HvKK'nın Gelecek Nesil B Planı | Tartışma
-
- Akıncılar
Biz guney kanadindayiz
- DarkMatter
- Süvariler
Düzeltme için teşekkür ederim üstad. Doğu doğu diye aklımda doğu kalmış. Yorumları okurken acayip sinirlendim.
- Müzmin
- Üye
Böyle bir haber var ama anlamlandıramadım. Acaba kapsam derken kasıt nedir? Sayı artışı mı düşünüldü acaba?
-
- Süvariler
Türkiye'nin, Nato güney kanadı hava savunma ihtiyacı ile kendi egemenlik hava sahası savunmasındaki ihtiyaçlarını, güncel teknolojileri edinme gerekliliğini daha geniş kapsamlı anlatan detaylara inilen yeni bir mektup olarak yorumladım. Sayı değişikliği olacağını sanmıyorum.
-
- Üye
Bu daha geniş kapsamlı paket B50+ ve B50M ler için modernizasyon kiti(80->100), daha fazla AİM-120C, AİM-9X, Sniper pod vs. ve B40M lere Özgür+Aselsan AESA izni olabilir mi?
- Türkistan
- Süvariler
F-4 ile Çin Su-27'lerinin karşısına çıkıp madara etmişliğimiz var Konya'da , herşey uçak değil .
-
- Site Başkanı
O (8-1 ?) skor tatbikatın yer görevleri kısmı içindi, diye aklımda kaldı.
Termin gibi bir platformla o zamanda anca F-15E ve Tornado kapışırdı zaten.
Termin gibi bir platformla o zamanda anca F-15E ve Tornado kapışırdı zaten.
-
- Süvariler
- Süvariler
- Süvariler
Birde bu var , geçen günkü mahkum değiş tokuşundan
-
- Süvariler
İşte tam yahudi lobisinin devreye girip kongredeki ağırlığını kullanabileceği zaman ama...
- Heisenberg
- Üye
-
- Uzaklaştırıldı
Ülkenin her konuda çivisi çıkmış, hiçbir şey kurtarmaz, dikiş tutmaz artık. Savunma sanayinde bile torpil, liyakatsizlik ve siyasi söylemler can sıkıcı düzeyde. Her şey çok politize oldu.
Bu arada bizim F16 üretim hattı duruyor mu? Burada üretilebilir mi F16V, yoksa 5-6 yıl gibi.
-
- Süvariler
İlk paragraf için hem katılıyorum hem katılmıyorum diyorum. Her gece illa sabah erer. İkincisini bilmiyorum. Sıfır uçaklar ABD'den gelir, modernizasyonları burada yaparız.baryshx yazdı: ↑30 Nis 2022, 00:54 Ülkenin her konuda çivisi çıkmış, hiçbir şey kurtarmaz, dikiş tutmaz artık. Savunma sanayinde bile torpil, liyakatsizlik ve siyasi söylemler can sıkıcı düzeyde. Her şey çok politize oldu.
Bu arada bizim F16 üretim hattı duruyor mu? Burada üretilebilir mi F16V, yoksa 5-6 yıl gibi.
-
- Akıncılar
Navalize EF tedariki bana mantıklı gelmedi.dum yazdı: ↑11 Nis 2022, 11:06 Aslında burada açılan yeni ve verimli bir mantık silsilesi ve penceresi var.
*Türkiye ABD'den 40 adet YENİ f-16v alımından vazgeçer.
*Sadece içeride kalan 1.4 milyar dolar karşılığında 80 adet (en az uçuş saatindeki bl-50+ ve bl-50'lerin) blok-70 modernizasyonunu talep eder. (ki yeni alımdan vazgecilecegi için , onaylanır zannediyorum).
*İngiltere ile "hava kuvvetleri" için ikinci el 40 adet eurofighter anlaşması yapılır. Modernize edilerek alınır. (20 yıl uçacak gap-filler şeklinde).
*RR ile kurulan motor firması MMU motoru için calismalarina başlar. Aynı zamanda alınacak eurofighter'larin RR motorlarının idamesini sağlar.
