F-35 Lightning II

Tüm Askeri Uçaklar,İnsansız Hava Araçları, haberler, yorumlar, projeler, analizler...
Punta
Süvariler
Re: F-35 Lightning II

Mesaj gönderen Punta »

Türkiye’nin, kendi geliştirdiği aviyonik ve silah sistemlerini teslim alacağı MTU’lara entegre edebilmesine yönelik olarak görev bilgisayarı ve OFP’ye erişim konusunda ABD nezdinde girişimleri devam etmekte. Benzer bir ihtiyaç halen İngiltere ve uçağın ilk müşterilerinden olacak olan İsrail’in de gündeminde üst sırada bulunmakta
http://www.siyahgribeyaz.com/2011/01/tf ... -nasl.html
uçağın ilk müşterilerinden olacak olan İsrail’in de gündeminde üst sırada bulunmakta
bunu tartışmıştık ama israil bizden öncemi sahip olacak f-35 e acaba ?

hfidan
Akıncılar

Mesaj gönderen hfidan »

Punta yazdı:Türkiye’nin, kendi geliştirdiği aviyonik ve silah sistemlerini teslim alacağı MTU’lara entegre edebilmesine yönelik olarak görev bilgisayarı ve OFP’ye erişim konusunda ABD nezdinde girişimleri devam etmekte. Benzer bir ihtiyaç halen İngiltere ve uçağın ilk müşterilerinden olacak olan İsrail’in de gündeminde üst sırada bulunmakta
http://www.siyahgribeyaz.com/2011/01/tf ... -nasl.html bunu tartışmıştık ama israil bizden öncemi sahip olacak f-35 e acaba ?
İsrail 20-25 adet uçak siparişi vermişti diye hatırlıyorum geçen seneydi sanırım

biz daha seri sipariş vermedik.

bizden önce almaları normal

yaman
Üye

Mesaj gönderen yaman »

hfidan yazdı: İsrail 20-25 adet uçak siparişi vermişti diye hatırlıyorum geçen seneydi sanırım

biz daha seri sipariş vermedik.

bizden önce almaları normal
israil yine el atından bu işi götürür. bizde uzay savaşları başladığı zaman kaynak kodlarını alırız

veysel93
Üye

Mesaj gönderen veysel93 »

israil e verilecek uçaklar bizimkinden farklı olacak dıye bılıyorum . f-16 lardakı gibi I adı altında satıcaklar

alp-er
Süvariler

Mesaj gönderen alp-er »

aydınlı yazdı:merhaba dostlar
ilk mesajımı, çok merak ettiğim bir hususta bir soruyla yazıyorum.
evet uçağı muharebe sahalarında görmedik, yine evet abd nin önem verdiği bir proje
ve şu an f 35 lerden geleceğin uçağı diye bahsediliyor fakat olumsuz yazılarda az değil

bu kadar ümit bağladığımız bu uçağı günümüzün diğer uçakları ile kıyaslarsak sıralaması , bizeavantajları nelerdir
teşekkürler
Bildiğim kadarı ile, görünmezlik, atabileceği mühimmat çeşitliliği, elektronik sistemleri, çok rollü olması gibi avantajları var. Eski siteden yanlış hatırlamıyorsam sayın HDS uçağın bakımınında görece kolay olduğunu yazmıştı. Her yeri sensör dolu meretin.

cemilhektor
Üye

Mesaj gönderen cemilhektor »

Arkadaşlar merhaba;

Foruma yeni kayıt oldum. İlk gördüğüm konu da F-35 projesi oldu.

Savunma sanayi dergilerinden takip ettiğim kadarıyla F-35'in kaynak kodları Amerika ile aramızda problem olmaya devam ediyor. Kodları bize vermeye yanaşmıyorlar ki 16 tanesi opsiyonel olmak üzere 116 tane almayı planlıyoruz. (16 milyar dolar gibi bir meblağ konuşuluyor) Bence kaynak kodlarına sahip olmadığımız bir uçağa asla ve asla tek kuruş bile vermemeliyiz.

