HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma

Tüm Askeri Uçaklar,İnsansız Hava Araçları, haberler, yorumlar, projeler, analizler...
Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

Ne olur ne olmaz, yeni bir konu açalım. TF-X ve F-35 konuları daha fazla çorbaya dönmesin.

Su-57 mi alsak, Gripen en iyi uçak mıdır gibi tartışmaları ve genel olarak F-35 transferinin engellenmesi ve olası büyük bir Amerikan ambargosu sonucunda halihazırda yaşlanmış F-4'lerimizi nasıl değiştireceğimizin tartışması için bu konuyu kullanalım. Konu ismi ve bulunduğu forum zaman içinde değişebilir. Bundan böyle F-35 ve TF-X konularına atılacak bu konu ile alakalı mesajlar ya taşınacak ya da silinecek.

Tartışma için bir kaç ipucu ve yönerge:
CAATSA adı verilen Amerikan yasası, yasaklı Rus şirketleri ile iş yapan şirketlere yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor ve sektör tarafından vebalı muamelesi görüyorlar. Bu durumda S-400'e milli IFF takmak isteyen bir Aselsan da CAATSA yaptırımlarına maruz kalabilir.

Saab'ın Gripen platformu büyük oranda Amerikan ve Avrupalı firmaların parçalarını kullanmakta.
CAATSA yaptırımları uygulanırsa Gripen alamayız.

F-4'lerin yerini alacak platform illa 5. nesil bir jet olmak zorunda değil. 50 tane Akıncı alıp altına SOM koyalım gibi çılgınca fikirlerinizi de yazabilirsiniz.

Kullanıcı avatarı
alpagut
Süvariler

Mesaj gönderen alpagut »

Kendi yazımı buradan tekrar paylaşayım.

Gerçekçi olalım arkadaşlar gerçekçi! Çok kızışmış olsak önce Nato sonra Batı Bloğundan çıkardık. Günübirlik bir politika için S-400 alınmaz. Faturası ağır olur. Ha derseler ki biz NATO'dan çıkıp Rus sistemlerine gömülcez o ayrı. Ama yok öyle bir şey. TFX'i bile İngiltere'den destekle yapmaya çalışıyoruz. F-35'i de istiyoruz.
Sonra S-400'de olsun. Batı ile ipleri koparmış, yer yer komunist Ülke edası...
Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

ABD bizi artık düşman gibi görüyor. Bu açık. Ancak sorun şu ki hükümet bu süreci yönetemiyor. @StrategyMaster'in dediği gibi erken öttük, başımızı kesmeye çalışıyorlar. Hala bir çok kritik kabiliyete sahip değiliz. Madem bu adamlar bizi illa dışlayacaklar oyunu kuralına göre oynayacağız. Hep dediğim gibi bu işler çalmadan, çırpmadan olmaz. Türkiye'nin ciddi bir tersine mühendislik ve casusluk ağına ihtiyacı var. Hayat memat meselesi. Almanın makinesini, ABD'nin uçağını taklit edeceğiz gerekirse kritik bilgilerini bulacağız. Her şeyden önce bizim acilen jet motoru kabiliyeti elde etmemiz lazım. Madem ihalarda ışığı gördük kendi küçük jet motorumuzu yapıp ihaya takacağız. ABD bile böyle kabiliyetli bir uçak yapamadı deme lüksümüz yok, yapmak zorundayız.

Ben bu ihalardan seyir füzesi meselesine niye laf atılıyor anlamıyorum. Herhalde ABD veya Çin yapana kadar kimse bunun gayet akıllıca bir şey olduğunu kabullenmeyecek. Bir kere uçaklar artık arkasında roket motoru olan bombalar atılmıyor. En az uçağın kendi kadar karmaşık silahlar için bir lançer görevi görüyorlar. Örneğin çevremizdeki bir ülkeye yapılabilecek bir harekat esnasında ilk dalgada düşman hava savunma birimlerini ihalardan atılacak seyir füzeleri ya da benzeri küçük mühimmatlarla vurup hemen imhanın ardından insanlı filomuzun güdümlü bombalarıyla bir vuruş daha yapabiliriz. Neredeyse tek dalga içerisinde ardarda iki yumruk. Bizim pervaneli pırpırlar için çok fantezi ama gelecekte daha iyi manevra ve yük taşıma kabiliyeti olan ihaların üzerindeki hava hava füzeleri ve EH sistemleriyle ciddi manada vurucu bir kuş sürüleri olacak. Denize düşen yılana sarılır. Gerekirse Çin ve Rusya ile insanlı uçak işine girilmeli.

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar

Mesaj gönderen dr.911 »

Rafale ve Ef olası bir Abd baskısı altında ezilip gidebilir mi?Aselsan'ın caatsa ya çarptırılması Türk savunma sanayi için çok büyük bir darbe olur mühimmat ailesi,havasoj vb vb.

Comrade Kalashnikov
Süvariler

Mesaj gönderen Comrade Kalashnikov »

Cok tesekkur ederim Allah razi olsun......

Konuya donersek, ben ABD'nin ciddi ciddi problem cikaracagini sanmiyorum. Turkiye'yi muteffik olarak kaybetmek istemezler. Fakat bunu yeterince vurgulayamiyor Turk yetkililer. Atara atar, gidere gider yapmaktansa gidip tek tek anlatmakalari lazim, olur da F-35 konusunda sikinti cikacaksa, bizler de sizin icin su kalem sikintilari cikaririz diye. Ellerindeki kartlari yeterince iyi oynamadiklarini dusunuyorum. Artik Senato'ya konusma mi yaparlar, mektup mu gonderirler, orasini bilemem.

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

Her şeyin dışında ABD ile köprüler atılacak ve CAATSA'ya kafa kafaya çarpmaya hazırlanılacaksa edilecekse F-35'i geç, ne F-16, ne S-70, ne Chinook, ne C-130 ne de 6 ay sonrasında Bayraktar uçurabiliriz. Hvkk ve Kara Havacılık'ı toptan kapatmak gerekir.

Ben mevzunun o raddeye geleceğini düşünmüyorum. TF-X'in de en azından prototipinin F110 ile güçlendirileceğini öğrendik son gelişmelerle. Demek ki bizimkiler köprüleri atmış değil, orasını biliyoruz. Sorun, burada bir hüsnukuruntu yani bir polyanacılık mı var? Bu hüsnukuruntunun, "ABD bizi terketmez, ABD bizim önemimizi bilir, son anda frene basacaktır" söylemleriyle kendini gösterdiğini görüyoruz. Yoksa gerçekten de konuşuyorlar ve sorunları çözüyorlar mı? Şahsen ben ikisine de şaşırmam, beklerim hatta.

Bu konuyu ise Türkiye'nin ABD ve Nato'dan hard-TurkExit(köprüleri yakmak) yapmadığı; ilişkileri azalttığı ve F-35 alımından vazgeçtiği ve bir B planı aradığı bir senaryo için kullanalım istiyorum.

Kullanıcı avatarı
Mec
Süvariler

Mesaj gönderen Mec »

SİHA üzerinden SOM tarzı mühimmatlar kullandığımızda olabilecek senaryoları konuşmak lazım. Etkisi ne olur merak etmekteyim. Bizden başka yapan var mı bu tarz bir şey şuanda ?

hfidan
Akıncılar

Mesaj gönderen hfidan »

Canti yazdı: 29 Mar 2019, 22:06 ABD bizi artık düşman gibi görüyor. Bu açık. Ancak sorun şu ki hükümet bu süreci yönetemiyor. @StrategyMaster'in dediği gibi erken öttük, başımızı kesmeye çalışıyorlar. Hala bir çok kritik kabiliyete sahip değiliz. Madem bu adamlar bizi illa dışlayacaklar oyunu kuralına göre oynayacağız. Hep dediğim gibi bu işler çalmadan, çırpmadan olmaz. Türkiye'nin ciddi bir tersine mühendislik ve casusluk ağına ihtiyacı var. Hayat memat meselesi. Almanın makinesini, ABD'nin uçağını taklit edeceğiz gerekirse kritik bilgilerini bulacağız. Her şeyden önce bizim acilen jet motoru kabiliyeti elde etmemiz lazım. Madem ihalarda ışığı gördük kendi küçük jet motorumuzu yapıp ihaya takacağız. ABD bile böyle kabiliyetli bir uçak yapamadı deme lüksümüz yok, yapmak zorundayız.

