http://www.siyahgribeyaz.com/2011/01/tf ... -nasl.html
bunu tartışmıştık ama israil bizden öncemi sahip olacak f-35 e acaba ?uçağın ilk müşterilerinden olacak olan İsrail’in de gündeminde üst sırada bulunmakta
bunu tartışmıştık ama israil bizden öncemi sahip olacak f-35 e acaba ?uçağın ilk müşterilerinden olacak olan İsrail’in de gündeminde üst sırada bulunmakta
İsrail 20-25 adet uçak siparişi vermişti diye hatırlıyorum geçen seneydi sanırımPunta yazdı:Türkiye’nin, kendi geliştirdiği aviyonik ve silah sistemlerini teslim alacağı MTU’lara entegre edebilmesine yönelik olarak görev bilgisayarı ve OFP’ye erişim konusunda ABD nezdinde girişimleri devam etmekte. Benzer bir ihtiyaç halen İngiltere ve uçağın ilk müşterilerinden olacak olan İsrail’in de gündeminde üst sırada bulunmakta
http://www.siyahgribeyaz.com/2011/01/tf ... -nasl.html bunu tartışmıştık ama israil bizden öncemi sahip olacak f-35 e acaba ?
israil yine el atından bu işi götürür. bizde uzay savaşları başladığı zaman kaynak kodlarını alırızhfidan yazdı: İsrail 20-25 adet uçak siparişi vermişti diye hatırlıyorum geçen seneydi sanırım
biz daha seri sipariş vermedik.
bizden önce almaları normal
Bildiğim kadarı ile, görünmezlik, atabileceği mühimmat çeşitliliği, elektronik sistemleri, çok rollü olması gibi avantajları var. Eski siteden yanlış hatırlamıyorsam sayın HDS uçağın bakımınında görece kolay olduğunu yazmıştı. Her yeri sensör dolu meretin.aydınlı yazdı:merhaba dostlar
ilk mesajımı, çok merak ettiğim bir hususta bir soruyla yazıyorum.
evet uçağı muharebe sahalarında görmedik, yine evet abd nin önem verdiği bir proje
ve şu an f 35 lerden geleceğin uçağı diye bahsediliyor fakat olumsuz yazılarda az değil
bu kadar ümit bağladığımız bu uçağı günümüzün diğer uçakları ile kıyaslarsak sıralaması , bizeavantajları nelerdir
teşekkürler
Bunu bilemeyiz. Operasyonel olmadi daha ucak. Alternatifsiz olmasi sadece kagit ustunde. Tam olarak yuz ustune cikmasa da projenin gecerliligi ve getirecegi faydalarin abartildigi yonunde duzinelerce basina sizmalar oldu. Cok yakit tuketmesi, manevra kabiliyetinin dusuk olmasi, STOVL'un belirlenen mesafelerin altinda kalkis yapamamasi gibi. Tabi bunlar sadece soylenti. Ben hala bu projenin gelecegi ile ilgili herseyin olasi oldugunu dusunuyorum. Simdi entegrasyon asamasinda olmasa bile operasyonel olduktan sonra yeterli verimin alinamamasi veya isterlerin karsilanmasi sirasinda baska parametrelerden odun verilmesi gibi nedenlerden dolayi.uspa yazdı:Şuan için maalesef alternatifsiz bir uçak
Hocam televizyon mu uretiyoruz? Ne yaptin sen yuzlercesi falan?hfidan yazdı:B ve C versiyonlarını anlıyorum da şu F35A versiyonunda halen ne cebelleşiyorlar anlamıyorum.
şimdiye kadar çoktan netleşip yüzlercesi üretim hatlarından çıkmış yada hatlarda olması gerekiyordu bence.
üretim rakamları henüz 20 lerde sanırım. Birşeyler tersmi gidiyor nedir.
arcanus yazdı: Hocam televizyon mu uretiyoruz? Ne yaptin sen yuzlercesi falan?
F-35 dedigin F-16 degil, bi tane motor, 1 tane radar, 1 tane de pod bitmiyor ole. Basli basina ucan bir elektronik sistemler kutlesi. Icerisindeki elektronik sistemler su ana kadar uretilmis hic bir ucakta yok.
Kaldi ki F-16 bile oyle yuzlerce gibi rakamlarla ayni anda uretim hattinda hic bir zaman olmadi. F-35 gibi komplex bir platformun, yuzlercesinin bir dvd player gibi uretim hattindan gecmesini beklemek abes kacar.
Diyor zaten.The jet will complete a series of company and government checkout flights prior to its acceptance by the U.K.
arcanus yazdı: Hocam televizyon mu uretiyoruz? Ne yaptin sen yuzlercesi falan?
F-35 dedigin F-16 degil, bi tane motor, 1 tane radar, 1 tane de pod bitmiyor ole. Basli basina ucan bir elektronik sistemler kutlesi. Icerisindeki elektronik sistemler su ana kadar uretilmis hic bir ucakta yok.