arcanus
Akıncılar

Mesaj gönderen arcanus »

uspa yazdı:Şuan için maalesef alternatifsiz bir uçak
Bunu bilemeyiz. Operasyonel olmadi daha ucak. Alternatifsiz olmasi sadece kagit ustunde. Tam olarak yuz ustune cikmasa da projenin gecerliligi ve getirecegi faydalarin abartildigi yonunde duzinelerce basina sizmalar oldu. Cok yakit tuketmesi, manevra kabiliyetinin dusuk olmasi, STOVL'un belirlenen mesafelerin altinda kalkis yapamamasi gibi. Tabi bunlar sadece soylenti. Ben hala bu projenin gelecegi ile ilgili herseyin olasi oldugunu dusunuyorum. Simdi entegrasyon asamasinda olmasa bile operasyonel olduktan sonra yeterli verimin alinamamasi veya isterlerin karsilanmasi sirasinda baska parametrelerden odun verilmesi gibi nedenlerden dolayi.

hfidan
Akıncılar

Mesaj gönderen hfidan »

B ve C versiyonlarını anlıyorum da şu F35A versiyonunda halen ne cebelleşiyorlar anlamıyorum.
şimdiye kadar çoktan netleşip yüzlercesi üretim hatlarından çıkmış yada hatlarda olması gerekiyordu bence.
üretim rakamları henüz 20 lerde sanırım. Birşeyler tersmi gidiyor nedir.

arcanus
Akıncılar

Mesaj gönderen arcanus »

hfidan yazdı:B ve C versiyonlarını anlıyorum da şu F35A versiyonunda halen ne cebelleşiyorlar anlamıyorum.
şimdiye kadar çoktan netleşip yüzlercesi üretim hatlarından çıkmış yada hatlarda olması gerekiyordu bence.
üretim rakamları henüz 20 lerde sanırım. Birşeyler tersmi gidiyor nedir.
Hocam televizyon mu uretiyoruz? Ne yaptin sen yuzlercesi falan?

F-35 dedigin F-16 degil, bi tane motor, 1 tane radar, 1 tane de pod bitmiyor ole. Basli basina ucan bir elektronik sistemler kutlesi. Icerisindeki elektronik sistemler su ana kadar uretilmis hic bir ucakta yok.

Kaldi ki F-16 bile oyle yuzlerce gibi rakamlarla ayni anda uretim hattinda hic bir zaman olmadi. F-35 gibi komplex bir platformun, yuzlercesinin bir dvd player gibi uretim hattindan gecmesini beklemek abes kacar.

yaman
Üye

Mesaj gönderen yaman »

arcanus yazdı: Hocam televizyon mu uretiyoruz? Ne yaptin sen yuzlercesi falan?

F-35 dedigin F-16 degil, bi tane motor, 1 tane radar, 1 tane de pod bitmiyor ole. Basli basina ucan bir elektronik sistemler kutlesi. Icerisindeki elektronik sistemler su ana kadar uretilmis hic bir ucakta yok.

Kaldi ki F-16 bile oyle yuzlerce gibi rakamlarla ayni anda uretim hattinda hic bir zaman olmadi. F-35 gibi komplex bir platformun, yuzlercesinin bir dvd player gibi uretim hattindan gecmesini beklemek abes kacar.
:lol:
özellikle "hocam tv mi üretiyoruz?" cümlesi kopardı :lol:

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

İngiltere ilk F-35B'sini teslim almış.

Resim

Search and Rescue
Akıncılar

Mesaj gönderen Search and Rescue »

Uçtu mu :shock:

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

BK-1'in ilk uçuşu bu.
[youtube][/youtube]

Testleri vb. tamamlanmış Lockheed Martin tarafından. İngiltere'ye hazır şekilde verilmiş. Onlar da kendi testlerini yaparlar elbet.
The jet will complete a series of company and government checkout flights prior to its acceptance by the U.K.
Diyor zaten.

Search and Rescue
Akıncılar

Ben o mavi-kırmızı roundeli görmeyi ummuştum :cry:

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

[wimg][/wimg]

Aynı uçuştan. Sol kanattaki belki şu "low visibility" roundellardandır? Ayrıca, sol dikey(artıp pek dikey değil ama) stabilizedeki iki paralelkenar da RAF'a özgüydü sanki...
O değil de, F-35 çok güzel bir kuş aslında.

Search and Rescue
Akıncılar

Herkes gri roundel mi kullanacak o zaman,renksiz?

arcanus
Akıncılar

Mesaj gönderen arcanus »

Ingiltere'nin A/B/C modelleri icin almayi planladigi ucak sayilarini bilen var mi?