* İngiltere uçak gemisi projemize danışmanlık desteği verirken, bir taraftan da hindistan için tasarlanan eurofighter naval modeli Türkiye için yenilenebilir.
*Uçak gemisi inşası devam ederken 40 adet naval eurofighter tedariği yapılabilir. (TUSAŞ ve TEI alt yükleniciliğinde)
*Bu bağlamda mmu+eurofighter ikilisi ile devam edilirken 2050'ye kadar tüm f-16'lar envanter dışına çıkarılarak ABD ile bağ tamamen koparılmış olur.
*6.nesil uçak konusunda, MMU iişi hafifleyecek TUSAŞ tasarım ve üretim tesisleri ile, RR ile kurulacak motor şirketi tempest'ten iş kovalar. Hatta ortak olarak projeye girilebilir. İleriki dönemde (2050'den itibaren), hava kuvvetlerindeki ikinci el eurofighterlar tempest ile değiştirilerek tempest/mmu ikilisine geçilebilir. Deniz kuvvetlerine sıfır alınacak eurofighter'lar isr 2070'lere kadar faal kalır.
Sıfır 40 f-16'ya ve idamesine verilecek milyarlarca dolar ; ikinci el eurofighter ve navalize eurofightera kaydirilabilir. RR ile kurulacak motor ortaklığı tüm filonun(mmu, eurofighter,tempest) idamesini sağlayabilir . Tusaşa tasarım ve üretim anlaminda iş kazandirilabilir. Hayali kurulagelen klasik uçak gemisi edinilebilir. ABD ile hava bağımlılığı batı menşeli bir platform,motor ve sistem ile bitirilmiş olur.
Böyle bişey maliyeti etkin olsaydı eğer İngiltere QE uçak gemisinde EF kullanırdı.
Katapult sisteminin çok pahalı olması nedeniyle kocaman QE uçak gemisi F-35 e mahkum kaldı.
Açılı rampadan EF fırlatılabilse bunu düşünürler di diye düşünüyorum
-
- Uzaklaştırıldı
Evet.. ama biz f35b alamıyoruz maalesef.. bir fikir jimnastiği olarak ne yapabiliriz yazısı idi.. veya naval hürkuş ile Mısır su'larının ve Yunan rafale'lerinin karşısına çıkabiliriz.
-
- Site Başkanı
BK her zaman büyük bir gemi istiyordu Invincible'ların yerini alacak sınıf için ama F-35B sonradan mecbur kalınan bir şeydi demek ne kadar doğru bilemiyorum. RN 20 yıldır F-35B alacağım diyor. Hindistan teklifi dışında, anca Fransa Eurofighter programından çıkmasa bir EF-2000N görürdük. O da Rafale M oldu zaten.
F-35B, EF-2000N'nin verebileceği her şeyi ve fazlasını veriyor.
-
- Süvariler
Belki fikrim size saçma gelebilir ama Macron'un tekrar seçilmesi sonrası ben düşük ihtimal de olsa potansiyel bir Rafale M anlaşması söz konusu olabilir diye düşünüyorum.
Dezavantajları yok mu illa ki var. Ben yine de mevcut konjonktürde düşünülmesi gerektiği taraftariyim. Üstelik Fransanın Yeni nesil uçak gemisi sürecinde mevcut Uçak gemisini ve ekipmanını uygun görülen sürede birlikte transferi bile düşünülebilir. Kullanılmış 2. El M versiyonlu 30 adet Rafale da birlikte alınmış olur. Abd'den yeni aldığı 2 adet Awacs'ı muhtemelen vermez ama Mısır bile ciddi ciddi Charles De Guele'i almaya niyetliyken, piyasa araştırması yaparken bilemiyorum yani neden olmasın?
Ben Fransa ile aramızı hızlıca düzeltip kıta avrupasinda İngiltere-Türkiye, İspanya-Türkiye, Fransa-Türkiye, İtalya-Türkiye ikili anlaşmaları ile savunma sektöründeki hazır alım gerektiren zaruri ihtiyaçların hızlıca karşılanması taraftariyim. Herşeyi kendimiz yapmaya zamanımız da yok maliyetleri birarada karşılayacak bütçemiz de yok.
