F-35 Lightning II
-
- Süvariler
Bize verecekleri F-35'leri kendi hava kuvvetlerine almışlardı. Nasıl oluyor bu durum ? Bu işten hiç bir şey anlamadım ben.
https://www.savunmasanayist.com/turkiye ... durumu-ne/
- Footle
- Süvariler
Henüz üretim hattından çıkmayanları kendi kendi üretimlerine kaydırdılar ama hattan çıkıp kağıt üzerinde bize devredilenleri haberde bahsedildiği gibi muhafaza ediyorlar bildiğim kadarıyla. En son bu 6 uçağı kendi kullandıkları versiyona modernize edip envanterlerine almak için bütçe çıkarmaya çalışıyorlardı diye hatırlıyorum.rifat52 yazdı: ↑25 Oca 2022, 00:29 Bize verecekleri F-35'leri kendi hava kuvvetlerine almışlardı. Nasıl oluyor bu durum ? Bu işten hiç bir şey anlamadım ben.
-
- Süvariler
Ben 6 uçak için bütçe çıktığı aklımda kalmış.Footle yazdı: ↑25 Oca 2022, 00:43 Henüz üretim hattından çıkmayanları kendi kendi üretimlerine kaydırdılar ama hattan çıkıp kağıt üzerinde bize devredilenleri haberde bahsedildiği gibi muhafaza ediyorlar bildiğim kadarıyla. En son bu 6 uçağı kendi kullandıkları versiyona modernize edip envanterlerine almak için bütçe çıkarmaya çalışıyorlardı diye hatırlıyorum.
-
- Süvariler
Atalarımız ne demiş? Yemeyenin malını yerler...
- TMRT
- Süvariler
Güney Çin Denizi'nde USS Carl Vinson'a inmeye çalışan F-35C geminin güvertesine çakılmış. 7 yaralı var, pilot koltukla atlamış.
https://edition.cnn.com/2022/01/24/poli ... index.html
-
- Süvariler
TMRT yazdı: ↑25 Oca 2022, 16:39 Güney Çin Denizi'nde USS Carl Vinson'a inmeye çalışan F-35C geminin güvertesine çakılmış. 7 yaralı var, pilot koltukla atlamış.
- witch_king
- Üye
Üstatlar aydınlatırsa sevinirim. Bu pilot ne yapmaya çalışıyor 

- TMRT
- Süvariler
TMRT yazdı: ↑25 Oca 2022, 16:39 Güney Çin Denizi'nde USS Carl Vinson'a inmeye çalışan F-35C geminin güvertesine çakılmış. 7 yaralı var, pilot koltukla atlamış.
-
- Site Başkanı
Güney Çin Denizi'nin dibindeydi Vinson. Çin SIGINT uçaklarının CSG'yi sürekli izlemiyor olmasına imkan yok. Duymuş, görmüşlerdir kaza olurken.
-
- Süvariler
F-35 Lightning II
E peki o derinliklere ulaşabileceklermi? Çİn in kapasitesi nedir burada? Yahut diğer mesele, ABD gemileri devriye atarken ne kadar ısrarcı olabilirler acaba?fontana2000 yazdı: ↑06 Şub 2022, 15:58 Videodaki zaman bilgisi doğru ise çinliler kaza yerini çok hassas doğrulukta bulabilirler
- calasko
- Üye
Neredeyse her kazanın videosu düşüyor.
Hem de Uçak Gemisi gibi bir ortamdan.
İlginç geliyor bu durum.
Hem de Uçak Gemisi gibi bir ortamdan.
İlginç geliyor bu durum.
- TEORI
- Site Başkanı
Burada pilot hatası olduğu gözüküyor. Bunun uçaktan değil pilottan kaynaklı olduğu tezini savunmak için paylaştıkları imajı var. Uçak daha inişe yaklaşmadan pilotun gazı çok kesmesinden dolayı güçten düşmüş ve direk piste çakılacak şekilde olunca gaza yüklenmesi konusunda uyarılıyor. Ama uçak hızla irtifa kaybında olduğundan toparlayamıyor ve son verilen gazında etkisiyle yere sürterek hızla suya düşüyor. Öbür türlü gaza köklemese direk piste çakılacak. Bu tarz kazalar normal. Uçak gemisi gibi hareket halinde ve dar bir piste iniş yapmak son derece sıkıntılıdır.