Ben bu ihalardan seyir füzesi meselesine niye laf atılıyor anlamıyorum. Herhalde ABD veya Çin yapana kadar kimse bunun gayet akıllıca bir şey olduğunu kabullenmeyecek. Bir kere uçaklar artık arkasında roket motoru olan bombalar atılmıyor. En az uçağın kendi kadar karmaşık silahlar için bir lançer görevi görüyorlar. Örneğin çevremizdeki bir ülkeye yapılabilecek bir harekat esnasında ilk dalgada düşman hava savunma birimlerini ihalardan atılacak seyir füzeleri ya da benzeri küçük mühimmatlarla vurup hemen imhanın ardından insanlı filomuzun güdümlü bombalarıyla bir vuruş daha yapabiliriz. Neredeyse tek dalga içerisinde ardarda iki yumruk. Bizim pervaneli pırpırlar için çok fantezi ama gelecekte daha iyi manevra ve yük taşıma kabiliyeti olan ihaların üzerindeki hava hava füzeleri ve EH sistemleriyle ciddi manada vurucu bir kuş sürüleri olacak. Denize düşen yılana sarılır. Gerekirse Çin ve Rusya ile insanlı uçak işine girilmeli.
İHA Lara pahalı mühimmat konusu benim kafama çok yatmıyor. Günümüz teknolojisi için erken sanki.
Elektronik karıştırmaya açık bir sistem. Zor olsa da ele geçirilebilir. Ki yapılmış uygulamalar mevcut. Sistem zaten pahali, birde üstüne milyon dolarlık füzeler ile insan kahrolur kaybederse. Ayrıca bir şekilde terör grupları sistemi hekleyip ve sana karşı kullanma olasılığı da olabilir.

hfidan
Akıncılar

Mesaj gönderen hfidan »

Ben iyiden iyiye F-35 in gelmeyeceği senaryoya alışmaya başladım.
Tahminimce yeni bir uçak almak yerine Hürjet i hızlandırıp F-16 ların yükünü azaltma yoluna gideriz. Bu sayede daha az yıpranan F-16 lar daha uzun süre hizmet verir. Büyük mühimmatlar da biraz zafiyet olabilir belki ama bize bayağı zaman kazandırır. Sonrasında F-16 benzeri bir uçağı hızlıca uretebilmenin yolunu bulmaya çalışırız.

Canti
Süvariler

Mesaj gönderen Canti »

hfidan yazdı: 30 Mar 2019, 00:19 İHA Lara pahalı mühimmat konusu benim kafama çok yatmıyor. Günümüz teknolojisi için erken sanki.
Elektronik karıştırmaya açık bir sistem. Zor olsa da ele geçirilebilir. Ki yapılmış uygulamalar mevcut. Sistem zaten pahali, birde üstüne milyon dolarlık füzeler ile insan kahrolur kaybederse. Ayrıca bir şekilde terör grupları sistemi hekleyip ve sana karşı kullanma olasılığı da olabilir.
Doğrudur belki şu aşamada böyle bir şey için erken ama ileride olacağı bariz. Seyir füzeleri zaten uzun menzilli sistemler. Mesela klasik örneğimiz Yunanistan'ı ele alalım. Şimdi Roketsan'ın sitesinden kontrol ettim. SOM'un menzili 250+ km artı görünüyor. Haritadan kontrol ettim. Kendi anakarımız üzerinden adaları ve belli bir oranda Yunan anakarasını hedef alabiliyoruz. İleride daha sağlam ihalar ve daha uzun menzilli seyir füzeleriyle çok daha ciddi şeyler olacaktır. Benim demek istediğim şu anki ihaların çok müsait olmadığına katılmakla beraber bu dediğim seviyeye getirmek için hırsla çalışmamız gerek.

Kullanıcı avatarı
wolfastein
Üye

Mesaj gönderen wolfastein »

CAATSA yaptırımları eğer olursa BAE bize uçak yapmada yardım eder mi?Bence kendi işlerini riske atmaz. Bence Çin ya da Rusya'dan uçak yapımında yardım almalıyız. Şu anda Çin ve ABD bir birleriyle çekişme halinde belki Çin Türkiye' yi kazanmak için Türkiye' ye yardım edebilir. Çin 5. nesil uçak işinde Rusya'dan daha iyi bir seviyede. Sadece motor konusunda sıkıntıları var, onu da bu ekonomik güç ve azimle aşacakları kanaatindeyim.Eğer Rus ya da Çin uçaklarından birisini seçeceksek de aynen T-129' daki gibi içini yapabileceğimiz aviyoniklerle biz doldurmalı ve kendi silahlarımızı entegre edebilmeliyiz.
Tf-x' e gelince ise bizim saf avcı uçağından çok F-16' larda olduğu gibi her yere koşturabilecek multirole bir avcı uçağına ihtiyaç duyacağız. Eğer F-35 alsak bile onu istediğimiz gibi kullanabilecek miyiz? Doğu Akdeniz kaynıyor ve belki de bölgenin en güçlü ordusuna sahip İsrail'le çatışma riski var. F35' leri İsraile karşı kullanabilecek miyiz yoksa Amerika ile sürekli haberleşen F- 35' lerin stealth özelliklerini kullanamayacak mıyız? Bu nedenle hava yer görevlerinde kullanabileceğimiz bir stealth uçağa da ihtiyaç duyacağız.
Ayrıca Türkiye' nin nükleer kapasiteya de geçmesi gerekmektedir ki İsrail ile arayı eşitleyelim.

madmax12
Süvariler

Mesaj gönderen madmax12 »

Rusya'nın her tipten silah sistemine karşıyım. S400 istisna olsun ama uçak işine girmeyelim. Şöyle ki Rusya ile ABD ileride anlaşır da, ambargolar kalkarsa Rusya'ya karşı, bundan bizim adımıza pozitif sonuçlar çıkabilir. Ukrayna'da Ruslar şov yaptı, durumun pek düzeltilebilecek tarafı kalmadı açıkçası ve bana göre masaya oturup anlaşmaktan başka bir seçenek en kötü, en gereksiz, en saçma seçeneklerden olsa gerek. Bu ikili Suriye'de büyük ölçüde anlaşmaya müsait iki devlet. Taraflar Suriye-Ukrayna arası karşılıklı tavizler vererek bu defteri kapatabilirler. Ambargolar kalkar, ABD Doğu Avrupa'dan çekilir, Suriye'de farklı şeyler olabilir vs.

Veya bize bu uzlaşıdan hiç bir pay çıkmaz. F35'ler bir yana, almış olduğumuz S400'leri de Rusya'ya karşı çalıştırmak zorunda kalabiliriz. Açıkçası trajikomik bir durum olur.

NATO'ya gelince. Rusya daha çok Avrupa'nın sorunu ve Çin'e karşı sağlam ittifaklar için NATO'nun dağılması hemen hemen şart oldu. Çin hem Rusya içinde sorun oluşturabilecek bir devlet. Ne Avrupalı devletler, ne Türkiye ABD'nin politikaları için öncelikli ittifaklar değiller ve olası Çin fırtınasından etkilenebilecek devletlerde değiller.