Kaldi ki F-16 bile oyle yuzlerce gibi rakamlarla ayni anda uretim hattinda hic bir zaman olmadi. F-35 gibi komplex bir platformun, yuzlercesinin bir dvd player gibi uretim hattindan gecmesini beklemek abes kacar.
Evet F-22 safkan av-önleme görevi için tasarlanmış bir uçak.Yer saldırı kabiliyeti yeni kazandırılmaya çalışılıyor.kyo yazdı:ikisida av ve bombardıman yapiyor sonuçta.yada USAF F-22 yi sadece önleme ve av icinmi üretti.
+1lordiman89 yazdı:İsrail Nato ülkesi değil neden İsraile satılıyor bu uçaklar
ABD'nin İsrail, Avustralya, Güney Kore gibi ülkeler için kullandığı "major non NATO ally" (NATO üyesi olmayan ana müttefik) gibi bir tanımlaması var. Bu nedenle F-35 , AEGIS gibi stratejik sistemler bu gibi ülkelere sorunsuz satılabiliyor. Zira ABD, savunmasını bu ülkelerle entegre inşa ediyor.lordiman89 yazdı:Bu uçakları alan ülkeler hep Nato ülkesi İsrail hariç ve ABD biz sadece önemli müttefiklerimize vericez demişti bu uçakları.
19 adet için 2.75 milyar$ lık bir antlaşma sağlandı ilk etapta.Toplam 75 adet alınması düşünülüyor.Detaylar aşşağıda,İsrail F-35 de alicak.en azindan bir onceki forumda tartismistik.ne durumdalar bilgisi olan arkadas varmi.
Kaç adet alacaklar.israil bu ucaklari bizden oncemi envantere alacak.
Türkistan yazdı:İsrail Ve Türkiye'de Dahil , ABD Hariç Hiç Bir Alıcı Gerçek F-35'i Alamayacak , ABD Hariç Bütün Kullanıcılar F-35'in İhraç Versiyonuna Sahip Olacaklar
Türkistan yazdı:ABD Hariç Bütün Kullanıcılar F-35'in İhraç Versiyonuna Sahip Olacaklar , Bu Ülkelere Türkiye , İsrail Ve İngiltere'de Dahildir .
Ben bu konunun tam aydınlanmadığını düşünüyorum. Biz İsrail'in ne istediğini tam olarak bilmiyoruz. Şahsi kanaatim F-35 den bir F-16 yapmak istemedikleri yönünde. Aynı hakimiyete güçlerinin yetmeyeceğini düşünüyorum.HARZEMŞAH yazdı: İsrail'e kaynak kodlarının verilmesi soz konusu değil. Sadece İsrail'e bazı aviyonik ve silahlarını kullanabilmesi için arayüzler veriliyor....
Gerek kalmadı kelimesi biraz iddalı benceSanchez yazdı:F-22 projesi öldü mü? Tamamlanıp servise alınan 195 uçak, maket o zaman?
Proje ölmedi, artık projenin yapılış amacı olan Sovyet Hava Kuvvetleri üzerinde ezici bir üstünlük kurulmasına gerek kalmadı. Amerika, işi Hava Kuvvetleri'ne bırakmadan karada bitirerek sovyetler'i tarih sahnesine gönderdi çünkü. Günümüzün ve belki de önümüzdeki bir kaç on yılın en gelişmiş savaş uçağına da gerek kalmadı.
Dikey kalkışı düzeltmek gerek sayın HARZEMŞAH çünkü kısa kalkış olacak o VTOL değil STOVL3 modeli vardır. F-35A klasik, F-35B dikey kalkışlı,
ABD'nin şu anki dünya düzeninde F-16 blk 50, F-15E, ve F/A-18E-F Super Hornet ile gerçekleştiremeyeceği bir operasyon var mı?swat yazdı: Gerek kalmadı kelimesi biraz iddalı bence
tek kutuplu dünya düzeni kalmadı eksen çoğaldı savaşta gelecek. Sovyetlerde boş durmuyor.
F-22'yi operasyonel olarak kullanabilmek için düşmanların ABD hava sahasını(hepsi ABD'de konuşlu) tehdit etmesi gerek çünkü onun görevi interceptor,bu amaç için dizayn edildi ve üretildi kuvvetin isteri bu yöndeydi.F-22'ler amaca uygun üretildiler tabi hesap edilemeyen maliyet artışları planlanan üretim adetini bulmadan üretimin sonlanmasına neden oldu ama bu onun başarısız bir uçak olduğu yada ölü doğduğu anlamına gelmez.serdengecen yazdı: Evet envanterlerinde 195 F22 var bir okadar da problemi var su anakadar hangi operasyonda kullanılmış .