- TEORI
- Site Başkanı
Bilgisayar destekli uçuyor olması kontrol kollarını yönetenin insan olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Çinlilerin öyle bir teknolojisi ve şansı yok. Bu uçaklara dışardan değil içerden müdahale edebilirsin. İlerleyen zamanda dünyada en çok kullanılan savaş uçağı olacaklar.
- wolfastein
- Üye
Böyle bir tweet var
- İstiklalFM
- Genel Yetkili
F-35 Lightning II
Kaynak: İşkembe-i kübra
-
- Süvariler
Yanlış anlamayın ama paylaştığınız hesaba 5-10 saniye göz gezdirseniz şu Tweet'in ciddiye alınacak bir şey olup olmadığını anlayabilirsiniz.
-
- Akıncılar
Kanadalı salaklara bak, F-35 alıyorlar. Bizim uzmanları dinleselerdi, bu uçmayan uçağı almazlardı, paraları ceplerinde kalırdı. #uçansobaborusu
-
- Üye
F-35 Lightning II
F-35 programından kasıtlı olarak çıkarılmak istemiş olabilir miyiz? Bölgesel konularda ABD ile zıt düştüğümüz çok açık. F-35 ile tamamen ABD'ye bağımlı bir hava kuvvetlerine sahip olmaktan kaçınılmak istenmiş olabilir mi?
-
- Üye
F-35 Lightning II
Amerika, Türkiye konusunda şu anki konjonktür itibariyle strateji değişikliğine gidiyor. Ukrayna-Rusya savaşındaki tutumlar, Amerika açısından bir mihenk taşı oldu. Türkiye'yi doğu bloğunda konumlandırmaya ve bu doğrultuda artık Türkiye'yi kaybetmeyi göze almaya ramak kalmışken bu savaşın politik yansımaları imdadımıza yetişti. Amerika ve Batı, bizim aslında gerçek manada doğu bloğuna kaymak istemediğimizi, Batı'nın bizi gerçek bir Nato müttefiki gibi görmeyip aleyhimize işleyen politikalarının bizi rahatsız ettiğini ve bizim de bölgemizdeki kendi menfaatlerimizi tavizsiz öncelediğimizi anladılar. Türkiye önceden de bir nebze öyleydi ama artık daha vazgeçilmez bir konumdayız. S400'ler ülkedeyken F-35'ler bize gelirse hiç şaşırmayın. Çünkü gerek Rusya'nın hali gerek Türkiye'nin doğru konumlanması ve bağımsızlaşma çabasında başarılı ve geri dönülmez adımları, bizi Rusya'nın güdümüne girebilecek bir ülke görüntüsünden uzaklaştırdı. Bu denge politikasıyla gelen diplomatik zaferimizi, heybemizi doldurabildiğimiz kadar kazanımla doldurarak perçinlemeliyiz.
Ben de bütün risklerine rağmen devletin de F-35 projesinde çok istekli olmadığını, savunma sanayinde özellikle havacılıkta bağımsız olma hedefiyle F-35'lere önemli bir teknolojik kazanım olmasına rağmen çok önemsemedigini düşünüyorum. Bu millî çıkarlarımız açısından önemli bir risk mi? Evet büyük risk. Eğer bu riski almaya değer gördüyse devlet, güvendiği kabiliyetlerimiz var demektir. Beş sene içerisinde bağımsız savunma sanayinin kilit noktası olan MMU'yla ve diğer projelerimizle bizi üst lige çıkaracak tarihimizin en büyük atılımını başaracak mıyız göreceğiz. Ben altından kalkabileceğimizi düşünüyorum.
Ben de bütün risklerine rağmen devletin de F-35 projesinde çok istekli olmadığını, savunma sanayinde özellikle havacılıkta bağımsız olma hedefiyle F-35'lere önemli bir teknolojik kazanım olmasına rağmen çok önemsemedigini düşünüyorum. Bu millî çıkarlarımız açısından önemli bir risk mi? Evet büyük risk. Eğer bu riski almaya değer gördüyse devlet, güvendiği kabiliyetlerimiz var demektir. Beş sene içerisinde bağımsız savunma sanayinin kilit noktası olan MMU'yla ve diğer projelerimizle bizi üst lige çıkaracak tarihimizin en büyük atılımını başaracak mıyız göreceğiz. Ben altından kalkabileceğimizi düşünüyorum.
