F-4 Phantom II
- TMRT
- Süvariler
Konuyu düzenlemek ve "MrExelance" üstadımızın uçak hakkında yazdığı makaleyi (kendi isteği üzerine) konuya eklemek istedim fakat mesajları düzenleme seçeneği forum yönetimi tarafından kaldırılmış olsa gerek. Eskiden düzenleyebildiğim konuyu şu an düzenleyemiyorum. Zaten düzenlemek istesem de foruma eklenen fotoğrafların boyutunu küçülten eklenti de uçtuğu için ilk sayfa daha da kötü bir görüntüye sebep olacaktı ve mobil kullanıcılardan küfür yiyecektim sanırım. 

- Moon&star
- Süvariler
Düzenleme seçeneği kaldırılmadı hala aktif, aradan belirli bir süre geçtikten sonra(1-2 gün veya hafta) deaktif oluyor. Yönetici arkadaşlar ile temasa geçerseniz düzenleme konusunda yardımcı olacaklardır diye düşünüyorum.
- Test7
- Süvariler
Re: F-4 Phantom II
@MrExelance'ın yazısını ana konu başlığına ekledim. Çok uzun olmasından dolayı devamını halihazırda mevcut olan @MrExelance'ın mesajını yukarı çekip düzenledim. Keyifli okumalar.
- Wolverine
- Akıncılar
Mrexelance elinize sağlık. Çok güzel bir yazı olmuş.
- MrExelance
- Süvariler
- Süvariler
90'larda 360 F16-F4=360 uçak. Şuanda 238!!!swat yazdı: ↑05 Haz 2020, 10:51 Arkadaşlar Türk Hava Kuvvetlerinin 90 lar sonundaki mevcudiyetini yazıyorum.
- 160 + F16 Block30/40 (Öncel II devam ediyordu)
- 100 F-5 A/B
- 200 F-4E/RF-4E Phantom
Şu an 238 adet kadar F-16'mız var. Tamam Modernize ve güncel.
Etrafımızdaki tehdit seviyesine bakarak söylüyorum. Acil bir Stop/GAP bütçesine ihtiyaç var.
Bence zamanında F4 yerine 90-120 tane F15 almalıydık. Hem menzilinden hem yük kapasitesinden faydalanırdık. F35'den de çıkmasaydık devasa bir hava gücü olurdu.
O zaman 55 milyonduk bugün 84 milyon hem de milli gelirimiz daha fazla. Güçleneceğimiz yerde zayıflamışız.
- MadlyFly
- Süvariler
Nicelik olarak az ama nitelik olarak daha iyi sayılırız o zamana göre. Ayrıca İHA/SİHA'ları da kuvvet çarpanı olarak ilave etmek lazım listeye. Ağ merkezli harp kabiliyeti, güdümlü yeni mühimmatlar v.s. listede çentik atacağımız konu çok. Gönül isterdi ki F16 yanında Fxx'ler de olsun ama... Malum durumlar işte...
-
- Süvariler
Kesinlikle katiliyorum. 90 veya 120 yerine 60 küsürde harika olurdu. F15 inanilmaz bir ucak nasil olurda almamisiz hayret ediyorum. Arkadaslara bir sorum olacak Turkiye´de bugun F15 olsaydi yakit ikmali yapmadan Libya´daki hedefleri vurup donebilir miydi?alpagut yazdı: ↑12 Tem 2020, 02:25 90'larda 360 F16-F4=360 uçak. Şuanda 238!!!
Bence zamanında F4 yerine 90-120 tane F15 almalıydık. Hem menzilinden hem yük kapasitesinden faydalanırdık. F35'den de çıkmasaydık devasa bir hava gücü olurdu.
O zaman 55 milyonduk bugün 84 milyon hem de milli gelirimiz daha fazla. Güçleneceğimiz yerde zayıflamışız.
- okeanos
- Süvariler
F35 hususu sonuna kadar ok ama nitelik noktasında 90 ile günümüz f16' sı mukayese olmaz. Hele ki kazanılan akıllı mühimmatlar da bu sayıların altına doldurulursa zayıflamak yerine mahalle esnafından teşekkül kadroyu profesyönel asker yapmışız demek daha doğru. 2. Dünya savaşında kullanılan milyonlarca ton mühimmatların çok az bir kısmı istenilen hedefi vurmuştur. Yazımın ilk başında dediğiim gibi f35 hususunda bu işin böyle arap saçı olmasına katkı sağlayan herkes vatan hainidir. Geleceğimizi çalmıştır.alpagut yazdı: ↑12 Tem 2020, 02:25 90'larda 360 F16-F4=360 uçak. Şuanda 238!!!