Rusya ile uçak konusunda girişim olursa eğer bunun illa 5. nesil olmasına gerek yok. Stratejik alım olmayan standart bir ticaret girişimi sonucu satın alınacak ve F4'lerin yerine geçecek türdeş 20 adet uygun bir uçak olabilir.

kimbell71
Üye

Mesaj gönderen kimbell71 »

Bu saatten sonra esas soru nitelik mi nicelik mi olmalı bence. İnsansız sistemler derseniz o da ayrı konu. Bu işin neresindeyiz, ne yapabiliriz irdelemek lazım. Şurası kesin, az zamanda çok ve büyük üşler yapmamız lazım. O da anca Atatürk gibi bir liderle olur, şimdiki gibi tiyatrocularla olmaz.

Kullanıcı avatarı
alpagut
Süvariler

Mesaj gönderen alpagut »

Eğer F-35'lerde kalır ambargo derinleşmezse!. EF yada Saab'a yönelinebilir. Hatta başka uçak verirse ABD, F-15'e bile salça olunabilir. Tamamen köprüleri atarsak o iş zaten 20 yılımıza mal olur. TFX bile ya güme gider yada sıfırdan bir doğu bloğu ülkesi ile girişilir. o süre zarfında ilk işimiz elimizdeki uçakları F-16 vs kullanır halde tutabilmek olurdu.

kabardey
Akıncılar

Mesaj gönderen kabardey »

Öncelikle şunu söylemek istiyorum bu senaryo tam bir ambargodan ziyade, F-35 ambargosu üstüne, yani FMS kanalı açık kabul ediyorum.

Benim şahsi düşüncem, böyle bir dönemde Hürjetin önce çıkması. Malumunuz yerli mühimmatta ciddi yol alındı ki, hava-hava ürünler de çok yakında geliyor. Keza F-16 için başlatılan radar çalışması da rahatlıkla Hürjet'e uygulanabilir. Aselpod çok sağlam bir ürün. Geriye derdimiz motor kalıyor. Onunda alternatifi olabileceğini yada FMS yolu ile alınabileceğini düşüncesindeyim. Evet biliyorum pek çok alt sistem de var ama bunların bir şekilde aşılabileceğini varsayıyorum. Bu durumda elimizde F-16'dan aşağı kalmayan bir sistem olacak. Bunun en güzel örneğini G. Kore'nin T-50 uçağının F-16 ayarına gelmesinden sonra ABD'den yediği fırça bize gösteriyor.

CAATSA kapsamında ciddi bir ambargo gelirse, işin hiç siyasetine girmeyeceğin çünkü bu durumda NATO'dan çıkmaya kadar giden bir süreç başlatabilir, alternatifler ne olur diye bakarsak;

JF-17 dışında bir alternatif göremiyorum. Zira Hürjet için üretilecek pek çok alt sistemde gelmeyeceği için projenin duracağını, AB kaynaklı bütün sistemlerinde ambargodan etkileneceğini, Rus uçaklarının ise bizim için çok ama çok farklı bir dünya olduğunu düşünüyorum. JF-17 ise halihazırda haşir neşir olduğumuz, belli bedeller karşılığı kendi sistemlerimizi entegre edebileceğimiz bir platform. Tabi NATO çehresine girmeyecek bir sistem daha olsa da, sonuçta ülke savunması söz konusu olacak. Motor konusunda Çin'in WS-13 ile uçağı uçurduğunu biliyoruz. Diğer konularda da kolları sıvamak gerekecek.

Kullanıcı avatarı
sailordream
Site Başkanı

Mesaj gönderen sailordream »

CAATSA: Countering America's Adversaries Through Sanctions Act
Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası. AHYYMEY ahey ahey ahey

Sadece Amerikayı baglar. Ana konularda yaptırım uygular. Yani Gripen Ambargoya girer mi evet ana konulardan birisi motordur. ABD istemedikten sonra motorun satışına onay vermeyebilir.
Benzer bir durum İngiliz SeaHarrierlerinde yaşandı. İngilizler hintlilere ikinci el satacakları uçak teklifinde amerikan malı Radar uyarı ekipmanını ve Amraam atış yazılımını silerek vermeyi teklif ettiler. Ama afaki maliyetinden dolayı teklif kabul edilmemişti.
Yani Batılı bir sistem için enseyi çok karartmamak gerek. Fransız Rafale veya ikinci el Typhoon gayet alınabilir ürünlerdir. Tamam "batı" ile aramız çok iyi değil ama ABD ile AB'nin de arası iyi değil. Özellikle ikinci el Typhoon temini gayet mümkün ve batı kanadının çok da itiraz etmeyeceği bir üründür.

Ancak F-35 amacı ile kullanmak için ikinci el Typhoon alınması halinde ciddi bir revizyon ve upgrade programı uygulanması gerekmektedir ve bunu becerebilecek yetenek ve kapasiteye sahibiz. Zaten ikinci el uçaklara Tranche2 upgradi ya yapıldı yada çok kolay yapılabilir durumdadır Ayrıca Navalize Typhoon hayalleri vardı zamanında.
https://defense-update.com/20110210_naval_typhoon.html

Phrasal26
Süvariler

Mesaj gönderen Phrasal26 »

Diğer konularda da belirttiğim gibi eğer ABD F-35'e engel koyarsa herhangi bir Avrupa ülkesinden uçak almak bence tamamen hayale dönüşür. ABD, en yakın müttefiklerine bile izinsiz bir şey sattırmıyor sizce Avrupa ile aramızın şu günlerde limon olduğu bir zamanda onlardan uçağı nasıl alacağız? Zaten halihazırda Avrupalı çoğu ülkeye Türkiye'ye silah satmayalım diye baskı uyguluyor hadi bunu bir şekilde aştın diyelim yine satılan uçakların birçok alt sistemi ABD'li firmalar tarafından yapıldığı için bence izin çıkmasına imkan yok.

Eğer işin içine birde CAATSA girerse bizim için kısa dönem çok sancılı geçer, bırakın yeni proje üretmeyi şuan envanterde bulunan silah sistemlerimizi kullanamaz hale geliriz ve bu yaptırımlar genellikle diğer NATO ülkeleri ve çoğu AB ülkesini de kapsadığı için onlarla proje yapma olasılığı da neredeyse otomatik olarak sıfıra düşüyor bu da hem TF-X gibi büyük hem de nazaran daha küçük projeleri bile tehlikeye düşürüyor.

Hükümet işini biliyor demek isterim ama son 5-6 senede yapılan hatalar ve daha sonrasında keskin 360 derece dönüşleri yüzünden herhangi bir inancım kalmadı açıkcası. Tamam ABD'ye boyun eğmeyelim bunu kimse istemiyor ama bir silah için tüm savunma sanayisini kumar kartı gibi oynamak akıllıca değil.

Bazı arkadaşlar diyor ki eğer S-400'de boyun eğersek diğer isteklerinde de aynısını yapmak zorundayız. Ben buna hiç katılmıyorum çünkü haklı olduğumuz konularda ABD ne kadar baskı yapsa da çoğu zaman geri adım attığını gördük. Ben daha öncede bunu belirtmiştim bazı arkadaşlar çok eleştirmişti ama S-400 almak yerine Rusya'dan bir tık alt seviyede bir hava savunma sistemi alsaydık bunların çoğu olmazdı ve ABD istediğimiz kıvama o zamanda gelirdi. Rusya sonuçta babasının hayrına en gelişmiş sistemini bize satmıyor.

Sonuç olarak gecikmeli de olsa ben her zamanki gibi o uçakların verileceğinden yanayım.