Bu nedenle aramızda sorun olan herkesle ilişkiler düzeltiliyorken Fransa ile neden sorunlar aşılmasın ki?
Faydalanabileceğimiz pek çok askeri sistem mevcut iken zamanı boşa kullanmamak gerek. Özellikle de Almanya'ya karşı güzel bir hamle olur. Alternatifsiz yol almamaliyiz. Bu 4 ülke ile ilişkilerin artan oranda devam etmesi faydamiza olacaktır.
Dezavantajları yok mu illa ki var. Ben yine de mevcut konjonktürde düşünülmesi gerektiği taraftariyim. Üstelik Fransanın Yeni nesil uçak gemisi sürecinde mevcut Uçak gemisini ve ekipmanını uygun görülen sürede birlikte transferi bile düşünülebilir. Kullanılmış 2. El M versiyonlu 30 adet Rafale da birlikte alınmış olur. Abd'den yeni aldığı 2 adet Awacs'ı muhtemelen vermez ama Mısır bile ciddi ciddi Charles De Guele'i almaya niyetliyken, piyasa araştırması yaparken bilemiyorum yani neden olmasın?
Ben Fransa ile aramızı hızlıca düzeltip kıta avrupasinda İngiltere-Türkiye, İspanya-Türkiye, Fransa-Türkiye, İtalya-Türkiye ikili anlaşmaları ile savunma sektöründeki hazır alım gerektiren zaruri ihtiyaçların hızlıca karşılanması taraftariyim. Herşeyi kendimiz yapmaya zamanımız da yok maliyetleri birarada karşılayacak bütçemiz de yok.
Bu nedenle aramızda sorun olan herkesle ilişkiler düzeltiliyorken Fransa ile neden sorunlar aşılmasın ki?
Faydalanabileceğimiz pek çok askeri sistem mevcut iken zamanı boşa kullanmamak gerek. Özellikle de Almanya'ya karşı güzel bir hamle olur. Alternatifsiz yol almamaliyiz. Bu 4 ülke ile ilişkilerin artan oranda devam etmesi faydamiza olacaktır.
-
- Üye
İngiltere haricinde Avrupa ile yeni ortak askeri projelere girilmesi pek mantıklı değil... Hazır alım gerektiren alt sistemlerde Asyalı ülkelerle çalışmak daha mantıklıTulga yazdı: ↑01 May 2022, 23:45 Belki fikrim size saçma gelebilir ama Macron'un tekrar seçilmesi sonrası ben düşük ihtimal de olsa potansiyel bir Rafale M anlaşması söz konusu olabilir diye düşünüyorum.
-
- Akıncılar
Üstad ben İngiltere F-35 e mahkum kaldı demedim. QE F-35 e mahkum kaldı diyorum.Sanchez yazdı: ↑01 May 2022, 21:28 BK her zaman büyük bir gemi istiyordu Invincible'ların yerini alacak sınıf için ama F-35B sonradan mecbur kalınan bir şeydi demek ne kadar doğru bilemiyorum. RN 20 yıldır F-35B alacağım diyor. Hindistan teklifi dışında, anca Fransa Eurofighter programından çıkmasa bir EF-2000N görürdük. O da Rafale M oldu zaten.
F-35B, EF-2000N'nin verebileceği her şeyi ve fazlasını veriyor.
Koca gemiye gerektiğinde Fransanın CDG u gibi F-18 lerde inip kalkabilir yada F-35 C ler de inip kalkabilir di.
Hoş asıl mevzu Naval EF zaten. Olsaydı bu EF ler de inip kalkardı. Ama böyle bir olasılığı maliyeti etkin bulamadılar demek ki.