- alpagut
- Süvariler
Şimdi o zaman olmayan teknolojileri sayarsak daha iyi durumdayız diyebiliriz. Ama güne kıyaslarsak öyle değil. Avrupa soğuk savaş sonrası rahatlamış olabilir ama bizim çevremiz cadı kazanı.
Ayrıca F4'lerden sonra menzil kısalması yaşıyoruz. F15 olsa Mezilinden faydalanırdık. Libyada dahi kullanırdık.
Ayrıca F4'lerden sonra menzil kısalması yaşıyoruz. F15 olsa Mezilinden faydalanırdık. Libyada dahi kullanırdık.
-
- Süvariler
Re: F-4 Phantom II
F15-E ler bombardımanı yapardı, dönerdi muhtemelen de dönüşte karşılamamız yeterli olurdu, lakin! Götüreceğin mühimmat ne olurdu o durumdabitliprens yazdı: ↑13 Tem 2020, 12:18 Kesinlikle katiliyorum. 90 veya 120 yerine 60 küsürde harika olurdu. F15 inanilmaz bir ucak nasil olurda almamisiz hayret ediyorum. Arkadaslara bir sorum olacak Turkiye´de bugun F15 olsaydi yakit ikmali yapmadan Libya´daki hedefleri vurup donebilir miydi?

F15 ler pahalı sistemler azizim. 80 lerde rüyasını dahi göremezdik, 2000 lerin başında belki olabilirdi. Birde şöyle bir durum var, teknoloji geliştikçe F16 ve F15 arasındaki makas ciddi anlamda daraldı.
Barış kartalı F16 nın sahip olmadığı çok öteleri görme konusunda F15 te olup ta F16 da olmayan öteleri görebilme kaabiliyeti absorbe edebiliyor. Tanker uçaklar hakeza bu konuda F16 ları destekleyebiliyor.
Birde şu gerçek var, mühimmat kaabiliyetleri artık eşitlendi desek abes olmaz. Bölgesel düşünürsen F16 yeterli diyebilirsin. Ha zorlasan bir F16 dan bir F15 çıkmaz, ancak kaabiliyetleri verimlilik parametresi hariç tutarsak yakın hale geldi.
1980-2010 arasındaki Türkiye bugünden farklı idi. İttifak yapısı, tehdit algısı bambaşka idi. O nedenlede ihtiyaç görülmemiş olabilir. Lakin bugün nelerin öngörülmediğini, eksik kaldığını hepimiz görmekteyiz.
-
- Süvariler
F35 gibi pahali sistemi ucuracak kuvvet F15´ide ucurur. Ben her zaman dedigim gibi bu ülkede para cok bulunur.
- Wolverine
- Akıncılar
Konunun dışına çıkıyoruz ama F15 i bombardıman amaçlı görmeyin. Okuduğumuz yabancı bir makale de F15 hala ön planda olacak abd için. Özellikle hava hava muharebesinde. F15XE ve F35 ikilisi ile planları var. F35 radara görünmeden düşman uçakları teşhis edip Üzerinde 20 civarı amraam taşıyan bir F15XE de ana vurucu olacak. Hava savaşları daha uzun menzilli hava hava füzeleri sayesinde evriliyor. Uzak menzilde bir heik uçağı yada daha yakından görünürlüğü düşük uçak tespit edecek, sutre gerisinden de diğer uçak riske girmeden füzesini ateşleyecek.
- Heisenberg
- Üye
F-4 Phantom II
MSB yeni bir Video yayinlamis. Aciklamada söyle yaziyor:
Hook (Kanca) Tipi Uçak Durdurucu Sistemi
Acaba neye hazirlik bu?
Hook (Kanca) Tipi Uçak Durdurucu Sistemi
Acaba neye hazirlik bu?
-
- Akıncılar
Acil durum flameout landinglerde normal hava uslerinde de kullaniliyor bu sistem.
-
- Üye
Tcg Anadolu?
Yok artık..
- Moon&star
- Süvariler
- Üye
Bence bunlar bir suredir dile getirdikleri gibi Tcg Anadolu'ya bir çeşit durdurma sistemi entegre etmeyi düşünüyor.Her şeyden önce basın yoluyla uçak gemisi algısını halkın zihnine yerleştirdiler. Bu yüzden sırf oy için bile Mig-29k gibi bir uçağı (ki inşallah öyle bir alım olmaz) ileride alıp Ski Jump ile Tcg Anadolu'dan havalandırabilirler mi dersek bu mümkün fakat tek bir pist olması her seferinde tek bir kalkış yada iniş yapılabilmesinin yanında sonradan entegre bir durdurucu ile ne derece verimli bir sözde uçak gemisi olur kim bilir. Iha'lar için durdurma sistemi konulacak falan denilse de eldeki iha'ların o kadar kısa pistten ski jump ile havalanabileceğini sanmıyorum. Tabi bir anda jet motorlu bir iha'yı ortaya çıkarıp sürpriz demezler ise o iş zor...