- Dunedain
- Süvariler
Bildiğim kadarıyla kimse bizden 100 uçak alma garantisi beklemiyordu. bir filo kursak bile yeterdi. Sonra almıyorum derdin. Böyle bir alım zorunluluğu bilmiyorum. Abd'ye bağımlı olmayalım diyoruz da uçak projelerimizin motorları vs Abd üretimi. Yani bir şekilde Abd ile yolun kesişiyor. Atıyorum 32 uçak alıp F35 mevzusunu kapatırdık.
-
- Akıncılar
Ne kadar ucak alacaksan o kadar sanayi katilimi alacaksin. Bu a400 de de boyle f35 de de. O parasini odedik dedigimiz 2.5. milyar dolar da buradan kaynaklaniyor. Hepsinin bir temeli var. Bu temellere gore sanayi katilimi sekilleniyor. Level 4 katilim yaptigin ucaktan 20 30 tane aliyorsan neden lvl 4 katilim yapiyorsun. ????
-
- Üye
F-35 Lightning II
Teknolojik kazanım için olamaz mı?ZIRHLISUVARİ yazdı: ↑10 Nis 2022, 15:31 Ne kadar ucak alacaksan o kadar sanayi katilimi alacaksin. Bu a400 de de boyle f35 de de. O parasini odedik dedigimiz 2.5. milyar dolar da buradan kaynaklaniyor. Hepsinin bir temeli var. Bu temellere gore sanayi katilimi sekilleniyor. Level 4 katilim yaptigin ucaktan 20 30 tane aliyorsan neden lvl 4 katilim yapiyorsun. ????
-
- Akıncılar
- Süvariler
İşte her şeyde olduğu gibi DOZ çok önemli. Zaten bu da bir savaş. Ticari katılımlarla teknoloji edinmeye çalışıyorsun. Ne kaptıysan kardır. Ama tüm savunmanı bir ülkenin kaderine bırakmak ahmaklıktır tabii ki. Maddi desteğimiz olduğu sürece bu projelerde ilerlememiz şart. Ama 10 ama 20 yıl.Dunedain yazdı: ↑09 Nis 2022, 22:17 Bildiğim kadarıyla kimse bizden 100 uçak alma garantisi beklemiyordu. bir filo kursak bile yeterdi. Sonra almıyorum derdin. Böyle bir alım zorunluluğu bilmiyorum. Abd'ye bağımlı olmayalım diyoruz da uçak projelerimizin motorları vs Abd üretimi. Yani bir şekilde Abd ile yolun kesişiyor. Atıyorum 32 uçak alıp F35 mevzusunu kapatırdık.
- İstiklalFM
- Genel Yetkili
-
- Üye
memleketin eski hava kuvvetleri komutanı bile amatör bir sitenin veri tabanını referans alıp güç iddiasında bulunuyor. ben kafayı yemek üzereyim.
-
- Süvariler
USS Tripoli (LHA 7) F-35B
-
- Süvariler
Beast mode ile ile LHd kalkışı.
LHD Wasp, beast-mode F-35B launch
LHD Wasp, beast-mode F-35B launch
-
- Süvariler
2022 Şubat-Haziran döneminde 60'tan fazla F-35 teslimatı yapılmış. ABD, 500. teslimatını almak üzere.
8 ülke tarafından hava harekatında kullanılmış. 9 ülke hava kuvvetlerinde hizmet veriyor.
8 ülke tarafından hava harekatında kullanılmış. 9 ülke hava kuvvetlerinde hizmet veriyor.
-
- Site Başkanı
"Hiç bir filosu operasyonel olamayan, üretilemeyen" İtalyan ve İsrail F-35'lerini ortak tatbikatta görüyorsunuz.

- AKINCI
- Akıncılar
F35 den pek hazetmesemde yeteneklerini de göz ardı edemeyiz. Fakat bu uçağı verimli bir şekilde kullanmak bizim için mümkün olmayacaktı bunuda biliyoruz. Sadece 6 adetlik parasını ödediğimiz uçakları almayı isterdim. Mmu geliştirme sırasında çok faydalı olabilirlerdi
https://www.defenceturk.net/almanyadan-f-35-tedariki
35 uçak için 8.4 milyar dolar fiyat verilmiş. Ayrıca uçurma maliyetleri de epey yüksek.
35 uçak için 8.4 milyar dolar fiyat verilmiş. Ayrıca uçurma maliyetleri de epey yüksek.
- Karasu
- Üye
Norveç'in 37 f35'i olmuş diyorlar
Biz Kemal Sunal filmindeki gibi cam arkasından ekmek banmaya ve ilave f16'lar beklemeye devam.
Biz Kemal Sunal filmindeki gibi cam arkasından ekmek banmaya ve ilave f16'lar beklemeye devam.