çanakkale geçilmez
Süvariler
İletişim:

Mesaj gönderen çanakkale geçilmez »

Eurofigter/rafale 2.el işimizi görür......Hür-jet için ej-200 ün türevi seçilebilir oradan da silahlı hür-jetten belki 60 değil 100-120 üzeri (tasarım dondurulsa bile belki de bir miktar daha faydalı yük taşıma kapasitesi artırabiliriz.)som taşıyabilecek ,aesa radarlı,bozdoğan,gökdoğan,asel-pod,meh-pod lu bir uçak üretirsek ,kendi göbeğimizi kendimiz keseriz...Caatsa yı uygulamada Abd öyle çok rahat olamayabilir,,Ayrıca nato dan çıkmamak için de elimizden geleni siyasi olarak yapmalıyız..

Kullanıcı avatarı
Test7
Süvariler

Mesaj gönderen Test7 »

Phrasal26 yazdı: 30 Mar 2019, 11:26

Bazı arkadaşlar diyor ki eğer S-400'de boyun eğersek diğer isteklerinde de aynısını yapmak zorundayız. Ben buna hiç katılmıyorum çünkü haklı olduğumuz konularda ABD ne kadar baskı yapsa da çoğu zaman geri adım attığını gördük.
Mesela hangi konular hocam?

Kullanıcı avatarı
Mec
Süvariler

Mesaj gönderen Mec »

Geçmişte karşılık olarak ABD üsleri kapatıldı. Çok değerli bir Kürecik radar üssü var, ABD bunları kaybetmeyi göze alır mı ? Geçmişten farklı olarak şuanda bölgede kurmaya çalıştığı bir uydu oluşum var BTÖ' den bahsediyorum. Üsleri kuzey Suriye'ye taşıma şansı var mıdır ? Kürecik radarının bölgede başka yere aktarıp kullanma şansı var mı ABD'nin ?

Bunları şu sebeple soruyorum, bu hükümet çok acele karar alabiliyor. Soğukkanlı değiller, Rus uçağı vurulmasından sonrası, S-400 alımı vs ... hemen yerli yersiz açıklamalar yapabiliyorlar..

F-35'ler uzun vadede gelir diyenleri anlıyorum ama eskisi gibi olmayabilir çünkü hükümet fevri kararlarla geri dönüşü olmayan yola sokabilir.

Kullanıcı avatarı
Mec
Süvariler

Mesaj gönderen Mec »

AB ordusunun kurulacağını düşünmüyorum. Kurulsa bile ne kadar etkili olacağı meçhul. Nüfus ve yaş problemleri var. Dışarıdan gelenleri Avrupalıdan çok Avrupalı yapıp milliyetçi duygular ve iyi parayla bir şeyler yaparlar belki. Afrika kökenli Fransız vatandaşlarının Fransız'dan çok Fransız olması gibi.

AB içerisinde ABD'ye karşıt çıkışlar olsa da öyle yada böyle ABD'nin dediklerine uyacaklardır. Küresel bir savaş, çatışma ortamında AB-ABD aynı blokta yer almaya devam edecektir.

NATO'dan atılma konusuna gelince kendimiz çıkmadıkça atamıyorlar diye biliyorum ben mevcut düzende ?

Kullanıcı avatarı
SMS48
Üye

Mesaj gönderen SMS48 »

Köprüyü geçene kadar " Ayıya Dayı " deme taraftarıyım. Madem kendi topraklarımızda S-400 için senaryo yazıyorlar. Bizde sistemleri Kıbrısa'a konuşlandırmak için plan yapmalıyız. Yunan Girit'e S-300'ü koyduysa bizde benzer hamleyle oyuna farklı bir boyut getirmeliyiz. Bu süreç iyi yönetilebilirse geçen zaman içinde hava savunma konusunda yerli sistemlerimize daha çok fırsat yaratmış oluruz. Biz hem coniyi hem ayıyı kızdırmayacak bir yol bularak köprüden son çıkışa kadar sağ salim ulaşmanın planlarını yapabilmeliyiz. İktidar yanlılarının pek hoşuna gitmese de kendi kanatlarımızla uçamadan yuvadan ayrılırsak kafa üstü düşüp tilkilere yem olmamız kaçınılmazdır. Uçaktaki Karga ile Eşek fıkrasını bilenler bilir. Karga devamlı hostes çağırma butonuna basıp hostesle dalga geçiyormuş. Bu Eşeğin de hoşuna gidince oda aynı düğmeye defalarca basınca kızan hostesler bunları uçaktan atmış. Eşek hızla aşağıya düşerken uçan kargaya denk gelmiş ve kızmış. Karga'da o malum sözünü söylemiş be eşek kardeşim madem uçmasını bilmiyordun neden i...k yaptın diye. İşte bizde tam olarak kendi kendimize uçmasını öğrenene kadar taktiksel anlamda herkese hoş görünmeliyiz. Tabi ki öz benliğimizi kaybetmeden...

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar

Mesaj gönderen dr.911 »

Knight Of Ren yazdı: 30 Mar 2019, 14:13 Olay s400 degil. S400 ve f35 çakışması olsa, adam f35 veremem der. Herifler blackhawk dan chinook a f16 ya kadar vermem diyor. Yani bu ne yasakli firma olayi ne de sistem çakismasi. S400 blackhawk, chinook un cok gizli bilgilerinide mi çalacakmiş ?

Bu direk benim gölgemden ayrılırsan, sana bu dunyada gölge yok, yakarim güneşte saldırısı. Keza soylendigi gibi yunan s300 modernizasyonu ve tor alimi yaparsa, onlara hic ses edilmeyecek. Çunku dertleri bize kalleslik yapmak.

Normal muttefik olsa adam gibi soyler, kararina saygiliyim ama benim sistemimin ozelliklerinin calinma riski var ve bu yuzden f35 veremeyecegim ama diger konularda muttefikligimiz baki demesi lazim.

Bu olay bence tarihimizde donum noktasi olacak. Biraz sıkıntıli bir doneme girecegiz ancak ustesinden guclenerek cikacagiz gorusundeyim. Zaten simdiden s500 e de girecez diye dillendiriliyor, bunun uzerine bide su57 cilginligi yaparsak tamamen farkli bir Turkiyeye uyanabiliriz. Nato dan atmak icin abd baski yapabilir, tehtid edebilir diger ulkeleri. Ancak sadece abd istegiyle natodan atilcagimizi sanmam. Avrupa bile kendi ordurusunu kurmakla ilgileniyor ve hergun fransa, almanya gibi ulkeler abd hegamonyasina girmemeliyiz gibi aciklamalar yapiyor. Ya ab ordusu kurulur ve natoya ihtiyac azalirsa ab banane naparsaniz yapin moduna girer ki bu orta vadede pek mumkun degil. Veya abd baskisina ragmen natodan cikmamiz islerine gelmez ab nin...
Ayaklarınız biraz yere bassın hocam yazdıklarınız hiç biri akla mantığa sığan şeyler değil.Bu arada Nato'dan çıkarılma diye bir şey mümkün değil.

Kullanıcı avatarı
Mec
Süvariler

Mesaj gönderen Mec »

Bizi projeden çıkarırlarsa tazminat hakkımız doğar zannediyorum? Tazminat olmasa bile şimdiye kadar ödediğimiz paraları geri almakta sıkıntı yaşar mıyız?

Edit: Başka bir forumda gördüm.

Resim

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar

Mesaj gönderen dr.911 »

Hocam Nato'nun yararı yok demek aslında çok ta mantıklı değil.En basiti bir masaya oturduğun da ne olursa olsun 40 trilyon doları aşan ekonomisi olan bir ittifakın parçasısın sıkıntıları olsa da bu bir gerçek,Rus uçağını vuruyorsun sonrasında bir de adamlarla dalga geçiyorsun gel yine vuruyim diye ardında ne kadar yetersiz ve göstermelik olsada Akdeniz'e fırkateynler iniyor.Yani öyle hadi eyvallah diyip çıkmak kolay değil.Yönetimin ayaklarının yere basmaması bizim de burada uçmamız anlamına gelmiyor,temsil de hata olmaz ''kıçımıza giyicek donumuz yok'' 2 gün dolar zıplamasın diye yabancı yatırımcıyı hapsettik borsanın selası okunuyordu geri bastık.Su57 falan geçelim işleri ilk önce kıçımıza bir don alalım sonra bütün HvKk'ni baştan aşağı değiştiririz.

karli
Süvariler

Mesaj gönderen karli »

Knight Of Ren yazdı: 30 Mar 2019, 17:55 Şuan yaşadığımız sürçte zaten ayaklarımız yere basmıyor. Adeta uçarak geziyoruz.