- sailordream
- Site Başkanı
Klavyeyi sakince yere bırak. Youtube da dünyanın en süper birşeyini biz yaptık avrupa korkuyor ABD tırsıyor videolarını izlemeyi bırak lütfen.Madinat yazdı: ↑21 Oca 2021, 20:39 Bence bunlar bir suredir dile getirdikleri gibi Tcg Anadolu'ya bir çeşit durdurma sistemi entegre etmeyi düşünüyor.Her şeyden önce basın yoluyla uçak gemisi algısını halkın zihnine yerleştirdiler. Bu yüzden sırf oy için bile Mig-29k gibi bir uçağı (ki inşallah öyle bir alım olmaz) ileride alıp Ski Jump ile Tcg Anadolu'dan havalandırabilirler mi dersek bu mümkün fakat tek bir pist olması her seferinde tek bir kalkış yada iniş yapılabilmesinin yanında sonradan entegre bir durdurucu ile ne derece verimli bir sözde uçak gemisi olur kim bilir. Iha'lar için durdurma sistemi konulacak falan denilse de eldeki iha'ların o kadar kısa pistten ski jump ile havalanabileceğini sanmıyorum. Tabi bir anda jet motorlu bir iha'yı ortaya çıkarıp sürpriz demezler ise o iş zor...
İstisnasız her cümlen hatalı olduğu için (son cümle hariç o da deniz platformları için değil) tek tek cevap veremeyeceğim
-
- Akıncılar
"Klaviyeyi sakince yere birak".sailordream yazdı: ↑22 Oca 2021, 14:18 Klavyeyi sakince yere bırak. Youtube da dünyanın en süper birşeyini biz yaptık avrupa korkuyor ABD tırsıyor videolarını izlemeyi bırak lütfen.
İstisnasız her cümlen hatalı olduğu için (son cümle hariç o da deniz platformları için değil) tek tek cevap veremeyeceğim

-
- Üye
Sayın sailordream maksadınızı anlayamadım...
1) Tcg Anadolu'nun ihaların iniş ve kalkışları için modifiye edileceği İsmail Demir ve Bakan Varank ve daha başka kişiler tarafından defalarca dile getirildi bunu ben uydurmuyorum. Buradan yola çıkarak eldeki veya deneysel durdurma sistemlerini eldeki mevcut tek hook taşıyan uçak olan F-4 ile deniyor olamazlar mı ? Bu bir video aslını biliyorsanız bizi aydınlatın. Ayrıca yeni geliştirilmediği müddetçe mevcut iha'ların hiçbiri o kadar kısa mesafeden havalanamaz , demekki plan ya yeni bir iha yahut bir şekilde hook'lu bir uçak.
2)Bugün S-400'ü alan zihniyet oy toplama amacıyla hülooğcu tayfaya ahanda bakın uçak gemisi yaptık Amerika uçak vermedi biz de Mig-29k alacağız diyebilirler mi Evet ! ( F-18 yahut Rafale diyemeyeceklerine göre ) Daha düne kadar Su-35 , Su-57 diyenler de bu zihniyet değil miydi ? Ben her şeyi bekliyorum bunlardan , almasalar dahi dile getirebilirler.
3) Türkiye daha önce uçak gemisi işletmemiş bu konuda tecrübe sahibi olmayan bir ülke ve elindeki Anadolu platformunda modifikasyon yaparak ve becerirse bir durdurma sistemi entegre ederek gayet doğal bir şekilde hook taşıyan bir uçak ile iniş kalkış denemeleri yapabilir. Becerebilir yahut beğenir ise aynı anda tek iniş ve kalkış yapan bir konfigürasyonda hafif uçak gemisi rolünde de kullanabilir. Imkansız mı ? Hayır gayette mümkün. Mantıklı olur mu ? Hayır.
Son olarak hatalı bir şey yazdıysam düzeltmenizi rica ediyorum. Klavyeyi bırak vb... söylemlerin size yakıştığını düşünmemekle beraber yardımcı olmadığını da eklemek isterim. Burası caps sitesi değil amacımız fikirlerimizi paylaşmak ve birbirimize ögretmek , öyle de yapalım...