- muhendus
- Süvariler
Katapult sistemleri ABD tekelinde denilebilir. Denizci bir uçak bulmak sanırım katapult sistemine sahip olmaktan bir tık daha kolay bir durum. Fransız CDG dahil günümüzde ABD sistemi katapult kullanmayan katapultlu uçak gemisi yok sanırım.
Katapult kullanılacaksa da geminin devasa enerji ihtiyacı için konvansiyonel motorlar verimli ve maliyet etkin olmuyor. Katapult kullanılmayacaksa da batılı uçak gemileri dalında gördüğümüz alternatiflerin uçakları nasıl zor kaldırdığını, mümkün olan en az yakıt ve görev yüküyle uçurduğunu görüyoruz.
Bu koşullarda katapult yoksa F-35B sahip olunabilecek tek ve en makul çözüm. Bizim için ise mevcut koşullarda bu çözüm de geçerli olmadığına göre bir şekilde kabiliyetleri arttırılmış denizci ihalarla Türk tipi bir yol türetmemiz sanırım tek geçerli yol.
Ek; bir de bizim gerçekten katapult sistemli taarruzi jet filoları taşıyan gerçek bir uçak gemisi görev grubuna ne kadar ihtiyacımız var? Hangi okyanus ötesi çıkarlarımızı böylesi bir görev grubu ile korumayı düşünüyoruz? Sahraaltı Afrika’da, Güney Amerika’da, Uzak Asya coğrafyalarında müdahil olmamızı gerektirecek herhangi bir çıkarımız mı var? Sanırım bu soru en başta sorulması gereken soru.
Katapult kullanılacaksa da geminin devasa enerji ihtiyacı için konvansiyonel motorlar verimli ve maliyet etkin olmuyor. Katapult kullanılmayacaksa da batılı uçak gemileri dalında gördüğümüz alternatiflerin uçakları nasıl zor kaldırdığını, mümkün olan en az yakıt ve görev yüküyle uçurduğunu görüyoruz.
Bu koşullarda katapult yoksa F-35B sahip olunabilecek tek ve en makul çözüm. Bizim için ise mevcut koşullarda bu çözüm de geçerli olmadığına göre bir şekilde kabiliyetleri arttırılmış denizci ihalarla Türk tipi bir yol türetmemiz sanırım tek geçerli yol.
Ek; bir de bizim gerçekten katapult sistemli taarruzi jet filoları taşıyan gerçek bir uçak gemisi görev grubuna ne kadar ihtiyacımız var? Hangi okyanus ötesi çıkarlarımızı böylesi bir görev grubu ile korumayı düşünüyoruz? Sahraaltı Afrika’da, Güney Amerika’da, Uzak Asya coğrafyalarında müdahil olmamızı gerektirecek herhangi bir çıkarımız mı var? Sanırım bu soru en başta sorulması gereken soru.
-
- Akıncılar
Yanılmıyorsam İngiliz QE için katapult sistemi ilave 2-3 milyar paund gibi bir bütçe gerektiriyordu. Üstelik ellerinde böyle bir gemiden kalkacak uçak ta yok.muhendus yazdı: ↑03 May 2022, 17:45 Katapult sistemleri ABD tekelinde denilebilir. Denizci bir uçak bulmak sanırım katapult sistemine sahip olmaktan bir tık daha kolay bir durum. Fransız CDG dahil günümüzde ABD sistemi katapult kullanmayan katapultlu uçak gemisi yok sanırım.
Rafale, F-18 yada F-35C kullanmak zorunda kalacakları. Çok zorlasalar Naval EF belki olur du da gerekli mi ki
Adamlar en basit şekilde çözdüler işi işte.
Bizim için durum vahim tabi.
Katapult hem gereksiz hemde çok ciddi bir masraf.
Bakalım nasıl çözülecek
-
- Süvariler
Katapult yoksa uçak gemisi yapmaya gerek yok. Çok yenilikçi bir iha çıkarmadığımız ya da F-35B almadığımız kaydıyla söylüyorum. Yukarıda denildiği gibi dünyanın öte yanını vurmayacağımıza göre uçak gemisi işi uygun bir iha gelene kadar mecbur bekleyecek.