- Nato dan çıkarılma konusunun yasal kısmını bilmiyorum. Ancak zaten nato'nun çok bir faydasını görmüyoruz. Yalandan patriot falan getirip götürmeleri haricinde. Çıkarma olayı olmasa bile, hiç bir çağrımıza cevap vermemek veya sallamamakta bir yöntem. Tehtid durumunda, ağırdan alırlar olur biter.

- Kürecik ve incirlik gibi şeylerin alternatifini çok kolay bulurlar kanaatindeyim. Irak veya Suriye kuzeyinden, Arap ülkelernie kadar her yere radar veya hava üssü yapabilirler. Zaten incirlikte çok az personelin kaldığı ve etrafındaki esnafın kan ağladığı haberleri çıkmakta. İsrailin girit radarını örnek vermek gerekirse, Abd de kıbrıstan civar ülkelerin hepsine radar koyabilecek durumda. Bize nispet olsun diye de bunu kabul edecek dolu ülke var.

- Şuan bütün hamlelerimizi Alaaddin gibi uçan halı üzerinde verdiğimizden dolayı, s500 de hayal değil, su57 de şaşırtmaz. Bay Başkan her defasında bu iş bitti, bırak 400 ü 500 konuşuyoruz, f35 vermezlerse alternatifler hazır gibi açıklamalarını ezberledik artık.

- Mesela s400 olmadığından, kıbrısa bile koysak sonuçta yine aynı muameleyi göreceğiz. Hadi s400 den vazgeçtik ve f35 verdiler. Üstüne ver para patriot da döşiyim size ama hiç bir bilgisini vermem dese, ilerde İsrail, yunan, rum petrol ve doğalgaz olayında biz olmadan yedirmeyiz diye karşı çıktık, o zaman ne olacak ? O f35 ve patriotu israil uçaklarına kitliyebilecekmisiniz ?

- Ben doğu bloğu hayranı değilim. Ancak aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık durumundayız. Abd nin çok şumardığı ve özellikle Trump ve evanjelist piskopat topluluğunun gazı ile dünyada ben ne dersem o olur, karşı çıkanı yakarım modundalar. Abd için şuan ya bendensin ya kara toğrağın politikası hakim. O yüzden s400 almasan, ya kuzey suriyeden ya kıbrıs gazından bir tehtid yiyeceğiz çok belli. Daha bu için çin ipek yolusu var.

- Bakalım yunan s300 leri güncellendiği ve yanına buk alınırsa tepkiyi göreceğiz. Gerçi onlara bir şey demezler. Çünkü israil ve abd bu s300 lere karşı imhasına yönelik tatbikatlar yapıyor ve deneyim kazanıyorlar. Biz s400 leri israil ve abd ye açıp gelin antreman yapın demeyiz herhalde. Eğer öyle bir teminat verirsek karşı çıkmayabilirler.

- Bu süreci ya gidere gider şeklinde s500 falan f35 için alternatifimiz hazırla yola devam edeceğiz. İşler karışacak sertleşecek ve ambargodan yediğimiz helikopterinden, uçağına yavaş ve sancılı bir süreçten geçerek tam bağımsız üretimi yakalayacağız. Ya da tamam abi kızma, almıyorum, ver f35 ve patriotumu sen nerde istersen orada kullanırım diyecğiz...
Nato dan tüm ülkeler onay vermedikçe çıkarmak gibi bir imkan yada ihtimal yok. ABD de bu konuda ülkelere şantaj yapamaz. Fransa Almanya gibi birçok ülke ye ağzını açamaz bu konuda. Ufacık bir açtı AB ordusu, uçak gemisi, ve Çin ile ortaklık yolda. Macron Çin e gitti. ABD o kadarda büyük değil.

Kıymetli kardeşim fikirlerimi paylaşmak istedim.

Kürecik, İncirlik alternatifi yer olarak var. Ancak Türkiye nin güvenli topraklarındaki gibi olmaz.

ABD tekrar tekrar F-35 dedikçe bizimkilerde tekrar tekrar S400 500 demekte doğru.

Bugün yaşadığımız sıkıntının en büyük nedeni, HvKK ni sadece ABD ye bağımlı olarak bıraktık yıllardır. işte bağımlı olmak böyle. Elimizde daha önceden gelmiş olan farklı platformlar olsa bunları yaşamazdık.

Doğu bloku hayranı değilim sizin gibi, hatta Rus lar ile anlaşmadığımız konu sayısı çok daha fazla. Ancak bizim ihtiyacımız 3-5 yıl kendi ürünlerimiz gelene kadar farklı tedarik kanallarını denemek. Bu konuda Rus uçakları bize çok uzak ancak mecbur kalırsak birşekilde envantere öyle yada böyle yamalarla girer.

Bırak İsraile karşı kullanmayı, sen ABD ye bağımlı kalınca onların silahlarını PYD ye karşı kullanabilecekmisin?

ABD öyle yada böyle kaşınmadı, tırlarla silah göndermekte yüz milyon dolarlar gömmekte acaba bu adam daha ne yapmalıki biz uyanalım. Oldu olacak PYD ye füze versin bize attırsın, yahut Patriot bir tane bize 2 tane de PYD ye versin. Hiç kimse o kadar değil demesin binlerce tır daha geçen yıl gitti.

Amerika bizimle krize girdiğinde bizden çok daha fazla kaybeder. Eskisi gibi değil hiçbirşey. Evet doğru bizde büyük değiliz, erken öttük, birçok şey elimize yüzümüze bulaştı bunlara girmiyorum. Ancak bizim hatalarımızın hiçbiri ABD yi masum kılmaz.
IŞİD Terör Örgütü denen proje örgütünü biz kurmadık, sonra onun yerine PYD yi biz getirmedik.

Açıkçası SU-57 gelirmi gelebilir. Mühendislik olarak, maliyet olarak bize tersmi ters. CATSAA gelirse darbe yermiyiz, evet yeriz. Altından kalkarmıyız, evet onunda altından kalkarız. Ekonomik olarak ciddi bir darboğaz içindeyiz, halimiz görünenden çok daha kötü. Hakikaten berbat, ancak hükümet bugüne kadarki yaptığı hataları buralarda yapmaz ise bu süreci düzgün götürür ise daha fazla imkan ile bu darboğazdan 2-3 yıl sonra çıkabiliriz.

Projelerimiz yıl kaybeder, 2 yıl sonra girer. En azından daha unutmadık, fetö nün projeleri nasıl geciktirdiğini, verileri ABD ye nasıl taşıdığını. İnanın bana kaybetmekten çok kazanırız.

Bizimkiler muhtemel olarak öyle bir durumda, İngiltere ye Typhoon için yönelir. İstişareler yapılır. Ama emin olki Su-57 çoktan masaya gelmiştir ve konuşulmuştur. S500 dahi konuşuldu, S400 ün follow on siparişi nin TR de üretilmesi için dahi anlaşıldı.

