra her ikisi de. Umarım sorunsuz bir şekilde Özgür projesi tamamlanıp kuvvete teslim edilebilir. En büyük kazancımız bu olacak galiba.
-
- Süvariler
Almanya’ya rağmen EF alabilecek miyiz? Geçenlerde Suudi Arabistan alımına Almanya engel oldu.
-
- Süvariler
Galiba İngilizler ticari olarak ABD nin önünde durmak istemiyor. Bilemiyorum..Tulga yazdı: ↑03 Ağu 2023, 13:46 Hocam aslında paketin büyümesine gerek yok. 1 en fazla 2 filo takviye edilebilir. Sonuçta hava önleme, hava bastırma görev tanımına uygun acil müdahale filoları olacaklardı. Yani bir nevi Yunanistan rafale alımlarına cevap niteliğinde. Beraberinde de meteor ve bir miktar storm shadow takviyesi ile harbe hazır bekleyeceklerdi. Bir yandan da ülkede konuşlu olan Katar Eurofigter'ları ve Rafale'ları ile ortak eğitim, tatbikat, savaş senaryoları vs yapilabilecekti. Çünkü diyelim ki ABD'den F-16 ilave alım ve kit talebi olumsuz sonuçlandı ve vermeyecekler. O zaman 60-80 adet Eurofigfter almaya da gerek yok ki zaten. Ama biz Eurofigter'ları sonuçlandırmadıkça F-16 paketi de böyle beklemeye devam edecek. Neyse geçen geçti zaten. Bu saatten sonra anlaşılacak, yürürlüğe girecek, ilk üretime başlayacağı sıra gelecek, filo harbe hazır yeter sayıya ulaşacak... Zor bu saatten sonra her ikisi de. Umarım sorunsuz bir şekilde Özgür projesi tamamlanıp kuvvete teslim edilebilir. En büyük kazancımız bu olacak galiba.
-
- Süvariler
Aklımdan geçen şu, ABD kendisi F16 ları bloke ederse, Türkiye yi tamamen kaybetmemek için Almanya nın vetosuna engel olur. Şu son dönemler sanki biraz Avrupa nın Türkiye ye ılımlı davranması bu yüzdenmidir bilemem ancak olabilir. Lakin hem F16, hemde Typhoon dan bir bloke gelirse artık Batı dünyasına aitmiyiz sorusunu bizim kendimize sormamız gerekir.anafor2014 yazdı: ↑03 Ağu 2023, 14:44 Almanya’ya rağmen EF alabilecek miyiz? Geçenlerde Suudi Arabistan alımına Almanya engel oldu.
-
- Süvariler
KAAN için en önemli bileşinlerinden Motor konusunda Milli Motor üretimi için kurulan TRMOTOR 'bünyesinde Değerli Bir Forum Arkadaşımızı görmek bana büyük mutluluk verdi.
Bu konuda forumda yazılan çizilen herşeyi görünecek
Kendisine başarılar dilerim
Kim olduğu konusu kendi açıklayacağı düşüncesindeyim benim isim zikretmem yanlış olabilir.

Kim olduğu konusu kendi açıklayacağı düşüncesindeyim benim isim zikretmem yanlış olabilir.
-
- Süvariler
Başarıları daim olsun forumdaşımızın. Katkısı büyük olur inşallah.Parlamen.TR yazdı: ↑07 Ağu 2023, 13:37 KAAN için en önemli bileşinlerinden Motor konusunda Milli Motor üretimi için kurulan TRMOTOR 'bünyesinde Değerli Bir Forum Arkadaşımızı görmek bana büyük mutluluk verdi.![]()
-
- Süvariler
Ben de üstadı tebrik ederim. Linkedin de gördüm. Çok sevindim. Çok değerli katkıları olacaktır.
-
- Süvariler
İfşa etme derim. ABD den gelmemiş olan f110 motorunun hıncını arkadaştan alırız sonra.Parlamen.TR yazdı: ↑07 Ağu 2023, 13:37 KAAN için en önemli bileşinlerinden Motor konusunda Milli Motor üretimi için kurulan TRMOTOR 'bünyesinde Değerli Bir Forum Arkadaşımızı görmek bana büyük mutluluk verdi.![]()