- TEORI
- Site Başkanı
İleti silindi. Saçma salak videolar paylaşmayın. Rus sistemlerinin radarları sanıldığı kadar iyi değildir. S400 son rus savaşında su 27 ve mig 29 lar tarafından kevgire çevrilmiştir. Bırak ihaları falan normal konvansiyonel uçaklarca. Bu sistemlerle ilgili süper über diye hala ileti yazacak adamın bu forumda işi olmaz. Peşin peşin söyleyeyim. Saçmalamayı kesin.
- Tyras
- Süvariler
Bizim halihazırda çok daha iyi bir anlaşmamız vardı, projeye sonradan müşteri olanların ödediği bu uçuk rakamları ödemeyecektik ortaklığımız sayesinde.AKINCI yazdı: ↑29 Tem 2022, 01:34 F35 den pek hazetmesemde yeteneklerini de göz ardı edemeyiz. Fakat bu uçağı verimli bir şekilde kullanmak bizim için mümkün olmayacaktı bunuda biliyoruz. Sadece 6 adetlik parasını ödediğimiz uçakları almayı isterdim. Mmu geliştirme sırasında çok faydalı olabilirlerdi
- TEORI
- Site Başkanı
Alakası yok. 5. Nesil nedir öğreneceğimiz hepsi bir arada bir uçaktı. Üstüne iş payları ile kar edecektik. Hangi mağarada yaşıyorsunuz. Yıllardır ne yazıyoruz. Hiç mi etki etmez. Birde s400 alımını övmeye kalkan bir video paylaşıyorsun. Yahu bu sistem çöp diye yıllardır yazıyoruz. Hatta son savaşlada kanıtlandı. Yazma bence.AKINCI yazdı: ↑29 Tem 2022, 01:34 F35 den pek hazetmesemde yeteneklerini de göz ardı edemeyiz. Fakat bu uçağı verimli bir şekilde kullanmak bizim için mümkün olmayacaktı bunuda biliyoruz. Sadece 6 adetlik parasını ödediğimiz uçakları almayı isterdim. Mmu geliştirme sırasında çok faydalı olabilirlerdi
- Tyras
- Süvariler
Hocam silmeye gerek yok, söylemleri inceleyelim güzel güzel anlatalım şüpheci insanlara. Malzeme bi harika:)TEORI yazdı: ↑26 Ağu 2022, 10:39 İleti silindi. Saçma salak videolar paylaşmayın. Rus sistemlerinin radarları sanıldığı kadar iyi değildir. S400 son rus savaşında su 27 ve mig 29 lar tarafından kevgire çevrilmiştir. Bırak ihaları falan normal konvansiyonel uçaklarca. Bu sistemlerle ilgili süper über diye hala ileti yazacak adamın bu forumda işi olmaz. Peşin peşin söyleyeyim. Saçmalamayı kesin.
600km radar, 400km füze menzili diye başlayan olay 20 mil yani 32 km de F35 tespit edebiliyora dönmüş sonunda.
Yani Ankara'ya yerleştir, ilçelerde uçan F35i ruhu duymayacak, ama öyle stratejik bir silah

Her ilçemize kaymakamlık bütçesinden bir s400, üstüne her köye 1 Pantsir projesi yaparsak, 922 sistem S-400, 18bin Pantsir ile bu iş çözülür:)
Hem o kadar operatörle ülkede işsizlik falan da kalmaz. Aramızda Ruslara verilecek nakit 2 trilyon doları olan varsa gizlemesin lütfen.
-
- Süvariler
F35 e burun kıvırma sebebi ucaklar degil, abd ye olan guvensizlik. Fakat bu major ve ithal tum platformlar icin gecerli bir durum, bir risk. Satici ulkeler bu avantaji kullanir, yarin biz de kullanacagiz, bu isin kurali bu. Ve de bu sebepten MMU cok elzem, Rafale alsaydik da ayni endise olurdu, rustan alinan sistem icin de ha keza ayni durum ortada. Konjonktur degisir, iliskiler degisir, MMU da olur bir bakmissin yanina iki filo F35B gelmis. Biz her halukarda gelse de gelmese de kendi ucagimizi gelistirmek zorundayiz. Bakin bu ucak fazlasiyla bagimli bir ucak, bunu bizzat hava kuvvetleri personeli ifade ediyor, kotu ucak degil asla, bagimlilik cok yuksek ! Bu ucak bir pakt ucagi, Türkiye su anda o paktın neresindedir, ileride neresine olacaktir vs gibi faktorler belirleyici olacak bu konuda. Bizde yok diye ucagi yerecek degiliz, gülünc olur, konu baska, 2030'a kadar cok sey olacak, bekleyip gorecegiz.