1) Tcg Anadolu'nun ihaların iniş ve kalkışları için modifiye edileceği İsmail Demir ve Bakan Varank ve daha başka kişiler tarafından defalarca dile getirildi bunu ben uydurmuyorum. Buradan yola çıkarak eldeki veya deneysel durdurma sistemlerini eldeki mevcut tek hook taşıyan uçak olan F-4 ile deniyor olamazlar mı ? Bu bir video aslını biliyorsanız bizi aydınlatın. Ayrıca yeni geliştirilmediği müddetçe mevcut iha'ların hiçbiri o kadar kısa mesafeden havalanamaz , demekki plan ya yeni bir iha yahut bir şekilde hook'lu bir uçak.
2)Bugün S-400'ü alan zihniyet oy toplama amacıyla hülooğcu tayfaya ahanda bakın uçak gemisi yaptık Amerika uçak vermedi biz de Mig-29k alacağız diyebilirler mi Evet ! ( F-18 yahut Rafale diyemeyeceklerine göre ) Daha düne kadar Su-35 , Su-57 diyenler de bu zihniyet değil miydi ? Ben her şeyi bekliyorum bunlardan , almasalar dahi dile getirebilirler.
3) Türkiye daha önce uçak gemisi işletmemiş bu konuda tecrübe sahibi olmayan bir ülke ve elindeki Anadolu platformunda modifikasyon yaparak ve becerirse bir durdurma sistemi entegre ederek gayet doğal bir şekilde hook taşıyan bir uçak ile iniş kalkış denemeleri yapabilir. Becerebilir yahut beğenir ise aynı anda tek iniş ve kalkış yapan bir konfigürasyonda hafif uçak gemisi rolünde de kullanabilir. Imkansız mı ? Hayır gayette mümkün. Mantıklı olur mu ? Hayır.
Son olarak hatalı bir şey yazdıysam düzeltmenizi rica ediyorum. Klavyeyi bırak vb... söylemlerin size yakıştığını düşünmemekle beraber yardımcı olmadığını da eklemek isterim. Burası caps sitesi değil amacımız fikirlerimizi paylaşmak ve birbirimize ögretmek , öyle de yapalım...
- Footle
- Süvariler
"Hook nedir, nasıl kullanılır."Madinat yazdı: ↑22 Oca 2021, 18:23 Sayın sailordream maksadınızı anlayamadım...
Aşağıda da göreceğiniz üzere "hook" olarak adlandırılan sistem sadece uçak gemilerine inebilen uçaklar için geçerli olmayıp, aslında bir güvenlik tedbiridir. Acil durumlarda uçakların pist dışına çıkmadan durdurulmasını amaçlar. Yukarıda video gayet güzelce size açıklanmış aslında ama siz ısrarla başka yöne çekiyorsunuz.

-
- Akıncılar
Sailordream'den once ben bir kac sey yazmak istedim. Ciddi bir dezanformasyona maruz kaliyor insanlar cok uzucu bir durum.Madinat yazdı: ↑22 Oca 2021, 18:23 Sayın sailordream maksadınızı anlayamadım...
MSB'nin yayinladigi ve sadece acil durumlar icin kullanilan ucak bariyer sistemi yanlis anlasilmis. F4 ve ayni sekilde F16'lar acil durumlarda (fren sistemlerinde sorun gibi) kanca ile bu sistemi kullaniyor acil durumlar icin ama ucak gemilerindeki gibi guclu bir sistem degil. Butun ana jet uslerimizde bu sistem var ayrica.
TCG Anadolu uzerindeki pist tasarimi geregi kancali inis kalkis icin musait degil. Gerek uzunluk, gerek pist tasarimi, gerekse pist genisligi olarak STOBAR (kisa kalkis, kancali inis) Mig-29K gibi ucaklara uygun degil. Tasarimi o amac icin degil. Insanlar sadece geminin guvertesine bakip konusuyor. Bu ucaklarin alt hangarda bakim ve idamesi icin uygun donaminna ihtiyaci var. TCG Anadolu'ya uygun tek secenek Harrier gibi VTOL ucaklari veya biraz modifikasyon ile F35B gibi VTOL ucaklar. Baska bir muharip savas ucagi olmaz, unutun.
TCG Anadolu'ya S/IHA inis kalkis yine ciddi sorun. STOBAR bir gemi olsaydi olabilirdi ama Anadolu'nun bu hali ile TB2 gibi klasik IHA'lara uygun degil. S/IHA olarak ideal cozum yine VTOL seklinde bir tasarim olmaz zorunda. Bunun icin Baykar'in bir cozumu varmis. Dun haberde cikti.