Bir ara B modelinde surekli cikan sorunlar ve ertelenmesi sebebiyle B modellerini iptal edip C modeline gecmeyi dusundugu hakkinda yazilar okumustum.

hfidan
Akıncılar

Mesaj gönderen hfidan »

arcanus yazdı: Hocam televizyon mu uretiyoruz? Ne yaptin sen yuzlercesi falan?

hocam Haberciler gibi cümlenin içinden bir kısmını alarak yorum yapmışsın.

diyelimki 50 tanesi üretimden çıktı 15-20 tanesi üretim hatlarında 30-40 taneside montaja girmek üzere
neticeyi değiştirirmi

elbetteki araba gibi ayni anda 100 lerce hatta operasyon görüyor olamaz.

demeye çalıştığım F35-B ve F35-C çeşitli sorunlar, yetersizlikler, çıkmazlar nedeniyle ağır aksak ilerliyor. F35-A da neden bu kadar geri kalıyorlar.

ABD elindeki F16 ların ciddi bir kısmını (600 civarı sanırım) F35-A lar planlanan zamana yetişmediği için modernize edip hizmet sürelerini uzatıyorsa ciddi anlamda ters giden bir şey var herhalde.
yarın aynı uçak için birim fiyatın 200 milyon dolar olmayacağının bir garantisi yok.
hala uğraşıyorlar uçağın ilk uçuşu 2006 da yapılmış 6 sene geçti halen kısıtlı üretim devam ediyor. tam seriye gemiş değil
F16 ilk uçuştan 3-4 yıl sonra envantere yığınla girmiş bir uçak.

tamam aralarında devasa teknoloji farkı var ama Seri üretimi tamalanmış F22 tecrübesi kullanılarak üretilmiyormu bu uçak

bu arada biz diyoruz ya F35 ten daha iyi bir uçak yapacağız diye. bu mantıkla bakarsan bizim ilk uçuşumuz 2030 da seri üretimde herhalde 2050 de felan olması lazım. ABD nin performansına bakarsak böyle olması lazım sanrım (biraz abarttım galiba)

Edit : imla

arcanus
Akıncılar

Mesaj gönderen arcanus »

Oyle bi acikladin ki olayi ilk yazdigindan daha kotu olmus.

Bu kadar kolaysa niye kimse yapamiyor? Neden dunyada bir tane ureticisi var? Senin mantigina gore onceden savas ucagi yapildi o yuzden sipsak ortaya cikmasi gerekiyor bu tarz ucaklarin. Ucakta son nesil elektronik harp sistemleri, haberlesme sistemleri var. Bu kadar kolaysa sen yap ya da git LM de calis, kapida bekliyolardir seni. 20 senedir ABD'nin seri uretime geciremedigini sen gecirirsin.

Dunyanin neresinde bir ucak yuzlerce birden uretim hattinda olmus? F-22'nin uretilmis olmasi, ondan sonra uretilecek ucaklarin pat diye ortaya cikmasini da gerektirmez. Kaldi ki senin mantigina gore F-22 nin de yuzlercesinin hatta olmasi gerekiyor.

Habercilikten bahsetmissin. Yuzlerce kelimesiyle buradaki insanlarin dalga gecmesini istemiyorsan, mesajinin icine yazmayacaksin. Biz mesajin icinde olmayip da hic bir seyi olmus gibi gostermedik.

Ayrica F-22 ve F-35 birbirinden farkli ucaklar. Amaclari farkli, teknolojileri farkli.

Yani bir cevap vermeye calismissin daha da berbat etmissin, keske ilk bastaki gibi biraksaydin.

cagribey
Süvariler

Mesaj gönderen cagribey »

kyo yazdı:ikisida av ve bombardıman yapiyor sonuçta.yada USAF F-22 yi sadece önleme ve av icinmi üretti.
Evet F-22 safkan av-önleme görevi için tasarlanmış bir uçak.Yer saldırı kabiliyeti yeni kazandırılmaya çalışılıyor.
F-35 ise derin darbe için tasarlanan ve geliştirilen bir uçak.Yani birbirlerinden oldukça farklı görev profillerindeler.