-
- Süvariler
F-35 Lightning II
Hocam F-35'in pakt uçağı olduğuna sizinle hemfikirim. Öyle ki Abd'nin son 10 yıldır farklı coğrafyalarda Nato dışı ülkeler için pakt dışı stratejik müttefik tanımlaması da bundan gelmektedir. İsrail, Japonya, G.Kore, Avustralya, Finlandiya, İsveç, İsviçre, Tayvan hep bu kategoride değerlendirilen ülkelerdir. Dolayısı ile Abd politikaları ile paralel bir dış politika ekseninde olmaları, tedarik mekanizmasında, ortak operasyonlar için kullanılacak ortak platformların yedek parça ve harbe hazırlık ihtiyaçlarında bu ülkelere sıkıntı çıkarılması pek olası değildir. Bu nedenledir ki F-35 alan veya almaya niyetli bu ülkeler için ALIS tedarik mekanizmasının sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum.KARACI yazdı: ↑26 Ağu 2022, 11:09 F35 e burun kıvırma sebebi ucaklar degil, abd ye olan guvensizlik. Fakat bu major ve ithal tum platformlar icin gecerli bir durum, bir risk. Satici ulkeler bu avantaji kullanir, yarin biz de kullanacagiz, bu isin kurali bu. Ve de bu sebepten MMU cok elzem, Rafale alsaydik da ayni endise olurdu, rustan alinan sistem icin de ha keza ayni durum ortada. Konjonktur degisir, iliskiler degisir, MMU da olur bir bakmissin yanina iki filo F35B gelmis. Biz her halukarda gelse de gelmese de kendi ucagimizi gelistirmek zorundayiz. Bakin bu ucak fazlasiyla bagimli bir ucak, bunu bizzat hava kuvvetleri personeli ifade ediyor, kotu ucak degil asla, bagimlilik cok yuksek ! Bu ucak bir pakt ucagi, Türkiye su anda o paktın neresindedir, ileride neresine olacaktir vs gibi faktorler belirleyici olacak bu konuda. Bizde yok diye ucagi yerecek degiliz, gülünc olur, konu baska, 2030'a kadar cok sey olacak, bekleyip gorecegiz.
Türkiye çok daha farklı bir coğrafyada devamlı çatışmalar yaşanan sınır ötesi bölgelerde yer alan bir ülke. Üstelik ulusal güvenlik ve çıkar alanları menfaatlerini devamlı korumak durumunda olan bir ülke. Lakin bölge üzerinde başka politik planlar söz konusu olunca bu durum Türkiye ulusal güvenliği ve menfaat alanlarını tehdit etmeye imkan vermektedir. Müttefikliği biz bizim güvenlik ve çıkarımızı da savunmaları gerek diye düşünürken, bölgede olması istenen politik değişimlerin önünde engel olarak görülmekteyiz. Bu da Türkiye'yi bağımsız politika uygulamaya itmektedir.
Sorun şu ki bağımsız politika, bağımsız finansal kaynaklar, bağımsız ekonomi ve bağımsız savunma sanayi ve teknolojileri ile beslenmektedir. Biz henüz bu dörtlü sac ayağını tam olarak uygulamadan biraz da uluslararası dış politika dengelerini görmezden gelerek yanlış alınan kararların etkisi ile son 10 yılımızı geçirmek durumunda kaldık. Bu da bize örtülü ve açık kısıtlamalar, aleni ambargolar, yaptırım kararları, Türkiye karşıtı uluslararası gruplaşmalar, ülke meclis ve kongrelerinde Türkiye aleyhtarı grupların etkisini arttırması, elde etsen bile sonrasındaki süreçte pek çok kısıtlamaya maruz kalabileceğin tedarik mekanizmaları ile karşı karşıya bıraktı.
Kartlarının açık olduğu ve Türkiye özelinde kontrol edilemediğinde durumun nerelere vardığı görülen bir ortamda dış politika kararlarının değişmediği, ileride tehlike boyutuna varacak savunma projelerinin engellenmediği, tekrar paktın istediği noktaya gelmeyecek bir Türkiye için evet F-35 tedariki de sonrasında operasyon için kullanım kararlarında belirleyici olacak ALIS tedarik programının da olumsuzlukları söz konusu olacaktır. Bu husus bizim kabullenemediğimiz ancak faal olarak varolan bir uluslararası gerçekliğe dönüşmüş durumdadır.