-
- Site Başkanı
F-4 ile Anadolu'nun bir alakası yok, lakin şunu yazayım.
F-4'ün naval versiyonu ile düz versiyonunda kullanılan kanca aynı. Asıl farkları navalize versiyonlarında ön takımın katapulta bağlanmak için farklı bir tasarıma sahip olmaları.
Teorik olarak bir havacı F-4'ü Forrestal'a normal denizci uçağıymış gibi inebilir denizci bir pilot ile. Ama katapult ile kalkamaz. Havacı pilotların da işi gücü olduğu, denizcinin işini öğrenmeye harcayacak vakti olmadığı için, bir havacı F-4'ünün uçak gemisine acil iniş dahi yaptığı görülmemiştir. Çünkü o gemi 500 F-4 değerinde.
F-4'ün naval versiyonu ile düz versiyonunda kullanılan kanca aynı. Asıl farkları navalize versiyonlarında ön takımın katapulta bağlanmak için farklı bir tasarıma sahip olmaları.
Teorik olarak bir havacı F-4'ü Forrestal'a normal denizci uçağıymış gibi inebilir denizci bir pilot ile. Ama katapult ile kalkamaz. Havacı pilotların da işi gücü olduğu, denizcinin işini öğrenmeye harcayacak vakti olmadığı için, bir havacı F-4'ünün uçak gemisine acil iniş dahi yaptığı görülmemiştir. Çünkü o gemi 500 F-4 değerinde.
-
- Üye
Açıklamalar için teşekkür ederim. F-4'lerde kullanılan kanca sistemi aynı olduğu için denemeler amacıyla karada kullanılabilir diye düşündüm. Sonuçta Anadolu için olmasa bile gelecekte safkan bir uçak gemisi planı yada iri cüsseli yeni tip kanca ile durmasına ihtiyaç olacak bir iha için bazı denemeler ve testler yapılabilir. Gelecekte dışa bağımlı olmamak adına mevcut durdurucu sistemler üzerinden yahut yeni baştan gelistirecegimiz sistemler için bir bilgi ve tecrübe birikimi sağlanabilir neden olmasın.
Tcg Anadolu'ya F-35 yahut Harrier tarzı uçakların haricinde başka bir uçağın olmayacağını defalarca konuştuk benim burada söylemek istediğim oy için saçma sapan şeylere bulaşabilecekleri konusundaki endişem.
Tcg Anadolu'ya F-35 yahut Harrier tarzı uçakların haricinde başka bir uçağın olmayacağını defalarca konuştuk benim burada söylemek istediğim oy için saçma sapan şeylere bulaşabilecekleri konusundaki endişem.
En son Madinat tarafından 22 Oca 2021, 20:48 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
-
- Site Başkanı
Cumhurbaşkanının ne dediğinin önemi yok.
"Safkan" bir uçak gemisine sahip olmak için yıllık savunma bütçesinin 3 ila 4 katı artması gerekiyor. Biz son 5 yıldır aksine dolar fakiri olduğumuz için bütçe kaybediyoruz.
Hepsi burada var:
https://www.nato.int/nato_static_fl2014 ... 069-en.pdf
2019'da Fransa 50 milyar dolar harcadı, biz 13.
TL cinsinden pek değişim olmadı, ama 2015'te bütçemizin %1.48'ini kullanırken 2019 yılında %1.89'unu kullandık. Parası değer kaybettiği ama savunma ihtiyacı arttığı için %2 sınırını geçen tek ülke olma yolunda ilerliyoruz. 2021 için belki de geçtik bile.
"Safkan" bir uçak gemisine sahip olmak için yıllık savunma bütçesinin 3 ila 4 katı artması gerekiyor. Biz son 5 yıldır aksine dolar fakiri olduğumuz için bütçe kaybediyoruz.
Hepsi burada var:
https://www.nato.int/nato_static_fl2014 ... 069-en.pdf
2019'da Fransa 50 milyar dolar harcadı, biz 13.
TL cinsinden pek değişim olmadı, ama 2015'te bütçemizin %1.48'ini kullanırken 2019 yılında %1.89'unu kullandık. Parası değer kaybettiği ama savunma ihtiyacı arttığı için %2 sınırını geçen tek ülke olma yolunda ilerliyoruz. 2021 için belki de geçtik bile.
-
- Üye
Kesinlikle haklısınız bunu siz ve ben biliyoruz fakat sokaktaki tiplerle konuşmayı hiç denediniz mi ?
Altay üretildi motoru yerli hemde hicbir tank delemiyor , Milgem hayalet kimse goremiyor , yahut bayraktar Yunan uçaklarından daha iyi , Anadoluya ucak indirecegiz bizimkiler ayarlayacak onu , Amerika vermezse Ruslardan alırız vs...