Ayrıca F35 üzerinde, evet, F-22'den edinilen birçok bilgi birikimi ve teknoloji kullanılıyor ama F-35 çok farklı bir aviyonik mimarisiyle tasarlandı/tasarlanıyor.

lafferty
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen lafferty »

Daha yeni UK nın envanterine ilk F-35 girdi.İsrail mi :lol:
http://www.f-16.net/news_article4600.html

lafferty
Uzaklaştırıldı

Mesaj gönderen lafferty »

İsrail toplamda 100 civarı uçak almayı planlıyordu.İlk partide 20 uçaklık (1 Filo) bir alım söz konuydu.Bu ilk paketi 2015-2016 yılları arasında tamamlamayı planlıyordu.Fakat uçakta ki geçikmeden dolayı ABD de İlk opsiyonel F-35 in 2018 de envantere gireceğini bildirmesiyle ve uçak maliyetinin artması nedeniyle belirsiz gibi.
Şu an yazdıklarım bazı sitelerde iddialardan ibaret Avniyoniklere gelirsek; İsrail elinde ki F-15 ve F-16 lara kendi avniyonik ve savaş sistemlerini dahil ettiklerini F-35 tende bunu istediklerinde LM firması F-35 in maliyetinin 80 M $ dan 200 M $ daha fazlaya çıkacağını belirtmesi üzerine rafa kalkmış görünüyor.
Harzemşah üstadında belirtiği gibi LM nin İsrail e 2 silah pilonunu kullanabilcekleri şekilde yazılımı değiştirebileceği bir açıklama yapmıştı.
http://www.defenseindustrydaily.com/isr ... f35s-02381
http://www.upi.com/Business_News/Securi ... 1323113149

yaman
Üye

Mesaj gönderen yaman »

lordiman89 yazdı:İsrail Nato ülkesi değil neden İsraile satılıyor bu uçaklar :?:
+1

güzel soru

abisi nato kurucusu ve natonun en büyük ordusu.
bir nevi doğuştan torpilli diyelim... :)

ABD güvendiği mütefikleri dışında kimseye bu uçağı vermiyor.
En son yaman tarafından 23 Tem 2012, 11:03 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.

orko_8
Akıncılar

Mesaj gönderen orko_8 »

lordiman89 yazdı:Bu uçakları alan ülkeler hep Nato ülkesi İsrail hariç ve ABD biz sadece önemli müttefiklerimize vericez demişti bu uçakları.
ABD'nin İsrail, Avustralya, Güney Kore gibi ülkeler için kullandığı "major non NATO ally" (NATO üyesi olmayan ana müttefik) gibi bir tanımlaması var. Bu nedenle F-35 , AEGIS gibi stratejik sistemler bu gibi ülkelere sorunsuz satılabiliyor. Zira ABD, savunmasını bu ülkelerle entegre inşa ediyor.

groll
Akıncılar

Mesaj gönderen groll »

İsrail F-35 de alicak.en azindan bir onceki forumda tartismistik.ne durumdalar bilgisi olan arkadas varmi.
Kaç adet alacaklar.israil bu ucaklari bizden oncemi envantere alacak.
19 adet için 2.75 milyar$ lık bir antlaşma sağlandı ilk etapta.Toplam 75 adet alınması düşünülüyor.Detaylar aşşağıda,

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-d ... s-1.453915

Kullanıcı avatarı
Türkistan
Süvariler

Mesaj gönderen Türkistan »

ABD Hariç Bütün Kullanıcılar F-35'in İhraç Versiyonuna Sahip Olacaklar , Bu Ülkelere Türkiye , İsrail Ve İngiltere'de Dahildir .
En son Türkistan tarafından 28 Tem 2012, 20:26 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

kabardey
Akıncılar

Mesaj gönderen kabardey »

Türkistan yazdı:İsrail Ve Türkiye'de Dahil , ABD Hariç Hiç Bir Alıcı Gerçek F-35'i Alamayacak , ABD Hariç Bütün Kullanıcılar F-35'in İhraç Versiyonuna Sahip Olacaklar

O zaman bu ülkeler neden projeye ortak oldular?

Kullanıcı avatarı
Türkistan
Süvariler

Çünkü Yinede F-22'den Sonraki En Gelişmiş Uçak Olacakta Ondan , İhraç Versiyonuda Olsa .

Kullanıcı avatarı
KILIÇ
Site Başkanı

Mesaj gönderen KILIÇ »

Türkistan yazdı:ABD Hariç Bütün Kullanıcılar F-35'in İhraç Versiyonuna Sahip Olacaklar , Bu Ülkelere Türkiye , İsrail Ve İngiltere'de Dahildir .