-
- Süvariler
- Akıncılar
Kimse yazmıyor ama radar görünmezliğini sağlayacak kaplama teknolojisine sahipmiyiz acaba? Sadece geometri ile iş bitmiyor.
Bir de kanopi camı var. F22 nin camı neden altın görüntüsünde sanıyorsunuz. O cam da radar dalgalarını sönümleyen kaplama ile kaplanıyor.
Bir de kanopi camı var. F22 nin camı neden altın görüntüsünde sanıyorsunuz. O cam da radar dalgalarını sönümleyen kaplama ile kaplanıyor.
-
- Süvariler
Hocam böyle bir haber var ama içerik olarak sorunuzu karşılar mı bilmiyorum? Sanırım radar izi düşürücü boya teknolojisi çalışmalarına ait.
https://www.savunmasanayist.com/kaan-sa ... k-gelisme/
-
- Üye
Radar sönümleyici kaplamayı yıllar önce yaptık diye biliyorum. Fabrikasının yerini bile bu forumda söylemişlerdi
-
- Süvariler
Benim anladığım kadarıyla yıllardan beri bu RAM boya dedikleri teknolojiyle uğraşıyoruz. Muadillerine göre nasıldır bilmem ama hiç yoktan iyi olduğunu rahatlıkla hepimiz tahmin edebiliriz. Sanırım en son çıkan haberler daha çok bir güncelleme niyetiyle olabilir.
-
- Süvariler
Kim ki o?Parlamen.TR yazdı: ↑07 Ağu 2023, 13:37 Kim olduğu konusu kendi açıklayacağı düşüncesindeyim benim isim zikretmem yanlış olabilir.
-
- Süvariler
Azizim O konuda iyiyiz diye biliyorum. Uzun yıllardır çalışıyoruz, son açıklamalara bakarsak çok ciddi mesafe aldık diyebiliriz.
- _Turkuaz_
- Süvariler
Uzun süredir forumda yazmıyor. Kendisi zaten LinkedIn hesabında bu iş değişikliğini paylaşmış ama şöyle söyliyeyim hemen hemen hepinizin bildiği biri.
-
- Süvariler
Kendisi İsmini açıklamak istemiyor.
Burda yazılanları okuması büyük şans bizim için .
Kim bilir belki ufakta fikri katkılarımız olabilir ?

-
- Üye
Neden istemesin hocamParlamen.TR yazdı: ↑08 Ağu 2023, 09:51 Kendisi İsmini açıklamak istemiyor.
Burda yazılanları okuması büyük şans bizim için .
Kim bilir belki ufakta fikri katkılarımız olabilir ?![]()

Sevgili Arda Mevlütoğlu'nu tebrik ediyorum. Savunma sanayisinde çalışan mühendisler, yöneticliler içerisinde işini ilk günden beri aşkla yapan ender insanlardan.
Yolu açık olsun. Projeye katacağı çok fazla şey var.
Ancak dürüst olmak gerekirse, şu ana kadar bu konularda nadiren de olsa yazdığı yada konuştuğu konuları, artık insider bilgiye sahip olacağı için dile getirmesi mümkün olmayacak. Bu sebeple bir daha en azından bu ya da TRmotor başlığı altında herhangi bir mesajını görme ihtimalimiz olmaz

-
- Süvariler
- Süvariler
Pakistan muhtemelen davet etmiştir, gelin inceleyin diye. Mevut durumumuza bakarsak bir satış çabası olması olası. Bu uçpı tanıyan arkadaşlar varmı, bize ne katar yahut ne katmaz? Yahut Platformu evirip çevirebilirmiyiz kendi keyfimize göre?anafor2014 yazdı: ↑11 Ağu 2023, 18:02 https://x.com/cakmakci/status/1689913849955115008?s=
https://x.com/defense_talks/status/1689 ... 98432?s=46
Pakistan’da Jf17 incelemişiz.
https://x.com/defense_talks/status/1689 ... 48480?s=46
-
- Akıncılar
Aslında uçağın nasıl olduğu gelişiminde ve Pakistan'ın J-10C sipariş vermesinden kendini belli ediyor(Blok III için söylüyorum). Evet uçakta AESA radar, IRST, kaska monte HMD/S sistemi, Çin WS-13 motoru. RWR vs pek çok şey var ama sonuçta bunlara baktığınız zaman çoğu züğürt tesellisi gibi sistemler. Çin'in verdiği verilerin doğru olmadığını bildiğimiz için, bu sistemlerin gerçek kapasitelerini de bilmiyoruz.
Sonuçta F-16 alamayan, ucuza iş çözen bir uçak arayışı olan herkese hitap eden bir uçak. Zaten bu şekli ile alıcı buldu ve ileride de bulması yüksek ihtimal.
Bizim için Hürjet ile yapılacak bir hafif saldırı uçağı, blok III kapasitesini rahatlıkla sağlayabilir diye düşünüyorum. O yüzden büyük bir yıkıma filan uğramaz isek, bize uzak bir sistem.
-
- Süvariler
- İletişim:
Kaan +hür-jet üretebilecek bir ülke gidip jf-17 almaz....Bize lazım 2 filo eurofigter(yunan rafalesine karşı)+özgür modernizasyonu +verirlerse f-16 blok 70 kapasitesine ulaştıracak modernizasyon kitleri...Gerisi zaten yalan...