-
- Süvariler
- Akıncılar
- Süvariler
Pek gündeme gelmedi ancak benim Twitter'da yapılan paylaşımlardan gördüğüm kadarıyla bizimkiler çok fena bir görüşme trafiği yürüttüler. Kongre üyeleri, think-tankler vs hatta FDD'den kişilerle bile görüşülmüştü.
-
- Üye
Gelişmiş teknolojik ürünler üretmek, teknolojide öncü ülke olmak ne kadar da önemli? Hele askeri teknolojiler, lider ülke konumuna getiriyor. Adamlar f-16 satarken bile küçük dağları ben yarattım havasında tepeden bakıyor. "Hmm bunlar sözümüzü dinliyorlar o zaman biraz kırıntı verelim." Karşılarında sanki parya devlet var. Bizim bir an evvel MMU'yu yapabiliyor ve her yönüyle işlevsel hale getirebiliyor olmamız lazım. Bu iş hayat memat meselesi. Deseler ki herkes bağış yapsın bir veya iki maaşımı bağışlarım şu işe.
- Hayali
- Süvariler
Su-57 yi listeden düşebilirsiniz...
- Alesta
- Üye
Yabancı basında sürekli Rusya'nın şöyle güçlü böyle etkili silahları var diye övüyorlardı şimdi tam tersi oldu.
- _Turkuaz_
- Süvariler
Tam yeri burası değil ama daha uygun bir başlıkta bulamadım. TUSAŞ, F-16'lar için kızıl ötesi algılayıcılı füze ikaz sistemi (Missile Warning Receiver-MWR) geliştirecekmiş.
Konuyla ilgili HDS üstadın değerlendirmesi:
Bu arada Biden yönetimi mühimmat ve radar vs ekipmanlarının bulunduğu bir paketi kongreye yollamak üzereymiş.
Konuyla ilgili HDS üstadın değerlendirmesi:
Bu arada Biden yönetimi mühimmat ve radar vs ekipmanlarının bulunduğu bir paketi kongreye yollamak üzereymiş.
-
- Süvariler
Ateş gücü olarak evet Rusya çok büyük bir ateş gücüne sahip. Ancak eğitim, muharebe, lojistik, farkındalık seviyeleri maalesef. Umduğumuzdan çok daha beter çıktı.
-
- Akıncılar
- Üye
Acaba F-16 olmazsa ef-2000 mi düşünülüyor.F-16 konusunda elimizi güçlendirmek mi düşünülüyor. Mesela F-16 V'ye kendi mühimmatlarımızı entegre etmek için kaynak kodlarına erişim gibi. Biraz hayal ama
- Hayali
- Süvariler
F-16 lar bence gelmeyecek. İngiltere politik olarak kendini yalnız hissetmiş olacak ki, bir yağdırma söz konusu bize karşı.
-
- Süvariler
- Site Başkanı
80 tane Tranche 1 kalmadıysa ustam oradan üzerine 2 de ekleyiver.
- DarkMatter
- Süvariler
Tranche 1’lerin harbe hazırlık oranları düşük bize tranche 2’lerden sarıversinler.
-
- Süvariler
2 filo tranche 1 hemen teslim, 1 filo gıcır gıcır Typhoon ECR. Biz siftahı yaparsak üretilir belki ECR.
- Alesta
- Üye
Sar ordan 40 adet Tranche 3 arasına meteor ekle. 

-
- Süvariler
Bu ziyaretten bir şey çıkacağını sanmıyorum.
- okeanos
- Süvariler
- Süvariler
Abd kongre onayını beklemeden İngilizlerle 40 adet Tranche I modernizasyonunu başlatırdım. Modernizasyonda hava üstünlük kapasitesini ileri seviyeye taşıyacak sistem engegrasyonları, milli hava hava mühimmat entegrasyonu, IFF, Aesa radar, EH, Aselpod ve lantirn eklemesi yapılmış hali ile alırdım.