Arada ki fark ne ki?

balıkcı
Akıncılar

Mesaj gönderen balıkcı »

HARZEMŞAH yazdı: İsrail'e kaynak kodlarının verilmesi soz konusu değil. Sadece İsrail'e bazı aviyonik ve silahlarını kullanabilmesi için arayüzler veriliyor....
Ben bu konunun tam aydınlanmadığını düşünüyorum. Biz İsrail'in ne istediğini tam olarak bilmiyoruz. Şahsi kanaatim F-35 den bir F-16 yapmak istemedikleri yönünde. Aynı hakimiyete güçlerinin yetmeyeceğini düşünüyorum.

Daha önce konuşmuştuk bunu; kaynak kodlarının kısıtlı bir sürümü tekilf edilebilir kendilerine onlarda kabul edebilir diye. Bir takım arayüzler falan olayı açıklamaktan uzak. Nereye çeksen gelir bu. Ek olarak, pilon işi falan da olayın karikatürü.

Sonuçta soru aynı; İsrail ne istedi ve ne aldı?

Pacific
Süvariler

Mesaj gönderen Pacific »

Arkadaslar aklima takilan bir konu var. Daha once forumlardan okudugum kadariyla f-22 daha gelismis bir ucak. Peki abd seneler once tek basina bu ucagi yapti da hatta yakin zamanda uretilen son ucakla birlikte uretimi son buldu. Bir taraftan f- 35 projesine bakiyoruz yillarca gecikmis , maliyetler iyice kabarmis , bazi ulkeler siparis azaltmis belkide projeden cekilmistir bilmiyorum. Yani abd neden bu projenin bu kadar gecikmesine ve maliyetin artmasina izin veriyor. Ayni ucak degil tamam ama daha gelismisini tek basina yillar once ureten bir ulke goz gore gore neden bu durumlara izin verir.

Kullanıcı avatarı
AKINCI
Akıncılar

Mesaj gönderen AKINCI »

F-22 "geniş zamanlarda" yapılmış bir uçak. Esasında en başından beri az ama öz bir uçak olarak düşünülmüştü, ha baya bi az oldu ama olsun oldu sonuçta, lakin istendiği gibi olmadı pek bi problemli çıktı bu türünün ilk örneği. F-35 ile f-22 stealth olmaları dışında aslında alakaları olmayan uçaklar pekte karşılaştırmamak lazım.

F-22 egzotik bir spor otomobil gibi, pahalı hızlı havalı filan ama bununla işe gidemezsin acayip benzin yakıyor sanayiye götürüp tamir ettiremiyorsun her parçası bir dünya para vb. hafta sonları gazlamak için iyi ama hakkını veriyor.

F-35 ise fiyat performansı iyi tutulan bir sedan gibi, rahat az yakıt tüketiyor performansı idare eder parçası ucuz ikinci eli iyi vb. biri ferrari biri passat diyelim :)

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

ABD, F-35'leri F-22'nin yerine mi alıyor? Hmm, ilginç...
Bir hatırlatma yapayım, projenin adının Joint(müşterek) içermesi içinde başka ülkeleri barındırmasını değil ABD'nin bütün Kuvvet'lerindeki uçakları standardize etme amacından geliyor. En başından beri ana alıcı ABD(2000+ uçakla). Bütün diğer ülkelerin toplamı bu kadar etmiyor.

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

F-22 projesi öldü mü? Tamamlanıp servise alınan 195 uçak, maket o zaman?
Proje ölmedi, artık projenin yapılış amacı olan Sovyet Hava Kuvvetleri üzerinde ezici bir üstünlük kurulmasına gerek kalmadı. Amerika, işi Hava Kuvvetleri'ne bırakmadan karada bitirerek sovyetler'i tarih sahnesine gönderdi çünkü. Günümüzün ve belki de önümüzdeki bir kaç on yılın en gelişmiş savaş uçağına da gerek kalmadı. Çok yüksek proje maliyetleri de göz önüne alınarak proje durduruldu. Zavallı F-22, Rusya(PAK FA) ve Çin(J-20) ne olacağı belirsiz uçaklarını envantere alıncaya kadar gökyüzünde kendi uçmaya devam edecek.