Ufak bir edit, sayın dr.911 değinmiş. Aynen Nato, ABD iki farklı konu. Rusya nın tüm yılışması Nato daki Türkiye ye, velevki Nato dan çıkarsak kendimiz Rus kucağında buluruz birde bakarızki Rusya 180 derece dönmüş.

bitliprens
Süvariler

Mesaj gönderen bitliprens »

Papazi salmasaydik belki F35 olayinda bukadar diretmezlerdi. Adamlara birkere korktuğumuzu gösterdik onlarda ha babam yukleniyorlar. Ambargo gelirse Kibris olayi gibi kisa sürede cok zararlari, uzun vadede ise inanilmaz getirileri olur. ASELSAN kurulumu bir örnek. ABD ile bir sorun olursa İngiltere ve Fransa'dan uçak alimini unutun derim, Gripen zaten diğerlerinden de imkansiz. Ruslar la bir sinerji yakalandi, Su 35 tarzi bir uçağı bizim donatmamiz şartıyla alırsak biraz nefes alabiliriz. Ama ben olaylarin buralara geleceğine kesinlikle inanmiyorum. Reis vitesi R ye çeker seçimlerden sonra merak etmeyin.

robust
Akıncılar

Mesaj gönderen robust »

Hayal kuruyorsunuz yine. Ticaretiniz %90'u ABD/EU'ye, ekonominizin entegre oldugu yer belli, ticaret ortaklariniz belli, savunma sanayinde entegre oldugunuz yer belli, teknoloji aldiginiz yerler belli. Borc para aradigimiz yer belli, sermaye gelsin diye Hazine Bakanimizin yarin gidecegi yerler New York, Londra vs. Umut bagladiginiz Rusya'ya ile ticarete bir bakin. 10 birim aliip, 1 birim zor satiyorsunuz. Domates satmadigimiz ulke ile stratejik is birligi kuralim iyi olur tabi. Gaz, Nukleer bagimlikliktan sonra biraz da S400, Su-57 felan alalim ticaret acigimiz cok az nasil olsa.

Bu arada hatirlatayim hafizalariniz tazelensin. Bugun hala Kandil'de bölücü terör örgüt avlarken kimin flir veya SATCOM'unu kullaniyorsunuz? ABD mali F-16 ile Suriye'de PKKYPG vuruyorsunuz. TB2'nin uzerindeki FLIR'da surekli sovup durdugumuz ABD'den alinma. SOM'un icindeki anti-spoofing GPS sistemi ABD'den alinma vs. Hadi diger buyuk platformalari yazmaya gerek yok.

Ofke ile kalkip, zarar ile orturmak sozunu hatirlatirim. S400 meselesinin akli selim sekilde halledilmesi lazim. Turkiye'nin cikarlari F35'den cikma, NATO'dan cikmak degil, aksina milli cikarlarimiz icin F35 alinmasi gerekiyor. Bunun nedenlerini kac defa yazdim. Ekonomik ve askeri bir cok nedeni var. S400 alimina neden ve nasil karar verildi ve askeri/poilitik sonuclari dusunuldu mu diye bir sorun kendi kendinize.

Patriot
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen Patriot »

Bu forumda bir zamanlar JF-17 diyenler ile dalga geçmiştik. Şimdi bende ciddi ciddi düşünmeye başladım acaba ıcuz ve kısa vadeli bir çözüm olabilir mi diye. Rafale pahalı, Ef-2000 daha multirole olamadı, Gripen ABD parçaları ve motoru kullanıyor. Rus uçakları astarı yüzünden pahalıya gelir.
En kötü senaryoda en maliyet etkin seçenek JF-17 gibi duruyor.
Çin tasarımı ve motoru lisans altında üretim + Türk aviyonikler, yetişemediğimiz yerde Fransadan, İngiltereden parça temin ederiz. Atak gibi birşey olur.

ooppss
Üye

Mesaj gönderen ooppss »

Tam bir batı ambargosunu düşünmek istemiyorum ama olası s400 müşterilerine gözdağı vermek için ABD orantısız tepki vermesi de ihtimal dışı değil.
Bu kadar tantanadan sonra F-35 konusunda da geri adım atacaklarını sanmıyorum, eğer biz de s400 konusunda ısrarcı olursak ,
sonrası için en iyimser senaryo F-35 yerine ABD nin 2. derece müttefiklerine ve küçük ülkelere önerdiği F-16V alımı geliyor, orta yol bulunmuş ve yerli projelerimiz için destek ve
alt sistem tedariğinde zorlanmamış oluruz, F-35 için de parça üretmeye devam edebilirsek ekonomik kaybımız da çok olmaz sadece 5. nesil uçaktan mahrum kalmış oluruz

Kullanıcı avatarı
Bör Körmös
Üye

Mesaj gönderen Bör Körmös »

Patriot yazdı: 30 Mar 2019, 19:48 Rus uçakları astarı yüzünden pahalıya gelir.
Rus uçaklarını alıp herhangi bir savaş durumunda pilotlarımızı uçan hedef yapma gibi bir derdiniz mi var? Kore savaşından beri o uçan tenekeler ne vurmuş? 83'de Kore Boeing 747'si dışında.

KIZILYURTLU
Üye

Mesaj gönderen KIZILYURTLU »

F-35'lerde biz galiba ABD'den golü yiyeceğiz. Ödeme yaptığımız parayı kurtarabilirsek şükredelim. Aslında şaşırmadım. Üretmezsek, kim olduğumuzun realitesini görmezden gelir önümüze gelen herkesi tehdit eder, kafa tutarsak bu olur. Bize 100 tane hamle yapsalar 100 tanesindede canımızı yakarlar. Niye ? Çünkü akıllanmıyoruz, bir Türk olarak bunu söylemek gücüme gidiyor gerekirse kızın ama biz Amerika değiliz. İngiltere değiliz. Biz sadece güçlü ordusu olan, elinde iyi kozları olan ama bunları kullanamayan bir ülkeyiz hepsi bu. Rolümüzü büyütüyoruz, büyütenlerde siyasiler. Umarım HvKK'nin B planı vardır. Teknik olarak vakıf değilim ama elimizdeki F-16'lar bizi çok uzun süre götüremez sanıyorum o yüzden bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor.

çanakkale geçilmez
Süvariler
İletişim:

Mesaj gönderen çanakkale geçilmez »

Patriot yazdı: 30 Mar 2019, 19:48 Bu forumda bir zamanlar JF-17 diyenler ile dalga geçmiştik. Şimdi bende ciddi ciddi düşünmeye başladım acaba ıcuz ve kısa vadeli bir çözüm olabilir mi diye. Rafale pahalı, Ef-2000 daha multirole olamadı, Gripen ABD parçaları ve motoru kullanıyor. Rus uçakları astarı yüzünden pahalıya gelir.
En kötü senaryoda en maliyet etkin seçenek JF-17 gibi duruyor.
Çin tasarımı ve motoru lisans altında üretim + Türk aviyonikler, yetişemediğimiz yerde Fransadan, İngiltereden parça temin ederiz. Atak gibi birşey olur.
Eurofighter trance2 ikinci el/ rafale olmazsa jf-17 blok 3 de olabilir. Bu uçak işine ortak gibi girip kendi isteklerimize göre revize edersek -radar,bilgisayar,mühümmat hür-jet e ve oradan da tf-x e kadar elimizi rahatlatır.Caatsa olacaksa ortalık da bayağı karışır.

kivele
Üye

Mesaj gönderen kivele »

F-35'ler gelmezse ve CAATSA tabi olmazsak (Hürjet(Silahlı),Anka,Bayraktar,Aksungur,Akıncı) birlikte elimiz baya güçlenir. S-400,Hisar(A-O) ve Siper hava savunma sistemlerinin devreye girmesiyle belirli oranda F-16'ların üstündeki yük alınabilir. TF-X içinde tekrardan masaya RR oturulup motor konusu çözülebilir. Tabiki de bu en iyi planlardan biri...