Burada olay doğruyu bilen insanlar değil oy verecek hayal ile beslenen güruha oy için istediği hayali satmak. Haber sitelerinde her gün bir insansız hava aracı haberi istisnasız , ya Avrupa kıskanıyor ya Rusya titriyor.... Ekonomi'nin nasıl geberdiğini , işsizliği veya zamları anlatan yok...
Uçak gemisi pompalaması iyi oy getiriyor.
S-400 alan kafaların onca eksik var iken biz yaparız ağam uçakta indiririz Anadolu'ya nidaları ile mevcut konfigürasyonunu bozmalarından ve işlevsiz bir hale getirmelerinden hatta daha beteri Mig-29k almalarından korkuyorum. Bunlar yapar mı böyle şeyler evet yapar... (İnsallah yapmazlar)
Altay üretildi motoru yerli hemde hicbir tank delemiyor , Milgem hayalet kimse goremiyor , yahut bayraktar Yunan uçaklarından daha iyi , Anadoluya ucak indirecegiz bizimkiler ayarlayacak onu , Amerika vermezse Ruslardan alırız vs...
Burada olay doğruyu bilen insanlar değil oy verecek hayal ile beslenen güruha oy için istediği hayali satmak. Haber sitelerinde her gün bir insansız hava aracı haberi istisnasız , ya Avrupa kıskanıyor ya Rusya titriyor.... Ekonomi'nin nasıl geberdiğini , işsizliği veya zamları anlatan yok...
Uçak gemisi pompalaması iyi oy getiriyor.
S-400 alan kafaların onca eksik var iken biz yaparız ağam uçakta indiririz Anadolu'ya nidaları ile mevcut konfigürasyonunu bozmalarından ve işlevsiz bir hale getirmelerinden hatta daha beteri Mig-29k almalarından korkuyorum. Bunlar yapar mı böyle şeyler evet yapar... (İnsallah yapmazlar)
- sailordream
- Site Başkanı
Bak Şundan yapalım ki imkansız değil o zaman her dediğin doğru olacak ama mevcut ile düşündüklerin mümkün değil İHA ile mümkün değil. Neden olmasın değil mümkün değil lütfen zorlamayınız.Madinat yazdı: ↑22 Oca 2021, 20:38 Açıklamalar için teşekkür ederim. F-4'lerde kullanılan kanca sistemi aynı olduğu için denemeler amacıyla karada kullanılabilir diye düşündüm. Sonuçta Anadolu için olmasa bile gelecekte safkan bir uçak gemisi planı yada iri cüsseli yeni tip kanca ile durmasına ihtiyaç olacak bir iha için bazı denemeler ve testler yapılabilir. Gelecekte dışa bağımlı olmamak adına mevcut durdurucu sistemler üzerinden yahut yeni baştan gelistirecegimiz sistemler için bir bilgi ve tecrübe birikimi sağlanabilir neden olmasın.
Foch 265metrelik 32000 tonluk bir gemi.

- sailordream
- Site Başkanı
Bakın iyi niyetinizi anlıyorum ama dediğiniz gibi değil.Madinat yazdı: ↑22 Oca 2021, 18:23 Sayın sailordream maksadınızı anlayamadım...
1. Sn. Varank'ı bu konuda ciddiye alıyorsanız eyvah ki ne eyvah. Sn Müsteşarın dediği revizyon başka yani gemiye açılı iniş pisti ekleyip kablo ile uçak tutmak değil faklı hava araçlarının kullanılabilmesi için küçük sistem eklemeleri örneğin Boeing scaneagle muadili bir bulut altı İHA alınırsa bunu atacak küçük katapult ve dönüşünde yakalama kancası ağı gibi sitemler kastediliyor bunlar römorkörden hallice sistemler.
Normalde yazmazdım ama çok israrcı olduğunuz için yazıyorum TCG Anadolunun kıç tarafındaki o büyük asansör orada olduğu sürece o gemiye kablo döşeyemezsiniz o gemiye pist revizyonu yapamazsınız. ASANSÖR ÜZERİNE GEMİYE VURARAK İNEN VE KABLO YAKALAYAN UÇAK İNDİREMEZSİNİZ O YÜKÜ ASANSÖR SİSTEMİ TAŞIMAZ ANLIK 2 SANTİM ÇÖKSE UÇAK İNİŞ TAKIMLARI TÜMSEĞİN ÇARPMA ETKİSİNDEN KIRILIR(tek sebepte bu değil daha bir çok var). Gerçekten iyi niyetlisiniz ama hayaller yetmez ya da olmaz hayal ettiğiniz gibi ya da söyleneni hayallerinizdeki gibi duymanız da onları gerçek yapmaz. Kastedilen farklı.