Bu 40 adetlik 2 filoyu İzmir ve Aksaz deniz üssü yakınlarına konuslandırır Adalar denizi ve D.Akdeniz üzerinde hava karakol görevinde kullanırdım.
Bu hamle sonrası eğer ki Abd F-16 yeni alımı ve modernizasyon kitleri ile birlikte mühimmat paketlerini onaylarsa onları da alırdım.
Yok eğer inatla onaylamazsa da yeni üretim ilave 40 adet Tranche 3 siparişi verir konuyu kapatirdim. Katar hava kuvvetlerine ait Rafale ve Eurofighter'ları Anadolu Kartalı tatbikatına alır kendi pilot egitimimizi yaparken iki uçak hava muharebe taktiklerini şimdiden geliştirirdim.
Katar da biraz ışıldasın da elini cebine atsın. Finansmanın bir kısmını karşılasın. Öyle beleş hamilik yok.
Bu 40 adetlik 2 filoyu İzmir ve Aksaz deniz üssü yakınlarına konuslandırır Adalar denizi ve D.Akdeniz üzerinde hava karakol görevinde kullanırdım.
Bu hamle sonrası eğer ki Abd F-16 yeni alımı ve modernizasyon kitleri ile birlikte mühimmat paketlerini onaylarsa onları da alırdım.
Yok eğer inatla onaylamazsa da yeni üretim ilave 40 adet Tranche 3 siparişi verir konuyu kapatirdim. Katar hava kuvvetlerine ait Rafale ve Eurofighter'ları Anadolu Kartalı tatbikatına alır kendi pilot egitimimizi yaparken iki uçak hava muharebe taktiklerini şimdiden geliştirirdim.
Katar da biraz ışıldasın da elini cebine atsın. Finansmanın bir kısmını karşılasın. Öyle beleş hamilik yok.
-
- Süvariler
Çok sıkışırsak olabilir ancak F-16'lar NATO güney kanadı deniyor. Bence o iş olur, en fazla birkaç mırın kırın ederler ama yönetim safından bu işe olur verilirse kongre bir şekilde çözülür. Typhoon senaryosu kuvvetin isteyeceği son şey olur.
-
- Site Başkanı
Biz artık tercih etme mevzusunu geçeli çok oldu. 70 yıldır zaten ucu ucuna yetiştiriyoruz, F-16 alımı normun dışına çıkmak idi, şımarmaya gerek yok.
Dedeleri F-100'lerle F-4'lere karşı uçtu, maliyetine rağmen olursa olur. Yokluğu daha büyük tehlike.
Dedeleri F-100'lerle F-4'lere karşı uçtu, maliyetine rağmen olursa olur. Yokluğu daha büyük tehlike.
-
- Süvariler
Orası öyle ancak ben Typhoon alımını beklemiyorum. Tabi kimse bana sormuyor o başka
.

-
- Site Başkanı
Bu gidişle Gökhan'ı ya Block 30'dan ya F-4'ten atacağız, onu da akılda bulundurmak gerek.
-
- Site Başkanı
Uçaydı da göreydik, pırpır kardeşine benzemesin kaderi.
-
- Süvariler
Malezya ihalesi alınırsa kardeşi gibi olmaz sanırım. Üstelik Malezya isterlerine göre aesa radar hazır ürün bile olabilir. En büyük arzum bu ihaleyi alabilmek zaten. Yoksa rölantide decam edebilir silahlı versiyonu.
-
- Üye
Daha bizim envantere girmeden, ele gelmeyen bir sistemi siz olsanız alırmıydınız?
Hürkuş önce TSK envanterine girmeli sonrası kullanılıp test edilerek yavaş yavaş başka ülke envanterlerine girebilir.
Ama ilk önce TSK burası çok önemli.
Hürkuş önce TSK envanterine girmeli sonrası kullanılıp test edilerek yavaş yavaş başka ülke envanterlerine girebilir.
Ama ilk önce TSK burası çok önemli.
- _Turkuaz_
- Süvariler
Malezya için FA-50 tercih ettiklerine dair söylentiler dolanmaya başladı.