Önümüzdeki süreçte gelişecek uluslararası askeri olaylar, dünya ticaret sistemi ve finansal düzende meydana gelebilecek etkileşimler, Türkiye seçim süreci, sonraki dönemde Türkiye ile ilgili alınacak kararlarda etkili olacaktır. Sanırım sadece seçim yeterli bir beklenti olmaktan çıkmış durumda Batı'da. Yeni bir iptaller zinciri, hazır alıma dönüş, sınırlar içerisine çekilmiş, komşularla sıfır sorun politikasına yeniden dönen bir Türkiye de görmek istenecektir. İşte o zaman F'35'i İsrail kadar etkin kullanabileceğiz düşüncesindeyim. Ait olduğun batı paktının çıkarlarına hizmet ettiğin sürece...
- DarkMatter
- Süvariler
Üstadım silinen iletinin altındaki yorumları okuyun gerçekten insanlarımızın ne kadar boş bilgilere sahip olduğunu görürsünüz. S-400'ü uçanı kaçanı vuracak sistem zannedenler mi dersiniz, F-35 kötü diyenler mi dersiniz resmen insanları kandırıyorlar.TEORI yazdı: ↑26 Ağu 2022, 10:39 İleti silindi. Saçma salak videolar paylaşmayın. Rus sistemlerinin radarları sanıldığı kadar iyi değildir. S400 son rus savaşında su 27 ve mig 29 lar tarafından kevgire çevrilmiştir. Bırak ihaları falan normal konvansiyonel uçaklarca. Bu sistemlerle ilgili süper über diye hala ileti yazacak adamın bu forumda işi olmaz. Peşin peşin söyleyeyim. Saçmalamayı kesin.
- Tigerfish
- Süvariler
F 35 zaten işe yaramaz konumuna geçti. Kedinin eti erişemediği mundar vasfi misali. burada teori hocamıza katılıyorum manevra olarak uçak kötürüm de olsa teknik olarak çok ama çok öğrenebileceğimiz sistemleri maalesef bizden uzak tutuyorlar. S400 ve F35 uçakların ne konumunda olduğunu forum ahallesi artık o bilgiye sahip olduğunu tahmin ediyorum.DarkMatter yazdı: ↑26 Ağu 2022, 13:25 Üstadım silinen iletinin altındaki yorumları okuyun gerçekten insanlarımızın ne kadar boş bilgilere sahip olduğunu görürsünüz. S-400'ü uçanı kaçanı vuracak sistem zannedenler mi dersiniz, F-35 kötü diyenler mi dersiniz resmen insanları kandırıyorlar.
- AKINCI
- Akıncılar
Evvela bu kadar sinir stres yapacak, bu kadar tepki verecek ne var anlayamadım. Video da yorum yapan adam (Ardan zentürk) silah ve teknolojiden pek anlamasa da dış politika ve uluslar arası ilişkilerden gayet de iyi anlar. Zaten bizim S400 alıp JSF ten kendimizi attırmamız teknik değil jeopolitik bir karar. Bu gibi büyük projelerin içinde önemli konumlarda bulunmuş ve belki şu an karar ve icra makamlarına bulunan bir kişiden şahsen dinlediğim proje ve olaylar ile kanaatim ve fikrim böyledir. F35 almak ve uçurmak istiyorsak abd ile ne tür bir ilişki içinde olmamız gerektiği yanında S400 küçük bir detay sadece. Almanyanın F35 alma hikayesi de bu minvalde güzel bir gösterge. Üzerine samp T ve tabiki siper ile uğraşıyorsak S400 ün ne olduğunu nerede ne işe yarayacağını da biliyoruz demektir.TEORI yazdı: ↑26 Ağu 2022, 10:45 Alakası yok. 5. Nesil nedir öğreneceğimiz hepsi bir arada bir uçaktı. Üstüne iş payları ile kar edecektik. Hangi mağarada yaşıyorsunuz. Yıllardır ne yazıyoruz. Hiç mi etki etmez. Birde s400 alımını övmeye kalkan bir video paylaşıyorsun. Yahu bu sistem çöp diye yıllardır yazıyoruz. Hatta son savaşlada kanıtlandı. Yazma bence.