2. Mig 29K almaz yerine uçak gemisine inen MMU yapacağız der
3. Hayır gayretle bile mümkün değil lütfen Mig 29 inen uçak gemilerinin boy ve enlerine bakınız ondan sonra mümkün mü diye bilgi sahibi olunuz sonra fikir yürütünüz.
Peki size klavyeyi bırak yazmayalım haklısınız lütfen önce bilgi sahibi olup sonra fikirlerinizi yazınız şimdi Mig 29 işletebilen gemilerin boylarına enlerine tonajlarına bakınız sonra evet biz Anadoluyu revize edebilirmiyiz ona bakıp sonra yazınız.
Kopya vereyim Hint Çin Rus uçak gemilerine bakınız...

-
- Üye
Bilgilendirme için teşekkürler sayın sailordream.
İha'lar için kurulacak durdurma sistemi daha basit ve ufak bir sistem olacak bunu netleştirdik.
Tcg Anadolu'ya yapısı itibari ile kablo sisteminin döşenemeyeceğini en baştan beri konuşuyoruz ki bende hiçbir mesajımda , sistem takılsın yahut Mig-29k alınsın demedim. Amacım çok fazla saçma seçimler ve beceriksizce hareket eden yönetimdekileri eleştirmekti. Endişem uçuk bir fikir ile Anadolu üzerinde gereksiz , işlevsiz bir modifikasyon yapmaları idi ama o konuya da açıklık getirdiniz sağolun.
Konuyu daha fazla bulandırmamak adına konuyu Anadolu'dan alıp gelecekte yapılması niyeti belirtilen yerli uçak gemisi konusuna kaydıralım.
Cumhurbaşkanı bugün yine Uçak gemisi yapıcaz diyordu... Attığınız resimlere istinaden gelecekte Anadolu boyutlarında mini bir uçak gemisi yapılır ise özünde durdurma sistemine sahip juan carlos boyutunda bir gemiye navalize bir uçak modeli ile tek iniş tek kalkış rahatlıkla gerçekleştirilebilir diye düsünüyorum siz ne dersiniz bu konuda ?
İha'lar için kurulacak durdurma sistemi daha basit ve ufak bir sistem olacak bunu netleştirdik.
Tcg Anadolu'ya yapısı itibari ile kablo sisteminin döşenemeyeceğini en baştan beri konuşuyoruz ki bende hiçbir mesajımda , sistem takılsın yahut Mig-29k alınsın demedim. Amacım çok fazla saçma seçimler ve beceriksizce hareket eden yönetimdekileri eleştirmekti. Endişem uçuk bir fikir ile Anadolu üzerinde gereksiz , işlevsiz bir modifikasyon yapmaları idi ama o konuya da açıklık getirdiniz sağolun.
Konuyu daha fazla bulandırmamak adına konuyu Anadolu'dan alıp gelecekte yapılması niyeti belirtilen yerli uçak gemisi konusuna kaydıralım.
Cumhurbaşkanı bugün yine Uçak gemisi yapıcaz diyordu... Attığınız resimlere istinaden gelecekte Anadolu boyutlarında mini bir uçak gemisi yapılır ise özünde durdurma sistemine sahip juan carlos boyutunda bir gemiye navalize bir uçak modeli ile tek iniş tek kalkış rahatlıkla gerçekleştirilebilir diye düsünüyorum siz ne dersiniz bu konuda ?
-
- Site Başkanı
Bu fotoyu ilk defa gördüm. Akranlarıyla beraber.

-
- Süvariler
F-4 Phantom II
Anadolu boyutlarında bir gemiden pekte bir uçak gemisi çıkmaz. Elimizde Harrier, yahut F35B olsa bir şekilde uçak taşıyacak, dostlar alışverişte görsün minvalinde, uçakla saldırıda yapabilecek bir gemimiz olur. Ancak uçak gemisi olmaz. Olaya sadece uçak kaldırmak indirmek olarak bakmayın. Belli sayıda uçağı, güvertede toplayabilecek, bunları belli süre içerisinde kaldırabilecek, mühimmat, yakıt yüklemesi yapabilecek, gerektiğinde bunları peşpeşe tekrar güverteye indirebilecek, tekrar kaldırabilecek, asansörler ile hızlıca aşağı indirebilecek, yukarı çıkarabilecek. Kısacası güverte sadece iniş kalkış için değil, tüm operasyonel çalışmalar için müsait olabilmesi gerekir. O nedenle ebatların biraz büyümesi gerekir. Kaldıki bu sadece Stol kalkış uçakların varsa. Katapultla fırlatacak uçaklara mahkumsan, ki şu anda durumumuz tam olarakta bu. Ebatların biraz daha büyümesi gerekebilir.Madinat yazdı: ↑23 Oca 2021, 23:26 Bilgilendirme için teşekkürler sayın sailordream.