Kullanıcı avatarı
swat
Genel Yetkili

Mesaj gönderen swat »

Sanchez yazdı:F-22 projesi öldü mü? Tamamlanıp servise alınan 195 uçak, maket o zaman?
Proje ölmedi, artık projenin yapılış amacı olan Sovyet Hava Kuvvetleri üzerinde ezici bir üstünlük kurulmasına gerek kalmadı. Amerika, işi Hava Kuvvetleri'ne bırakmadan karada bitirerek sovyetler'i tarih sahnesine gönderdi çünkü. Günümüzün ve belki de önümüzdeki bir kaç on yılın en gelişmiş savaş uçağına da gerek kalmadı.
Gerek kalmadı kelimesi biraz iddalı bence :)

tek kutuplu dünya düzeni kalmadı eksen çoğaldı savaşta gelecek. Sovyetlerde boş durmuyor.

Kullanıcı avatarı
KILIÇ
Site Başkanı

Mesaj gönderen KILIÇ »

3 modeli vardır. F-35A klasik, F-35B dikey kalkışlı,
Dikey kalkışı düzeltmek gerek sayın HARZEMŞAH çünkü kısa kalkış olacak o VTOL değil STOVL

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

swat yazdı: Gerek kalmadı kelimesi biraz iddalı bence :)
tek kutuplu dünya düzeni kalmadı eksen çoğaldı savaşta gelecek. Sovyetlerde boş durmuyor.
ABD'nin şu anki dünya düzeninde F-16 blk 50, F-15E, ve F/A-18E-F Super Hornet ile gerçekleştiremeyeceği bir operasyon var mı?

Sanchez
Site Başkanı

Mesaj gönderen Sanchez »

Engin bilgileriniz ile siz açıklayın, lütfen.

Kullanıcı avatarı
KILIÇ
Site Başkanı

Mesaj gönderen KILIÇ »

serdengecen yazdı: Evet envanterlerinde 195 F22 var bir okadar da problemi var su anakadar hangi operasyonda kullanılmış .
F-22'yi operasyonel olarak kullanabilmek için düşmanların ABD hava sahasını(hepsi ABD'de konuşlu) tehdit etmesi gerek çünkü onun görevi interceptor,bu amaç için dizayn edildi ve üretildi kuvvetin isteri bu yöndeydi.F-22'ler amaca uygun üretildiler tabi hesap edilemeyen maliyet artışları planlanan üretim adetini bulmadan üretimin sonlanmasına neden oldu ama bu onun başarısız bir uçak olduğu yada ölü doğduğu anlamına gelmez.

OguzhanTR
Süvariler

Mesaj gönderen OguzhanTR »

serdengecen yazdı: Evet envanterlerinde 195 F22 var bir okadar da problemi var su anakadar hangi operasyonda kullanılmış ne diyeceklerdi yüz milyarlarca para harcadığımız ama hiç kullanamadığımız gururumuz F22'yi envanter dışına çıkardık demelerinimi bekliyorsunuz.Biz bukadar ürettik daha üretmiyeceğiz çünkü çok güçlü bir uçak bukadar güç bize bile fazla o yüzden durdurduk demeleri daha mı gerçekçi.
F-22'ler ABD anakara hava sahasını koruma amacı ile konuşlandırılmıştır. Yani F-22'nin hiç operasyonlarda kullanılmamış olması uçaklardaki sorunlardan dolayı değil düşman uçakları ABD hava sahasına henüz girmediği içindir. ;) Ayrıca F-22'de şu an sadece oksijen denge sisteminde sorun var fakat uçuşlar hala devam ediyor. Binlerce uçuş saatine ulaşan F-22 filosu var.

Kullanıcı avatarı
Türkistan
Süvariler

OguzhanTR yazdı: F-22'ler ABD anakara hava sahasını koruma amacı ile konuşlandırılmıştır. Yani F-22'nin hiç operasyonlarda kullanılmamış olması uçaklardaki sorunlardan dolayı değil düşman uçakları ABD hava sahasına henüz girmediği içindir. ;) Ayrıca F-22'de şu an sadece oksijen denge sisteminde sorun var fakat uçuşlar hala devam ediyor. Binlerce uçuş saatine ulaşan F-22 filosu var.

Geçtiğimiz Aylarda Az Sayıda F-22 Arap Yarım Adasına Gönderilmişti , Hala Ordalarmı Tam Bilgim Yok .

Kullanıcı avatarı
sentetik
Akıncılar

Mesaj gönderen sentetik »

Benim de nacizane bir sorum olacak, ABD ana karasını bu güne kadar tehdit etmiş bir hava saldırısı veya ciddi bir ihlal olmuş mu? Yani Alaska gibi uzak eyaletlerini kastetmiyorum.