StrategyMaster
Süvariler

Mesaj gönderen StrategyMaster »

Arkadaşlar ödediğimiz parayı kurtarmak gibi bir şey mümkün değil. Tahkime falan gidilebilir dostlar alışverişte görsün hesabı ama bir sonuç çıkmaz. Adamlar istediği gibi uçaklarımıza el koyabilir ödediğimiz paranın üzerine yatabilir. Hatta kesin sipariş verdiğimiz F-35leri kendi üslerine teslim etmeye devam ederler eğitim için ve eğer bu uçaklar için para ödemeyi kesersek borç yazabilir buna karşılık bizi dava edebilirler. Ödememekte diretirsek ABDdeki varlıklarımıza bu borca karşılık el koyabilirler.

Bence RR ile masaya oturulur Hürjet için EJ-200 seçilir. Böylelikle EJ-200 altyapısı kazanılır. Bir miktar ikinci el EF-2000 alınır. Eldeki F-16larla beraber maksimum ortak komponentler ile kapsamlı bir Türk modernizasyonundan geçirilir. Ej-200 üzerinden geliştirilecek yerli motor ile TF-X için yola devam edilir. En oluru bu.

Mümtaz
Üye

Mesaj gönderen Mümtaz »

Kaçırdıysam affedin ama CAATSA'ya yönelik bir ön bilgi veya söylenti var mı? Bu bizim için ciddi bir sıkıntı olur. Şu aşamada mahvettiğimiz hariciyemizi, (gerekiyorsa) deneyimli diplomatlarla yeniden takviye edip durumu masa başında lehimize çevirecek adımları atmamız gerekiyor. Memleketin en büyük dertlerinden biri aşırı duygusallık. Edebiyatta olur, iç politikada olur ama diplomaside hamaset ve duygusallığa yer yok. Eğitimciler bilir; gelişim dönemlerinde kritik eşikler vardır. O eşikleri vaktinde tamamlayamazsanız bir daha doldurmak mümkün olmaz. Her dediklerine boyun eğelim demiyorum; lakin kritik eşikleri aşmak için zamana ihtiyacımız varken köprüleri atmak mantıksız olur ve zararını kısa vadede görürüz. F35'lerin gelme ihtimalini düşük ihtimal olarak görüyorum. CAATSA olayının ise gerçekleşmeyeceğini ümit ediyorum.

hiasa89
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen hiasa89 »

robust yazdı: 30 Mar 2019, 19:08 Hayal kuruyorsunuz yine. Ticaretiniz %90'u ABD/EU'ye, ekonominizin entegre oldugu yer belli, ticaret ortaklariniz belli, savunma sanayinde entegre oldugunuz yer belli, teknoloji aldiginiz yerler belli. Borc para aradigimiz yer belli, sermaye gelsin diye Hazine Bakanimizin yarin gidecegi yerler New York, Londra vs. Umut bagladiginiz Rusya'ya ile ticarete bir bakin. 10 birim aliip, 1 birim zor satiyorsunuz. Domates satmadigimiz ulke ile stratejik is birligi kuralim iyi olur tabi. Gaz, Nukleer bagimlikliktan sonra biraz da S400, Su-57 felan alalim ticaret acigimiz cok az nasil olsa.

Bu arada hatirlatayim hafizalariniz tazelensin. Bugun hala Kandil'de Bölücü Terör Örgütü avlarken kimin flir veya SATCOM'unu kullaniyorsunuz? ABD mali F-16 ile Suriye'de PKKYPG vuruyorsunuz. TB2'nin uzerindeki FLIR'da surekli sovup durdugumuz ABD'den alinma. SOM'un icindeki anti-spoofing GPS sistemi ABD'den alinma vs. Hadi diger buyuk platformalari yazmaya gerek yok.

Ofke ile kalkip, zarar ile orturmak sozunu hatirlatirim. S400 meselesinin akli selim sekilde halledilmesi lazim. Turkiye'nin cikarlari F35'den cikma, NATO'dan cikmak degil, aksina milli cikarlarimiz icin F35 alinmasi gerekiyor. Bunun nedenlerini kac defa yazdim. Ekonomik ve askeri bir cok nedeni var. S400 alimina neden ve nasil karar verildi ve askeri/poilitik sonuclari dusunuldu mu diye bir sorun kendi kendinize.
+1

hfidan
Akıncılar

Mesaj gönderen hfidan »

StrategyMaster yazdı: 30 Mar 2019, 21:21 Arkadaşlar ödediğimiz parayı kurtarmak gibi bir şey mümkün değil. Tahkime falan gidilebilir dostlar alışverişte görsün hesabı ama bir sonuç çıkmaz. Adamlar istediği gibi uçaklarımıza el koyabilir ödediğimiz paranın üzerine yatabilir. Hatta kesin sipariş verdiğimiz F-35leri kendi üslerine teslim etmeye devam ederler eğitim için ve eğer bu uçaklar için para ödemeyi kesersek borç yazabilir buna karşılık bizi dava edebilirler. Ödememekte diretirsek ABDdeki varlıklarımıza bu borca karşılık el koyabilirler.
O kadar da değil yahu.
Hem F-35 i vermeyip hemde açık olan siparişlerin parasını istemek " Eşeğin şeyine şu kaçırmak olur"

Bu kadar abartmayalım. Golan Tepelerini İsrail in ilhakını Trump onaylayinca tüm dünya ülkeleri hayır dedi.
Ben yaptım oldu olur mu?

Tamam uçağı vermez. Üretimdeki parçalarını geri alır. Üretimden kaybımız ödediğimizden fazlaya mal olur.
Bir şekilde ödediğimiz bedeli geri alırız. Sonuçta biz vaz geçmiyoruz onlar vermiyor.
Ha biz üstüne tazminat alamayız gibi duruyor. Altına imza attığımız bir anlaşma var.

StrategyMaster
Süvariler

Mesaj gönderen StrategyMaster »

Şöyle olacak F-35i bize vermeyecekler ama kesinleşen siparişleri teslim etmeye devam edecekler. Uçaklar Luke hava üssüne gidecek ama ABD dışına çıkmayacak. Böylece kesinleşen siparişler için ödeme yapmaya devam etmek zorunda kalacağız. Ödeme yapmazsak borç çıkaracaklar. Bunu yapmamaları için hiçbir sebep yok.

bitliprens
Süvariler

Viktor Litovkin :''ABD F-35’i Türkiye’ye teslim etmemeye karar verirse, Ankara kesinlikle Su-35’i satın alacak''

Kullanıcı avatarı
dr.911
Akıncılar

Mesaj gönderen dr.911 »

bitliprens yazdı: 31 Mar 2019, 04:43 Viktor Litovkin :''ABD F-35’i Türkiye’ye teslim etmemeye karar verirse, Ankara kesinlikle Su-35’i satın alacak''

Ya bir s... gitsinler artık.Yok Mig 21 alacağız.

bitliprens
Süvariler

dr.911 yazdı: 31 Mar 2019, 04:50 Ya bir s... gitsinler artık.Yok Mig 21 alacağız.
Su57 olayından daha gerçekçi bir haber

Kullanıcı avatarı
Test7
Süvariler

Mesaj gönderen Test7 »

Rusya tarafından bu açıklamanın yapılması isabet olmuş bana göre. Hani alacağımızdan değil, F-35 konusunda elimizi güçlendireceğini düşündüğümden.

robust
Akıncılar

Mesaj gönderen robust »

ABD'de yutacak mi peki hocam? F35 ile Su-35'in karsilastirilacak bir yeri yok. Biri iki motorlu diyebiliriz arti olarak belki. Ekonomik olarak is payi aldigin, sirketlerinin is yaptigi, askeri olarka paradigma degisimi getirecek bir projeden beni atin, ben S400 alacagim, satmazsan bak Su-35 alirim ha...demenin ABD tarafindaki karsiligi bizim hic hosumuza gitmeyebilir...