F-22'ler ABD anakara hava sahasını koruma amacı ile konuşlandırılmıştır. Yani F-22'nin hiç operasyonlarda kullanılmamış olması uçaklardaki sorunlardan dolayı değil düşman uçakları ABD hava sahasına henüz girmediği içindir.serdengecen yazdı: Evet envanterlerinde 195 F22 var bir okadar da problemi var su anakadar hangi operasyonda kullanılmış ne diyeceklerdi yüz milyarlarca para harcadığımız ama hiç kullanamadığımız gururumuz F22'yi envanter dışına çıkardık demelerinimi bekliyorsunuz.Biz bukadar ürettik daha üretmiyeceğiz çünkü çok güçlü bir uçak bukadar güç bize bile fazla o yüzden durdurduk demeleri daha mı gerçekçi.
OguzhanTR yazdı: F-22'ler ABD anakara hava sahasını koruma amacı ile konuşlandırılmıştır. Yani F-22'nin hiç operasyonlarda kullanılmamış olması uçaklardaki sorunlardan dolayı değil düşman uçakları ABD hava sahasına henüz girmediği içindir.Ayrıca F-22'de şu an sadece oksijen denge sisteminde sorun var fakat uçuşlar hala devam ediyor. Binlerce uçuş saatine ulaşan F-22 filosu var.
Tirilyon dolar mı? O zaman uçak başına yaklaşık 5 milyar dolar harcamış olmaları lazım.Çok abartılı olmadı mısentetik yazdı:Benim de nacizane bir sorum olacak, ABD ana karasını bu güne kadar tehdit etmiş bir hava saldırısı veya ciddi bir ihlal olmuş mu? Yani Alaska gibi uzak eyaletlerini kastetmiyorum.
Bilmediğimden soruyorum. Böyle birşey olmuş mudur da 195 uçak için kabaca tabiriyle trilyon dolara yakın parayı harcadılar?
Öyleyse F-35 in derdi hiç bitmez, F-22 de 2 milyon satır kod varken F-35 de 8,5 milyon satır (hala artıyor) kod var. İşin aslı F-22 deki yazılım mimariside kendine has ve problemli olmasının temel sebebide bu belkide.alpagut yazdı:İnsanlar bilim kurgu filimlerini çok seyrettikleri için mi olsa gerek, bu işlerden anlamayan insanların sürekli açıklama yapmasından mı olsa gerek, mühendisliği çok farklı bir şey sanıyor.Bir uçakta sorunlar çıkması uçağın çürük olduğu anlamına gelmez.
Bir sistem ne kadar çok fonksiyonluysa, ne kadar karmaşıksa, o kadar çok sorunla uğraşırsınız.
Örneği kendi alanımdan örnek vereyim;30-40 satırlık bir kod yazarken karşılacağınız sorunlar hatalar çok daha sınırlıdır.İlk yazdığınız andan itibaren kusursuz çalışabilir.Ama kod uzadıkça hatalar artar.100 lerce binlerce satırlık bir kod(programlar bu kolardan oluşur) yazarken daha fazla sorunla karşılaşırsınız.Çünkü kod uzadıkça yapacağıznız hatalar ve kodların birbiryle uyuşmaması ihtimali artar.Örneğin bir harfi yanlış girseniz bu bütün programı kitleyebilir veya yanlış çalışmasına sebep olabilir yada yazdığnız kodlar bir biriyle uyuşmayabilir.Örneğin siz bir değişkeni tam sayı olarak tanımlarsınız ama kodların işleyişi sırasında oraya bir küsüratlı sayı gelebilir ,onunla bağlantılı başka bir kod oraya küsüratlı sayı yollayabilir. Bu da duruma göre çok büyük sorunlara yol açabilir.Ama bu sorunları çözdüğünü takdirde programınız cillop gibi çalışır.Büyük bir program yazıyorsanız bunlarla mücadele edersiniz.Tabi bu sorunlar sadece yazılımda olmaz diğer mühendislik alanlarında da karşınıza çıkar.
Aynı şekilde F-22 çok gelişmiş bir uçak.Allah bilir içinde kaç milyon satır kod var.Allah bilir kaç tane işlevi var bırakında sorunlar çıksın ama bu sorunlar çözüldüüğü müddetçe sorun yok.Bu uçağa laf etmenizi gerektirmez.
Saygılarımla...
Sorunlar aşılırsa neden bitmesin.Hem sadece kod değil, ben bilgisayar mühendisliği öğrencisi olduğum için kod örneğini verdim.Diğer mühendislik alanlarında da elbet böyledir.Bu kadar kodu sağlıklı biçimde çalıştırmak oldukça zahmetli bir iş.AKINCI yazdı:Öyleyse F-35 in derdi hiç bitmez, F-22 de 2 milyon satır kod varken F-35 de 8,5 milyon satır (hala artıyor) kod var. İşin aslı F-22 deki yazılım mimariside kendine has ve problemli olmasının temel sebebide bu belkide.