Bilmediğimden soruyorum. Böyle birşey olmuş mudur da 195 uçak için kabaca tabiriyle trilyon dolara yakın parayı harcadılar?

Pacific
Süvariler

Mesaj gönderen Pacific »

Açıklamalarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.
Ben egzotik bir spor araç üretebilen bir ülkeden fiyat performans aile sedanı için daha atik olmasını beklerdim. Hemde kaybedilen zaman ve maliyetler göz önündeyken. Acaba ABD başka bir şey mi düşünüyor gibi sorular aklıma geliyordu.

Ancak elbet sizler çok daha tecrübeli bilgilisiniz bu konuda. Farklı bir uçak üretmek tahminimden çok daha zor bir iş demek ki . ;) . Şu sıralar elimizde F-35 uçaklarının olmasını çok isterdim yakında yangın söndürme uçağı olarak bile f-16 kullanacağız :) . Gün itibariyle hücum, önleme, hava savunma hepsi f-16 larımızın gücüne kalmış durumda denebilir yanılıyor muyum? SOM- Uzun menzil hava savunma-F-35 lerin gelişiyle biraz rahatlayabiliriz diye düşünüyorum.

Kullanıcı avatarı
AKINCI
Akıncılar

Mesaj gönderen AKINCI »

Resim

F-35 in YF-23 ile buluştuğu an

Kullanıcı avatarı
alpagut
Süvariler

Mesaj gönderen alpagut »

sentetik yazdı:Benim de nacizane bir sorum olacak, ABD ana karasını bu güne kadar tehdit etmiş bir hava saldırısı veya ciddi bir ihlal olmuş mu? Yani Alaska gibi uzak eyaletlerini kastetmiyorum.

Bilmediğimden soruyorum. Böyle birşey olmuş mudur da 195 uçak için kabaca tabiriyle trilyon dolara yakın parayı harcadılar?
Tirilyon dolar mı? O zaman uçak başına yaklaşık 5 milyar dolar harcamış olmaları lazım.Çok abartılı olmadı mı :!:

Kullanıcı avatarı
alpagut
Süvariler

Mesaj gönderen alpagut »

İnsanlar bilim kurgu filimlerini çok seyrettikleri için mi olsa gerek, bu işlerden anlamayan insanların sürekli açıklama yapmasından mı olsa gerek, mühendisliği çok farklı bir şey sanıyor.Bir uçakta sorunlar çıkması uçağın çürük olduğu anlamına gelmez.

Bir sistem ne kadar çok fonksiyonluysa, ne kadar karmaşıksa, o kadar çok sorunla uğraşırsınız.
Örneği kendi alanımdan örnek vereyim;30-40 satırlık bir kod yazarken karşılacağınız sorunlar hatalar çok daha sınırlıdır.İlk yazdığınız andan itibaren kusursuz çalışabilir.Ama kod uzadıkça hatalar artar.100 lerce binlerce satırlık bir kod(programlar bu kolardan oluşur) yazarken daha fazla sorunla karşılaşırsınız.Çünkü kod uzadıkça yapacağıznız hatalar ve kodların birbiryle uyuşmaması ihtimali artar.Örneğin bir harfi yanlış girseniz bu bütün programı kitleyebilir veya yanlış çalışmasına sebep olabilir yada yazdığnız kodlar bir biriyle uyuşmayabilir.Örneğin siz bir değişkeni tam sayı olarak tanımlarsınız ama kodların işleyişi sırasında oraya bir küsüratlı sayı gelebilir ,onunla bağlantılı başka bir kod oraya küsüratlı sayı yollayabilir. Bu da duruma göre çok büyük sorunlara yol açabilir.Ama bu sorunları çözdüğünü takdirde programınız cillop gibi çalışır.Büyük bir program yazıyorsanız bunlarla mücadele edersiniz.Tabi bu sorunlar sadece yazılımda olmaz diğer mühendislik alanlarında da karşınıza çıkar.
Aynı şekilde F-22 çok gelişmiş bir uçak.Allah bilir içinde kaç milyon satır kod var.Allah bilir kaç tane işlevi var bırakında sorunlar çıksın ama bu sorunlar çözüldüüğü müddetçe sorun yok.Bu uçağa laf etmenizi gerektirmez.
Saygılarımla...