- Tyras
- Süvariler
Jeopolitik değil politik bir karardı.AKINCI yazdı: ↑26 Ağu 2022, 16:58 Evvela bu kadar sinir stres yapacak, bu kadar tepki verecek ne var anlayamadım. Video da yorum yapan adam (Ardan zentürk) silah ve teknolojiden pek anlamasa da dış politika ve uluslar arası ilişkilerden gayet de iyi anlar. Zaten bizim S400 alıp JSF ten kendimizi attırmamız teknik değil jeopolitik bir karar. Bu gibi büyük projelerin içinde önemli konumlarda bulunmuş ve belki şu an karar ve icra makamlarına bulunan bir kişiden şahsen dinlediğim proje ve olaylar ile kanaatim ve fikrim böyledir. Devlet (hükümet değil) politikaları bunu gerektirdi ise bu yapılır. F35 almak ve uçurmak istiyorsak abd ye ne tür tavizler imtiyazlar vermemiz gerektiği yanında S400 küçük bir detay sadece. Almanyanın F35 alma hikayesi de bu minvalde güzel bir gösterge. Üzerine samp T ve tabiki siper ile uğraşıyorsak S400 ün ne olduğunu nerede ne işe yarayacağını da biliyoruz demektir.
Zira proje sana ille şu lotlarda sipariş vereceksin, hepsini bir seferde sipariş edip ekonominin belini kırmazsan F35 alamazsın demiyor. Siparişini azaltamazsın bile demiyor. F35 aldın yanına TF-X yapman yasak, sadece F35 uçur sadece bana bağımlı ol da demiyor.
Kendimizi böyle attırmazsak başımıza gelecek "felaket" elimizde, "jeopolitik" rekabette geri kalmamızın önüne geçecek modern jetlerimizin olmasıydı sanırım.
(Devlet değil) Birilieri rest çekeceğiz, çantada keklik olmadığımızı görsünler diye S-400 aldıktan sonra,
Yine birileri ABD'ye gidip Atak motoruna Filipinler için ihraç izni isteyip aldı, sonra iyi kötü T-70'i prototip aşamasına getirecek lisansları pazarlık etti. Halen İ sınıfı ve Anadolu'ya motor alıyor. Birileri Hürjet için F404 istedi-anlaştı.
Sayın Hulusi Akar, "F-35'te proje anlaşmasından doğan haklarımız var, F35ten tamamen vazgeçmiş değiliz" diyor. Kendisi bu hükümetin savunma bakanı.
SSB ABD'de Arnold-Porter hukuk şirketiyle anlaşıp F35'e nasıl dönebiliriz diye ABD sistemi içinde çıkar yol araması için milyon dolarlar ödüyor.
Hükümet, devlet, şahısların politik menfaatleri çorba olmuş, yetkililerin yetkili olduğu ama "sorumlu" olmadığı alabora düzenin faturasını sen ben ödüyoruz işte.
Birileri de S-400'ler bir harika diyerek, birilerinin hatasına kılıf uyduruyor, bu saçmalığın sorumlusu kim diye millet sormasın diye.
F35'ten çıkmasak, öyle uçamayıp 100 uçak öyle hangarda dursalar, bugün olduğumuz kadar, ne finansal, ne caydırıcılık açısından zararda sayılmazdık. Eğer bu "düşünülmüş" bir strateji ise tabi.
F35'in tüm testleri tamam olan Blok 4 hala ortada yok. LRIP devam ediyor. Yani istemesek tamamlanmamış uçak istemiyorum deyip şu ana kadar, projede klamaya devam edip 1 sipariş bile vermeyebilirdik.
Gelene bir kılıf bulup, bunu düzeltin öyle gelsin diyerek siparişi öteleyebilirdik. Yani kulağa saçma geliyor ama, istemiyorsak bir heyet gönderip "uçağı beğenmedik" diyerek bile anlaşıp projeden çıkabilirdik, bugünkü kadar absürd bir noktaya gelinmezdi
Birileri har vurup harman savururken, herşeyi öngören ve milleti bu risklerden koruyan bir "üst akıl" herşeye karar veriyormuş gibi kendimizi avutuyoruz sadece.
- DarkMatter
- Süvariler
Hocam istediği kadar kötü olsun bu uçağın üretiliş amacı hava üstünlüğü değil ki kaldı ki manevra kabiliyeti anlatıldığı kadarda kötü değil. Dediğiniz gibi forum ahalisi o bilgiye sahiptir.Tigerfish yazdı: ↑26 Ağu 2022, 15:27 F 35 zaten işe yaramaz konumuna geçti. Kedinin eti erişemediği mundar vasfi misali. burada teori hocamıza katılıyorum manevra olarak uçak kötürüm de olsa teknik olarak çok ama çok öğrenebileceğimiz sistemleri maalesef bizden uzak tutuyorlar. S400 ve F35 uçakların ne konumunda olduğunu forum ahallesi artık o bilgiye sahip olduğunu tahmin ediyorum.