Kullanıcı avatarı
Test7
Süvariler

Mesaj gönderen Test7 »

robust yazdı: 31 Mar 2019, 04:56 ABD'de yutacak mi peki hocam? F35 ile Su-35'in karsilastirilacak bir yeri yok. Biri iki motorlu diyebiliriz arti olarak belki...
Hocam Poker face konusunda ne derece başarılıyız bilmem ama ''bu didişmenin sonucunda Rusya eksenine girmiş bir Türkiye'' mesajı verilebilir. Bu arada Su-35 alınsın diyenlerden değilim. Senato da Türkiye yanlısı birkaç senatöre(ki kaldıysa) argüman verilmiş olur. Tabi yanlış düşünüyor da olabilirim.

robust
Akıncılar

Mesaj gönderen robust »

Bu S400 vs F35 meselesinde Turkiye'nin kaybedecekleri, kazanacaklarindan daha yuksek degerde olur. Ben deger bile bicmiyorum, karsilastirma bile yapilmamasi lazim ama bizim her seyimiz oldugu gibi bu meselede ic politika malzemesi oldugundan, takim tutar gibi S400'cu kesildi herkes. S400 benzeri bir sistemi en fazla 5-6 sene surmez Turkiye kendisi veya EUROSAM isbirligi ile yapabilir ama F35'i yapamazsiniz. Sonucta S400 bir hava savunma sistemi, F35 ise senin hem vurucu gucun, hemde hava savunma gucun. Ulasilmasi zor, uretimi zor bir silah sistemi.

Tersten dusunun, Turkiye'nin F35 alamamasina kim en cok sevinir? Icimizden cok sevinen cikar, artik goruyoruz TV'lerde konusuyorlar. Bu kisilerin sevinmesi aslinda teknik veya ekonomik bir neden degil, ic siyasetten kaynakli bir durum. ABD ile bugun mevcut siyasi sorunlar cozulunce hemen hepsi tekrar F35'ci olarak karsimiza cikacaklar.

Diger ulkelerin? Israil, Yunanistan, Suriye, Iran, Rusya, Bulgaristan, Misir listesini yapabiliriz. Bu ulkelerin savunma bakanlari, askerleri Turkiye'nin F35 almasini istemezler. Itiraz edecek var mi?

delikpr
Süvariler

Mesaj gönderen delikpr »

robust yazdı: 31 Mar 2019, 05:10 Bu S400 vs F35 meselesinde Turkiye'nin kaybedecekleri, kazanacaklarindan daha yuksek degerde olur. Ben deger bile bicmiyorum, karsilastirma bile yapilmamasi lazim ama bizim her seyimiz oldugu gibi bu meselede ic politika malzemesi oldugundan, takim tutar gibi S400'cu kesildi herkes. S400 benzeri bir sistemi en fazla 5-6 sene surmez Turkiye kendisi veya EUROSAM isbirligi ile yapabilir ama F35'i yapamazsiniz. Sonucta S400 bir hava savunma sistemi, F35 ise senin hem vurucu gucun, hemde hava savunma gucun. Ulasilmasi zor, uretimi zor bir silah sistemi.

Tersten dusunun, Turkiye'nin F35 alamamasina kim en cok sevinir? Icimizden cok sevinen cikar, artik goruyoruz TV'lerde konusuyorlar. Bu kisilerin sevinmesi aslinda teknik veya ekonomik bir neden degil, ic siyasetten kaynakli bir durum. ABD ile bugun mevcut siyasi sorunlar cozulunce hemen hepsi tekrar F35'ci olarak karsimiza cikacaklar.

Diger ulkelerin? Israil, Yunanistan, Suriye, Iran, Rusya, Bulgaristan, Misir listesini yapabiliriz. Bu ulkelerin savunma bakanlari, askerleri Turkiye'nin F35 almasini istemezler. Itiraz edecek var mi?
Yunan savunma sitelerinde F-35'in çıkmaza girmesi ile yayınlanan haberlerde Yunanlılar bayram yapıyorlar, RTE'ye uzun ömürler dileyip sağlığı ve iktidarının devamı için dua ediyorlar. Ben buraya örnek dahi post etmiştim. İnanmayan Ptisi Diastima, Onalert, Proelasi, e-Amyna gibi sitelerin Facebook sayfalarında bulunan haberlerde bırakılan yorumlara ve like, gülücük işaretlerine de bakabilir.

Bazı S-400cü Türkler de google translate marifetiyle Yunanca yorumlar bırakarak okuyucuları kendilerine güldürüyorlar.

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

bitliprens yazdı: 31 Mar 2019, 04:43 Viktor Litovkin :''ABD F-35’i Türkiye’ye teslim etmemeye karar verirse, Ankara kesinlikle Su-35’i satın alacak''
"Kesinlikle alacak" değil, "kesinlikle alabilir."
-

"Both aircraft have comparable characteristics"
"F-35 ve Su-35'in karakteristik özellikleri benzer."

"It would not require much effort to smoothly integrate the planes into the Turkish military either."
"Su-35'i Türk ordusuna düzgünce entegre etmek zorlayıcı olmaz."

Şunları diyen adam da kendine uzman/analist diyorsa biz Ekşi'yi tekrar kaynak alalım.

-
Su-35 bence güzel bir blöf olabilir. Alternatif bir dünyada da HvKK liveryli Sukhoi görmek isterim; bi maket grafik vb yapsınlar da günümüz şenlensin.

Rusya yıllardır Su-35 üretiminde çok yavaş kalıyor. Yılda 10 ila 20 adet üretebiliyorlar. Her yıl 10 tane kendilerine alıyorlar; 10 kadar da ihraç ediyorlar. Şu an en azından 2022'ye kadar hattın dolu olması lazım.

Bana şahsen Su-30MKI veya MKM daha gerçekçi gelir. Gerçi onlar da İsrail ve Fransız aviyonikleriyle uçuyor.

Kullanıcı avatarı
sailor06
Süvariler

Mesaj gönderen sailor06 »

Altına imzamı atarım...
robust yazdı: 31 Mar 2019, 05:10 Bu S400 vs F35 meselesinde Turkiye'nin kaybedecekleri, kazanacaklarindan daha yuksek degerde olur. Ben deger bile bicmiyorum, karsilastirma bile yapilmamasi lazim ama bizim her seyimiz oldugu gibi bu meselede ic politika malzemesi oldugundan, takim tutar gibi S400'cu kesildi herkes. S400 benzeri bir sistemi en fazla 5-6 sene surmez Turkiye kendisi veya EUROSAM isbirligi ile yapabilir ama F35'i yapamazsiniz. Sonucta S400 bir hava savunma sistemi, F35 ise senin hem vurucu gucun, hemde hava savunma gucun. Ulasilmasi zor, uretimi zor bir silah sistemi.

Feanor35
Üye

Mesaj gönderen Feanor35 »

Ekonomik olarak bir Almanya'nın yarısı değiliz. Asgari sanayi de yeni yeni kritik sistemleri üretip aşama kaydedebiliyorken ,gidip bir inat uğruna yarım asırdır içinde bulunduğumuz doktirine , ittifaka , pakta ters bir dış siyaset ve politika içine girdik. S400 ne kadar iyi olursa olsun F35 ile bir tutulamayacak bir sistemdir. Eurosam ile ortaklık kurulmuşken bu alım kendi ayağımıza sıkmaktan öteye geçmez. Henüz aynı pistte dans etmemiz mümkün olmayan bir ülkeyle tango yapmaya çalışmak kadar komik bir duruma evrilmiştir. ABD'ye horozlancak kadar olmadık daha biz , herşeyin bir zamanı var ve bu o zaman değil. Çok büyük zararlar aldıktan sonra R yapmamız bizi kurtarmayacak ve ciddi hasarlar verecektir.