Kullanıcı avatarı
AKINCI
Akıncılar

Mesaj gönderen AKINCI »

alpagut yazdı:İnsanlar bilim kurgu filimlerini çok seyrettikleri için mi olsa gerek, bu işlerden anlamayan insanların sürekli açıklama yapmasından mı olsa gerek, mühendisliği çok farklı bir şey sanıyor.Bir uçakta sorunlar çıkması uçağın çürük olduğu anlamına gelmez.

Bir sistem ne kadar çok fonksiyonluysa, ne kadar karmaşıksa, o kadar çok sorunla uğraşırsınız.
Örneği kendi alanımdan örnek vereyim;30-40 satırlık bir kod yazarken karşılacağınız sorunlar hatalar çok daha sınırlıdır.İlk yazdığınız andan itibaren kusursuz çalışabilir.Ama kod uzadıkça hatalar artar.100 lerce binlerce satırlık bir kod(programlar bu kolardan oluşur) yazarken daha fazla sorunla karşılaşırsınız.Çünkü kod uzadıkça yapacağıznız hatalar ve kodların birbiryle uyuşmaması ihtimali artar.Örneğin bir harfi yanlış girseniz bu bütün programı kitleyebilir veya yanlış çalışmasına sebep olabilir yada yazdığnız kodlar bir biriyle uyuşmayabilir.Örneğin siz bir değişkeni tam sayı olarak tanımlarsınız ama kodların işleyişi sırasında oraya bir küsüratlı sayı gelebilir ,onunla bağlantılı başka bir kod oraya küsüratlı sayı yollayabilir. Bu da duruma göre çok büyük sorunlara yol açabilir.Ama bu sorunları çözdüğünü takdirde programınız cillop gibi çalışır.Büyük bir program yazıyorsanız bunlarla mücadele edersiniz.Tabi bu sorunlar sadece yazılımda olmaz diğer mühendislik alanlarında da karşınıza çıkar.
Aynı şekilde F-22 çok gelişmiş bir uçak.Allah bilir içinde kaç milyon satır kod var.Allah bilir kaç tane işlevi var bırakında sorunlar çıksın ama bu sorunlar çözüldüüğü müddetçe sorun yok.Bu uçağa laf etmenizi gerektirmez.
Saygılarımla...
Öyleyse F-35 in derdi hiç bitmez, F-22 de 2 milyon satır kod varken F-35 de 8,5 milyon satır (hala artıyor) kod var. İşin aslı F-22 deki yazılım mimariside kendine has ve problemli olmasının temel sebebide bu belkide.

Kullanıcı avatarı
alpagut
Süvariler

Mesaj gönderen alpagut »

AKINCI yazdı:Öyleyse F-35 in derdi hiç bitmez, F-22 de 2 milyon satır kod varken F-35 de 8,5 milyon satır (hala artıyor) kod var. İşin aslı F-22 deki yazılım mimariside kendine has ve problemli olmasının temel sebebide bu belkide.
Sorunlar aşılırsa neden bitmesin.Hem sadece kod değil, ben bilgisayar mühendisliği öğrencisi olduğum için kod örneğini verdim.Diğer mühendislik alanlarında da elbet böyledir.Bu kadar kodu sağlıklı biçimde çalıştırmak oldukça zahmetli bir iş.
Amerika sıradan bir pır pır uçak yapsa bu kadar sorunla karşılaşır mıydı.

Kullanıcı avatarı
alpagut
Süvariler

Mesaj gönderen alpagut »

Bir uçak mühendisi arkadaşın da aklına ne gibi zorluklar geliyordur.Orada da uçağın dengesiini sağlamak için bir sürü paratmetre ve değişken var ayrıca uçağın tüm parça ve sistemlerinin uyum içinde çalışması gerek.
Bir de yeni nesil sealth uçakları düşünün.Uçağın goemetri yapısı hem radar izini düşük tutacak şekilde olacak hem de uçağın aerodinamik yapısına uygun olacak.
Uzaktan bakınca bu işler çok basit gözüküyor belki ama içinde olana sormak lazım.Ben bile ne kadar karmaşıktır tahmin dahi edemem.Beni yanlarına stajer falan alsalar bu bile benim için çok büyük bir şey olurdu ve becerebilir miydim bilmiyorum.

balıkcı
Akıncılar

Mesaj gönderen balıkcı »

@alpagut; bu başlık altında yıllanmış bilgisayar mühendiside, uçak mühendiside, makina mühendiside yazıyor. Sen belki fark etmyorsun ama halen bu başlığa attıkları mesajlar var.