- Karasu
- Üye
F35'ten çıkarılma sürecimiz ve sonrasında devlet yetkililerinden şaşırtıcı seviyede cılız yani çok zayıf bir tepki gözlemledik. Ben muktedirlerin yaptıkları seçimin sonucunu bilmediğini düşünmüyorum. Nedeni nedir bilmiyorum ancak baya bilerek attırdık kendimizi.
- TEORI
- Site Başkanı
O elemanın birşey bilmediği ortada. Bilmediği konular üzerinden politika değerlendirmesi tam bir cahillik örneği. Ve bu cahilce videolar burada yayınlanmaz. Üzerine yazılacak bir yorumda olamaz.AKINCI yazdı: ↑26 Ağu 2022, 16:58 Evvela bu kadar sinir stres yapacak, bu kadar tepki verecek ne var anlayamadım. Video da yorum yapan adam (Ardan zentürk) silah ve teknolojiden pek anlamasa da dış politika ve uluslar arası ilişkilerden gayet de iyi anlar. Zaten bizim S400 alıp JSF ten kendimizi attırmamız teknik değil jeopolitik bir karar. Bu gibi büyük projelerin içinde önemli konumlarda bulunmuş ve belki şu an karar ve icra makamlarına bulunan bir kişiden şahsen dinlediğim proje ve olaylar ile kanaatim ve fikrim böyledir. F35 almak ve uçurmak istiyorsak abd ile ne tür bir ilişki içinde olmamız gerektiği yanında S400 küçük bir detay sadece. Almanyanın F35 alma hikayesi de bu minvalde güzel bir gösterge. Üzerine samp T ve tabiki siper ile uğraşıyorsak S400 ün ne olduğunu nerede ne işe yarayacağını da biliyoruz demektir.
-
- Üye
Zentürk'ün haberciliği iyi; ama analiz ve yorumlarının çoğunu hiç anlamıyorum.Her konuyu varoluş meselesi olarak ele alıyor, herşeyde düşman görüyor.
-
- Süvariler
Dedim ya iki taraf sanki aralarında anlaşmış gibi hareket etmesi işin ilginç yanı. Komedi filmlerinde hani olmayacak olan tüm milyonda bir olasılıklara rağmen arka arkaya gelir de olur ya aynen öyle. Aklımın ucundan geçmezdi bu durum. Ama şimdi geriye dönük düşünmek yerine önümüze bakmamız şart.
-
- Süvariler
Nasıl bir sürecin içinde olduklarının, ne yaptıklarının farkında bile değillerdi. Belki yeni yeni anlıyorlarsa bilmiyorum. Oyun sanıyorlar. Halbuki hayat iç siyasetteki laf dalaşı değil. Adamı bizim başımıza geldiği gibi kabak gibi ortada bırakıyorlar.
- AKINCI
- Akıncılar
https://www.airporthaber.com/havacilik- ... dirdi.html
Güney Kore in yanılmıyorsam 30 kadar F35 uçağı var, 40 a tamamlanacaktı. Bu kadar uçağın 1 buçuk senede defalarca gövde üzerine inmesi manidar. Daha önceki açıklamada motor ve uçuş sistemi haricinde bütün sistemlerin gittiği için gövde üzerine indiğini açıklamış pilot.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/guney-ko ... di/2466095
Anlaşılan bu uçağın olgunlaşması epey zaman alacak.
Güney Kore in yanılmıyorsam 30 kadar F35 uçağı var, 40 a tamamlanacaktı. Bu kadar uçağın 1 buçuk senede defalarca gövde üzerine inmesi manidar. Daha önceki açıklamada motor ve uçuş sistemi haricinde bütün sistemlerin gittiği için gövde üzerine indiğini açıklamış pilot.
- ddemir
- Süvariler
F-35 Lightning II
https://thediplomat.com/2022/10/south-k ... -fighters/AKINCI yazdı: ↑14 Eki 2022, 14:08 https://www.airporthaber.com/havacilik- ... dirdi.html
Buna benzer bir yazı okumuştum. Haberin kaynağı da bu link olabilir.