Tabi bu bahsettiğim bir uçak gemisi için. Ebatları birazcık büyütürler, aha TCG-Trakya Hürjet kaldırıp indirecek derler, uçakta kaldırıp indirebilen bir gemi olur. Bir LHD den hallice bir iş başarsak bence yine başarı olur. Gönül ister bir İngiliz Uçak gemisi gibi bir platform olsun.
-
- Süvariler
F-4 Phantom II
Ankara’da bir F4 uçağından TPOA açık otoparkı içinde bulunan araçlarım üzerine drop tankı düştü. Ölüm veya yaralanma yok üzerine drop tankı düşen araçlar maddi hasar yaşadı. Ankara-Eskişehir otoyoluna bir kamyon MK84 dökmüş bir millet olarak açık otoparka drop tank düşürmeyide gerçekleştirdik. 

-
- Süvariler
F-4 Phantom II
Şimdi bu araçların hasar kaydına kim ne yazacak?Operatıon Atilla yazdı: ↑04 Eyl 2023, 13:05 Ankara’da bir F4 uçağından TPOA açık otoparkı içinde bulunan araçlarım üzerine drop tankı düştü. Ölüm veya yaralanma yok üzerine drop tankı düşen araçlar maddi hasar yaşadı. Ankara-Eskişehir otoyoluna bir kamyon MK84 dökmüş bir millet olarak açık otoparka drop tank düşürmeyide gerçekleştirdik.![]()

- DarkMatter
- Süvariler
- Süvariler
Sigortayı aradığında eksperin tepkisi, kolpaçino 1 filminde ki trafik polisi gibi olacağı kesin 

-
- Süvariler
-
- Süvariler
F-4 Phantom II
Komik de değil de, kaza ile mi düşürdü pilot arıza mı oldu?
-
- Süvariler
F-4 Phantom II
Kopma ihtimali olabilir. Yahut mekanizmada bir kırılma filan. Mig35 lerde bayağı bir olmuştu. Özellikle manevra yaparken hava direncimi, yoksa g kuvvetimi etkili oluyordu bilmiyorum ama kayıtlı birkaç vaka var.
- DarkMatter
- Süvariler
Böyle bir olay daha önce oldu mu bizim ülkede hatırlamıyorum. Yapısal bir hasardan dolayı olabilir. F-4’ler eski uçaklar sonuçta gövde ömürlerini doldurdu artık.
-
- Akıncılar
Ancak resmi açıklama yapılırsa öğrenebiliriz. Çok fazla teknik ve insan kaynaklı hata buna sebep olmuş olabilir.
-
- Üye
F-4 Phantom II
Acil iniş gerekirse bilerek bırakmada ihtimal dahilinde
-
- Süvariler
-
- Süvariler
F-4 Phantom II
Bu tarz vakalar yaşanıyor dünyada, çok süpriz bir durum değil. Sıradışı olan bazen bu örnekte olduğu gibi insanların yaşadığı şehre düşmesi. Yahut araçlara hasar vermesi.DarkMatter yazdı: ↑04 Eyl 2023, 21:31 Böyle bir olay daha önce oldu mu bizim ülkede hatırlamıyorum. Yapısal bir hasardan dolayı olabilir. F-4’ler eski uçaklar sonuçta gövde ömürlerini doldurdu artık.
- DarkMatter
- Süvariler
- Süvariler
Metal yorgunluğu nedeniyle kopup düştüğü ortaya çıkarsa, asıl bir şeyler o zaman düşecek! HKK istese de istemese de F4'leri emekli eder o durumda...
-
- Üye
Çok fazla bir şey yazmaya gerek yok. "Bir bileni" ne olup bittiği konusunda gerekenleri söylemiş.
- AKINCI
- Akıncılar
Ne f35 geldi ne blok 70. Kaldık emektar baba fantomlara.
-
- Akıncılar
Babaların durumu da hiç iyi değil. Ekipler mucizeler üretse de, artık bir devrin sonuna geldik. En kötüsü de, elimizde çift motorlu, F-4'ün yerini alacak bir alternatif olmaması. Bir şekilde Block 70'ler gelse de babaları uğurlayabilsek.